Blogs Home » Personal » Personale » My perfect world

My perfect world

Sanatatea e darul cel mai frumos si mai bogat pe care natura stie sa-l faca spunea Michel de Montaigne. Ne uram unul altuia sanatate cu diverse ocazii, insa cati dintre noi ne gandim cu adevarat la ea? Daca intr-o zi te duci la medic pentru un examen de rutina si descoperi ca ai o situatie de sanatate, care presupune sa te duci la spital pentru examene complexe doua zile la rand, obligatiile zilnice, rutina zilnica , ar mai conta ? Probabil ca nu.

Articole Blog

01. La pas prin București - Jul 19, 2019 11:49:00 AM
Salutare!
N-am trecut de mult timp pe aici, recunosc, dar astăzi am zis că e musai-musai să vă arăt ce frumos e orașul. donatela stoica
Am avut drum, pe jos, pe la Piața Unirii. De fapt, aveam întâlnire acolo cu o prietenă, care era la un examen și am zis să o aștept prin zonă. Mi-a picat privirea pe imaginea aceasta. (aveam ochelari de soare, se vedea absolul superb.) Am reușit să surprind ploaia de lumină, deși mi-ar fi plăcut să pot folosi filtrul ochelarilor.😊 
A, să nu uit! E vară, e vacanță, iar "Copacul cu cărți" din Parcul Cișmigiu e până în 4 august. 


Ieșiți în oraș, dragii mei! Când ieșiți de la serviciu, seara, opriți-vă câteva minute din drumul vostru, într-un parc. Mie, această oprire mi-a umplut sufletul de bucurie.
Priviți aici:


02. Simfonia Apei - Sep 24, 2018 12:23:00 PM
Ați auzit în ultimele zile despre „Simfonia Apei”?      Centenar  România 100 Este un spectacol de lumină și culoare ce a avut loc săptămâna trecută în București, cu ocazia inaugurării fântânilor arteziene din Parcul Unirii. Cum care fântâni? acelea vechi și urâte, lăsate moștenire de regimul comunist, pe care de 30 de ani nu le-a renovat nimeni. Au pus în acest timp culori în apă, au vrut chiar să le facă să cânte, dar au ajuns într-un final, ruginite, năpădite de buruieni și gunoaie, să nu mai fie folosite.La începutul primăverii compania Apa Nova, conform  contractului pe care l-a încheiat cu Primăria București, s-a apucat de renovarea acestora, investind 7 mil. de euro în modernizare și retehnologizare              Ce a ieșit ?
Compania OASE, ne informează profit.ro, compania care a furnizat tehnologia pentru cele mai impresionante fântâni din lume, a implementat tehnologia de ultimă generație și în ansamblul de fântâni din Piața Unirii, unul dintre cele mai lungi din lume, ele fiind distribuite de-a lungul a 1,4 km. Cea mai mare provocare a fost integrarea echipamentelor necesare pentru a orchestra  efectele ce se regăsesc în toate cele 44 de fântâni independente. Procesul de retehnologizare al fântânilor finanțat de Apa Nova Bucureşti a făcut ca fiecare element din fiecare fântână să fie integrat într-un sistem de monitorizare digital, care să permită controlarea independentă a fiecărui jet în parte, rezultatul final fiind un spectacol unic de apă, lumini și muzică. (Sursă text)  sistemul de Fântâni Unirea este unul dintre cele mai lungi din lume, ele fiind distribuite de-a lungul a 1,4 km, cea mai mare provocare pentru OASE a fost integrarea tuturor echipamentelor necesare pentru a orchesta efectele ce se vor regăsi în toate cele 44 de fântâni independente și care vor compune un „spectacol-mamut” de apă.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/life/expertiza-germana-de-top-pentru-fantanile-din-piata-unirii-18380609

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.sistemul de Fântâni Unirea este unul dintre cele mai lungi din lume, ele fiind distribuite de-a lungul a 1,4 km, cea mai mare provocare pentru OASE a fost integrarea tuturor echipamentelor necesare pentru a orchesta efectele ce se vor regăsi în toate cele 44 de fântâni independente și care vor compune un „spectacol-mamut” de apă.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/life/expertiza-germana-de-top-pentru-fantanile-din-piata-unirii-18380609

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.sistemul de Fântâni Unirea este unul dintre cele mai lungi din lume, ele fiind distribuite de-a lungul a 1,4 km, cea mai mare provocare pentru OASE a fost integrarea tuturor echipamentelor necesare pentru a orchesta efectele ce se vor regăsi în toate cele 44 de fântâni independente și care vor compune un „spectacol-mamut” de apă.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/life/expertiza-germana-de-top-pentru-fantanile-din-piata-unirii-18380609

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.Les Ateliers Nomad a primit misiunea de a pune în valoare rezultatul modernizării celor 17 fântâni din Piața Unirii. Au căutat cea mai bună metodă de interpretare a scenariului pentru a evidenția mediul de vizualizare al imaginilor, apa. 
Gata cu detaliile tehnice, că oricum e net-ul plin de ele.Vă las un filmuleț, am vrut să vă pun mai multe poze, dar cel mai bine cât este vreme frumoasă,  veniți să le vedeți. În fiecare vineri, sâmbătă și duminică, între orele 20.00- 21.00. Pentru mai multe informații despre program etc., dați un like pe facebook, la SIMFONIA APEI .


