Despre mine

Burtea Cristian

Sunt casatorit am o scumpete de baietel si sunt economist de meserie

Blogs Home » Profesional » Economic » Probleme de contabilitate si de viata

Probleme de contabilitate si de viata

Aici speram sa gasiti lucruri interesante si utile.

Articole Blog

01. Programul pentru Declaratia 112a fost actualizat in 01.06.2011 - Jun 8, 2011 11:10:00 AM
Conform datelor oferite de ANAF programul care valideaza datele din declaratia 112 a fost actualizat in data de 01.06.2011. In aceasta data a fost actualizat programul A de incarcare si validare date pentru formularul D112. Este vorba despre PDF-ul inteligent, care este valabil incepand cu data de 01.06.2011, inclusiv pentru declaratiile rectificative aferente perioadelor de raportare ianuarie - aprilie 2011.

Pentru ajutorul tau iti voi prezenta cum pot fi preluate datele dintr-o versiune anterioara a PDF-ului inteligent pantru generarea Declaratiei 112.

Dat fiind ca PDF-ul inteligent pentru generarea Declaratiei 112 a suferit mai multe actualizari de la publicare, pentru a prelua datele din versiunea mai veche in ultima versiune valabila va trebui sa faceti urmatorii pasi:

deschideti versiunea PDF-ului inteligent unde aveti datele introduse, mergeti la Documen-Forms-Export data (daca nu gasiti aceasta optiune in Document, atunci incercati la Tools-Export data) si salvati fisierul. intrati in versiunea noua a PDF-ului inteligent si urmati aceeasi pasi doar cu Import data si importati fisierul salvat anterior. Aici puteti gasi ultima versiune a programului  D112_nr10_01062011.pdf

Sursa : www.anaf.roAflati mai multe
02. Concediul de odihna - stabilit matematic - May 30, 2011 7:27:00 AM
Spune Legea nr. 40/2011, la art. 140 alin. 2, modificat, ca:
„Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul colectiv de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic .
Modificarea aduce o solutie in actualitate: daca in contractul colectiv de munca nu se prevede nimic, atunci salariatul care este 6 luni in concediu medical ar trebui sa primeasca intreg concediul de odihna anual.

Unii angajatori ma contrazic.

Am contrazis si eu inspectorii de munca acum cativa ani, spunand ca aplicarea articolului in forma anterioara (putin modificat fata de forma actuala) se face automat.

Si am fost sfatuit, ca sa nu apara niciun fel de discutii, ca in contractul colectiv de munca la nivel de unitate sa inseram o clauza care expliciteaza, aplica pe cea de mai sus:

„Durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (din numarul de zile de concediu de odihna la care are dreptul salariatul se scad zilele de concediu proportional cu perioadele de suspendare a contractului individual de munca, daca numarul cumulat al zilelor de suspendare a contractului este mai mare de 10) .

Spre exemplu: in luna noiembrie un salariat care a lucrat tot timpul anului solicita concediul de odihna neefectuat pe tot anul, de 22 de zile. Însa in acel an a avut 15 zile calendaristice de concediu medical, 20 zile lucratoare de concediu fara plata (echivalent a 30 de zile calendaristice) si 5 zile absente nemotivate – total 50 de zile calendaristice (sa le socotim tot asa, la numitor comun) de suspendare a contractului de munca, adica 50/365 = 13,7%. Deci i se vor „taia , proportional, 13,7%. * 22 = 3 zile de concediu, ramanand sa primeasca 22 – 3 = 19 zile.

Numarul de zile de suspendare a contractului de la care incepe calculul poate sa fie mai mic sau mai mare, dar este bine sa oferiti o „marja fiecarui salariat.

Problema care apare poate fi ilustrata astfel: salariatul primeste concediul pe intreg anul in luna mai, iar apoi are concediu medical timp de doua luni. Concediul de odihna s-a efectuat integral si nu mai e vreun „rest de concediu care sa se reduca. Ce facem?

Solutia nu exista in Codul muncii (nu i se poate retine contravaloarea baneasca a zilelor la care nu ar fi avut dreptul, pentru ca aceasta se intampla la lichidare; nu se pot compensa in anul urmator zilele la care, proportional, nu ar fi avut dreptul anul acesta, pentru ca, asa cum spune Codul muncii, concediul se efectueaza in fiecare an).

Solutia se gaseste in practica manageriala: deoarece concediul de odihna se acorda prin acordul partilor, in cazul unor salariati „suspecti de astfel de probleme puteti fi de acord cu concediul doar spre sfarsitul anului, cand nu mai sunt surprize.

Consecinta in planul eficientei e importanta: s-a observat, atat la societati mari, cat si la cele mici, o scadere a concediilor medicale, a absentelor nemotivate (acolo unde acestea sunt cauza de suspendare), a concediilor fara plata etc. Daca nu ati incercat, incercati!
sursa : http://www.legislatiamuncii.manager.ro/a/3730/concediul-de-odihna_stabiliti-l-matematic.htmlAflati mai multe
03. Verificarea salariatului aflat in concediul medical - May 30, 2011 6:06:00 AM
Ca urmare a modificarii intervenite prin OUG 36/2010, salariatul poate fi verificat daca se afla la domiciliu pe parcursul concediului medical.

Verificarea prezentei salariatilor in concediu medical la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de medicul specialist. Verificarea prezentei asiguratilor nu va afecta drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei.

Plata indemnizatiei inceteaza daca salariatul refuza aceasta verificare sau nu poate fi gasit la adresa indicata.
In acest sens, salariatul va semna o declaratie pe propria raspundere.
Potrivit Ordinului nr. 627/2010 , pentru aprobare Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicat in Monitorul Oficial nr. 512 din de 22 iulie 2010, platitorii de indemnizatii pot sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajatii sau asiguratii proprii.

Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical si va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concediu medical angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare. Sesizarile anonime sau cele care nu cuprind datele si documentele precizate nu se iau in considerare si se claseaza.

sursa: http://www.legislatiamuncii.manager.ro/a/3727/cum-puteti-verifica-salariatul-aflat-in-concediul-medical.html
Aflati mai multe
04. Mancarea ne influenteaza deciziile - May 27, 2011 8:25:00 AM
Cine-ar fi crezut ca berea amara poate sa ne faca si pe noi mai... amari?

Cercetatorii de la City University din New York au demonstrat ca papilele gustative ne influenteaza modul in care ne comportam cu cei din jurul nostru. Astfel, cei care consuma bere bruna, bitter sau gin tonic au tendinta sa ii judece mai aspru pe cei din jurul lor si sa aiba un comportament mai dur chiar si atunci cand langa ei sunt prieteni sau oameni apropiati.

Tocmai din acest motiv, specialistii ne recomanda sa avem grija ce mancam si ce bem in momentele in care avem de luat o decizie deoarece gustul alimentelor sau bauturilor consumate ne influenteaza modul de a gandi.

Daca ne gandim un pic, vom realiza ca avem intr-adevar tendinta sa avem un comportament mai cald si bland atunci cand avem in fata un cappucino, o ceasca de cafea cu lapte sau un ceai indulcit cu miere. In acelasi timp, si persoana din fata noastra care consuma acelasi tip de bautura va trai senzatia unei intalniri foarte placute tocmai datorita gustului dulce al bauturilor consumate.

