Despre mine

Berbecar Sorin-Lucian

Mă consider o persoană activă cultural, inteligentă și creativă. Introvertismul și timiditatea merg mână în mână în ceea ce mă privește și doar în lum...

Blogs Home » Litere » Literatura » Recenzii Beletristica

Recenzii Beletristica

Blog cu recomandări de lectură, cu sugestii și idei, în ceea ce privește ceea ce citiți!

Articole Blog

01. M-am mutat - Jan 7, 2018 2:50:00 PM
Dragi cititori,

Acest blog este închis însă nu m-am oprit din scris.
Puteți citi textele și recenziile mele aici:  https://sorinberbecar.wordpress.com/

Vă aștept cu mare drag.
02. Recenzie: Gayle Forman - Dacă aș rămâne - Oct 22, 2017 7:47:00 AMEditura: RAOAn apariție: 2011Traducerea din limba engleză: Manuela BulatNumăr pagini: 220
“Dacă rămân. Dacă trăiesc. Depinde de mine.“
Am citit acest roman dintr-o suflare. Poate pentru faptul că nu am citit de ceva timp sau poate pentru că lectura este cel mai bun loc de a te refugia, când simți că lumea ta se prăbușește. Este un tărâm în care trăiești din foarte multe perspective; din care înțelegi că fiecare are o importanță aici și un destin de urmat.Cartea are ca centrum mundi muzica. Această artă reprezintă pentru mulți un punct de sprijin în existență. Datorită ei, familia Miei este foarte unită și împlinită. La doar 17 ani, Mia iubește violoncelul, pe care îl primește cadou de la părinți după ce urcă pentru prima dată pe scenă la un spectacol de la școală. Când arcușul atinge corzile, ea se contopește cu el și se simte dragostea cu care cântă.

Mia provine dintr-o familie de muzicieni, părinții ei au cântat într-o trupă, până când familia a devenit mai importantă decât concertele. Teddy, fratele ei mai mic, la fel moștenește pasiunea pentru muzică; cât e ziua de lungă bate tobele tatălui său.Siguranța și pasiunea cu care cântă la instrument, îl atrage pe Adam; un rocker punk din trupa locală Shooting Stars.Fericirea care înconjoară sufletul Miei, este spulberată în momentul în care are loc un accident de mașină. Realizează că se află între viață și moarte, doar atunci când își vede trupul într-o stare critică.Medicii se chinuie să o readucă la viață, însă ea nu este hotărâtă că dorește asta. Ce rost ar mai avea să existe, dacă părinții și fratele ei sunt deja pe cealaltă lume? Cum ar putea ea să respire, când nu are lângă ea pe ai ei?Rudele, prietena ei cea mai bună, Kim, dar mai ales Adam, îi cer să se întoarcă, să înfrunte durerea și să-și continue viața.Ceea ce transformă lectura dintr-una clasică într-una diferită, este alternanța evenimentelor. Îmbină trecutul, amintirile care au marcat-o, cu situația din prezent. Pe baza acestora, ea trebuie să decidă.“Orice ai alege, câștigi. Și, orice ai alege, pierzi.“Moartea pare cea mai rapidă soluție și cel mai ușor de înfruntat; însă trebuie să iei în considerare ce lași în urmă, cui provoci durere și ce s-ar fi întâmplat dacă ai fi trait.Ecranizarea nu atinge toate aspectele romanului. Prin lectură, poți înțelege ceea ce simte personajul principal, cum vede ea situația și cum pune în balanță întâmplările.Este primul roman pe care îl citesc de Gayle Forman și pot spune că sunt de acord cu Entertainment Weekly “ E scrisă superb.“Romanul îl puteți comanda de aici sau de aici. Lectură plăcută!


03. Recenzie: Guillaume Musso - Central Park - Mar 10, 2017 4:22:00 PM
Editura: ALLFAAn apariție: 2016Traducerea din limba franceză: Liliana UrianNumăr pagini: 400
 Musso e unul dintre autorii mei preferați, iar scrierile lui nu sunt doar romane de dragoste în care se regăsește și câte un eveniment neplăcut ci niște povești ce te țin cu sufletul la gură și te obligă să trăiești alături de personaj. Ceea ce admir în mod special la cărțile acestui scriitor sunt citatele ce le dă la începutul fiecărui capitol; acestea îi scot din tipar romanele.Incipitul ex-abrupto o descrie pe Alice, tânăra ce lucrează în criminalistica franceză, care se află în Central Park încătușată de un alt bărbat pe care nu-l cunoaște. Nu știe cum a ajuns acolo. Observă că are cămașa pătată de sânge, în palmă un număr de telefon și nici un act de identitate asupra ei. Încearcă să pună evenimentele cap la cap, ca să-și dea seama ce s-a întâmplat; la fel și Gabriel, pianistul american care e legat de ea.
Împreună cu Gabriel, care descoperă că are un cod pe braț, începe o goană prin oraș ca să dezlege misterul celor două semne (codul și numărul de telefon). Sunt prinși într-o serie de crime și nu au încotro, decât să elucideze cazul; comit tot felul de ilegalități: fură un telefon, apoi mașini, pătrund prin efracție. Musso construiește și de această dată un personaj complicat, care nu se confruntă doar cu probleme zilnice, ci cu adevărate catastrofe. Gabriel pune la cale toată această scenetă din cauza că ea neagă existența Alzheimer-ului; în fiecare dimineață trezindu-se cu o amintire veche legată de o beție cu prietenele din care nu-și amintește nimic. Timpul trecut se împletește cu cel prezent; relatarea propriu-zisă descrie ajutorul pe care cei doi și-l oferă reciproc cu informații furnizate de la alți prieteni cu scopul de a înțelege de ce s-au trezit încătușați unul de celălalt. Capitolele ce încep cu sintagma “Îmi amintesc…” descriu viața tinerei; o criminalistă până în măduva oaselor, care nu se dă bătută până nu prinde criminalii. Din cauza acestei dorințe acerbe de a pune după gratii asasinii, își pierde soțul și copilul nenăscut. Fata urmărește un criminal în serie care își ucide victimele sugrumându-le cu ciorapii persoanei decedate de dinainte. De câțiva ani tot încearcă să-l prindă, însă mereu îi scapă printre degete. Este în 7 luni însărcinată și nerăbdătoare ca și Paul de altfel, de venirea copilului; când zărește un indiciu în fotografiile de la locul omorurilor, mama este înlocuită de polițista însetată după dreptate, iar fără a sta pe gânduri și fără a anunța echipa, se deplasează la locuința ucigașului. Vaughn o ia prin surprindere și îi despică burta. Soțul alarmat de tragedie, conduce neglijent și în secunda în care nu e atent, e exact secunda în care mașina cade în Sena.Tatăl ei și Seymour, prietenul ei cel mai bun, sunt cei care îi impun să trăiască. Ca și cum tristețea care o apasă nu este destul de mare, este diagnosticată și cu Alzheimer. Seymour o înscrie la o clinică din Maine care face tot felul de cercetări și care ar putea să încetinească evoluția bolii. Pe parcurs, Gabriel începe să o simpatizeze pe  Alice și o apreciază pentru felul în care gândește, pentru modul în care acționează, dar și pentru riscurile pe care și le asumă, pentru a salva pe alții. La sfârșit când totul este dat în vileag și psihiatrul îi explică că el a pus la cale totul; Alice este situată între ciocan și nicovală – să continue lupta cu boala și să spere la un trai cât se poate de lung alături de Gabriel sau să facă ce ar fi trebuit de la bun început, adică să-și zboare creierii Niciodată nu știi ce poveste nouă aduce Guillaume, tot timpul te surprinde și te face să-ți făurești un film în minte. Cărțile lui nu încetează să mă fascineze, să mă bine dispună, dar și mă facă să analizez bine situațiile și să iau deciziile cele mai corecte.Cartea o achiziționați de aici.Lectură plăcută!
04. Recenzie: Tom Egeland - Evanghelia după Lucifer - Mar 7, 2017 4:57:00 PM
Titlu original: Lucifers EvangeliumTraducere din limba norvegiană: Adriana Diana PopEditura: ALLFANumăr pagini: 480An apariție: 2015
Simboluri, amulete, manuscrise, turnul Babel, adevăruri cosmice și multe trupuri golite de sânge. Cu aceste lucruri vă veți întâlni, dacă o să lecturați cartea. Pe măsură ce parcurgeți paginile, informația este din ce în ce mai copleșitoare și mai abundentă. O lectură numai bună pentru persoanele deschise la minte și care văd dincolo de Biblie.
În 1970, teologul Giovanni Nobile primește un document intitulat Manuscrisul lui Lucifer. Din cauza acestuia, fiica dânsului este răpită și ținută captivă într-un sicriu. Pentru a o primi înapoi pe Silvana, trebuie să înmâneze documentul unei secte religioase numite dracul|sângelui.