03. Drogurile și consumul de droguri - Sep 19, 2018 1:00:00 PM
Foto: Internet   În contextul discuțiilor din ultimul timp pe rețelele  de socializare, la televiziune și în general în spațiul public,  am constatat că, în general, se știe foarte puțin despre traficul și consumul de droguri, majoritatea informațiilor deținute fiind, dacă nu greșite în totalitate, cel puțin incomplete. Internetul abundă în informații care vin și ele, prin cantitatea, calitatea și mai ales contradicțiile dintre ele, să completeze tabloul, astfel încât este destul de greu să poți obține o informație clară, într-un timp relativ scurt. Practic, după câteva articole citite la întâmplare, te găsești în situația de a avea informații care se contrazic una pe cealaltă. (ca să nu zic că ești în ceață). 
De exemplu, cannabisul este bun sau nu este bun la ceva? Este legal sau nu este legal?   Această lucrare este rezultatul unei cercetări efectuate asupra materialelor din bibliografie, a internetului și, mai ales,  a observării discuțiilor de pe facebook, timp de o săptâmână, multe ore din zi, interesându-mă în  special argumentele  pro și contra consumului de substanțe. Am pornit de la ideea realizării unei sinteze cât mai relevante a informațiilor, în limbaj cât mai accesibil nespecialiștilor, care să vină în întâmpinarea acelor neclarități pe care le-am întâlnit în discuțiile urmărite.   Este de la sine înțeles că  este imposibil de acoperit toată gama de întrebări, dar sper ca, măcar unele dintre ele să își primească răspuns și prin această sinteză să aduc o mică  contribuție la ceea ce se numește atât de pompos „lupta antidrog”. Consider că nu cu drogurile trebuie să ne luptăm ci cu lipsa de informații, care trebuie să  fie clare și concise.
Pentru informații despre prevenire și tratament Agenția Națională Antidrog, de luni până vineri între orele 8-16 la linia telefonică TEL - VERDE 0 8008 700 700.Tot aici puteți obține - contacte ale centrelor de prevenire şi consiliere antidrog din subordinea ANA, unor instituţii destinate asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri (centre de tratament, centre postcură şi reabilitare psihosocială), date despre principalele tipuri de droguri.               În timp ce scriam la această, lucrare a apărut o știre, pe net, o informație pe care nu am văzut să o combată nimeni. Am scris despre ea pe facebook, deoarece mi se pare important ca cineva să explice, mai ales că informația a fost rostogolită de pe perete pe perete, iar spiritele s-au aprins, iar unii s-au bucurat. 
    Îmi place să cred că nu este rea intenție din partea celor ce au scris articolele respective, deși un minim de documentare, totuși, este necesar. Așadar, unul sau mai multe site-uri ne informează alarmist cum că ÎCCJ a dezincriminat consumul de etnobotanice și aduce drept argument o Decizie a ÎCCJ, nr. 10/2018, privitoare la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) din Legea nr. 194/2011: " în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) din Legea nr. 194/2011, procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie o operațiune cu produse în sensul art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 și intră sub incidența dispozițiilor art. 16 alin. (1) din același act normativ în ipoteza în care este efectuată în cadrul unei activități de import, export ori intermediere de produse.
De asemenea, procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operațiune cu produse în sensul art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 și nu intră sub incidența dispozițiilor art. 16 alin. (1) din același act normativ".    La o lectură preliminară a legii, ce să vezi, aflăm încă din titlu că această nu se adresează consumatorului, ea se numește Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (M. Of. nr. 140 din 26 februarie 2014).  și dacă vom avea curiozitatea de a citi și primul articol, aflăm la ce se referă. Iaca: "Prezenta lege stabilește cadrul legal aplicabil preparatelor, substanțelor, plantelor, ciupercilor sau combinațiilor acestora, denumite în continuare produse, susceptibile să aibă efecte psihoactive, asemănătoare celor determinate de substanțele sau preparatele stupefiante ori psihotrope, plantele sau substanțele aflate sub control național, altele decât cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative în vigoare, și instituie măsuri de prevenire, control și combatere a consumului în vederea protejării sănătății populației de acțiunile negative ale acestora".       
    În concluzie, că aș putea să mă lungesc și nu este cazul, pentru cei care doresc mai multe detalii pot să citească legea, pentru ceilalți, le spun așa: Nu a fost dezincriminat nimic. Prevenirea traficului și consumului sunt reglementate de legea 143/2000,  lege care are și niște anexe, foarte importante. Toate substanțele, inclusiv cele ce sunt susceptibile de efecte psihoactive se trec în acele tabele, iar consumatorul final răspunde penal, pentru deținere, în cazul în care, la un control, se găsește substanța asupra sa. (art. 4). Dacă persoana asupra căreia a fost găsită substanța NU este consumator se va încadra la art. 2 sau art. 3, în cazul în care vorbim de introducerea sau scoaterea din țară a drogurilor de risc sau de mare risc.
04. Despre justiția restaurativă - Feb 13, 2018 1:30:00 PM
Sursă foto: reporteronline.net  Puteți citi pe Academia.edu un fragment din lucrarea pe care am realizat-o în anul 2016, Rolul probațiunii în procedura specială a cauzelor cu minori. 
  Între timp, legea 252 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune și-a primit un regulament de aplicare, discuțiile din spațiul public referitoare la justiția restaurativă s-au înmulțit însă din păcate, cel puțin pentru anul 2016 raportul furnizat de Asociația Națională a Penitenciarelor nu este deloc roz.  Un singur exemplu, la 31.12 2016 se aflau sub custodie 407 minori cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, față de 2015 când se aflau 316 minori.
  Plecând de la întrebarea “De ce comit unii oameni infracţiuni, iar alţii nu?” putem ajunge la explicaţiile profesorului Gh.Florian: “Oamenii au o conduită morală doar când au ceva de apărat: prestigiu, funcţii, avere, stima celorlalţi, speranţa unei schimbări în bine[1]”. Dacă acesta este răspunsul, atunci este obligatoriu să ne aplecăm cu mai mare atenţie asupra sistemului de educaţie, care în mod necesar trebuie să pună mai mult accent pe probleme de etică şi morală, precum şi a adoptarii unei legislaţii care să vină în sprijinul minorilor care pot fi salvaţi, recuperaţi şi ajutaţi să-şi stabilească acel “ceva de apărat” de preferat înainte de a ajunge în supravegherea serviciilor de probaţiune.


[1]Gheorghe Florian, Psihologie penitenciară, Studii și cercetări,Ed. a II.- a revizuită, Editura Oscar Print , Bucureşti 2001,  p.205.

