Despre mine

Goja Anca

M-am născut la 3 octombrie 1978, în Baia Mare, şi 22 de ani mai târziu am absolvit Universitatea «Babeş-Bolyai» Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţe Pol...

Blogs Home » Litere » Literatura » Fabrica de fericire

Fabrica de fericire

Pentru că am vrut să îmi petrec viaţa făcând ceea ce-mi place – să scriu -, m-am făcut jurnalistă. Apoi am constatat surprinsă că pot nu doar să transcriu realitatea, ci şi să construiesc lumi şi să le dau viaţă. Acum sunt dependentă de asta.Articole Blog

01. Training internațional în Maramureș: "Youth for Dialogue" - Feb 26, 2020 5:56:00 PM
Persoanele cu vârsta peste 18 ani, care cunosc bine limba engleză și au vederi deschise, au acum ocazia de a participa la un trainig internațional de 6 zile. Ele vor învăța cum să faciliteze un dialog interetnic și interreligios, pentru a putea aplica aceste cunoștințe în comunitatea din care provin. 

Aplicanții trebuie să aibă experiență în munca cu tinerii sau să își dorescă să lucreze cu tinerii ori să medieze dialoguri de toate felurile și pot proveni din România, Republica Moldova, Ucraina, Polonia și Germania. 

Candidaturile pentru atelierul "Youth for Dialogue" se pot depune până la data de 1 martie, completând formularul pe care îl găsiți accesând link-ul de la finalul articolului. 

Atelierul va dura 6 zile, începând cu data de 24 aprilie, și se va desfășura la Cărbunari, foarte aproape de Baia Mare.

Va fi un eveniment internațional, găzduit de Diana Damșa, o femeie cu mari calități în ceea ce privește comunicarea cu tinerii și nu numai. Alături de ea, vor mai lucra doi traineri, experți în dialog: Angela Starovoytova, din Ucraina. și Neil Oliver, din Marea Britanie. 


Diana DAMȘA. Foto: Diana TOPAN

Cu siguranță veți avea multe de învățat și nu vă va părea rău pentru timpul afectat acestei minivacanțe active.


Call for participants: YOUTH FOR DIALOGUE
02. Mărțișoarele Alexandrei Neacșu vestesc trezirea la viață a naturii - Feb 26, 2020 1:05:00 PM


Târgul "Mărțișor cu dor", aflat anul acesta la a XII-a ediție, propune o largă varietate de mărțișoare, care se caracterizează prin originalitate, bun-gust, calitatea lucrăturii și a materialelor. Dacă ați vizitat târgul și în anii trecuți, vă veți bucura să regăsiți unii artiști obișnuiți ai evenimentului, dar veți fi surprinși și de numele noi, pe care, cu siguranță, le veți reține.Alexandra Neacșu propune pentru doamne și domnișoare modele mai vechi și mai noi, dar pe care nu le veți regăsi la alți artiști. Una dintre colecții are ca sursă de inspirație costumele tradiționale românești din diferite zone ale țării. O altă colecție pune în valoare flora specifică primăverii, plantele presate și uscate fiind lipite pe o bucată de pânză și rezultând un mărțișor potrivit iubitorilor naturii. Cocorii sunt un alt simbol al primăverii, sosirea acestor păsări fiind o sursă de bucurie și speranță.Alexandra Neacșu: "Pentru mine mărțișoarele sunt simboluri ale bucuriei de a sărbători începutul unui nou ciclu - trezirea la viață a naturii. De aceea, am ales să întâmpin primăvara cu: ghiocei plini de gingășie și candoare, pentru a dărui speranță și bucurie celor dragi, dătători de curaj și încredere în propriile forțe; primule (ciuboțica cucului), toporași, panseluțe (trei frați pătați), miozotis (nu-mă-uita), ploiță, arnică, piciorul cocoșului, hortensie, garofițe sălbatice, trifoi cu trei și cu patru foi, plini de culoare, care adună în ele soarele și căldura generatoare de viață; cocori care vestesc venirea primăverii. Încununez toate acestea cu modele de pe vechi țesături românești, purtătoare de simboluri adânci, care să ducă mai departe esența spirituală a acestui popor."

Anul acesta, Târgul "Mărțișor cu dor" se va desfășura într-un nou spațiu: Galeria Varvedo, strada Crișan nr. 6/1, vizavi de Turnul Ștefan, lângă Teatrul Municipal. Târgul va putea fi vizitat de vineri, 28 februarie, până duminică, 1 martie, între orele 9 și 21. Evenimentul este organizat de Asociația NOD.
03. Pioni-broșă pentru femei vesele, de la Lipo Iri, la Târgul "Mărțișor cu dor" - Feb 25, 2020 3:08:00 AM


