Blogs Home » Edu » Psihologie » Horatiu Sima - psiholog clinician

Horatiu Sima - psiholog clinician

Despre psihologie si arta psihologica, despre tehnici terapeutice, despre activitati conexe, despre psihologia practica.

Articole Blog

01. Cu ce va pot ajuta :) - Feb 1, 2016 10:23:00 AM


Psihodiagnostic şi evaluare clinică:
-evaluarea subiectiv-emoţională,
-evaluarea cognitivă,
-evaluarea comportamentală,
-evaluarea psiho-fiziologică,
-evaluarea simplă a personalităţii şi a mecanismelor de coping,
-adaptare sau defensive,
-evaluarea psihologică asociată activităţilor cu cupluri, familii sau a altor grupuri,
-evaluarea contextului familial, profesional, social, economic, cultural în care se manifestă problemele psihologice,
-evaluarea dezvoltării psihologice;
Intervenţie, asistenţă şi consultanţă psihologică: 
-educaţie pentru sănătate,
-promovarea sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos,
-prevenirea îmbolnăvirilor, elaborarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea programelor de promovare a sănătăţii şi de prevenire a îmbolnăvirilor la nivel individual, de grup, comunitar şi/sau guvernamental,
-intervenţii specifice pentru persoanele cu nevoi speciale din aria psihopedagogiei speciale în condiţii de psihopatologie,
-consiliere şi terapie suportivă,
-optimizare şi dezvoltare personală,
-autocunoaştere (coaching psihologic);
Cercetare şi formare profesională complementară şi continuă, după caz: 

 -formarea profesională continuă,
-organizarea de workshop-uri.


02. O cercetare sociologica despre Serviciile psihologice în România - Jan 12, 2016 1:09:00 PM
Descarcati fisierul in format PDF

Cercetarea a presupus aplicarea unei strategii cantitative bazate pe sondaj de opinie la nivel national, reprezentativ pentru mediul urban, cu un volum de 1000 de respondenți cu vârste cuprinse în intervalul 18-60 ani;

Intrebari :

Cât de des auziţi vorbindu-se despre profesia de psiholog?
Cunoaşteţi care este diferenţa dintre un psiholog şi un psihiatru?
Aţi fost vreodată la psiholog?
Aţi fost vreodată la psiholog?
Gradul de satisfacţie în raport cu serviciile oferite de un psiholog
Dacă dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră ar avea o problemă de natură psihologică cui v-aţi adresa?
Vi se pare că este corect ca medicii sau psihiatrii fără studii de specialitate sau competenţele necesare, să furnizeze servicii psihologice?
Vi se pare că este corect ca policlinicile medicale care nu au dreptul să furnizeze servicii psihologice să facă acest lucru?
Având în vedere faptul că serviciile psihologice nu sunt subvenţionate de către stat, consideraţi că preţul pe care îl plătiţi pentru serviciile psihologice este:...
Cât de importantă consideraţi examinarea psihologică?
Care este tariful pe care îl puteţi plăti pentru o şedinţă de psihoterapie?

(sursa copsi.ro)
03. CODUL DEONTOLOGIC AL PROFESIEI DE PSIHOLOG CU DREPT DE LIBERĂ PRACTICĂ - Jan 12, 2016 12:57:00 PM
Descarcati documentul in format PDF 


COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA HOTĂRÂRE pentru aprobarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică și a Codului de procedură disciplinară

 În temeiul dispoziţiilor art. 27 lit. a) din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România,

Convenţia naţională a Colegiului Psihologilor din România h o t ă r ă ş t e:

 Art. 1. – (1) Se aprobă Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, potrivit anexei nr. 1 și Codul de procedură disciplinară, denumite în continuare coduri, potrivit anexei nr. 2. (2) De la data intrării în vigoare a codurilor, acestea reprezintă normele deontologice și procedurile de aplicare ale răspunderii disciplinare a psihologilor cu drept de liberă practică înscriși în Colegiului Psihologilor din România.
Art. 2.– (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare de la data adoptării acesteia în şedinţa Convenţiei Naţionale. (2) Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România
Prof. univ. dr. Mihai Aniţei Bucureşti,
1 noiembrie 2013 Nr. 4.
04. Despre femei si barbati - Jan 4, 2015 9:56:00 PM
Despre femei si barbati am tot citit, dar niciun articol nu m-a lamurit daca ceea ce scrie acolo se aplica tuturor.
M-am suparat si m-am hotarat sa va scriu aici ca nu exista o reteta universala miraculoasa pe care atunci cand o pui in aplicare sa te transforme total.
Femeile iubesc tot felul de barbati si barbatii se culca cu toate tipurile de femei.
O relatie nu se leaga pentru ca ai o palarie mai frumoasa sau ca ai pantofii curati.
Nu iubim femei sau fetite, nu ne indragostim de barbati sau copilasi.

