Blogs Home » Personal » Personale » Rayuela

Rayuela

Un blog despre oameni frumosi si lucruri frumoase, despre evenimente interesante. Blogul promoveaza micii intreprizatori, piesele de teatru, cartile si diverse oportunitati.Articole Blog

01. Eu și prietena mea din Sudan - Nov 26, 2019 2:36:00 PM
Recent, ne-a venit o colegă nouă cu care m-am împrietenit foarte repede. Știam că, în general, ei resimt temperaturile diferit de noi, fiind obișnuiți cu o climă mai blândă. Ca atare, m-am oferit să merg cu ea la cumpărături pentru a lua câteva ținute și a ne încadra în 2000 lei: am stabilit să ia 3 perechi de pantaloni, 4 pulovere, un fular, 2 căciuli, o pereche de mănuși, o geantă casual și un rucsac, cizme de iarnă și bocanci și, desigur, 2 geci groase. 
I-am prezentat și câteva combinații pe zile:Luni: pantaloni Tally Weijl cu talie înaltă, un pulover Artisanatura cu lână adăugată (vesel și călduros), o geacă lungă care să îi țină de cald, model Jacqueline de Yong, bocanci Erynn negri, mănuși Acid Bouquet, căciulă Royal Purple, un șal cu 2 fețe Scandinavian Comfort, un rucsac din colecția Answear. Buget ținută 750 lei

Marți: jeans basic Medicine, un pulover Acid Bouquet, geaca, fularul și mănușile de mai sus, o căciulă hand-made Medicine, o geantă glamorous și cizme de iarnă mai lungi pentru un plus de căldură (cizme Woman Key din colecția Answear). Buget suplimentar: 550 lei

Miercuri: jeansi Artisanatura din colecția Medicine, un palton Answear cu căptușeală și colorat, un pulover Answear cu guler și într-o culoare veselă. Se vor adăuga botinele de la ținuta de luni, căciula și geanta de la ținuta de marți. Buget suplimentar: 340 lei. 

Joi: se reia ținuta de luni, doar că se folosește paltonul zilei de miercuri. Vineri: se reia ținuta de marți, cu folosirea puloverului de miercuri. Sâmbătă și duminică, se folosesc blugii de miercuri, geaca de luni și un nou pulover Artisanatura călduros. Buget suplimentar: 150 lei. 


Acestea sunt doar câteva variante pe care i le-am propus și am reușit să facem și economii. Ne-am încadrat în 1800 lei și am propus achiziția a 17 obiecte vestimentare și accesorii. Am mers pe haine călduroase, de sezon, dar, în același timp și vesele și adaptate mediul neconvențional în care lucrăm unde putem adopta o ținută casual, adică exact pe placul meu și al amicei mele, Aniko. 

***Articol scris pentru SuperBlog 2019
02. Vacanțe de ieri, vacanțe de mâine - Nov 25, 2019 5:43:00 PM
Proba 27 din competiția SuperBlog 2019 ne provoacă la un exercițiu interesant de imaginație, să ne imaginăm că aterizăm într-o stațiune turistică înainte de 1989. Am fost în vacanță cu părinții pe-atunci, deci îmi este ușor să mă joc astfel. Deși la 30 de ani de la revoluție, avem mai multe libertăți și ne putem alege ce destinație vrem, nu toți își permit. Am poze din vremea respectivă, plaja era mai puțin aglomerată decât astăzi și mult mai curată. Oamenii aveau mai mult bun simț. Părinții mei nu și-au mai permis să meargă în vacanțe dupa 89, decât foarte rar și niciodată în străinătate. Nici eu cu toată libertatea și locul de muncă ce necesită studii superioare, nu mi-am permis mulți ani acest lucru. 
Totuși, astăzi, ai acces la Internet și poți găsi oferte Early Booking foarte bune. Prima mea vacanță în Italia a fost prin 2015, deci după ce am împlinit 30 de ani. Și a fost cu eforturi financiare importante. O poți face dacă urmărești ofertele și ești pe fază când apare un chilipir. 
Sursa: Christian Tour
Dialogul meu cu o persoană din anii aceia, poate chiar cu părinții mei ar pendula în jurul câtova facilități pe care le avem astăzi datorită tehnologiei. Acum, îmi aleg vacanța în funcție de oferte. Cred că este mai bine pentru sănătatea bugetului meu. Prin Early Booking ai posibilitatea de a găsi un sejur la un preț foarte mic, mai mic și cu 50-60%. Poți plăti un avans de 20%, apoi restul, până la 21 de zile înaintea plecării. Acesta e un mare avantaj, că nu trebuie să dai toți banii odată. Poți plăti online, cu cardul sau cash. Acest lucru este un avantaj față de vremea părinților mei. Probabil nici nu ar ști ce fac cu cardul, iar dacă le-aș arăta că pot plăti și cu telefonul, ar rămâne fără grai. 
Dacă atunci plecau cu trenul sau cu mașina, acum ai ocazia să alegi o destinație din afara țării și să călătorești cu avionul. Este mai rapid și mai comod. Pretențiile noastre au crescut și acest lucru este ceva pozitiv. Condițiile de cazare sunt mai bune, cerem mai mult de la proprietarii de hoteluri și pensiuni. Și, datorită concurenței, prețurile sunt mult mai mici. Poți alege și o variantă all-inclusive cu toate mesele asigurate sau nu, în funcție de preferințe. Înainte, mâncai ce ți se dădea, nu aveai posibilitatea să pretinzi un meniu vegan sau vegetarian, pentru persoane intolerante la gluten etc. Astăzi, ceri și ți se dă, pentru că trăim într-o economie de piață în care concurența vine în sprijinul consumatorului.  
La finalul discuției cu părinții mei dinainte de 89, am zâmbit. Fiecare vreme își are farmecul ei. La fel cum i-am văzut minunându-se că pot pleca atât de ușor și cu atâtea oferte în afara țării, că zbor cu avionul și plătesc cu o bucată de plastic prin intermediul unei mașinării numită laptop, i-am văzut și tineri, energici și bucuroși că își permit o vacanță. Am văzut plaje curate, oameni cu bun-simț, poate de teamă, poate pentru că erau mai respectuoși... iubesc libertatea de astăzi dar rămân la concluzia că fiecare vacanță își are farmecul ei. E important să trăiești în prezent și să te bucuri de ceea ce ai, aici și acum. 

03. Ce are noul CR-V Hybrid de la Honda și mașina mea nu are - Nov 25, 2019 5:12:00 PM
Noul SUV Honda CR-V Hybrid excelează prin multe caracteristici, ceea ce o face diferită și cu mult peste actuala mea mașină. Tehnologia Honda Hybrid asigură puterea de care ai nevoie pentru mașina ta, la momentul potrivit. Te poți bucura de unul dintre cele 3 moduri: electric, hybrid și engine. Honda nu este o mașină ieftină și pe bună dreptate, deoarece se plasează cu mult peste alte branduri de mașini. Am o colegă la serviciu care are o Honda veche de vreo 20 de ani și mereu îmi spune cât de fiabilă este, că nu a băgat bani în ea decât pentru consumabile. Cu toate acestea, ofertele Honda sunt foarte bune și îți permit să găsești o variantă de finanțare pe care să o agreezi. Unul dintre modelele Honda este noul CR-V Hybrid, un SUV cu performanțe și design la superlativ. 

Nu am condus niciodată o mașină electrică sau hibrid, dar mi-aș dori cu siguranță acest SUV de la Honda România. Este încăpătoare, are un portbagaj mare, de 1700 litri. Nu mai trebuie să stai cu grijă atunci când pleci în vacanță. Poți lua câte bagaje vrei, tu și familia ta. Poți să stai comod și relaxat și lua și prietenii cu tine atunci când pleci câteva zile la munte sau la mare. E mai distractiv în gașcă. 
Cele trei moduri, electric, hibrid și benzină se schimbă insesizabil, tu nu trebuie să faci nimic. Acest lucru asigură economii importante. În plus, frânarea încarcă bateria și contribuie la o sustenabilitate crescută a mașinii tale. Îmi place și modul în care se deschide portbagajul. La mașina mea, trebuie să las bagajele jos, să deschid portbagajul, să ridic bagajele și să le șterg de praf. Cu Honda CR-V, viața e mai ușoară, portbagajul se deschide singur, nu trebuie să duci grija că dai prea tare sau prea încet cu el sau că îți prinzi degetele. 

Scaune încălzite au multe mașini astăzi, dar să fie și reglabile electronic în 12 puncte pentru șofer și 4 pentru pasager este un mare plus pentru mine. E foarte important acest lucru mai ales la drum lung. Ca o mare iubitoare de gadgeturi, îmi place că are un ecran tactil mare, de 7 inchi, și poți conecta inteligent telefonul tău. Îmi place foarte mult că are setări de siguranță, atât de necesare astăzi. Poți evita, astfel, coliziunea cu o altă mașină, părăsirea accidentală a benzii și, diferit de mașina mea, poate menține cruise controlul chiar și în oraș. În cazul unei depășiri, se poate folosi modul Sport, dar, în mod standard, mașina folosește modul hybrid pentru un plus de viteză și dinamism. Avantajele acestei mașini pentru mine pot fi sintetizate astfel:
1. este mai silențioasă decât o mașină pe benzină;2. este mai economică, deci mai eficientă și mai sustenabilă;3. are un design atractiv:4. este încăpătoare;5. are un portbagaj mare;6. portbagajul se deschide singur;7. are multe funcții de siguranță;8. ai multiple posibilități de conectare la telefonul mobil;9. bateria se încarcă automatic, inclusiv în momentul frânării. Nu trebuie să duci grija căutării unei stații de încărcare. 10. are mai mulți cai putere decât actuala mea mașină, 184 CP (a mea are doar 140), ceae ce este util în depășiri. 
Sistemul hibrid este garantat 5 ani sau 100.000 km, ceea ce îți dă încredere în brand și în valoarea mașinii. În plus, Honda este cunoscută ca o mașină fiabilă, recunoscută, rezistentă în timp, cu eficiență sporită. Având în vedere toate aceste elemente, prețul mașinii este chiar mic. Contează să investești într-o mașină de calitate cu care condusul să fie o plăcere și, în același timp, să fie și economică. 
***Articol scris pentru SuperBog 2019

04. Sunt o friguroasă născută în mijlocul iernii - Nov 23, 2019 9:16:00 AM
M-am născut într-o iarnă foarte grea dacă e să îmi cred părinții, în care nu mai circulau mașini și nu existau alte mijloace moderne de comunicare. Ambulanța a lăsat-o pe mama în capul străzii, într-un ger infernal. În fine! Ideea e că am rămas o friguroasă și am nevoie să mă încălzesc și întăresc sistemul imunitar mai mult în această perioadă rece a anului. De mică am avut o problemă cu pielea, era mult mai uscată în sezonul rece și tata glumea cu mine spunând că am mâini de băbuță. Nu mă deranja pentru că mi-am iubit mereu bunicii și cred că bătrânețea este un privilegiu. În plus, aveam mereu la îndemână un produs din gama Farmec pe care îl foloseam cu încredere. Astăzi, asistăm la o evoluție a produselor cosmetice care pun accentul, din ce în ce mai mult, pe ingrediente de origine naturală. Așa se face că, în plimbarea mea prin centrul comercial, mi-au atras atenția de pe rafturile magazinului Gerovital produsele din gama Gerovital Plant. Am ales o cremă hidratantă, deoarece este un produs 100% românesc și, prin ingredientele sale, invocă puterea naturii. 

