Despre mine

Decianu Cozman Anisoara

iNiciodata sa nu renunti la ceva la care nu trece nicio zi fara sa te gandesti !

Blogs Home » Edu » Psihologie » Neuropsihologie in Romania

Neuropsihologie in Romania

Neuropsihologia este studiul schimbărilor în comportamentul uman și în funcționarea cognitivă, adesea după un anumit tip de leziune fizica la nivelul creierului. Prin urmare, este o imbnare între psihologie și neurologie clinică. În cea mai mare parte, neuropsihologia este o știință aplicată, iar majoritatea neuropsihologilor încearcă în mod activ să ajute pacienții într-un cadru clinic. În afara tratamentului clinic, neuropsihologii pot fi, de asemenea, activi în diagnosticarea schimbărilor comportamentale la oameni în cazurile judiciare, oferind o perspectivă asupra răspunsurilor psihologice dăunătoare pentru proiectarea persoanei, studierea răspunsurilor pacienților sănătoși la stimuli sau activitati de cercetare pentru noi tratamente clinice a tulburărilor psihice.Articole Blog

01. DEPRESIA INALT FUNCTIONALA - Jul 21, 2020 5:19:00 PM
Îi poți întâlni oricând, oriunde, chiar și printre apropiații tăi … 
Oameni cu cariere de succes, hobby-uri interesante, preocupări intelectuale și vieți active. Genul de oameni pe care când îi vezi pentru prima dată te întrebi de ce ar avea nevoie de terapie. Însă în spatele acestei imagini de succes se ascunde uneori multă tristețe, detașare și singurătate. Așa arată depresia în secolul 21, o suferință emoțională tăcută și ascunsă de ochii celorlalți din jur, de rușine și frică. Într-o societate axată mai degrabă pe performanță și succes decât pe autenticitate și empatie, depresia poate trece foarte ușor neobservată, simptomele ei fiind adesea înăbușite din teama de a fi vulnerabil(ă), dorința de "a părea ok”, sau pur și simplu refuzul de a accepta că te confrunți cu o astfel de problemă. Experții în sănătate mentală o numesc depresie înalt funcțională tocmai pentru că persoana în cauză nu pare afectată pe plan social sau profesional. Astfel, poți ajunge să porți această povară ani de zile, fără ca cineva să își dea seama că ai nevoie de ajutor. 
Câteva cuvinte despre depresie În linii mari, depresia este o problemă de natură emoțională, ce îți afectează profund felul în care te simți, gândești, te comporți și interacționezi cu cei din jurul tău. Este ca și cum ai fi blocat în nisipuri mișcătoare; cu cât te zbați mai mult, cu atât te afunzi mai tare. Cele mai comune simptome asociate depresiei sunt: • Tristețe • Neputință și neajutorare • Pierderea interesului față de anumite activități • Un sentiment profund de singurătate • Iritabilitate • Probleme cu somnul • Modificări ale apetitului sexual și alimentar. În cazul depresiei înalt funcționale, problema principală este discrepanța dintre cum te simți în intimitatea ta și cum te prezinți în fața celorlalți. Și de aici rezultă complicații mult mai serioase care îți întrețin suferința și neajutorarea. Pe de-o parte, ajungi în punctul în care te convingi pe tine însuți/însăți că lucrurile sunt ok și viața ta nu poate fi mai bună decât este în momentul de față. Pe de altă parte, nu primești ajutorul și suportul care ți-ar permite să trăiești o viață mai împlinită. 
