Blogs Home » Profesional » Servicii » Generalitati despre deratizare

Generalitati despre deratizare

Rozatoarele sunt cele mai numeroase mamifere, acestea reprezinta o treime din fauna globala. Soareci si sobolani sunt mamifere mici care se gasesc in zonele unde exista surse de alimentatie, apa si temperaturi adecvate reproducerii. Astfel de zone se gasesc in cadrul asezarilor umane iar indiferent de circumstante soareci se adapteaza foarte rapid mediului inconjurator.

Problema care apare odata cu aparitia soarecilor si sobolanilor in gospodariile oamenilor este raspandirea microorganismelor precum: purici, capuse si paraziti periculosi. In acelasi timp aceste animale pot intre in contact cu alimente sau suprafete de lucru pe care le contamineaza, blana, excrementele si urina lor contine numeroase bacterii foarte daunatoare. Bolile raspandite de soareci si sobolani sunt: bruceloza, febra aftoasa, leptospiroza, trichineloza, etc. 

Speciile de rozatoare pe care la intalnim cel mai des in gospodariile oamenilor sunt:

  • Mus musculus - soarecele de masa
  • Rattus rattus - Sobolanul negru de casa
  • Rattus norvegicus - Sobolanul norwegian, sobolanul de canalizare

Deratizare este o operatiune necesara si importanta daca se observa o invazie de rozatoare. Operatiunea de deratizare vizeaza combaterea rozatoarelor si impiedicarea inmultirii acestora, deoarecere rozatoarele reprezinta un pericol de transmitere a boliilor sau chiar in unele circumstante pot produce pierderi economice.

Ce este deratizarea?

Deratizarea este o operatiune care aplica masuri complexe cu scopul eliminarii rozatoarelor dauantoare sau mentinerea lor la un nivel numeric minimal. Deratizarea are un rol important deoarece combate raspandirea bolilor periculoase transmise de rozatoare si evita pierderi economice.

Tipuri de deratizare

Deratizarea poate fi clasificata in functie de metoda de preventie:

  • Deratizarea chimica - In cadrul deratizarii chimice se folosesc substante cu grad mare de toxicitate pentru eliminarea rozatoarelor
  • Deratizarea mecanica - in cadrul deratizarii mecanice se folosesc capcane, curse sau custi pentru a captura rozatoarele

Pe langa clasificarea in functie de metoda de preventie mai putem clasifica operatiunea de deratizare in functie de scopul avut, astfel avem:

  • Deratizarea profilactica - deratizare de preventie
  • Deratizare de combatere

Deratizare pentru o viata sanatoasa

Deratizarea asigura eliminarea rozatoarelor daunatoare din gospodaria ta. Pentru evitarea crearii unui focar aceasta operatiune trebuie efectuata de cel putin doua ori pe ani, primavara si toamna. 

Recomandam ca operatiunea de deratizare sa fie executata de o firma specializata cu experienta in domeniu, care are personal calificat absolvent a cursurilor DDD (dezinfectie-dezinsectie-deratizare), care foloseste substante avizate si care au certificate de conformitate. Preturile pentru deratizare pot varia in functie de zona si de suprafata pe care doriti sa efectuati deratizarea.

Concluzia este ca solutia optima deratizarea este o necesitate, in zonele in care rozatoarele daunatoare traiesc impreuna cu omul, deoarece prin eliminarea lor ne protejam sanatatea!