05. Decembrie - Dec 8, 2017 1:34:00 PM
Gura Portiței    Dragilor, nu știu ce am făcut să merităm o vreme așa frumoasă!
Deși suntem în decembrie, orașele sunt sclipitoare, prin magazine se aud colinde, afară sunt spre zece grade, e soare și frumos. Iar eu mă gândesc că nu v-am povestit aproape nimic din aventurile verii  mele, de care, provocată de vremea de afară mi se făcu dor. N-am avut prea mult timp anul acesta, nici fotografiile nu le-am descărcat, așa că astăzi, după ce mi-am făcut cafeaua m-am apucat să fac acest lucru. Și iată cum am ajuns la fotografiile făcute cu ocazia primei ieșiri la mare din acest an, când am dat o fugă la Jurilovca. Cu planuri mari, cu cardurile (foto) pregătite, dar cu foarte puțin timp.
   Jurilovca este o comună din județul Tulcea și este formată din satele Jurilovca, Sălcioara și Vișina. Satul de reședință, Jurilovca este așezat în partea central-estică a județului, în Podișul Babadagului, pe malul nordic al lacului Golovița.    Jurilovca (satul) întemeiat de lipoveni în pragul veacului XIX.  la începuturile sale un mic cătun,  s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului XIX un centru important al pescuitului în zona Deltei Dunării, în prezent fiind cea mai mare comunitate de pescari din Deltă dar și un punct de atracție turistică. La 6 km de satul Jurilovca, pe malul înalt și abrupt al lacului, se află ruinele parțial dezvelite și restaurate ale fortăreței greco-romane Argamum (secolele VII î.C. - VI d.C.). Cu numele Orgame, este prima așezare antică din România menționată de un izvor scris al antichității. Puteți găsi informații aici     Dacă vă gândiți să vizitați zona, vă sfătuiesc să vă faceți rezervare din timp. Noi ne-am trezit târziu și am reușit să găsim cazare doar pentru o noapte, asta cu trei săptămâni înainte. Mai mult dacă sunteși persoane active, dacă sunteți pasionați de biciclete, caiace, vi-l reomand pe Ștefan, pe care îl găsiți aici. Noi nu am avut timpul necesar pentru toate minunile pe care le face el, însă am locuit în una din casele sale, tradițională lipovenească, are o vechime de peste o sută de ani, a fost reconstruită din materiale ecologice, poate găzdui, în condiții optime, 6 persoane iar camerele arată cam așa:

          Amănunte minunate
           Eu am vrut să dorm aici 

El este Ștefan. Pentru mine este un erou. Deși ne-am văzut foarte puțin, atât cât a fost, mi-am dat seama că are un suflet minunat. Vizitați-l!
06. Ce am mai scris, ce am mai citit - Oct 25, 2017 12:06:00 PM

În România domeniul criminalisticii este necunoscut publicului larg, fiind rezervat în mare parte persoanelor care au avut contact cu el datorită unor rude sau cunoștințe apropiate, ori au fost influențate de diverse programe de televiziune care le-au îndemnat să se documenteze. În acest fel realizări importante din acest domeniu rămân necunoscute. O astfel de realizare, de care am aflat puține lucruri din presă, a fost aceea că în anul 2003, un criminalist român a intrat în istoria criminalisticii pentru metoda prelevării amprentelor de pe plante. Metoda a fost preluată de FBI, iar Discovery a realizat un documentar pe acest subiect.Vă ofer un extras din lucrarea cu titlul Valoarea probantă a urmelor papilare în identificarea criminalistică a persoanelor, cu mențiunea că aceasta reprezintă o lucrare de licență, autoarea neputând avea pretenția unei inovații în domeniu, baza ideilor inovatoare fiind constituită de situațiile concrete pe care experții le  întâlnesc la fața locului și pentru care nu există la momentul respectiv soluții. Știinţă şi artă deopotrivă, criminalistica elaborează şi foloseşte mijloace şi metode ştiinţifice pentru descoperirea, fixarea, ridicarea şi interpretarea probelor materiale, efectuarea expertizelor şi constatărilor tehnico-ştiinţifice, în scopul identificării infractorilor şi probării vinovăţiei acestora.  Metodele proprii de cercetare sunt completate cu metode împrumutate din fizică, chimie, medicină, matematică, făcând din criminalistică o știință exactă, multidisciplinară. De asemenea, criminalistica se află în strânsă legătura cu dreptul, în mod special cel penal și procesual penal, primul stabilind faptele considerate infracțiuni, criminalistica furnizând probe pentru identificarea făptuitorului şi probarea vinovăţiei acestuia, cel de-al doilea stabilind regulile după care se ghidează criminalistica, reguli referitoare la cercetarea locului faptei, ascultarea martorilor şi învinuiţilor, percheziţia şi confruntarea, constatările tehnico-ştiinţifice şi expertizele. Începuturile Criminalisticii au fost legate de Medicina legală. Există o sinergie a celor două ştiinţe în domenii cum sunt cercetarea plăgilor împuşcate, a leziunilor produse prin agent vulnerant (traumatologie mecanică), identificarea persoanelor şi cadavrelor. O altă legătură importantă a criminalisticii este cea cu psihologia judiciară și psihiatria, cele două științe oferind criminalisticii caracteristicile psiho-sociale ale participanților în procesul penal. Folosirea observaţiei, descrierii, experimentului, comparaţiei, elaborarea şi verificarea versiunilor pe baza unor metode şi principii logice (analiză - sinteză, inducţie - deducţie, analogie, silogism demonstrează legătura criminalisticii cu cu logica. “Criminalistica se întemeiază pe faptul că un infractor, cel mai adesea fără ştirea sa, lasă întotdeauna urme la locul faptei; reciproc, el prelevă pe corpul său, pe hainele sale şi pe obiectele purtate alte urme, indicii de obicei imperceptibile dar caracteristice pentru prezenţa sau acţiunea sa” enunța Ceccaldi principiul ce a fost unanim acceptat. Acest principiu, a cărei realitate este de necontestat, demonstrază importanța covârșitoare a urmelor în criminalistică.      Ca urmare a parcurgerii bibliografiei pe care o puteți consulta la finalul lucrării, am putut constata faptul că în materia probelor oferite de criminalistică acestea pot fi disculpante, în sensul în care suspectul este exclus din cercul de bănuiți (amprentele digitale) ori coroborative (ca și în cazul urmelor de mâini, o urmă de picior arată prezența la locul faptei a suspectului dar nu și comiterea infracțiunii.  În particular, această lucrare s-a concentrat pe valoarea pe care urmele de mâini o au în identificarea persoanelor, dovedit fiind în practica judiciară și subliniat în literatura de specialitate, faptul că evitarea în totalitate a atingerii obiectelor cu mâna este aproape imposibilă, iar urmele de mâini găsite la locul faptei sunt cele mai frecvente. 
07. Ofertă de toamnă - Oct 15, 2017 2:56:00 PM
https://dragosschirm.wixsite.com/acidpainter/shopPrietena mea, Daniela Nedelcu, s-a hotărât să realizeze o galerie de artă on-line. Vă invit să aruncați o privire aici, iar dacă sunteți interesați,  pentru detalii vă rog să o contactați. 
Mulțumesc!
08. Castelul Corvinilor - Jun 13, 2017 8:07:00 AM
Castelul Corvinilor


Din seria dor de ducă, pentru că se apropie vacanța, vă recomand să vizitați acest minunat loc.Conform site-ului oficial, castelul reprezintă   prima fortificație de piatră de la Hunedoara,  datată de majoritatea cercetătorilor în secolul XIV (Gheorghe Anghel), deși există specialiști care atribuie castrul regal primei jumătăți a secolului XV (Elemér Mályusz, Adrian Andrei Rusu, Radu Lupescu). Această primă fortificație avea o formă elipsoidală, cu capetele de nord si sud ascuțite, marcate de piatră de talie. Zidurile, cu grosimi de pâna la 2 m, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic și piatra de râu, direct pe stânca nativă. Cercetările anterioare primului război mondial au arătat faptul că în zona nordică au existat două încăperi de forma triunghiulară, unul dintre acestea fiind probabil un turn donjon, cu analogii în zona franceză si germană a secolelor XIII-XIV.
Veți găsi toate informațiile necesare, aici.Vacanță plăcută! 