Raționalizări peste raționalizări…Pentru a-și putea menține imaginea impecabilă, persoanele cu depresie înalt funcțională recurg adesea la tot felul de explicații și raționalizări. ”E doar o perioadă mai nasoală”, ”O să treacă”,”Așa sunt eu construit(ă) și nu ma pot schimba…așa am fost dintotdeauna!”, ”E problema mea și doar eu pot găsi soluția. E doar treaba mea cum mă simt!”, ”Nimeni nu e satisfăcut pe deplin cu propria viață”, ”E aiurea să îi stresez pe alții cu problemele mele.” …doar pentru a justifica negarea și evitarea Astfel de ”scuze” te țin blocat în cercul vicios al depresiei și te pot transforma într-un martir ce vede glorie în suferință și refuză orice formă de ajutor care te-ar putea plasa pe o poziție de vulnerabilitate. E mai ușor să cosmetizezi suferința sau să negi categoric existența ei, decât să îți asumi disconfortul asociat cu vulnerabilitatea și să te confrunți cu propria neputință. Ultimele date ne indică faptul că o bună parte din cei ce se confruntă cu depresie petrec în medie 5 ani cu această problemă și primesc ajutor abia în momentul în care condiția lor s-a deteriorat sever. Mulți cunoscuți, puțini apropiați Deși ies în oraș cu colegii și participă la diverse evenimente sociale, persoanele cu depresie înalt funcțională au foarte puține relații apropiate. Sau chiar deloc. Sentimentul de rușine pe care îl simt în legătură cu problema lor îi face să respingă intimitatea și apropierea care le-ar scoate în evidență suferința emoțională. Din păcate, o astfel de strategie te poate împiedica să vezi lucrurile dintr-o perspectivă diferită și astfel să găsești soluții noi pentru ieșirea din depresie. Cu alte cuvinte, în absența unor relații apropiate și autentice, rămâi blocat în propria perspectivă unde ți-ai construit deja justificări și strategii prin care eviți să te confrunți cu suferința și neputința. Prea ocupați pentru propria bunăstare emoțională 
Coping-ul preferat al persoanelor cu depresie înalt funcțională este munca.Nu doar că munca te ține departe de gânduri neplăcute și emoții dureroase, dar este și scuza perfectă să nu petreci timp cu tine. ”Sunt prea ocupat să mă gândesc la chestii”,”Mie îmi place să trăiesc în concret. Nu am timp de prostii! (n.r. introspecții) Iar atunci când programul de muncă se termină și te întorci acasă (unde ești doar tu cu tine), cel mai probabil vei recurge la social media, shopping online, Netflix/HBO și alți distractori ce acționează ca un pansament pentru o rană pe care refuzi să o tratezi (abuz de substante, medicamente, somnifere, alcool, droguri). Indiferent de justificările, raționalizările și coping-urile prin care eviți sau negi suferința, mai devreme sau mai târziu, corpul și mintea se vor prăbuși sub greutatea covârșitoare a depresiei. Dar nu e nevoie să ajungi în acel punct. Asumă-ți responsabilitatea pentru propria bunăstare emoțională, confruntă-ți neputința și cere ajutor! Ai grija sa-ti fie bine cu tine insuti !
02. Matematica din spatele monitorizarii cardiace - Jun 2, 2020 6:14:00 PM