Tenul meu este mixt, iar această cremă hidratantă este potrivită pentru el. Iarna, simți cel mai mult nevoia de hidratare la nivel celular, iar o îngrijire neadecvată a acestuia se observă. Pielea pare mai uscată, dă senzația că ține și te îmbătrânește cu câțiva ani. Vestea bună este că există soluții simple, la îndemâna oricui și, în plus, poți să fii mândru că folosești un brand românesc cu o lungă istorie, o istorie care leagă mai multe generații de femei. Folosind aceste produse, mă gândesc mereu la mama, bunica și mătușa mea și la faptul că avem în comun utilizarea acestor produse. 
De câțiva ani, am adoptat o dietă vegană și folosesc tot mai mult uleiul de măsline care este foarte sănătos. Când am văzut că această cremă are printre ingrediente și uleiul de măsline, am înțeles că protejarea noastră presupune o acțiune combinată, intern-extern. Pentru creșterea imunității, contează mult să ne hidratăm, să mâncăm fructe și legume colorate, bogate în anti-oxidanți, dar și să protejăm pielea de factorii externi (frig, vânt, soare). Acest lucru îl fac cu succes cu ajutorul cremei hidratante care restabilește echilibrul la nivelul microbiomului pielii.
Așa cum avem nevoie de vitamine și minerale intern, avem nevoie și la exterior, deși poate mulți nu ne gândim la asta. Pielea noastră are nevoie de minerale pe care le găsești în crema hidratantă Gerovital Plant. Acestea ajută la creșterea consumului de oxigen la nivel celular, iar tenul tău arată mai tânăr, mai strălucitor și plin de vitalitate. 
În concluzie, acesta este ritualul meu pentru creșterea imunității: mai multă apă, fructe și legume variate și cât mai colorate, crema hidratantă cu ingrediente naturale. Acestea sunt lucruri simple pe care toți le putem face, cu un cost minim pentru o stare de sănătate mai bună. Ceea ce mulți ignorăm este mintea. Aceasta contribuie la creșterea imunității dacă avem o stare de spirit relaxată. Din ritualul meu fac parte și exprimarea recunoștinței pentru cei din jurul meu combinată cu modalități de a oferi necondiționat oamenilor care au nevoie de timpul sau energia mea. E important să facem tot ceea ce putem și să ne iubim trupul pe măsură ce îmbătrânim. Bătrânețea este un privilegiu. Acceptă-te așa cum ești! 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019

05. Cadouri diferite pentru oameni diferiți - Nov 18, 2019 2:18:00 PM
Proba 24 din competiția SuperBlog ne provoacă la introspecție legat de cadourile pe care le facem celor dragi, mai ales că sărbătorile se apropie. Eu aleg, de obicei, cadourile gândindu-mă la ceae ce își dorește celălalt. Unii dintre apropiații mei vor ceva bun de mâncat, alții vor o experiență și nimic material, alții vor să donez pentru o cauză în loc să le dau un cadou, alții vor o carte, alții un cadou personalizat. Așa am făcut cu prietenul meu pe care îl cheamă și Mihai. Am vrut să îl surprind cu o carte personalizată cu poze reprezentative pentru relația noastră de peste 15 ani. S-a bucurat să răsfoiască o carte cu personalitate. Când ne-am dus la poștă, eu tot ziceam, sper că e ok cartea și arată bine. Iar el tot întreba: dar e o carte, ce poate să nu fie bine cu ea? Nu știa despre ce este vorba. Când a deschis-o, a înțeles că nu e orice fel de carte. 


De-a lungul timpului, am oferit multe cadouri și nu am exclus niciun gen de cadou pentru că oamenii diferă. De exemplu, a face cadou dulciuri sau ceva bun de mâncat pare ceva desuet și, cu toate acestea, au apărut buchetele cu mere sau căpșuni. Tatălui meu, oricâte cadouri sofisticate aș vrea să îi fac, nu îi plac. Când îi ofer produse dulci adaptate afecțiunilor lui (are diabet și alte câteva), apreciază cel mai mult, deși mie mi se pare ceva banal. 
Mie îmi place să citesc, dar nu ofer tuturor cărți. Încerc să fiu atentă la ceea ce își doresc cei din jurul meu. Principalul criteriu atunci când aleg să ofer cuiva un cadou este să plec cu persoana respectivă în minte. Nu am oferit niciodată bani, deși știu că sunt unii care ar prefera asta, dar mie nu îmi place ideea. Dar am donat bani pentru o cauză atunci când cineva drag și-a donat ziua în acest scop. Mi se pare un gest frumos și îndeamnă să nu se risipească în cadouri fără valoare spirituală. Mai bine ceva ieftin, făcut cu sufletul decât ceva scump dar generic și fără să fie cu gândul la destinatar. 
Dintre cadourile făcute până acum, cred că cele mai apreciate au fost cele care s-au pliat foarte bine pe dorințele și nevoile persoanei la acel moment și au fost foarte diverse, așa cum și oamenii respectivi sunt foarte diferiți: cărți, jocuri video, componente PC, ciocolată, vin, produse dietetice, ciorapi de lână care amintesc de bunica, o cafea decofeinizată și cremă de mâini pentru mamaia mea de 84 de ani. 
Nu vreau să mă uit nici pe mine. După 30 de ani, am realizat că e important să îți faci și ție cadouri. Cele pe care le apreciez cel mai mult sunt experiențele: o ieșire în oraș, o cafea cu spumă de lapte vegetal, o carte, o ciocolată neagră, fructe și legume inedite. Fiind vegană, ador să încerc tot felul de combinații. De asemenea, îmi place să merg la cinematograf și să mă relaxez uitând de griji. 
Indiferent ce cadou ai face, ține cont de următoarele sfaturi: 1. pleacă de la persoana căreia îi faci cadoul, nu de la ceea ce ai vrea tu să primești sau ce crezi tu că ar vrea acea persoană.2. fii atent la ceea ce își dorește o persoană, la pasiunile sale, la mesajele mai puțin evidente.3. nu aprecia valoarea cadoului pe care îl faci în termeni financiari, ci în sufletul pe care îl pui. Poți să oferi cadou ceva de 5 lei, dar dacă e ceva făcut de tine sau știi că acel ceva are o semnificație aparte, asta e tot ceea ce contează. Oferă cu sufletul, nu cu portofelul!
06. Nu totul este ceea ce pare - Nov 18, 2019 9:01:00 AM
În urmă cu mulți ani, am făcut parte din Îngerii lui Charlie. Și acum mă întreb ce a văzut Bosley în mine. În toți acei ani, mă simțeam ca un spion dintr-un film de acțiune, dar realitatea a fost mult mai intensă. Mulți scenariști au fost impresionați de aventurile mele, unele devenite legende, făcându-mă chiar personaj de film. 


Deși lumea auzise de Dark Moon, spioana, nimeni nu știa cine este sau dacă este adevărată. Am avut îndrăzneala chiar să merg la lansarea unuia dintre filme pe 29 noiembrie 2019, dar asta era pe vremea când eram încă tânără. 

Da, da, știu că ești nerăbdătoare. Îți voi povesti imediat. Eram o adolescentă năbădăioasă care fugea mereu din familiile adoptive găsite de stat. Nu îmi găseam deloc locul. Eram la școala de corecție pentru comportament neadecvat, când, Bosley, un tip care nu ieșea prin nimic interesant în evidență, mi-a făcut o vizită. Mi-a spus că mă invită pe o insulă privată în compania unor persoane foarte interesante. În schimb, se ocupă el să mă facă dispărută. 
Nu știam în ce mă bag, așa că am acceptat fără prea mult entuziasm. Pe insulă, am întâlnit câteva fete cu care mi s-a spus că voi face echipă și vom prinde răufăcători. M-a apucat un râs isteric, deoarece nu îmi păsa nici de binefăcători, nici de răufăcători. Eram un produs al un sistem căruia nu îi păsase de mine și nici mie nu avea să îmi pese. Le-am spus că nu am spirit de echipă, că I don't give a f...k și alte chestii dure menite să îi facă să renunțe. Păreau că au înțeles, dar insistau că pot să mă bucur de petrecere, măcar. 
Toată lumea dansa, se distra, consumase ceva mai mult decât alcool. Am ieșit afară când am văzut-o pe una dintre fete certându-se cu un individ. M-am gândit că e vreo poveste de dragoste și m-am reîntors la petrecere. Nu am spus nimic. Am băut și eu apă de la robinet pentru că nu aveam încredere în șleahta de snobi de la petrecere. Când m-am întors de la baie, am auzit împușcături. Niște mascați îmbrăcați îl torturau pe Boslei și îi cereau niște coduri. Fetele erau rănite. Mă întrebam ce coduri când l-am auzit pe Bosley vorbind cu ultimele puteri: codurile sunt la fata cea nouă, i le-am strecurat fără să știe în jachetă. Mi-am spus că tare prost e și Bosley ăsta. Mascații m-au reperat rapid în oglindă și s-au îndreptat spre mine: Dă-ne codurile, urlau ca niște gorile fără creier. 
Eu am început să râd isteric, am scos foaia cu codurile din buzunar și am început să o mestec cu forță, exclamând extaziată, în timp ce Bosley mă ruga să nu o fac deoarece au să moară cu toții. Am înghițit totul și am așteptat curioasă finalul vieții mele. Măcar era palpitant. Deodată, toată lumea aplaudă, mascații își dau măștile jos, fetele aveau vopsea nu sânge pe chipurile lor, Bosley râdea isteric: V-am spus eu că e nebună și că va trece toate testele? 
În nebunia mea, l-am plesnit cu ură, justificându-i nebunia. A spus că trebuia să mă testeze și a aflat despre mine că sunt discretă (atunci când nu am intervenit între fată și cel cu care se certa aprins), că am avut grijă să nu beau decât apă de la robinet, gândindu-mă la un potențial caz de otrăvire din partea unor străini pe o insulă și că am distrus codurile, chiar cu riscul pierderii vieților tuturor celor aflați în încăpere. 
****
Și, și? mă întreabă nepoata mea nerăbdătoare. Și și... îi răspund cu jumătate de glas... atunci mi-am dat seama că am o familie și că îmi pasă, dar nu am spus nimănui. Atunci mi-au dat numele Dark Moon. Au fost niște probe cam ciudate din punctcul meu de vedere, dar Bosley probabil văzuse ceva în mine ce nici eu nu reușeam să văd. Acum, hai să vezi și tu filmul devenit clasic, încă de la difuzarea lui în urmă cu mulți ani, în 2019. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019

07. Accesoriile dau viață oricărei ținute - Nov 16, 2019 12:57:00 PM
Accesoriile îndeplinesc mai multe funcții. Unele dintre ele sunt foarte utile. Să luăm, de exemplu, banala eșarfă. Aceasta poate să te protejeze de vânt, să îți țină de cald, dar, în același timp, să dea culoare și eleganță ținutei tale. 
Nu degeaba este un accesoriu atât de vechi pe care și bunicile noastre îl purtau. 
Deoarece adopt culori vestimentare neutre, îmi place să aleg o eșarfă cu o culoare vie, moale, care să dea mai multă vitalitate ținutei mele. Aceasta trebuie să fie dintr-un material de calitate și destul de mare/lungă pentru a o putea folosi în diverse moduri. Sunt foarte multe moduri în care poți fi creativ cu o eșarfă. O poți purta atât la o ținută elegantă, cât și la una casual.
Un alt accesoriu foarte delicat care îmi place foarte mult este reprezentat de acesoriile de păr. Un pieptan cu perluțe acrilice dă finețe oricărei ținute și oricărei coafuri. 