09. La mulţi ani! - Jan 4, 2017 12:47:00 PM

Am început să scriu această postare înainte de Revelion. N-am mai apucat. Sper că vă găsesc sănătoşi în noul an! 
 
Îmi doream să vizitez Praga de o viaţă, poate de două. Este primul oraş pe lista mea, de suflet, următorul habar nu am care este, adică nu pot să mă hotărăsc. 😃
   
     Ei bine, am petrecut Crăciunul acesta la Praga, fără salată de boeuf, sarmale şi vin roşu. Cu burgeri şi bere brună, nefiltrată, cu oameni mişto şi multă plimbare. Pentru a nu repeta informaţiile, găsiţi aici tot ce aveţi nevoie să ştiţi.În plus, am zburat cu Czech Airlines, în condiţii civilizate şi am stat la Hotel Ariston, condiţii excelente!  Găsiţi aici mai multe fotografii.

Şi pentru că suntem în prima săptâmână din an, abia au  trecut sărbătorile, vă doresc să aveţi un an aşa cum vi-l doriţi!

10. Un gând - Dec 20, 2016 8:58:00 AMCa să fie pace în lume, trebuie ca popoarele să trăiască în pace. Pentru ca popoarele să trăiască în pace, oraşele nu trebuie să se ridice unele împotriva altora. Pentru a fi pace în oraşe, vecinii trebuie să se înţeleagă. Ca să fie pace între vecini, trebuie ca armonia să domnească în familie. Ca să fie pace în casă, trebuie s-o găseşti în propria inima.                                                                                             – Lao Tse 


11. Închisoarea de la Sighet - Memorialul Durerii - Dec 5, 2016 11:58:00 AM
Cortegiul Sacrificaţilor - Grup statuar realizat de sculptorul Aurel Vlad, optsprezece siluete umane mergând spre un zid care le închide orizontul , conduse de mâna unui personaj fără cap . Devenit în timp imaginea simbol a Memorialului
   Construită în 1897, închisoarea de la Sighet a avut  iniţial destinaţia de închisoare de drept comun. După anul 1945 pe aici se făcea repatrierea foştilor prizonieri şi deportaţi din U.R.S.S. , iar în august 1948 devine loc de detenţie pentru un grup de studenţi, elevi şi ţărani maramureşeni. În mai 1950 au fost aduşi aici peste o sută de demnitari din întreaga ţară, foşti miniştri, academicieni, istorici, ziarişti, militari, economişti, politicieni, unii  condamnaţi lapedepse grele, alţii nici măcar judecaţi.     În toamna anului 1950 au fost transportaţi la Sighet 45-50 de episcopi şi preoţi greco catolici şi romano-catolici. În acea vreme penitenciarul era considerat "unitate de muncă specială", în realitate fiind un loc de exterminare a elitelor ţării, un loc din care nu se putea fugi, având în vedere distanţa de numai 2 km faţă de graniţa cu Uniunea Sovietică.    În 1955, ca urmare Convenţiei de a Geneva şi a  admiterii României (R.P.R.) în ONU, a avut loc o graţiere, o parte din deţinuţii politici din închisorile româneşti fiind eliberaţi, o altă parte fiind transferaţi, inclusiv în domiciliu obligatoriu.    Din cei circa 200 de deţinuţi de la Sighet, 54 muriseră,iar închisoarea a redevenit închisoare de drept comun şi a funcţionat până în 1977 când a fost dezafectată.    În 1993 Ana Blandiana a solicitat Consiliului Europei sprijin pentru transformarea închisorii de la Sighet într-un memorial şi a depus proiectul primului Memorial al Victimelor Comunismului din lume, un proiect realizat împreună cu Romulus Ruşan. În 1994 este înfiinţată Fundaţia Academia Civică, iar printr-o decizie a Consiliului Local Sighet clădirea închisorii îî este atribuită în vederea transformării în Memorial.   În 1995, în aprilie, Consiliul Europei editează proiectul Memorial Sighet pe care îl luase sub egida sa.    Prin legea nr. 95/1997, Memorialul este declarat ansamblu de interes naţional, ansamblul fiind format din muzeul de la Sighet, cuprinzănd şi Cimitirul săracilor şi Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului cu sediul în Bucureşti, ambele aflate sub administrarea Fundaţiei Academia Civică. 

 Informaţiile sunt preluate din broşura de prezentare a Memorialului. Pentru mai multe informaţii vizitaţi site-ul oficial.Vă recomand să nu mergeţi cu copii mici. Aveţi de vizitat peste 80 de săli, desfăşurate pe două etaje. Timp estimat pentru vizitare - peste trei ore, noi atât am stat şi nu a fost suficient. Mai multe foto, aici.


12. Maramureş - România - Dec 5, 2016 11:57:00 AM
   Sfârşit de toamnă, început de iarnă. Zile libere, prilej de bucurie. Anul acesta am ratat parada de 1 Decembrie, dar am sărbătorit Ziua Naţională unde altundeva decât în Maramureş. Peste 1200 de km dus-întors, aproape 10 ore de mers Bucureşti - Poienile Izei. Patru zile de vis.    Aşadar, vă zic repede, că ne prinde Crăciunul. Pensiunea, casă şi masă de nota 20. Peisaje, vreme, tot ce vrei în vacanţa de iarnă. Adică, şi zăpadă dar şi drumuri curăţate. 

Atracţii turistice. Mocăniţa ultima cale ferată forestieră cu abur din lume. Călătoria plăcută, afacerea de la sosire lasă de dorit.    

Cimitirul vesel  de la SăpânţaMie nu mi se pare vesel, dar eu nu am simţul umorului prea dezvoltat. Interesant.
   Am lăsat la final închisoarea-muzeu de la Sighet, despre care am scris separat, aici.

 


13. Despre recunoştinţă - Nov 24, 2016 9:27:00 PM


Prea ocupați de noi, egoiști și aroganți, considerăm uneori că totul ni se cuvine. De la lumina soarelui și posibilitatea de a auzi sunetul ploii până la ce vreți voi, toate, dar absolut toate nimicurile astea pe care le avem, le merităm și nu trebuie să facem nimic pentru ele. Recunoștința ar trebui practicată zilnic, precum spălatul pe dinți. Astfel putem conștientiza că avem mai mult decât alții. Nu, nu trebuie să importăm o nouă sărbătoare. Trebuie doar să învățăm să fim recunoscători pentru ce avem. Și dacă chiar nu există nimic pentru care să facem asta, iată un motiv, zic eu, destul de important.

14. Art. 244 Cod penal - Înşelăciunea - Nov 8, 2016 4:53:00 PM


     În dicţionarul universal al limbii române[1] acţiunea de a înşela este explicată prin 1. a induce în eroare pe cineva, (întrebuinţând viclenia şi minciuna); a amăgi, a înşela aşteptările sau (rar) speranţele (cuiva), a dezamăgi (pe cineva) sau 2.  a înşela în dragoste, iar cei înşelaţi, în explicaţia aceleiaşi surse, sunt 1. induşi în eroare, păcăliţi; 2. trădaţi; 3. ademeniţi, seduşi.
Înşelăciunea reprezintă 1. inducere în eroare şi 2.escrocherie, fraudă, înşelătorie, având  variantă învechită înşelământ, înşelăminte [2].
    Varianta on –line [3] este şi mai bogată în explicaţii dar mai ales în sinonime, astfel:
ÎNȘELÁ vb. 1. a ademeni, a amăgi, a încânta, a minți, a momi, a păcăli, a prosti, a purta, a trișa, (livr.) a iluziona, (înv. și reg.) a juca, a planisi, a poticări, a prilesti, a sminti, a smomi, a șutili, (reg.) a șugui, (Transilv. și Ban.) a celui, (Munt.) a mâglisi, (Transilv.) a tășca, (înv.) a aromi, a blăzni, a gâmbosi, a măguli, a mistifica, a surprinde, (fam.) a duce, a fraieri, a șmecheri, (fam. fig.) a arde, a frige, a încălța, a pingeli, a pingelui, a pârli, a potcovi, a prăji, (Mold. fig.) a boi, (înv. fig.) a luneca.  (I-a ~ cu vorbe frumoase.) 2. a trăda, (înv.) a vicleni, (fam. fig.) a încornora. (Și-a ~ nevasta.) 3. v. escroca. 4. a greși. (S-a ~ în privința lui.)
    Prin definiţia oferită de legiuitorul român, prevăzută la art.15 al.1 Cod Penal în vigoare, “infracţiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăţie, nejustificată şi imputabilă persoanei care a săvârşit-o”, instituţia infracţiunii fiind legată de instituţia răspunderii penale, la art.15. al. 2 fiind prevăzut faptul că “infracţiunea este singurul temei al răspunderii penale”[4].
  În decursul anilor, legislaţia penală a României, a suferit numeroase modificări. Astfel, actualul Cod, cuprins în Legea nr. 286/2009, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014, odată cu Legea de aplicare nr.187/ 2012, având o seamă de modificări aduse la versiunea publicată deja în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 510/2009.
   Vă propun să citiţi o analiză a infracţiunii de înşelăciune, realizată în anul 2015 în cadrul cursului Controlul şi prevenirea criminalităţii,  având punct de pornire apariţia acesteia, transpunerea în legislaţia românească, dar  în mod special  o modalitate a înşelăciunii, cunoscută drept “Metoda Accidentul.”
[1]Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu,Victoria Zăstroiu Noul dicţionar  universal al limbii române, Editura Litera Internaţional, Ed. a III-a,  Bucureşti, 2008.
[2] Ibidem.
[3] https://dexonline.ro/definitie/%C3%AEn%C5%9Fela, accesat on-line 26.10. 2015.

[4]Mihail Udroiu, Drept penal,Parte general, Noul Cod penal, Ediţia a II- a revizuită şi adăugită, Ed. C.H.Beck, Bucureşti, 2015, p. 70.
15. Αρκουδάκι - Oct 5, 2016 1:11:00 PM
Eu sunt tot hai-hui şi cu dor de ducă, deşi vara s-a dus şi odată cu ea şi vacanţa. Sâmbătă am fost la Rucăr, o comună din judeţul Argeş. Nu, nu aparţine de Braşov, aşa credeam şi eu. Mai multe informaţii puteţi găsi pe pagina primăriei. 

Vreme neaşteptat de caldă, potrivită pentru fuga din oraş, am plecat de dimineaţă, dar nu foarte. Este un drum de vreo două ore şi jumătate, hai trei, dacă te opreşti şi la o cafea.
Frumoasă zonă, pe drum puteţi cumpăra mere şi pere, pentru toate gusturile şi de toate soiurile şi culorile. Sunt câteva obiective turistice în zonă, noi ne-am oprit la Mausoleul de la Mateiaş, monument dedicat eroilor războiului 1916-1918, de unde am făcut şi această fotografie. 

Dacă vă întrebaţi ce este cu ursuleţul, Αρκουδάκι, adică Vila Arkoudaki este locul în care am stat şi, conform obiceiului, ce-mi place, recomand.  

16. Imnurile sacre sau versurile de aur ale lui Pitagora - Sep 28, 2016 9:10:00 AM 
,,Imnurile sacre nu sunt altceva decât expresia celei mai înalte filozofii pitagorice; ele sunt un adevărat rezumat al învățaturilor esențiale, cuprinzând elementele de perfecțiune pe care oamenii, având deja întipărită în suflet vocea divină, le-au așternut în scris pentru a-i învata pe cei ce vor veni după ei. Putem spune că ele sunt cea mai frumoasă podoabă a nobleței omului, că nu sunt doar cuvintele de neuitat ale unui singur om, ci întruchipează doctrina întregului corp al pitagoricilor". Hierocles

,,Cinstește înainte de toate pe Zeii nemuritori, în ordinea ce le-a fost rânduită de Lege. Respectă jurământul. Cinstește apoi pe Eroii glorificați. Cinstește pe geniile pământești, împlinind tot ce este hotărât de lege. Cinstește pe tatăl tău, pe mama ta și pe rudele ce-ți sunt apropiate.
Dintre ceilalți oameni, fă-ți prieten pe cel încununat de virtute. Supune-te întotdeauna în fața vorbelor blânde și a faptelor folositoare. Nicicând să nu-ți urăști prietenul pentru o greșeală de nimic, atât cât poți; căci posibilul vecin e cu necesitatea. Află că toate acestea sunt astfel, și învață să biruiești cele ce urmează: mai întâi, lăcomia pântecului, apoi lenevia, luxul și mânia.
Nu săvârși nicicând vreo faptă de care să te rușinezi, nici față de un altul, nici față de tine. Și, mai ales, respectă-te pe tine însuți. Fă apoi dreptatea cu fapta și cuvântul. Nu te purta în nicio împrejurare fără să gândești. Ci amintește-ți ca omul sortit e ca să moară; și află că averea așa cum se câstigă, la fel se risipește. Cât privește necazurile îndurate de oameni din pricină. Destinului potrivnic, primește-le ca și când li s-ar cuveni; îndură-le răbdator și nu te-mpotrivi. Caută să le înlături, pe cât îți va sta în putință. Dar cugetă temeinic la aceasta: că, pe cei buni, Soarta îi păzește de multe din aceste nenorociri. Multe vorbe, bune sau răutăcioase, ies din gura oamenilor; nu le-arată prea multă prețuire, dar nici nu le-nfiera. Chiar lucruri mincinoase de auzi, îndură cu răbdare și blândețe. Ia seama-n orice împrejurare la cele ce-ți voi spune: Că nimeni, niciodată, prin vorbe sau prin fapte, să nu poată să te împingă să spui sau să săvârșești ceva nefolositor pentru tine. Cugeta înainte de a făptui, ca nu cumva să te porți nesăbuit, căci numai omul păcătos spune sau face lucruri nesocotite. Nu săvârși nimic din cele ce nu știi; ci învață tot ce se cuvine să știi, și viața fericită îți va fi. Îngrijește-te de sănătatea trupului tău, dar dă-i cu măsură băutura, mâncarea și mișcarea, și numesc măsură ceea ce nicicând nu te va stânjeni.Deprinde-te cu o viata curată și simplă; și păzește-te să faci ceea ce trezește ranchiuna. Nu cheltui fără rost, ca cei ce nu știu în ce stă binele. Dar nici nu fi zgârcit; dreapta măsura e cea mai bună-n toate. Nu-ți lua drept îndatoriri ceva ce ți-ar putea dăuna, și mai ales, cugetă înainte de a trece la fapte."

17. Sfârşit de vacanţă - Sep 12, 2016 2:47:00 PM
Aşa gândeam săptămâna trecută, pe vremea asta. Dar n-a fost să fie, întrucât vineri, pe la terminarea programului, târâie whatsapp'u...Sâmbătă dimineaţă, ora 3.00 suna alarma. Trei si jumătate, trecute fics... eram pe drum spre mare. Marea în septembrie. Răsărit la Belona.

Mic dejun la Venus, pe malul lacului Razelm. 
 Plimbare la malul mării. Agitaţia de nici măcar o lună în urmă, a dispărut aproape complet. Marea superbă. Şi curată. 


După rehidratarea de la terasa turcească, acum pustie şi ea, am plecat să vedem Plaja de la Corbu. Am stat mult şi m-am gândit dacă să scriu sau nu despre acest loc. Ştiam că este una dintre ultimele plaje virgine din România, alături de plaja de la Vadu, şi încă vreo două, dacă nu mă înşel. Face  parte din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării, arie naturală protejată. Recunosc, am fost luată prin surprindere. Mâna omului, încă, nu a pus piciorul cu adevărat în acest loc, şi bine ar fi dacă lucrurile ar rămâne aşa.
În primul rând trebuie menţionat că Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a instalat în data de 21 iulie 2016, un automat de eliberare permise în localitatea Corbu. Acesta este amplasat la intrarea în localitatea Corbu dinspre Năvodari, la circa 500 de metri pe şoseaua care duce înspre plajă, la pensiunea „Papa’n drum”. În conformitate cu Legea 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, accesul persoanelor fizice în perimetrul rezervaţiei în scop turistic şi recreativ-sportiv, cu excepţia localnicilor, se face după achitarea tarifelor stabilite, în baza permisului de acces emis de Administraţia Rezervaţiei. conform unui comunicat de presă pe care îl găsiţi aici.În al doilea rând, plaja este cu adevărat o minune. Nu veţi găsi şezlonguri, umbrele, chioşcuri ori terase. Este indicat să aveţi apă la voi şi să ţineţi cont de faptul că nu veţi găsi umbră. Am văzut persoane cu umbrele de plajă.  Camparea nu este permisă.V-am spus deja că am ezitat să scriu despre Plaja de la Corbu. Este curată, n-am văzut decât un sâmbure de piersică şi vreo două chiştoace de tigare pe care le-am adunat cu ale noastre şi le-am dus la coş. Şi o bucată de plastic de la o saltea gonflabilă, venită de undeva din larg, pe care am adunat-o şi pe aceea. De aceea, vă rog, dacă ajungeţi pe acolo, nu lăsaţi urme. Şi nu mă refer la urmele de paşi. Mă refer la orice altceva ce putem găsi pe plajele turistice. Cam aşa arată scoicile, la Corbu.


 Şi marea... De la Corbu am plecat să mâncăm ceva, la Casa Pescarilor, în comuna Lunca. Nu zic decât atât: vreo trei ore jumătate distanţă de Bucureşti. O locaţie excelentă, mâncare de nota 20. 
 Şi acum, gata vacanţa, la treabă toată lumea. Nu uitaţi, însă, că până la următoarea vacanţă, mai avem sâmbete şi duminici! Să avem spor!  

