Blogs Home » Life » Divertisment » MOZAIC

MOZAIC

Ziceri celebre, anecdote, filme, povestiri, fabule, epigrame, comentarii diverse despre oricine și orice. Unele amuzante, altele interesante.

Articole Blog

01. Sicilia - Jun 9, 2019 8:36:00 PM


Pictură: Regele Roger I primind cheile orașului Palermo


Fântână,  Catedrala Monreale, Palermo
Ceramică
Artă arabă la Palermo: Catedrala MonrealeTavanul gării din Taormina cu decorații de inspirație arabă

Perete decorat cu obiecte din ceramică in Caltagirone


02. Beautiful - II ( Aranjamente florale) - Apr 30, 2019 3:04:00 PM

03. Câteva glume de vacanță - Apr 29, 2019 4:16:00 PM
Fără umor creierul nu este decât ”materie cenușie”


Ferpar (Austria)
După o viață lungă și plină de suferință dl. Gunther W. si-a găsit in sfrșit pacea și liniștea. Inmormântarea soției va avea loc duminică în Cimitirul Catolic.

VremeaDoi fermieri vorbesc despre vreme:
- Dacă aceste ploi calde vor continua încă două sau trei zile, va ieși totul din pământ !
- spune unul fericit.
- Nu mă speria, pentru numele lui Dumnezeu.
In cimitir am îngropate două soţii şi trei soacre !

Reclamă
La o agentie de turism din Germania :
- Vizitati Romania , mașina dumneavoastră este deja acolo!

Turiști?
În faţa Palatului unui super bogat şeic arab opreşte un autocar plin de femei în vârstă. Acesta, plictisit, îşi întreabă servitorii:
- Cine sunt? Iar turişti?
- Nu stăpâne, sunt soacrele Dumneavoastră!

Război!?
– Imi aduc aminte ca prin anii ’70 am fost luat prizonier…povestea un bătrânel nepotului său.
– Da’ ce, bunicule, pe atunci eram în razboi?! întreabă nepotul, mirat.
– Nu, băiete…raspunse bunicul. Atunci m-am casatorit cu bunica-ta!

Întrebări
(La  ora 4 dimineața)
– Alo? Bună dimineata! Imi cer scuze, am nimerit unde trebuie?
– Nu, nu ati nimerit unde trebuie! Să vă trimit eu?

Confidențial
- Vă atragem atentia că salariul dumneavoastră este confidențial.
- Nu vă faceti griji, si mie mi-e rusine să spun, cu cât mă plătiți.

Hoțul
Un hotț de buzunare a fost lovit in plină stradă de un motociclist, care a fugit de la locul accidentului. Se apropie poliția:
– Ați reusit să memorati numărul?
– Nu, dar iată portofelul lui!

Un turist
-Cum pot ajunge mai repede la gară?
-Luați-o la fugă!

La oftamolog
- Citește, te rog,aceste litere!
- Nu pot.
- Dragul meu, ești miop!
- Măi, să fie ! N-a fost destul că-s analfabet, acum mai sunt și
miop!


04. Beuatiful ( I ) Aranjamente florale - Apr 28, 2019 9:35:00 PM05. Cogito..( aforisme celebre) - Feb 19, 2019 9:15:00 AM
MOTTO:
”Uneori o zi pare cât o viaţă întreagă, alteori are gustul unei secunde argintii. Păstrează mereu o bucată de cer deasupra vieţii tale care să-ţi amintească de bine, adevăr şi frumos.”
( Din Calendar creștin ortodox)

Cugetări în imagini06. Ceramica de Corund. - Feb 11, 2019 5:11:00 PM
Ceramica de Corund este un tip de ceramică tipic comunei Corund din județul Harghita.Tehnică
După ce lutul s-a frământat bine cu puțină apă și s-a curățat de impurități se taie fâșii și se modelează pe roata de olărit până ce capătă forma dorită, apoi se lasă câteva zile la zvântat înainte de a se băga la cuptor. Prealabil arderii în cuptor vasele vor fi decorate cu ajutorul unei penițe fabricate din pană de gâscă sau corn de vită sau pot fi metalice.
Vasele aparținând ceramicii de Corund prezintă desene florale și zoomorfe stilizate caracteristice secuiești. Ceramica de Corund este prezentă în diferite forme cromatice: albă, maro, albastră (cobalt) sau multicoloră.

07. Castelul Octavian Goga și ”secretele” sale (II) - Jan 20, 2019 1:02:00 PM


Octavian Goga şi Veturia s-au căsătorit pe data de 15 ianuarie 1921. Ziua nu a fost aleasă întâmplător: era ziua de naştere a lui Mihai Eminescu. Octavian Goga devenise ministru al Cultelor şi Instrucţiunii Publice în anul 1919. A fost o căsătorie cu scandal., realizată în urma unui troc: în schimbul Veturiei soțul acesteia a fost numit episcop la Roman. La nuntă mireasa a purtat rochia de la prima căsătorie. Soacra nu a acceptat-o niciodată pe  Veturia...
***
Veturia Goga s-a opus cumpărării castelului. Acesta fusese devastat în timpul luptelor din 1919, dintre Armata Regală Română și Armata Sovietică Maghiară, care invadase Transilvania din ordinul conducătorului comunist al Republicii Ungare a Sfaturilor, Bela Kun.
Totuși Goga a cumpărat domeniul , a inițiat o serie de acțiuni de restaurare și refacere a lui, în perioada 1921-1926.Castelul va fi etajat, extins și restructurat într-un stil brâncovenesc, cu verande mari, orientate spre râul Criș. Sunt reparate, totodată, Casa Ady Endre și Casa Albă și anexele existente.


Casa de pe stâncă (pvilion de vânătoare)

Castelul era reşedinţa soţilor Goga. În incinta domeniului se mai afla o casă, cea în care locuise Ady Endre, în care Veturia Goga a amenajat odăile argaţilor. În castel, Veturia Goga dădea adevărate concerte private la pianul vegheat de o imensă tapiţerie de vânătoare, dăruită de către şahinşahul Iranului.

*** Salonul de muzică și tapiseria lyoneză
 ***Biroul poetului

 În perioada în care a fost premier, Goga a fost poreclit "Micul Füh­rer", din cauza admirației sale faţă de Adolf Hitler. Veturia Goga, care l-a cunoscut pe Adolf Hitler la festivalurile wagneriene de la Bayreuth şi care l-a vrăjit pe dictatorul nazist, a fost poreclită "Privighetoarea lui Hitler". De altfel, Veturia Goga era singurul translator român acceptat de Hitler în discuțiile pe care acesta le avea cu mareșalul Ion Antonescu. Veturia Goga era prietenă cu Maria Antonescu, soția mareșalului, afirmă ultimul nepot al poetului, profesorul Mircea Goga de la Universitatea Sorbona din Paris, care mai crede că Veturia ar fi  fost agent secret al Reichului.

***Biblioteca poetului( reconstituire)
După stabilirea la Ciucea, Octavian și Veturia Goga au decis ca mormântul lor să fie pe domeniul de aici. Același lucru îl nota și Goga în testamentul său din 1936.
Pe 7 mai 1938 Goga va deceda în urma unui atac cerebral. Corpul său este dus la București și expus în aula Ateneului, iar apoi îngropat în cimitirul Bellu, pentru ca după 2 luni mai târziu să fie adus la Ciucea, conform dorinței poetului, și pus în mormântul a cărui cruce este realizată de Milița Petrașcu, unde va rămâne până în 1958. În 1958, după finalizarea mausoleului iubirii corpul poetului a fost mutat din mormântul temporar în care se afla, în sarcofagul mausoleului.