Desigur, fiecare moment, fiecare anotimp, chiar și fiecare stare de spirit presupune să faci alegeri diferite, în concordanță cu acele condiții. Suntem versatili și modul în care alegem să ne accesorizăm spune multe despre noi. 
Eu adopt un stil minimalist în multe aspecte ale vieții mele, dar asta nu înseamnă că nu îmi place să am câteva accesorii simple, discrete, funcționale, dar și estetice. Le aleg cu bun gust, astfel încât să se potrivească în mai multe situații și la ținute diverse. Scopul meu este să obțin un look care îmbină eleganța cu confortul. Îmi place să port ceva elegant, dar și confortabil în același timp. 
C sfat personal când alegem un accesoriu este să ne orientăm către culori care să ne avantajeze, către materiale de calitate, plăcute la atingere dacă vorbim de o eșarfă sau rezistente, dacă vorbim de un accesoriu de păr. 
Indiferent ce alegi ca accesorii, trebuie să le porți cu încredere, să îți placă, în primul rând ție și, apoi, și celorlalți. Trebuie să fim autentici și să ne asumăm alegerile făcute chiar și când vine vorba de vestimentație și accesorii, dar, în același timp, și să evoluăm, inspirându-ne de la modelele noastre în materie de modă. 
***Articol scris pentru SuperBlog
08. Ceasuri pentru inspirație - Nov 16, 2019 11:16:00 AM
Un ceas de damă sau un ceas de bărbați completează orice ținută. Un astfel de accesoriu îți dă o încredere în tine și te motivează să faci lucruri frumoase. Pare un pic siropos, dar așa este. În cazul meu, îmi place să port ținute casual, simple, lejere și minimaliste, cu mesaje motivaționale și inspiraționale. De aceea, un ceas mare și cu o curea într-o culoare puternică mi-ar da o încredere sporită și ar adăuga un plus de vitalitate ținutelor mele. 

Cum funcționează încrederea? 
Cu toții am observat că atitudinea contează. Dacă porți ceva frumos dar care ție nu îți place, se va vedea în atitudinea ta, în modul în care te expui, etalând acel produs vestimentar sau accesoriu. Prima condiție pentru ca un ceas să îți redea încrederea este să fii sigur că iei nu cea mai ieftină variantă, ci pe cea care se integrează cel mai bine stilului tău vestimentar. 
Dacă înainte ceasul era mai mult funcțional, astăzi, avem alte mijloace de a ști cât este ceasul. Toți avem un telefon mobil la purtător care ne arată ora exactă. Cu alte cuvinte, ceasul este, astăzi, un accesoriu a cărei funcție de a arăta ora este secundară. Principala lui funcție este, acum, aceea estetică și de a oferi un plus ținutei tale. 


Există câteva cerințe minimale atunci când alegi un ceas cu acest scop: să îți placă designul, culoarea, brandul (să fie unul cunoscut, cu renume) și abia, apoi, să analizezi și prețul. Dacă te uiți întâi la preț, este posibil să cumperi un chilipir, să fie o ofertă bună, dar să pierzi din vedere cel mai important lucru, plăcerea de a purta acel ceas.
Aceste sfaturi sunt din propria mea experiență, am tendința să analizez mai întâi prețul și, poate, că mai sunt și altii ca mine. Ideea este, că, nu de puține ori, am cumpărat ceva la un preț bun și am realizat ulterior că de fapt nu îmi plăcea acel model. 
În ceea ce privește ceasul, pentru mine e musai să aibă o curea roșie și să aibă un stil minimalist, fără să fie prea extravagant. Orice model ai alege, e important să îl porți cu încredere, pentru că ceilalți percep mai întâi atitudinea noastră și, abia apoi, ceea ce purtăm efectiv. 
***Articol scris pentru SuperBlog
09. Tinerețe la 80 de ani - Nov 13, 2019 7:48:00 AM
O admir foarte mult pe Jane Fonda, am văzut filme vechi și noi cu ea, dar cel mai mult m-a fascinat cartea ei, Prime Time, despre tinerețea la orice vârstă. Și cred că se vede pe chipul și corpul ei că radiază energie și vitalitate. Fie că alege să poarte o rochie glam sau un palton de damă elegant și sexy, o face cu încredere și cred că încrederea este ingredientul secret al oricărei ținute. Să porți ceva cu mândrie și bucurie. 
Am văzut-o pe Jane Fonda pe coperta unei reviste și mi-a plăcut foarte mult ținuta aleasă. Proba 20 din SuperBlog ne lansează provocarea de a ne îmbrăca adoptând stilul unei vedete, dar cu un buget limitat de 999 lei. O adevărată provocare, dar posibilă, având în vedere că magazinele online au reduceri importante. 
Gio Journal, nr. 5, iulie 2019
Pentru blugi, am ales o pereche jeans basic, bleumarin, mulați din colecția Medicine. Mi-au plăcut că sunt simpli și, probabil, pe mine vor arăta mai cu forme, deoarece modelul care îi poartă e mult mai slab decât mine :) Nu am uitat nici de curea și am ales una din piele, maro închis, din colecția Answear. 

Pentru tricoul pe care îl poartă sub jachetă, am ales unul cu mâneci lungi, mulat, din tricot neted, simplu și cu decolteu rotund din colecția Medicine. 

Pentru geacă, mi-a fost puțin mai greu pentru că nu am găsit acel auriu, dar cred că fiecare trebuie să adauge un element de noutate și creativitate și nu doar să copieze o ținută. Așa că am ales o geacă Ramones de tip biker, dintr-un material neted, care imită pielea întoarsă. 

Și pentru că am ajuns cu calculele doar la 300-400 lei, îmi ajunge și pentru o pereche interesantă de încălțăminte, deși în poză, nu o vedem din cap până în picioare pe Jane Fonda. m ales o pereche de botine Evento din colecția Answear, care se potrivesc cu geaca de mai sus. Sunt călduroase, comode, adică perfecte pentru stilul meu casual. 

Am ajuns la 600 lei și încă aș putea alege și alte accesorii. În concluzie, stilul meu este unul foarte simplu și dacă mă uit la modul în care sunt vedetele, îmi atrag atenția ținutele nesofisticate și, în același timp, elegante. Te poți îmbrăca frumos, cu gust și cu puțini bani, existând ținute, combinații și oferte pentru toate gusturile și toate buzunarele. 
*** Sursa de inspirație, dar și sursa foto pentru alegerile mele este Answear.
10. Workshopuri în Poiană - Nov 12, 2019 8:52:00 AM
Sunt președinte unui ONG educațional și, împreună cu prietenele și coleegle mele, am hotărât să organizăm un set de workshopuri pe reciclare și reducerea amprentei de carbon în Brașov sau împrejurimi, în funcție de ce găsim disponibil.  Căutând un salon de evenimente în Brașov, am dat peste o cazare în Poiana Brașov exact pe placul nostu. 

Am pus totul pe listă și am început să stabilim cele mai importante detalii pentru a putea lua legătura cu gazda și a ne asigura că există locuri de cazare pentru toată lumea, precum și o sală în care să ne desfășurăm workshopurile. 
Planul nostru arăta cam așa:1. Sosire participanți la workshopuri vinerea, plecare lunea, cu desfășurare de workshopuri sâmbăta și duminica. 2. Număr participanți: 50 beneficiari, organizatori și traineri3. Meniu stabilit cu hotelul pentru asigurare mic-dejun, prânz și cină pentru participanți, începând cu cina în ziua de vineri și terminând cu micul dejun lunea. 4. rezervare sală de conferințe pentru a asigura trainingurile în bune condiții. 5. asigurare coffee-break pentru participanți, cu ajutorul hotelului. 6. discuții cu hotelul pentru includerea în meniu a unor variante pentru cei care țin post, sunt vegani, vegetarieni sau au diferite alergii și intoleranțe. 
După ce am stabilit data exactă pentru workshopuri și condițiile legate de participanți, nevoile de cazare și masă, am contactat hotelul pentru a cere o ofertă și a obține o confirmare. 


După ce am avuut confirmarea că putem organiza evenimentul acolo și am făcut rezervarea, ne-am pus pe treabă. Aveam la dispoziție 3 săptămâni pentru a ne face bugetul proiectului, a selecta grupul țintă, a face materialele promoționale și a cumpăra materialele consumabile necesare bunei desfășurări a unui workshop pe reciclare. 
Am discutat cu graficianul, am dat comanda de roll-up, tricouri, postere, pliante, ne-am selectat grupul țintă, i-am sunat pentru confirmare și am făcut lista cu materialele necesare. În discuțiile cu grupul țintă, a trebuit să aflăm dacă există restricții alimentare pentru a discuta cu hotelul. 
Am contactat o firmă de transport pentru a închiria un autocar dus-întors și a sta la dispoziția noastră pentru mici excursii în zona Brașovului. 
După toate achizițiile si punerea la punct a tuturor detaliilor, a venit și ziua mult așteptată. După un drum de câteva ore, am ajuns cu toții, plini de voie bună, în Poiana Brașov. La recepție, am fost întâmpinați de gazde, care erau foarte entuziaste să ne aibă acolo pentru 3 zile. Ca un semn bun, primii fulgi păreau să își facă apariția, ceea ce a adus multe zâmbete pe chipurile participanților. 
Ne-am luat camerele în primire și, pentru că mai erau câteva ore bune până la cină, am decis să ne plimbăm, la pas, prin Poiană și să ne lăsăm învăluiți de aerul curat de munte. Unii dintre noi am început deja dezbaterile pe tema mediului și a încălzirii climatice, alții au preferat să intre în mica bisericuță din Poiană pentru câteva momente de liniște. 
Spre seară, am ajuns la cină cu bateriile încărcate. Participanții au fost impresionați de meniu și au lăudat priceperea bucătarului, care avea meniu personalizat pentru cei cu restricții alimentare. Eu însămi sunt vegană și știu cât de aiurea este când organizatorii nu întreabă dacă cineva are restricții și nu asigură meniu distinct. 
După cină, am ieși pe terasă pentru a continua discuțiile pe ritmuri melodioase și a ne cunoaște mai bine unii cu alții. 

A doua zi, am avut primul workshop legat de ce înseamnă colectarea selectivă, am vizionat documentare, am încercat să facem niște cutii ale reciclării, astfel încât participanții să înțeleagă mai bine cum funcționează totul. Fiecare arunca în cutia potrivită: carton-hârtie, plastic și menajer, deoarece sticlă nu am avut. A fost o zi plină de învățăminte în care fiecare și-a calculat amprenta de carbon asupra mediului și a aflat despre modalități în care o poate reduce. 
Duminică, am avut un workshop mai distractiv în care participanții au învățat despre minimalism și reducerea consumerismului, că un cadou handmade făcut cu elemente din natură este mult mai apreciat decât unul standard din comerț. Grupul țintă a avut la dispoziție atât elemente din natură, cât și posibilitatea de a folosi elemente reciclate în ziua anterioară (hârtie, carton, plastic). Au ieșit niște chestii foarte interesante. Majoritatea au decis să facă un suport handmade pentru o lumânare, având în vedere că nu mai era mult până la Crăciun și doreau să facă un cadou celor dragi. 
Arhiva personală: creație în cadrul unui workshop al ONG-ului
După workshop, am mers cu autocarul prin împrejurimi, deoarece nu puteam veni în Poiană fără să petrecem măcar câteva ore în Brașov. Am vizitat Biserica Neagră din Brașov și ne-am rătăcit pe străduțele orașului, încercând să îi luăm pulsul. Am stat acolo până seara când ne-am îndreptat către Hotelul Royal Boutique, gazda noastră, pentru o mică petrecere de final de proiect. 
A fost un weekend minunat în care ne-am simțit bine și am învățat cum putem fi mai responsabili cu mediul. Hotelul ne-a satisfăcut toate așteptările, prin locație, meniul desăvârșit, ospitalitatea gazdelor, paturile confortabile și priveliștea din camere. 
A doua zi, la micul dejun, am socializat, ne-am bucurat și am simțit cu toții o părere de rău că plecăm din Poiană, dar am hotărât să revenim și cu ocazia altor workshopuri. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019. Povestea este inspirată în mare parte de ultimul proiect al ONG-ului, motiv pentru care vreau să mulțumesc colegelor mele, Anca și Alexandra. 
11. Certificatul energetic și productivitatea la locul de muncă - Nov 6, 2019 1:58:00 PM
Între certificat energetic și productivitate la locul de muncă există o legătură strânsă. Un certificat arată în ce clasă energetică se află o clădire, de la A (cel mai mic consum energetic) până la G (cel mai ridicat consum). Izolarea termică este doar un aspect care poate face diferența între aceste clase energetice. Astfel, un calcul coeficient G este necesar pentru determinarea coeficientului global de izolare termică. 