În prezent, Bjorn Belto, un arheolog din Oslo aduce din Ucraina, ilegal, un fragment al respectivului manuscris. Istoria se repetă, iar viața arheologului se află în primejdie. Dracul|sângelui reprezintă o adunare ce a luat naștere în România și din ea fac parte adepții Satanei. Manuscrisul ar dezvălui venirea pe Pământ al fiului diavolului, spun ei, iar planul lor este de a împlini această profeție. Toți cei care nu se supun, nu le oferă informații cu privire la document, sfârșesc printr-o moarte ritualică: corpul dezbrăcat era așezat pe o pânză albă, mâinile împreunate pe piept, având în pumn o triquetră (amuletă), pe cap o coroană de flori, 60 lumânări aprinse și nici un strop de sânge în organism.Bjorn se simte obligat să afle ce se ascunde în spatele acestui manuscris, tocmai de aceea începe o călătorie prin Amsterdam, Roma și Anglia, în care întâlnește oameni interesați de a elucida misterul documentului atât de controversat. CC este persoana care-i destăinuie lui Bjorn o groază de enigme, pe care protagonistul nu știe cum să le perceapă. Unul dintre punctele culminante ale cărții, este atunci când personajul principal cade pradă sectei. Dracul|sângelui îi propune o moarte rapidă și nedureroasă sau una lentă și în agonie; în schimbul detaliilor locului în care se află o parte din manuscris. Este cât pe ce să fie condamnat la același tratament ca victimele anterioare, dar este salvat, iar asasinii lui sunt capturați. Țelul  acestor îndoctrinați este de a intra în posesia manuscrisului, iar în cazul în care planul nu dă roade, se sinucid. Pe parcurs ce ancheta înaintează, se dezvăluie adevăratul rol al manuscrisului. Acel document este doar o copie a originalului; nu este o profeție legată de fiul diavolului, ci o întoarcere a unor specimene pe planeta noastră. Se spune că, Pământul ar fi fost vizitat acum 4500 ani de 200 astronauți/ nefilimi/ gigantici. Niște personaje care sunt considerate strămoșii omului, având un ADN asemănător. Scopul lor ar fi fost de a ne ajuta să ne dezvoltăm; ultimul dintre aceștia a decedat în turnul Babel, Ouah. El ar fi ascuns pergamentele în piramidele lui Kheops, ce au fost făcute tot la comanda acestuia.Nu sunt sigură de tot ce este scris în roman, dar de un lucru sunt convinsă; universul este infinit, în spatele stelelor pe care noi le vedem sunt alte mii de stele, sunt miliarde de galaxii, și ar fi absurd să credem că noi suntem singuri în lumea asta.  Finalul, pot spune că a meritat să îmi ia din orele alocate somnului. Eram sigură că deja știu toată povestea, că nu poate să-mi mai spună ceva care să mă dea pe spate, iar în ultimele 20 pagini, a mai picat o ultimă picătură de suspans. Roman cu o intrigă foarte complexă și care subliniază o temă care este dezbătută aproape la fiecare conversație.Nu pot decât să vă urez spor la citit și să vă spun că merită să o aveți în bibliotecă.Cartea o găsiți aici. 
05. Recenzie: Daniel Sidor - Capriciul (25) - Feb 10, 2017 7:21:00 AM
Anul apariției: 2013
Gen: Proză
Număr de pagini: 196
Editura: Charmides

Fiind adepta serialelor și a filmelor care au la bază o intrigă cât mai complexă posibil, pot asocia acest roman cu un serial și un film. Din punctul meu de vedere cartea are două părți, prezentate ca evenimente din trecut și acțiunea din prezent. Prima parte începe cu confesiunea lui Michael privind afacerile sale din cadrul mafiei. Un fel de „Narcos”, cu un Pablo Escobar ce conduce un cartel, lucrează cu poliția când vine vorba de droguri și pe deasupra mai este și pește.

Liniștea lui sufletească este tulburată de apariția Erikăi, pe care o zărește într-un bar. O studiază din cap până în picioare, o admiră și o descrie ca pe zeița frumuseții, însă nu o abordează. James, bodyguardul lui, simțind că fata miroase a pericol, o urmărește și află ca este un agent. Ea îi comunică mafiotului că știe toate rânduielile ce au loc în vila lui. Pe lângă acestea este dispusă să facă o înțelegere din care ambii au de câștigat. Polițiștii cu care Michael își procură ecstasy doresc să-l scoată pe el vinovat în toată povestea asta, iar Erika este cea care-l previne; ea urmând să prindă acei reprezentanți ai dreptății, care și-au pus interesele personale deasupra legilor.După un plan bine pus la punct, în care fiecare membru își cunoaște locul, Michael scapă basma curată și totodată decide să iasă din afaceri, nedorind să pună în pericol viața personalului.Își întemeiază o familie, are alt job, toate par să decurgă normal, până când personajele din trecut decid să-i perturbe calmul. Erika vine pentru a-i cere ajutorul. Fratele ei este ținut captiv și schingiuit de către traficanții de arme ruși.Aici începe partea a doua a cărții, care se mulează perfect pe scenariile din seria “Fast and Furious”. Din dragoste pentru agentă, protagonistul se simte obligat să îi ofere sprijinul. Pentru a face asta, are nevoie de oameni. Toți cei care i-au stat alături în trecut, se întorc acum datorită faptului că îi sunt loiali și îl respectă. Respectul fiind motivul care a ținut strânsă legătura asta de la bun început.
Începe goana pentru salvarea fratelui infirm al fetei.Pot spune că sfârșitul este previzibil, însă ultima conversație dintre Ariel și Michael, te lasă în „plop”. Ariel este insul care filozofează, care explică în detaliu ce este o problemă, ce este iubirea, ce este obsesia. Un personaj care îl provoacă pe receptor să reflecte multă vreme după ce a lecturat romanul, la spusele lui, care nicidecum nu sunt de prisos. Cartea prezintă viața confortabilă a unui mafiot, dar și legătura dintre “rege” și “supuși”, care, culmea,  nu se bazează pe supunere, teamă, din cauza scării ierarhice. Conexiunea își are rădăcinile bine înfipte datorită încrederii și respectului. De asemenea, obiectul care devine laitmotiv al romanului este Jack-ul, ce este savurat la fiecare masă importantă, la fiecare afacere; whisky-ul, trabucurile cubaneze și costumele simandicoase, marchează eleganța de care dau dovadă mafioții.
Am apreciat în mod special felul în care este scris romanul. Se citește ușor și rapid, fiindcă evenimentele se desfășoară într-un mod alert. O lectură ce evidențiază unele aspecte ale vieții.
Romanul îl găsiți aici.  Spor la citit!

06. Recenzie: Jojo Moyes - Înainte să te cunosc - Feb 9, 2017 7:51:00 PM
                                                                                                   Titlu original: Me before youEditura: LiteraAnul apariției: 2016Traducerea: Gabriel TudorNumăr pagini: 398

Poate mulți dintre voi ați văzut filmul și nu aveți nicio intenție să descoperiți povestea integrală a lui Will și Lou. Exact așa gândesc și eu după ce vizionez un film care are la bază o carte. Știu deja povestea, la ce să pierd vremea lecturând ceva la care știu oricum sfârșitul? Și da, nu poți să-ți imaginezi un personaj feminin plin de energie și cu gusturi ciudate în modă, fiindcă un-doi în minte îți apare zâmbetul imens al Emiliei Clarke; sau un tânăr nearanjat și măcinat de cruzimea sorții care l-a pus în scaunul cu rotile, pe care nimeni nu l-ar fi putut interpreta mai bine decât Sam Claflin.Cu toate astea e diferit modul desfășurării acțiunii în carte, felul în care sunt construite personajele, emoțiile descrise într-un mod aparte, care pur și simplu te trag în poveste; poți să simți bucuria Louisei și mâhnirea lui William, supărarea care-i apasă pe părinții lui sau invidia care o nutrește iubitul fetei față de tetraplegic; per ansamblu cartea este “the real deal”. Louisa Clark este o tânără de 27 de ani care lucrează într-o cafenea, locuiește cu părinții, bunicul, sora și fiul acesteia. Se consideră împlinită deoarece are o slujbă, are un iubit și un acoperiș deasupra capului. Nu simte nevoia să iasă din zona de confort, să evolueze, să se remarce, să-și valorifice calitățile. În momentul când este dată afară, începe să se alarmeze fiindcă ea nu are nici un fel de studii superioare care ar putea să o ajute în a găsi un nou loc de muncă. După lungi căutări și încercări eșuate la fabrica de pui, la fast food, primește un interviu pentru un post de îngrijitoare la domiciliu.Fără a sta prea mult pe gânduri, doamna Traynor îi oferă job-ul fetei. Nu are parte de cel mai cumsecade pacient; Will în vârstă de 35 ani este tetraplegic și nu dorește decât să-și pună capăt suferinței cât mai repede. Pe cât de mult și-a iubit viața și meseria înainte de accident, pe atât de mult o urăște acum.Lou nu este o fată obișnuită, nu se îmbracă sofisticat, nu se machiază, este un suflet de copil într-un trup de adult. Adoră să poarte haine colorate, unele chiar croite de ea; este plină de optimism, veselă și vrea ca toată lumea din jurul ei să fie așa. De aceea primește depresia lui Will ca pe o provocare de a-l schimba. Devine și mai ambițioasă când știe că el vrea să-și curme viața în câteva luni. Munca îi ocupă mai tot timpul, încât aproape uită că are un iubit sportiv. Nu că asta ar reprezenta vreo problemă, pentru că ea nu este foarte îndrăgostită de Patrick. Îl duce pe Will la concerte, curse de cai, îl scoate în oraș, merge cu el la nunta fostei lui iubite și în final pe insula Mauritius care speră că îl va face să se răzgândească. Ultima seară pe plajă simbolizează un moment de cumpănă pentru cei doi, fiindcă își mărturisesc sentimentele unul față de celălalt. Dacă băiatul își va schimba opțiunea sau dacă fata îl va înțelege, veți afla doar lecturând romanul.Sunt foarte obișnuită cu poveștile de iubire mai puțin comune, dovadă fiind romanele lui Sparks și Musso pe care le-am citit cu cea mai mare plăcere de fiecare dată. Am apreciat în mod special conexiunea care o creează autoarea între cei doi inși; cu toate că sunt atât de diferiți reușesc să devină compatibili.Romanul poate fi achiziționat de aici. Lectură plăcută!


