Despre mine

Andrei Balog

Sunt definit din simple cuvinte! "Nu vorbi mai mult decât asculţi,nu scrie mai mult decât citesti!"

Blogs Home » Personal » Personale » Tabloul Vietii...

Tabloul Vietii...

Un blog a carui postari se fac zilnic. Scriu intamplari din viata mea de zi cu zi si reale. Scriu ca sa motivez orice cititor la sentiment. Sa poata orice cititor sa se resimta in articolul meu si sa il atinga la inima! Nu scriu mai mult de cat citesc si nu vorbesc mai mult de cat ascult, asa ca astept sa fie facute toate reciproc! Eu scriu, voi cititi si de asemenea voi comentati!

Articole Blog

01. O iluzie a schimbarii. - Jun 22, 2020 4:33:00 PM
    De-a lungul aniilor am trăit sub impresia că omul este o fiintă care se adaptează. Am crezut mereu că pământeanul din mine este mereu schimbător sau cel puțin dorește schimbarea. Nu mă refer la adaptare de moment, schimbare doar pentru o perioadă. Vorbesc despre schimbări radicale de caracter, gesturi și ideologii.
    De ce am fost așa naiv? De ce am crezut că omul se poate schimba? 
Pentru că eu m-am adaptat mereu timpului, vremii și situației. Poate că deja zici  ''nu zisei mai sus, schimbare de moment?''Nu! Ca să îți dau de înțeles. În 28 de ani de cănd am suflare pe acest pămănt am căteva momente care au fost atăt de remarcabile pentru mine, încăt mi-a schimbat cu totul viața.Unul din ele aș putea să zic că a fost cănd m-am mutat în Austria și altul cănd m-am însurat.
    De ce vorbesc despre căsnicie și despre momente de schimbare?Pentru că atunci am aflat eu căt de diferiți suntem unul față de altul. Este interesant căte schimbări trebuie să aibă loc că să putem doi oamni conviețui cu adevărat.

    Îmi amintesc de toate acele veri calde cănd mergeam în vacanță în România și cănd aveam la dispoziție căte o săptămână, poate chiar două, ca să ne regasim cu verișorii și prietenii noștri. Atunci parcă se întămplau cele mai multe schimbări posibile, dar și pe cea mai scurtă durată.Și astăzi încă îmi amintesc cum după două săptămâni de vacanță, vorbea mama mereu singură prin casă și parcă și acum o aud ¨...ați fost două săptămâni acolo și parcă ați venit alți oameni, dar nu-i bai că vă așez eu la loc˝. În perioada aceia copiam  gesturi, figuri și mofturi de copii ce eram și încercam să le aplicăm cu părinți noștri. Dar omul nu se schimbă cu adevărat dacă dorința nu este una sinceră și schimbarea una bună. Omul este o ființă a obiceiului. După trei zile și două palme peste obraz ne reveneam după vacanță, de parcă nici nu a fost. Este inutil sa pui o mască  și să te prefaci că totul este frumos.Este doar o iluzie și cu căt mai repede ne dăm seama de aceasta, cu atăt mai repede vom face schimbarea cu adevărat.

    De ce toată discuția aceasta despre schimbare?Pentru că cu ceva vreme în urmă cineva mi-a spus că sunt mereu nervos și îmi pierd prea ușor cumpătul. Printre altele mi-a mai zis că nu uit niciodată de greșeliile altora, dar acest subiect este pentru o altă postare.
    Ce vreau să zic este că am încercat să nu mai îmi arăt nervi și să nu mai îmi pierd cumpătul. Zic că am încercat pentru că în adâncul meu mă enervam și eram gata să explodez, dar defapt suflam greu și treceam cu vederea.
Nu m-am, schimbat cu adevărat. Am pus o mască frumoasă, o fațadă finisată și am creat o iluzie a schimbării. Nu este cel mai sănătos lucru pe care l-am putut face în acest caz. Cert este că trebuie să îți dorești cu adevărat schimbarea, nu doar să eviți crezând că dacă îți creezi o iluzie este și adevarată.
    Toată această discuție despre schimbare a început datorită unor greșeli repetate și a schimbării care nu este sinceră. Dacă dorești cu adevărat acest lucru să ști că este nevoie de foarte mult efort depus și o voință puternică. Nu este ceva care se întâmplă de astazi pe mâine.02. Pa pa, Tschuss - Malni - Apr 10, 2019 10:00:00 AM
  În seara asta stăteam la PC și mă uitam pe un site care după numărul VIN unei mașini îți dădeau un raport detaliat în legătura cu mașina ta. Dacă mașina a fost avariată, dotările mașinii după înregistrarea făcută din fabrica, etc.  Toate aceste informații luate din datele de bază a fiecărei țări din europa. Ceva interesant și frumos, dacă cândva pe viitor planifici să îți cumperi o mașină nouă și nu ești sigur de starea mașini în care dorești să îți investești bănuți greu lucrați prin spania, italia, germania etc..

  Stând eu așa frumos Agnes vine la mine și cum știe ea foarte frumos, îmi arată să o ridic în brațe. O ridic și stă și ea ațintită cu ochii în ecran, dar cum nimic nu este pe interesul ei îmi prinde telefonul care se afla lângă tastatură. Și din senin o aud vorbind când chinezește când indiana, cum zice mama, dar cert este că nici eu și nici Alice nu înțelegeam ce zicea. Toată convorbirea ei a durat undeva la două minute. După cele două minute convorbirea luase sfârșit și chiar a zis în cele din urmă "Pa pa, Tschuss". Ne-am uitat cu Alice unul către celalalt și am început să radem. Am mai auzit-o noi vorbind la telefon dar niciodată așa mult sau la sfârșitul convorbiri să salute.
  Am decis să o întrebam cu cine a purtat așa o convorbire frumoasă și răspunsul ei a fost "Malni" încercând defapt să zică Mari, adică bunica ei. Ne-am mirat, cel puțin pentru ea era ceva mai obișnuit să îl sune pe "Bei". "Bei" fiind bunicul și nu pe bunica.


  Dacă cineva îmi zicea acum doi sau trei ani că un copil de nici doi anișori pune mâna pe telefon și se preface ca vorbește cu cineva, aș fi spus că este ceva "WOW". Astăzi stau și mă gândesc în ce vremuri trăim și în ce perioade al umanități ne creștem copiii. Suntem, nu în secolul luminii, dar în deceniul luminii. De ce zic acest lucru? Pentru că modul în care evoluează tehnologia, oamenii, știința, etc. sunt toate într-o viteză a luminii. 
  Eu am astăzi douăzeci și șapte de ani. Primul telefon pe care am pus eu mâna a fost la vârsta de nouă sau zeci ani, aproximativ. Dacă o întreb pe mama îmi va zice o vârstă undeva peste vârsta mea actuală. Și nici nu o mai bag în discuție pe bunica mea. Avem trei generații care fiecare a văzut lumea evoluând total diferit.  Este totuși uimitor dar în același timp și înfricoșător. Dacă în două decenii lumea a evoluat așa de mult încât un copil la vârsta de puțin peste un an jumate știe funcția unui telefon ce v-a urma oare în următorul deceniu?
03. Răs colorat și plin de viață. - Apr 5, 2019 9:31:00 PM
  Astăzi stând în spatele volanului din spatele meu Agnes a început să râdă cu poftă. Ne-am uitat unul la altul cu Alice și am zâmbit. Nu am înțeles ce anume se întâmpla dar pentru ea totul avea sens și parcă și acum o aud. Nu poți să nu îți întipărești în minte acel râs colorat și plin de viață. Degețelul care arăta afară pe geam era nemaipomenit. Nu era mare lucru de văzut afară. Cel putin prin ochii mei de adult sătul de viață și obosit. Dar pentru ea cu poftă se găsea ceva afară sa o îmbucure așa mult. Alice zâmbind mi-a zis că arată spre peretele mare și verde plin de iarbă care se afla în partea stângă al autostrăzi.

  A fost interesant pentru noi ca și părinți sa privim bucuria ei pentru un lucru așa de simplu. Noi adulți îngreunați de stres și cu gândul la ziua de mâine nu avem timpul nici măcar pentru o bucurie asa de simplă. Acum că stau și ma gândesc de fiecare dată când a răs și eu am stat și m-am mirat că ea râdea așa cu poftă îmi dau seama că pentru ea a fost mereu un motiv. Pentru mine atunci inexistent dar acum mai mult ca real. Prin ochii ei am început să văd altfel lumea. Am început să o văd pentru ceea ce este și nu ceea ce aș vrea sau îmi imaginez eu să fie. 
sursa: instagram.com
  Se bucură de un avion care zboară pe cer, o pasăre care ciripește, iarba care crește pe pereți sau chiar și oamenii nepoliticoși. nervoși și stresați care așteaptă la rând pentru a fi primiți la Doctor. De la domnul medic plecasem spre casă când Agnes s-a bucurat așa mult de aceea verdeață. Chiar și acolo în timp ce așteptam la rând ea avea în plan să înveselească pe tot supăratul care aștepta la rând. Pe care îl vedeam mai trist îi întindea o mână și îi gesticula că ar vrea sa îl ia în brațe. Culmea este că pentru cinci minute câte am fost la rând a reușit să pună zâmbetul pe fața tuturor cu care a avut contact. Chiar și doamnei care a ieșit din cabinet tot supărată "Auzi domnișoară dar la mine mai vine cineva sau aștept aici degeaba?", "..domnișoară mai aștept mult, domnișoară?",  Agnes îi zâmbește în timp ce asistentă răspunde la telefon și doamna se liniștește. Asistenta zice doamnei să aștepte ca domnul doctor vine și băbuța trântește ușa.   Culmea este că pentru o secundă a zâmbit, dar s-a întors la ale ei probleme. 

  Noi oare de câte ori nu facem același lucru? De câte ori în viață uităm să zâmbim, să ne bucurăm de moment, să trăim? Mi-ar place ca atunci când îmi termin alergarea să o fac fără niciun regret. Să știu că m-am bucurat de fiecare moment din viața mea și am răs colorat și plin de viață până la capăt. 
04. Un an jumate, plin de... - Jan 15, 2019 11:52:00 PM
  Viața unui bărbat la vârsta de douăzeci și șase este incredibilă. Poate pentru mulți care citesc acum este o noutate și poate își pun semne de întrebare așa cum fac mulți din colegi mei de la lucru dar asta nu schimbă nimic. La vârsta mea sunt însurat și am o fetiță de un an și jumătate. Sunt extrem de fericit și cu tot că în viată îți merge greu îți mai merge și bine.

  Este ora două noaptea și este joi! Sunt treaz și mă amuză faptul că Alice s-a trezit din somn speriată pentru că Agnes are gaze și sunetele care le scoate sunt cam aceleași unui elefănțel mic. A trecut ceva timp de când v-am mai povestit de peripețiile fetiței mele, dar Agnes a trecut prin câteva accidente în ultimele zile. Și de fiecare dată inima, me-a stat în loc. Nu sunt obișnuit la acel sentiment de protector și de fiecare dată când aud un bocet sau un sunet, cum zice Agnes "bam", sunt tot ud și transpirat, fug către sunet și îmi mușc buzele. De parcă aș găsi altceva dacă merg tot stresat spre cele întâmplate. Aproape niciodată nu s-a întâmplat să ajung la locul faptei și să fie ceva extrem.

  Dar zilele trecute a fost una din acele zile când ți-ai dori să ai tu un deget rupt sau un picior în ghips decât să îți auzi copilul plângând. Acum câteva zile stăteam liniștit în salon când aud în dormitor un sunet apoi urmat de un plâns. Agnes a mea plânge și eu fug de parcă mi-ar fi luat foc tălpile. Ajung în dormitor și Alice o țin brațe. "S-a împiedicat și a căzut direct în nas" o aud pe Alice zicând, dar buzele ei însîngerate mă pun pe foc. Arunc o privire mai atentă și buza de jos îi este ruptă toată. Dinți îi sunt înfipți în ea și plânsul nu se oprește. Vrea în brațe și vrea durerea să se oprească. Alice merge și aduce o compresă cu apă rece și încearcă să o ajute puțin. Interesant este că ea primește imediat ajutorul. Ieri și astăzi a umblat cu buza umflată și se tot dădea cu un ir de buze că și cum știa că îi ameliorează durerea. Poate că dacă era un alt copil plângea la fiecare atingere dar ea se ceartă cu noi să îi dăm irul, așa că într-un fel ne bucurăm să vedem cât de isteață este.

  Nu de mult a căzut și s-a lovit la cap și nici nu vă povestesc că am venit de la lucru și când mi-a zis Alice inima parcă m-a durut. Era seara târziu și ea dormea. Mi-am pupat prințesa și parcă era azi noapte când striga prin somn de durere. Vedeți voi un copil în timpul unui somn acumulează și descifrează prin ajutorul viselor tot ce au făcut și învățat peste zi. Iar ziua aceia pentru ea a fost una destul de dureroasă. Avea în spatele capului o umflătură destul de mare ca și dovadă a celor petrecute în timpul zilei.

  Și nu la câteva zile mai târziu într-o vizită pe la bunici, Agnes a mea fuge din bucătărie în sufragerie și calcă peste o piesă de Remy. Alunecă și se întâlnește din nou, în același loc la doar câțiva centimetri lângă, cu podeaua. Două umflături la distanță de câțiva centimetri și câteva zile.

  Este deja trei dimineața, mă întreb oare cum s-a lovit la frunte. Ieri eram la mama și o întreba sora mea, Bea, pe Agnes unde este lovită. Agnes își amintește unde s-a lovit toată săptămâna trecută și îi arată când fruntea când capul. Și eu mă întreb oare de unde lovitura la frunte. Pe moment nu m-am gândit eu că îi arată fruntea pentru că chiar se lovise. Ziceam eu că arată și ea ce știe, dar când am ajuns în seara aceia acasă Agnes a mea avea o mica tăietură pe frunte. Și nu știu de unde și cum. Nu cred ca țin minte să se fi lovit vreodată așa mult într-un timp așa de scurt.

 Drept este totuși că viața mea alături de ea și Alice primește o nuntă nouă în fiecare zi.
 "Un an și jumătate, parcă ieri avea unsprezece luni."


sursa: instagram.com

05. Cine îți sunt prietenii? - Dec 20, 2018 7:20:00 PM

  Am auzit des la viața mea oameni zicând că m-am schimbat și că dintr-un motiv sau altul parcă schimbarea a fost negativă. Nu pot să îi contrazic pentru că nu sunt eu care stă și se uită obiectiv dintr-o perspectivă cât de cât clară. Dar spre apărarea mea mie mi se pare că mai mult sau mai puțin schimbările de genul au avut de a face cu oamenii de care am fost înconjurat.

  Sunt de părerea că mereu oamenii care te înconjoară te afectează cu voința sau fără voința ta. Drept este că și dacă ai fi o armură din oțel făurită în cel mai puternic foc pentru cea mai mare bătălie din viața ta, tot nu ai reuși să nu fi pătruns măcar puțin de caracterul său atitudinea celor din jurul tău. Nu degeaba zice zicala:


"Spune-mi cu cine te împrietenești , ca să-ți spun cine ești".

  Îmi aduc aminte cum foarte des ma întreba mama foarte surprinsă dacă x sau y era prietenul meu. Și eu plin de încredere ziceam că da. Cine știe ce fel de prieteni am avut de-a lungul anilor și ea săraca își făcea griji pentru că nu știa ce se va alege de viitorul copilului ei. Vedeți voi mai este o zicală care zice:


"Arată-mi care îți sunt prietenii care să îți arăt viitorul." 

  Cine suntem și cine ajungem să fim în viețile noastre depinde foarte mult de oamenii cu care ne înconjurăm. La început te naști într-o familie și nu ai de ales prea multe acolo. Se întâmplă pur și simplu. Primești în viată părinți care ar trebuie sa te iubească și să îți dea o educație. Aș vrea să cred că toți părinți sunt așa cum au fost ai mei și toți am primit o educație și am crescut într-o casă plină de dragoste și iubire.
  Dar după ce pleci de acolo tu alegi care este cercul tău de oameni care te înconjoară. Începi și îți faci prieteni la școală, prin generală, liceu și facultate. Cu parte din ei rămâneți prieteni pe viată cu alții nici că mai schimbați două vorbe. Și cu fiecare dintre ei cu care ai interacționa puțin cu puțin te modelează că și om .
  Îmi aduc aminte cum zicea mama de prietenii mei și cum mă întrebam dacă chiar așa este. Astăzi pot să zic cu certitudine că sunt omul care sunt pentru că m-am înconjurat cu diferiți oameni care m-au afectat pozitiv sau negativ în mersul meu prin viată. Dar vedeți voi nu totul se rezuma la părinți, surori/frați și prieteni. Începi să te îndrăgostești și pe la vârsta de cincisprezece ani crezi tu că ai întâlnit iubirea vieții tale și nimic nu îți poate sta in cale. Atunci începi schimbarea majoră. De dragul omului care îl iubești începi și îți modelezi caracterul și înfățișarea că să fi după placul acelei persoane care pentru tine înseamnă totul. În cele din urmă drumurile vi se despart, dar schimbarea în tine că și om deja s-a întâmplat. Vor mai trece anii îți vei mai face prieteni, te mai îndrăgostești și cercul de oameni care tr înconjoară te schimbă în fiecare zi.