Toti avem scheme complexe de stabilire a compatibilitatii, diferite de la o persoana la alta.
Iubiti tot ce va sta in cale si nu ezitati sa va faceti cunoscute sentimentele!
05. Depresia de Craciun! - Dec 17, 2014 2:00:00 PM

In fiecare an sarbatorile sunt un prilej de bucurie.
Nu pentru toti!
Da, printre noi exista si persoane care detesta Craciunul!
Depresia este o emotie legata de renuntare, de incapacitatea de a mai dori a face ceva. Sunt diverse motive petru care oamenii pot intra in depresie. Acestia nu reusesc sa se acomodeze cu starea de sarbatoare, cu gandurile bune stiind ca nu au pentru ce sa se bucure. De obicei, lipsa banilor este principala sursa a depresiei de sarbatori. Pe locul doi se afla lipsa afectiunii din partea celor dragi.
Depresia de Craciun este un fenomen des intalnit in mediile psihologice, rata de sinucideri este cea mai mare in luna decembrie ceea ce spune destul de clar ca depresia de sarbatori este o problema reala.
Ce putem face sa depasim acesta situatie?
Nebunia cu petrecerile, cadourile sau conditiile sociale si familiale pot fi evitate. Nu exista Craciun perfect, ci Craciunul potrivit pentru noi. Nimeni nu cunoaste modalitatea ideala de petrecut Craciunul. O zi frumoasa de Craciun poate fi petrecuta uitandu-ne chiar si singuri la un film mancand ce ne place.
Daca avem prieteni, este de preferat sa facem in asa fel incat sa ne intalnim si sa sarbatorim impreuna. O muzica placuta, o ciocolata fac din Craciun o sarbatoare minuntata.
Important este sa constientizam ca starea noastra de bine, de fericire tine doar de noi. Atunci cand am acceptat aceasta, stim ca starea emotionala in care ne aflam ne permite sa ne acceptam cu puncte tari si puncte slabe, cu calitati si defecte si astfel incepe acceptarea si imbunatatirea imaginii noastre de sine.
Nu uitati sa daruiti din putinul vostru. O sa va simtiti mai bine!

Craciun Fericit, dragii mei !
06. Este bine sa fii competitiv in adolescenta ? - Dec 4, 2014 8:52:00 PM

Un studiu realizat de cercetatorii americani arata ca influenta competitivitatii asupra starii de sanatate a psihicului, depinde de tipul de competitie si de genul adolescentului.
Studiu a urmarit efectul a doua tipuri de competie asupra sanatatii mentale si asupra vietii sociale a acestora: competitia pentru castig si dominare; competia pentru a excela si a-si depasi propriile limite.
Competitivitatea poate avea dezavantaje sociale si emotionale, efectele variind de la un gen la altul.In cazul fetelor competitia dauneaza relatiilor sociale si coreleaza cu nivele crescute de depresie, ceea ce nu se intampla si la baieti. competitia cu scopul de a-si depasi limitele este benefica ambelor sexe.
Situatii ce pot aparea din prea multa dorinta de competitivitate:
- dorinta de a obtine cele mai bune rezultate din orice intreprinde. (perfectionist)
- dorinta de a fi singurul laudat
- devine agresiv si apeleaza la violenta atunci cand considera ca nu faca fata unei situatii.
In astfel de situatii se poate intervenii :
 - discutand despre standarde si incercarea de modificare a lor
 - oferirea de afectiune si sprijin neconditionat
 - folosind sintagme de genul:"Pentru mine nu conteaza sa fii cel mai bun. Eu te iubesc pentru ceea ce esti" sau "Si eu mai gresesc din cand in cand. Nu poti sa fii mereu cel mai bun "

Greselile sunt importante pentru ca ne ajuta sa ne perfectionam. Esecul nu este ceva rusinos.
07. Despre somatizare - Dec 3, 2014 10:50:00 PM
Se mai numeste si tulburare polisimptomatica si reprezinta o combinatie de durere si simptome gastrointestinale, sexuale si pseudoneurologice. Poate debuta pana la varsta de 30 de ani fiind o tulburare cronica, fluctuanta, care rareori se remite complet.
Persoanele cu aceasta tulburare solicita adesea dignostic si tratament medical variat, iar neconfirmarea acestora de catre specialist, le determina sa apeleze la mai multi medici pentru a-si confirma temerile si proprile convingeri. Prescrierea mai multor tratamente au ca efect complicarea situatiei deja existente.