07. Recenzie: Agnes Martin Lugand - Oamenii fericiți citesc și beau cafea - Feb 9, 2017 7:36:00 PM
                                                                                                                                     Categoria: Romane de dragoste, Carti romanticeColecție: Fiction ConnectionEditura: TREINumăr pagini: 171Traducător: Carmen Otilia Spinu
Titlul este singurul motiv datorită căruia am pus în coș și cartea aceasta. Nu pot spune că m-a fascinat, dar nici că m-a dezamăgit total. Este un fel de chick lit. Autoarea ne aruncă încă din primele pagini în tragedia cu care se confruntă Diane. Franțuzoaica este răvășită în urma unui accident care îi ucide pe Colin și Clara, soțul și fiica ei. Acest eveniment trist, o plasează pe Diane în depresie. Nu dorește să vorbească cu nimeni, doar cu Felix, asociatul și cel mai bun prieten al ei.
Împreună conduc o cafenea literară ce se află în pragul falimentului.
După un an de la tragedie, tânăra este la fel de afectată, de aceea Felix își propune să o readucă la viață; îi spune să plece undeva, departe de Paris, astfel încât să nu mai dramatizeze totul și să încerce să-și continue calea. Fiind sufocată de dorința lui Felix de a o repune pe picioare, ea decide să plece într-un sătuc din Irlanda, simbolizând locația unde ar fi dorit soțul ei să meargă.Abby și Jack sunt bătrânii care îi închiriază o casă. Nepotul celor doi, Edward,  îi este vecin fetei și nu este prea vorbăreț. Mai mult de atât, nu o place deloc pe Diane și este hotărât să o facă să plece cât mai devreme. Lucrurile se mai schimbă când apare în peisaj, Judith, sora lui Edward; rapid ele se împrietenesc. Treptat între Diane si Edward relația de ură se transformă în una de prietenie. Totul pare să ducă către ceva mai mult decât amici numai că Megan, fosta iubită a lui Edward, se interpune între ei, afirmând că încă are sentimente pentru el și nu dorește să-l vadă lângă altă fată. Iubirea pe care i-o poartă lui Megan, îl face să o respingă pe franțuzoaică. Totuși, ambele concurează pentru inima tânărului. Edward este pus în poziția de a alege între trecutul dureros cu Megan sau un nou început cu Diane.  O poveste tristă ce reflectă durerea oricărei persoane care pierde pe cineva drag și care simte că viața nu mai are niciun rost. Însă cu suportul necesar și datorită propriei voințe, o iei de la capăt, nedorind să cedezi așa ușor în fața morții.Această lectură poate fi savurată în cel mult trei dimineți, alături de o cană de cafea, cum sugerează și titlul de altfel. Durerea care o macină pe protagonistă, îl captează pe cititor, cu scopul de a afla modul în care tratează tânăra nenorocirea de care are parte. Puteți achiziționa romanul de aici.
Lectură plăcută!08. Recenzie: Daniel Sidor - Blues Politic - Feb 3, 2017 9:07:00 AM


An apariție: 2015
Editura: Eagle
Număr pagini: 188

“Politica e arta supunerii.”Blues politic e un roman ce reflectă viața politicienilor, care în fapt sunt simpli oameni ce se cred superiori față de popor. Atrag atenția asupra acestui aspect prin nenumăratele modificări și schimbări ale legilor, făcute după bunul plac, cu scopul de a fi absolviți de orice vină, iar la final să rămână cu buzunarul plin și reputația neștirbită.La început, romanul se aseamănă cu un puzzle neterminat, prezentând viața din perspectiva mai multor personaje, care constituie un fel de lanț trofic; fiecare are de câștigat de pe spinarea celuilalt. Bătrânul produce alifii miraculoase, Claudia și Perplexus le vând, iar banii merg la stat, adică în conturile uriașe ale politicienilor corupți.


Perplexus Timor este un tânăr ciudat, el se izolează în leșinurile dese ce survin din cauza emoțiilor copleșitoare, câteodată, sau acumulării de informație continuă. Ceaiul negru îndulcit cu miere fiind singurul remediu care-l liniștește și îi pune gândurile cât de cât în ordine.După ce afacerea cu leacuri băbești dă faliment, băiatul este îndrumat de către un senator să aleagă calea politicii. După multe cărți citite și ore-n șir de ascultat povești legate de cursul banilor în politică, se auto-determină să schimbe ceva. Dorința lui ia amploare datorită Maiei. Perplexus este văzut de fată ca un cavaler ce vine să-și salveze domnița aflată la ananghie.Politicianul este un personaj general valabil, neavând un nume concret fiindcă toți “sfinții” care își au coada bine înfiptă în rânduielile țării, au un singur scop; să-și asigure lor un trai perfect, promițându-le inșilor marea și sarea. Politicianul este un deputat care râvnește la o funcție mai înaltă; mita și favorurile sunt armele sale cele mai de preț, care-i vor aduce și de data aceasta succesul. Imaginea lui de om drept, onest, ce respectă cetățenii, considerat mai presus de clasa muncitoare; care a depus un jurământ pentru a respecta legile morale ale țării, este bine pusă în valoare și de angajarea Maiei pentru postul de secretară, reprezentând doar una dintre femeile cu care alege să-și pericliteze căsnicia.
Nu se instalează bine în scaunul de proaspăt parlamentar, că Timor este asaltat de legi, propuneri, variante de vot pe care trebuia să le întocmească după placul altora. Are stabiliți deja cei 4 ani de mandat și nu poate să obiecteze.Cartea domnului Sidor Daniel conturează anumite tipuri de oameni; atotștiutorii care-i găsești la orice colț de stradă, cei care sunt convinși că știu totul; apoi oamenii proiecție care proiectează lumea după domeniul în care ei excelează. Sensibilii sunt persoanele ce te agrează sau nu, ființele care sunt cel mai ușor de manipulat, deoarece se ancorează în religie. Ultimii sunt tipicarii, ei acordă o importanță aspectului formal și nu doresc să pătrundă în esență, văd doar partea fanică a obiectului. Finalul e destul de surprinzător, ceea ce exprimă și numele personajului principal de altfel și aduce punerea pieselor cap la cap; un fel de morală pe care fiecare cititor o poate interpreta cum dorește.Cartea poate fi achiziționată de aici. 


09. Fredo and Pidjin: 100+ comics that made people Lol on the internet - Jan 1, 2017 2:15:00 PM

I got to know Fredo and Pidjin the two evil pigeons for the first time some months ago, even though they are in the comics business for a while now (since 2005). Long story short, I got to know this comics because of my job, my work colleague and moreover because we both enjoy good quality humor. As you can quickly catch the idea Fredo and Pidjin are two evil pigeons which are up to ending the world. And they do such a great job, I must say. And I am not joking, they can make people laugh and laugh and laugh and eventually everyone will either die of laughing too hard or will be catalogued as crazy and locked up somewhere because of bursting into laughter out of the blue (actually not out of the blue but by reading the comics a.k.a. procrastinating ;) )

Coming back to the main topic I just want to let you know that Fredo and Pidjin are now also in print, after 11 years of webcomic now they can be found also in print version in a great book entitled 100+ comics that made people lol on the internet. The book was recently launched and it can be found only in Romania, for now (I guess). I can tell you that the material gathered is super cool and once you start reading it you won’t stop until you finish it and after that you will just go to their webpage and start looking for more. So be careful it is highly addictive JIn the end I can just warmly recommend it to you or to give it as a present for somebody who appreciates good humor. Also I must say it is a great procrastination tool, especially before project deadlines or sessions of exams ;)Enjoy the work done by Eugen Erhan and Tudor Muscalu!The book can be purchased from here, the Carturesti online store.
I-am cunoscut pe Fredo și Pidjin, cei doi porumbei diabolici, cu câteva luni în urmă, chiar dacă ei sunt de ceva vreme în lumea comicsurilor (din 2005 mai exact). Pe scurt, am făcut cunoștință cu aceste benzi desenate datorită locului meu de muncă, colegului meu, dar mai ales pentru că amândoi apreciem umorul de calitate. După cum e lesne de înțeles Fredo și Pidjin sunt doi porumbei diabolici al căror scop este să aducă sfârșitul lumii. Și fac chiar o treabă excepțională, trebuie să admit. Și nu, nu glumesc, ei sunt capabili să facă pe toată lumea să râdă și să râdă și să moară de atâta râs în cele din urmă ori pot să îi facă pe cititori să izbucnească în râs din senin și să fie catalogați drept nebuni și să fie închiși undeva (de fapt nu din senin ci lecturând benzile desenate, adică procrastinând ;) )Revenind la subiectul principal al acestui text, vreau doar să vă spun că Fredo și Pidjin se găsesc acum și în ediție printată; după 11 ani de bandă desenată doar în online acum pot fi găsiți în cartea intitulată 100+ comics that made people lol on the internet. Cartea a fost recent publicată și pe moment (cred) se găsește doar în România. Pot să vă asigur că materialele adunate în ediția print sunt superbe iar odată începută lectura nu vă veți mai opri până nu o terminați iar apoi îi veți căuta online și veți devora tot ce e acolo. Așadar aveți grijă, dă dependență JV-o recomand cu căldură pentru lectură proprie ori pentru a dărui-o unui prieten care apreciază umorul de calitate. Și mă simt dator să adaug că e un instrument de procrastinare uimitor mai ales înaintea termenelor limită pentru proiecte ori înaintea sesiunii de examene. Bucurați-vă de lectura propusă de Eugen Erhan și Tudor Muscalu!
Cartea poate fi achiziționată din magazinul online Cărturești urmând acest link.
10. Recenzie: Julian Sanchez - Glasul Morților - Dec 30, 2016 4:09:00 PM
Titlu original: “La voz de los muertos”Traducere din limba spaniolă: Mariana PirotealăEditura: ALLFANumăr pagini: 415An apariție: 2014
Romanul lui Sanchez, nu se încadrează în clasicele romane polițiste care le întâlnim la tot pasul. În primul rând diferă prin schimbarea spontană și nesemnalizată a naratorului. Aproape fiecare personaj fiind și povestitor. Astfel, cartea se joacă cu mintea cititorului, făcându-l mai atent la lectură.
David Ossa este un inspector de poliție în Barcelona. El primește un caz complicat, 4 cadavre prezentând eviscerare, membre despărțite de corp și semne ritualice. Împreună cu echipa sa, depune toate eforturile necesare pentru a afla cine este vinovatul. Interoghează vecinii, rudele celor decedați, inclusiv mafia, care se face părtașă datorită cantităților de droguri găsite la locul crimei. Nu după mult timp este anunțată o altă crimă multiplă ce are loc și care se asemănă în unele privințe cu prima. Cazul devine din ce în ce mai complex și mai greu de rezolvat. David are parte de o copilărie mai puțin comună; este singur la părinți, verișori săi îl urăsc și îl consideră laș. Ceea ce-l face să se avânte într-o mină pentru a le demonstra contrariul. În acest loc pe lângă faptul că se pierde și nimeni nu știe unde se află, dobândește niște capacități noi precum vederea în întuneric și strania percepție a morții, care-l vor ajuta în viitor.Textul este redactat pe baza alternanței evenimentelor trecute și cele prezente din viața lui David, cu scopul de a sublinia atât însușirea abilităților speciale cât și acumularea experienței în domeniul criminalisticii.Toți sunt determinați să declare cazul închis sub numele de asasinat multiplu și sinucidere, însă nu și David. Pentru el unele lucruri nu se leagă și este hotărât să afle ce s-a întâmplat cu adevărat. Este obsedat, aude voci, are halucinații și mai mult decât atât este urmărit de o umbră. Nimeni nu îl poate înțelege, nici măcar iubita lui ,Maria, care dispare și nu mai ia legătura cu el.Își continuă ancheta de la trecutul autorului asasinatului și în final al sinuciderii, Ignacio Pozales. Astfel este condus la tatăl lui Ignacio, Emilio, fost inspector de poliție care în 1969 este obligat să închidă un caz identic. În urma acestui caz, Emilio este declarat handicapat, nebun și este internat. David merge la Emilio cu scopul de a afla versiunea lui și este șocat să afle că Emilio se confruntă cu aceeași umbră; totodată susține că umbra ar fi cea care îi controlează pe criminali să ucidă și pe urmă să se sinucidă. David are de luat o decizie importantă, să își continue ancheta opunându-se dorinței superiorilor ori să închidă cazul și să nu rezolve misterul umbrei.Stilul ceva mai diferit al lui Sanchez cu îmbinarea prezentului și a trecutului, cu elemente magice și realiste totodată face lectura dificilă, dar palpitantă.Cartea poate fi achiziționată de aici.

Lectură plăcută!


11. Recenzie: David Ebershoff - Daneza - Dec 24, 2016 7:01:00 AM
David Ebershoff, fost profesor universitar la New York University și la Princeton și în prezent profesor la Columbia și editor șef la editura Random House, public în 2000 primul său roman, Daneza. Cartea este tradusă și publicată în 2015 la editura Rao și a fost de asemenea ecranizată în același an avându-I pe Alicia Vikander și Eddie Redmayne în rolurile principale.
Daneza este povestea cuplului Greta și Einar Wegener, cuplu care trece printr-o perioadă plină de schimbări atunci când Einar decide să o lase pe Lili Elba să iasă la suprafață, devenind astfel primul bărbat transformat cu succes în femeie, pe cale chirurgicală. Abordarea pe care o are autorul asupra acestui subiect este una extraordinară, acesta reușind să trateze un subiect mai mult decât dificil fără a aluneca în vulgaritate, grotesc sau intoleranță. Deși există scene intime cu conținut sexual, acestea nu sunt construite pe acel tipar al scenelor de sex puse doar pentru a crește vânzările romanului, din contră acestea se constituie în niște elemente esențiale în înțelegerea contextului personal și familial pentru ca cititorii să empatizeze cât mai mult cu schimbările și frământările prin care trec personajele.

Un alt punct asupra căruia aș vrea să atrag atenția este construcția personajelor, detaliile pe care le primim prin intermediul diverselor povești sau amintiri din tinerețea personajelor, duc la crearea unor imagini clare a personajelor, crescând veridicitatea poveștii. Astfel, suficiente informații despre copilăria lui Einar care să explice situația sa prezentă, precum există și suficiente informații despre adolescența Gretei care să ne ajute să înțelegem ce o mână să plece din însorita Californie și să se stabilească la Copenhaga, mai mult, ce o face să fie soție, confidentă și prietenă devotată pentru Einar și Lili totodată. Înafară cuplului Wegener, mai sunt alte două personaje ale căror roluri și impacturi sunt mai mult decât decisive în niște moment cheie ale romanului, și aici vorbesc bineînțeles despre Hans, prietenul din copilărie al lui Einar și despre Carlisle, fratele Gretei. Urmând aceeași rețetă, dar la o scară ceva mai redusă autorul creionează și aceste două personaje.Una peste alta, povestea dramatică, creată pe o situație reală, pe care o trăiește Einar/ Lili este una excepțional scrisă și povestită, una care nu doar uimește și trezește curiozitate dar și îndeamnă cititorul spre meditația și analiză și de ce nu spre înțelegere și toleranță, niște concepte cu care se jonglează mult în zilele noastre dar pe care prea puțină lumea le înțelege și încă și mai puțină lumea le aplică în mod corect.
Daneza este un roman extraordinar care vine în ajutorul celor care doresc să își dezvolte simțul de abordare critică a normei și a înțelege contexte și procese de luare a deciziilor.
Vă îndemn să lecturați acest roman căci poate perspectiva din care priviți lumea în acest moment nu este singura din care poate fi privită.
Cartea poate fi achiziționată de pe elefant.ro printr-un click aici sau de pe libris.ro printr-un click aici.
12. FANTASTICUL DE IMPACT: DE LA GHILGAMEȘ LA „URZEALA TRONURILOR” - Dec 12, 2016 8:30:00 AM
Scriitorii, criticii și istoricii literari ALEXANDRA MEDARU și OLIVIU CRÂZNIC vă invită în data de 17 decembrie (sâmbătă), ora 15.00, la evenimentul cultural intitulat FANTASTICUL DE IMPACT: DE LA GHILGAMEȘ LA „URZEALA TRONURILOR”, pentru a afla evoluția literaturii fantastice și a vorbi despre capodoperele imaginarului: Epopeea lui Ghilgameș, Iliada, Cântecul lui Roland, Moartea regelui Arthur, Tristan și Isolda, Macbeth, Conan Barbarul, Stăpânul inelelor, Urzeala tronurilor și multe altele.
Evenimentul va avea loc la următoarea adresă: Epic Bar, Strada Colței 50, în cadrul CRUXMAS FAIR & PARTY, organizat de Crux Publishing & Epic Bar.
Intrarea liberă!ALEXANDRA MEDARU (n. 1988; București) este scriitoare de literatură fantastică și realistă (proză, dramă, poezie) și critic literar. A absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice București (cu o lucrare de diplomă susținută la disciplina „Geopolitică”, intitulată Conflicte rasiale – consecințe geoeconomice și geopolitice, 2010). De asemenea, deține o diplomă de master în cadrul aceleiași facultăți obținută la catedra de „Geopolitică” (cu lucrarea Tibet – China, un conflict latent, 2012). A lucrat ca specialist de comunicare și copywriter, implicându-se, de asemenea, în activități de voluntariat la ONG-urile Wilderness Research and Conservation și Queero – Accept România. A debutat în 2013 cu textul Păcatul(în Revista de Povestiri), iar un an mai târziu a participat la Inspired – Concurs de idei, secțiunea Dramaturgie, cu textul Contrabandă-n alb și negru, distins cu Premiul al II-lea. Tot în 2014 a absolvit Atelierul SF&F organizat de Revista de povestiri și Bookblog, fiind membră fondatoare a grupului literar Secția 14 din care a făcut parte până în septembrie 2016. În 2015, nuvela dark fantasy ReÎnnoirea este publicată în revista Argos, nr. 10, și, ulterior, în antologia Eroi fără voie (Ed. Millennium Books). După apariția acestui text, Andreea Sterea (editor Crux Publishing) afirma: „cititorul curios va avea ocazia până la sfârșit să realizeze că seria Cântec de gheață și foc și-a pus în mod fericit amprenta asupra scriitorilor contemporani”. În 2016, Alexandra Medaru a publicat proza scurtă Întâlnire cu un bărbat, un satir și un motan (Revista de suspans, nr. 25), scriitorul Lucian Dragoș Bogdan scriind cu referire la acest text: „Autoarea confirmă talentul pe care l-am sesizat la prima ei povestire, ReÎnnoirea”. Câteva luni mai târziu, se lansează și în critică literară, în paginile revistei culturale EgoPHobia, cu rubrica Arena culturală: cartea și filmul (cu articole despre autori precum Umberto Eco sau Truman Capote). A participat ca invitată specială la lansările Editurii Crux Publishing din cadrul Târgului Internațional Gaudeamus 2016 unde a vorbit despre romanul Aer și MSbP de Răzvan T. Coloja, făcând o prezentare „exemplu-școală” (conform Oliviu Crâznic, scriitor, critic literar și consilier juridic) a volumului. Blog personal: Taramuridenicarieri.ro – recomandat și de scriitoarea Doina Roman („Vă recomand blogul www.taramuridenicaierei.ro, Alexandra Medaru, o prezență sinceră într-o lume care așteaptă oameni noi. Profesionalismul și dorința de a învăța continuu o recomandă din plin”).
OLIVIU CRÂZNIC (n. 1978; părinții: Oliviu, profesor evidențiat gr. I Limba și literatura română, distins cu diploma de onoare „Creativitate și eficiență”, și Dorothea, profesor gr. I Limba și literatura română) este scriitor de literatură fantastică, critic literar, conferențiar şi consilier juridic (cu o lucrare de diplomă susținută la disciplina „Criminalistică” și intitulată Particularități tactice privind confruntarea dintre inculpat și persoana vătămată, 2001). În 2010, a publicat romanul gotic …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul (Ed. Vremea), declarat de M. Pricăjan (în revista culturală Familia) „Momentul Walpole în literatura română”. Ulterior, a publicat numeroase povestiri şi nuvelete (majoritatea se regăsesc în volumul de colecție Ceasul fantasmelor, Ed. Crux Publishing, 2015), foarte bine primite de critică şi de public, şi a câştigat numeroase premii, inclusiv un premiu acordat de Societatea Europeană de Science Fiction. A fost publicat în diverse antologii şi reviste alături de nume importante ale literaturii universale contemporane (George R.R. Martin, Paolo Bacigalupi, Ian R. MacLeod) sau clasice (Algernon Blackwood, Arthur Conan Doyle, Robert E. Howard, Rudyard Kipling, H.P. Lovecraft, George MacDonald, Guy de Maupassant, Saki). Apare menționat în monumentala The Encyclopedia of Science Fiction(ed. J. Clute, P. Nicholls), iar operele lui sunt tratate pe larg în diverse cărți și reviste de specialitate: în volumul Alte cronici de familie(secțiunea Domnul Gothic), semnat de M. Opriță (Cavaler al ordinului „Meritul Cultural”, oferit de Președintele României), în Caietele Echinox(revistă tipărită apărută sub egida Fac. de Litere a Univ. „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca; eseul semnat de drd. în filologie Şt. Bolea – Once Upon Atrocity. Gothic Music Influences in the First Romanian (Neo)gothic Novel), în revista culturală EgoPHobia (eseul Sfârșitul care începe, semnat de dr. în filologie M.-A. Aldea) etc. Apare, ca personaj, în nuveleta Ispășirea, scrisă de prof. doc. C. Mitoceanu. Cronicile de carte, articolele şi studiile sale de teorie şi istorie literară sunt apreciate pe scară largă – unele dintre acestea fiind publicate şi peste graniţă, ceea ce i-a conferit statutul de membru al organizației scriitoricești și artistice „Imagicopter: The Author/Artist Cooperative”. În România, a fost invitat, în mai multe rânduri, să vorbească studenților Fac. de Limbi și Literaturi Străine a Univ. din București (despre Literatura gotică și romantismul întunecat american. Sec. XIX: Hawthorne, Melville, Poe și moștenirea lor culturală) ori studenților Fac. de Limbi și Literaturi Străine a Univ. Creștine „Dimitrie Cantemir” (despre Lumi ficționale în literatura modernă). A participat, în calitate de moderator al serii dedicate literaturii științifico-fantastice, la cea de a VII-a ediție a „Festivalului Internațional de Literatură de la București” și, în calitate de invitat special, la ed. a IV-a a Târgului de carte SF & Fantasy „Final Frontier”. A participat, în calitate de invitat, în repetate rânduri, la emisiuni culturale televizate sau radiodifuzate. A apărut, în 2015, în calitate de expert în istoria vampirismului, în episodul Hunting Vampires al serialului Expedition Unknown, realizat de Travel Channel. Pagini virtuale oficiale: Editura Crux Publishing: Ceasul fantasmelor (http://cruxed.ro/product/ceasul-fantasmelor), Facebook: Oliviu Craznic (https://www.facebook.com/oliviucraznicofficialpage), Goodreads: Oliviu Craznic (https://www.goodreads.com/author/show/4939353.Oliviu_Craznic). („Oliviu Crâznic chiar este un romantic, un personaj coborât efectiv din propria-i operă extraordinară și spectaculoasă, melanj de Baudelaire, Edgar Allan Poe și Walter Scott, sub ochii necruțători ai lui Bram Stoker și H.P. Lovecraft. Citiți-i romanul și povestirile și o să înțelegeți imediat la ce mă refer!” – Șt. Ghidoveanu, realizatorul emisiunii Radio România Cultural Exploratorii lumii de mâine, în Galileo Online, nov. 2012)
Pagina oficială a evenimentului Facebook: https://www.facebook.com/events/606624806206002/Cei interesați sunt rugați să dea GOING, SHARE, INVITE.
Vă mulțumim!
13. Recenzie: Guillaume Musso - Maine - Nov 24, 2016 3:46:00 PM
Titlu original: DemainTraducerea: Liliana UrianEditura: ALLFAColecția: Strada Ficțiunii BestsellerNumăr pagini: 336
        Acțiunea romanului gravitează în jurul filosofului, Matthew Shapiro care predă la Harvard și a Emmei Lovenstein care ocupă postul de somelier adjunct la un restaurant din New York. Inițial două personaje care duc o viață normală.Zguduit de accidentul soției sale, Matthew rămâne stors de dorința de a trăi. Singurul motiv pentru care nu își pune capăt vieții este fetița lor de 4 ani, Emily. Existența lui ia o întorsură neașteptată în momentul în care achiziționează de la un târg de vechituri un laptop. Descoperind niște poze în acesta, o contactează pe vechea proprietară.
Emma, un somelier de excepție reușește să atragă clienții restaurantului prin impecabile asocieri dintre vinurile rafinate și mâncărurile sofisticate. Cu toate că are o viață profesională cum mulți își doresc, cea personală este pe marginea abisului. Instabilitatea ei emoțională o împinge de multe ori în brațele sinuciderii, cu toate acestea rezistă atâta timp cât să fie contactată de Matthew.În urma unui flux de informații cei doi decid să se întâlnească. Aceeași zi, aceeași oră, același restaurant, numai că nu se întâlnesc. Oare de ce?Cei doi trăiesc în timpuri diferite, el în 2011, iar ea în 2010 și singurul mod de comunica este acel gadget. Profitând de această ciudată întâmplare, Matthew îi cere Emmei să oprească accidentul soției sale, Kate. Râvnind la iubirea de familie, ea refuză să-i îndeplinească cererea filosofului, cu scopul de a-i lua locul lui Kate în viitor. Curiozitatea o face pe Emma să o urmărească pe Kate și să scormonească în trecutul acesteia care nu se potrivește nicidecum aparențelor.Kate plătește un asasin să-i omoare soțul, astfel încât amantul ei să beneficieze de un transplant de inimă, cei doi având fenotipul Bombay, o grupă sanguină foarte rară.O scenă parcă desprinsă din filmele polițiste, Emma ajunge la locul destinat asasinării și îl salvează pe Matthew, împușcând-o pe Kate.Cum o să afecteze incidentele din 2010, prezentul din 2011? O să aibă Emma viitorul pe care și-l dorește?        Amestec de poveste de dragoste, roman polițist și elemente fantasy, care bine coroborate dau naștere unei scrieri menite să producă cititorului o poftă de a devora cartea în mai puțin de o zi. Musso are un stil aparte de a construi destinele personajelor și de ai face pe cei care lecturează cartea, să se identifice cu acestea.
Cartea poate fi achiziționată de aici.Lectură plăcută!