Revenind la mine, pot spune că lucrez într-o clădire veche de birouri și, deși nu știu cu exactitate clasa energetică, am o bănuială că este clasa G. Clădirea nu este izolată termic, este foarte veche, nu se încălzește decât foarte greu, iar căldura, și așa puțină, se risipește. Acest lucru afectează productivitatea și randamentul tuturor, deoarece nu e nicio plăcere să dârdâi de frig și să mai faci și calcule, statistici, rapoarte sau să zâmbești clienților. 
De accea spun că există o legătură foarte strânsă între clasa energetică a unei clădiri și productivitatea angajaților. Cu cât această clasă este mai joasă (spre G), cu atât productivitatea angajaților scade. Ca să nu mai menționăm că, uneori, pot apărea și probleme de sănătate mai frecvente care, de asemenea, influențează negativ randamentul angajaților. 
Pentru o eficiență sporită pe toate planurile, ar trebui apelat la un auditor energetic pentru realizarea unui audit, astfel încât firma să știe cum stă și care sunt soluțiile pe care le poate implementa astfel încât să îmbunătățească lucrurile și să aibă o clasă energetică superioară. 
Trăim vremuri în care oamenii au devenit tot mai conștienți de amprenta ecologică, iar o companie care arată că se implică în aceste probleme și caută soluții atrage atât angajații, cât și clienții. Este mai economic și mai responsabil pe termen lung să investim în ameliorarea clasei energetice decât să facem risipă de energie. Risipa de energie are consecințe directe asupra mediului, dar și asupra profitabilității firmei și, implicit, și asupra satisfacției la locul de muncă a angajaților. Un angajator isteț înțelege că satisfacția redusă a forței de muncă înseamnă productivitate scăzută și mai puțini bani pentru companie. 
În concluzie, cu toții ar trebui să devenim mai responsabili și să economisim energia, implementând soluțiile care decurg din auditul energetic. Extrapolând lucrurile, aceeași situație are loc și dacă vorbim de acasă și nu de serviciu. La fel de lipsiți de vlagă suntem dacă nu e suficient de cald, din cauza izolării termice defectuoase a clădirii în care locuim. Îndemnul meu este Fii eco și productiv! 
***Articol pentru SuperBlog 2019
12. Produse pe baza de plante de la Gerovital - Nov 5, 2019 8:59:00 AM
Gerovital Plant iti ofera setul complet de ingrijire pentru tenul tau: Apa micelara, Boosterul vitalitate si stralucire și Crema hidratanta. Toate au la baza extractul din radacina de brusture si ajuta la reducerea inflamatiei pielii si la restabilirea echilibrului pielii. Imi place apa micelara deoarece curata pielea de impuritati, boosterul este un ser pe care îl aplici pe fata pentru a da stralucire si vitalitate, iar crema hidratanta, asa cum ii spune numele, hidrateaza pielea fara a da senzatia de gras. 


13. 10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10 - Nov 5, 2019 8:29:00 AM
În acest articol din competitia SuperBlog, vreau să vă prezint 10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10. E o provocare, dar sunt sigură că voi reuși și vă provoc și pe voi să veniți cu propriile sfaturi. În primul rând, dintre toate orașele sau stațiunile vizitate în România, Sinaia ocupă un loc aparte, iar o cazare Sinaia bună este un ingredient foarte important pentru a avea o vacanță de vis. 
Cazare de vis la SinaiaVila Boutique Princess of Transylvania, sursa: AZ-TurismDin experiența mea, pensiunile și vilele arată mult mai bine decât hotelurile. Ca explicații ar fi că, fiind mai mici, reușesc să controleze mai bine investițiile în calitate, comunică mai bine și mai intim/direct cu oaspeții, pe când hotelurile sunt mai mari și nu reușesc să mențină o relație foarte apropiată de client. Nu vorbesc de hotelurile premium de 5 stele, ci de cele de 2 sau 3 stele. 
Pentru mine, sunt importante câteva aspecte la o cazare de vis: să am o cameră cu baie proprie, să am parcare privată asigurată ca să nu duc grija mașinii în concediu, să am mult spațiu verde în jur, să am o terasă sau balcon cu vedere. De ce e important? Pentru că nu ne vom plimba de dimineața până seara, non-stop. Vom veni și la locul de cazare, iar atunci, poate vrei doar să ieși pe terasă, să admiri priveliștea, în timp ce savurezi o cafea alături de persoana iubită. Locația este, de asemenea, importantă. Să fie relativ aproape de centru și principalele obiective turistice. Nu îmi doresc să fie la 100 m, dar nici la 3-4 km. Îmi place să merg pe jos foarte mult, deci 1-2 km distanță reprezintă o distanță decentă pentru mine, cu condiția ca acel drum să fie populat. Pentru cei cu copii, este mai dificil poate, dar dacă nu ai limite de acest fel, e indicat să faci mișcare în vacanță. Se știe că exercițiul eliberează hormonul fericirii. 
Dacă decorul este unul mai medieval sau are ceva aparte, este un plus. Îmi plac vilele sau pensiunile cu număr mic de camere deoarece creează mai multă intimitate. Legat de restaurant, nu îmi doresc unul în pensiune deoarece îmi place să experimentez, mergând în diverse locuri. În plus, fiind vegană, un meniu inclus ar fi greu de găsit deoarece iese din tiparele meselor tradiționale. Micul dejun prefer să îl savurez pe balconul de care ziceam, să îmi încep dimineața în ritmul meu, admirând răsăritul. 

10 sfaturi pentru cazare Sinaia de 10După ce v-am prezentat ce tip de turist sunt eu și ce caut la o cazare bună, vreau să rezum cele 10 sfaturi pe care le puteți adapta în funcție de propriul vostru stil. 
1. caută o cazare care arată bine la prima vedere, cel puțin din poze. Dacă nu te impresionează nici în poze, greu de crezut că te va impresiona mai mult de atât, la fața locului.
2. prețul e important, dar nu îl pune pe un piedestal. Caută un alt criteriu. Eu folosesc recenziile pe diverse site-uri și încerc să văd de ce au fost mulțumiți sau nemulțumiți oamenii. Dacă există și recenzii negative, mă uit peste ele să văd dacă e foarte important pentru mine. 
3. Dacă poți plăti pentru o cameră cu vedere la munte, la vreun râu sau ceva interesant, fă-o. Poate costă mai mult, dar ideea e să te răsfeți dacă tot ești în vacanță. Când am fost vara trecută la Sinaia, am luat o cameră cu vedere la munte, dar merita să mă trezesc dimineața și să văd un munte sau brazii și nu o altă pensiune. 
4. Caută locația care ți se potrivește. Dacă ai copii mici, poate o pensiune aproape de castelul Peleș nu e cea mai bună variantă pentru că sunt destul de sus și va trebui să cobori în centru cu cei mici. Dacă vrei, însă, puțin sport, e chiar indicat. Noi când am luat cazarea, nu am știut că Peleșul este mai sus de centru și o cazare lângă castel a părut interesantă. Solicita puțin efort, dar a meritat. Ideea este că, acum, aș alege una mai aproape de Parcul Ghica deoarece este foarte frumos, iar la Casinoul din Sinaia au loc foarte multe evenimente de care te poți bucura seara. 
5. Nu alege în funcție de existența sau nu a restaurantului deoarece te limitează în opțiuni. Mă refer să nu cumperi pachet cu masa inclusă. Ești în vacanță, deci experimentează locuri și mâncăruri diferite. 
6. Compară locațiile între ele și vezi care are cele mai multe facilități în tariful afișat. Cel mai bun raport preț-calitate trebuie să fie criteriul alegerii tale. 
7. Dacă ai mașină, bănuiesc că nu vrei să îi duci grija, deci o parcare privată, mai mult sau mai puțin supravegheată, te poate ajuta să dormi bine noaptea. 
8. Alege pensiunile cu spațiu verde exterior, o curte, o grădină, deoarece verdele liniștește și creează o stare de bine. Acest lucru este cu atât mai important dacă ai copii mici cu care vrei să stai în aer liber să se joace.
9. Dacă ai animale de companie cu tine, trebuie să alegi în funcție de acest lucru. Noi nu avem, dar una dintre gazdele pensiunii la care am stat, avea o cățelușă mică și jucăușă. A fost o terapie pentru suflet să poți să te joci cu acest suflețel. Iar o prietenă de-a mea a ales o pensiune renumită pentru pisicile multe pe care le avea. Foarte drăguță ideea. 
10. Și ultimul sfat, dar nu cel din urmă, alege cu sufletul. Dacă îți place, alege-o, chiar dacă baldachinul din camera medievală sau vederea la munte costă mai mult, chiar dacă e mai departe, dacă ție îți place și te face să te simți mai special/ă, alege-o. 
14. Persil Discs 4 in 1 - Nov 4, 2019 10:31:00 AM
Am primit produsul Persil Discs 4 in 1 si deja l-am pus la treaba. Pe el, deoarece muncești mai puțin daca folosesti aceste capsule. Economisești timp și bani și ai hainele curate, proaspete și strălucitoare. Mirosul este foarte placut si se simte in toata casa. Eviti supradozarea și, pe termen lung, ai mai mulți bani și mai mult timp pentru tine. 


15. Câți oameni, atâtea tipuri de experiențe - Nov 4, 2019 10:01:00 AM
Proba 16 din competiția SuperBlog ne provoacă să vorbim despre experiențe. Și ce frumos! Știm  cu toții, cel puțin la nivel rațional, că experiențele trăite sunt mult mai frumoase, mai intense decât lucrurile pe care le cumpărăm. Paradoxal, nu putem atinge experiența și, cu toate acestea, ea rămâne în sufletul și mintea noastră, iar relația cu cel cu care am împărtășit acea experiență se consolidează. Nu același lucru îl putem spune despre lucrurile tangibile pe care le dăm cadou sau le primim. 


Deoarece anul acesta împlinim 15 ani de relație, mi-ar plăcea să îl surprind pe prietenul meu cu o experiență de care să ne bucurăm, desigur, împreună. Experiențe cu adrenalină nu ni se potrivesc din păcate, oricât mi-aș dori eu să fiu mai aventurieră. Dar dictonul Experimentează viața ar trebui pus în practică de fiecare dintre noi, deoarece experiențele nu sunt doar aventură și risc, pot fi și despre dezvoltare personală, food & drinks sau doar clasice experiențe cu romantism. 

La categoria dezvoltare personală, aș alege o experiență de travel, care este potrivită pentru aniversarea noastră, având în vedere că amândurora ne place să călătorim. Un city break înttr-un loc în care nu am mai fost ar asigura și o doză de trăire intensă. El este o persoană care vrea să se relaxeze când merge undeva și, în același timp, să aibă și ceva de făcut. În acest scop, cred că pachetul Cazare într-un castel de poveste și modelare ceramică de Cucuteni este potrivit nouă. În câteva cuvinte, călătorii, romantism, dar și experiențe diferite de cele trăite de obicei. Fiind o persoană înclinată spre zona de artă și foarte meticuloasă, modelarea ceramicii îl va încânta cu siguranță. 
Fiind o aniversare așa importantă, aș vrea să trăim într-un fel o lună de miere prelungită, cu mai multe experiențe de acest fel. După un weekend la castel și savurarea unor feluri de mâncare tradiționale alături de un foc de lemne, în timp ce admirăm apusul, aș merge și către o altă experiență mai axată pe spiritualitate. 
Toți trăim vremuri agitate, încărcate de stres, iar o sesiune de Yoga și un masaj de cuplu ar asigura doza de senzualitate, pasiune și relaxare activă. Ceea ce este interesant la aceste experiențe este că te îmbogățesc spiritual, te relaxează, iar avantajele sunt de lungă durată:
1. devii mai productiv și eficient la locul de muncă după ce ți-ai încărcat bateriile.
2. prietenul meu este grafician și scriitor, unde are nevoie de creativitate și inspirație, iar experiențele inedite trăite l-ar ajuta să aibă mai multe idei, să facă noi conexiuni. 
3. dormi mai bine, ești mai odihnit, atunci când ai petrecut câteva zile în afara programului obișnuit, trăind experiențe noi.
4. relația de cuplu este mai trainică, deoarece totul se face împreună. Când oferi cadou un obiect, acesta este cedat celuilalt, nu are loc o trăire comună, ca în cazul unei experiențe. 
Mulți uităm care este adevăratul nostru scop în viață, acela al fericirii, și credem că poate mai multe lucruri înseamnă mai multă fericire. În realitate, experiențele au o viață mai lungă decât cel mai scump diamant. Ele rămân în amintirea noastră, ne încălzesc sufletul, așa cum lucrurile, banii, obiectele nu o pot face. 
16. Si reclamele evoluează o dată cu tehnologia - Nov 4, 2019 7:29:00 AM
Și în lumea marketingului, lucrurile se schimbă o dată cu progresul tehnologic și este normal să fie așa. Ochii noștri reacționează asemeni unui mecanism științific la stimulii pe care îi primește din mediu. Așa se întâmplă și cu reclamele. Proba 15 din competiția SuperBlog ne-a îndemnat să facem o plimbare și să ne observăm într-un mod conștient: ce ne atrage atenția atunci când mergem relaxați pe stradă?
Am făcut exercițiul pentru că îmi place să merg mult pe jos și am realizat că afișajele electronice ale farmaciilor îmi atrag atenția. Cele verzi, mari și care oferă și informații legate de temperatură. Nu e nimic special la mine sau la afișaj în sine, probabil că majoritatea dintre noi le observăm pentru că ies în evidență. Suntem obișnuiți cu blocurile gri, reclamele vechi și tradiționale, ușor prăfuite, încât tehnologia premium outdoor ne trezește și ne facem să devenim mai prezenți în realitate. E vorba de neuroștiință până la urmă, iar marketingul folosește acest lucru într-un mod inteligent. În plus, dacă ai nevoie de o farmacie, cred că îți dorești să o vezi rapid, nu să o cauți ca pe un ac în carul cu fân. 

Într-un viitor poate nu chiar îndepărtat, tehnologia outdoor va mai face un pas și poate vom avea chiar holograme. La un moment dat, tehnologia premium outdoor de astăzi va trece la următorul nivel. Cei care fac primul pas au de câștigat. Deși există nenumărate avantaje pentru reclamele LED astăzi, dacă în viitor nu vor mai exista decât acestea, ochiul uman se va fi obișnuit cu ele și nu va mai reacționa. De aceea, cred că următorul nivel este reprezentat de holograme, care deja există (au apărut prin aeroporturi, expoziții). 

În timp ce admiram coloritul toamnei, mi-a mai atras atenția o reclamă LED. Aceasta mi-a atras atenția prin conținut. 
Deoarece predau marketing și studiez domeniul de ani buni, pot spune că reclama sau afișajul trebuie să întâlnească o nevoie/dorințță, fie ea și latentă. Pentru asta, omul de marketing trebuie să fie pregătit să folosească tehnologia în avantajul său. Cu alte cuvinte, dacă am o durere de cap sau mă confrunt cu o alergie, o farmacie care folosește o reclamă luminoasă îmi va atrage atenția mult mai mult decât una tradițională. La fel și cu reclama LED care mi-a captat atenția. A făcut-o pentru că îmi doresc să simt atmosfera Crăciunului, iar aceasta era foarte luminoasă și colorată și folosea un decor de Crăciun. Fiind primii care au dat startul reclamelor de sezon, au atras atenția. Era un banner mare pe stradă. Dacă era o reclamă statică, tradițională, probabil că nu îmi sărea în ochi, dar mișcarea, culorile, luminozitatea au îmbrățișat tehnologia reclamei cu LED-uri și s-au pliat foarte bine pe nevoia ssau dorința mea de a simți atmosfera de sărbătoare. 
Pentru omul din spatele unei afaceri (și mulți dintre noi jonglăm cu domeniul), diferența între marketingul tradițional și cel modern, bazat pe tehnologie poate deveni diferența între succes și eșec. Iar pentru mine, în calitatea mea de consumator, există avantajul economiei de timp. Dacă am nevoie de o anumită firmă, vreau să o identific repede, nu să o caut o veșnicie, iar vizualul ajută destul de mult. Acest tip de reclamă creează un avantaj competitiv de necontestat celui care o folosește. 
17. Trăim într-o democrație - Nov 1, 2019 10:20:00 AM
Proba 14 din competiția SuperBlog este foarte îndrăzneață deoarece ne provoacă la un subiect sensibil: democrație în România, da sau nu? Eu nu pot spune decât că da, trăim într-o democrație, avem libertatea de a merge la referendum pe diverse teme de interes național, avem libertatea de a completa o petiție online sau chiar de a iniția una și de a face tot posibilul să strângem semnături pentru implementare. 

De obicei, îmi place să mă documentez din surse independente, nepărtinitoare și cât mai diverse pentru a fi sigur că nu sunt manipulat de anumite forțe. Pentru mine, un astfel de organism independent este Transparency International. Deoarece studiez de câțiva ani etica în sistemul public din România, dar și din alte state ale lumii, cu toate mecanismele fenomenului corupției, pot spune că România este o țară democrată. Știu că există tot felul de surse media care încearcă să manipuleze lumea spunând altfel, dar, atâta timp cât poți ieși liber pe stradă să strigi împotriva guvernului sau președintelui, atâta timp cât poți merge la referendum să dai jos un președinte sau să votezi cu cine vrei tu, asta înseamnă democrație.


Pentru mine, ar fi o jignire la adresa oamenilor care trăiesc cu adevărat în state anarhice, nedemocrate să spun că eu nu trăiesc într-o democrație. Da, sunt multe lucruri care trebuie îmbunătățite în România, dar ghici ce, așa e peste tot. Avem birocrație, dar așa e și în alte țări, inclusiv Germania. Avem taxe mari pe salariu, dar surpriză, nimeni nu-i întrece pe danezi. 
Oare de ce sunt danezii cel mai curat popor din punct de vedere al corupției percepute, de ce sunt printre cei mai fericiți oameni? Plătesc taxe uriașe, dar cu aceste taxe li se asigură sănătate și educație gratuite. Toate țările civilizate introduc taxe pe poluare, dar românului îi place să se lamenteze când se supraaccizează benzina sau când trebuie să plătească taxe în plus pentru că vrea luxul de a merge cu o mașină toxică pe drum. Comisia Europeană ne amendează pentru că Bucureștiul depășește de ani de zile limita poluării admise, adică îi îmbolnăvește pe oameni. Și, cu toate acestea, românul e revoltat de taxele plătite pentru că poluează, dar nu de faptul că plămânii i se înnegresc.... 
Îmi place că mulți români se plâng de multe, dar ne lipsește inițiativa cetățenească. Slavă cui vreți voi că există însă și oameni care nu dau vina pe guverne și președinți și înțeleg că adevărata democrație înseamnă să faci și tu ceea ce ceri de la alții. 


Știu multe petiții online care s-au finalizat cu succes și statul le pune în aplicare. Ai libertatea de a iniția o petiție, de a lupta pentru ea și, cu suficiente semnături, aceasta se va implementa. În Craiova, o fată cu inițiativă a lansat o petiție pentru introducerea în oraș a acelor urne speciale pentru colectarea de haine, jucării și încălțăminte. Surpriză, are succes și, din 2020, salubritatea le va pune în toată Craiova. 
Îmi plac și acei oameni care țipă că nu e democrație dar, dacă nu am aceeași opțiune de vot cu a lor, ar fi în stare să îmi dea în cap cu ceva. Democrația înseamnă să accepți că și alții au dreptul la opinie chiar dacă e opusă opiniei tale. Mulți nu înțeleg asta. 


Concluzionând ceea ce am spus până acum, România este o democrație chiar dacă avem loc de progres. Cred că mergem în direcția cea bună și toate statisticile economice oferite de Eurostat ne indică acest lucru. Avem una dintre cele mai mari creșteri economice, salariul mediu a crescut pentru toată lumea, consumul a crescut foarte mult, avem o datorie publică foarte mică în comparație cu celelalte state vest-europene, puterea de cumpărare este superioară indicelui de inflație (a se vedea datele Eurostat), alocările bugetare pentru sănătate și educație au crescut fără precedent, oamenii din IT beneficiază de scutiri de taxe, cei din construcții primesc salarii decente comparativ cu ce era în trecut, alocațiile au crescut, bursele studenților s-au triplat, turismul a crescut foarte mult în ultimii ani ca urmare a voucherelor de vacanță, impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10%, TVA-ul la alimente este printre cele mai mici din Europa, de doar 5%. 
Democrația are mult de-a face cu economia, de aceea am prezentat câteva lucruri bune care s-au întâmplat în ultimii ani. Fără inițiativă cetățenească, însă, vom rămâne la un stadiu jos. Am văzut multe urne pentru colectarea selectivă în oraș, dar oamenii nu reciclează, am văzut chiar și în micul oraș Craiova târguri de adopții canine ale adăpostului de stat și, cu toate acestea, oamenii iubitori de câini nu se înghesuie la adoptat, doar la criticat. 


Fără ca tu să faci ceva, lucrurile nu se vor schimba. Transparency International laudă România pentru cea mai bună legislație europeană în ceea ce privește avertizorii de integritate (whistleblowing). Dar nu vedem asta la știri, pentru că e mai ușor pentru mulți dintre noi să ne victimizăm. Băncile sunt o structură privată și dacă analizăm structura profitabilității bancare în Europa, vom vedea că România este printre cele mai profitabile pentru bănci, cu cea mai mare diferență între dobânda la credit și cea pentru economii. Și, cu toate acestea, plângem băncile că sunt atât de avare. Am putea să cerem și noi o echilibrare a acestor credite, dar nu trebuie să ne atingem de ele. 
Ca cetățean care vrea democrație, sugerez să punem mâna pe legile pe care le criticăm și să știm ce criticăm, că a ieși în stradă și a striga lucruri doar pentru că pare a fi democrație asta, nu e ok. Sunt pentru ieșit în stradă împotriva lucrurilor greșite, dar urăsc când cineva nu cunoaște despre ceea ce vorbește. 
Trăim vremuri democrate în care avem acces la informație oriunde, nu există cenzură pe internet așa cum se întâmplă în țările cu adevărat nedemocrate, dar ne place să ne informăm doar de pe Facebook, nu deschidem legi, nu deschidem statistici europene, nu citim documente, doar mestecăm ceea ce oferă o televiziune sau alta sau sfântul Facebook și bancurile politice. 