Acelasi lucru este valabil si pentru o prajitura asa ca daca trebuie sa dati o veste nu tocmai buna sau doriti sa induplecati pe cineva cu vorba buna, alegeti mai bine o prajitura dulce si o cafea fierbinte, iar rezultatele vor fi, cu siguranta, cele dorite.

sursa: http://www.suntfericita.manager.ro/mancarea-ne-influenteaza-deciziile-1219.htmAflati mai multe
05. Catalogul mijloacelor fixe - cateva prevederi incitante din punct de vedere contabil - May 25, 2011 9:34:00 AM
Ca regula generala, actul normativ stabileste posibilitatea societatii sa aleaga o perioada normata de amortizare in interiorul unei valori minime sau a unei valori maxime.

De exemplu, in cadrul cladirilor, amortizarea acestora se va face in perioada 40-60 de ani, astfel incat persoanele cu atributii in administrarea societatii pot adopentrua o politica economica ce va aduce un profit anual mai mare sau mai mic in functie de durata amortizarii.

Mai putin cunoscute sunt prevederile din actul normativ cu privire la perioada de amortizare a unui activ imobilizat vandut dupa o anumita perioada de utilizare, denumit de noi bun second-hand.

In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.                
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normata de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent. Pentru a putea aplica aceasta prevedere ce poate veni in ajutorul unui contribuabil, se necesita, evident, cunoasterea istoricului activului tranzactionat.

Prin urmare, in contractele comerciale, partile ar trebui sa stabileasca dupa agrearea pretului si a conditiilor de plata si o scurta descriere a principalelor caracteristici pentru bunurile tranzactionate, eventual si copii de pe documente justificative.

sursa: contabilul.manager.roAflati mai multe
07. Codul muncii 2011: Timpul de munca - May 23, 2011 8:58:00 AM
Durata muncii este perioada in care salariatul (art. 108 din Codul muncii):
- presteaza munca
- se afla la dispozitia angajatorului
- isi indeplineste sarcinile si atributiile de serviciu

Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru: 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare

Durata muncii � pana acum

4 luni � Directiva UE
3 luni � Codul muncii
12 luni � Contractul colectiv incheiat la nivel national pentru anii 2007-2010:

- Agricultura, piscicultura, pescuit;
- Industria alimentara, a bauturilor si a tutunului;
- Exploatarea si prelucrarea lemnului
- Comert
- Constructii
- Turism, hoteluri, restaurante
- Energie electrica, termica, petrol si gaze
- Transporturi

Durata muncii in prezentPerioada de referinta: 4 luni


Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.

Din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta, dar pentru perioade de referinta care in nici un caz sa nu depaseasca 12 luni.
  
Problema cumulului de functii: Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Compensarea muncii suplimentare

Angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor libere si plata lor

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In perioadele de reducerea activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care vor fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni - cont de ore libere

Sanctiuni

Nerespectarea regimului juridic al orelor suplimentare - cu amenda de la 1500 la 3000 lei
In practica judiciara s-a decis ca angajatorul are obligatia de compensare chiar daca nu a inregistrat orele suplimentare
Nerespectarea obligatiei de tinere a evidentei orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta - amenda de la 1500 la 3000 lei.

Nu pot presta ore suplimentare

Salariatii cu program de lucru redus;
- Minorii
- Salariatii care lucreaza in conditii grele, vatamatoare, periculoase
- Salariatii de noapte
- Salariatele gravide
- Salariatele care alapteaza
- Salariatii carora medicul le-a recomandat reducerea programului de lucru
- Salariatii care lucreaza in perioade cu temperaturi extreme
- Invalizii de gradul III (sunt obligati sau au dreptul de a fi angajati cu � de norma?)
- Salariatii angajati cu fractiune de norma

Comprimarea saptamanii de lucru

- In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana

- Consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz

- Reducerea corespunzatoare a salariului

- Caracter limitat in timp: pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului

- Interdictia prestarii de ore suplimentare

sursa: legislatiamuncii.manager.roAflati mai multe
08. Ce sunt competentele profesionale - May 17, 2011 8:38:00 AM
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a aplica, a transfera si a combina cunostinte si deprinderi in situatii si medii de munca diverse, pentru a realiza activitatile cerute la locul de munca, la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.

Competente

Competentele se pot grupa dupa cum urmeaza:
- competente cognitive � vizeaza utilizarea teoriei si a conceptelor, precum si a capacitatilor de cunoastere dobandite prin experienta;

- competente functionale (deprinderi sau capacitati de utilizare a cunostintelor intr-o situatie de munca data) � sunt acele competente pe care o persoana trebuie sa le aiba atunci cand actioneaza intr-un anumit domeniu de activitate, context de invatare sau activitate sociala;

- competente personale
 � vizeaza capacitatea adoptarii unei atitudini si/sau comportament adecvat intr-o situatie particulara;

- competente etice � presupun demonstrarea anumitor valori personale si profesionale.

Competente profesionale

Asadar, competenta profesionala presupune imbinarea si utilizarea armonioasa a cunostintelor, deprinderilor si atitudinilor in vederea obtinerii rezultatelor asteptate la locul de munca.

Pentru a putea intelege mai bine aceasta definitie, iata pe scurt ce reprezinta fiecare dintre acesti termeni:

Cunostintele sunt acele informatii pe care detinatorul unui post trebuie sa le aiba pentru a intelege mai bine ceea ce trebuie sa faca (know-how).

De exemplu, un specialist in marketing trebuie sa aiba cunostinte de psihologie a consumatorului, dar si cunostinte privind tehnicile de publicitate, realizarea de sondaje, tehnicile de prelucrare statistica; un depanator PC trebuie sa aiba cunostinte de electronica si de functionare a componentelor calculatorului.

Cunostintele sunt nuantate de experientele si cunostintele anterioare, dar si de calitatea si accesibilitatea informatiilor.

Deprinderile reprezinta o componenta automatizata a activitatii umane, care se realizeaza cu un efort constient minim sau foarte mic, prin care se faciliteaza desfasurarea activitatii spontan si rapid; deprinderile se formeaza prin exercitiu, prin repetare si exersare, in urma carora se formeaza un stereotip dinamic.

Miscarile care se repeta foarte frecvent si care se exerseaza foarte mult � cum ar fi scrisul si cititul � sunt deprinderi automatizate.

Exista si deprinderi mai complexe, care necesita exercitiu indelungat, cum ar fi condusul masinii: la inceput necesita un timp mai mare de invatare, ulterior devenind un automatism. Operarea pe calculator sau invatarea limbilor straine sunt tot deprinderi mai complexe.

Atitudinea reprezinta modalitatea constanta de raportare la anumite aspecte ale vietii sociale sau la propria persoana prin care se orienteaza si se evalueaza comportamentul unei persoane.

Atitudinea este un mod constant de a reactiona la diferite situatii, prin care o persoana se orienteaza selectiv si preferential.

De exemplu, atitudinea fata de oameni poate fi de bunavointa, de autoritate, de superioritate, de dominare sau de incurajare.

Atitudinea fata de munca poate fi de seriozitate, responsabilitate, implicare, superficialitate, indiferenta etc.
sursa : legislatiamuncii.manager.roAflati mai multe
09. Scoaterea din gestiune a unui bun adus ca aport la capitalul social - May 16, 2011 6:36:00 AM
La infiintarea unei societati comerciale a fost adusa ca aport o suma de 100.000 lei in numerar si un imobil evaluat la valoarea de 200.000 lei. Dintr-o oportunitate de piata, imobilul se vinde la pretul de 400.000 lei, amortizare calculata 20.000 lei.

Inregistrari contabile:

a) aportul la capital
456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul = 1011  Capital subscris nevarsat cu suma de 300.000 lei
5121 Conturi la banci in lei = 456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul cu suma de 100.000 lei
212 Constructii = 456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul cu suma de 200.000 lei
1011  Capital subscris nevarsat = 1012 Capital subscris varsat cu suma de 300.000 lei.

b) vanzarea imobilului
461 Debitori diversi = 7583 Venituri din vanzarea activelor si alte operatii de capital cu suma de 400.000 lei

c) scaderea din gestiune a imobilului
2812 Amortizarea constructiilor = 212 Constructii cu suma de 20.000 lei
6583 Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital = 212 Constructii cu suma de 180.000 lei

d) diminuarea capitalului social
Conform prevederilor de la pct. 243 alin.(5) din ordin, nu se impune diminuarea capitalului social decat daca este prevazuta intr-o lege speciala. In exemplul nostru nu avem reglementari cu incidenta speciala, astfel capitalul social varsat nu se modifica.
sursa: contabilul.manager.roAflati mai multe
10. Decizie ICCJ: Firmele nu mai sunt obligate sa plateasca taxa radio-TV - May 12, 2011 6:43:00 AM
Firmele din Romania nu mai au obligatia de a plati taxa radio-TV daca nu beneficiaza de cele doua servicii publice. Asa a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Curtea a respins recursul formulat de catre Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Radiodifuziune intr-un proces intentat de o firma din judetul Cluj, New Vissa SRL, pentru anularea taxei.

"Prin decizia pronuntata, Inalta Curte a dispus anularea prevederilor legale prin care toate firmele cu sediul in Romania erau obligate la plata unei taxe lunare pentru serviciile publice de radio si TV.

ICCJ a respins recursul formulat de catre Guvernul Romaniei si Societatea Romana de Radiodifuziune la sentinta data de catre Curtea de Apel Cluj, prin care se anula taxa radio-TV pentru toate firmele care nu detin receptoare radio-TV", se arata in decizia ICCJ, publicata in Monitorul Oficial.

Microintreprinderile erau scutite de plata acestei taxe inca din aprilie 2009.
Aceasta taxa a fost contestata puternic in ultimii ani. Unii proprietari de firme, care aveau sediul social in aceeasi locuinta cu ei, erau nevoiti sa o plateasca de doua ori.

sursa: manager.roAflati mai multe
11. Garantia de buna executie in constructii - May 11, 2011 8:22:00 AM
Garantiile se acorda pentru orice fel de constructie si instalatiile aferente acesteia, indiferent de forma de proprietate a investitorului sau de destinatia constructiei.
Garantiile se acorda si pentru lucrarile de montaj utilaje, echipamente si instalatii tehnologice la cladirile noi, dar si la cladirile deja existente, cu ocazia reparatiilor capitale, consolidarilor, modificarilor, extinderilor, modernizarilor, retehnologizarilor.
 
Prin contractele care se incheie intre executant si beneficiar este obligatorie inscrierea clauzelor referitoare la nivelul de calitate al constructiilor si la garantiile materiale acordate de catre executant.

Garantia se acorda pe o perioada determinata stabilita intre executant si beneficiarul lucrarilor de constructii-montaj si se constituie cu scopul crearii unor disponibilitati banesti necesare pentru acoperirea unor eventuale reclamatii de calitate care ar putea interveni intre data receptiei provizorii si data receptiei definitive a lucrarilor.
De regula, garantiile se acorda sub forma de procente aplicate asupra valorii lucrarilor executate, cuprinse in situatiile de lucrari intocmite lunar sau pe fiecare stadiu de executie.
Executantul lucrarilor de constructii are drept obligatie principala remedierea, pe propria cheltuiala, a defectelor calitative aparute din vina sa, atat in perioada de executie cat si in perioada de garantie stabilita.

Garantia se acorda pe fiecare stadiu de executie, indiferent de procentul de realizare al lucrarilor efectuate asa cum sunt consemnate in situatiile de lucrari receptionate pe etape de executie: receptia la terminarea lucrarilor, receptia la punerea in functiune a capacitatilor de productie, receptia finala si receptia definitiva.
 
Faptul generator al garantiilor acordate de constructor intervine la momentul faptului generator al prestarilor de servicii constand in lucrari de constructii-montaj.
Asa cum se reglementeaza prin  articolul 1341 alineatul (4) faptul generator pentru lucrarile de constructii-montaj si alte servicii prestate in acest domeniu, decontate pe baza de situatii de lucrari, ia nastere intr-unul din urmatoarele doua momente stabilit prin contractul incheiat:

- la data emiterii situatiilor de lucrari;
- la data la care aceste situatii sunt acceptate de beneficiar.

Incepand cu anul 2007 nu a mai fost admisa amanarea exigibilitatii TVA pentru sumele reprezentand contravaloarea garantiilor de buna executie acordate beneficiarului de catre constructor pentru lucrarile efectuate.

In baza prevederilor Legii nr. 343/2006  privind modificarea Codului fiscal, incepand cu data de 1 ianuarie 2007 nu a mai fost admisa reducerea bazei de impozitare a TVA cu valoarea garantiilor acordate, motiv pentru care factura pentru lucrarile de constructii-montaj se emite la valoarea integrala rezultata din situatiile de lucrari intocmite de constructor si acceptate de beneficiar.
Din acest moment, garantiile acordate beneficiarilor lucrarilor in constructii nu mai reprezinta operatiuni din sfera de aplicare a TVA deoarece nu indeplinesc cumulativ cele patru conditii impuse prin  articolul 126 alineatul (1) din Codul fiscal.
Astfel, intreaga valoare a situatiilor de lucrari, acceptata la plata, reprezinta baza de impozitare a TVA.

Desi, garantiile nu intra in baza de impozitare a TVA, beneficiarul lucrarilor are dreptul sa achite constructorului valoarea facturii emise, diminuata cu valoarea garantiei stabilite prin contract.

Pentru garantiile acordate, constructorul nu trebuie sa emita in mod expres o factura separata, deoarece garantia nu reprezinta o operatiune economica de livrare de bun sau de prestare de serviciu si nici o reducere de pret acordata ulterior livrarii sau prestarii.

ATENTIE!
Totusi, daca un beneficiar solicita constructorului o astfel de factura pentru garantia acordata constructorul poate emite o astfel de factura pe care inscrie o mentiune de genul  �suma care nu intra in sfera de TVA, reprezentand garantie acordata, conform contractului nr. .../data�.

O astfel de factura poate fi utilizata doar ca document justificativ pentru inregistrarea contabila a garantiei:

- Acordate de catre constructor beneficiarului sau prin formula contabila:
2678 Alte creante imobilizate = 411 Clienti
                          

- Primite de beneficiar din partea constructorului, prin formula contabila:
 404 Furnizori de imobilizari = 167 Alte imprumuturi si datorii asimilate


In cadrul unei facturi emise, cu suma garantiei acordate de constructor poate fi diminuata doar valoarea totala a facturii formata din baza de impozitare si TVA colectata, rezultand astfel o suma neta de plata. Valoarea garantiei se inscrie in factura cu semnul minus, fara a inscrie TVA in dreptul sau.
Deci, suma neta de plata reprezinta diferenta dintre valoarea totala facturata (inclusiv TVA) si valoarea garantiei acordate.

In situatia in care nu se diminueaza valoarea facturata cu suma garantiei acordate, este suficienta inscrierea pe factura, in coltul din stanga jos, cu titlu informativ, a unei mentiuni referitoare la garantia acordata, conform clauzelor contractuale.
Astfel, in baza acestei mentiuni, beneficiarul achita constructorului valoarea facturata diminuata cu valoarea garantiei primite in cadrul perioadei de garantie.
sursa: contabilul.manager.roAflati mai multe
12. Este putin probabil ca Romania sa aiba nevoie de banii FMI in 2011 - May 10, 2011 9:33:00 AM
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, considera ca Romania nu ar trebui sa traga bani de la institutia financiara in acest an, dar nu exclude complet aceasta posibilitate, aratand ca sunt sanse de sub 25%, sau chiar sub 10% pentru un astfel de scenariu.

"Ca parte a unui exercitiu pe care l-am facut in urma cu circa doua luni, ni s-a solicitat sa analizam in ce scenariu Guvernul ar putea sa traga bani. Acest lucru nu inseamna ca este un scenariu care are o probabilitate foarte mare. Daca ar fi asa, board-ul nu ne-ar fi permis sa avem un astfel de program (preventiv - n.r.), ci unul obisnuit", a spus Franks, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca, daca ar fi sa faca o estimare, probabilitatea ca Romania sa atraga bani de la institutie in acest an este de sub 25%, sau chiar sub 10%.

Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
sursa: contabilul.manager.roAflati mai multe
13. Cresterea valorii unui mijloc fix - May 10, 2011 9:24:00 AM
La 31.12.2010 efectueaza o reevaluare iar valoarea neta - noua valoare a cladirii este de 150.000 lei.

Situatia imobilului se prezinta astfel:

-    in perioada ianuarie 2009 - decembrie  2010 - societatea a calculat amortizarea astfel:
Amortizare anuala = Valoarea cladirii / 40 de ani = 100.000 /40 = 2.500 lei/an;

-    valoarea neta a cladirii  la 31.12.2010= Valoare de intrare - Amortizare efectuata  = 100.000 lei  - 5.000 lei  = 95.000  lei;

-    in urma reevaluarii de la 31.12.2010, valoarea cladirii a devenit de 150.000 lei;

-    se inregistreaza o diferenta de reevaluare de 55.000 lei.
In evidenta contabila, la 31.12.2010 se efectueaza:

Reflectarea inregistrarii diferentei din reevaluare:

212 Constructii = 105 Rezerve din reevaluare 55.000 RON


Eliminarea amortizarii efectuate pana la 31.12.2010:

2812 Amortizare aferenta constructii = 212 Constructii 5.000 RON


Nota:
Daca se opteaza pentru varianta realizarii castigului din reevaluare pe masura ce activul este folosit de entitate, atunci se transfera rezerva la valoarea constand in diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.
Tratamentul realizarii castigului din reevaluarea imobilizarilor reprezinta un element al politicilor contabile ale entitatii.

In urma reevaluarii, incepand cu 1 ianuarie 2011 se recalculeaza amortizarea cladirii:

Valoare reevaluata imobil = 150.000 lei
Durata ramasa de functionare = 38 ani
Amortizare dupa reevaluare = 150.000: 38 ani = 3.947 lei/an - amortizare lunara = 3.947 lei : 12 luni = 329 lei/luna., din care:

- amortizare aferenta cost istoric = 208 lei/luna;
- amortizare aferenta surplusului din reevaluare = 121 lei/luna.

Societatea, prin politicile contabile a stabilit transferarea castigului realizat in contul 1065 �Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare� lunar, pe masura amortizarii cladirii.
Astfel, incepand cu luna ianuarie, societatea va efectua urmatoarele inregistrari contabile  in legatura cu cladirea respectiva:

Inregistrarea amortizarii:

6811 Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor = 2811 Amortizarea cladirilor 329 RON


Transferul castigului realizat:

105 Rezerve din reevaluare = 1065 Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare

Din punct de vedere fiscal, societatea va considera venit impozabil sumele transferate in contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare" la calculul impozitului pe profit.

sursa : contabilul.manager.roAflati mai multe
14. Indemnizatia de maternitate - May 9, 2011 6:47:00 AM
Concediul de maternitate este in realitate un concediu medical, el acordandu-se pe baza certificatului medical, de regula de medicul de specialitate obstetrica ginecologie care supravegheaza sarcina, respectiv de catre medicul de specialitate obstetrica-ginecologie al unitatii sanitare unde s-a produs nasterea, de medicul care a asistat nasterea sau de medicul de familie pentru lauzie.

Certificatul medical pentru sarcina/lauzie se elibereaza potrivit Ordinului comun nr. 233/2006 al ministrului sanatatii si nr. 125/2006 al Casei nationale de asigurari de sanatate pentru aprobarea modelului unic al certificatului medical si
a instructiunilor privind completarea si eliberarea certificatelor de concediu medical in baza carora se acorda indemnizatiile asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Codul de diagnostic este 08 � sarcina si lauzie. Concediul medical pentru maternitate se acorda numai pentru sarcina si nu pentru afectiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta.


Conditiile de acordare a acestui concediu si de plata a indemnizatiei de maternitate sunt reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si de Ordinul comun nr. 60/32/2006 privind Normele de aplicare a Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.

Certificatul medical se va elibera persoanelor care au prezentat adeverinta de la platitor (angajator), cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A. Platitorul va mentiona in adeverinta, in mod
obligatoriu, numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni.

In cele ce urmeaza, va prezentam obligatiile privind contributiile/ impozitul pe salariu datorate pentru indemnizatia de maternitate:

- CAS angajat � se datoreaza la nivelul sumei reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata35% x castigul salarial mediu brut;
- CAS angajator � se datoreaza la nivelul sumei reprezentand 35% x castigul salarial mediu brut; un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata;
- CASS angajat � nu se datoreaza;
- CASS angajator � nu se datoreaza;

In temei art. 44 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 158/2005, CASS nu se datoreaza asupra indemnizatiilor de maternitate si de concediu medical, cu exceptia CASS datorata de angajator pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din fondurile proprii (CASS angajator nu se datoreaza decat pentru indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca suportate din fondurile proprii).

- Contributia de asigurari pentru somaj/angajat � nu se datoreaza;
- Contributia de asigurari pentru somaj/angajator � nu se datoreaza.

In ceea ce priveste contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, exceptiile prevazute de Legea nr. 76/2002 si interpretate de Hotararea Guvernului nr. 174/2004 fac departajarea intre indemnizatia pentru incapacitate temporara de
munca si celelalte indemnizatii, referirea dispozitiei speciale facand trimitere doar la indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca suportate din fondurile angajatorului.