14. Recenzie: Silviu Gherman - Hartiile masculului - Oct 20, 2016 4:54:00 AM
Science fantasy românesc? De ce nu? Ei bine cam asta a fost atitudinea cu care am pus mâna pe cartea lui Gherman, iar atitudinea asta a funcționat până la final. Imaginați-vă un univers distopic, unde femelele sunt specia superioară, perfecte și nemuritoare iar celelalte specii inferioare sunt create și programate genetic să le slujească. Celelalte specii fiind masculii, croacele, fuscubrahii, burbacii și coloscatoidele și cum presimt că vă pierd dacă voi continua cu termenii aceștia specifici, voi trece la a vorbi despre acțiunea propriu-zisă.

Întreaga poveste este relatată din perspectiva personajului principal și prin intermediul însemnărilor pe care și-a le-a făcut de-a lungul existenței sale nu foarte îndelungată. Povestea în sine nu e una foarte complexă ori extrem de dinamică însă aș zice una bună, captivantă, construită bine și are o suficientă doză de mister pentru a determina cititorul să o citească până la capăt.
Practic urmărim povestea unui mascul care urcă pe scara socială. Așadar, de la rolul său de a îngriji burbacul, de a face bașkia și de a satisface poftele carnale ale femelelor care dau petreceri din când în când la cabananoastră, acesta ajunge în orașul Cledu ca servitor personal al uneia dintre femele, iar mai apoi maestru în făurirea pruțului. Vă veți întreba ce anume este pruțul și care e rolul lui în toată povestea. Ei tocmai asta va trebui să descoperiți căci este un element esențial al poveștii.
Întâmplarea face ca în aceeași perioadă, Elisabeta Rakowicz creatoarea și conducătoarea orașului Cledu să cadă într-o depresie ce o va impinge la fapte necugetate precum părăsirea orașului și declararea unui război față de acesta. Așadar momentul este unul propice, iar personajul nostru profită de panica creată de o situație complet nouă pentru locuitorii din Cledu și vine cu planuri de ieșire din criză, ceea ce îi aduce susținători și adversari deopotrivă. Totodată este demn de menționat că niciuna din speciile inferioare nu putea face rău cledanelor, fiind condiționați genetic în privința asta, ceea ce înseamnă că mai toate deciziile și acțiunile luate de personajul principal îi provoacă dureri la inimă și chiar infarct.
Cum se încheie povestea istorisită din hârtiile masculului și ce alte întâmplări mai au loc în conflictul cu Elisabeta Rakowicz vă învit să descoperiți prin lectura romanului lui Silviu Gherman.
Romanul a fost editat de Curtea Veche, are 317 pagini și poate fi achiziționat urmând linkurile:- prin elefant.ro (varianta print)- prin elefant.ro (varianta ebook)- prin okian.ro (varianta print)- prin carturesti.ro (varianta print)- prin libraria humaniatas (varianta print)- prin libraria humanitas (varianta ebook)- prin bookcity (varianta print)
Lectură plăcută!
  
15. Recenzie: George RR Martin - Furtună pe Windheaven - Oct 5, 2016 5:44:00 AM
În așteptarea celui de-al șaselea volum din AsoIaF, îi mai fac câte o vizită lui Martin, lecturând câte un alt roman de al său. De data aceasta Furtună pe Windheaven, roman pe care l-a scris în 1981 împreună cu Lisa Tuttle. La o primă privire am crezut că Furtună pe Windheaven e un roman SF, însă pe măsură ce am înaintat cu lectura îl consider mai degrabă un steampunk fantasy, însă nu e deloc ușor de a-l încadra. Romanul are elemente SF și space opera împletite pe un schelet science fantasy destul de solid. Tema centrală a romanului este zborul, sau mai bine zis dorința oamenilor de a zbura precum păsările. Ei bine, pe Windheaven acest lucru este nu doar posibil ci și necesar, deoarece planeta este acoperită în mare parte de un ocean, iar uscatul este fragmentat în numeroase insule. Între aceste insule cea mai rapidă cale de comunicare o reprezintă zburătorii; mesageri înaripați care străbat distanțe imense folosindu-se de forța brațelor pentru a pune aripile în mișcare, precum și de curenții de aer. Însă nu toată lumea poate zbura, nu toți au acest privilegiu, deoarece numărul aripilor este unul limitat, iar secretul confecționării lor este unul demult pierdut.