Tratamentul ar putea consta in terapie suportiva, terapie ocupationala, precum si in terapia orientata spre constientizarea conflictelor dinamice, terapia comportamentala pentru relaxare si narcoanaliza. Negarea transanta a bolii invocate de pacient nu poate duce la succesul terapiei. Recunoastem ca simptomele lui reprezinta o suferinta  vizibila, chiar daca nu sunt sustinute de traumatisme organice, ceea ce corespunde realitatii.
08. Despre agresivitate - Dec 2, 2014 5:09:00 PM
Va pot spune ca agresivitatea este o stare psihica ce se poate manifesta in aproape toate domeniile de activitate. Ea se face simtita inca din copilarie si poate atinge cote maxime la orice varsta in functie de factorii ce pot influenta limitarea sau accentuarea episoadelor agresive.

Agresivitatea este inascuta, dupa cum afirma S. Freud. Oamenii se nasc cu predispozitia sau impulsul de a fi violenti si de a agresa. Cum aceasta trasatura nu poate fi inlaturata,trebuie, prin educare, gasite modalitati constructive de canalizare a energiei negative.
09. Despre Frica - Nov 26, 2014 1:43:00 PM

Frica nu vine niciodata singura, de obicei, ea se asociaza si cu alte suferinte, cum ar fi depresia, asa incat cele doua se trateaza concomitent. Medicul urmeaza sa stabileasca daca frica este doar insotitorul unei alte boli sau daca ea insasi constituie afectiunea centrala, care necesita tratament. 
95% din persoanele afectate sunt convinsi ca au o suferinta fizica precum tahicardia sau dificultati de respiratie, dar 5% povestesc medicilor despre temerile lor. Multi incearca sa-si aline suferinta singuri consumand alcool, dar paharul de vin baut inainte devine un ritual nelipsit si astfel oamenii ajung sa fie dependenti de alcool. 
Antrenamentul subconstientului prin autoapreciere si folosirea strokeurilor pozitive este cel mai bun tratament impotriva fricii.
10. - Nov 25, 2014 10:59:00 AM

Salut, prieteni !

Desi am deschis acest blog de ceva timp, recunosc ca nu i-am acordat atentia cuvenita.
Astazi m-am decis sa-l fac sa cresca, sa postez aici cat mai multe articole interesante, sa raspund intrebarilor voastre si sa creez o comunitate care sa poata sa modeleze destine.

Va multumesc pentru interes!

ps: astept intrebarile voastre la comentarii sau la adresa de e-mail : [email protected]
11. Christmas in New York - Dec 20, 2011 3:54:00 PM

12. Schimbarea in cariera - Apr 19, 2011 12:14:00 PM
In viata profesionala, cu totii, traversam momente de schimbare, aceasta schimbare imbracand diferite forme.

Ne vom referi in acest articol la urmatorul context de schimbare pe care l-am vazut destul de frecvent in ultima vreme: persoane care au o experienta de 6-10 ani in companii mari, pozitii ierarhice superioare si care sunt in situatia de as cauta un nou job.

Am observat ca in asemenea cazuri timpul de cautare a unui nou job este destul de mare (intre 6 luni si 1 an si jumatate), iar procesul de gasire a unei noi oportunitati profesionale este destul de anevoios, frustrarile, dezamagirea si dezorientarea fiind sentimente acumulate pe parcursul acestui proces.

De aceea, ne propunem sa facem cateva recomandari si sa evidentiem cateva directii de urmat. Ar fi de subliniat faptul ca aceste directii pot fi dezvoltate pe termen lung (nu e nevoie sa asteptam momentul cautarii unui nou job, ci le putem incorpora intr-un comportament de gestionare a propriei cariere).

1. Cea mai buna abordare este sa te plasezi intr-un context de invatare continua, sa dezvolti noi abilitati si competente, pe scurt – sa evoluezi. Fii permanent la curent cu oportunitatile educationale din domeniul in care activezi (cursuri, certificari, conferinte, seminarii, etc.) si acorda timp si resurse financiare acestor oportunitati.

2. Construieste-ti in permanenta reteaua de contacte profesionale (in mediul online, dar si in afara lui), ofera-ti ajutorul atunci cand poti face recomandare, atunci cand poti oferi un sfat, o sugestie…

Primesc, in ultima vreme, destul de multe cereri de intalniri de la oameni care sunt in cautarea unei noi oportunitati profesionale, iar recrutorii au inceput sa aloce timp intalnirilor cu potentiali candidati... chiar si in absenta unor proiecte de recrutare potrivite pentru profilul respectiv.