Incapacitatea temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii este definita distinct de indemnizatia de maternitate prin Ordonanta Guvernului nr. 158/2005. De asemenea, ca o indemnizatie de incapacitate temporara de munca mentionam si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca sau a unei
boli profesionale definita de Legea nr. 346/2002.

Textul Legii nr. 76/2002 precizeaza ca angajatorii nu au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj pe perioada in care raporturile de munca sunt suspendate potrivit legii, cu exceptia
perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile.

In baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, pe langa elementele care constituie venitul brut realizat lunar intra si urmatoarele elemente mentionate la art. 14 alin. (1) lit. g) din Hotararea
Guvernului nr. 174/2004:

- indemnizatiile pentru concedii,
- indemnizatiile pentru perioadele de incapacitate temporara de munca, suportate de unitati, conform legii, in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile,
- orice alte indemnizatii acordate salariatilor si suportate de unitati, potrivit legii.

Intreaga lit. g) nu vizeaza decat indemnizatii suportate de angajator, nefiind mentionata si indemnizatia de maternitate suportata integral din integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Prin urmare, in ceea ce priveste stabilirea bazei de calcul al contributiei de asigurari pentru somaj calculata asupra indemnizatiilor, aceasta se va datora doar pentru indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca suportata din fondurile angajatorului si pentru indemnizatia datorata in cazul accidentelor de munca si boli profesionale daca perioada de incapacitate temporara de munca nu depaseste 30 de zile. In celelalte cazuri, inclusiv in situatia indemnizatiei de maternitate, nu se datoreaza contributia la asigurarile pentru somaj.

Cu atat mai mult, alin. (4) al art. 14 din Hotararea Guvernului 174/2004 vine sa sublinieze ca in lunile in care raporturile de munca sau de serviciu se stabilesc, inceteaza, se suspenda, respectiv se reiau, contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege pentru contributia individuala asupra bazei de calcul (stabilita potrivit art. 14 alin. (1) din Hotararea Guvernului 174/2004) corespunzatoare timpului efectiv lucrat in luna respectiva.

Exceptie face bineinteles cazul de suspendare pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, cand angajatorul va datora contributia la indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pe care o suporta din fondurile proprii.

- Contributia pentru concedii si indemnizatii � nu se datoreaza

In temei art. 44 din Ordonanta Guvernului nr. 158/2005, CCI nu se datoreaza asupra indemnizatiei de maternitate, respectiv asupra indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, cu exceptia CCI datorata de angajatori pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din fondurile proprii ale acestora si, respectiv, a indemnizatiilor pentru accidente de munca si boli profesionale.

- Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
- se datoreaza la nivelul sumei reprezentand un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata x nr. de zile lucratoare din concediul medical

Potrivit art. 101 alin. (1) din Legea nr. 346/2002, baza lunara de calcul la care angajatorul datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale o constituie:

a) suma veniturilor brute realizate lunar;
b) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.

- Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale � nu se datoreaza

Baza de calcul o reprezinta fondul de salarii, iar indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

- Impozit pe salarii � nu se datoreaza

In temeiul art. 42 lit. a) din Codul fiscal, indemnizatia de maternitate nu este un venit impozabil.

sursa: legislatiamuncii.manager.roAflati mai multe
15. Programul pentru Declaratia 112a fost actualizat in 18.04.2011 - May 4, 2011 10:59:00 AM
Conform datelor oferite de ANAF programul care valideaza datele din declaratia 112 a fost actualizat in data de 18.04.2011. In aceasta data a fost actualizat programul A de incarcare si validare date pentru formularul D112. Este vorba despre PDF-ul inteligent, care este valabil incepand cu data de 18.04.2011, inclusiv pentru declaratiile rectificative aferente perioadelor de raportare ianuarie - martie 2011.

Pentru ajutorul tau iti voi prezenta cum pot fi preluate datele dintr-o versiune anterioara a PDF-ului inteligent pantru generarea Declaratiei 112.

Dat fiind ca PDF-ul inteligent pentru generarea Declaratiei 112 a suferit mai multe actualizari de la publicare, pentru a prelua datele din versiunea mai veche in ultima versiune valabila va trebui sa faceti urmatorii pasi:

deschideti versiunea PDF-ului inteligent unde aveti datele introduse, mergeti la Documen-Forms-Export data (daca nu gasiti aceasta optiune in Document, atunci incercati la Tools-Export data) si salvati fisierul. intrati in versiunea noua a PDF-ului inteligent si urmati aceeasi pasi doar cu Import data si importati fisierul salvat anterior. Aici puteti gasi ultima versiune a programului  D112_nr8_18042011.pdf

sursa : http://www.anaf.ro/Aflati mai multe
16. Scapa de toxine in 20 de zile - Apr 29, 2011 5:15:00 AM
Primavara e abia la jumatate asa ca inca mai ai timp pentru o cura de revigorare a intregului organism.

Daca inca nu ai reusit sa iti faci un program al meselor astfel incat sa nu mai mananci haotic, incepe  mai intai printr-o cura de detoxifiere care nu depinde de niste ore fixe si nici nu te obliga sa mananci doar de un anumit numar de ori pe zi.

Ceea ce trebuie sa faci in aceasta perioada este sa ai grija mai mare la ceea ce mananci si sa renunti la o serie de alimente. Evident, poti incepe aceasta dieta dupa sarbatoarea Sfintelor Pasti, dar chiar si in aceste zile este recomandat sa nu faci excese.

Incepe asadar aceasta cura de detoxifiere oricand te simti pregatita si vei vedea rezultatul dupa 20 de zile. In fiecare dimineata, serveste la micul dejun cereale integrale, fulgi de ovaz sau secara amestecati cu germeni de grau, migdale, nuci caju, fructe de padure sau alte fructe proaspete.

La pranz, alege o salata de cruditati de sezon impreuna cu o felie de paine integrala, prajita sau nu. Poti opta si pentru o supa usoara de legume, fara grasime. 

Pentru cina serveste din nou ceva usor, o portie de orez brun cu legume gatite la abur sau branzica proaspata de vaci degresata.

Bea cel putin o cana de ceai verde in fiecare zi (cumpara ceai verde cu frunzele intregi, nu cel care se gaseste la pliculet) si 2 litri de apa. Indulceste-ti ceaiul cu miere si renunta la zahar. Si tot in aceasta perioada, renunta la dulciuri, grasimi, carne, faina alba si prajeli.

Te vei simti cu siguranta mult mai bine dupa aceasta cura de detoxifiere si iti va placea sa mananci sanatos si in continuare!
sursa : http://www.suntfericita.manager.ro/scapa-de-toxine-in-20-de-zile-1231.htmAflati mai multe
18. banc - o sotie blonda - Apr 19, 2011 6:35:00 AM
Intr - o dimineata de iarna, sotul si sotia ascultau la radio in timpul micului dejun.
 "Astazi o sa fie 8-10cm d e zapada. Va rugam sa parcati masinile pe partea de strada cu casele numerotate cu numere pare, pentru ca sa se poata trece cu plugurile de zapada"
 Sotia se duce repede si muta masina.
O saptamana mai tarziu, dimineata, mic dejun, radio:
"Astazi o sa fie 10-12cm de zapada. Va rugam sa parcati masinile pe partea de strada cu casele numerotate cu numere impare, pentru ca sa se poata trece cu plugurile de zapada"
 Sotia iar se duce si muta masina pe partea respectiva.
 O saptamana mai tarziu:
"Astazi o sa fie 12-14cm de zapada. Va rugam sa parcati....."
Si se intrerupe curentul.
Sotia suparata si ingrijorata intreaba:
Dragul meu, nu stiu ce sa fac. Pe ce parte a strazii trebuie sa parchez masina?"
 Sotul cu o voce calda si intelegatoare, cum o au toti barbatii ce sunt insurati cu blonde, spune:
"De ce nu lasi tu masina in garaj, de data asta?"

sursa : http://www.super-bancuri.ro/Aflati mai multe
19. Cand nu sti ca ti-e dusman il sufoci cu dragostea - Apr 15, 2011 5:00:00 AM

sursa : http://www.youtube.com/Aflati mai multe
20. Guvernul loveste in contabili - Apr 14, 2011 10:53:00 AM
Guvernul a modificat Legea contabilitatii pentru a da posibilitea absolventilor facultatilor economice sa tina contabilitatea firmelor mici, dand satisfactie patronilor care nu mai sunt  nevoiti sa angajeze contabili.Aceasta masura care permite firmelor mici sa isi tina singure contabilitatea este o masura care va crea haos in economie.Modificarea legislativa consta in faptul ca ofera posibilitatea ca administratorii de firme care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, sa semneze situatiile financiare anuale in locul expertilor cantabili.
Actuala legislaţie impune ca toate situaţiile financiare anuale să fie semnate de directorul economic, contabilul-şef sau o persoană împuternicită care trebuie să aibă studii superioare economice şi să fie angajate în departamentul financiar-contabil, precum şi de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).  Având în vedere că nu orice companie are nevoie de un departament financiar-contabil, reiese că piaţa serviciilor de  profil este formată, preponderent, de micile firme, care, conform noilor modificărilor vor renunta  la contabil.Oricine va putea organiza şi ţine contabilitatea şi întocmi situaţii financiare: indiferent de calificare, indiferent de funcţie (se ştie că într-o entitate sunt funcţii incompatibile) şi indiferent de profilul moral (sunt îngropate valorile morale ale profesioniştilor contabili)“, se arată într-un protest al CECCAR, la care au aderat deja câteva mii de contabili.

Sursa : http://www.capital.ro/Aflati mai multe
21. S-a schimbat modul de calcul al concediilor medicale - Apr 13, 2011 11:46:00 AM
Dragi prieteni modificarile legislatiei din ziua de astazi ne ne mai mira deloc, in schimb ne ia prin surprindere mai tot timpul. In cele ce urmeaza va voi vorbi despre ultima gaselnita a executivului in ceea ce priveste calcului concediilor medicale prin modificarea normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006.

Aceste modificari se regasesc in Ordinul 351/09.feb.2011 la art.I pct. 11 unde se schimba la determinarea mediei zilnice a bazei de calcul a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate (Mzbci), a bazei de calcul lunare a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate (Bcli) si a cuantumului indemnizatiei (Ci) ca se vor lua in calcul numai doua zecimale in loc de patru zecimale cum era pana acum. Data intrarii in vigoare fiind 24.feb.2011

sursa : http://www.legislatiamuncii.manager.ro/Aflati mai multe
22. Noi reglementari privind diurna, ajutoarele sociale, salariile si avantajele in natura - Apr 11, 2011 9:13:00 AM
DIURNA

Conform art 55 alin (4) din Codul Fiscal: Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: […]
  g) sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului. Sunt exceptate de la aceste prevederi sumele acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice;


Art. 296.4: din Codul Fiscal Baza de calcul al contributiilor sociale individuale
(1)Baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 2963 lit. a) si b), reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include:[…]
m) indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice;

Conform prevederilor Normelor de aplicare a Codului Fiscal "La incadrarea sumelor si avantajelor acordate in exceptiile generale de la baza de calcul se aplica regulile stabilite pentru titul III din Codul Fiscal"

Avand in vedere prevederile legale mai sus mentionate, in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, distingem 3 situatii:

1. indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, in limita a 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice – nu intra in baza de calcul a impozitelor si taxelor salariale;

2. indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice –intra in baza de calcul a tuturor impozitelor si taxelor salariale;

3. indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, acordate de entitatile platitoare de impozit pe profit – indiferent de suma  – nu intra in baza de calcul a impozitelor si taxelor salariale;

AJUTOARE SOCIALE

Conform prevederilor art. 29615 din Codul Fiscal "Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 2964, urmatoarele:[...]
b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei"

Astfel ajutoarele mentionate mai sus nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale in masura in care acestea sunt prevazute in contractul de munca (contract individual de munca /contract colectiv de munca). Astfel, daca prin contractul colectiv de munca se negociaza un altfel de ajutor decat cele prevazute mai sus (ex. Ajutor casatorie, ajutor pensionare), acestea vor fi tratate ca bonusuri salariale.

Avand in vedere prevederile mai sus mentionate, ajutoarele care nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale sunt cele mentionate mai sus in masura in care sunt prevazute in contractul de munca (individual/colectiv).

VENITURI SALARIALE ACORDATE IN BAZA UNOR HOTARARI JUDECATORESTI

Calcul contributii pentru luna la care se refera

Conform punctului 27 si punctului 28, partea 313.1 din HG44/2004 privind Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal:
 "27.Pentru calculul contributiei de asigurari sociale in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii punctajului lunar prevazut de legea privind sistemul unitar de pensii publice, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.

 28.Pentru calculul contributiilor individuale si celor datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj si pentru asigurarile sociale de sanatate, precum si al contributiei datorate de angajator pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in situatia hotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile prin care se stabilesc obligatii de plata a unor sume sau drepturi reprezentand salarii, diferente de salarii, venituri asimilate salariilor sau diferente de venituri asimilate salariilor, asupra carora exista obligatia platii contributiilor sociale, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada."

Calcul impozit pe venit in luna platii

Art 57 alin (2) din L571/2003 privind Codul Fiscal :” In cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.

Conform prevederilor Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Codului Fiscal “111. Pentru calculul impozitului lunar aferent venitului realizat, cota de impozit de 16% se aplica asupra bazei de calcul determinate astfel:
b) pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri, ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.
Aceasta regula se aplica si in cazul veniturilor sub forma:
- indemnizatiei lunare a asociatului unic;
- drepturilor de natura salariala acordate de angajator persoanelor fizice ulterior incetarii raporturilor de munca;
- salariilor sau diferentelor de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile.”
Astfel, impozitul pe salarii va fi evidentiat in luna platii sumei conform Hotararii Judecatoresti, iar procentul de impozit va fi cel stabilit la data platii.

Modalitate declarare

In ceea ce priveste intocmirea declaratiei 112 , conform punctului 2.6 din HOTĂRÂRE nr. 1397 din 28 decembrie 2010 privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate "pentru contributiile sociale, in situatiile in care au fost acordate drepturi banesti in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si in situatiile in care prin astfel de hotarari se dispune reincadrarea in munca a unor persoane, se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni. Daca perioada de raportare este anterioara datei de 01.01.2011 se vor depune declaratii rectifivative potrivit legislatiei specifice in vigoare in perioada la care se refera.”

AVANTAJE IN NATURA

In ceea ce priveste baza  legala in cazul contributiilor sociale calculate in cazul avantajelor in natura, conform prevederilor H.G. nr. 44/2004 - norme de aplicare a Legii 571/2003, asa cum au fost modificate prin H.G. nr. 150/2011:
8. "Veniturile care se includ in castigul brut realizat din activitati dependente, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296.3 lit. a) si b) din Codul Fiscal sunt cele prevazute la art. 296.4 din Codul Fiscal si la pct. 68 din normele metodologice de aplicare a titlului III din Codul Fiscal, date in aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul Fiscal, cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale. In baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii se includ si veniturile realizate ca urmare a activitatilor de creare de programe pentru calculator si cele realizate de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat care sunt scutite de la plata impozitului pe venit. La incadrarea sumelor si avantajelor acordate in exceptiile generale de la baza de calculse aplica regulile stabilite pentru titlul III din Codul Fiscal."

Astfel, daca nu exista excepții specifice, avantajele care sunt impozabile potrivit Titlului III din Codul Fiscal intra in baza de calcul a contribuțiilor sociale. Cum excepții specifice regasim doar de la plata contribuțiilor de somaj si a fondului de garantare a creanțelor salariale, consideram ca asteptarile autoritaților fiscale in control va fi ca restul contribuțiilor sunt datorate, in baza prevederilor citate din Norme.

Este drept, din punct de vedere juridic,  exista posibilitatea de a fi invocata nulitatea prevederilor din norme (cu caracter de indrumare), care stipuleaza contrar Legii ("adauga la lege"). Dat fiind insa ca au existat numeroase precedente in care norma fiscala a prevalat totusi in interpretarile organelor fiscale in control, orice abordare in contradicție va da nastere la dispute fiscale care vor fi transate foarte probabil doar in instanța. Cum nu putem vorbi inca de jurisprudența pe cazuri similare si in lipsa unor raspunsuri redactate de Ministerul de Finante, recomandam sa luati in calcul aspectele mentionate mai sus.

Sursa : http://www.legislatiamuncii.manager.ro/Aflati mai multe
23. 10 obiceiuri nesanatoase pentru inima - Apr 11, 2011 8:57:00 AM
Toata lumea vrea o inima sanatoasa. Si totusi bolile cardiovasculare afecteaza unu din 10 adulti, numai in Statele Unite. Vestea buna este ca obiceiuri simple pot sa faca trecerea la o viata fara probleme. Va prezentam 10 obiceiuri daunatoare care va afecteaza inima si la care ar trebui sa renuntati.


1. Uitatul la televizorChiar daca faci exercitii fizice in mod regulat, daca petreci ore nenumarate in fata televizorului iti creste riscul de infarct si atac cerebral."Exercitiile intermitente nu compenseaza timpul in care stai", spune dr. R. Reynolds, de la Centrul de Cercetare a Bolilor Cardiovasculare din New York. De ce? Lipsa miscarii afecteaza nivelurile de grasimi si zaharuri. Dr. Reynolds ne sfatuieste sa facem plimbari dese si, cand suntem la birou, sa vorbim la telefon in picioare.
2. Nebagarea in seama a simptomelor de ostilitate si depresie

Te simti stresat, plini de nervi sau deprimat? Toate acestea iti afecteaza inima. Desi fiecare trece prin stari similare cateodata, modul in care administram emotiile afecteaza inima. "Cei care isi interiorizeaza stresul sunt in mare pericol. Cercetarea arata cat de benefice sunt rasul si sprijinul prietenilor", spune Dr. Reynolds. "Si este de mare ajutor sa mergi sa vorbesti cu un specialist".
3. Nefolosirea atei dentare
Nu se cunoaste motivul exact, dar este o legatura directa intre bolile gingiei si ale inimii, spune Dr. Ostfeld. Daca nu folosesti ata dentara, se depune placa dentara si, astfel, se imbolnaveste si gingia. Una dintre teorii spune ca bacteriile din placa dentara produc inflamatii in organism. "Inflamatia promoveaza toate aspectele arteroscleerozei", spune Dr. Ostfeld. Tratarea gingiilor poate imbunatati functionarea vaselor de sange.
4. Retragerea din lume
Nu este niciun secret, alti oameni pot fi enervanti, iritanti si greu de suportat. Totusi, este logic ca trebuie sa-ti intaresti relatiile cu cei care chiar iti plac. Oamenii cu o familie iubitoare, cu prieteni si contacte sociale au o viata mai lunga si mai sanatoasa. Toti avem nevoie de timp pentru sine, dar trebuie sa ne "agatam" de prezenta celorlalti.
5. Faci totul sau nimic
Multi oameni se apuca de gimnastica cu intentii bune, dar exagereaza, se ranesc, incep sa se simta rau si apoi se opresc de tot. Intelept este ca exercitiile sa fie facute pe perioade scurte, dar constant, la intervale regulate. Cea mai importanta este implicarea, trebuie sa ne intereseze planul pe termen lung.
6. Ingerarea a prea mult alcool
Sigur, cantitati mici de alcool sunt bune pentru inima. Alcoolul in exces este legat de un risc crescut de crestere a tensiunii arteriale, a grasimilor in sange si a insuficientei cardiace. In plus, caloriile suplimentare pot duce si la kilograme mai multe, un alt pericol pentru sanatate. Barbatii nu ar trebui sa depaseasca doua pahare de bautura pe zi, iar femeile unu.
7. Mancatul in exces
Supraponderabilitatea este un risc major pentru inima. Mancarea trebuie sa fie mai putina cantitativ, iar bauturile dulci trebuie inlocuite cu apa. Dr. Reynolds si dr. Hochman sugereaza si reducerea portiilor de carbohidrati cu multe calorii (paste si paine din faina alba) si evitarea produselor pe a caror eticheta scrie "fara grasimi" (acestea au, de obicei, multe calorii).
8. Fumatul activ sau pasiv
Desigur, ai auzit de milioane de ori inainte: nu mai fuma! Dar merita sa repetam. "Fumatul este un adevarat dezastru pentru inima ta", spune dr. Ostfeld. Fumatul produce blocarea vaselor de sange si la ingrosarea arterelor. Este totodata si o bomba cu efect intarziat pentru cei dragi tie. Sunt extrem de multi fumatori pasivi care mor din cauza problemelor de inima.
9. Evitarea fructelor si legumelor
Cea mai sanatoasa dieta pentru inima este cea bazata pe plante. Asta inseamna multe fructe si legume, nuci, cereale integrale, lactate fara grasimi si proteine si minimizarea insertiei fast food-ului. Jumatate din fiecare masa ar trebui sa fie compusa din fructe si legume. Cercetarile au demonstrat ca cei care mananca mai mult de cinci portii de fructe si legume pe zi se confrunta cu un risc cu 20% mai scazut decat cei cu mai putin de trei portii zilnice.
10. Ignorarea sforaitului
Mai mult decat un factor de neplacere, sforaitul poate fi un semn a ceva mai serios: apnee obstructiva in somn. Aceasta tulburare reprezinta o scadere sau oprire a respiratiei in timpul somnului care determina o diminuare a cantitatii de oxigen inspirate si in acelasi timp treziri repetate. Aceste manifestari sunt responsabile de fragmentarea somnului care devine astfel neodihnitor. Asa se explica somnolenta in timpul zilei, mai ales in momentele de scadere a atentiei. Apneea obstructiva in somn favorizeaza aparitia sau agravarea hipertensiunii arteriale, a insuficientei cardiace si a bolii cardiace ischemice. In acelasi timp se asociaza frecvent cu bronhopneumopatiaobstructiva cronica, agravand evolutia acesteia.