 

18. Am fost în Rai - Sep 5, 2016 9:32:00 AM
Da, dragilor, dacă  Raiul există, cu siguranţă eu am văzut o parte a sa. Şi nici nu e foarte departe de casă, dacă plec acum (aah, ce aş mai pleca) în patru ore şi jumătate am ajuns. 
În mini-vacanţa de Sf. Maria,  am zis să fiu originală şi am propus băieţilor mei să mergem în sudul ţării, la Dunăre. M-am uitat pe hartă şi am pus degetul pe Drobeta Turnu Severin.Ce mi-am zis, toată lumea pleacă la munte, la mare şi în Grecia. Ce credeţi, dragii mei? Două zile am căutat cazare, aveau totul ocupat de câteva luni. Cu harta în braţe, am început să ne plimbăm în sus şi în jos. Am ajuns la Şviniţa şi...niciun rezultat. (Şviniţa - de vizitat). Am găsit într-un târziu, într-o pensiune în Drobeta. Nimic interesant, deoarece în Drobeta n-am stat decât cât am dormit. Dar, să vă spun de Raiul meu. Într-o seară, pe când dădeam noi telefoane, (patru oameni au cătat un loc de dormit timp de două zile) chiar într-o noapte aş putea spune, că era trecut de 22.00, la unul dintre apeluri răspunde o voce de bărbat. Bărbatu-meu începe povestea, că ştiţi, că am vrea, că pentru trei zile, că acum ne-am hotărât. Cum nu avea camere libere, au stabilit ei că se aud a doua zi, că poate-poate află de ceva liber. Mă rog. N-am fost prea atentă, eram ocupată cu plimbatul pe hartă. Nu numai că s-au auzit a doua zi (între timp, pe la 7 dimineaţa prietenul nostru călător găsise ceva, pensiunea despre care vă ziceam, din Drobeta), dar ne-a invitat la Orşova, la o plimbare pe Dunăre. Iată că aveam deja şi ceva în program. Am ajuns la Drobeta, ne-am aruncat bagajele în camere, am mâncat ceva şi am plecat. Ei bine, despre Orşova este vorba, o localitate situată pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre. Ştiţi cum este... oraşul, ca un oraş. Lume multă, se sărbătoreau ziua oraşului, a Marinei şi Sf. Maria. Muzică, dans,  grătare şi voie bună.  Dar, Dunărea... Am zis: pe mine mă lasaţi aici, în mijloc, şi veniţi şi mă luaţi mai la toamnă.  Îmi pare rău că nu am filmat călătoria, care durează în jur de o oră, fiind vreo 40 de km dus-întors. Gasiţi filmuleţe pe net şi  vă las nişte poze, dar vă recomand să mergeţi şi să faceţi plimbarea asta.  Înaintea fotografiilor vreau să îi mulţumesc lui Bogdan pentru timpul pe care l-a petrecut cu noi, pentru sfaturile sale care ne-au facut vacanţa frumoasă şi datorită căruia, cu siguranţă, vom reveni cu drag la Orşova. 
În concluzie, dacă sunteţi călători şi vreţi să vizitaţi Raiul,             - sunaţi pentru rezervare (din timp) la Casa de Vacanţa Ioana, - ascultaţi sfaturile gazdei,- mergeţi şi simţiţi-vă bine. Şi dacă tot ajungeţi acolo, trageţi o fugă şi la fraţii sârbi. Noi aşa am făcut, am avut o zi minunată, am mâncat bine (şi pljeskavica şi cârnaţi şi îngheţată), am băut bine (bere şi cafea sârbească)  şi ne-am simţit excelent. Mai jos găsiţi şi fotografii din Serbia, Donji Milanovac şi Lempinski Vir.19. Unde mai fugim de acasă - Aug 8, 2016 3:23:00 PM
  Căldură mare la Bucureşti zilele trecute, dragii mei. Şi pentru a evita să irosim încă două zile de vară, sâmbătă după ce ne-am termitat treburile prin casă, ne-am urcat în maşină şi am plecat hai-hui.   Am ajuns tocmai la Vama Buzăului, o comună  situată în sud-estul județului Brașov, la 45 km de reședința de județ, fiind străbătută de DC 49A și de DJ 103A, care face legătura dintre Tărlungeni și Brădet (DN 10). Prima atestare documentară a zonei este din anul 1449. În secolul XIII, în trecătoarea Tabla Buții din Masivul Ciucaș s-a construit de către Ordinul Cavalerilor Teutoni o cetate, cunoscută în documente sub numele de "Cruceburg" (Cetatea Crucii), "Cetatea Buzăului" sau "Tabla Buții" și folosită ca bastion de apărare și punct vamal de graniță. După anul 1699, când Transilvania a intrat sub dominația Imperiului Habsburgic, Oficiul Vamal a fost coborât mai jos, pe cursul râului Buzău și astfel, după anul 1700, s-au așezat locuitori în jurul punctului vamal, dezvoltându-se localitatea Vama Buzăului. Denumirea localității provine de la punctul vamal ce se afla în zona izvoarelor râului Buzău, pe trecătoarea dintre Transilvania și Țara Românească.

Plecând de la o temperatură de peste 36 de grade, la umbră, un maxim de 27 în timpul zilei, o adevărată binecuvântare. 
Am ajuns destul de târziu, am căscat ochii pe drum, bineînţeles. Era chiar friguţ, aşa că să vă luaţi pantaloni lungi şi o bluză mai groasă cu mânecă lungă , dacă vreţi să staţi noaptea pe afară. Aşadar, cu liniuţă de la capăt:De văzut neapărat, Cascada Urlătoarele. De fapt, nu ştiu de ce spun cascada, că ele sunt trei. Noi am văzut doar două, pretext să revenim. Zona este amenajată cu locuri de picnic! 
Rezervaţia Naturală de Zimbri. Pentru o donaţie de numai 5 lei, poţi vizita aceste superbe animale. 

Important. 
Pensiunea Bastion. Gazde primitoare, mâncare excelentă. Curat, linişte, frumos.

Mai e ceva? Nu cred. 

Doar despre drumul dus şi drumul de întoarcere, dar o să vă spun separat, altă dată! Drum bun!


20. Carte de vacanţă - Jul 25, 2016 11:46:00 AM


Am reuşit să găsesc o carte despre care am aflat la Conferinţa din mai organizată de ASPSE. Este vorba despre cartea profesorului Gheorghe Florian, Penitenciarul - Ultima autoritate. Recomand această nouă apariţie tuturor, fiind utilă în contextul problemelor sociale actuale nu doar specialiştilor, ajutând în înţelegerea importanţei mediului în care se desfăşoară executarea pedepselor privative de libertate şi, mai ales, finalitatea acestor pedepse. 
Având o prefaţă semnată de Constantin Bălăceanu Stolnici, Membru de Onoare al Academiei Române, volumul de faţă oferă, după cum promite autorul,  o perspectivă de înţelegere a instituţiei de detenţie şi a funcţionarilor săi, prezetând fenomele psihosociale care au loc în masa deţinuţilor, arată căile de progres organizaţional şi uman într-o zonă a socialului care doar la prima vedere este marginală.
Distins cu premiul Uniunii Juriştilor din Româia în 1995 şi 2005 şi al Colegiului Psihologilor din România în 2015, autorul este doctor în psihologie al Universităţii Bucureşti, a lucrat în perioada 1975- 2003 în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, fiind primul director al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Bucureşti Rahova. 
Puteţi comanda cartea aici . Lectură plăcută!
21. Gânduri către Turcia - Jun 29, 2016 1:54:00 PM