Maris este o tânără înrădăcinată, ca mulți alții de pe Windheaven. Ce o face pe ea să fie diferită și să devină eroina romanului este dorința ei nestăvilită de a deveni zburător. Însă ea nu are nici cea mai mică șansă de a face lucrul acesta, deoarece aripile se moștenesc în familiile de zburători. Și totuși asta nu o va opri de la a încerca să schimbe niște reguli și tradiții străvechi, introducând astfel un element esențial în structura operei și anume conflictul între generații, și determinând un adevărat efect butterfly.Așadar tânăra Maris va deveni zburător, căci asta își dorea dintotdeauna, însă va face acest lucru cu prețul răsturnării din temelii a unei tradiții care de bine de rău făcea lucrurile să funcționeze, iar oamenii aveau încredere în aceasta, precum și în corectitudinea zburătorilor. Odată ce zborul devine accesibil aproape oricui, inevitabil vor apărea și situații în care mesagerii zburători vor dori să modifice conținutul mesajelor pe care le transmit și vor face asta având cele mai bune intenții însă semănând îndoială printre cei ce se folosesc de acest mijloc de comunicare.
Furtună pe Windheaven ilustrează destul de bine sintagma ai grija ce îți dorești căci s-ar putea întâmpla.
Romanul poate fi achiziționat la prețuri reduse de pe elefant.ro printr-un click aici sau de pe libris.ro prin click aici, precum și de pe okian.
Spor la citit!
16. Recenzie: Liza Karan - Amalia - Jul 29, 2016 6:03:00 AM
Vă spun de la bun început că îmi place ideea de la baza romanului, aceea a unui cuplu inter-etnic. Ce nu îmi place însă e modul în care povestea a fost construită pe această idée interesantă. Dar să încep cu începutul.O avem pe Amalia, din a cărei perspectivă sunt narate întâmplările și care trece prin toate aventurile celor 230 de pagini. Însă chiar din prima pagină am dat peste un clișeu ce îl auzim la mai toate rubricile meteo „toamna își intra în drepturi‟. Dar să zicem că poate fi scuzat, că are o justificare, asta până câteva pagini mai târziu când descopăr două replici ale aceluiași personaj cu liniuțele de dialog aferente, care vin una după alta. O astfel de construcție nu prea își are rostul. De ce ai pune o altă linie de dialog pentru ceva ce spune același personaj? Să o iertăm totuși și pe asta, e evident că i-a scăpat corectorului, ca vreo zece alte greșeli (majoritatea de punctuație), care au scăpat tuturor celor prin mâinile cărora a trecut cartea.

Și de acum începe distracția, în capitolul patru aflăm că mașina cea nouă pe care personajul principal, Amalia, și-o achiziționase, era la un atelier pentru revizia tehnică. Mașina aia chiar era nouă? Dar asta nu e nimic, personajul principal se dă drept altcineva și ce credeți, începe să vorbească despre ea când la persoana a treia, când la persoana întâi fără legătură cu cele două nume. Din momentul ăsta mi-am zis că e ceva în neregulă cu personajul și nu m-am înșelat, pentru următoarele 100 de pagini se desparte și se împacă cu iubitul ei atât de des încât am pierdut șirul și nu doar șirul ci și interesul pentru poveste, căci cam la asta se rezumă toată povestea, la împăcările și despărțirile Amaliei cu Zain, care Zain e căsătorit, și irakian și foarte posesiv și gelos și interesat de a mai avea și alte iubite – după cum vedeți, stereotipurile sunt aplicate unul după celălalt.Singura concluzie pe care am tras-o la finalul cărții a fost că personajul principal, Amalia Fodor, suferea de o afecțiune psihică căci altfel nu îmi explic cum se face că toată existența ei se rezumă la a fi împreună cu Zain pentru ca apoi să se certe, să nu își răspundă la telefoane și să se despartă doar pentru a se căuta, a se certa, a face sex, care de multe ori aduce a viol și a se împăca/ despărți din nou. Pe lângă asta, crede în ghicitul în cafea și se mărită cu alt irakian doar pentru a-i face în ciudă lui Zain.
Și ca să nu fie vreo surpriză la final, vă spun că vine cu un clișeic happy end în care cei doi trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți.  
17. Recenzie: Cecelia Ahern - Cadoul - Jul 9, 2016 8:09:00 PM

Îmi era dor să citesc ceva de Cecelia, deoarece cărțile ei ca și ale lui Sparks, nu sunt doar romane de dragoste ci și romane care te fac să meditezi asupra deciziilor pe care le faci zilnic.

După primele capitole citite, se instalează un sentiment de plictiseală și ai tendința să abandonezi lectura fiindcă te așteaptă o groază de alte cărți care merită citite și nu are rost să piezi vremea cu ceva ce nu îți place. Însă, te gândești un pic la personaj, ce vrea să transmită autoarea prin el? De ce îi construiește un trai așa banal?

Lou Suffern, un om de afaceri, soț, tată a doi copii, nu-și dorește decât să încheie cât mai multe contracte și să fie promovat în funcție. Nu-l afectează nici faptul că nu-și pune amprenta asupra educației propriilor copii. Își tratează soția cu atata indiferență, încât eu nu înțeleg ce rost mai are să stea cu el. De același tratament au parte și părinții lui, dar și sora și fratele său. Pentru el, evenimentele familiale, sărbătorile nu reprezintă nimic.


Din senin, Lou ii oferă un loc de muncă lui Gabe, un om al străzii, care se împlică prea mult în viața lui Lou și asta începe să-l deranjeze pe afacerist. Pe Lou îl frustrează faptul că Gabe apare peste tot pe unde merge el, ca și cum l-ar urmări. Din acest motiv începe să regrete că i-a oferit un post de muncă.

Ceea ce nu știe personajul principal, e că Gabe a apărut în viața lui cu un scop. Un fel de înger păzitor dacă vreți, însă eu îl văd ca un mentor. Încearcă să-i deschidă ochii, să-l aducă pe drumul cel bun și să-l facă să înțeleagă că nu totul se rezumă la bunuri materiale, ci la oamenii care-ți sunt alături la bine și la rău.

Care este modul prin care acționează și dacă va reuși să-i schimbe mentalitatea până nu-i prea târziu, o să descoperiți dacă îi dați o șansă cărții, la fel ca mine.

Scopul lecturii nu este doar pentru a atrage atenția asupra personajului arogant, nepăsător și însetat după avuție, ci de a ne face să ne uităm la noi înșine și de a conștientiza valorile cele mai de preț.

Această carte poate fi comandată de la:
- elefant.ro în format electronic
- okian.ro în format tipărit
- books-express.ro tipărit în engleză

Spor la citit!


18. Mini-recenzie: Alan Bennett - Alteta sa cititoare - Apr 22, 2016 4:44:00 AM

O poveste de numai 158 de pagini despre lectură, despre plăcerea de a citit și entuziasmul de a păși într-o altă lume. Alteța Sa  cititoare este o carte care se citește rapid, deoarece e efervescentă, amuzantă și simplă. Nu se dorește a fi un roman plin de mesaje subliminale ori teme profunde de gândire, ci e o poveste despre plăcerea nevinovată a reginei Marii Britanii de a citi și despre modul în care ea jonglează cu atribuțiile pe care le are pentru a dedica cât mai mult timp lecturii.
Totul în cepe când Regina descoperă biblioteca ambulantă din fața palatului, în care intră și din care împrumută o carte doar pentru a fi politicoasă. Volumul ales se dovedește a fi o carte nu tocmai accesibilă. Când o returnează se vede din nou nevoită să împrumute o carte, însă această alegere îi va insufla dragostea de lectură și de aici încolo devine o cititoare împătimită. Ați zice că nu e mare lucru, până la urmă e regina Regatului Unit deci poate face ce dorește, însă situația nu stă chiar așa. Regina începe să își facă treburile doar din inerție și fără interes, pune întrebări incomode în timpul întrunirilor politice (întrebări despre cărți desigur), dă teme de citit miniștrilor săi, face schimburi de cărți cu slujitorii, călătorește cu un geamantan de cărți după ea și citește pe ascuns. Toate acestea duc la o singură concluzie, o intervenție rapidă și sigură este necesară. Se încearcă diferite variante și tertipuri însă multe dintre ele nu au efect, căci deh, Regina nu ar mai fi fost regină dacă putea fi manipulată atât de ușor. 
În cele din urmă Regina face încă un pas și anume, dorește să treacă de la statutul de cititor la cel de scriitor, iar pentru asta însăși poziția pe care se află îi stă în cale.
„ Cărțile sunt minunate, nu-i așa?”
De vreți o lectură amuzantă și satirică totodată, volumul lui Alan Bennett e ceea ce căutați, și este disponibil pentru achiziție aici (prin elefant. ro) sau aici (prin libris.ro). 
19. Recenzie: Andy Weir - Martianul - Apr 3, 2016 7:19:00 PM
Mda, știu, postez recenzia asta cu mult timp după ce toată nebunia și tot entuziasmul legat de cartea asta s-a spulberat déjà. Dar pe de o parte mi-am dorit să fie așa, să nu citesc cartea doar pentru că e în trend, căci doar astfel pot ieși de sub influența zecilor de articole și recenzii din blogosfera românească, pe care le vizualizez aproape zilnic, și care m-ar fi făcut să văd romanul ăsta prin prisma lor. Pe de altă parte nu a apărut un moment mai bun de a lectura cartea datorită unei lungi ”to do list”.Până acum cred că până și cei care nu au citit cartea și nici nu au văzut filmul tot știu despre ce e vorba în Marțianul lui Andy Weir. Pe scurt: echipajul lui Ares 3 a ajuns pe Marte unde pe perioada a două luni trebuie să exploreze planeta, să adune mostre, să facă cercetări. Din cauza unei furtuni puternice misiunea este abandonată după numai câteva zile, iar din cei șase membri ai echipajului doar cinci supraviețuiesc și se află pe lungul drum de întoarcere spre Terra. Totuși povestea nu este despre ei, ci despre Mark Watney, al șaselea membru al echipajului, despre care s-a crezut că e mort, dar printr-o minune nu era. Doar că nici nu avea cum să supraviețuiască prea mult, deoarece resursele îi erau limitate iar Marte nu e deloc prietenoasă cu vizitatorii.
Și după cum cred că începeți să vă dați seama, Mark devine un Robinson Crusoe „naufragiat” pe o altă planetă, unde lipsa atmosferei l-ar ucide în câteva secunde, frigul crunt în câteva minute, iar foamea în câteva luni. Deci nu prea are șanse să trăiască încă aproape patru ani până la misiunea Ares 4, cea care l-ar putea salva. Bineînțeles dacă Mark ar fi fost fără șanse de supraviețuire atunci nu ar mai fi existat povestea asta. După ce își analizează întreaga situație eforturile lui Mark se îndreaptă în două direcții majore, una este producerea hranei, iar cealaltă găsirea unei modalități de comunicare cu Pământul, căci tocmai antena care făcea legătura cu NASA e cea care aproape l-a ucis. Cu hrana o scoate la capăt, căci Mark e botanist și găsește o metodă de a cultiva cartofi și una de a produce apă, care aproape îi aruncă în aer habitatul. Cât despre comunicare, găsește o soluție și pentru asta, face o excursie și recuperează Pathfinder-ul, lander-ul NASA ajuns acolo în 1997.Bineînțeles că nu totul va decurge ușor nici chiar după stabilirea unui mijloc de comunicare cu Pământul, că deh, ce v-am povestit până acum e doar un sfert din carte. Ce alte peripeții îl așteaptă pe Mark și cu reușește să se întoarcă pe Terra (da, se întoarce pe Terra, ce vreți, e roman american, iar povestea se termină cu bine) puteți descoperi lecturând Marțianul romanul lui Andy Weir apărut în română la editura Paladin și tradus de Iulia Anania. Dacă povestea vă intrigă și doriți să aveți cartea în bibliotecă, vă recomand următoarele linkuri de achiziție:  - de la elefant.ro- de la libris.ro - de la bookcity.ro  ori de-l vreți în engleză de la okian.ro

