Despre mine

Micu Sorin

seminee,cosuri de fum,focare .Pntru livrari si montaje la nr de tel +40733637951 0770598095

Blogs Home » Blog Shop »  » semineedesign

semineedesign

Semineul ca baza a fost construit la scurt timp dupa descoperirea focului de catre om care a inteles puterea si necesitatea fantastica a acestuia scopul acestuia fiind pentru preatirea hranei cit si pentru a se  incalzi.Curind acestia au construit camine in care focul aduna din ce in ce mai multi oameni in jurul sau prin radiatia caldurii acestuia.

 

Hota semineului se izoleaza, idiferent din ce materiale este construita;

 - Se poate izola cu: vata bazaltica, vermiculita sau silicat;

 - Indiferent de materialul folosit pentru izolarea hotei semineului temperatura in interior nu trebuie sa treaca de 120grade C;

 

Aerul pentru combustia primară este introdus în focar în mod razant şi uniform distribuit pe suprafaţa liberă a jarului. Se obţine astfel maximum posibil de oxigenare şi putere, necesare pentru o combustie optimă.

 

Aerul pentru post-combustie este preluat din ambient prin intermediul orificiilor de pe postamentul şemineului. Se încălzeşte parcurgând două canale speciale şi partea posterioară a focarului. Este introdus dinspre bolta focarului prin intermediul unui sistem tip ploaie cu raza de acţiune foarte amplă, pentru a obţine amestecul, la o temperatură ridicată, cu gazele arse

 -Pentru a pastra aceasta temperatura trebuie sa respectam: ventilarea hotei (aerul de convectie) ce intra prin partea de jos (grile sau loc de lemne) si iese pe grilele din partea de sus;

 - Grilele de evacuare se monteaza la o distanta de minim 10cm de tavan! prin instalarea tavanului deflector, temperatura o mentinem sub 120grade C prin montarea unor grile de decompresie.

-FOCARUL din FONTA fara placare la interior: are temperaturi de pana la 450grade C, iar temperatura aerului de convectie poate ajunge si la 130grade C;

 -RECUPERATORUL: pe cosul de fum temperatura medie la un focar cu lemne este de minim 200grade C, rezulta ca se poate monta recuperator acumuland energie(caldura) mai ales daca se construieste cosul de fum prin camera de la etaj;

ATENTIE la instalarea unui semineu trebuie sa avem un semineu nu numai de decor ci si functional cu un randamnet maxim (transfer/distribuire aer cald casa); COMBUSTIBILUL

1.a. Se va folosi drept combustibil numai lemn de esenta tare(stejar, carpen, salcam, frasin), netratat chimic sau brichete din lemn de esenta tare fara clei de legatura sau alte substante toxice. Alimentarea se face manual.

1.b. Este interzisa folosirea lemnului rasinos(brad, molid, pin, etc.), cu exceptia aprinderii focului.

1.c. Combustibilul lemnos trebuie sa aiba o umiditate de pana la 15-20%.

Aceste lemne se obtin prin depozitatea in spatii uscate si bine ventilate timp de 1,5- 2 ani inainte de utilizare, taiate si asezate astfel incat aerul sa poata circula printre ele. Grosimea lemnelor trebuie sa fie intre 5 si 15 cm.

1.d. Umiditatea din lemn reduce direct proportional caldura rezultata din ardere, cea mai mare parte a caldurii degajate consumandu-se pentru evaporarea umiditatii, iar restul poate sa nu fie suficient pentru asigurarea incalzirii necesare.

De exemplu, la o cantitate de 10 kg de lemne umede, cu 50% umiditate, masa uscata reprezinta doar 5 kg, restul de 5 kg fiind apa adaugata in foc.

1.e. Aburul creat prin evaporarea umiditatii din combustibilul lemnos, reduce temperatura de incalzire, ajuta la formarea funinginii care se depune in strat gros si solid pe peretii focarului, a tubulaturii de racordare si a cosului de fum si creste poluarea mediului inconjurator (intrucat gazele rezultate parasesc cosul de fum nearse).

1.f. Clapeta de reglare a aerului primar de ardere influenteaza arderea combustibilului prin aportul de oxigen necesar. Aceasta clapeta de reglaj se afla in partea de jos a focarului, la cenusar. Oxigenul, care patrunde astfel in focar, trece prin gratar si prin incarcatura de combustibil, intretinand arderea. Acesta reprezinta aerul de ardere. Aerul pentru convectie, diferit de aerul de ardere, patrunde in interiorul hotei de convectie prin spatiul delimitat intre marginea focarului si finisajul de piatra al semineului, se incalzeste datorita suprafetelor radiante din interior si ajunge, inapoi in incapere prin grilele de refulare aer cald aflate in partea superioara a hotei.

1.g. La focarele cu dublacombustie, marimea spatiului de admisie a aerului secundar de ardere este prevazuta din fabrica si nu este reglabila.

1.h. La focarele prevazute cu clapeta pentru reglarea debitului de gaze arse/ volet/ suber, inchiderea canalului de evacuare nu se produce in totalitate, aceasta clapeta reducand debitul de evacuare in proportia calculata de fabrica, pentru functionarea in deplina siguranta a focarului. Etansarea canalului de evacuare al gazelor arse in timpul functionarii focarului(chiar si atunci cand in focar este doar pat de jar) ar conduce la acumulari de gaze nocive in interiorul acestuia cu refularea lor in incapere sau chiar la implozie.