Ne plângem că diaspora e îngrădită la vot când țări mai civilizate ca noi pun amenzi dacă nu votezi și interzic dreptul la vot al celor plecați din țară de mai mult de 4 ani. Cred că românul vrea să fie o victimă și îi place mult să se plângă, dar nu face foarte multe ca să iasă din starea de victimă. 
Îmi încurajez cititorii să iasă la vot, să voteze cu cine vor și să respecte și pe altul care are altă opinie, să iasă în stradă dacă a citit măcar o dată legea împotriva căreia se află acolo, să nu se lase manipulat de media părtinitoare și să citească mult despre cum e în țările alea democrate la care visează, dar despre care a văzut el pe Facebook că nu au nici taxe, îi lasă pe toți să voteze și nu au nici datorii publice. Surpriză! Nu există așa ceva. Pune mâna și documentează-te! Și nu mă refer la o singură sursă: citește statisticile Eurostat, Transparency International, datele Institutului Național de Statistică, analizează cum fac alții în țara lor și abia apoi plânge-te că la noi e rău cum nu mai e la nimeni. 
18. Gata de aventură - Oct 29, 2019 12:35:00 PM
Proba 13 din competiția SuperBlog ne provoacă să visăm la vacanța noastră prin Europa. Cum avem mașină nouă, ne place să plecăm mai degrabă cu ea decât cu avionul, deoarece ai posibilitatea să faci mai multe opriri și ești mai spontan. Am merge în Italia pentru a vizita Roma și pe familia cumnatei mele. Pentru o călătorie lungă, trebuie să fii prevăzător. Deoarece vom pleca o perioadă mai mare, vom avea nevoie de o cutie portbagaj pentru bagaje suplimentare. Avantajul este că se pot monta ușor, au garanție și îți oferă un spațiu suplimentar pentru un spor de confort. 

Nu de puține ori, am încercat să fiu minimalistă cu bagajele și au apărut evenimente neprevăzute care ar fi necesitat să avem împachetate mai multe haine sau unele adecvate pentru experiența respectivă. Este mai bine să fii pregătit și să ai câteva lucruri în plus decât în minus și să te poți bucura în liniște de vacanță. 

Deoarece ne place să facem și mici excursii atunci când călătorim, bicicletele ar fi ideale pentru a putea sta mai mult timp în natură. Prin urmare, un suport pentru biciclete este ideal de avut la mașină. Ce este mai frumos decât să mergi cu mașina la un picnic, să te cazezi la unul din hotelurile de pe malul Addei în Italia și să te plimbi cu bicicleta respirând aerul curat, departe de agitația orașelor pline de turiști? 

Pentru o cazare mai ieftină, nu este deloc de neglijat nici ideea de a avea o remorcă și a te caza în zonele special amenajate din Italia. Pentru aceasta, ne-ar trebui un cârlig de remorcare. Toate acestea sunt detalii, dar niște detalii foarte importante de care depinde modul în care te bucuri pe deplin de vacanță sau nu. 

Pentru un plus de siguranță și confort, e util și un scut motor metalic care protejează motorul, cutia de viteze, radiatorul, baia de ulei a mașinii. 

A face un drum lung prin Europa cu propria mașină are și avantaje, dar și dezavantaje dacă nu ești pregătit cum trebuie pentru orice neplăceri ar putea apărea. Ai avantajul că ești mai spontan, mai liber, ai mai multe oportunități de vizitare a mai multor locuri, dar, dacă nu ești pregătit adecvat cu ceea ce îți trebuie, pot apărea și probleme care să îți strice vacanța sau, cel puțin, să nu te lase să te bucuri la maxim de experiența respectivă. 

A ține cont de toate aceste detalii și accesorii este mai mult decât a face niște achiziții, este despre a avea grijă de tine și cei dragi, de siguranța și confortul tuturor. Iar acest lucru este cel mai important. 

În concluzie, fă-ți un plan cu perioada în care vrei să pleci, cu zonele pe care vrei să le vezi, experiențele și activitățile pe care vrei să le faci acolo, pentru că, în funcție de acestea, accesoriile pot diferi. Vei avea nevoie de un suport de bagaje mai mare sau nu, vei avea nevoie de suport biciclete sau de un carlig de remorcare. Documentează-te riguros și cumpără doar produse de calitate.  Dacă ai grijă de aceste aspecte, te poți bucura alături de cei dragi de momente unice în vacanță, fără stres și evenimente neplăcute. 


19. Căutându-mă, m-am regăsit - Oct 28, 2019 8:26:00 AM
Proba 12 din competiția Super Blog ne provoacă la introspecție și nostalgie: care a fost parcursul nostru în ceea ce privește deciziile vestimentare? Pot spune că, până pe la 18 ani, am fost prea influențată de dorința altora de a mă îmbrăca într-un anumit fel. Mama considera că trebuie să te îmbraci elegant, la 4 ace. După ce am dat la facultate, am început, treptat, să mă caut pe mine. Modul în care ne îmbrăcăm spune multe despre noi. Dacă alegi să porți încălțăminte damă cu toc sau doar o pereche de adidași damă comozi, iar este o alegere pe care o iei cu un anumit motiv. 
Bluza cu motive de Crăciun, luata de la Answear
Calea spre stilul actual, dacă poate fi numit vreun stil anume, nu a fost ușoară. A trebuit să mă accept așa cum sunt și să înțeleg că a face compromisuri de dragul altora, în timp ce eu nu mă simt bine în pielea mea, nu este ceva de dorit. Treptat, am pus costumele pe umeraș și am adoptat blugii, tricourile, puloverele și mesajele motivaționale. Îmi place roșul, negrul și albul și am realizat că nu îmi plac alte culori, cum ar fi albastrul, verdele, maroul. 
Eu cu un tricou motivațional luat de la Answear
Nu îmi place încălțămintea cu toc, ci pantofii tip mocasini sau adidașii, care mă fac să mă simt confortabil, în ciuda celor 159 cm pe care îi am. Deși sunt cadru didactic la universitate, am învățat să îmi asum stilul sport/casual și să nu mă simt ciudat în pielea mea, doar pentru că alți colegi preferă un stil mai sobru, elegant. Îmi place acest stil elegant, doar că nu mă simt bine adoptându-l eu. 
Pantofi sport comozi, în genul celor pe care îi port, sursa: Answear
Ceea ce îmi place la Answear este că am găsit produse care îmi plac și sunt adaptate stilului meu, așa ușor ciudat și nonconformist cum este el. Dacă ar fi să rezum stilul, aș folosi cuvinte ca: roșu, sport, motivațional, alb, negru, pufos, hygge, confortabil, acasă. Știu că e un amalgam de cuvinte, dar în fiecare dintre ele mă regăsesc și fiecare ascunde o parte din mine reliefată prin intermediul obiectelor vestimentare preferate. 
Just me
Și ca să prezint o ținută completă specifică stilului meu actual, am găsit poza perfectă, care ilustrează motto-ul în care cred și după care mă ghidez astăzi: Find yourself, and be that. (Găsește-te și fii așa!) 
Sursa: AnswearDacă vă uitați la ținută, nu o să exclame nimeni: Wow! Dar, cu siguranță, vei citi mesajul și poate te va pune puțin pe gânduri... sau poate mai mult. Eu așa sunt, simplă, fără prea multe accesorii, adoptând un stil minimalist. Ceea ce contează cu adevărat pentru mine este să fiu autentică și să transmit și altora că este ok să fii tu, indiferent dacă te încadrezi sau nu într-o normă. 
20. B12 pentru o minte sănătoasă - Oct 27, 2019 4:26:00 PM
Acum doi ani, am luat decizia de a deveni vegană. Luând această hotărâre, mi-am dat seama că trebuie să mă documentez foarte bine astfel încât să nu am probleme de sănătate. Proba 11 din competiția SuperBlog ne provoacă să alegem o vitamină despre care să povestim. Deoarece numele meu nu începe cu nicio literă specifică vreunei vitamine, vreau să vorbesc despre vitamina pe care o iau de 2 ori pe săpămână și anume vitamina B 12. 

Deoarece iau vitamina în mod frecvent, e important pentru mine să găsesc o farmacie online ieftină, așa cum este Farmacia La Preț Mic. Vitamina B12 este esențială pentru cei care nu consumă produse de origine animală, deși, studiile arată că nici ceilalți nu stau foarte bine. Acest lucru se întâmplă din simplul motiv că, astăzi, oamenii trăiesc mult mai curat și în condiții de igienă sporită. Altfel, surprinzător, nu am avea probleme cu vitamina B12, dar ne-am îmbolnăvi din cauza microbilor. Prin urmare, toți ar trebui să ne suplimentăm dieta cu această vitamină. 
În momentul în care am devenit vegană, am realizat că am un risc mult mai ridicat de a dezvolta o deficiență a acestei vitamine în corp. Deoarece este esențială pentru o minte sănătoasă, am suplimentat cu vitamina B12 și am observat efectele încă de la început. Principalele simptome pe care le dă o carență a acestei vitamine vizează starea de spirit, nivelul de energie, calitatea somnului, iritabilitatea. După ce am luat vitamina B12, am început să dorm mai bine. Dacă înainte adormeam târziu și aveam un somn agitat, aveam puțină energie și dese dureri de cap, eram mai tot timpul iritată, ușor nervoasă, după ce am început să iau vitamina B12, totul a revenit la normal. Adorm mai devreme, am un somn liniștit, mă trezesc devreme și odihnită și am mai multă energie pentru proiectele mele. 
Mulți poate nu știu, dar lipsa acestei vitamine este foarte gravă, creând probleme psihice serioase și, în cazuri extreme, putând duce chiar la deces. Este destul de confortabil să iei această vitamină și să știi că ești protejat tu și cei dragi ție. Nu e deloc plăcut să fii mereu iritat și supărat pe cei din jur, uneori fără un motiv întemeiat. Aceste stări proaste de dispoziție fără o cauză aparentă au, de multe ori, o explicație într-o carență vitaminică. 
Am văzut oameni care iau decizia de a deveni vegani sau vegetarieni sau care țin post, dar, pentru că nu se documentează suficient și nu au o alimentație variată, ajung la anemii destul de serioase. Eu am încercat să citesc foarte mult și să nu aștept ca oamenii să tragă concluzii pripite de genul: ți-e rău pentru că ești vegană. Am fost proactivă, am încercat să adopt o alimentație cât mai diversă și să îmi fac analize regulat pentru a putea corecta din timp eventualele carențe. Deși prefer să am o dietă colorată și diversificată, uneori e greu să atingem necesarul zilnic de vitamine și minerale. Cu toții trăim perioade mai pline la lucru sau acasă, în care nu avem timp să ne aprovizionăm cu ceea ce trebuie sau să gătim sănătos. Toate aceste decizii se adună și se reflectă într-o sănătate afectată. 
Suntem norocoși, însă, să trăim vremuri în care avem acces la informație și, doar cu câteva clickuri, să putem comanda vitaminele de care avem nevoie. Lipsa vitaminelor te face mai vulnerabil și, pe fondul scăderii de imunitate, te poți îmbolnăvi mult mai ușor. De când am grijă de modul în care mănânc și să suplimentez acolo unde știu sigur că am o lipsă (vitamina B12 la vegani), mă simt în formă maximă. Doar așa reusesc să lucrez, să fac cercetare, să scriu, să coordonez activitatea ONG-ului meu, să am grijă de mine și de cei dragi, să îmi urmăresc visurile și pasiunile. 21. Fii creativ cu e-mark - Oct 23, 2019 9:50:00 AM
Într-o dimineață, am găsit pe birou un mesaj cu Bună, ce faci?, lângă care stăteau timid o cafea și un smiley face. M-am uitat în jur și nu am văzut decât o ștampilă de la Colop, dar nu era una banală. Am analizat-o pe toate fețele și am observat că este o ștampilă electronică e-mark. Auzisem ceva de un premiu câștigat cu această inovație și iată că acum era pe biroul meu. Dar cine lăsase mesajul? În timp ce mă gândeam la persoana care îmi lansase invitația la cafea, am început să visez cu ochii deschiși la modurile diferite în care a-și putea folosi ștampila pentru a o valorifica la maxim. Mi-am dat seama că aș putea-o folosi cu studenții mei, în scop motivațional. Ar fi drăguț ca, lângă nota primită, să găsească pe lucrare și un mesaj care să îi inspire sau ajute. 
Dar, cel mai important aspect, l-ar reprezenta raportul cost-beneficiu pentru strategia de marketing a ONG-ului educațional pe care îl reprezint. Întotdeauna m-a stresat drumul la magazinele de personalizare obiecte, neînțelegerile apărute în relația cu aceștia, nemulțumiri legate de preț sau de timpul realizării. 
Cu ștampila e-mark, pot personaliza singură punguțele cu materiale pentru grupul țintă, pot crea ecusoane atractive și pot personaliza documente așa cum doresc, totul rapid, ușor, intuitiv, doar cu ajutorul unei aplicații pe telefon și cu multă creativitate. 