sursa: http://www.suntfericita.ro/Aflati mai multe
24. Patrunjelul: concentrat de sanatate pentru o viata lunga - Apr 11, 2011 8:44:00 AM
Este folosit deseori la mancarurile gatite, dand acestora savoare. Cu toate acestea, potentialul sau curativ nu este exploatat la maximum: patrunjelul proaspat poate fi intrebuintat si la salate, in special alaturi de rosii, usturoi si de ardei. In plus, radacina si semintele de patrunjel sunt rareori folosite.
Ce contine patrunjelul?
Compozitia sa este foarte complexa. Patrunjelul contine aminoacizi, glucide, fibre, dar proprietatile sale terapeutice sunt oferite in special de varietatea si concentratia vitaminelor si a sarurilor minerale.
Sub aspectul concentratiei, patrunjelul se remarca prin continutul mare de vitamina C, provitamina A, fier, fluor si histidina (aminoacid care scade nivelul de stres si atenueaza artritele).

La ce ne foloseste patrunjelul?
Radacina de patrunjel poate fi consumata rasa - in stare cruda, fiarta (intreaga) sau puteti consuma zeama fiarta. Decoctul de patrunjel se prepara din radacina taiata in bucati mici, astfel incat principiile active sa se transfere cat mai bine in lichid. Radacina de patrunjel are un efect diuretic puternic, eliminand apa in exces din tesuturi. Fiarta sau sub forma de suc este foarte bine tolerata de stomac, actionand si ca pansament gastric. Prin efectul diuretic pronuntat radacina de patrunjel ajuta la detoxifierea organismului, in litiaza renala la eliminarea calculilor de mici dimensiuni (“nisipului”) si in dietele de slabire.
Cu patrunjel (radacini cu tulpina frunze cu tot) se prepara si “vinul pentru inima”: 10 radacini cu tulpina si frunze, 1 litru de vin natural, 2 linguri de otet din vin, 300 g de miere pura. Vinul, patrunjelul si otetul se fierb 12 minute la foc mic. Dupa ce ati stins focul asteptati ca fiertura sa se raceasca partial si adaugati mierea (exista si varianta in care mierea se fierbe 3-4 minute, dar este mai sanatos sa pastram si enzimele din miere).
Acest vin actioneaza ca tonic cardiac, reface si intinereste arterele si combate aritmiile cauzate de tulburari neurovegetative.
Deoarece poate creste tensiunea arteriala, va recomandam ca, daca doriti sa folositi aceasta reteta, sa consumati “vinul” cu patrunjel, miere si otet doar cu avizul medicului cardiolog personal.
Frunzele de patrunjel pot fi folosite la mancarea gatita (le adaugati dupa ce ati stins focul, imediat ce mancarea s-a oprit complet din fiert) sau in salate. Proprietati:
- tonic general si, in mod special, tonic cardiac si hepato-tonic;
- antioxidant puternic, prin vitamina C si pigmentii continuti;
- intinereste vasele de sange si purifica sangele, reducand nivelul colesterolului;
- diuretic;
- stimuleaza digestia grasimilor si a proteinelor;
- reduce riscul de cancer si inhiba in special formarea tumorilor pulmonare;
- imbunatateste functionarea ficatului si a rinichilor;
- fortifica sistemul imunitar;
- regleaza ciclul menstrual si stimuleaza libidoul;
- intareste dintii si gingiile.
Semintele de patrunjel au o capacitate ridicata de a ameliora insuficienta cardiaca. Din seminte de patrunjel se prepara tinctura, sau puteti sa obtineti pulbere din aceste seminte rasnindu-le cu rasnita de cafea.
Contraindicatii patrunjel:
Patrunjelul este contraindicat in perioada de sarcina (cand poate fi folosit doar in cantitati reduse, ca si condiment) si in cea de alaptare.
Favorizeaza aparitia arsurilor solare, deoarece creste gradul de sensibilitate la razele soarelui. De aceea, inainte de a merge si cand sunteti la mare nu consumati mult patrunjel.
Patrunjelul consumat in cantitati mari poate deveni toxic (in special din cauza fluorului - acelasi care il recomanda, alaturi de calciul continut, pentru sanatatea dintilor).

Sursa : http://www.safiitusanatos.ro/Aflati mai multe
25. Conventii civile la asociatiile de proprietari - Apr 11, 2011 8:42:00 AM
In masura in care asociatia de proprietari incheie conventii civile, din punct de vedere al impozitului pe venit, platitorul de venit are obligatia calculului, retinerii la sursa a impozitului si virarii acestuia la bugetul de stat, care se poate face dupa doua metodologii, respectiv:

- prin retinerea la sursa, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) si alin. (2) din Codul fiscal , a unui impozit in cota de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de persoana fizica in cota de 16%;

- prin retinerea la sursa a unui impozit final stabilit in cota de 16% conform optiunii exercitate de in scris la momentul incheierii contractului, potrivit art. 52 indice 1 din Codul fiscal .


In ambele cazuri, baza de calcul a impozitului pe venit la care platitorul va aplica cota de 10% reprezentand plata anticipata,  respectiv de 16% reprezentand impozit final, va fi venitul brut din activitatea desfasurata in baza conventiei/contractului civil incheiat potrivit Codului civil .

Daca incheiati conventii civile cu persoanele fizice, veti avea in vedere, pe langa obligatiile privind retinerea impozitului de 10%, respectiv de 16% conform optiunii exercitate in conformitate cu art. 521 din Codul fiscal si celor privind retinerea, virarea si declararea contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, de 10,5% si 0,5% aplicate la venitul brut, potrivit prevederilor art. III din OUG 58/2010 , indiferent daca persoana realizeaza si venituri de natura salariala.

Potrivit alin. (11) al OUG 58/2010 astfel cum a fost modificata de OUG 82/2010 , obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil , revine platitorului de venit.

In temeiul alin. (17) lit. b) al aceleiasi prevederi, baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfasurata in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil .

Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, in conformitate cu alin. (18) al aceleiasi prevederi legale.

Intrucat venitul din conventii civile este tratat, indiferent de optiunea catre impozit anticipat sau final, drept venit din activitati independente potrivit art. 521 din Codul fiscal , aceasta noua abordare va produce efecte in ceea ce priveste obligatia ce revine persoanei fizice privind contributia asiguratului la asigurarile sociale de sanatate potrivit art. 257 alin. 2 lit. b) din Legea 95/2006.

Sursa : http://www.fiscalitatea.manager.ro/Aflati mai multe