O asemenea intalnire este benefica de ambele parti: pentru candidat este o buna oportunitate de a oferi informatii despre experienta lui profesionala si despre asteptarile si planurile sale de cariera, iar pentru recrutor este o sansa de a cunoaste un potential viitor candidat pentru proiectele sale.

Acest trend marcheaza, in opinia mea, un moment de maturizare a actorilor de pe piata muncii din Romania: candidatii au inceput sa devina proactivi, sa isi construiasca cu mai multa grija parcursul profesional, sa isi creeze oportunitati si sa aleaga optiunea cea mai buna pentru evolutia lor – iar recrutorii, au inceput sa inteleaga valoarea importanta pe care o poate aduce o retea “bine intretinuta”.

3. Gestioneaza-ti propriul bagaj emotional atunci cand te afli intr-un context de schimbare. Cand suntem in situatia de a iesi din zona de confort si de a lua decizii importante, comportamentul invatat este acela de a minimaliza riscurile, de a intarzia sau chiar anula luarea unei decizii de teama unui esec si din dorinta de a pastra cu orice pret zona de confort.

Ceea ce facem, de fapt, este negarea sau limitarea capacitatii proprii de a accede la oportunitati de crestere si schimbare. Pe scurt, este vorba de frica…

Dar aceasta este o atitudine care poate fi schimbata, daca o recunoastem si daca o confruntam prin stabilirea unor obiective clare si prin definirea cat mai precisa a ceea ce ne dorim.

Este un proces in care un consilier de cariera sau un coach va pot oferi un suport important.

4. Realizarea unui plan de cariera. Si aici putem sublinia cateva aspecte importante:

-Am observat ca majoritatea oamenilor investesc mai mult efort in planificarea unei vacante de o saptamana decat in construirea unui plan de cariera. Vacanta este o gratificare temporara, planul de cariera va poate afecta viata pe termen lung.

-Ca in cazul oricarui proces de planning, disciplina si perseverenta sunt extrem de importante, impreuna cu flexibilitatea in executie/implementare. Cheia succesului este sa ne concentram asupra obiectivelor si sa fim flexibili in identificarea oportunitatilor care ne vor ajuta sa atingem aceste obiective.

-Cel mai bun moment pentru construirea unui plan de cariera este “acum”, pornind de la ceea ce ai acumulat ca experienta profesionala si ceea ce iti doresti in viitor.

Si nu in ultimul rand: fiti activi si optimisti atunci cand abordati o schimbare profesionala. Atitudinea se transmite si interlocutorilor si, uneori, face diferenta!

Read more at www.psychologies.ro


13. The End of the Dollar? - Apr 18, 2011 6:57:00 PM

14. De ce e bine si placut sa radem - Cunoaste-te - Dosar Psihologie - psychologies.ro - Apr 18, 2011 5:24:00 PM
De ce e bine si placut sa radem - Cunoaste-te - Dosar Psihologie - psychologies.ro
15. O familie fericita ! - May 24, 2010 10:07:00 PM

16. Spring - Feb 24, 2010 1:30:00 AM

17. Everything is easy - Jan 18, 2010 4:51:00 PM

18. Drug-Free World - Jun 21, 2009 3:14:00 PM

19. Drug - Free World - Jun 21, 2009 3:11:00 PM

20. Discriminarea Doare - Jun 19, 2009 9:27:00 AM

Renunta acum la atitudinea rasista.
21. Iti plac animalele? - May 25, 2009 5:22:00 AM
Love me!

22. Vreau sa-mi spui ca iti pasa de mine. - May 20, 2009 2:37:00 PM
23. TED - May 6, 2009 11:11:00 AM

TED in Romania
24. RAZVAN LUCESCU - Apr 29, 2009 10:31:00 PM
RAZVAN LUCESCU NOUL ANTRENOR AL ROMANIEI
25. TOT vs NIMIC - Dec 16, 2008 11:27:00 PM
Am ajuns in pozitia asta.
Gandesc.
Dar ce gandesc? NIMIC.
La ce ma gandesc? la TOT
Am doar intrebari la care nu le gasesc un raspuns plauzibil si asa ajung sa renunt la ele sau sa le dau un raspuns simplu.
Criza financiara? Bancile? Evolutia? Ecologia? Natura?- OMUL
Societatea m-a invatat ca eu sunt cel mai important pe planeta, eu Omul.
Defapt sunt un nimic. Sunt un ceva care se misca, poate nici de miscat nu pot sa o fac..dar sunt invatat.. Caut sa ies castigator si pierd in secunda doi.
Caut sa supravietuiesc, sunt impins sa ucid.
Eu mai sunt om? Putere sau Suflet?
Suflet sau Corp?
Ce se alege? Corpul si Puterea.