  Dar ajungi undeva pe la vârsta de douăzeci și cinci de ani când întâlnești adevărata dragoste. Scurt și rapid sunteți căsătoriți. Nu trece mult și aveți primul băiat, apoi o fată și iar băiat. Acum ai tu o familie. Aici că și adult se fac cele mai multe schimbări din viața ta. Care își vor pune amprenta pe toți din jurul tău și cel mai mult pe acei doi băieți și fată care sunt acum copiii tăi. Fără să îți dai seama schimbările care te afectează și te modelează pe tine că și soț sau tată îi afectează și pe ei. O neînțelegere între tine și soția/soțul tău ajunge să aducă supărare și tristețe pe fată copiilor și în timp acest nucleu, aceasta familie va fi sursa lor de schimbare și modelare. Și tot ce tu le oferi ajunge în timp să îi modeleze dar prin ei ajungi să modelezi și prieteni lor sau cercurile care îi înconjoară pe ei. 

  Vedeți voi societatea în care trăim este în așa fel construită că să fim dependenți unul de altul și să fim forțați într-un fel sau altul să interacționăm unul cu altul. Suntem ca un lanț care este format verigă cu verigă și acolo unde unul este mai slab intervine unul mai puternic iar unde altul este deformat ajuta unul mai perfect. Sau cel putin asa ar trebui să fie. Mai bine ar fi fost că toți să fim puternici sau perfecți, dar pentru că nu se poate atinge perfecțiunea încercăm să construim o comunitate puternică prin care să creștem noi că și oamenii și să îi ajutăm și pe cei din jur să crească odată cu noi. 

  Dacă încă te întrebi dacă chiar este important cum îți arată prietenii, ce fac ei, cine sunt sau cum sunt... Eu zic acum că oricine este în jurul tău este important. De la amici, părinți, frați până la parteneri de viață. Alege bine și fi înțelept în alegerile tale.


 "Arată-mi cu cine te pornești la drum că să îți arăt cine ești."     


the-blue-mockingbird.tumblr.com/
06. Agnes luna 11. - Jul 7, 2018 11:31:00 AM
  Ca și părinte te întrebi mereu dacă îți faci datoria față de copilul tău corect. Așa că dacă odată la atât te trezește cineva și îți zice că nu o faci bine, nu te înfuria vor doar să te ajute. Joi am fost la medic cu ea pentru consultația necesară între zece și paisprezece luni. Și mereu atunci știi dacă greșești ceva ca și părinte sau nu. Așa că am mers noi bucuroși și gânditori. Așteptam critica din partea medicului. O pune pe cântar, o măsoară din cap pana în picioare și după ne pune întrebări. Rezultatul a fost că Agnes a noastră este slabă la vârsta ei. După cele spuse de medic Agnes la unsprezece luni trebuia să aibă undeva la peste noua kilograme, însa ea are doar opt kilograme și șapte sute de grame. Se zice că pentru un copil este necesar ca la vârsta de un an să aibă de trei ori kilogramele cu care sa născut. În cazul nostru Agnes trebuie la doisprezece luni să ajungă la zece kilograme și trei sute de grame.
  Practic vorbind nu poți să zici că este slăbuța. Sau că nu este dezvoltată. Adică are o înălțime de șaptezeci și patru de centimetri la aproape nouă kilograme. Stă ridicată în picioare chiar dacă încă nu merge și nu mai discut despre escaladat. Ce vreau să zic prin escaladat? De câteva zile peste tot urcă. Pe canapea, în pătuțul ei și chiar un sertar deschis dacă găsește intră în el. Poate că este mai slabă cu un kilogram față de kilogramele care ar trebui să le aibă în teorie, dar tot practic dacă sunt, ea încă nu are doisprezece luni. Abia în data de treizeci și unu a lunii împlinește un an. Deci mai avem timp încă  trei săptămâni în care se mai poate îngrășa.

  Cu toate acestea fiind spuse medicul ne-a dat un semn de alarmă, pentru că la întrebarea lui ''mănâncă bine?'' noi am rămas mască. Agnes a noastră nu prea este împăcată cu idea că trebuie să mănânce de toate. Are mofturi și nu este chiar așa de ușor să o forțezi să mănânce. Nu este ca orice copil care poate dacă îi bagi mâncarea în gură chiar dacă nu îi place să o mănânce. Ea dacă nu vrea să mănânce, scoate afară, te scuipă sau își face greață până ești tu forțat să îi scoți din gură. Și totuși ne pune altă întrebare medicul ''cine este mai tare, voi sau copilul?'' și iar suntem înlemniți. Înțeleg și eu că trebuie să mănânce mai bine decât mănâncă acum. Dar cum forțez un copil care știe ce vrea și ce nu. Știu că părerea voastră este că trebuia să o facă de mult, dar dacă vă zic că Agnes a mea scuipă mâncarea de la patru luni pentru că nu ii place, mă credeți? Da, de la patru luni scuipă laptele pentru că nu îi place gustul sau pentru că este rece. Nu este orice alt copil, are un caracter puternic și mofturi mai multe. Ne-am obișnuit să comenteze înapoi așa cum știe ea, dar este și ascultătoare.
  Cât despre kilogramele ei, ne rugăm la Dumnezeu să nu avem probleme și să aibă poftă de mâncare. Nu pot să zic că am un copil așchiuță dar nici grăsuță nu este. Mie unul ca și părinte mi se pare că este bine crescută, dezvoltată perfect și isteață în toate privințele.


  Următoarea dificultate este cu somnul. Am obișnuit-o pe săraca să îi ținem noi sticluța, ea să stea pe pernă și să fie legănată. De trei ori pe zi așa adoarme. Cel putin până săptămâna trecută când am fost în concediu. În concediul nostru pe insula Paros din Grecia nu am avut pătuț pentru ea în cameră și a dormit cu noi câteva nopți. S-a obișnuit și la întoarcerea noastră acasă, nu a vrut să mai doarmă în pătuț. O puneam în pătuțul ei adormită la ora nouă și când atingea patul iți dădea impresia că o arde. Sarea din pat și urla într-un fel că ți se rupea inima. În cele din urmă adormea, însă pe la ora unu, două era iarăși trează strigând că vrea la noi în pat. Primele două nopți după ce am venit din concediu a mers tot așa. Dormea la noi în pat câteva ore pe noapte și apoi înapoi la ea în pat. Dar de la începutul săptămânii am zis STOP. Am decis că este timpul ca ea să învețe să doarmă iarăși în patul ei,  chiar mai mult de atât am zis că vrem să o învățăm să doarmă singură.


  Dificultatea următoare era că Agnes nu vrea să își tină sticluța singură. Se ține de ureche, de obraz, te ține de un deget sau te mângăie pe cot, orice altceva înafară să atingă sticla de lapte. Așa că înțelegeți și voi că este greu să o pui în pat să adoarmă singură. Atunci am cautat o soluție de mijloc. Am pus-o în pătuțul ei și noi ne-am pus pe jos lângă pătuț. Înțeleg că nu este exact ce ne-am propus, dar am trecut peste etapa cu legănatul și adormitul pe pernă. Pe lângă toate acestea rar se mai trezește noaptea plângând că îi trebuie la noi în pat. Este adevărat nu adoarme ea imediat ce este pusă în pat și trebuie să stai cam jumătate de ora cu ea până își bea laptele din sticlă, dar după ce a băut laptele rămâne singură în pat și chiar dacă plânge noi nu mai intram în cameră. In cele din urmă cu tot plânsul ei adoarme și chiar doarme mai bine ca înainte.

  Ca părinte îmi fac mereu griji pentru ea. Încerc să o învăț unde are voie, cu ce are voie însa aș vrea totuși să fie și ea independentă. Adică nu vreau să ii dau totul ''mură-n gură'' cum se zice. Vreau să ia singură inițiativa, să aibă imaginație când se joacă și totuși să aibă limite care să știe că nu trebuie întrecute. Aspir la o educație în care atunci când zic către ea că nu are voie la ceva să înțeleagă singură de ce nu are voie și totuși să fie atât de isteață în cât să știu eu că se poate descurca și singură. Voi fi mereu lângă ea în orice moment, dar vreau să fiu acolo din umbră. Să nu știe ea că sunt acolo și să se bazeze pe mine.
  Așa mă gândesc eu că face și Dumnezeu cu noi. De multe ori chiar mă întreb cum ar face Dumnezeu cu mine ca și copilului Său ca să fac și eu așa cu copilul meu. Pentru că dacă mă uit în familia Tatălui meu, atunci văd niște copii minunați, bine educați și crescuți cu înțelepciune. Așa îmi doresc să fie și copilul meu. De asta și mereu îmi fac griji pentru ea.

07. Secretele unei căsnicii reuşite. - Jun 30, 2018 1:47:00 PM
CĂSNICIA poate fi asemănată cu o călătorie plină de surprize: unele plăcute, altele, dimpotrivă, urâte. Pe drumul vieții în doi pot apărea obstacole neaşteptate, unele aparent de netrecut. Pentru mulți însă, călătoria e frumoasă, cu puţine obstacole. Un lucru e cert: fericite nu sunt neapărat căsniciile care întâmpină cele mai puţine probleme, ci căsniciile în care partenerii se străduiesc să-şi rezolve problemele. (sursa: wol.jw.org )


  Dar mai întâi de toate importantă este perioada înaintea căsniciei. Prea puțini dintre tinerii noștri pun accent pe momentele înaintea căsniciei și atunci când viața lor de familie este grea și cu obstacole încep sa dea vina în stânga și dreapta. Înțeleg că este important pentru tine ca și tânăr să ai o fată arătoasă după care se întorc privirile sau vice versa, un băiat arătos și macho! Dar cât din relația ta se bazează pe aspectul fizic? Cât din timpul tău este preocupat de convorbiri ziditoare? Câtă atenție ai dat persoanei cu care ești într-o relație? Ai citit printre rânduri? Ai auzit semnele de alarmă care se dau? Dumnezeu ce a zis în dreptul vostru?
  Nu zic că dacă ai făcut toate acestea ești scutit de probleme în viață sau că totul este o fericire dulce, dar trebuie și tu să îți faci partea că să te asiguri că tu ai făcut tot posibilul. Și atunci când vor veni probleme, te asigur eu că va fi mai ușor să îți pleci genunchi și să ceri ajutor Dumnezeului tău.


  Ai decis ca ești pregătit să fi un familist și să creez propriul tău cămin? Atunci există câteva puncte în care trebuie mare atenție și băgare de seamă. Nu lua cu ușurință căsnicia și viața de familie, nu este ceva care pentru toți este la fel și nici pentru toți nu este la fel de frumos. Dar toți suntem datori să fim atenți în ce privește momentele împărtășite înainte de căsnicie.


 Ce zice Dumnezeu.   Este foarte important pentru viața de familie ce zice Dumnezeu despre persoana cu care ai ales să întemeiezi o familie. Dumnezeu a ales pentru fiecare din noi o jumătate cu care să propășim în viața noastră. Dar ca să găsești persoana potrivită trebuie să te pui pe genunchi să te rogi și să postești. Să jertfești din zilele tale și să chemi numele Dumnezeului cel viu peste viața ta. Nu fi însă un egoist venind la Dumnezeu doar în momentul în care ai decis că vrei să ai o familie binecuvântată. Trăiește-ți viața după Cuvântul Său înainte de căsnicie dar și după.


 Ce caracter are.   Poate că tu ești încăpățânat și orgoliul tău nu îl întrece nimeni. Ești o fire foarte rigidă și nu te lași dus în dreapta și stânga. Mândru de tine și cele realizate de tine în viață. Dar ghici ce, la fel poate să fie și persoana cu care ai de conviețuit în viață. Și atunci ce faceți? Cine lasă de la el și cine își cere primul iertare după o ceartă?

  Trebuie mare atenție la un caracter dur, egoist, mândru și încăpățânat. Nu îți zic să te ferești de el, dar întreabă-te cât ești tu dispus să trăiești pentru restul vieții tale cu un astfel de om. Ai putea tu sa renunți la o ceartă, să ii dai mereu dreptate și chiar nevinovat sa mergi să îți ceri primul iertare? Renunțarea ambițiilor tale pentru un alt om, este mare lucru și atunci tu ai putea să renunți pentru omul care zice că îl iubești. Însa nu doar odată sau pentru următorii cinci ani, pentru următorii ani care îi mai ai de trăit.


 Ce hobby are.  Lucrurile cu care ne ocupăm timpul liber este foarte important. Aceste lucruri sunt lucrurile care zidesc o viata de familie sănătoasă. Zidesc o relație între tine și soțul/soția ta. Aceste momente sunt ce eu numesc fundația relației mele. Un hobby sănătos care dezvoltă o legătură între cei doi este important. Găsiți lucruri care le aveți în comun, însă găsiți și lucrurile care nu le puteți face împreună. Pentru ca lucrurile care sunt solo vor aduce despărțire între voi.

  Ca să înțelegi ce vreau să zic iți dau exemplu. O excursie într-un weekend la un picnic este o modalitate de recreere pentru amândoi, dar și un pod ziditor, pentru o conversație sănătoasă și o legătură mai strânsă. Însă o activitate solo ca și cum ocupația regăsită într-un telefon sau calculator pentru mai multe ore, face o fisură în relația voastră. Sau ieșirile în oraș cu prietenele sau cu prietenii la un fotbal. Ocazionale sunt bune, nu le condamn dar cele care sunt repetate și partenerul tău nu este de acord, aduc alte fisuri.

 Ce porniri are.  Pentru noi ca și creștini care ducem o viață după voia Lui, suntem supuși anumitor ispite. Modul în care răspundem la ele determină foarte mult și relația noastră care o avem cu Dumnezeu. Pentru o familie binecuvântată este foarte importantă relația care o au cei doi cu Dumnezeu. La suprafață toți zicem că suntem creștini, toți credem și zicem că urmărim cu adevarat voia lui Dumnezeu, dar pornirile noastre sunt cele care cu adevarat arată cine suntem. Dacă în partenerul tău vezi următoarele reacții să știi că nu este pe un drum bun.
Și anume porniri ca și o bere fără alcool sau un pahar de vin la masă. Fumatul unui tutun odată pe lună sau o ieșire la un club pentru că acolo se ține petrecerea anuală de la muncă. Mici detalii care fac diferența pentru un om a lui Dumnezeu. În acest moment dacă ai realizat ca partenerul tău încă nu face diferența clară în aceste lucruri, relația ta cu el este în pericol dar în același timp este și relația ta cu Dumnezeu în pericol. Pentru că un om care nu te zidește ajunge cu timpul să te dărâme bucată cu bucată.sursa: the-blue-mockingbird.tumblr.com


  După nuntă, în căsnicia voastră veți descoperi mai multe defecte unul celuilalt. Și trebuie să fie atenție. Chiar dacă înainte de nunta voastră ați fost atenți la caracter, porniri și la ce Dumnezeu a rânduit pentru voi. Se vor ivi discuții și certuri, neamurile vor avea un nas prea mare și vor fi băgăcioși până peste cap iar voi în orgoliul vostru veți uita care sunt lucrurile importante pentru viața voastră de familie. Așa că fiți atenți și după perioada voastră de prietenie, în căsnicie.
 Cum este cearta.  Pentru un cuplu este ceva normal sa fie ceartă. Petrecând timpul împreună sunteți ca două pietre care se lovesc una de alta și se cioplesc una pe alta. Până la un moment dat când cele două vor avea o suprafață fină și toate acele colțuri rigide vor dispărea. Așa și certurile voastre. Până vă veți învăța unul cu celalalt veți avea destule certuri, dar întrebarea se pune cum vor fi acele certuri. Este evident ca o ceartă va fi pe un ton ridicat, însă ce fel de cuvinte se vor folosi și care sunt punctele care le veți atinge în momentele acelea, este important.
  Să arunci cu cuvinte grele la un moment de nervi, poate să îți aducă mai târziu niște sentimente usturătoare. Chiar și în momente de neînțelegere trebuie sa fie un nivel de cumpătate.
  După care se mai pune și întrebarea, cine își cere primul iertare. Pentru o femeie este foarte important, însă este la fel de important sa știi să renunți și la orgoliul tău. Și nu uita, să spargi, să dai cu pumnul în masă sau să nu schimbi doua cuvinte în timpul neînțelegerii nu este bine.


 Sinceritatea.  Sinceritatea este cheia de aur într-o căsnicie. Odată ce nu mai este ea, nu mai putem vorbi de o relație între cei doi. Fără sinceritate cu timpul vor apărea alte probleme care vor atinge chiar până și  temelia relației voastre. Este nevoie de o transparență între tine și partenerul tău. Iar sinceritatea trebuie să fie pe primul loc. Nu contează subiectul, sinceritatea trebuie sa fie în orice lucru.  Nu uitați că o minciună mică poate aduce o avalanșa mare.