*** Mausoleul iubirii


08. Castelul Octavian Goga și ”secretele” sale (I) - Jan 19, 2019 2:28:00 PM

În Ciucea, deasupra văii Cri­­­­șului, se înalță Conacul Octavian Goga. Acesta a fost sce­­na unor povești care au stârnit scandal în epocă.
Istoria castelului începe în ultimii ani ai secolului XIX. Bogatul avocat Miklos Boncza din Huedin venea deseori la Ciucea, împreună cu nepoata sa, fiica surorii lui. Tânăra i-a spus că, dacă i-ar ridica un castel, ar face orice pentru el. Miklos Boncza a angajat un arhitect din Budapesta, a ridicat castelul, iar apoi s-a însurat cu nepoata sa.
După câțiva ani, a venit pe lume rodul aceste iubiri: Berta Boncza. Tânăra mamă a murit la naștere. Copila fost crescută de bunica-mătușă. Berta își va petrece copilăria pe domeniul de la Ciucea...

***Castelul de la Ciucea  în 1914În 1914 Berta Boncza avea să se căsătorească cu unul dintre cei mai apreciaţi poeţi maghiari, Ady Endre. 
În ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar, Ady Endre s-a împrietenit cu Octavian Goga, unul dintre fruntaşii Partidului Naţional Român, precursorul PNŢ. Octavian Goga fusese încarcerat la Seghedin, pentru opțiunile sale politice. Ady Endre a luat apărarea poetului român.
Anii primului război mondial i-au despărţit pe cei doi prieteni. Octavian Goga avea să plece la Bucureşti. Cu sănătatea şubredă, Ady Endre a locuit, în perioada 1915-1917, la Ciucea. Apoi, împreună cu soţia sa, Berta Boncza, a plecat la Budapesta, unde poetul a şi murit .
În anul 1919. Berta Boncza voia să renunţe la cetăţenia română şi l-a rugat pe Octavian Goga să cumpere castelul de pe Valea Crişului.
***
Întors în Transilvania, Octavian Goga, (căsătorit cu Hortensia Cosma, fiica celui mai bogat român din Ardeal, directorul Băncii Albina) a vizitat în 1919 castelul de la Ciucea. Nu era însoţit de soţie, ci de amanta sa Veturia, fiica preotului ortodox din Sebeş şi soţia unui alt preot, Lazăr Triteanu, pe atunci asesor consistorial al Mitropoliei din Sibiu..

*** Verandă

09. Eminescu ” Floare albastră” - Jan 17, 2019 4:51:00 PM


Motivul literar și simbolurile  florii albastre

”Şi te-ai dus, dulce minune, 
Ş-a murit iubirea noastră -
Floare-albastră! floare-albastră!...
Totuşi este trist în lume!”
În literatura germană, în lirica lui Novalis, floarea albastră are  semnificația mistică a iubirii pierdute, a dorului de dragoste, a visului trecut în curgerea vremii. În poezia sa floarea albastră se metamorfozează în femeie luând chipul iubitei  și tulburând inima eroului. Motivul florii albastre apare și la Leopardi.


La Eminescu floarea albastră reprezintă voința, dar și nostalgia nesfârșitului sau femeia ideală. Floarea albastră din poezia cu același titlu de M. Eminescu simbolizează seninul, infinitul limpede, orizontul absolut. Spre deosebire de Novalis şi Leopardi, Eminescu atribuie simbolului conotații noi, sugerînd incompatibilitatea dintre floare și albastru, dintre alcătuirea diafană și perisabilă a ființei umane și aspirația ei spre infinit.

...
Floarea albastră e simbolul condiției umane aflate sub semnul contrariilor: iubire/dispariție(moarte), și (sau poezie/infinit ” Și te-ai dus, dulce minune / Ș-a murit iubirea noastră”...


10. 15 ianuarie- 2019 - Jan 15, 2019 2:27:00 PM
Eminescu sau Despre omul deplin al culturii românești
(Constantin Noica)Nicolae Iorga
”Eminescu e întruparea literară a conștiinței românești, una și nedespărțită.” 

Eusebiu Camilar
”Eminescu a ridicat cântecul, basmul și graiul popular la înălțimea scânteietoare a Luceafărului.”

Mircea Eliade
”Eminescu era prea conștient de geniul său și de mediocritatea contemporanilor, ca să lupte, cum se spune, pentru izbândirea operei sale literare.”( Despre Eminescu și Hașdeu)

Constantin Noica
„Din caietele lui Eminescu – laboratorul unui mare creator, pot naște oameni și creatori”. Arheul reprezentat de aceste manuscrise, ar putea modela conștiințele românești.
de aceste manuscrise, ar putea modela conștiințele românești. Pot naște oameni deoarece calitatea fundamentală a operei eminesciene este etica, o etică a nobleţei și a sacralității.
(...)
O națiune se poate educa printr-un om – Eminescu – și chiar printr-un singur cuvânt –” întru”. Reunind cele două idei – în acest timp al confuziei și al cataclismelor valorice – ne putem reeduca întru Eminescu, întru unicitatea universului său spiritual.
(....)
„Cu numele lui magic deschidem toate porțile spiritului.”
(C.Noica: Jurnal de idei, Eminescu sau Despre omul deplin al culturii românești)

George Călinescu
” Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va vesteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate se-vele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
(G. Călinescu Istoria literaturii române)

( Geoge Bernad Shaw)
„Pentru poezia  lui Eminescu sunt potrivite muzica lui Berlioz și paleta lui Delacroix.” 11. Ceramica greacă - Jan 13, 2019 4:59:00 PM


Grecii antici fabricau vase de ceramică pentru uzul cotidian și nu pentru a le expune.
Trofeele câștigate la diferite întreceri sportive sunt niște excepții.
Cea mai mare parte a vaselor sunt sunt făcute pentru a bea (amfore),pentru a păstra uleiul și vinul ( cratere ), vase pentru apă (hydries) și carafe), boluri pentru libațiuni, ulcioare, cupe. sau urne funerare.
Se fabricau și mici figurine ca ofrande pentru temple

Istoria ceramicii grecești este divizată din punct de vedere stilistic in câteva perioade:
perioada protogeometrică (începând aproximativ de la 1050 î.e.n)
perioada geometrică (începând aproximativ din 900 î.e.n.)
perioada geometrică recentă(sau perioada arhaică), începând aproximativ din 750 î.e.n.
perioada figurilor negre, începând din 700 î.e.n
perioada figurilor roșii , începând din 530 î.e.n.
***
Vas din Rhodos cu motive geometrice


***
Vas ionian(oenochoe)- cu motive geometrice (capre sălbatice) -640-630 î. J.-C.- Muzeul Luvru


***
Scenele de pe vase sunt inspirate din viața cotidiană sau din legendele (miturile) Greciei antice. ceramica greacă a reprezentat o sursă importantă de informare pentru istorici. In timpul perioadei elenistici s-a produs o mare cantitate de vase ceramice , dar majoritatea nu prezintă interes artistic.

Amforă  în stil corintic ,aproximativ 620 î.e.n. În partea de jos este reprezentat Perseu și Gorgonele, iar in partea de sus este reprezentat Hercules luptând cu Centaurul.

***
Oedip și sfinxul
***
Sysiph***

Vas  reprezentând Eumenidele (tragedia ”Orestia”de Eschil)
***
 Vas reprezentând -o pe Danae (legenda Danaidelor)


***
Vas reprezentându-l pe Thezeu luptând cu Minotaurul


Școala12. Imagini de la aniversarea României Mari - Dec 1, 2018 8:55:00 PM

Marea unire : 1 Decembrie 1918
***
Războiul care ne-a unit (imagine de arhivă)


Imagini  de aniversare


Centenarul La Buftea (Alex Nae Photo) - 1 dec.2018-
Oradea. Podul Centenarului (peste Criș) inaugurat la 28 nov.2018 cu ocazia sărbătoririi Marii Uniri

Spiritul Marii Uniri (imagine de la Sediul NATO)- 29 nov.2018 -

Regina Maria -statuia dezvelită la Arad la sărbătorirea Centetenarului

Bancnota emisă de Banca Națională la Centenarul Marii Uniri


Alba Iulia


La Alba Iulia (postare de NOEMI KUZTOS )- 1 decembrie 2018

”O imagine cât un centenar” (Sorin Dumitrache)-30 nov.2018-

București: La Arcul de triumf (Sorin Mărgărit)-1 dec.2018-13. 1 decembrie -Ziua națională - Dec 1, 2018 8:37:00 PM
Și astăzi Centenarul Marii Uniri
Omagiu
La mulți ani, România!

 La intrarea în Piaţa Palatului, 1 Decembrie 1918. În dreapta Regelui Ferdinand – generalul H.M.BerthelotGeneralul H.M. Berthelot în urmă cu 100 de ani: 
"Sângele eroilor căzuți în luptele Marelui Război să fie pentru tine, o, frumoasă Românie, sămânța de noi virtuți, în așa fel încât copiii tăi să fie mereu demni de părinții lor și gata să-ți apere pământul sacru, atât de des invadat, dar în cele din urmă întregit prin efortul ultimelor generații".

Suveranii făuritori ai Marii uniri:

                          Regele Ferdinand I ( Întregitorul) (n.1866- d.1927)


                         Regina Maria (n.1875-d.1938)

”Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate.(...) Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută.” 

Cetatea fortificată de la Alba Iulia       Cetatea fortificată de la Alba Iulia este cea mai mare Cetate din România, care stă în picioare de mai bine de 300 de ani. Cetatea este locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.
Ultima a fost ridicată la Alba Iulia la începutul secolului al XVIII-lea. Primul proiect al fortificației a fost realizat de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, care a condus și prima fază a lucrărilor. Arhitectul a murit de ciumă și își doarme somnul de veci în Catedrala Romano Catolică din Alba Iulia.

Catedrala Încoronării din Alba IuliaCatedrala Încoronării din Alba Iulia(sau Catedrala Reîntregirii Neamului)cu hramul Sfânta Treime, a fost construită cu sprijinul Casei Regale a României, după planurile arhitectului Victor Ștefănescu.
Construcţia ei a durat mai puțin de un an. Piatra de temelie a fost pusă la 28 martie 1921, în a doua zi de Paşti. Aici a avut loc Încoronarea Regilor Ferdinand şi Maria (în anul 1922) .
Te Deum oficiat în fața pridvorului Catedralei Încoronării în dimineața zilei de 1 Decembrie 2018. 

”Slujba a onorat sacrificiul strămoșilor noștri din Primul Război Mondial, a omagiat înfăptuirea Marii Uniri și a ridicat rugi pentru ca idealurile și valorile care au însuflețit pe înaintași să rămână veșnice.”(Casa Regală)

Eroi  de război prezenți LaAlba Iulia în 191814. Ce povestește o pisică... - Nov 30, 2018 8:12:00 PM

Pentru cine mai are timp de fabule :
”Egalitate”
Autor: Otilia Cazimir
                           (Povestea asta mică-mititică,
                           Mi-a spus-o, într-o seară, o pisică.)

                           Trăia odată la o casă
                           O pisică somnoroasă,
                           Cu trupul subțirel de gumă,
                           Cu părul moale ca o spumă.

                           Pisica mea cu ochii mici
                           (Cea mai cuminte-ntre pisici)
                           Călca ușor, cu pași de fum,
                           Pe perinuțele de vată
                           Și nu ieșea deloc pe drum,
                           Ci toată ziua stând culcată
                           Și toată noaptea în cotlon,
                           Torcea același fir de cântec,
                           Când răsucit, când monoton
                           Ca un descântec...

Pisoi, motanul din vecini,
Cu blana ca de leopard,
Era-ncruntat și mustăcios,
Și bătăuș, și mâncăcios,
Și toată ziua sta pe gard
Pândind poiata cu găini...

Iar uneori, în zori – zbârlit,
Și zgâriat, și smotocit, -
Cu coada dreaptă și-nfoiată
Se cocoța în câte-un par,
Mai mândru ca un ghinărar
Dupa-o bătaie câștigată!...


                           Dar într-o seară, marți sau joi,
                           Când soarele în asfințit
                           Își scutura prin plopi bănuții,
                           Încetișor veni Pisoi
                           Pân’ sub cotlonul pisicuții
                           Și glăsui:

                           - De când exist,
                           Eu sunt grozav de feminist,
                           Și-ades mă bat cu alți motani
                          (De obicei cu coada bleagă,
                           Care se tem și de guzgani)
                           Să-i fac, cumva, să mă-nțeleagă...

                           Mi-i martor soarele, și luna-i,
                           Pot chiar să jur, numai să vrei,
                           Că-n ochii mei
                           Pisică sau motan tot una-i!
                           De-aceea, zic,
                           Nu ca motan, ci ca amic
                           Vin să-ți propun tovărășie,
                           Că doar egali suntem, se știe...


Stăpâna-mea a pus aseară
Sus în dulap, pe policioară,
Un pui tăiat să-i stea la frig.
(Așa ceva n-aș vrea să scap,
Dar sunt cam gras și nu încap...)
Ușița-i prinsă în cârlig
Și-o pot deschide puțintel.
Eu stau de pază, fără frică,
Iar tu fiind mai subțirică,
Te vâri acolo frumușel,
Iei puiul, pui la loc cârligul –
Și-n urmă împărțim câștigul...


                          Într-un desiș de pomușoară
                          S-a așezat Pisoi la masă.
                          Pisica îl privea sfioasă
                          Rozând un vârf de aripioară.
                          Și, ridicând un colț de buză,
                          A zis Pisoi:
                            - Ce-mi ești ursuză?
                         Ori poate-și stă aripa-n gât?
                         Zi “mulțumesc” și du-te-acasă,
                         Puteam să nu-ți dau nici atât!
                         Ce ți-a venit, mă rog, în minte?
                         Am spus ceva mai înainte?
                         Se poate... dar eram flămând!
                         Acuma, nici nu-mi dă prin gând!
                         Tu nu vezi cât ești de mică,
                         De păcătoasa și calică?
                         Admit la muncă drept egal
                         Dar nicidecum la cașcaval:
                         Eu sunt motan – tu ești pisică...15. Trei ghicitori și o poezie de Baudelaire - Nov 24, 2018 9:43:00 PM
Ghicitori:
1. Care-i mătăsosul
      Ce păzeşte focul
      Şi-şi spală cojocul?


2. Toarce lelea-ncetişor
      Fără furcă şi fuior!


 3. Mlădioasă, alintată,
      Se tot cere mângâiată,
      Toarce blând sș vrea hârjoană
      Dacă-i satisfaci vreo toană.


             
            Le chat

      Viens, mon beau chat, sur mon coeur amoureux ;
      Retiens les griffes de ta patte,
      Et laisse-moi plonger dans tes beaux yeux,
      Mêlés de métal et d'agate.

      Lorsque mes doigts caressent à loisir
      Ta tête et ton dos élastique,
      Et que ma main s'enivre du plaisir
      De palper ton corps électrique,

      Je vois ma femme en esprit. Son regard,
      Comme le tien, aimable bête,
      Profond et froid, coupe et fend comme un dard,

      Et, des pieds jusques à la tête,
      Un air subtil, un dangereux parfum,
      Nagent autour de son corps brun.

Charles Baudelaire- Les Fleurs du mal (XXXIII)
16. Ceramică veche și nouă în spațiul românesc - Nov 7, 2018 2:00:00 PM
Ceramica , de la începuturile ei, în , s-a manifestat nu numai ca un meșteșug menit să răspundă unor necesități (vase de lut, utilizate în traiul de zi cu zi), ci și ca o artă, parte a unei civilizații foarte vechi, în cadrul căreia, dimensiunii utilitare, i s-a asociat un simț estetic deosebit.

1.Ceramica de CucuteniCultura Cucuteni  (localitate în apropierea orașului Iași) a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane din Sumer și Egiptul Antic.
Ceramica de Cucuteni este una dintre cele mai vechi de pe teritoriul romanesc apreciata de specialiști ca fiind unicat în cultura europeană.
 Prezintă unele similitudini cu ceramica neolitică din China, aceasta din urmă apărând însă cu aproximativ o mie de ani mai târziu.
Ceramica de Cucuteni se individualizează prin motivele colorate în albastru și rosu, pe fond alb, reprezentând mai ales spirale, triunghiuri si alte forme geometrice.


Din perioada neolitică (cu 5000-6000 de ani în urmă) și până astăzi, olăritul a fost o ocupație constantă, dezvoltându-se, de-a lungul timpului, o cultura a ceramicii, cu elemente specifice, legate de forma, culori, motive decorative, în functie de zone si de destinatia obiectelor: vase ritualice (consacrate  sarbatorilor religioase sau evenimentelor importante din viata – nunta, nastere, inmormantare), vase de decor pentru gospodaria taraneasca, vase folosite in scopuri practice – urcioare, strachini, cani, oale, sfesnice, jucarii  etc., instrumente muzicale (ocarine, fluiere), componente arhitectonice s.a.m.d.

2. Ceramica de Marginea

În localitatea Marginea, județul Suceava, olarii păstrează și astăzi tehnici moștenite din vremea dacilor, în realizarea ceramicii negre (străchini, oale cu sau fără toarte), negrul fiind obținut printr-un procedeu de ardere în cuptoare închise. Ornamentele sunt simple, geometrice, sau vegetale, sub forma de crenguțe de brad, trifoi, vrejuri.
Ceramica de la Marginea apare ca rezultat al folosirii unei tehnologii de producție ce aparține culturii Horodiștea - Florești (perioada cea mai înfloritoare a ceramicii negre geto-dacice).
Formele vaselor, de asemenea sunt străvechi, oale mari, străchini, ulcele și ulcioare, platouri, obiecte de decor. Obiectele prin frecarea cu piatră de cremene capătă un luciu cenușiu-metalic. Prin mișcări de du-te-vino cu piatra se pot obține forme pe suprafața obiectului prelucrat, linii frânte, spirale, desene stilizate


3.Ceramica de Horezu

Ceramica de Horezu (județul Vâlcea), rezultat, de asemenea, al unei vechi tradiții, poate fi recunoscută prin culorile preferate – verde, albastru si cărămiziu, pe fond alb sau gălbui – și prin motivele decorative – cocosul, șarpele, spirala, peștele, porumbelul, steaua, soarele, arborele vieții.
17. Ceramica de Horezu - Nov 7, 2017 4:13:00 PM
Horezu: Muzeul ceramicii


Horezu este un oraș în județul Vâlcea, Oltenia, România, format din localitatea componentă Horezu (reședința), și din satele Ifrimești, Râmești, Romanii de Jos, Romanii de Sus, Tănăsești și Urșani.
Este atestat documentar într-un hristov aparținând domnitorului Vlad Călugărul din anul 1487, care pomenea de satul Hurez.
Denumirea actuală provine de la numele de "ciuhurez", o pasăre asemănătoare bufniței care populează pădurile din jur.


Ceramica de Horezu a fost  inclusă de UNESCO în Patrimoniul Cultural Imaterial. (6 decembrie 2012)Arta ceramicii este atât de veche, încât se confundă cu însăşi istoria umanităţii. Cărţile de referinţă spun că s-a născut în urmă cu 9.000 - 10.000 de ani, în Orientul Mijlociu.  Cele mai recente descoperiri susţin că a apărut acum mai bine de 25.000 - 30.000 de ani, în cultura amerindiană. Faţă de celelalte arte care apelează la metal, lemn sau textile, ceramica nu se dezintegrează. Lutul ars este singurul material de pe pământ care nu îşi schimbă proprietăţile în timp. S-au reconstituit astfel străvechi forme de existenţă umană datorită vaselor descoperite în pământ, în care strămoşii păstrau seminţele sau lichidele ori le foloseau pentru diferite ritualuri.

Un simbol dominant în pictura vaselor de Horezu este cocoșul alături de care, însă, întâlnim și alte figuri precum stele, șerpi, copaci, oameni, flori, pești, spirala dublă, linia dreaptă, linia ondulată, frunza, brâul, soarele, spicul, pomul vieții și coada de păun. Există și două culori specifice zonei: roșul și galbenul de Horezu.

Ceramică de Horezu

18. Robert Mickelsen - Artă din sticlă (I) - Oct 27, 2017 5:54:00 PM

Robert Mickelsen s-a născut în 1951 în Fort Belvoir, în Virginia dar a crescut în Honolulu -Hawaii.
Și-a făcut ucenicia cu un meșter sticlar timp de doi ani cam la mijlocul anilor `60...
Si-a vândut apoi propriile opere de artizanat timp de 10 în târguri în aer liber.
În 1989 renunță la expozițiile de artizanat și lucrează exclusiv pentru galerii de artă. De atunci cariera a căpătat anvergură. Expune în fiecare an in cele mai prestigioase galerii și participă la expoziții de prim rang în numeroase țări.

19. Lustre - Oct 26, 2017 4:43:00 PM
Lustrele sunt corpuri ornamentale de iluminat, cu mai multe brațe, de obicei suspendate de tavanul încăperilor. Adesea sunt împodobite cu numeroase prisme sau pandantive de cristal care refractă lumina în încăpere.
Simple sau sofisticate, transparente sau mate, din sticlă ieftină sau cristal, lustrele crează o ambianță plăcută prin jocul rafinat de lumini și umbre...(n.a.)


Plafoniere DedemanLustra Primăriei Saint-Denis - Paris20. SASSI D`AUTORE: Creații noi.(IV) - Oct 24, 2017 4:51:00 PM


SASSI D' Autore
(pagină Facebook)
Fantezie și talent
21. Din nou ...pietricele - SASSI D”AUTORE(III)- - May 21, 2017 8:35:00 PM
SASSI D' Autore (pagină Facebook)


22. Din nou ... bufnițe - May 14, 2017 5:07:00 PM
Adorabile!
Care mai de care !
De toate pentru toți !
(colecții : bibelouri, jucării, bijuterii, etc.)

23. Amuzante și nu prea... - May 11, 2017 5:57:00 PM

 
 Vai! Viața nu e întotdeauna veselă...
24. Proverbe cu tâlc - Apr 30, 2017 6:37:00 PM
Motto:
”Umorul constituie o forţă. Nimic nu reuneşte mai mult oamenii ca râsul!" ( Lev Tolstoi)
”Poeții sunt inima umanității.”( Eugene Ionesco)


Autor: Ion Pribeagu

*
Soacra mea, aseară,               S-a luat Lenuța
Cum ședea proțap,                 Cu domnu` Rapaport
Din perete, ceasul,                  Ea e tinerică,
I-a căzut în cap.                      El, aproape mort.
Eu privind pendula                  În zadar el cată
 Ce-i strivise nasul:                  Dorul să-și descarce:
”Nu aduce anul,                   ”Mortul de la groapă
Ce aduce ceasul!”                 Nu se mai întoarce”

*                            *
Când a părăsit-o                     S-a certat Rașela
Pe micuța lui,                          Cu al ei bărbat
Ea simți că-i intră-n                 Și s-a dus degrabă
Inimă un cui.                           Drept la avocat.                      
Dar s-a dus cu altul                 El văzând-o jună                    
Care-i dă de toate.                 A vrut să se-nfigă:
Bună e zicala:                         ”Când se ceartă doi
”Cui pe cui se scoate.”         Al treilea câștigă.”25. Frumoasele cochilii ( II ) - Apr 21, 2017 3:14:00 PM

Scoici sau cochilii

Cuvântul ”cochilii”este un cuvânt care desemnează în viața de toate zilele acoperământul moluștelor care le-au locuit.  Sunt colorate, cu forme diverse și bizare, și sunt căutate mai ales de colecționari și artizani...
Cochilia moluștelor denumite ”casques” (cască sau coif) este foarte grea și dură.
Este apreciată pentru realizarea cameelor , mici sculpturi, folosite ca obiecte de decor sau pentru bijuterii.

CameeCochilii deco 
(figurine)