 


 

MATEMATICA DIN SPATELE

MONITORIZĂRII CARDIACE

 


 

Autor: Anișoara COZMAN (DECIANU)

 

Cadrul didactic coordonator: Lector matematician dr. Alina Mihaela PATRICIU

 

Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, Facultatea de Inginerie

specializare Inginerie Medicala


Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti – Matematică și aplicații, Galaţi, 28 Mai 2020 

 

Rezumat:

În această lucrare prezentăm cum seria Fourier, datorită periodicității ei, poate fi utilizată pentru a reprezenta semnalul de electrocardiogramă. De asemenea, este prezentat și un studiu de caz. Am ales să exemplific cum seria Fourier, datorită periodicității ei, poate fi utilizată pentru a reprezenta semnalul electrocardiografului având ca rezultat electrocardiograma (ECG) una dintre cele mai frecvente investigații medicale. Motivația principală este reprezentată de dorința de a arăta cum matematica, știința exacta și complexa a cifrelor are aplicabilitate practică extinsă, inclusiv  în domeniul cel mai important al vieții noastre: sănătatea.

 

Cuvinte cheie: funcție periodică, serie Fourier, electrocardiogramă.

 

 

1. Introducere

 

Inima (cordul) este un mușchi ce generează prin contracțiile sale o diferență de potențial, care se propagă și poate fi resimțită la suprafața pielii. Electrocardiograful este aparatul medical care poate măsura aceste diferențe de potențial, cu ajutorul unor electrozi plasați pe membre și torace. Electrozii astfel plasați, “privesc” inima din diferite unghiuri și “traduc” activitatea electrică a inimii, în unde care pot fi redate grafic, pe o hârtie specială, milimetrică și notate: P,Q,R,S,T,U.

            Între doi electrozi diferiți se va inregistra o linie imaginară, care măsoară diferența de potențial dintre aceștia și este numită derivație.  Grafic, acestei derivații i se atribuie un ax și un sens (pozitiv sau negativ). [6]

Reprezentarea grafică a ECG-ului este, în fapt, o funcție periodică.  Seriile Fourier sunt folosite pentru a analiza funcții periodice.

Multe dintre fenomenele studiate de științele inginerești au manifestări cu caracter periodic în natură. Aceste fenomene cu rol de funcții periodice pot fi analizate urmărind elementele lor constitutive (fundamentale și armonice), proces care se numește chiar analiza Fourier.

Atunci când dorim să aplicăm un model matematic unui fenomen periodic (de exemplu oscilații ale curentului și voltajului într-un circuit de curent alternativ, studiul unor unde sonore, ritmul de tăiere al unui utilaj), utilizam mai multe funcții trigonometrice, iar suma acestora se numește seria Fourier.

Așa cum am amintit anterior, reprezentarea grafică a ECG-ului este o funcție periodică, ce poate fi analizată folosind seria Fourier. [2]

 

 

2. Metodologia cercetării experimentale

 

ECG este una dintre cele mai utilizate analize medicale non-invazive și este înregistrată pe o hârtie specială, divizată în pătrate de 1 mm², la o viteză medie de derulare de 25 mm/sec, 1 mm orizontal = 40 ms.

Putem astfel sa considerăm că 5 mm orizontal înseamnă 200 ms.

Pe verticală, 10 mm = 0,1 mV.

Aceste valori sunt standarde utilizate pentru setările oricărui electrocardiograf. [3], considerându-se amplitudinea standard cu o valoare de 0,1mV, reprezentată grafic pe verticală, iar pe axa orizontală, timpul, durata standard fiind de 0,04 s.

 

Fig. 1 . - Componentele P,Q,R,S,T,U ale unui ECG [6]

 

După cum știm, fiecare organism funcționează într-un ritm propriu, fiecare individ este diferit, însă o activitate normală a cordului este în primul rând stabilă și regulată, urmeaza un “tipar”.  În matematică, ceea ce se repetă cu regularitate se numește “periodic”.

            Undele înregistrate și redate grafic de electrocardiograf (ECG), așa cum am arătat anterior, au caracter periodic, perioada fiind reprezentată de traseul descris de punctele P-Q-R-S-T,  având o amplitudine de 2,5 mV și o durată de 40 ms, valori medii standard utilizate. Din acest motiv, undele reprezentate grafic pe ECG pot fi analizate cu seria Fourier. [1]

 

Fig. 2.- Morfologia potențialului de acțiune transmembranar pentru structurile sistemului circulator și mușchii atriali (A) și ventriculari (V), corelația acestora cu graficele redate în ECG și viteza de conducere a impulsurilor electrice la nivelul structurilor cordului [1]

            Sistemul de conducere al cordului sau “perioada” este reprezentată grafic mai jos, momentul de început fiind depolarizarea atrială (A) din nodulul sinoatrial corespunzător undei P, finalul fiind repolarizarea ventriculară (V), corespunzător undei T.[5]

Fig. 3. – Sistemul de conducere al cordului [5]

 

 

Dacă intervalul descris de reperele PQRST este perioada care se repetă cu regularitate, atunci înseamnă că grafic, un electrod atașat va reda o secvență care, schematic, ar putea fi reprezentată ca în fig. 4. de mai jos:

 

Fig.4. – Periodicitatea ECG-ului (grafic realizat manual)

 

Am folosit drept material de studiu un ECG personal, care cuprinde o secvență redată mai jos: