Există foarte multe regimuri alimentare, concepute special pentru detoxifierea ficatului și îmbunătățirea funcției hepatice. Important este să se aleagă o dietă bazată pe alimente-medicament și meniuri restrânse la mese mici și dese, lipsite de glucide, plus exerciții fizic regulate.
1. Bitter pe bază de plante
Plantele amare sunt cei mai buni fitoterapeuți ai ficatului. Principiile amare ale plantelor stimulează procesele digestive, inclusiv cele de producție a ficatului de către cbilă. Bila este o parte de suc digestiv dar și un produs de deșeuri, este creată de ficat și excretată prin intestine. Bitterul suedez pe bază de plante, cum sunt: anghinarea, rostopasca, păpădia, sulfina sau fructele de armurariu.
2. Armurariul (Silybum marianum)
Planta armurariu este considerată de medicii naturiști salvatorul ficatului. Armurariul protejează celulele hepatice de la daunele cauzate de alcool, tetraclorură de carbon, prăjeli și ale alimente dăunătoare, și ajută la regenerarea ficatului deja deteriorat. Ceaiul de armurariu preparat prin fierbere nu păstrează principiile terapeutice ale plantei, de aceea se recomandă pulberea de armurariu, câte un gram, de 4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Pulberea de armurariu se obține prin măcinarea semințelor de armurariu prin râșnița de cafea. Se poate lua și tinctură de armurariu, câte o linguriță, de 4 ori pe zi.
3. Avocado
Un fruct de avocado pe săptămână poate vindeca și repara ficatul plin de toxine, predispus la boli. Cura se poate ține câte o lună.
4. Grapefruit
Acest fruct este ideal pentru sănătatea ficatului. Vitamina C și antioxidanții conținuți ajută la curățarea celulei hepatice prin producerea de enzime responsabile cu procesul de detoxifiere. Grepfruitul mai are un ingredient de tip flavonoid care stimulează arderea grăsimii de la nivelul ficatului, prevenind astfel depunerea ei.
5. Suc de lămâie
Sucul de o jumătate de lămâie dizolvată într-o cană de apă caldă trebuie să fie primul lucru pe care o persoană în face la trezire, pentru a ajuta la decongestionarea ficatului. Gustul acru al lămâilor declanșează activarea sistemului nervos și hormonal, digestiv și hepatic. Sucul de lămâie cu apă caldă este extrem de util mai ales pentru cei care suferă de un tranzit intestinal lent. Se bea zilnic pe stomacul gol.
6. Varză de Bruxelles
Varza albă, broccoli, varza de Bruxelle, toate fac parte din familia Brassica și conțin sulf, un compus care protejează ficatul de boli și crește capacitatea acestuia de a elimina toxinele și excesul de hormoni.
7. Rădăcină de păpădie
Păpădia este una din cele mai populare plante utilizate în istorie pentru tratarea bolilor de ficat. Rădăcina acestei plante conține taraxacină, o substanță amară cu efecte hepato-protector. Cafeaua din rădăcină de păpădie este neagră și amară, și o alternativ sănătoasă pentru cafeaua obișnuită, îndeosebi pentru persoanele care suferă de afecțiuni hepatice, sau pentru cele care vor să mențină ficatul sănătos. Se poate bea și ceai de păpădie, pentru curățarea rinichilor, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea multiplelor boli asociate. Cel mai bine este să se consume frunze proaspete de păpădie în salate zilnic, când este sezonul lor. Au efecte detoxifiante puternice.
8. Verdețuri
Spanacul, păpădia, salata verde, pătrunjelul, kale, varza, toate aceste legume cu frunze verzi conțin substanțe care ajută la eliminarea metalelor grele și a pesticidelor din corp care pot încărca ficatul.
9. Usturoi
În usturoi se găsesc foarte mulți compuși dotați cu sulf. Acesta activează enzimele care ajută la detoxifierea corpului. Seleniul și alicina din usturoi au și aceștia efecte protectoare asupra ficatului. Se recomandă consumul zilnic a câte 2-3 căței de usturoi crud. Este un tratament bun și pentru reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale și pentru întărirea imunității.
10. Turmeric
Turmericul, extras din cucurma, este un condiment oriental cu efecte anti-inflamatorii impresionante pentru tot corpul, inclusiv pentru ficat. Este excelent pentru infecțiile hepatice sau virusuri. Se poate lua câte o capsulă de extract de rădăcină de turmeric, de 3 ori pe zi la masă, ca tonic hepatic și gastrointestinal.
11. Met i onină
Metionina este un aminoacid esențial, util pentru multe procese de detoxifiere efectuate de către ficat. Metionina face parte dintr-un compus cunoscut sub numele de glutation, un antioxidant puternic cu rol protector asupra celulelor ficatului. Se pot lua suplimente cu metionină, dar cel mai bine este să se ia din surse naturale: ouă, susan, pește, cereale integrale, semințe de dovleac.
1. Bitter pe bază de plante
Plantele amare sunt cei mai buni fitoterapeuți ai ficatului. Principiile amare ale plantelor stimulează procesele digestive, inclusiv cele de producție a ficatului de către cbilă. Bila este o parte de suc digestiv dar și un produs de deșeuri, este creată de ficat și excretată prin intestine. Bitterul suedez pe bază de plante, cum sunt: anghinarea, rostopasca, păpădia, sulfina sau fructele de armurariu.
2. Armurariul (Silybum marianum)
Planta armurariu este considerată de medicii naturiști salvatorul ficatului. Armurariul protejează celulele hepatice de la daunele cauzate de alcool, tetraclorură de carbon, prăjeli și ale alimente dăunătoare, și ajută la regenerarea ficatului deja deteriorat. Ceaiul de armurariu preparat prin fierbere nu păstrează principiile terapeutice ale plantei, de aceea se recomandă pulberea de armurariu, câte un gram, de 4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Pulberea de armurariu se obține prin măcinarea semințelor de armurariu prin râșnița de cafea. Se poate lua și tinctură de armurariu, câte o linguriță, de 4 ori pe zi.
3. Avocado
Un fruct de avocado pe săptămână poate vindeca și repara ficatul plin de toxine, predispus la boli. Cura se poate ține câte o lună.
4. Grapefruit
Acest fruct este ideal pentru sănătatea ficatului. Vitamina C și antioxidanții conținuți ajută la curățarea celulei hepatice prin producerea de enzime responsabile cu procesul de detoxifiere. Grepfruitul mai are un ingredient de tip flavonoid care stimulează arderea grăsimii de la nivelul ficatului, prevenind astfel depunerea ei.
5. Suc de lămâie
Sucul de o jumătate de lămâie dizolvată într-o cană de apă caldă trebuie să fie primul lucru pe care o persoană în face la trezire, pentru a ajuta la decongestionarea ficatului. Gustul acru al lămâilor declanșează activarea sistemului nervos și hormonal, digestiv și hepatic. Sucul de lămâie cu apă caldă este extrem de util mai ales pentru cei care suferă de un tranzit intestinal lent. Se bea zilnic pe stomacul gol.
6. Varză de Bruxelles
Varza albă, broccoli, varza de Bruxelle, toate fac parte din familia Brassica și conțin sulf, un compus care protejează ficatul de boli și crește capacitatea acestuia de a elimina toxinele și excesul de hormoni.
7. Rădăcină de păpădie
Păpădia este una din cele mai populare plante utilizate în istorie pentru tratarea bolilor de ficat. Rădăcina acestei plante conține taraxacină, o substanță amară cu efecte hepato-protector. Cafeaua din rădăcină de păpădie este neagră și amară, și o alternativ sănătoasă pentru cafeaua obișnuită, îndeosebi pentru persoanele care suferă de afecțiuni hepatice, sau pentru cele care vor să mențină ficatul sănătos. Se poate bea și ceai de păpădie, pentru curățarea rinichilor, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea multiplelor boli asociate. Cel mai bine este să se consume frunze proaspete de păpădie în salate zilnic, când este sezonul lor. Au efecte detoxifiante puternice.
8. Verdețuri
Spanacul, păpădia, salata verde, pătrunjelul, kale, varza, toate aceste legume cu frunze verzi conțin substanțe care ajută la eliminarea metalelor grele și a pesticidelor din corp care pot încărca ficatul.
9. Usturoi
În usturoi se găsesc foarte mulți compuși dotați cu sulf. Acesta activează enzimele care ajută la detoxifierea corpului. Seleniul și alicina din usturoi au și aceștia efecte protectoare asupra ficatului. Se recomandă consumul zilnic a câte 2-3 căței de usturoi crud. Este un tratament bun și pentru reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale și pentru întărirea imunității.
10. Turmeric
Turmericul, extras din cucurma, este un condiment oriental cu efecte anti-inflamatorii impresionante pentru tot corpul, inclusiv pentru ficat. Este excelent pentru infecțiile hepatice sau virusuri. Se poate lua câte o capsulă de extract de rădăcină de turmeric, de 3 ori pe zi la masă, ca tonic hepatic și gastrointestinal.
11. Met i onină
Metionina este un aminoacid esențial, util pentru multe procese de detoxifiere efectuate de către ficat. Metionina face parte dintr-un compus cunoscut sub numele de glutation, un antioxidant puternic cu rol protector asupra celulelor ficatului. Se pot lua suplimente cu metionină, dar cel mai bine este să se ia din surse naturale: ouă, susan, pește, cereale integrale, semințe de dovleac.
Există foarte multe regimuri alimentare, concepute special pentru detoxifierea ficatului și îmbunătățirea funcției hepatice. Important este să se aleagă o dietă bazată pe alimente-medicament și meniuri restrânse la mese mici și dese, lipsite de glucide, plus exerciții fizic regulate.
1. Bitter pe bază de plante
Plantele amare sunt cei mai buni fitoterapeuți ai ficatului. Principiile amare ale plantelor stimulează procesele digestive, inclusiv cele de producție a ficatului de către cbilă. Bila este o parte de suc digestiv dar și un produs de deșeuri, este creată de ficat și excretată prin intestine. Bitterul suedez pe bază de plante, cum sunt: anghinarea, rostopasca, păpădia, sulfina sau fructele de armurariu.
2. Armurariul (Silybum marianum)
Planta armurariu este considerată de medicii naturiști salvatorul ficatului. Armurariul protejează celulele hepatice de la daunele cauzate de alcool, tetraclorură de carbon, prăjeli și ale alimente dăunătoare, și ajută la regenerarea ficatului deja deteriorat. Ceaiul de armurariu preparat prin fierbere nu păstrează principiile terapeutice ale plantei, de aceea se recomandă pulberea de armurariu, câte un gram, de 4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Pulberea de armurariu se obține prin măcinarea semințelor de armurariu prin râșnița de cafea. Se poate lua și tinctură de armurariu, câte o linguriță, de 4 ori pe zi.
3. Avocado
Un fruct de avocado pe săptămână poate vindeca și repara ficatul plin de toxine, predispus la boli. Cura se poate ține câte o lună.
4. Grapefruit
Acest fruct este ideal pentru sănătatea ficatului. Vitamina C și antioxidanții conținuți ajută la curățarea celulei hepatice prin producerea de enzime responsabile cu procesul de detoxifiere. Grepfruitul mai are un ingredient de tip flavonoid care stimulează arderea grăsimii de la nivelul ficatului, prevenind astfel depunerea ei.
5. Suc de lămâie
Sucul de o jumătate de lămâie dizolvată într-o cană de apă caldă trebuie să fie primul lucru pe care o persoană în face la trezire, pentru a ajuta la decongestionarea ficatului. Gustul acru al lămâilor declanșează activarea sistemului nervos și hormonal, digestiv și hepatic. Sucul de lămâie cu apă caldă este extrem de util mai ales pentru cei care suferă de un tranzit intestinal lent. Se bea zilnic pe stomacul gol.
6. Varză de Bruxelles
Varza albă, broccoli, varza de Bruxelle, toate fac parte din familia Brassica și conțin sulf, un compus care protejează ficatul de boli și crește capacitatea acestuia de a elimina toxinele și excesul de hormoni.
7. Rădăcină de păpădie
Păpădia este una din cele mai populare plante utilizate în istorie pentru tratarea bolilor de ficat. Rădăcina acestei plante conține taraxacină, o substanță amară cu efecte hepato-protector. Cafeaua din rădăcină de păpădie este neagră și amară, și o alternativ sănătoasă pentru cafeaua obișnuită, îndeosebi pentru persoanele care suferă de afecțiuni hepatice, sau pentru cele care vor să mențină ficatul sănătos. Se poate bea și ceai de păpădie, pentru curățarea rinichilor, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea multiplelor boli asociate. Cel mai bine este să se consume frunze proaspete de păpădie în salate zilnic, când este sezonul lor. Au efecte detoxifiante puternice.
8. Verdețuri
Spanacul, păpădia, salata verde, pătrunjelul, kale, varza, toate aceste legume cu frunze verzi conțin substanțe care ajută la eliminarea metalelor grele și a pesticidelor din corp care pot încărca ficatul.
9. Usturoi
În usturoi se găsesc foarte mulți compuși dotați cu sulf. Acesta activează enzimele care ajută la detoxifierea corpului. Seleniul și alicina din usturoi au și aceștia efecte protectoare asupra ficatului. Se recomandă consumul zilnic a câte 2-3 căței de usturoi crud. Este un tratament bun și pentru reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale și pentru întărirea imunității.
10. Turmeric
Turmericul, extras din cucurma, este un condiment oriental cu efecte anti-inflamatorii impresionante pentru tot corpul, inclusiv pentru ficat. Este excelent pentru infecțiile hepatice sau virusuri. Se poate lua câte o capsulă de extract de rădăcină de turmeric, de 3 ori pe zi la masă, ca tonic hepatic și gastrointestinal.
11. Met i onină
Metionina este un aminoacid esențial, util pentru multe procese de detoxifiere efectuate de către ficat. Metionina face parte dintr-un compus cunoscut sub numele de glutation, un antioxidant puternic cu rol protector asupra celulelor ficatului. Se pot lua suplimente cu metionină, dar cel mai bine este să se ia din surse naturale: ouă, susan, pește, cereale integrale, semințe de dovleac.