Lectură frumoasă!
20. Recenzie: Monica Ramirez - Identitati secrete - Mar 5, 2016 6:10:00 PM

După ce primul volum Asasin la feminin ne-a făcut introducere în lumea serviciilor secrete și totodată introducerea în opera Monicăi Ramirez, cel de-al doilea volum continuă povestea Alinei și a lui Alex la scurtă perioadă după primul. Nu doar povestea de iubire dintre Alina Marinescu și Alex Therein este continuată ci și povestea misiunilor lor, precum și aceea agenției Elite.Universul în care se desfășoară acțiunile din seria Alina Marinesc devine mai bogat, mai multe detalii sunt adaugate și parcă pe măsură ce citești poți „vedea” mai clar cum stau treburile, care sunt raporturile dintre agenți și cum sunt misiunile pregătite și duse la îndeplinire. Cu siguranță există mai multă acțiune în volumul ăsta și e un lucru binevenit cel puțin din perspectiva mea.

 Noi și variate personaje sunt introduse astfel încât e clar că povestea pe care o avem în față ar putea foarte bine să fie una reală. Avem din plin situații limită precum și răni fizice și sentimentale, doar vorbim despre agenți secreți și în plus despre Alina și Alex, două personaje care se iubesc și se urăsc pentru asta. Veți observa cum Alex pare să se schimbe, să-și mai piardă puțin din duritate și să mai capete puțină umanitate, dacă se mai poate vorbi de așa ceva în legătură cu Alex. Pe de altă parte Alina pare să preia ceea ce Alex lasă deoparte și ea devine ceva mai rece, ce mai, îi pășește pe urme mentorului ei, dar în același timp îți dorește și o viață mai normală, doar că nu e chiar posibilă.Un alt personaj care merită atenție, deși nu e chiar în centrul atenției, este Ford. El e practic agentul operativ mereu cu replica la el, mereu gata să spulbere tensiunea printr-o glumă și totuși niciodată cu garda jos, ceea ce înseamnă că e și el unul dintre cei mai buni agenți ai lui Elite.Un alt lucru care îmi place la romenele din seria Alina Marinescu sunt diferitele locuri în care au misiunile, sunt dintre cele mai variate și asta îmi stârnește dorința de a călători, de a vedea orașele în care personajele au dus la capăt misiuni complicate cu riscuri uriașe, doar pentru a salva lumea iar și iar.E destul de greu să pui într-o recenzie ceea ce romanul Monicăi Ramirez te face să trăiești. E ca și cum ai încerca să rezumi un film de acțiune pe durata pauzei publicitare. Astfel că nici eu nu am pretenția de a fi scris o recenzie pe măsura a ceea ce am citit, dar sper să vă fi făcut puțin curioși, iar data viitoare când vedeți numele Monica Ramirez să luați cartea din raft ori să dați click pe ea și să o adăugați colecției personale.

Dacă doriți să achiziționați cartea, o puteți face urmând linkurile: 
- de pe Libris
- de pe Elefant
Vă doresc mult spor la citit. 
21. Recenzie: Brandon Sanderson - Calea Regilor vol 1 - Feb 21, 2016 9:40:00 AM
Cu opera lui Brandon Sanderson am mai făcut cunoștință. Am citit Elantris cu ceva vreme în urmă așa că știam la ce să mă aștept când m-am apucat de Calea Regilor. Am pătruns în lumea creată de Sanderson după ani întregi de cercetări și pot afirmă că e atât de complexă încât e imposibil de a o înțelege în totalitate de la prima lectură a primului volum. Aceeași problemă am întâmpinat-o și când am lecturat Cântecde Gheață și Foc ori Roata Timpului, așa că m-am oprit din a-mi face griji, după câteva pagini lecturate.  O altă problemă, una minoră aș zice, poate fi numărul mare de cuvinte pe care autorul le-a creat și care au dat numeroase bătăi de cap traducătorului, dar Ana Veronica Mircea le-a dat de cap și ne-a oferit accesul spre ținutul Rosharului unde se pot găsi numeroase creaturi fantastice: spreni, chuli, ryshadium ori plante care se ascund de pericole sau demoni ai furtunilor. Și asta nu e tot, există numeroase obiecte magice precum cristalsăbiile ori cristalarmurile, animmozii sau fabrialele și toate acestea ar trebui să contribuie la existența unei lumi pașnice și prospere. Numai că, nu e chiar așa, ținutul e în război. Se putea un medieval fantasy fără război? Nu prea cred.

Pentru a afla detaliile și a vedea cum se leagă diferite ițe ale poveștii trebuie urmărite cu atenție cele patru personaje importante ale romanului: -          Prințul Dalinar Kholin, fratele regelui ucis, Ghimpele Negru cum mai este el numit. De când fratele său a fost ucis în timpul unui tratat de pace și mai ales de când a început să aibă viziuni, pe care majoritatea le consideră semne ale bătrâneții, planul său de a-I vedea pe toți uniți ca în vremurile apuse ale Radianților pare să nu aibă soți de îzbândă.-          Kaladin, un tânăr care a dat chirurgia pe război și care este considerat binecuvântat de furtună dar care ajunge să cadă până pe ultima treaptă socială devenind un sclav înfierat cu glifa shash (periculos). Kaladin este poate cel mai real personaj al romanului, iar povestea lui merită urmărită pentru a afla ce îi rezervă soarta, dar mai ales DE CE îi rezervă soarta astfel de lovituri crunte.-          Szeth-fiu-fiu-Vallano, asasinul în alb este cel care l-a ucis pe regale Gavilar și a declanșat războiul dintre alethi și parshendi. Doar că deși are abilități ieșite din comun e un făr' adevăr ceea ce înseamnă că nu e stăpân pe ceea ce urmează să facă, el fiind doar sclavul celui care deține Piatra Jurământului. -          Lumea femeilor nu a fost nici ea uitată de către autor, astfel că avem două reprezentante de seamă. Una este prințesa eretică Jasnar Kholin care este implicată în studii și cercetări secrete, iar cealaltă este Shallan, ucenica lui Jasnar, o tânără decisă să facă orice pentru a recâștiga avuția și puterea casei sale. Țineți-vă bine, cele două au de fapt interese contrare! Ce va ieși din asta? Vom vedea.Aceasta este doar o mică parte din ceea ce primul volum din Calea Regilor aduce cititorilor. Considerați acestea ca pe un aperitiv pentru un festin fantasy dintre cele mai alese.
Linkuri de achiziție direct spre carte: prin elefant.ro, prin libris.ro ori prin bookcity.ro sau varianta in engleză pe okian.ro ori pe books-express.ro
Vă doresc lectură plăcută!
22. Rec: Anna Vary - Ultima vrajitoare din Transilvania - Jan 30, 2016 5:28:00 PM
Textul ce urmează nu are pretenția de a fi numit recenzie.