 Neamurile.  Ultimul lucru și mai puțin important dar totuși de avut grijă este partea de care nimeni nu poate scăpa, neamurile. Începând cu relația ta și a socrilor tăi până la ultimul verișor. Socrii tăi sunt importanți în viața voastră de familie. Ei sunt oamenii care au adus partenerul tău până la momentul în care tu l-ai cunoscut. Ei merita respectul tău și mulțumirile tale. Ei mai sunt și oamenii care o vor influența în toată perioada căsniciei voastre. Dar nu uitați toți suntem datori să ne despărțim de părinți noștri și să ne alipim de partenerul nostru. O relație distantă de părinți deci este totuși sănătoasă pentru familia ta. Neamurile tale, evident că își vor da cu părerea despre partenerul tău. Tu filtrează informațiile și învață să primești doar ce este bun. Iar atitudinea ta față de neamurile ei să fie unul prietenos și cuviincios.
  Cu timpul datorită neamurilor se vor mai ivi discuții și nu veți fi lipsiți de bârfa lor sau de cuvinte grele din partea lor. Dar învățați să iertați și să fiți maturi. Pentru că prima mână de ajutor în nevoie va fi din partea neamului și a familiei voastre. Ei sunt primi care vă vor susține în rugăciune. Și este mai ușor să te rogi pentru un om cu care te înțelegi decât pentru unul care nu a putut niciodată să schimbe o vorbă bună cu tine.  Toate acestea consider eu că sunt importante într-o familie și pentru o familie în care se caută fericirea. Nu sunt expert în domeniu și nici mulți ani de căsnicie nu am, dar prin cele care eu le-am experimentat și prin lucrurile care eu am văzut în casa mea până acum, am considerat eu că acestea sunt cele mai importante secrete pentru a începe o căsnicie reușită. 
08. Aveau o minte a lor. - May 27, 2018 6:08:00 AM
  Și se făcea că este April. Chiar luna trecută când mergeam acasă la socrii. Eu nu îi mai vizitasem de când a fost nunta. Cum nu stau bine cu concediu, nu am mai ajuns prin România. În orice caz acum am găsit și noi ocazia sa plecăm într-o mică excursie având în vedere că am primit concediu și mai ales pentru că era și ziua de naștere a lui Alice. Dar povestea mea de introducere este legată de acel grătar făcut chiar înainte de plecare, chiar înainte de drumul nostru spre casă, când Alice a vrut și cartofi făcuți tot pe grătar. Nici nu aș vrea să mai intru în detalii legat de grătarul acel amărât cu care ne-am trudit cu cumnatul! Problema au fost în cele din urmă cartofii care fiind tăiați prea mici de Alice cădeau de pe grill direct pe cărbune. 
  Iar acum două săptămâni aceiași poveste cu grătarul făcut acasă la părinți mei. Alice vrea din nou cartofi pe grătar și uită ce i-am zis despre ei acum o lună. Îi taie iarăși așa mărunți și ne chinuim iar cu tata ca să îi gătim. 
  Tăiați subțire și mărunți ne chinuim când cu mâna, când cu spatula ba chiar încercăm și cu furculița. Ei tot neascultători se aruncă direct prin grilul de la grătar în cărbune și gata încep a arde. Cade primul, cade al doilea și încercăm orice metodă ca să nu pierdem prea mulți în cărbune dar nimic, parcă aveau o minte a lor. Și atunci a fost când m-am întors și i-am zis la Alice lucru următor, după care mi-a zis că doar eu puteam să mă gândesc la așa ceva în timp ce stăteam lângă un grătar. 
  Și i-am zis exact așa.
Stau și mă uit la cartofii aceștia care i-ai tăiat cu grijă și tot cu grijă încercăm cu tata să îi gătim. Încercăm să nu îi ardem sau să nu îi lăsăm cruzi. Dar pentru că ei au o minte a lor tot se strecoară prin gril și cad în cărbune. Și exact așa am impresia că face Dumnezeu cu noi oamenii. Ne i-a, ne curăță așa cum vede El potrivit și ne pune pe ''grilul vieții''. Focul este perfect, grilul este numai bun și totuși noi nu ne lăsăm prelucrați de EL. Exact ca și cartofii aceia, avem o minte a noastră și decidem că este mai bine să stăm direct pe cărbune, să ardem pe el decât să păstrăm distanța noastră.
Încearcă Domnul când cu ''furculița'', când cu ''spatula'' și chiar Își întinde mâna deasupra cărbunelui ca să nu cumva ne scape acolo jos în foc. Și totuși noi avem o minte a noastră și ne strecurăm încet, încet acolo. Rezultatul fiind unul neplăcut. De acolo scoți ori un cartof carbonizat, ori iese odată cu cenușa făcut și el deja cenușă.
  Și mă întreb eu acum, la sfârșitul nostru ce am vrea noi să fim? Carbonizați, cenușă sau un cartof bine făcut și bun la gust?

PS: Ți s-a făcut poftă de mâncare? Îmi pare rău!

sursă: instragram.com

09. Doza mea de iubire. - Mar 9, 2018 10:05:00 AM
   Îmi aduc aminte când eram în liceu cum fugeam din clasă odată ce aveam pauză. Abia așteptai sa fugi din mica cușcă. Ne adunam băieți la povești și jucam fotbal. Era vremea când nu aveam voie să ne aducem minge de acasă și nici de la școală nu primeam. Așa că inventam noi mingea perfectă. Adunam câteva doze de coca cola le călcam în picioare și după le călcam mai multe împreună. Așa aveam noi distracție mică în pauza de treizeci de minute. Deja văd semnele de întrebare care vi le puneți. 
  V-am povestit acest lucru ca să înțelegeți cum văd eu iubirea într-o relație. Dar înainte sa va zic punctul meu de vedere aș vrea sa ne uităm peste felul de relație în care eu nu aș vrea să fiu. Și anume acele relații pline de gelozie, egoism și minciuni. Văd cum lumea caută o relație sexuală, o relație în care să profite de pe partener, o relație în care totul se învârte în jurul lor sau o relație plină de gelozie fără niciun motiv. Când iubești dăruiești, zicea cineva odată. 
  Așa văd eu iubirea și așa o înțeleg. Nu dăruiesc cadouri dulci, flori frumoase și diamante scumpe. Mă dăruiesc pe mine, frumos, scump și ca un diamant strălucitor. Toate pentru partenerul care l-am ales sa fie alături de mine. 
  Pentru mine iubirea este ca și povestea care o ziceam mai sus. Mă văd pe mine însumi ca o doză de coca cola care se lasă deschisă de persoana care zic eu că o iubesc și las persoana respectivă să golească această doză. Și cum au uni obicei când beau din doze, pun doza pe jos și o calcă în picioare. Însă după ce au terminat de băut sunt răcoriți și fericiți. Eu sunt doza respectivă care se face una cu pământul și se lasă călcat în picioare pentru că așa văd eu că fac omul pe care îl iubesc fericit. Mă fac o "minge" pentru o pauză, pentru bucuria unor elevi. Dar în schimb omul care zice că mă iubește face exact același lucru pentru mine. Și chiar dacă suntem amândoi striviți, suntem amândoi fericiți. Pentru că lumea nu se învârte în jurul nostru, dar în jurul persoanei care o iubim. Ne facem unul pe altul fericiți și așa nu suntem mizerabili pentru că vrem să ne satisfacem noi nevoile prin a călca în picioare omul care ar trebui să îl iubim. Ne lăsăm în schimb călcați în picioare că să fim fericiți. Dăruim omului de lângă noi fericirea de care este el lipsit ca să primim și noi la rândul nostru fericirea de care noi avem nevoie. Nu forțăm nota în refrenul cântării ca să răgușim și să falsăm urât. Cântăm împreună în armonie și ne sincronizam în acel refren din cântarea relației noastre. 
  Dar tu om frumos și drag mie. Nu mă înțelege greșit. Nu zic să te faci preș pentru nimeni, dacă nu merită. Trebuie să fi mereu sigur că omul pe care ai ales să fie lângă tine în viață merită sacrificiul făcut de tine. Altfel ești liber să pleci. Dar nu gândi pripit și nu lăsa gândul să îți alerge așa repede. Dacă ești căsătorit, începe și te roagă. Nu o lua la fugă, pentru că îți amintesc ai zis "până la moarte" sau "până în veșnicie". Contractul tău astfel încă nu este împlinit.
  Și ca pentru încheiere vă îndemn să luați exemplu din Biblie la 1Corinteni 13.

10. In bratele mele. - Mar 2, 2018 12:52:00 PM
  Și iar a trecut ceva vreme de când am scris ultima dată. De atunci Agnes a crescut și odată cu ea și noi ca și părinti. Avem o fată foarte cuminte, poate chiar mai cuminte decât ar trebui. De luna trecută tot vrea să se ridice în picioare și de câteva săptămâni deja reușește. Umblă prin casă și fuge după noi. Dacă ați auzit de la prietenii voștri care au copii că nici la WC nu mai pot merge fără ei, este adevarat. Merg la duș și dacă las ușa deschisă o aud cum își bate pălmuțele în gresie așteptând să ies din duș. 

  Dar astăzi nu vreau să vă povestesc despre Agnes. Astăzi nu este vorba despre familia mea mica. Astăzi este vorba de familia mea mare. Vorbesc despre Tatăl meu a cărui iubire am început să o înțeleg și a cărui dragoste nu are sfârșit.   Vă mai aduceți aminte cum ați început voi să vă faceți primii pași? Eu unul nu îmi aduc aminte. Însă El ține minte fiecare pas care îl facem și este acolo pentru noi la fiecare cădere care o avem. Ieri seară Agnes s-a ridicat în picioare. A făcut-o treptat și ușor. Și-a pus mâinile pe mobila apoi pe fotoliu și "hop" a fost în picioare. Toată o tremura de bucurie și era veselă până peste cap. Dar avea o mica problemă. Nu se putea ține dreaptă pe picioare, încă nu avea puterea de a sta fără frică. Picioarele îi tremurau și îi era frică să nu cadă jos. Nu ar fi fost prima dată când ar fi căzut de pe picioare pentru că nu s-a putut ține puternică pe ele. Dar eu fiind tatăl am stat în spatele ei și am avut grija ca nu cumva să pice jos și sa își lovească capul pentru a nu știu câta oară.   Și atunci a fost când am înțeles. Atunci o lumină mi-a fost dată și am văzut cum Dumnezeu ne ține mereu pe calea S-a. Multă vreme am plâns pentru că m-am trudit cu probleme în viață. Mult am suspinat pentru că nu reușeam lucrurile în viață așa cum aș fi vrut eu să le reușesc. Iar de fiecare dată când picam pe jos dădeam mereu vina pe neputința mea. Și acum că o văd pe Agnes am început să înțeleg. Nu este încă stabilă pe picioarele ei, abia de trei săptămâni a început să umble în patru labe, dar ea vrea deja sa fie pe picioare. Așa și noi ca și copii a lui Dumnezeu. Începem să trăim viața cu El și la început de drum, în patru labe, avem impresia că avem toată puterea. Începem să ne sprijinim de una și alta în viață și încercăm din răsputeri să ne ridicăm pe picioarele noastre. Suntem nesiguri pe noi dar puterea care o simțim ne dă curaj. Picioarele ne tremură și suntem plini de frică și chiar și atunci când picam pe jos El este tot cu noi. Poate nu Îl vedem acolo așa cum nu mă vede nici Agnes pe mine, dar sunt mereu cu mâinile mele în jurul ei și stau vegheator ca să nu își piardă stabilitatea și să se lovească. Iar dacă totuși nu sunt atent și cade jos, fug în grabă să o alin în durerea ei și să o ridic în brate. Așa și Dumnezeu, chiar dacă noi nu Îi vedem mâinile în jurul nostru, El este prezent. Și dacă cumva se întâmplă că te lovești de greutățile vieții este tot acolo ca să te ridice în brațe și să îți aline durerea.   Înțeleg că iți este greu să crezi acest lucru, pentru că de prea multe ori ai căzut pe jos și te-ai lovit. Dar mă uit la Agnes cum se "prăbușește" de cel puțin două ori pe zi și după ce o ridic în brațele mele și ii zic că totul este bine, vrea din nou să o ia la fugă și primul lucru care îl face este să se prindă de mobilă ca să se ridice din nou pe picioare. Iar eu sunt din nou acolo ca să îmi pun mâinile în jurul ei să nu se lovească. Așa și tu nu deznădăjdui în viață. Problemele tale sunt doar o bucată de "mobila" de care te sprijini ca să stai pe picioare în drumul vieții tale cu Isus Domnul. Nu te lăsa bătut de o durere pentru că ai căzut încercând să stai pe picioarele tale slabe. Încrede-te în El că este acolo chiar dacă nu Îl vezi și bucură-te ca un copil mic de fiecare pas care îl faci. 


PS: În timp ce eu am scris aici, Agnes a căzut și s-a lovit de două ori la căpușorul ei mic. Iar acum este lângă mine veselă cu cablu de la internet în mână.


11. Alice toamna mea. - Sep 28, 2017 2:03:00 PM
  Te-am văzut pe snapchat și erai frumoasă. Nu erai în povestea mea, dar te-am adăugat urgent și subtil m-am băgat în seamă. Am zis "salut" astăzi și maine te-am întrebat "ce faci". Nu or fost trei zile și m-ai întrebat dacă o cunosc pe Lia pentru că apăruse pe povestea din snapchat-ul meu și ți-am răspuns pozitiv. O cunoșteam este mătușa mea și de atunci a început legătura. Am intrat în tot felul de discuții, am zâmbit, am ras și ne-am distrat. Iar câteva zile mai târziu mi-ai zis că poate vi în Austria. Atunci a fost când parcă m-am schimbat la fata. Așteptam cu nerăbdare pentru că eu nu eram genul de a bate drumuri. Am auzit că ai venit și că ești la doar o sută de kilometri distanță, dar urma să vi aproape să te văd și să iți zâmbesc față în față. 

  Acum erai aici și te uitai la mine. Ai intrat îmbrăcată în negru cu un palton de damă elegant maro și niște ghete frumoase. Mă uitam la tine și străluceai ca luna în seara aceia. Ne-am decis să mergem în oraș să ne plimbam. Asa că ne-am adunat toți atunci și am intrat în mașină. Am pornit spre centru și încă îmi amintesc și acum prima noastră poza în fata Catedralei Sf. Ștefan din centrul vienez. Parcă acum văd momentul când tot rădeam și încercam să facem poza, până și acum simt vântul cum iți sufla parul și parcă paltonul acela nu iți era îndeajuns. Îmi amintesc cât de friguroasa erai și cum ghetele acelea nu iți țineau deloc de frig. Era frumosul început de toamnă, 20 a lunii Septembrie anului 2015. Chiar nu de mult au fost doi ani de când ne-am cunoscut și parcă povestea se repetă în fiecare an. 


sursa: answear.ro
  Parca suntem din nou pe lângă Catedrală și ne plimbăm ținuți de mana, zâmbim și eu încerc să te sărut iar tu te tragi zicând în gândul tău "nu chiar asa ușor". Judith te trage de palton și ne zice "haideți sa va fac o poza" iar noi zâmbim luam poziție și momentul rămâne în istorie. Și astăzi mă uit la poza noastră și astăzi pentru mine tu ești începutul de toamnă. 
  Ești toamna mea și începutul ei. Pentru mine tu ești momentul când încep sa vad ghete, paltoane, frunze maro, galbene și răcoare în aer. Tu ești acel ceva ce pentru mine zice uite începe toamna. Tu cu ghetele tale frumoase, paltonul tău care te protejează de rece și frigul care până și astăzi îți înroșește nasul. Dacă tu nu ai fi pentru mine toamna ar dispare. Ar fi un anotimp fără sens și fără viață. Dacă tu nu mi-ai fi zâmbit în ziua aceia de toamnă rece pentru mine toamna nu ar însemna nimic. Acum culoarea și frumusețea toamnei mele ești tu. Pentru mine tu ești toamna, iar pentru toamna mea tu ești fericirea. Acum te rog fă și astăzi începutul. Încalță ghetele și paltonul tău, ia-mă de mână și haide să urcăm în mașină. Destinația noastră Catedrala din centrul vienez. Dar nu uita să îi dai paltonașul ei de damă și micuței noastre Agnes și nu cumva să uiți și ghetuțele ei. Astăzi mergem sa ne înroșim nasul și să depanăm amintiri ca cele din copilărie.
12. Astazi a plans toata ziua! - Sep 24, 2017 6:12:00 PM
  Wow, astăzi a fost o zi frumoasă. Ne-am trezit dimineață ne-am îmbrăcat și am zis că mergem la biserică. Zis și făcut. Am fost la biserică și slava Lui pentru îndurarea care o mai lasă peste noi. Dar acum sa mergem încet încet spre subiectul care astăzi îmi ține mintea ocupată. 

  Micuța noastră s-a trezit astăzi odată cu noi la ora șapte și de atunci nu a mai dormit până la ora zece. Pe la zece s-a trezit iar și a cerut de mâncare așa cum știe ea. Bagă mâna în guriță și așteaptă ca din mâna ei să curgă lapte. Am ieșit din biserică pe hol și i-am dat să mânce. A "mâncat" undeva la nouăzeci de mililitri de lapte după care am auzit un sunet și am simțit o vibrație în palmă. Era fundul ei care umplea micuțul pampers. Am mers și am schimbat-o iar după am încercat să o adorm înapoi. Nu prea am reușit așa că am ținut-o așa trează ca în cele din urmă să adoarmă înapoi undeva pe la ora doisprezece. Dar nici asta nu a ținut mult, a dormit cam douăzeci de minute și a fost iar cu ochii larg deschiși uimită de ce se întâmplă în jurul ei. 
  Acum pornim spre casă și mergând pe drum adoarme pe mașină ca de obicei. Singura problemă, sunt semafoarele. Ce treabă am cu ele? Este foarte simplu. Atât  timp cât mașina se află în mișcare fetița mea doarme fără probleme, dar în clipa în care am pus piciorul pe frână începe și urlă în ultimul hal. Odată ce accelerez se face din nou liniște și pică iar ca într-o transă și adoarme pe loc. Dar totuși nu asta este discuția de astăzi. În cele din urmă am ajuns acasă la părinți mei ca de obicei în fiecare duminică, suntem la masă la ei și acolo după mâncare fata mea începe și plânge. Noi am știut că ea este obosită, dar ea nu vroia nici să își bea laptele și nici să adoarmă. A început să țipe de zici că o durea ceva, așa că am început să caut problema. I-am dat jos jerseul, i-am dat jos pantaloni, apoi am probat cu ciorapi, dar nimic. Tot ce încercam era în zadar. A plâns undeva la zece minute după care am început să o leagăn și sa îi cânt. La nici un minut mai târziu fetița mea dormea de zici că nu era adevarat. Nici nu vă imaginați bucuria pe fețele noastre. Dar nu a durat mult și iar a început să se trezească. Ne-am panicat că începe iar scandalul, dar săraca era lihnită de foame, asa că i-am dat să își bea laptele și spre uimirea noastră a băut mai mult de o suta și douăzeci de mililitri. 

  Nu am mai avut probleme de genu până astăzi. Adică totdeauna a fost liniștită și nu a plâns fără motiv. Ca să vă imaginați zilele trecute a făcut o infecție la un deget pe mâna stângă pentru că nu i-au fost tăiate unghiile bine. Iar Alice decide după două zile sa îi spargă acea punguță de puroi care o are la degete. I-o sparge și singura reacție a fetei mele este una de ușurare. Nu a plâns, nu a zbierat, nici măcar un pic de zgomot, singurul lucru care l-am văzut a fost o încruntare pe fata ei. 

   Așa că vă imaginați și voi că am început să ne punem întrebări acum că plângea asa urât. Dar se dovedește ca fata noastră ca orice alt copil odată ce este prea obosit, începe și face tot felul de figuri și mofturi. Totul începe cu dormit prea puțin sau când lași copilul flămând prea mult. În cazul nostru astăzi a fost somnul după care din cauza oboselii moftul de a sta flămândă. Ce vă sfătuiesc în acest caz, este să încercați cu multă răbdare să puneți copilul la somn și să nu uitați ca și lui îi este la fel de greu cum va este și vouă. Cel puțin astăzi cu Alice am stat cu ea în brațe toată după-masa și am încercat sa o ținem adormită. Sincer să fiu nu prea a stat ea adormită, în jumătate de ora mai încercăm și noi arma secreta și anume băița de seară.Pentru că așa cum știe toată lumea, o băiță bună seara este medicamentul tuturor durerilor din timpul zilei. Cel puțin pentru cei mici.  În cele din urmă sperăm și noi să fie totul bine. sursa: https://www.instagram.com/andrei.csaba/

  Cât pentru cei mai curioși dintre voi, avem detalii care știm că le așteptați cu drag. Alăptatul funcționează cât de cât mai bine și zic asta nu pentru că micuța noastră sta la sân, dar programul lui Alice în care folosește pompa de sân este unul stabil acum și micuța are la fel un program pentru mesele ei. Adio mastită și dureri. 
  Săptămâna trecută am fost cu Agnes la binecuvântare și mulțumim Domnului ca și astăzi își mai întinde mana peste cei micuți. Am invitat doar familia și neamurile apropiate la masă. Pentru cei mai curioși de atât țin să vă anunț că mâncarea a fost una foarte gustoasă. 
  În ultimul dar nu mai puțin important, Agnes stă la discuții aproape în fiecare zi cu noi. Gângurește și așteaptă să îi povestești când este trează iar la rândul ei răspunde cum poate și știe. Dacă stai lângă ea și cânți începe și ea să scoată sunete. 
  Părinților care stau departe de copii vă sugerez sa fiți acolo pentru ei, la fiecare pas al vieții care îl fac. Fiecare moment este important și nu vă mai întâlniți cu el. Eu de maine încep lucru, îmi este gata concediu și am impresia ca pierd prea multe, dar voi care va lăsați copiii la bunici și sunteți peste hotare. Mergeți și vă luați copiii acasă să îi vedeți cum cresc și cum își formează caracterul și genele care voi le-ați pus în ei. 

PS: Cred că se vede și în poză neliniștea și oboseala pe fața ei. Poza este de astăzi undeva la ora 14.00


13. SuperBlog si super Provocare. - Sep 13, 2017 7:07:00 PM
  Anul 2017 este anul în care am decis și eu că nu îmi ajung provocările din viața mea de zi cu zi așa că mai adaug încă una. Începând de astăzi voi participa și eu provocărilor de la ediția 15-a SuperBlog.
Totul începe cu acest mic articol în care îmi anunț și eu participarea iar ce urmează după, este un mister. Nu am știut până acum de această competiție și spre uimirea mea pare destul de interesant.

  Azi noapte eram la lucru și în timp ce butonam telefonul de plictiseala am primit un mic e-mail de la Victor admin pe toateBlogurile.com în care ne motiva și pe noi la un mic concurs. Nu a durat mult până am accesat link-ul către site și m-am uitat sa văd despre ce este vorba. Mare lucru vă spun sincer nu am înțeles, dar a fost vorba de bani și competiție. Vă spun foarte sincer ca odată cu această competiție mi-am instalat și tastatura în limba română ca să pot folosi și diacritice, ceva ce până acum nu foloseam.
  Eram prea leneș să îmi mai învăț mâinile pe tastatură că să pun diacritice. Cât despre mari-mici greșeli gramaticale îmi cer de pe acum scuzele de rigoare. Am fost crescut în diaspora și școala în limba română a fost un lux pe care nu l-am avut.

  Cât despre competiție și provocările care mă așteaptă sunt foarte nerăbdător. Deja este o provocare pentru mine sa scriu în limba română cu diacritice, deci am început bine.
  Urez tuturor adversarilor mei și participaților multă baftă. Dar să nu uităm că cel mai important lucru este să ne distram. SuperBlog începe astăzi pentru mine, dar oficial primele provocări ar trebui sa vină din 26 Septembrie.


Particip SuperBlog 2017
14. O scrisoare pentru MAMA! - Aug 12, 2017 9:06:00 PM
Salut mamica,


 de cand Alice a venit acasa ii este destul de greu. Am crezut ca tot ce a fost greu a trecut atunci cand ea a nascut, sau ma rog in acele noua luni de sarcina. Cel putin pe instagram nu ai postat poze in care sa plangi sau sa iti zici durerea. Am vazut doar video cu un copil care rade si este fericit, cu tine zambind ca fetita ta doarme si cu sotul tau care nu este deranjat de nimic. Explica-mi si mie mama cum este dupa sarcina. Pentru ca vad pozele si aud doar de bine. Aud ca manca bine fetita ta si ca doarme la fel de bine. Nu plange este linistita si dupa cate imi zicea cineva ai avut o sarcina usoara si sunteti amandoua dupa sarcina sanatoase. Pe retelele sociale apare totul roz, dar adevarul unde este?

  De ce te intreb toate acestea mama? Pentru ca Alice de cand a nascut parca a lasat o greutate jos si a ridicat alta. Da, tu mama care zici ca totul este bine vreau sa iti zic eu cum este la mine. A nascut si adevarul este ca nu a fost deloc usor. A plans, a durut-o, mi-am cerut iertare, dar a nascut. Sarcina a durat noua luni si nasterea lui Agnes a durat doisprezece ore, dupa toate acele ore au fost amandoua sanatoase. Ne-am bucurat trei zile in spital in care a fost somn, cac si mam cum imi zicea si mie mama. Dar mama, am venit joi acasa si parca am deschis cutia care era mai putin frumoasa langa cadoul primit. La doar cateva ore Alice plangea si ma intreba "De ce plang?". Iti spun drept ca nu am avut raspuns "am zis doar este normal asa, dupa nastere" si in sinea mea ziceam "hormonii". Starea ei emotionala cu timpul a devenit mai grea plangea din ora in ora fara motiv si dupa se panica pentru ca nu stia ce aduce ziua de maine. Apoi o zi dupa  imi zice ca a citit pe net si ca are simptome ceva legat de furia laptelui si o intreb "de ce, ce s-a intamplat?" , imi explica ca ii sunt tari sani si nu ar trebui, pentru ca face mastita. Mama nu mi-ai spus ce este mastita, tu ai zis ca totul decurge bine dupa nastere! Si acum ajungem in a treia zi cand Agnes decide ca daca Alice este suparata atunci nu vrea nici ea sa mai stea linistita noaptea. Are dureri de burta si scaunul ii este greu, dar ziua doarme ca un inger de parca noaptea nu ar mai fi tot ea in pat. Si tot in aceasta zi Alice incepe si plange pentru ca este a treia noapte si ea saraca nu a dormit inca opt ore in trei nopti.
  Mama iti scriu ca sa iti zic ca noua luni de sarcina nu au fost usoare, doisprezece ore la nastere au fost sfasietoare, dar de cand a iesit de la spital parca ma rog in fiecare zi sa raman pe linia de plutire pentru ca trebuie sa fiu tare. Mama de ce minti si zici ca totul este bine? De ce zambesti si spui ca toti sunt sanatosi. La doar trei zile ai depresie, la o saptamana ai furia laptelui si la doua deja mastita. Iar fetita ta nu doarme noaptea si tu stai si plangi, te strezi si te framanti. Cum ai putut tu mama sa minti sa zici ca totul este bine? Unde este adevarul? Ai pus poze razand, video frumos si la story ai avut doar momente pline de fericire.

  Iar tie mama, care astepti cu drag inca un copil, sa stii ca nu totul e roz si unicorni zburatori care sunt gata sa iti implineasca dorintele. Este bucurie si fericire. Iti umple inima cand zambeste si sta cu ochii mari si se uita spre tine, dar tot asa este si plans, durere si suspin. Sa nu te astepti ca iesi din spital si sari inapoi la rutina ta din fiecare zi. Spalat, calcat, curatenie, acestea incepi sa le faci undeva la vreo doua poate chiar trei saptamani dupa nastere. Sa nu crezi ca acest copil nu plange si este linistit, acum nu il doare nimic dar incet incet incepe totul. Crezi tu ca ii faci program si il respecta, acum zici tu dar atunci dansezi dupa cum plange el. Da mama, sa stii nu este asa usor dupa cum toti zic si toti arata. Ai grija ce astepti si primeste ajutorul tuturor, pentru ca ai nevoie. Sotului tau sa ii zici sa isi ia liber de la lucru si sa stea cu tine zi si noapte. Ca sa fiti iar sanatosi toti, pentru ca dupa nastere nu este atat de multa sanatate. 


  Eu mama deja am trecut pe acolo si astazi sunt doua saptamani. Fetita mea rade si zambeste la glasul meu, dar noaptea este destul de greu. Ziua este alaptata si doarme pana nu mai poate iar noaptea facem pe rand ca sa o adormim inapoi. Alice este acum mai bine, chiar astazi am fost cu ea pana la spital pentru ca a facut febra. Ii ardeau sani si avea dureri asa ca ne-a zis medicul ca a facut mastita. Intreba el daca alapteaza Alice, cat de des si daca isi pompeaza laptele tot afara. Evident ca ne-a zis si noua mama sa avem grija ca primadata faci furia laptelui si apoi mastita daca nu scoti laptele tot din san si am avut noi grija cat s-a putut dar aparent nu a fost destul. Insa in cealalta latura putem multumi lui Dumnezeu ca depresia aproape a disparut si acum nu mai plange asa de mult. Ingrijorarea este mereu acolo, nu esti niciodata sigur daca faci totul bine. Dar depunem efort cat mai mult si speram ca munca noastra da roade. Agnes acum doarme in patutul ei dupa ce a dormit vre-o trei ore pe mine, iar Alice de langa mine a sarit tot odata la o ora ca ceva a patit fata. Apropo de somn, sa o mai lasi pe fetita ta sa doarma langa tine, te ajuta si pe tine si pe ea dar nu prea mult si nu prea des ca dupa nu o mai scoti din pat si nu mai ai de ales. 
 Acum spre sfarsit sa ai grija. Te roaga mult si aduna putere de pe acum cand inca nu esti la inceput.

PS: Nu scriu mamei mele, scriu mamelor care spun ca totul este bine si se ascund dupa niste poze si zambete false. Sarcina, nasterea si primele luni dupa nastere nu sunt deloc usoare. Asa ca nu va mai ascundeti pe retelele de socializare. Spune-ti adevarul ca sa invete si alte mame.

15. Sarcina ei si fetita mea. - Jul 31, 2017 2:58:00 PM
  Deja din primele zile cand mi-a zis ca este insarcinata am vrut sa tot scriu. La inceput ma gandeam inca nu scriu nimic public ca cine stie, este doar undeva la a doua luna si orice se poate intampla. Astazi suntem undeva la trei luni si ceva. Bine inca nu am postat public pentru ca mi-a venit asa idea sa scriu totul si abia la nasterea fetitei mele sa postez articolul.
  Am fost luni la ecograf si toata lumea zicea ca abia undeva la luna a cincea ne vor zice sexul copilului. Dar doctorul nostru a fost asa de prompt. Adica dupa ce mi-a aratat ca are manute faine si cap dragut si a zis ca totul pare a fi bine, s-a uitat asa tinta la mine inainte de a se ridica de pe scaun si mi-a zis "se pare ca vom avea o fetita sanatoasa". Evident ca fiecare tata ar vrea un fiu, dar cand mi-a zis parca mi-a crescut inima. Deja ma gandeam si eu uite printesa lui tata.
  De cand cu sarcina am inceput parca sa documentez momente. Parca invat asa in fiecare zi cate ceva si vad ce inseamna sa ai un copil prin casa. Chiar daca mai avem undeva la sase luni pana ii aud plansul parca si acum este pe aici. Dar sarcina este diferita. Alice oboseste mai repede, totdeauna ar dormi si nici nu mai zic de greturi. Am invatat totusi sa ajut mai mult pe acasa. Nu cred ca este asa mult sa spal vasele, sa aspir, ba chiar sa fac de mancare. Adica in cele din urma o ajut cu ce pot ca sa ii usurez toata situatia asta cu sarcina. Daca totusi are de purtat printesa mea pentru urmatoarele sase luni atunci macar atat sa fac si eu.
Miercuri 18.01.2017

 Eram in Paros cand imi zice Alice ca fratele ei Andrei, pentru ca nu putea sa ii pronunte corect numele ii zicea "Ala". Tot asa si pentru mine Alice a ramas "Ala".
De obicei daca lucrez de noapte dimineata nu ma trezeste Ala. Ma lasa sa dorm pana ma trezesc eu de unul singur si cum eu pot dormi si peste doisprezece ore i-am zis ieri seara sa nu ma lase sa dorm cand pleaca ea. Am descoperit ca daca ma trezesc dimineata si adorm iar undeva pe la ora cinci dupamasa atunci nu imi este asa somn peste noapte. Asa si a facut. Dimineata la opt fara ceva m-a trezit ca pleaca si in timp ce ne rugam, inainte sa plece, a luat-o niste ametelii si abia mai statea in picioare. La inceput m-am ingrijorat dar isi revenise parca si a iesit pe usa. Asteptand liftul am stat si m-am uitat la ea si iar am vazut ca se clatina in stanga si dreapta si parca nu mai pleca. Atunci m-am speriat, avand in vedere ca eu stiu cum este sa lesini si toate alea cu povestea mea, am zis catre ea "haide inapoi in casa ca nu mergi niciunde asa". A venit s-a pus in pat si a dormit pana spre ora zece.
  Crede-ma ca in momentul acela o singura scena aveam in cap. O vedeam asteptand tramvaiul in statie si chiar cand el venea catre statie ea lesina in fata lui. Asa ca am zis nu se poate, ramane astazi acasa si gata. In momente ca si acelea stau si ma gandesc oare prin cate trece ea ca si femeie in timpul sarcinii. Adica nu este indeajuns ca in fiecare zi ii este rau si orice ar manca trebuie cel putin odata pe zi sa vomite, nu este indeajuns ca se ingrasa si ea se vede in oglinda tot mai schimbata, sau ca hormonii ii joaca asa niste feste incat nici ea nu se mai recunoaste pe ea, trebuie sa se mai imbete si de cap sau cine stie sa si lesine.
  Cred ca in aceste noua luni am sa invat  sa imi respect mama mai mult ca orice pe acest pamant. Si nici nu mai aduc in discutie mamele singure, care au fost nevoite sa treaca prin toate acestea singure, fara putin de sprijin sau mangaiere. Poate ca pentru mine ca si barbat aceste luni sunt doar o perioada de schimbare pentru sotia mea cu un rezultat atat de minunat incat voi fi fericit toata viata mea. Dar pentru ea, este o vreme de greutate cu multe schimbari si incercari.


Luni 30.01.2017
  Astazi de cum m-am trezit nu m-am simtit asa bine. Defapt stiu inca de sambata ca este posibilitatea sa fiu racit, dar astazi m-am trezit si nu imi puteam tine ochii deschisi. Aveam iar febra in corp si nu puteam nici sa stau in picioare. Cu toate astea Ala a venit acasa si a avut grija de mine. A facut de mancare, mi-a dat medicamentele, m-a lasat sa dorm si mi-a facut ceai. Nu era destul de obosita cu sarcina, eu tot o intreb daca totul e bine de fiecare data cand sufla mai greu si ea zice "sunt ok, acum obosesc mai repede si suflu mai greu, e ceva normal", acum avea grija si de mine. Poate sa faci un ceai sau sa aduci medicamente nu este atat de obositor pentru un om, dar pentru ea fiind insarcinata mie mi s-a parut destul de mult. In loc sa am eu grija de ea, pentru ca si ea este racita, are ea de mine pentru ca eu am facut primul febra. Si asta este inca una din acele zile in care ea poarta fetita noastra dupa ea si totusi reuseste sa mai faca si alte lucruri prin casa. Evident ca stiu ca nu este invalida, dar tu ai incercat sa fii insarcinata si sa stai in picioare pentru toate lucrurile care trebuie sa le mai faci prin casa?
 Joi 02.02.2017

 Saptamana trecuta am decis ce nume ii punem la fetita noastra mica. Mergeam la seara de staruinta la biserica si inainte sa intram in curtea bisericii tot vorbeam si eu am zis instantaneu ca asa ramane numele si am ales Agnes Chloe. Si Agnes cat si Chloe sunt de origine greceasca care cu timpul au fost traduse in limbiile latine. Cu toate aceasta sarcine ei nu este mai usoara dar micuta noastra deja se misca la doar patru luni si ceva. Ce este interesant este ca atunci cand misca si merg eu langa Ala sa simt si eu ceva, printesa mea deja se linisteste ca si cum s-ar ascundea de mine.  Dar ce pot face eu ca sa ii fac sarcina mai usoara? Crede-ma ca incerc totul. Deja aspir de fiecare data cand vrea sa faca curatenie si curatesc baia pentru ca in baie folosim clor si pe ea deja o strange de gat cand il simte in aer. Ajut la tot ceia ce inseamna efort fizic si dificultate fizica. Aspir, intind haine, adun haine, ajut la schimbarea lenjeriei de pe pat, spal vase, etc. Si toate astea pentru ca am observat ca cu cat ii creste mai mare burta cu atat se oboseste mai mult. Inainte putea sa faca totul si nu zicea nimic. Acum e destul sa aspire si deja sufla greu. Ba chiar zilele trecute era tare obosita si abia avea aer, asa ca am intrebat-o ce a facut de a obosit asa si raspunsul ei a fost "am dat cu mopu si am sters praful" pentru mintea mea asa ceva nu te poate obosi si totusi este obositor pentru ea.  Nu este usor sa porti ceva mic cu pofte, greturi si schimbari de stare in tine. Asa ca daca poti sa faci pentru ea in timp ce ea aduce pe lume printesa ta, iubirea vietii tale si omuletul care iti va schimba lumea atunci fa-o fara nici un regret. Ce este foarte important in timp ce faci toate astea, este sa tii minte ca ea se schimba, corpul ei se schimba foarte mult si fata pe care tu ai cunoscut-o atunci acum este total altcineva. Asa ca nu uita sa o suporti la fiecare pas si sa o faci sa se simta bine in pielea ei. Sa se simta fericita cu toata sarcina si toate schimbarile care vin cu ea. Pentru ca asta este important si pentru copil si pentru ea. Nu uita ca in timpul sarcinii tot ce sotia ta traieste, simte si acel mic copil care este legat cu ea pentru urmatoarele noua luni. Eu unul incerc sa o fac in fiecare zi sa rad si sa fie fericita. Fiecare zambet pe fata ei stiu ca este si pe micuta mea Agnes si atunci sunt un tata implinit. 
Miercuri 01.03.2017


  Astazi am avut parte de cea mai mare fericire din lume. Alice imi zice ca micuta noastra incepe si se misca undeva intre orele 11-12 seara. Asa ca aseara m-am pus langa ea si am ras si am zambit si am povestit cu micuta mea printesa. Alice zicea ca se misca asa de mult si ca parca o simte fericita. Dar in dimineata asta, inainte sa plec la lucru mi-am luat cinci minute cu Alice si am stat de vorba cu fetita mea. O tineam pe Alice de burtica si povesteam cu micuta mea Agnes, la care dintr-o ´data am simtit ceva ca si o miscare de muschi. Atunci chiar zice Alice ''vai ca asa mi-a dat una acum''. Am inceput sa rad si in mine inima batea mai tare pentru ca pentru primadata am simtit-o miscand. Nu pot sa iti explic ce inseamna sa stii ca vine pe lume un om micut si plin de energie care reactioneaza la fiecare miscare pe care o faci tu. Dar iti promit ca pentru mine este o fericire imensa care nu imi da liniste. Acum ma simt implinit. Daca pana acum am crezut ca este indeajuns ca sunt casatorit si ca Alice este tot ce imi lipsea acum pot sa zic ca defapt mai lipsea ceva in viata mea. Acest copil deja a schimbat modul in care vad eu viata.   ''Fetita mea, deja.. imi schimba viata'' este titlul la articolul care il am in minte de azi dimineata. Este totul despre cum un copil te maturizeaza si te schimba atat vorbind spiritual cat si material. Poti sa citesti articolul ca sa vezi si tu ca nu este atat de rau sa fie sotia ta insarcinata si nu esti atat de nepregatit pe cat crezi tu.  Dar lasand toate astea la o parte astazi mi-am simtit micuta miscandu-se. Astazi am primit primul semn de viata ca ma iubeste. Avand in vedere ca Alice tot zicea seara cand ii mai cantam ca se micsa si tare mult se bucura cand imi aude vocea, acum chiar stiu ca este asa si ma bucur ca pe langa copiii care cu timpul au trecul pe langa mine si i-am vazut zambind, acum vine copilul meu ca sa imi umple viata plina de zambete. 
Marti 04.04.2017
  De cateva zile tot sunt pornit asa sa mai scriu ceva despre fiinta aceasta mica care face multa galagie in burtica. Cu vreo doua saptamani in urma imi zice Alice ca a inceput sa sughite micuta noastra. La inceput am crezut ca glumeste si imi zice sa imi pun urechea si sa ascult. Imi pun urechea si ascult iar in momentul acela micuta noastra capoasa imi da asa un avertisment direct in ureche. Stau si ascult in continuare si realizam cu Alice ca nu ii place deloc ca sughite. Sughite de doua trei ori dupa care de ''nervoasa'' se scutura in burta. Ce am mai observat in ultima vreme este ca ii place zgomotul iar atunci cand este liniste ii place sa faca ea galagie. La ultima consultatie nu a vrut deloc sa isi arete fata. Se ascundea dupa maini si picioare si statea nemiscata chiar daca doctorul a incercat sa o deranjeze. Iar dupa ce am ajuns acasa dupa consultatie se misca asa de mult ca puteai sa vezi valuri pe burtica lui Alice. Nu mai este mult si micuta aceasta va umple de culoare vietiile noastre. Multa lume ma avertizeaza de galagie, plansete si scutece schimbate dar va spun sincer nu ma vad deranjat deloc de asa ceva. Eu imi imaginez fetita mea, un copil linistit asa cum am fost si eu din cele spuse de mama. Cu toate acestea se mai adauga inca o luna frumoasa la asteptarea dupa micuta mea Agnes. Si tot astazi este ziua mea, inca un motiv de o mica bucurie. Acum un an pe vremea asta facea ''searcihng'' pe avionul liniei Air India si ieri faceam exact acelasi lucru la exact aceiasi ora. Insa de acum un an, pana astazi multe sau schimbat. Si intr-un an de acum multe se vor mai schimba. Este interesant cum viata se schimba si cum lucrurile iau o trasatura.
Pana ce voi scrie iar ma rog doar ca la urmatorul ecograf sa isi arete fata copila asta care seamana asa mult pe noi.

Duminica 19.05.2017


  Astazi am fost si am cumparat patutul pentru micuta noastra. Nu pot sa va explic cat de mult imi place cand il vad in dormitor. Avem un apartament de 50m2, unii din voi deja stiti ca v-am povestit cum am masurat apartamentul si am mers sa cumparam mobila iar apoi am juca tetris cu ea prin casa ca nu ne-am uitat la latimea mobilei. Asa ca acum am mutat biroul din dormitor pe hol, pentru ca inca nu avem o garderoba si in locul lui am pus patutul pentru Agnes. Este ceva simplu in alb dar este perfect. Parca deja a schimbat aspectul dormitorului. Este foarte dragut sa vezi cum in camera intra patul si ii da un aspect asa de uimitor. Stateam si ma uitam la el si ma gandeam oare cum a fi pe cand a plange. Langa birou am lasat o veioza inalta pe care am decorat-o eu pe acel picior al ei cu niste luminite cu beculete. Si acum stateam cu Alice si ne gandeam cum vor ramanea alea aprinse peste noapte ca sa ne putem trezi si sa o vedem cand plange. Dormitorul nostru deja a primit un aspect mai frumos si parca coltul acela de camera a devenit mai fericit. Deasupra patului deja avem ceva decoratii facute de Damaris verisoara lui Alice. Poate postez intre timp prin articol si o poza la fiecare zi in care am descris ceva si atunci poate aici postez acel colt. In orice caz mi-a umplut inima acel mic patut.
  Deja duminica face si Alice 8 luni de sarcina si oficial mai avem doar pana in Iulie. Asteptam amandoi cu nerabdare pentru ca deja am vazut cum se misca si raspunde la noi ca si cum deja ne vedem si ne bucuram amandoi.


Joi 01.06.2017  Stiti acel sentiment cand este copilul mic si il prinzi de picioruse si il simti asa fin? Intreb acum pe cei care totusi au avut cat de cat de a face cu un copil mic. Este asa frumos fin si parca ti-ar place sa ai si tu pielea asa. Eu de cand a ramas insarcinata Alice abia astept pe micuta mea ca sa ma joc cu picioarele ei si sa o prind asa de maini si de burtica. Parca ma vad asa ca o fetita mica care se joaca cu o papusa. Zilele trecute cum am primit concediu de la lucru, cum am povestit si in articolul scris de acum cateva zile "Un weekend fara Alice" , asa ca am avut mai mult timp sa stau cu mana pe burtica lui Alice si sa o simt pe Agnes cum se tot misca. Zilele trecute tot dadea cu ambele picioare si in dreapta si stanga si ii vedeam talpulele prin burtica. Tineam mana si odata la atat apasam cu degetul inapoi si parca bucuroasa sau nervoasa, nu stiu exact sa zic, dadea inapoi ca si cum uite ca iti raspund si eu. La care odata isi arata talputa pe burtica si ramane acolo. Ca si cum nu mai vroia sa isi ia piciorul inapoi. Asa ca imi iau degetelul si ii imping talputa inapoi in burta si atunci ea imi da asa nervoasa cu piociorul ca in semn sa ii dau pace. Nu pot sa va explic ce sentiment am avut atunci cand i-am simtit talpa si cum i-am atins piciorul. A fost ceva nemaipomenit.   Ce sa mai zic de noaptea trecuta cand m-am trezit pentru ca ma tot ghiontea Alice si defapt cand m-am trezit ea dormea dusa. Atunci am realizat ca mana mea era sub burta lui Alice si cineva de acolo se simtea tare deranjat de mana mea. Nu va pot explica cum dadea in mana mea cu piciorul si nu ii placea ca este inghesuita de mana mea.
  Pana la urma sa ai copii este ceva frumos. Alice zice ca sunt draguti pana la o varsta si dupa o varsta. Mijlocul nu prea ii place. Eu unul abia astept sa descoper impreuna cu ea cum este acel mijloc si sa realizam ca este ceva foarte frumos. Cu fiecare varsta parca vad ca este o alta persoana. Asa ca daca va ganditi ca este greu si ca nu vreti copilasi. Va zic eu ca este ceva nemaipomenit chiar daca Agnes a mea inca nu imi plange in urechi. 
Miercuri 07.06.2017


  Astazi este una din acele in zile in care ne intrebam daca nu cumva micuta noastra ne face o surpriza si ne fugareste pana la spital ca sa ii auzim glasul. De dimineata s-a trezit Alice cu niste dureri si ne intrebam daca nu cumva astazi este ziua. Dar pana acum nimic nu s-a intamplat. Este deja jumatate de zi trecuta si asteptam. Am intrat in ultimele zile de sarcina si suntem ca pe ace. Asteptam cu nurabdare sa o vedem si sa ne distram de o fiinta care seama atat de mult cu noi. Parca nici nu realizam cand au trecut noua luni si totusi nu mai este mult. Luna asta chiar am facut un an de la nunta si acum inca o bucurie pentru noi in aceiasi luna. Micuta noastra v-a fi o bucurie pentru familiile noastre. Mama cred ca a sunat-o pe Alice toata saptamana si a intrebat-o daca nu cumva se gandeste sa nasca. Chiar ieri fiind sambata si avand in vedere ca am avut liber de la lucru, am iesit in oras cu Alice si am mers la film. Intre timp suna mama si ii scriu mesaj ca nu pot vorbi iar primul gand care ii trece prin minte este daca nu cumva suntem la spital pentru ca nici unul nu putea vorbi la telefon.
  Am ajuns in ultimele zile si toata lumea asteapta cu nerabdare. Poate ca aceasta va fi si una din ultimele zile scrise in acest articol. Singura zi care o voi mai scrie aici este probabil ziua nasterii si detaliile micutei noastre. Va dau si voua un indiciu asa cum am primit si eu, micuta noastra are aproximativ 3,5Kg din cate zicea medicul. Deci avem o fetita cat de cat marisoara.


Duminica 16.07.2017

  Si momentul adevarului a sosit. Astazi 31 Iulie la ora 10 micuta noastra si-a luat prima gura de aer. Am auzit-o plangand si ne-a zis ca este si ea printre noi. De ieri, 30 Iulie, la ora noua suntem la spital. Am mers si noi mai tarziu pentru ca Alice s-a trezit de la cinci dimineata cu dureri dar am zis ca asteptam sa fie ceva mai intens. Asa ca pe cand am ajuns la ora noua dupa consultatie ne zice ca este dilatata patru centimentri si ca o interneaza ca de acum este un inceput de sfarsit al sarcinii. 
  In mintea mea ma gandeam ca gata inca doua trei ore si imi vad fetita. Dar de unde, ca micuta noastra capoasa a stat pana a doua zi dimineata la noua cand abia a inceput sa isi arate capusorul. A fost greu sa o vad pe Alice in dureri si in noaptea trecuta am invatat sa imi iubesc mama si sa o pretuiesc mai mult ca niciodata. In vremurile cand eu m-am nascut lumea nu stia de anestezie, asa cum defapt a cerut sa primeasca ea si totusi avea dureri. A trebuit sa vad si eu ce inseamna durere ca sa stiu sa o pretuiesc pe mama. 
  In cele din urma micuta noastra are 3466kg si 50cm lungine. Este o fata mare cu ochi chinezesti si buze mari. La prima impresia Alice a zis ca tot seamana cu mine, de altfel asa cum si-a dorit si ea. De acum Domnul sa ne ajute si sa avem rabdarea si intelepciunea necesara sa o creste pe micuta noastra.


Luni 31.07.2017

Acestea au fost noua luni din sarcina sotiei mele si noua luni in care fetita mea a crescut si s-a pregatit pentru lumea aceasta. Dumnezeu sa imi ajute sa o putem creste cu Alice impreuna pentru imparatia S-a si sa avem intelepciunea necesara cat si rabdare.
16. O sarcina in ultimele ei zile. - Jul 21, 2017 5:20:00 PM
  Avand in vedere ca Alice este insarcinata de aproximativ patruzeci de saptamani, asteptam in orice moment sa inceapa dureriile si apoi sa facem cunostinta cu micuta noastra. Din cele spuse de medic avem o fetita sanatoasa de aproximativ 3.3kg si asteptam cu nerabdare.
  Sa va explic ce greu este sa dormi cu o femeie insarcinata timp de noua luni. Si toate astea avand in vedere ca deja ati citit articolul "Un weekend fara Alice" si asta doar ca sa va imaginati ca odata cu sarcina s-a mai adaugat la povestea aceasta. Adica noptiile acelea grele in care se invarte prin pat si zice "pe partea asta parca simt acidul din stomac" sau "pe partea asta nu pot dormi ca trebuie sa am fata catre perete". Si apoi sa nu uit ca fuge de cel putin cinci ori la wc si cum am vazut zilele trecute un video pe Facebook, femeia cand se trezeste peste noapte face ca un elefant si in drumul ei spre wc face ca o furtuna, nici nu stii daca sa te ascunzi sub pat pentru ca ai impresia ca e cutremur sau sa o iei la fuga pentru ca ti se pare ca a inceput al treilea razboi mondial.
Somnul ca somnul dar ziua este si mai grea, adica incepe cu greturi de la orice. Ii miroase a tot felu si nu poti zice "draga nu stiu ce ti se pare ca miroase ca eu nu simt nimic" ca imediat vine raspunsul "lasa lasa ca stiu eu, am citit ieri pe net ca in timpul sarcinii simtul mirosului iti este mai ascutit" si atunci cum sa il contrazici tu pe domnul Google?! Nu mai zic de schimbarile acelea de caracter. Acum plange, imediat rade si nu stii ce se intampla. O vezi suparata si o intrebi ce se intampla si iti zice ca simte doar nevoia de a plange. Este suparata pe tine ca nu ii dai cel mai frumos diamant de la swarovski chiar daca stie ca nu are nevoie de el.
  Dar cea mai grea parte vine in utlima luna, cand si tu stai ca pe ace si astepti cu nerabdare sa iti vezi copilul. Atunci uiti de cele opt luni care au fost inainte si cat de greu ti-a fost tie pentru ca acum incepe cea mai frumoasa perioada din viata ta. Sa nu sariti voi femeile ca si voua va este greu ba chiar mai greu decat noua ca deja stiu si eu. Nu am zis ca am purtat eu burta dupa mine si eu am avut hormonii urcati pana peste cap sau ca eu am fugit cel putin de 3 ori la wc pe ora.
 Acum suntem in ultimele zile de sarcina si oricand decide micuta noastra, o vom vedea. Este cea mai amuzanta parte din sarcina. Toata lumea te intreaba cat mai este pana atunci si toti te suna si iti scriu mesaje ca sa nu uiti sa ii anunti si pe ei. Toti vor sa fie anuntati cand momentul vine si toti ar vrea sa fie acolo. Zilele trecute am iesit la cinema cu Alice, am fost sa vedem Wonder woman pe ecranul mare si sa avem putin timp si pentru noi. Si in timpul filmului ma suna mama si ii trimit mesaj ca nu pot vorbi acum si apoi ma intreaba daca poate vorbi Alice la telefon. Ii zic ca nu si ma intreaba daca nu cumva suntem la spital, nici nu va mai explic ca am inceput sa rad in hohote. Apoi Alice este sunata in fiecare zi si toti o intreaba daca nu s-a hotarat micuta sa iasa. Dar pana si astazi inca micuta noastra sta la caldura.

  Acum orice durere de spate sau de burta te anunta "vezi ca vin" si fiecare indiciu mic te apropie de momentul bucuriei. Alice vrea sa se plimbe tot mai mult ca asa a citit ea undeva ca ajuta. Nu am sa te mint, am ingrijorari pentru orice lucru mic dar stiu ca cu ajutorul Domnului totul va fi bine. Auzi de la fiecare cate o poveste, cum a fost la sarcina lor si cum sa iti dai seama ca a venit vremea. Fiecare zice de burta care se lasa jos, umflatul picioarelor si de fiecare data cand observi cate o schimbare mica deja stii. 
17. Un weekend fara Alice. - Jun 1, 2017 12:09:00 PM
  De aproximativ o luna tot discutam cu Alice sa mergem pana in Romania. Sa vizitam putin orasul natal si sa isi mai vada si ea neamurile inainte sa nasca. Avand in vedere ca dupa luna a saptea calatoria este mai grea ne tot gandeam sa o facem acum cat de curand. Dar nu prea ne-a fost scris sa mergem. Eu mi-am depus la lucru pentru concediu din 18 Mai pana in 30 si raspunsul a venit negativ cu o alternativa. Am discutat cu seful meu si mi-a zis asa putem doar sa iti dam concediu din 29 Mai pana pe 4 Iunie dupa care pe 5 Iunie ai o zi de lucru si din 6 Iunie pana in 10 Iunie ai din nou concediu. Ce ii explicasem eu lui cu zece minute inainte era ca eu vreau sa merg in romania si pentru asta am nevoie de cel putin opt zile de concediu plus o zi de mers si una de venit din romania. Asa ca ei s-au sfatuit intre ei pe acolo si mi-au dat 10 zile de concediu dar intre cele zece zile eu trebuie sa ma intorc din concediu si sa merg la lucru pentru o singura zi. In principiu si-au batut joc de mine. 
  Cu toate astea eu am ramas asa cu concediu dar asa nu mai pot calatori pana in Romania. Sansa sa ofera totusi in weekendul trecut cand parinti mei zic ca ei au de mers pana in Romania de rezolvat ceva acte. Asa ca eu ii zic lui Alice du-te cu ei si asa ai doua, trei zile pentru tine sa o petreci cu prietenele tale si neamurile din tara. Asa si face, merge in Romania si eu raman aici singur.  Nu pot sa va explic cat de naspa m-am simtit in acele 4 nopti si 3 zile in care ea a fost plecata. Dupa ce m-am obisnuit cu ea prin casa nici macar somnul nu a mai fost la fel. Ca sa intelegeti ce vreau sa zic va mai povestesc o noapte dormita langa Alice. 


  Exemplu azi noapte. Se trezeste zbierand, toata speriata si se uita la mine zicand sa nu o ating ca este uda. Ea fiind toata speriata trezita dintr-un vis nu isi da seama ca defapt nu are nimic. M-am trezit si m-am uitat la ea am incercat sa o linistesc ca de obicei dupa care s-a pus la somn ca si cum nu s-a intamplat nimic. Iar daca o intreb in dimineata asta nici nu mai tine minte. Si asta se intampla noapte de noapte. Apoi dimineata pe la patru sau cinci, depinde cand rasare soarele, se trezeste si trage perdeaua de noapte pentru ca nu poate dormi noaptea cu ea trasa si dimineata nu mai poate dormi cu ea daca nu e trasa. Noaptea trebuie sa fie lumina in dormitor de afara si dimineata la rasarit sa fie intuneric. Dupa care fuge de cel putin trei ori la baie peste noapte. Si nici nu mai stau sa explic cum te inghesuie in pat si te aduce pana la margine de pat zicand ca nu mai are loc.   Acum dupa ce v-am zis despre o noapte cu ea sa va explic cum mi-a fost mie, intr-o noapte fara ea. M-am pus in pat pe la ora unsprezece si m-am tot invartit prin pat. Mi-a trecut cand un gand prin cap cand altul si ma framanta si una si alta. La un moment dat m-am uitat la telefon pentru ca primisem programul de la lucru si cand ma uit la el, vad ceasul. Era ora doua spre dimineata si eu inca nu adormisem. Am adormit pana la urma si pe la patru m-am trezit tot intr-o spaima ca am intarziat la lucru, iar cand m-am uitat la ceas era abia patru jumatate asa ca mi-am dat seama ca ma deranjeaza soarele pentru ca perdeaua nu este trasa. M-am ridicat am tras perdeaua si am incercat sa adorm dar fara niciun rezultat. Asa ca pe la sapte si jumatate m-am ridicat din pat si m-am pregatit pentru lucru.   Acum urmeaza sa va explic ce a urmat in aceia zi. Am mers la lucru si seara pe la opt cand am iesit de la lucru m-am grabit acasa ca de obicei stiind ca ma asteapta Alice acasa. Dar pe la jumatatea drumului realizez ca ea nu este acasa si ca nu avem nimic de mancare acasa. Asa ca m-am gandit eu las ca voi gasi ceva in frigider. Am ajuns acasa am deschis frigiderul si el razand de mine imi arata ca este gol. Am comandat ceva de afara de mancare si dupa am incercat sa dorm. Aceiasi noapte a trecut iar peste mine. La ora doua am adormit si la patru am fost treaz.   Nu este deloc frumos sa iti lipseasca sotia de acasa si va zic eu, tot ce fac ele o fac cu dragoste pentru noi. Asa ca nu luati totul de-a gata si sa credeti ca este datoria lor sa faca totul. Nu v-a promis nimeni ca ce fac ele este asa de facut. Eu unul dupa un asa weekend pot sa zic ca mi-am primit o lectie.
18. Fetita mea, deja.. imi schimba viata. - Apr 4, 2017 9:38:00 PM
  Daca ai citit titlul deja incepi sa te intrebi despre ce fetita vorbesc. La inceput zici ca vorbesc despre sotia mea, Alice. Apoi te gandesti ca totusi poate este altceva, dar inainte de toate iti povestesc ca sa vezi cum eram eu si ce fel de ganduri aveam acum un an si ceva. 
  Totul incepe inainte sa imi cunosc prietena de atunci si actuala sotie de acum. Eram asa undeva cu capul pe umeri si mergeam la lucru. Castigam undeva la 700 de euro pe luna. Locuiam cu parinti mei si nu aveam nici un fel de cheltuiala. Platea tata totul inafara de motorina care o bagam in masina. Nu aveam eu stresul ca nu imi ajung banii sau ca raman fara mancare, totul era asa de bine facut de parinti mei ca eu traiam pe alta planeta. Singurul lucru stiu ca ma uitam la mine si ma gandeam ca am si eu 22-23 de ani si totusi nu am o scoala terminata. Nu te uita la mine si crede ca sunt prost. Am terminat si eu un liceu cu un BAC in mana si o directie de Informatica/Matematica cu Desen Tehnic. A urmat sa incep Universitatea si din motive xy am ajuns sa nu o mai termin. Dar in gandul meu era totdeauna sa am o prietena, care sa ma iubeasca si eu sa o iubesc. Sa incepem sa visam la viata impreuna, familie, copii si toate alea. In mintea mea totusi se petreceau alte lucruri. 
  Eu pe mine nu m-am vazut niciodata in stare sa intretin o familie. M-am vazut mereu atat de slab si parca totdeauna gaseam ceva care sa ma faca incapabil de a cere o fata in casatorie sau macar sa ii dau asa o speranta. Nu erau fetele de vina, nu sunt vremurile in care traim de vina, eram doar eu. Adica te fixezi pe o idee si zici "omule drag, acesta sunt eu". Cand ma gandeam la o familie, imi faceam tot felul de fantezi de lux si frumusete ca nimeni altul. Ma vedeam asa undeva cu buzunarele pline si niste lucruri care sa lase cu gura casca pe toata lumea. Dar va zic sincer pentru ca toate astea nu le puteam avea, atunci am zis ca eu nu pot, asa ca nu merit. Am tinut-o asa multa vreme. 
  Apoi mi-am luat inima in dinti si  am zis orice ar fi, daca unul si altul poate atunci pot si eu. M-am insurat, mi-am luat apartament in chirie, aduc mancare acasa si intretin totul fara nici un gram de frica. Am ajuns sa reusesc ce aveam impresia ca nu pot. 
  
sursa: http://the-blue-mockingbird.tumblr.com
  Ce sa iti mai povestesc de copii, care au tot felul de lucruri si cat de scump e totul cand vine vorba la copil. Cat de greu poate sa fie si cata atentie trebuie sa ai in cresterea unui copil. Eu ma vedeam imatur. Adica un om la 25 de ani este capabil sa creasca alt om si sa ii ofere o viata, o educatie si un viitor?! Va zic acum ca este posibil, chiar daca fetita mea nu gusta aerul de afara. Dar nu mai este mult nici pana atunci. 
  In momentul de fata deja cred ca ti-ai dat seama ca vorbesc despre micuta fetita (tot asa sustine doctorul)  care creste pe zi ce trece in sotia mea. Ca sa vezi minunea lui Dumnezeu, totul incepe atunci cand am zis primadata ca nu pot. Adica nu am putut sa ma insor pentru ca eu nu am fost capabil sa fiu insurat si sa am grija de alti oameni inafara de mine. Dumnezeu pune in mine o iubire fara margine pentru o fata care o cunosc de abia o luna si cu care ma logodesc in a doua luna. La nici un an suntem casatoriti si venim din luna de miere la apartamentul care l-am inchiriat inainte sa plecam in luna de miere si acum la nici un an de casatorie vom avea o fata micuta in bratele noastre. Dumnezeu incepe si imi schimba inima prin sotia mea si apoi daca eu am crezut ca sunt imatur cum sa cresc un copil, Dumnezeu pune in mine o flacara care arde atat de tare incat dimineata cand ma trezesc ma pune pe genunchi plangand. 
  Am crezut ca ma pot ruga doar pentru mine si am crezut ca de multe ori ca nu ma aude. Am crezut ca sa mergi odata pe saptamana la un program de biserica si sa asculti o predica este indeajuns. Din cand in cand sa mai canti o cantare cu corul era OK, dar cand era solo deja parca era prea mult. Dumnezeu pune in bratele tale o mica responsabilitate, care inca nu este cu ochii deschisi in lume, dar te infricoseaza cat nu ai crede. Imi pune Dumnezeu in mana viitorul unui om si zice indreapta-l catre mine, ca vei fi tras la raspundere. Oamenii buni, va promit ca doar gandul la asa lucru imi da palpitatii la inima. Si atunci incepe transformarea.
  In momentul cand incepi sa traiesti cu frica de Dumnezeu si sa iti faci singurul tau scop in viata sa fi placut inaintea Lui si sa faci voia Lui asa cum El vrea, iti zic eu ca totul se schimba in jurul tau. Nu am inteles adevaratul sens al vietii pana Dumnezeu nu m-a facut un familist si pana nu mi-a dat o viata sa o cresc. Gandeste-te ca primesti in dar o floare si atat de mult apreciezi acea persoana care ti-a dat floarea ca nu ai vrea sa o vezi intristata pentru ca nu ai avut grija de cadoul care ti l-a dat. Si in caz ca se usuca stii foarte bine ca se va supara persoana de la care ai primit-o. Asa ca faci tot posibilul sa prelungesti viata acelei flori si sa arate cat mai frumoasa poate ea sa fie. Exact asa face Dumnezeu cu tine in momentul in care iti da un copil in familie. 
  Va promit ca ma apropiu de Dumnezeu cat pot mai mult. Ca sa pot sa ii fiu exemplu copilului meu la momentul potrivit. Sa o invat pe fetita mea cat de important este sa te rogi, sa stii sa aduci lauda lui Dumnezeu, sa fi multumitor pentru tot ce ai si sa il cauti pe El in toata vremea. Poate ca nu am avere, firma, sau cont de sase cifre, dar am un Dumnezeu care tine totul in palma S-a si la doar un cuvant de a Lui totul i-a fiinta. Aceasta este ce vreau sa las ca mostenire fetitei mele. 
  Chiar daca ea inca nu este oficial printre noi, totusi imi schimba viata si da un alt sens vietii mele. Incearca si tu sa faci acelasi lucru pentru copiii tai si ai sa vezi cat de frumos poate sa fie alaturi de Dumnezeu viata ta de familist. 
19. Orgoliul sanatos intr-o relatie?! - Feb 10, 2017 11:00:00 AM
  Astazi dupa ce am reusit sa ma ridic din patul meu de boala,am zis ca este un moment bun de a scrie ceva. Si gandidu-ma mult la ce anume as vrea sa scriu am ajuns la subiectul "orgoliu si ego".
  Nu cu multa vreme in urma am realizat ca suntem facuti in asa fel incat ne gandim mereu primadata la noi. Suntem egoisti orice ar fi si nu totdeauna intr-un mod care sa ne beneficieze, dar de multe ori intr-un mod in care iesim totdeauna in pierdere. Incercam sa explic exact aceasta idee sotiei mele. Pentru ca aveam un subiect asupra temei si ii ziceam ca totusi daca suntem atat de indragostiti, casatoriti si chiar in asteptarea unui copil, totdeauna vor fi momente in care ne vom gandi doar la noi si la orgoliul nostru. Iar acel moment v-a distruge ceva mai frumos care putea sa fie mai bine facut sau arata mai frumos daca era in "echipa" si nu de unu singur. Evident ca deja exista lume care se bate in piept si zice ca nu am dreptate, dar cea mai simpla dovada este acesta: De fiecare data cand esti pus sa faci cate ceva, intreaba-te din ce motiv o faci, pe cine beneficiaza?

  Ii ziceam sotiei mele cu tot ca suntem casatoriti amandoi avem visuri si am vrea sa facem ceva pentru noi, chiar daca prioritatile noastre sunt altele. Diferenta este ca am ajuns in momentul cand Dumnezeu iti da intelepciunea sa vezi ce este mai important. Inca mai vad cupluri care se cearta de-a lungul drumului si se manca intre ei si asta pentru ca fiecare gandeste la orgoliul sau si nu la ce se poate intampla daca isi lasa garda jos. Bineinteles ca daca amandoi sunt seriosi atunci incep cu scopuri bine definite in viata si stiu ce vor unul de la altul, dar asta se intampla in cazuri rare. Asa ca totul incepe cu "hei, ai vrea sa iesim la o cafea?" si dupa trec doua sau trei saptamani si inca nimeni nu a zis nimic important, totul este la zambete si rasete. Apoi trece jumatatea de an si cineva zicea ca atunci te trezesti si vezi defapt de ce esti cu persoana respectiva. Pentru unii poate trece un an, chiar si doi si nimic nu se intampla. Dupa se trezesc ca nu vor sa se mai "insele" unul pe altul asa ca incep certurile. Ce vreau sa zic prin asta? Este simplu atunci fiecare devine egoist si isi apara orgoliu. Fiecare dintre ei incepe sa traga in lucrurile care ii plac lui. El vrea sa mearga la cafea, dar ea nu bea cafea. Ea vrea sa se plimbe prin oras, el vrea la cinema. El vrea sa stea acasa la un serial, ea vrea sa viziteze Brasovul. Si acum dupa atata vreme nu mai vrea nimeni sa lase de la el. Fiecare are impresia ca ce vrea el este mai important si nu vede motivul de a se lasa mai prejos ca celalalt. Incepe totul de la lucruri mici si cu neintelegeri simple, apoi cu certuri asa pana a doua zi si pana nu te trezesti bine bine iti dai seama ca nu ati mai vorbit unul cu altul de cateva saptamani. Si toata dragostea care era intre voi, are un inceput de sfarsit.
  Deja aud cum va fug gandurile zicand "suntem adulti si gasim noi rezolvari la totul" daca totusi sunteti asa de mari "adulti" atunci de ce nu v-ati gandit de la bun inceput la ce urmeaza sa vina. Evident ca in viata exista mereu probleme si totul trebuie rezolvat pas cu pas, dar asta nu inseamna ca trebuie sa iti faci singur probleme si apoi sa iti bati capul sa le rezolvi. Daca erai asa mare adult aveai un scop bine definit de cand te-ai gandit ca si barbat ca ti-ar place sa iti petreci timp cu fata respectiva. Dar si atunci ai fost un mare egoist, te-ai gandit doar sa iti satisfaci pofta si sa te simti tu bine.

  Subiectul egoism si orgoliu nu se opreste doar la punctul acesta, multi sunt egoisti chiar si dupa casatorie. Sotul nu vrea sa duca gunoiul, sotia face de mancare ce ii place ei, el isi invita prietenii in vizita in fiecare zi, ea sta toata ziua la cafele cu prietenele, el nu ar schimba un scutec la copil, ea  nu ar face curatenie doar odata pe saptamana si povestea poate continua. Vedeti voi, toti putem avea o anume varsta si putem zice ca suntem adulti. Dar sa fi matur si sa ai capacitatea mintala sa gandesti ceva mai mult decat pentru tine, este mare lucru.sursa: http://comunicarepersonala.com/razboiul-dintre-orgoliu-si-dragoste/

  Totusi exista orgoliu si egoism sanatos intr-o relatie, atunci cand totul nu se rezuma la mine si la eu. Cand tot orgoliul se rezuma la noi. Ce vreau sa zic prin asta este ca daca orgoliul si egoismul tau duce la o relatie mai buna pentru amandoi si realizati ca acum sunteti o unitate, atunci este cand totul este sanatos. Cineva deja zice ca daca egoismul vostru deja va priveste pe amandoi atunci dupa definitie nu mai este egoism. Dar daca pe cei doi ii privim ca si una, pentru ca altfel cei doi nu vor putea niciodata sa convietuiasca si niciodata nu vor putea pasi impreuna, daca ei nu sunt una.. atunci inca se aplica definitia avand in vedere faptul ca interesele lor sunt egoiste privind pe ei doi fata de restul lumii.

  Nu iti bate mult capul cu asta. Nu sta si a te gandi cum sa aduci totul sub controlul tau sau cum sa faci sa iesi tu castigator avand ambele lucruri. Sa fiti si doi dar sa iti implinesti si dorintele tale fara sa te intereseze ce vrea ea, pentru ca asa ceva nu exista. Vrei o armonie si o pace launtrica, impaca-te cu idea ca trebuie sa lucrati impreuna si incet incet sa deveniti una. Nu pe ideile care le-ai primit in educatia ta si nu pe ideile care sunt strecurate de prietenii tai. Trebuie sa fi tu si ea. 
20. Dedicare absoluta. - Dec 25, 2016 11:18:00 PM
 Astazi am avut asa o pofta de a scrie ceva. Am ajuns la lucru pe la ora 8 si am umblat cu un pix in mana pana pe la 11 fara sa pot lega 2 cuvinte bune. Pe la 12 m-am intors inapoi la lucru dupa o pauza scurta si am scos tableta crezand ca poate ma ajuta ea sa scriu ceva. Am scris undeva la 2-3 randuri si parca dupa se facea asa o liniste si ma pierdeam in ganduri. Daca cumva se intampla ca mai scriam un cuvant, venea repede un pasager si avea cate o intrebare. Unii isi pierdusera bagajele, altii cautau pe cineva sa ii ajute cu bagajele ca aveau prea multe si apoi sa nu mai zic de cei care cautau iesirea iar semnele spre iesire erau mari cat o masina. Am scris cand un titlu cand altul si imi ziceam poate imi gasesc acolo motivatia. Dar avea dreptate cine zicea ca nu poti da un titlu la ceia ce scrii pana nu ai terminat de scris.
 In momentul acesta in mintea mea este deja totul scris. Vad totul pe o foaie si jos este deja dat titlu si semnatura imi este pusa. Ce nu am reusit sa fac astazi in 11 ore in care am fost la munca, am facut acum in doar 15 minute. Priveste titlu si uita-te bine la el pentru ca ai sa ramai uimit la ce ai sa citesti avand in vedere ca esti in ziua de Craciun. Te indragostesti si esti tot topit. Inima iti bate mai tare si picioarele tot iti tremura. Transpiri fara motiv si iti pierzi cuvintele fara sa realizezi de ce. Dupa care iti faci curaj si te pui pe genunchi, o vrei de sotie si iti dai filme ca vei avea niste copii super frumosi. Nici nu vreau sa incep de acele momente de Craciun, revelion si tot felul de sarbatori in care deja te vezi cu sotia si copiii stand la masa sau cine stie ce filme iti mai dai.
 Ce nu iti zice nimeni si cu care te inseli tu, este ca aceia dragoste si flacara care iti da lumina la toate filmele din lume, nu este indeajuns. Poate ca ai auzit de la parinti tai sau ti-a zis un prieten mai apropiat care deja este insurat. Dar niciodata nu ai crezut ca ajungi in momentul ca realizezi ca este chiar asa. Dar uita-te in jurul tau si bate-te in piept, striga in gura mare ca tu o iubesti si este indeajuns, tu ai sa faci totul pentru fericirea ei si cumva se vor aseza lucrurile la locul lor. Acum dar, lasa degetul jos si deschide bine ochii. Nu este indeajuns sa faci si sa dregi in numele ei, daca nu esti pregatit pentru o dedicare absoluta. Deja te intrebi ce poti face mai mult ca sa ii areti ca o iubesti, ca o intelegi, ca luna de pe cer ai pune-o in mana ei si stelele universului in palmele ei? Crede-ma ca ai inteles total gresit cuvintele dedicare absoluta. Nu este nevoie de fapte superumane sau de gesturi care sa iti dovedeasca iubirea. Dedicare absoluta consta in a uita cine esti tu, ce vrei tu, cum vrei tu si ce iti place tie. Adica inseamna sa uiti egoul tau sau cu alte cuvinte, de fiecare data cand vrei sa faci ceva, indiferent ce ar fi, atunci sa te intrebi "Dar oare ea ce ar zice?".
 Vrei sa iti cumperi cea mai scumpa masina din lume ca sa te dai mare prietenilor tai (?), te-ai intrebat oare ce ar zice ea? Vrei sa ii cumperi cel mai scump cadou din lume? Vrei sa mergi in oras la cafea cu baietii? Vrei sa vorbesti despre cum face ea de mancare sau vrei sa deschizi o discutie oarecare? Te-ai intrebat oare ce ar zice ea?
 Daca crezi ca pana astazi ai fost un egoist care s-a uitat asa cu neglijenta la sotia ta, logodnica ta sau prietena ta si te-ai gandit ca totul este asa cum trebuie pentru ca tu vrei asa sa fie, atunci gandeste-te ca omul care este langa tine are sentimente. Este un om plin de viata care are ambitii, are caracter si este plin de egoism cum esti si tu, iar daca aceasta faptura vie ar face cum ai face si tu atunci nimic nu s-ar mai alege din acel lucru pe care voi il numiti relatie. Vrei sa fie mai putina cearta si vrei sa ii areti cat de mult o iubesti? Incearca la fiecare pas, cuvant, actiune pe care o faci sa te intrebi oare daca as face ce vreau eu sa fac, ea ce ar zice sau cum s-ar simti. Si atunci iti garantez ca nu poti gresit cu prea multe.
 Asta inseamna sa te dedici absolut unui om pe care zici ca il iubesti. Si nu cumva sa crezi ca asta tine doar de decizi importante si mari, aceasta regula tine cont de fiecare lucru marunt si neobservat. Picatura cu picatura si paharul tot se umple. Iar voi fetele daca cumva credeti ca acest lucru nu tine de voi, atunci va inselati. Barbatul nu este un om cu inima de piatra. Si el are nevoie de aceiasi atentie. Am undeva un articol dedicat si la acest subiect si anume Barbatul, forta bruta? Totul trebuie sa fie reciproc.PS: Sarbatori fericite si un an nou binecuvantat!
21. Cum sarbatoresc eu, dar tu?! - Nov 26, 2016 1:33:00 AM
  Avem mai putin de o luna pana in seara de Craciun si tot aud in jurul meu ce planuri au unii si altii pentru seara lor. Eu m-am tot intrebat ce am de gand sa fac si ma uitam la ce obisnuiam sa fac pana acum in familie. Dupa m-am intrebat oare altii cum sarbatoresc? Si am inceput sa caut pe net despre traditii si obiceiuri romanesti. Va spun sincer am citit undeva la 2 articole pentru ca mi-a pierit interesul cand am vazut ce obiceiuri exista.
  Ca sa intelegeti si voi, am citit despre aceia masa "festiva" in seara de ajun insa toate productele masei sunt de post. Lucru care nu l-am inteles niciodata. Pentru mine postul a fost post, adica nu mancam. Dar nu vreau sa intru in discutia asta. Apoi am citit ca se mai taie porcul in ajunul de craciun si nu in timpul postului ca nu cumva sa "murdaresti" vase cu carne. Sa nu uit de vizita preotului care gusta din mancare in ziua de ajun si nu cumva sa nu mentionez colinda. Apoi ce am gasit mai des in seara de Craciun este functia bradului, care dupa cate am inteles in traditia romana populara el se foloseste mai mult in cazuri funerare. Din cate am citit pe internet primul brad impodobit a fost gasit prin Estonia si Letonia dar toata povestea s-a extins din Germania la sfarsitul primului razboi mondial si intregul mit zice ca ar reprezenta pe Isus Hristos datorita faptului ca bradul este asa de viu si nu se usuca chiar si in cele mai urate conditii. Si ultimul lucru absurd care am citit in primul articol despre Craciun, se obisnuieste ca in dimineata de Craciun sa te speli cu apa curata si de preferinta cu o moneda de argint in ea si luata dintr-un izvor sau o fantana. Semnificatia acestui lucru ar zice ca este bogatia in anul care urmeaza si sanatatea. Da, toate astea in ajunul de Craciun si in ziua Craciunului. 


sursa: http://www.divahair.ro/

  Astea fiind toate spuse din ce am gasit prin articolele citite, acum urmeaza sa va zic eu cum erau momentele mele in zilele de 23-25 Decembrie. 
  Incepea totul cu o curatenie generala si de multe ori incepeam cu o saptamana inainte de Craciun. Mama obisnuia sa ne puna pe toti la treaba si ea ii zicea "curatenie generala". La noi cam in fiecare zi se facea curatenie, asa ca nu era indeajuns sa ii zica curatenie, mai adauga ceva pe langa ca sa para ceva mai important. Apoi aveam liniste in zilele de 24-25. De obicei serveam masa toata familia impreuna dupa care ne uitam ori la un film care era difuzat la TV sau stateam la povesti. Stiu ca aveam si musafiri. Mama obisnuia sa isi invite fratii si erau momente petrecute in familie. Cineva acum se intreaba: "Bine bine, dar inca nu ai zis nimic de brad!". Ca sa raspund si eu, bradul era impodobit de tata undeva ca la inceputul lunii si nu va ganditi la ceva abia taiat din padure, sau cumparat unul fresh. Avea tata unul artificial, undeva intr-o cutie. Scotea toate cutiile cu globuri, margele, luminii si toate alea si ne puneam pe langa el ca sa facem si noi cate ceva. Deja o aud pe mama cum zice: "Cred ca eu il impodobeam si nu tatal tau.." dar sincer nu imi amintesc asa bine. Era cand si cum. Dar totusi mama facea mancarea si tin minte cat se straduia  doar pentru o masa, iar noi aveam mai multe. Salata de boeuf, chiftele, snitel, sarmale si meniul era lung. Sa nu mai zic de prajituri la care se chinuia cel mai mult. Nu, noi nu aveam obiceiuri cu apa din izvor pentru ca mama ne punea tot timpul anului sa ne spalam. Chiar zilele trecute imi zicea "va punea sa va spalati si cand veneati de la scoala si va ziceam in fiecare zi, ca sa nu uitati cand mergeti la casele voastre sa tineti minte" si toate astea intr-o discutie care o avea cu sotia. Nu avea mancare de post si nici popa nu ne vizita. Aveam cateva zile de liniste si apropiere de familie. Ne faceam niste momente si amintiri frumoase. 
  Acum incep unii deja sa critice ca dece bradul si apoi de ce cadouri sa nu mai zic de ce masa speciala in seara de Craciun sau de ce macar zic "Craciun" si nu "Sarbatoarea nasterii Domnului". Fiecare gaseste sa se uite la anumite lucrurii. Pentru noi erau momente cand parintii mei aveau concediu si nu se stresau cu nimic altceva inafara de pregatirile acelia. Isi faceau timp pentru noi si pentru familia lor. Da, toate obiceiurile acestea or fi pagane si nu or avea nimic de a face cu nasterea Domnului Isus Hristos, dar spune-mi si mie de ce trebuie sa fie o sarbatoare anume odata pe an care sa iti aduca aminte ca exista DUMNEZEU?! Mie casa in momentul asta imi este plina de luminite si asta pentru ca am decis cu Alice ca nu avem nevoie de brad pentru ca nu avem loc pentru el.
  Pentru mine toata sarbatoarea acestea la sfarsit de an reprezinta o caldura in vremea aceasta friguroasa. Apropiere de familie alaturi de un semineu cald. O ceasca de ceai fierbinte cu niste prajitura de casa si amintiri de neuitat.
  Daca esti omul care vrea sa respinga toate astea pentru scuze de genu "paganism" si vrei ca pereti tai sa fie goli, casa curata si nimic "special" atunci intreaba-te ce fel de inima goala, curata si speciala ai.
La anu pe vremea asta, cu ajutorul Domnului, voi fi tatic si astept cu nerabdare an de an sa pun un zambet pe fata copilului meu cu niste luminite, cadouri si o mustata alba. Si toate astea nu ca imi invat copilul la rau, dar ca sa il invat ca odata pe an trebuie sa isi deschida inima, sa fie darnic, iubitor, primitor de oaspeti, sa isi curete casa si inima si sa inceapa cu apropiere de familie si prieteni.
  Vrei sa imi zici cu sarbatoresti tu? Vrei sa imi zici obiceiurile tale? Vrei sa imparti cu mine ce inseamna pentru tine aceasta luna al anului? Scrie un comentariu mai jos, fara rusine! 