În lucrul cu echipa ONG-ului, putem să sortăm documentele mult mai ușor dacă ne folosim de această ștampilă. Este practică, dar, în același timp, limitele ei țin doar de creativitatea noastră. Un alt avantaj al ștampilei este caracterul eco-friendly și încadrarea ei măsurile de sustenabilitate pe care le putem folosi, înlocuind ștampila tradițională cu una modernă și în pas cu tehnologia. 
În concluzie, acestea sunt 8 utilizări la care m-am gândit:1. mesaje motivaționale pe lucrările studenților, cu sugestii pentru fiecare și un smiley face. 2. aplicarea logoului nostru pe materialele promotionale oferite colaboratorilor și beneficiarilor ONG-ului nostru.3. mesaje motivaționale aplicate pe materialele de lucru date voluntarilor noștri.4. sortarea documentelor cu ștampila e-mark, pentru a crește eficiența la locul de muncă și a ne binedispune în același timp. 5. un schimb de mesaje romantice cu persoana iubită, folosind tehnologia. 6. un joc în familie, cu cărți create special și personalizate cu diverse mesaje. Ceva de genul Who wrote it? (Cine a scris?), în care fiecare scrie ceva despre el/ea, dar neștiut de ceilalți și restul trebuie să ghicească. 7. ethichete jucăușe pentru cadourile de Crăciun ale celor dragi.8. felicitări personalizate pentru zilele de naștere. 
Cu e-mark, imaginația este limita. Depinde de fiecare să valorifice la maxim potențialul acestei ștampile inovative. În timp ce visam serioasă la toate acestea, prietena și colega mea, Ana, vine și mă ia de gât, râzând jucăuș: Nu mai bem cafeaua aia? 
***Articol scris pentru SuperBlog 2018

22. Mă caut și mă găsesc pe mine într-un talisman - Oct 20, 2019 10:13:00 AM
Încă de când eram mică, mama și bunica au decis pentru mine că trebuie să port cercei, niște cercei rotunzi, ca un inel, din aur. Turtițe le ziceau. Erau luați de bunicul meu și, din comoditate, i-am purtat până acum, la aproape 35 de ani, deci vreo 30 de ani ân total, fără să îi fi dat jos niciun moment. Anul trecut, l-am pierdut pe bunicul și am devenit mai atentă la mine și nevoile mele, la cine sunt eu, ce vreau de la viață, ce îmi doresc cu adevărat și mi-am dorit să mă descopăr și, în același timp, să îmi dau seama că, dacă nu mai port niște cercei, nu înseamnă că nu îi iubesc pe cei care mi i-au dăruit. Ei rămân în memoria ei, indiferent de lucrurile pe care le port sau nu. Așa că, anul acesta, am decis să îi dau jos și nu am mai pus nimic în loc pentru că mi-am dat seama că nu îmi place ideea de a avea cercei. Zilele trecute, mergeam prin parc și un domn mai în vârstă îi zicea unei mămici că de ce nu îi pune fetiței ei cercei că e fată, nu băiat. Mi-a plăcut răspunsul mamei: O las pe ea să decidă când va fi mare dacă vrea sau nu vrea găuri în urechi pentru a-și pune cercei. Nu e plăcut să obligi pe cineva să facă ceva, doar din motive de modă și preferințe stilistice. Ca atare, ajunsă la această vârstă, am realizat că trebuie să mă redescopăr, să realizez ce îmi place. Căutând printre sute de produse online, mi-am dat seama că îmi plac talismanele și brățările cu mesaje inspiraționale, iar ca material, îmi place mult mai mult argintul decât aurul. 

Îmi plac brățările cu mesaje inspiraționale, deoarece, în meseria pe care mi-am ales-o, aceea de dascăl, încerc pe cât posibil să îi inspir pe studenții mei, lăsându-mă, în același timp, inspirată de ei. Acesta este și motivul pentru care am decis să înființez alături de două foste studente o asociație axată pe dezvoltarea de programe educaționale pentru tineri. Logoul nostru este un fluture, motiv pentru care mi se potrivește un talisman fluture. 
Fluturele înseamnă speranță, renaștere, putere de transformare, viață, culoare, energie, libertate. Pentru mine, o bijuterie trebuie să însemne ceva. Recunosc că am realizat cam târziu că părerile celorlalți nu trebuie să fie întotdeauna și părerile noastre. Criteriile după care aleg o bijuterie sunt: modul în care mă face să mă simt (dacă mă face să mă simt puternică, motivată, energică) și modul în care îmi stă, integrându-se cu alte elemente din ținuta mea. Până la urmă, bijuteria este un simbol, care reflectă o parte din noi, arată o bucățică din cine suntem sau așa ar trebui să fie. Vreau ca atunci când oamenii mă văd purtând o brățara cu mesajul La vie est belle să se simtă bine și inspirați să trăiască și să facă, la rândul lor, lucruri frumoase pentru oamenii din jurul lor. Știu că așa este pentru că, adesea, bijuteriile nu sunt doar pentru noi, ci și pentru restul, iar un mesaj inspirațional este citit/simțit și de cel care poartă mesajul, dar și de cel care te întâlnește și citește acel mesaj. Știu că este așa deoarece prietenul meu are un tricou cu mesajul Life is better when you smile și, de câte ori, îl poartă, mă face să zâmbesc și să mă simt bine, iar el întreabă de ce zâmbesc pentru că, în acest caz, el nu prea vede mesajul. Deci a alege o bijuterie sau alta poate fi un dar pentru tine, dar și pentru ceilalți. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019
23. Vindem-ieftin.ro - solutia la grijile tale in era digitală - Oct 19, 2019 10:17:00 AM
Trăim într-o lume digitală și facem totul din spatele unui dispozitiv, fie că este un laptop, PC sau un telefon. Acest lucru se aplică inclusiv în domeniul construcțiilor. este mult mai ușor să căutăm materiale de construcții online. Pe o platformă ca Vindem Ieftin, găsești tot ce îți dorești, de la panouri solare la dale beton și piatră decorativă. Deși construcțiile sunt un domeniu foarte practic, nu ne oprește nimic să apelăm la o soluție digitală pentru a obține cel mai bun raport preț-calitate. Pe vindem-ieftin.ro, găsești inclusiv recenzii ale oamenilor mulțumiți, deci încă un motiv în plus să ai încredere în puterea marketingului din gură în gură (word to mouth advertising). 
Proba 8 din competiția Super Blog 2019 ne provoacă să ne imaginăm cum ar fi construit părinții sau bunicii o casă atunci când nu aveau posibilitatea de a cumpăra totul online, de a compara prețuri în câteva minute, de a urmări zeci sau sute de recenzii ale unor consumatori mulțumiți sau nu. Oare cum făceau ei asta? Nicio îndoială că totul mergea și înainte de a trăi o eră digitală, dar aveau nevoie de timp și nu aveau nici foarte multe opțiuni. Se mulțumeau cu ce găseau. 
Am discutat cu tatăl meu și mi-a povestit cum oamenii contactau cei mai apropiați distribuitori de materiale, plăteau prețul respectiv, fără să aibă posibilitatea să aleagă dintre mai multe oferte. Să zicem că ești în Dolj și îți spune un prieten că la el, la Timișoara, e mai ieftin. Trebuie să te gândești că acel ieftin va fi completat cu prețul transportului și tu, neavând putere de negociere, nu vei putea obține o reducere sau transport gratuit. Dar, cu vindem-ieftin.ro, ei îți aduc materialele dorite de la producător, cu reduceri de 10-20%. Cum? Ei au puterea de negociere pe care tu nu o ai. Iar înainte de Internet și tot progresul digital, bunicii și părinții noștri se mulțumeau cu ceea ce aveau în zona lor. Nu se puteau deplasa la distanțe foarte mari pentru a alege producătorul dorit și nu puteau da comandă pe net. Desigur, puteau da un telefon, dar mai întâi trebuia să afli de acei producători, iar uneori marketingul din gură în gură înainte de era digitală nu era așa de intens și puternic ca astăzi, când dai o căutare în motorul de căutare și în câteva secunde îți generează câteva mii de rezultate. 
Făcând o paralelă, aș putea sintetiza lucrurile astfel:
1. pe atunci nu aveai posibilitate să afli despre o mare varietate de opțiuni pe care le ai acum doar accesând o platformă ca Vindem Ieftin. Totul la un click distanță. 
2. nu aveai posibilitatea să vezi părerile unui număr mare de oameni cu privire la produsele oferite. Pe Vindem Ieftin, găsești zeci de recenzii ale clienților mulțumiți.
3. nu puteai obține prețuri reduse cu 10-20%, deoarece tu nu ai puterea de negociere a unei platforme ca Vindem Ieftin. Trebuia să te mulțumești cu prețurile pe care ți le prezenta un producător sau distribuitor de materiale de construcții.
4. Aveai nevoie de mai mult timp pentru a găsi toate materiale de construcții, deoarece acestea nu erau ăntr-un singur loc. Dura ceva până le găseai pe toate și reușeai să le procuri. Pe vindem-ieftin.ro găsești totul într-un singur loc. 
5. Rapiditatea este iarăși ceva de care atunci nu te prea bucurai. Comandând de o platformă online specializată pe construcții, ai și avantajul rapidității. 
6. Economie de bani și timp. Un alt avantaj al vremurilor digitale de astăzi. Având posibilitatea de comparație, transparența prețurilor și o concurență mult mai mare decât în trecut, poți face importante economii de bani și timp. Cu banii economisiți, te poți bucura de o minivacanță undeva, pentru a te mai relaxa. 
În concluzie, sunt foarte multe beneficii pe care noi le avem astăzi, comparativ cu vremurile trăite de bunicii sau părinții noștri. Pe atunci, ei străbăteau uneori zeci de kilometri pentru a ajunge într-un oraș mai mare unde să vadă și să comande produsele dorite. Nu aveau posibilitatea să deschidă un laptop, să intre pe net și în câteva minute să comande ceea ce doresc. Chiar dacă dădeau un telefon, nu vedeau produsul și nu aflau toate particularitățile sale, ceea ce astăzi poți vedea accesând pagina de prezentare a unui produs. Totul este mai rapid, pune accent pe vizual și pe experiența trăită de alți consumatori. 
Ajunși la un depozit la câteva zeci de kilometri, puteau constata că nu au ceea ce își doreau și trebuiau să o ia de la capăt cu alt depozit, dar în altă zi, pentru că deja pierduseră toată ziua. La final, pierdeau timp și bani și aveau un mare consum nervos. Nu pot decât să mă bucur că trăiesc aceste vremuri în care, cu ajutorul tehnologiei, totul este mai simplu, mai rapid, mai puțin stresant. În plus, obții produse de calitate, la un preț mult mai mic și te poți bucura de mai mulți bani în buzunar. 

24. Visurile costă! Calitatea costa! - Oct 15, 2019 4:28:00 PM
Competiția de scriere creativă Super Blog 2019 ne aduce o nouă probă de la AIA Proiect, https://www.aia-proiect.ro/, în care suntem provocați să povestim despre modul în care luăm decizii în cazul alegerii unei case. AIA oferă o varietate de proiecte case P+M, așa cum probabil mulți dintre noi își doresc. 


Locuiesc de foarte mult timp la bloc și de ceva timp îmi doresc să am o căsuță a mea. De la vis la realitate sunt mulți pași și așa și trebuie să fie dacă îți dorești ceva trainic. Un vis mare implică și costuri. Dacă vrei ceva repede și ieftin, posibil să obții, dar cu consecințe nefavorabile pe termen lung. O firmă de proiectare îți spune și care dintre dorințele tale sunt utopice, luând în calcul toți factorii care țin de siguranță, viabilitate și fiabilitate, materialele cele mai bune care pot fi folosite, etc. 
Cu alte cuvinte, pentru mine, mai important decât prrețul este să am certitudinea lucrului bine făcut. Să am încredere în ceea ce se proiectează. Vreau calitate, nu neapărat rapiditate. Asta nu înseamnă că, dacă ceva durează mult și costă o grămadă de bani, acel lucru este implicit de calitate. 
În opinia mea, proiectantul casei trebuie ales ținându-se cont de mai multe elemente:
1. prețul este un factor, nu trebuie să ne amăgim. Degeaba îți iei cel mai bun proiectant dacă nu ai bani. Orice persoană chibzuită va ține cont de preț. Că nu acesta trebuie să fie principalul element al deciziei pe care o luăm când vrem să punem bazele unei case trainice este altceva. 
2. un factor important trebuie să îl reprezinte experiența din spatele arhitectului, prin ce este cunoscut, persoanele sau firmele cu care a colaborat până  atunci. 
3. valorile și principiile după se ghidează proiectantul respectiv. Nici pentru el/ea nu trebuie să primeze banul/prețul, ci interesul clientului. Să ofere cea mai bună versiune a casei visurilor acestuia la un preț echitabil. 
4. recenziile altor clienți. Într-o lume digitală, transparența vine în favoarea clientului. Ai posibilitatea să cauți mult și să găsești cea mai bună variantă pentru cel mai bun preț. 
5. dacă îți dorești o casă mai puțin convențională, va trebui să cauți un arhitect dispus la asta. Nu orice proiectant care îți acceptă toate ideile, fără a-ți spune dacă sunt fezabile, este și cel mai bun. Caută o persoană care te contrazice sau îți oferă argumente, dar care, în același timp, are și experiență în crearea unor case concept, mai abstracte. 
6. când vizualizezi casa visurilor tale, gândește-te dacă ceea ce îți dorești este real, fezabil, sustenabil, costisitor sau creează economii pe termen lung. Ia în calcul dorințele și nevoile tuturor celor care vor locui în casa respectivă și documentează-te foarte bine. 
7. caută un arhitect pasionat de crearea unei case sustenabile, prietenoasă cu mediul. O casă aparent scumpă poate fi mai ieftină pe termen lung. 
Dintre toți acești factori, cred că e foarte important atunci când alegi un proiectant pentru viitoarea ta casă să ții cont de experiența lui, măsurată în ani-vechime, dar și în număr de case proiectate. Contează și varietatea caselor proiectate și, desigur, să aibă experiență în proiectarea tipului de casă dorit de tine. Casele neconvenționale solicită o gândire nonconformistă și din partea unui arhitect. 
Apoi, e foarte important să găsești un arhitect cu principii solide, care nu îți acceptă toate ideile trăsnite, indiferent de fezabilitatea lor. 
În concluzie, selecția unui proiectant pentru casa mult visată trebuie să implice un proces cu mai mulți pași. Aceștia sunt următorii:
1. discută cu cei dragi și stabiliți împreună câteva cerințe cheie pentru casa ta, cum vrei să arate, câte etaje, mansardă sau nu, câte băi, concept deschis pentru bucătărie, cu terasă sau nu și așa mai departe. Analizați împreună și luați-vă timp, nu vă grăbiți. Până la urmă, veți sta o viață acolo. 
2. documentează-te cu privire la prețuri, la arhitecți, citește mai multe recenzii, nu te limita la limba română. 
3. Stabilește o listă cu arhitecți pe care să îi contactezi. Alege o listă scurtă cu câteva nume solide care să întrunească mai multe cerințe: experiență, principii solide, preț competitiv. 
4. Stabilește întâlniri cu arhitecții de pe lista scurtă. Prezintă-le ce vrei, pune multe întrebări. Această etapă te poate ajuta să scurtezi lista cu proiectanții. Cei care nu știu să se poarte cu clienții, care îți vorbesc de sus, nu ascultă ceea ce spui și dorești și nici nu îți explică de ce o dorință a ta nu este fezabilă pot fi înlăturați. Trăim într-o piață competitivă și ai dreptul să alegi, sunt banii tăi. Prețul nu trebuie să primeze, dar asta nu înseamnă că îi poți arunca pe geam. 
5. Stabilește o a doua întâlnire cu cei de pe lista scurtă și fă niște calcule. E posibil ca dintre cei mai buni, să existe mici diferențe de preț și, chiar dacă prețul nu e factor decisiv, ai tot dreptul să alegi cea mai bună opțiune la cel mai mic preț de pe piață. 
V-am povestit toate acestea din perspectiva mea de economist și om simplu. Deși prețul nu e totul, trebuie să fim realiști și cu picioarele pe pământ. Dacă nu ai bani pentru calitate, mai așteaptă. Nu te grăbi și nu lua decizii pripite și greșite. 
La final, fiecare trebuie să își asume deciziile pe care le ia, fie că sunt proaste sau geniale. Dar, când e vorba de o casă, cu certitudine, cel mai bun sfat pe care îl pot da, este să nu te grăbești. 
25. Cum am învățat să nu îmi mai fac griji și să iubesc tehnologia - Oct 13, 2019 12:03:00 PM
Mașini care se conduc singure? Am trăit să o văd și pe asta! Pentru un copil din România anilor '90 (în mare parte), am avut prilejul să fiu martor al unor tehnologii pe care doar Familia Jetson ar fi fost în stare să le conceapă. Mi-aș fi imaginat orice în acele vremuri în care telefoanele mobile mi se păreau minuni extraterestre, dar nu îmi închipuiam că în doar două decenii îmi vor încăpea în buzunarul de la jeanși un calculator întreg, cu tastatură și mouse incluse, o cameră foto/video sau chiar mai multe, câteva sucursale de bănci și acces aproape nelimitat la informație. Practic, ai tehnologia la tine acasă sau chiar în buzunar. Accesibilitatea la tehnologie ne oferă numeroase beneficii pe care părinții noștri sau noi, în urmă cu câteva decenii, nici nu le-am fi visat posibile. 
Trăim în vremurile unui science-fiction mult mai discret, dar și mult mai complex decât au descris toate filmele din secolul trecut. Progresul tehnologic își face de cap, în ritm lejer. Poate nu vedem zilnic drone care plimbă cățelul, mașini zburătoare și roboți sarcastici, încă, dar avem dispozitive pe care ne bazăm viața zi de zi și pe care le considerăm banale, dar nu mai puțin impresionante. De exemplu, nu mi-aș putea imagina ziua la calculator, scriind articole pe blog în timp ce ascult muzică, fără căștile mele wireless sau alte accesorii laptop indispensabile. Ați încercat să faceți jogging dimineața ascultând „Eye of the Tiger” cu căștile conectate la Spotify? Nu sunt specialist, dar cred că dublează efortul fără să-l simțiți, în timp ce brățara inteligentă vă măsoară exercițiul cardio, iar aplicația preferată vă va felicita pentru noul record.
Vă puteți imagina viața fără telefon mobil? Există un nou trend în favoarea smartwatch-urilor conectate la căști bluetooth. Desigur, nu vom scăpa curând de telefonie, dar serviciile de comunicare prin internet au căpătat un avânt fantastic. Doar obișnuința ne oprește să folosim agenda telefonului în locul aplicației WhatsApp, să numesc doar una. Cu aproximativ un an în urmă, mi-am cumpărat un telefon cu încărcare wireless, dar de foarte multe ori prefer pur și simplu sa îl conectez prin usb, din pură obișnuință. 

Vă imaginați viața fără trusa de CD-uri din mașină? Probabil că da. Lumea a trecut deja la stick-uri de memorie usb, la fel de dispensabile precum dischetele floppy. Vi le mai amintiți? Aproape toate brandurile de automobile oferă conectare Android Auto și Apple CarPlay în pachetul standard. Adio stick, bun venit streaming! Că tot suntem la domeniul infotainment, vă imaginați viața în ziua de azi fără GPS, fără o aplicație de hărți? Oare am mai reuși să ne pierdem oriunde în lume? Am ști oare să câștigăm o dezbatere fără Google sau Wikipedia? Am ști când e ziua rudelor fără Facebook sau cine ne apreciază cu adevărat? Am ști ce este nebunia curată fără Twitter?
Personal, eu nu mi-aș putea imagina viața fără calculatorul meu de încredere și Steam. Am fost mereu adeptul cumpărării produselor fizice, mi-am spus că nu voi cumpăra niciodată jocuri video sau filme în format digital, fără carcase cu coperți splendide și acel miros toxic de plastic. Am umplut mai mult de o etajeră cu jocuri care acum aproape se dau gratis pe diverse site-uri de gaming. Am construit un nou PC cu o carcasă Spacer și nici nu m-a interesat că nu are slot pentru unitatea optică. Cui îi mai trebuie discuri? În câțiva ani, copii se vor uita la ele cum se uită cei mici acum la walkman. Tehnologia evoluează către streaming, conținut digital, cloud. Cunosc oameni care nu și-ar putea imagina viața fără Netflix, o evoluție naturală a diapozitivelor pe care ni le proiecta mama pe perete până adormeam.

Obișnuința nu este neapărat inamicul progresului, dimpotrivă, tehnologia este menită să se adapteze confortului nostru, iar noi, consumatorii, trebuie să îi judecăm utilitatea. Nu este atât de aspru precum sună. O dată la câteva decenii, tehnologia (sau mai degrabă oamenii din spatele ei) revine brusc și neașteptat cu inovații. Filmele 3D au prezentat un interes major pentru industria cinematografică încă din anii 1950, au fost și probabil încă sunt considerate un moft, dar la fel au fost considerate și filmele sau televizoarele la începutul lor. Jucării, nimic mai mult. Vă puteți imagina casa fără televizor? În câțiva ani probabil nu ne vom putea imagina viața fără televizor 3D, fără ochelari. Cel puțin așa promite Steven Spielberg. Tot un moft au fost prin anii 1980 ochelarii virtuali, iar acum încep să devină din nou un moft. Cine își mai amintește de Google Glasses? În următorii ani, realitatea augmentativă va lua locul celei virtuale.
Indiferent de rapiditatea cu care apar schimbările tehnologice, trebuie să învățăm să ne bucurăm de fiecare etapă și să folosim progresul tehnologic în favoarea noastră. 
***Articol scris pentru SuperBlog 2019