Draga mea, 

Mă gândesc de ore bune la tine şi am simţit nevoia să îţi scriu. Mă uit către tine şi nu este prima dată când ţi se întâmplă. De anul trecut, din iulie, am numărat 9 atacuri din care numai în martie au fost trei. Şi vreau să îţi spun că mă doare, la fel cum m-a durut şi pentru Paris sau Bruxelles. Mă rog, pentru tine nu văd să se agite lumea prea mult. Dar nu vreau să vorbesc despre asta. 
Uite de ce îţi scriu: Eu când mă gândesc la tine, mă gândesc la baclava, la kunafeh şi la alte bunătăţi,  la cafea şi la narghilea, chiar dacă am auzit că şi la tine a fost interzisă prin spaţiile publice. Şi mă mai gândesc, draga mea, la toate locurile alea frumoase, pe care le-am văzut prin poze, că de ajuns să te vizitez nu am ajuns, cu bazarurile în care am aflat că trebuie să te tocmeşti cu vânzatorii, nu ca la mine la piaţă, unde se cam supără dacă încerci ceva, cu vânzătorii de îngheţată la cornet,  care fac tot felul de acrobaţii spre amuzamentul celor mici şi celor mari.   Nu pot uita minunatul dans al dervişilor rotitori, pe care i-am văzut de curând la Bucureşti

  
şi nici pe minunaţii tăi piloţi de la Türk Yıldızları, care mi-au tăiat răsuflarea şi mi-au oprit inima de câteva ori.
Şi cu siguranţă mai ai tu multe lucruri frumoase de dezvăluit, dar, uite cum facem: ştiu că e o perioadă grea acum, însă tu eşti puternică, am aflat eu că Türk  înseamnă „puternic”, şi ai să treci peste tot şi  ai să rezolvi toate problemele. Iar eu, şi alţi oameni ca mine, care te iubesc, o să venim în vizită şi o să ne bucurăm împreună, îhmm, şi uite, mi-am adus aminte de sarmăluţe în foi de viţă... Oare nu de la tine am învăţat reţeta?
Te imbrăţişez draga mea, te rog să ai grijă de tine! 

22. New hobby - Mar 25, 2016 1:20:00 PM
V-am spus deja că anul acesta nu este un an normal, iar de faptul pe blogul ăsta găsiţi câte în lună şi în stele bănuiesc că aţi observat. Iată, am spus adevărul.Astăzi vă dezvălui (sâc!) ce am mai făcut în ultima săptămână pentru a mă relaxa, în loc să mă joc pe telefon jocul meu cu fructe. Da, m-am apucat de colorat! Am descărcat de aici nişte planşe de colorat şi m-am apucat de treabă. 


Era să uit. Vă recomand creioanele colorate de la Herlitz, sunt foarte moi şi colorează foarte bine. Eu le-am găsit aici, în variantă de 24 culori la cutie. Tot acolo găsiţi şi cărţi de colorat pentru adulţi. Dacă sunteţi fumători, vă recomand această activitate. Acum vă las, mă aşteaptă un elefant.Enjoy!
23. Provocare - Mar 3, 2016 11:02:00 PM
"Oare am mai primit vreun like pe facebook? Vreun comment pe Instagram? Vreun mesaj pe Watsapp? E Cutărescu online? Cât e ceasul?
 Tu cât reziști să nu-ți folosești smartphone-ul, dacă nu este urgent? Reziști o oră? Te abții 20 de minute? Hai, măcar un minut? Să formulăm altfel întrebarea: cât timp ai fi dispus să renunți la telefon în schimbul unui pahar cu apă potabilă? În condiții de sete, evident…"

Am văzut poza pe FB şi am fost curioasă să aflu ce este cu ea. Am găsit o provocare, un articol din 2014 pe care îl găsiţi aici.Aplicaţia este funcţională, o poţi accesa aici. Te provoc să pui telefonul deoparte, să admiri florile, păsările, copacii, ploaia,soarele, luna, să îţi inviţi prietenii în parc, (nu să staţi de vorbă pe Watsapp). Te provoc să ne luăm la întrecere, să donăm cât mai multă apă potabilă, celor care au atâta nevoie de ea. Eu voi fi acolo. Tu?

24. Libertatea de exprimare - Feb 18, 2016 2:45:00 PM


Libertatea de exprimare, drept esenţial al societăţii democratice, are legătură în primul rând cu bunul simţ. 

Articolul 10 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale prevede:
1. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere. Prezentul articol nu împiedică statele sa supună societățile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.2. Exercitarea acestor libertăți ce comportă îndatoriri și responsabilități poate fi supusă unor formalități, condiții, restrângeri sau sancțiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică, pentru securitatea națională, integritatea teritorială sau siguranța publică, apărarea ordinii și prevenirea infracțiunilor, protecția sănătății sau a moralei, protecția reputației sau a drepturilor altora pentru a împiedica divulgarea de informații confidențiale sau pentru a garanta autoritatea și imparțialitatea puterii judecătorești.
În România libertatea de exprimare este garantată prin Constituție. Articolul 30 al Constituției României:

„Libertatea de exprimare”
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică și libertatea de a înființa publicații.
(4) Nici o publicație nu poate fi suprimată.

25. Vizită la Palat - Jan 21, 2016 3:45:00 PM

Începând de astăzi, Palatul Parlamentului poate fi vizitat  din orice colţ al lumii, de către oricine are acces la internet, printr-un simplu click aici.Camera Deputaţilor şi Google au lansat platforma online pentru turul virtual al Palatului Parlamentului, printr-un parteneriat gratuit, iniţiativa aparţinând unui român din diaspora, angajat al Google Irlanda.
                                                                            Sursa: MEDIAFAX
Palatul Parlamentului din București, România (cunoscut înainte de revoluție sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului, măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime, și 92 m sub pământ. Are 9 nivele la suprafață și alte 9 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume. Clădirea Palatului Parlamentului se află situată în partea centrală a Bucureștiului, la 10 minute distantă de Piața Unirii. Câteva date informtive, restul puteţi citi aici.lungime - 270 metrilățime - 245 metriînălțime - 86 metri (peste cota 0)adâncime 92 metri (sub nivelul solului)suprafața construită la sol - 66.000 metri pătrați Pentru informaţii referitoare la programele şi tarifele de vizitare    http://cic.cdep.ro/