Si sa nu uitam. Craciun fericit si sper ca Isus Hristos sa fie in inimiile voastre.
22. Sotul de care are ea nevoie! - Nov 8, 2016 11:15:00 PM
  Titlul zice totul. Sotul de care are ea nevoie. Oare scriu despre un barbat care isi cauta o sotie, sau scriu despre o femeie care isi cauta sot? Despre nici una. Scriu despre un barbat zilnic care este deja casatorit si deja are o sotie superba in casa lui. Scriu despre femeia care zilnic este acasa si isi asteapta sotul cu drag de la munca. Scriu defapt despre sotul care trebuie sa il reprezinti tu in casa zilnic fata de sotia ta care face atat de multe pentru tine, chiar daca ea nu iti face o lista detaliata cu ce face. Vrei sa stii ce gresesti in toata "meseria" ta de sot? Vrei sa vezi ce ai putea face in plus pentru sotia ta, care cu atat drag ai iubit-o dar acum parca s-a racit aceia dragoste? Vrei sa stii defapt ce gresesti si cu ce ai putea sa iti ajuti sotia mai mult? Atunci primeste aceste cuvinte de la mine chiar daca sunt casatorit de doar cateva luni. Cate despre partea aceasta din povestea vietii mele voi scrie imediat un alt articol. Voi posta poze si veti vedea cum a fost la nunta mea si va voi zice detaliat si cu maruntis ce s-a petrecut si tot stresul care l-am avut. Dar acum inapoi la partea unde eu, sotul, vreau sa fiu "sot pentru sotie" si nu un barbat locuind cu o femeie oarecare intr-o casa bantuita. 


sursa: http://the-blue-mockingbird.tumblr.com
  Imi amintesc cum eram la inceput si cum vedeam lucrurile din punctul meu de vedere. Imi amintesc cat de incapatanat puteam fi si nici cum nu vroiam sa las de la mine, poate ca si astazi mai sunt asa dar nu imi zice Alice nimic. Dar drumul care l-am parcurs in ultimele luni si schimbarile de care am fost nevoit sa le fac au fost multe si totul ca sa pot fi sotul de care ea are nevoie. Ca sa iti faci o idee cam despre ce vorbesc, totul incepea cam asa..
  Am avut impresia ca daca eu lucrez 32 de ore pe saptamana si sunt mai mult la munca decat acasa am tot dreptul sa vin acasa la ea dupa 5, 8, 10 sau 12 ore de munca si sa imi fie mancarea gata incalzita, sa imi arunc hainele prin stanga si dreapta, sa imi las papuci la usa, sa ma arunc pe laptop si sa imi caut relaxarea dupa munca in orice altceva inafara de o discutie cu Alice. Poate deja te gandesti ca asa am fost crescut, dar crede-ma doamna Balog Mariana (mama) nu accepta asa ceva chiar daca ii era copilul ei. Mama m-a educat si m-a pregatit pentru "meseria" acestea de sot dar eu mi-am luat mandria in spate si am crezut ca nu este chiar asa cum zicea ea. Ca urmare, Alice era mai mereu trista ca nu ii dau atentia necesara, suparata ca de ce nu imi pot baga papuci in garderoba unde le este locul, de ce nu imi pun hainele la spalat sau in dulap sau de ce sunt asa de pretentios. Nu a durat mult pana mi-a zis "dragule, nu vrei sa iti petreci mai mult timp cu mine?" sau "iubire nu ai vrea sa ma ajuti si tu sa punem masa?". Evident ca la inceput am crezut ca glumeste pentru ca nu intelegeam cum poate sa aiba asa asteptari de la mine, adica nu era destul ca eu deja mergeam la lucru?! Evident ca nu. Asculta aici la mine. Munca pe care o faci este un mijloc prin care sa incerci sa iti faci viata mai usoara si nu mai grea. Odata ce pui mai mult accent pe munca si mai putin pe familia ta, deja ai inceput sa pierzi in jocul asta. 
  Si daca ar fi doar atat ce frumos ar fi. As fi avut doar atat de inteles si totul ar fi schimbat. Dar nu a trecut multa vreme si am inteles ca sunt cam egoist. Adica aveam impresia ca daca eu stiu ca o iubesc si ea stie ca o iubesc atunci este destul ca totul se subintelege si nu mai trebuie zis. Pentru noi ca si barbati este ceva normal, noi nu avem nevoia aceasta sa auzim vorbe. Nu suntem asa de sentimentali cum sunt ele si nu simtim nevoia aceia care o simt ele ca si femei. Si totusi ca sa vezi daca nu ii zic de cel putin 3-4 ori pe zi ca o iubesc, parca nu am zis deloc. Ohh, dar nu crede ca ai scapat doar asa usor. Ce credeai ca daca i-am zis ca o iubesc ii este de ajuns? Are nevoie de o imbratisare pe langa, o mangaiere si un sarut. Vezi tu, tu ca si barbat daca ai cucerit-o deja ai impresia ca totul se subintelege de la sine, dar ea ca si femeie simt mereu nevoia sa o cuceresti din nou si din nou. La inceput mi-a fost greu si aceasta. Sunt fixist, domnule! Presupun ca exista cuvantul in romana, ce vreau defapt sa zic este ca am si eu fixurile mele si greu ma scoate cineva din ele. Asa si acum, daca eu stiam ca atat este indeajuns atunci nu mai simteam nevoia pentru mai mult. Dar am ajuns sa o inteleg si pe asta.
  Dupa care am observat ca in zilele cand nu lucrez si am liber, ea face cam totul singura iar eu stau undeva intr-un colt si fac pe observatorul. Nu mi-a zis ea direct, dar am inteles ca nu ii place. Mai zicea "nu vrei sa intinzi tu hainele?" sau "nu vrei sa aspiri tu astazi?" si parca imi pica asa de greu. Acum cand sunt acasa deja imi merge mana automat pe aspirator si pe mop, dar cu rufele inca am dificultati. Dusul gunoiului este total alta poveste, poate vorbim depsre asta altadata. Sa nu mai zic ca la cat de mult imi place sa fac de mancare, tot atat de mult imi place sa o las pe ea sa faca. Parca este mai usor asa. Si crede-ma ca sunt destule lucruri in care o pot ajuta, dar inca nu am intrebat-o cu ce anume as putea sa o ajut.
  Si ultimul dar nu cel din urma, invata sa o iubesti asa cum este. Da si Alice a mea are defecte, una din ele fiind nasul acela ei stramb (iubire daca citesti sa stii ca glumesc! Te iubesc!) dar inveti sa vezi pe langa ele si sa o iubesti pentru ca este jumatatea ta. Si ce iubesti, pretuiesti. Asa ca invata sa o pretuiesti cat ea merita, invata sa te daruiesti pentru ea si sa ii areti atentia de care are nevoie. Nu sa ma laud, dar atat imi place sa stiu ca merg la munca si chiar si cu salarul meu saracacios pot sa o duc pana la mall si sa o las sa isi cumpere ceva cat de mic si neimportant cum ar fi o lumanare in plus in casa. Imi place si ador cand o vad cum se bucura ca un copil mic cand isi cumpara cate ceva. Si fericirea ei ma face si pe mine fericit. Incearca sa vezi cum esti atunci cand ii daruiesti ceva si sa vezi cum se v-a simti ea. Poate pentru tine ca si barbat acest lucru este nesemnificativ, dar nu uita ca ea este jumatatea ta si pentru ea este foarte important. 

  Incearca sa fi sotul de care are ea nevoie sa fi si nu un barbat oarecare langa o femeie. Incearca sa iti lasi egoul si mandria la o parte. Fa in asa fel sa fie ea multumita si vorbeste cu ea in dragoste ca sa ii castigi inima si respectul, iar apoi ea v-a face la fel pentru tine. 

PS: Daca crezi ca mai poti adauga ceva in gandurile mele, te provoc sa imi lasi un comentariu mai jos, iar daca parerea ta este alta.. atunci nu vad de ce nu ai putea sa mi-o zici si mie.
23. Sac si cenusa. - Sep 26, 2016 8:45:00 PM
  Nu inteleg de unde a inteles Iov ca trebuie sa se pocaiasca in sac si cenusa, dar in mai multe locrui din Iov am gasit expresia respectiva. 
  In Iov 42:6 zice: "De aceea mi-e scârbă de mine şi mă pocăiesc în ţărână şi cenuşă." Ma tot intrebam de ce tot zice Iov asa si in cele din urma chiar am inceput sa cred ca practica acest lucru. Pentru mine este ceva foarte respingator sa iau un sac si sa ma arunc in el cu cenusa. Imaginea aceasta parca ma tulbura si nu stiam cum poate un om face un asa gest. Adica ce fel de rasplata aduce o asa smerenie si injosire de sine?   Primadata am vazut expresia cu cenusa in Iov 2:8 unde zice: "Şi Iov a luat un ciob să se scarpine şi a şezut pe cenuşă." si sincer sa va zic avand in vedere in situatia care se afla nu mi se parea ceva atat de ciudat. Ma gandeam ca la bubele care le avea il ajuta cenusa intr-un fel. Dar cu timpul am realizat ca nu este exact asa. Pentru ca Iov se pocaia in sac si cenusa si il vedeam literalmente facand lucru acesta. Nu cu mult timp in urma am gasit aceiasi relatare pentru poporul din Ninive. Si ei s-au pocait in sac si cenusa. Iar toate aceste versete au nascut un semn de intrebare in mine. Asa ca am inceput sa caut pe internet sa vad daca stie cineva un raspuns. Adica daca este ceva la care eu nu m-am gandit si daca totusi semnifica acest gen ceva mai mult de o lasare de sine, o incalcare a trupului si a firii pamantesti.

  Asa am gasit un raspuns pe www.citate-celebre.com unde cineva zice ca ar fi fost un semn de doliu si o manifestare exterioara a unei dureri. Se mai zice ca acest obicei a venit de la Evrei care la o mare durere sau o remuscare adanca isi sfasiau, vesmintele, se acopereau cu un sac si-si puneau cenusa pe cap.
  Iar acum ca tot am facut concluzia la toate, stau si ma intreb daca eu sunt in stare de asa ceva. Adica imi amintesc de momente in care imi era rusine de cele infaptuite de mine si plangeam cu fata la pamant. Dar inca nu imi amintesc sa fi facut ceva mai mult de atat. Bineinteles ca inteleg ca astazi nu iti cere nimeni asa niste fapte, dar oare cat de mult ne pocaim noi in momentul cand aplecam capul si pentru cat timp tine pocainta respectiva. Ma gandesc eu ca daca ar trebui sa te arunci intr-un sac de cenusa tot odata la atata cand te intorci la pocainta asa cum o facem in ziua de astazi, atunci nu ai mai avea nevoie de bronz, dar multa nevoie de baie. Sa fi tigan ar fi la moda si sa razi de African ca este negru nu ti-ar mai fi asa usor. Automat ti-ar cadea motivele si scuzele in spatele rasismului tau pentru ca acum ai fi tu elefantul din camera. 
  Dar privind acest sac de cenusa si fugind de el cu dezgustare, ma intreb cat de mult ar conta daca totusi am privi pocainta altfel si nu ca un lucru usor de apucat, greu de pierdut si repede de gasit. Daca totusi ne-am schimbat atitudinea fata de tot ceia ce priveste dragoste fata de Dumnezeu si smerenie fata de sfintenia de care este inconjurat El. Cred ca daca am privi cu alta perspectiva totul, am fi mereu in sac si cenusa ca sa putem fi vrednici de prezenta Lui sau sa ne simtim macar putin vrednici de dragostea pe care El o are pentru noi.  Tare mult as vrea sa ma opresc din zis "ma pocaiesc in sac si cenusa" dar pur si simplu sa pun in aplicare aceste cuvinte si sa ma pocaiesc cu adevarat. 
  Daca vreti sa vedeti metaforic aceasta cenusa, ca si ultim gand, priviti-o ca si cenusa care se foloseste in gradina. Este substanta care pregatesc solul pentru plante. Este elementul care echilibreaza nivelul de aciditate a solului. Este echilibrarea, daca vreti, pentru un pom roditor. Asa ca daca doriti sa sa aveti rod, ganditi-va in serios daca nu ati vrea sa va pocaiti in cenusa.
sursa: gradina.acasa.ro
Daca te simti binevenit si te regasesti in ce ai citit trasnmite si prietenilor tai cu mare drag.
Si daca ai mai gasit inca o explicatie pe tema respectiva
te astept cu un comentariu in sectia de jos.
24. Linistea dinaintea Furtunii. - Aug 6, 2016 8:52:00 PM
  Ma uitam pe cer si ma intrebam oare de ce este atata liniste. Raspunsul parca imi fugea prin minte si doar  nu puteam sa pun mana pe el. Cand, in toata linistea aceia vad in departare cum vin niste nori negri, incarcati si pregatiti de ploaie. Atunci uitandu-ma pe geamul din balconul meu, mi-am amintit raspunul. Se zice ca inainte de orice furtuna este liniste si pace. Si cine sunt eu sa contrazic pe cei care zic lucrul acesta?
  Nu te-ai intrebat niciodata de ce ai atat timp liber si de ce parca mereu te plictisesti orice ai face? Nu te-ai intrebat de ce atata pace si liniste in jurul tau? Inainte de orice ploaie, parca este o mica agitatie in aer. Insectele isi cauta repede adapost si toate fug ca sa nu le prinda ploaia. Pasarile parca dispar si nu mai auzi nici macar o musca zburand. Apoi dintr-o data se face putin mai rece si cand deja ai zis ca iti este frig pe nas te picura ca semn ca vine ploaia. Si din toata linistea aceia se lasa o ploaie grea si dintr-o data se intuneca. Te prinde parca asa o melancolie si esti cuprins de tot felul de sentimente. Cauti o patura calda, o cana cu ceai fierbinte, o carte buna si un pat moale. Cauti adapost pana trece furtuna si esti linistit pentru ca stii ca trece si oricum ai fost pregatit pentru ea.
  Si acum daca stai linistit in pace si nu auzi nimic in jurul tau dar vezi in departare cum se apropie furtuna, nu crezi ca este timpul cand trebuie sa te pregatesti?
  Mereu ma intrebam de ce am atata timp liber, de ce sunt asa de plictisit si de ce nu sunt satisfacut orice as incerca sa fac. Din cand in cand o mai auzeam pe mama "de rugat te-ai rugat?" si ma gandeam ca este doar ceva ce trebuie sa zica din datoria ei de mama. Niciodata nu mi-a trecut prin cap ca aceia liniste si pace pe care o aveam si o am, sa fie momentul si linistea care este inaintea furtunii. Eu credeam mereu ca eu fiind crestin trebuie sa ma rog pentru probleme si necazuri atunci cand le am, nu sa ma pregatesc pentru ele si sa ma rog din timp. Doar astazi am realizat ca daca vreau in timpul problemelor mele sa pot sa imi caut o patura calda, un ceai fierbinte si un pat moale si sa stau linistit sa treaca furtuna, trebuie sa fiu pregatit de inainte.
  Acum intrebarea "te-ai rugat?" nu ma mai face sa dau din mana ca si cum "bine bine, am altceva de facut"...
  Acum intrebarea parca ma trezeste de dimineata si ma face sa ma rog chiar daca nici nu vad furtuna in departare. Ma rog ca si cum ea ar fi deja aici, ca si cum ma doare si vreau scapare. Nu pentru ca sunt in durere, nu pentru ca ma ploua si nu am umbrela si nici pentru ca ceva imi lipseste. Dar o fac pentru ca atunci cand furtuna vine, nu vreau sa am o simpla umbrela sau doar un medicament pentru alinarea dureri. Vreau sa am peste cap un acoperis care sa fie atat de puternic incat sa nici nu aud picuri de ploaie, iar durerea sa nici nu o simt atunci cand ea ar trebui sa vina.
  Daca ai citit si tu aceste cuvinte si iti merge bine, pleaca genunchiul si roaga-te ca atunci cand vine greul sa poti trece prin el cu bine. 


sursa  imagine: http://the-blue-mockingbird.tumblr.com/archive
25. Trecutul si Prezentul, oglinda Viitorului. - May 19, 2016 2:35:00 PM


TRECÚT1 s. n. 1. Timpul care s-a scurs (până în prezent); întâmplările, faptele, starea de lucruri din acest timp.
  Viitorul este o multime de evenimente si intamplari necunoscute. Este pasul pe care il facem grabit in prezentul real. Dar prezentul si viitorul se datoreaza doar trecutului. Una fara alta nu ar exista.Astazi am realizat ca fiecare pas si fiecare intamplare din trecutul meu a ajuns sa ma defineasca astazi.
  Am scris definitia a trecutului mai sus ca sa intelegem mai bine despre ce anume vorbim.Timpul acela care s-a scurs si evenimentele care te ating, te schimba si te formeaza. Te aduc la omul care esti in prezenta si te ajuta sa mergi spre viitor. Trecutul este aceea parte a prezentului, daca pot sa zic asa, care se reflecta in viitor. Imi aduc aminte ca si ieri cand eram copil si bateam mingea cu colegii in curtea scolii. Dar imi aduc aminte si de acele momente care te schimba. Evenimente care te ajuta sa te maturizezi si sa cresti. Parca era ieri cand ma botezam. Si totusi timpul trece asa de repede, iar realizarile noastre sunt asa mici.  Ieri a fost una din acele zile cand bateria la telefon nu imi ajungea cateva ore. Cand pe Facebook aveam cateva sute de notificari, telefonul suna cand pentru un mesaj cand pentru un apel, iar Whatsapp-ul nu se lasa nici el batut. Ieri a fost ziua cand toata lumea si-a adus aminte de mine si cand toti imi stiau numarul de telefon. Ieri a fost ziua mea. Sunt 24 de anidin 18 mai 1992 si fiecare an are povestea lui speciala.
sursa: the-blue-mockingbird.tumblr.com
  Si acum inapoi la subiectul meu. Daca trecutul, prezentul si viitorul sunt legate pentru vesnicie, atunci fiecare decizie luata este o caramida pusa in casa care ne reprezinta pe noi. Si atunci stau si ma gandesc, cum ar trebui sa arate o casa care ma defineste pe mine. Imi fac asa o imagine in cap si ma intreb daca mi-ar place privelistea. Parca ma uit si vad acolo am una mai mare, acolo este una de aur, aici am o bucata de lemn si mai jos este ceva bula parca de aer. Iar toate astea fac doar un zid. Ma intreb oare cum este restul casei si cum v-a arata pe cand este gata. Si daca totusi aspectul ei nu este unul frumos, atunci cum este structura casei care ma reprezinta?  In momente grele ai luat decizii care au fost stalpi de sustinere pentru viata ta. Iar la bine poate i-ai daramat. Daca trecutul tau iti vorbeste astazi, oare ce ti-ar zice? Daca as vedea viitorul, oare care mi-ar fi prezentul? Si totusi eu vad viitorul. Ma vad langa El, intr-o imparatie vesnica pe strazi de aur si cantand vesnic.     Daca ma vad acolo care este prezentul meu? Pentru ca trecutul mi-l cunosc si acela nu ma duce in viitorul meu. Eu vreau sa pun mana pe prezent si daca dupa 24 de ani plini de evenimente, intamplari si momente inca nu sunt stapan pe prezentul meu, atunci acum vreau sa fiu. Mai fac un pas si mai creez o caramida pentru casa din mine.
  Nu vrei si tu sa iti faci o idee? Nu vrei si tu sa te vezi cantand pe strazi de aur?  Nu vrei sa iti pui mana pe viitor luand decizie sa iti schimbi prezentul?  Nu vrei sa te uiti in trecut si sa iti para rau?