Deși nu citesc atât de des cărți scrise de autori români precum mi-aș dori, din când în când mai îmi trec prin mână și prin fața ochilor de cititor avid și cărți românești. Iar ele sunt de foarte multe ori cărți excelent scrise și cu niște povești la fel de captivante precum cele extreme de populare din afară. De această dată voi vorbi puțin despre Ultima vrăjitoare din Transilvania, romanul Annei Vary (sau după cum toată lumea știe déjà, al Cristinei Nemerovski) Urmând rețeta unui young adult tipic, romanul stă în tiparele lui, însă nu s-a ridicat la așteptările mele. Probabil acestea au fost greșit plasate chiar de la bun început.Dacă căutați, așa cum făceam și eu, o poveste bine ancorată în mitologie și istorie cu o intrigă complexă și personaje bine conturate atunci nu aceasta este cartea de care aveți nevoie. Dacă însă vă doriți o povestioară ușoară și rapidă despre adolescenți care descoperă mistere și care pornesc în aventuri nesăbuite atunci nu ezitați în a purcede la lecturarea acestei cărți, prima dintr-o serie de trei.Povestea e simplă, fata este trimisă în vacanță la bunici, ca metodă de a se dezîndrăgosti de fratele ei vitreg, într-un sat de munte unde toți bătrânii sunt portretizați drept senili și ignoranți și nu merită să fie luați în seamă. Evident metoda nu funcționează, fratele vitreg i se alătură și amândoi pornesc într-o pseudo aventură de a descoperi mai multe despre contesa Aneke, cumva înrudită cu Alexandra și a cărei soră încă trăiește chiar și azi după vreo 300 și ceva de ani. Nu există nimic concret, nimic să țină cititorul cu sufletul la gură, nimic să te facă să îți dorești să ajungi la finalul cărții și în același timp să nu vrei să te desparți de lumea și personajele create.Repet, cartea nu e rea doar că nu a fost pe măsura așteptărilor mele și pe gustul meu. Vă îndemn însă să o lecturați dacă după cele ce v-am zis déjà nu sunteți descurajați. Aș fi foarte curios să aud/ citesc și alte păreri să văd ce anume aș fi putut lua mai mult din lectura cărții Ultima Vrăjitoare din Transilvania al Annei Vary.

Până data viitoare spor la citit!
23. Recenzie: John Kennedy Toole - Conjuratia imbecililor - Jan 9, 2016 1:05:00 PM
Romanul lui Toole a devenit deja un clasic al literaturii comice și a câștigat multă notorietate și datorită faptului că autorul s-a sinucis pe când avea 32 de ani. Volumul însă a câștigat și un premiu Pulitzer în 1981 ceea ce nu e tocmai de neglijat chiar dacă a fost oferit postum. Ceea ce veți observa cu siguranță e faptul că destul de multe elemente din viața autorului sunt transferate și în carte asupra personajului principal dar nu voi dezvălui misterul, vă las pe voi să vă faceți conexiunile.


Conjurația Imbecililoreste povestea lui Ignatius J. Reilly cu ochi și albaștri și galbeni care un fel de pierde vară preocupat mai mult de scrierile sale despre epoca medieval pe care nu le public niciodată decât de a-și dobândi independență emoțională și financiară. Ignatius consideră din start că este lumea înconjurătoare nu este pe măsura lui și că s-a născut într-o perioadă de timp total nepotrivită. Pe lângă asta se întâmplă ca mama sa să aibă un accident de mașină în urma căruia trebuie să plătească daune ceea ce îi aduce aproape de a fi aruncați în stradă.  Asta îl forțează pe Ignatius să își caute o slujbă și reușește să se angajeze la Levy Pants unde mai mult încurcă socotelile și aduce compania mult mai aproape de faliment decât era. În același timp mama sa se vede prinsă între grija pentru fiul ei și dorința de a fi din nou împreună cu un bărbat care pe lângă gesturile tandre pe care i le oferă mai are și capacitatea financiară de a scoate din încurcătura în care se află.
Întreaga poveste a lui Ignatius J. Reilly e amuzanta și cumva tristă în același timp. E amuzant să îl vezi în ce încurcături reușește să intre doar pentru că insistă să urmeze niște principii pe care le consideră corecte chiar dacă sunt demult perimate. Ceea ce pentru cititori e amuzant pentru Ignatius e o dramă totală.
Conjurația Imbecililor nu e romanul meu favorit dar s-a constituit într-o schimbare binevenită. Nu a fost lectură ușoară și de câteva ori chiar mi-am dorit să renunț la a-l mai lectura; m-am încăpățânat însă și îmi pare bine că am lectura până la capăt.
Vi-l recomand și vouă dacă considerați că aveți suficientă forță și încăpățânare să rămâneți la el. 
24. Lecturi de anul trecut - Jan 6, 2016 8:23:00 PM
De ceva vreme am lăsat-o mai moale cu blogul, călătoriile în străinătate și munca în sectorul ONG și-au spus cuvântul în ceea ce privește timpul meu liber pentru a posta pe blog. Și cu cititul am lăsat-o ceva mai moale, însă nu de tot. Tocmai de aceea vă prezint în acest articol toate cărțile citite în 2015 dar cărora nu le-am dedicat articole pe blog.

John Green – Sub aceeași steaAm citit acest volum în engleză, împrumutat de la prietenul și atunci colegul meu de cameră, Prem. Țin să îi mulțumesc cu această ocazie: Thank you very much for lending me your book, for sharing with me the pleasure of discovering the story hidden in its pages. Cred că toată lumea a auzit despre fenomenul care a fost “The fault in our stars”de isteriile produse și de valul aprecieri pe care l-a primit. Povestea tragică a celor doi adolescenți m-a impresionat, trebuie să admit. John a făcut o treabă bună creând acest roman. Nu o să vă dau detalii despre poveste, doar voi menționa că povestea în sine m-a făcut să meditez mai mult la faptul că fericirea e ceea ce ar trebui să căutăm în viață. V-o recomand.
Mara Volkers – Mireasa magului (ed. Rao)
Romanul de față rescrie povestea din “Frumoasa și bestia” dându-i  însă ceva valențe apocaliptice. Și ca să înțelegeți ce vreau să zic situația stă cam așa: dacă magistrul Alban nu reușește să își recapete înfățișarea și puterile, ca să poată lupta împotriva răului atunci așa cum vă așeptați dragi cititori pământul va intra sub dominația Răului absolut.  Este aceasta o motivație suficientă pentru a afla povestea Giselei și ce o determină să se mărite cu un monstru? Dacă da atunci nu mai așteptați și începeți lectura romanului Mireasa Magului.

Garth Nix – Lirael (ed. Rao)Acesta este cel de-al doilea roman din seria Vechiul Regat a cărui fir narativ continuă să ne plimbă prin tărâmul magic al Vechiului Regat. Aflăm mai multe detalii și totodată s-ar putea să și avem mai multe întrebări. Cert e că Lirael reușește să intre în bucluc și să iște o groază de situații care ne vor tine antrenați în poveste. Dar mai multe veți afla dacă lecturați Lirael.Sam Christer – Moștenirea Stonehenge (ed. Litera)
Romanul lui Christer e numai bun dacă vreți ceva ușor și antrenant, ceva care să vă țină lipiți de pagini dar și să vă aducă suspans și puțin mister. E o combinație reușită chiar dacă nu extrem de complex ori foarte profundă.


John Steinbeck – Perla (ed. Rao)
Am devenit fan al lui Steinbeck odată ce am am lecturat La rasarit de eden. Nuvela asta însă are ceva aparte și ca să înțelegeți la ce mă refer menționez faptul că reușește să introducă cititorul într-o profunzime specifică romanelor și totuși reușește să acapareze nu prea mult timp. Așa cum titlul menționează în cele 96 de pagini ale nuvelei e vorba de o perlă, una extraordinar de mare pe care o găsește Kino. Doar că de îndată ce o deține se pare că aceasta se transformă într-o piază rea.
David Brin – Poștasul (ed. Paladin)
Deși e un roman SF postapocaliptic destul de apreciat, nu știu de ce dar pe mine nu m-a prea dat pe spate. Poate să fi fost acțiunea care nu decurgea pe cât de repede aș fi dorit, poate nestatornicia personajului principal – pe care aș fi vrut să îl văd că face ceva, că se implică că devine liderul unei comunități – poate sunt de vină așteptările mele care nu au coincis cu ceea ce David Brin mi-a oferit în paginile romanului Poștașul.Dar aș vrea și voi să îl citiți să îmi spuneți ce părere vă faceți. 

Nu e o promisiune dar sper ca in 2016 sa dedic mai mult timp blogului si cititului.
25. Recenzie: Juan Tafur - Pătimirile Mariei Magdalena - Dec 9, 2015 9:40:00 AM

Romanul lui Tafur – La pasion de Maria Magdalena, în original – ne aduce o perspectivă diferită asupra vieții Mariei, Mariam în aramaică, din Magdala cea care a fost soția și primul ucenic al lui Isus, Isa in aramaică. Nu este o o perspectivă complet diferită, ci una care se bazează pe ceea ce istoricii au descoperit în ultimele decenii prin intermediul Evangheliilor necanonice și nu numai, dar este perspectivă umanizantă și mult mai credibilă decât ceea ce ne spune Noul Testament.
Mariam își începe povestea cu momentul în care a întâlnit-o pe mama lui Isa al cărei nume este tot Mariam și a plecat împreună cu ea să îl aștepte pe fratele ei Lazăr. Încet Mariam descoperă în ce fel Mariam și Iosif sunte legați de ea, de Lazăr și de tatăl lor. Totodată se îndrăgostește înce și de la distanță de Isa. Povestea de iubire dintre cei doi e destul de liniară. Nu există conflicte sau momente tensionate și nimic nu ne face să ne concentrăm atenția foarte mult asupra ei.
Ceea ce merită observat și urmărit de-a lungul celor 316 pagini de roman e evoluția lui Isa, de la ucenic la învățător, precum și modestia de care dă dovadă de fiecare dată când vorbește sau când îi ajută pe cei din jurul său.  Deși cu toții (mă refer la creștini) știm ce propovăduiește biserica și suntem învățați de mici despre toate miracole pe care Isus le-a făcut precum și despre păcatele și denigrarea la adresa Mariei Magdalena, este foarte interesant de abordat un alt punct de vedere. Până la urmă nimeni nu poate ști cu adevărat cum s-au întâmplat lucrurile acum mai bine de 2000 de ani.

Vă recomand să vă bucurați de lectura acestui roman, și să încercați să aveți o viziune cât mai deschisă spre diferențe de opinie și spre diferitele credințe ale celor din jur.