La Târgul "Mărțișor cu dor" o veți regăsi, anul acesta, pe Lipo Iri, alături de pionii ei veseli și colorați. Cu acești omuleți și animale în miniatură, Lipo Iri reușește să contureze un univers propriu, în care inocența și ludicul sunt la ele acasă. Pionii pot fi purtați în piept tot anul, și vă vor face zilele mai ușoare, aducându-vă bucurie.Lipo Iri: "Vă aștept la standul @lipo.iri din târgul de Mărțișor cu dor să explorați, să vă jucați, să căutați și să găsiți fărâme de povești și bucățele de primăvară.Mi-a plăcut mereu să experimentez, să încerc fel de fel de lucruri și să mă joc cu culori, forme și texturi. Astfel, anul acesta vin cu mărțișoare ludice, inspirate din natură, tradiții și superstiții populare, fiecare piesă având în ea o bucățică din creativitatea mea și, sper eu, un mesaj cu bucurie de viață. Sunt poznașe și zburdalnice, pline de energie și culoare, vesele și povestitoare, așa cum vă doresc și vouă să vă fie primăvara.Pentru mine, «pionii broșă» sunt nu doar un mărțișor, ci și un mic prieten, împreună cu care sărbătoresc și mă bucur de întoarcerea la viață a naturii."Târgul "Mărțișor cu dor" se va desfășura anul acesta într-un nou spațiu: Galeria Varvedo, strada Crișan nr. 6/1, vizavi de Turnul Ștefan. Evenimentul va debuta vinerea aceasta, pe 28 februarie, și se va încheia duminică, 1 martie. Program: de la ora 9, la ora 21. Organizator: Asociația NOD.

Foto: Alina Bondrea04. Mărțișoare pentru femei îndrăznețe, de la Odette Lupu, la Târgul "Mărțișor cu dor" - Feb 24, 2020 4:26:00 PM


Pentru prima oară, după 12 ani, Târgul "Mărțișor cu dor" se va desfășura într-un nou spațiu: Galeria Varvedo, strada Crișan nr. 6/1, vizavi de Turnul Ștefan. Evenimentul va debuta vinerea aceasta, pe 28 februarie, și se va încheia duminică, 1 martie. Program: de la ora 9, la ora 21. Organizator: Asociația NOD.O prezență nouă la Târgul "Mărțișor cu dor" o constituie creațiile lui Odette Lupu. Este vorba despre mărțișoare prețioase, realizate din argint, pentru femei cu gusturi îndrăznețe. 


Odette Lupu: "Am absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, la secția Grafică de șevalet. În prezent sunt profesor la Școala de bijuterie contemporană LUPU.
Creez bijuterii care pornesc de la un concept, doresc să completeze personalitatea purtătorului, să transmită o anumită energie, depășind rolul decorativ de accesoriu. Explorez relația dintre bijuterie și corpul uman, căutând asocieri armonioase între diferite materiale și tehnici de lucru.

iesele expuse sunt din argint, lucrate manual, conțin simboluri transpuse în motive geometrice, vegetale, zoomorfe și antropomorfe, sub formă de talisman."05. Mărțișoare brodate de la Maria Brete, la Târgul „Mărțișor cu dor” - Feb 22, 2020 2:28:00 PM

Anul acesta, Târgul „Mărțișor cu dor” se va desfășura în casă nouă, mai precis la Galeria Varvedo, de pe strada Crișan nr. 6 (Baia Mare). Cu toate acestea, unii dintre artiștii pe care i-ați cunoscut și îndrăgit la edițiile trecute vor fi prezenți și acum.Maria Brete (cunoscută și prin pagina ei de Facebook, Zorele colorate) propune mărțișoare-bijuterii, brodate cu motive tradiționale sau flori. Ea face minuni cu acul și ața, reușind, într-un stil inconfundabil, să realizeze piese unicat sau de serie mică, fie elegante, fie foarte vesele. O formulă reușită de a îmbina tradiția cu modernitatea.


Maria BRETE: „Am început acest meşteşug cu gândul la frumos şi la o utilizare a cusăturilor şi broderiilor manuale cu aplicaţie preponderentă în bijuterie.
Un impulsa fost de ajuns să merg mai departe, să creez şi să inovez pentru a bucura ochii iubitorilor de frumos.
Mărţişoare, bijuterii şi accesorii realizate manual şi cu mult drag, veţi găsi la Mărţişor cu Dor, ediţia din acest an.


Vă aştept cu drag să ne vizitaţi în noul spațiudin Baia Mare, str. Crisan 6/1, Galeria Varvedo, cu produse noi, realizate manual în atelierul nostru.”


Târgul „Mărțișor cu dor” va fi deschis de vineri, 28 februarie, până duminică, 1 martie, între orele 9 și 21. Evenimentul este organizat de Asociația NOD.06. Ofrandă lui Buk - Feb 22, 2020 7:49:00 AMDimineți sordide, când sorbi din berea rămasă deschisă din seara trecută, când îți trimiți CV-ul, cu ochii lipiți de somn, unor firme cel mai probabil dubioase, când ți se pare că florile din vază nu se potrivesc deloc în peisaj, dar chiuveta plină cu vase murdare, da. Dimineți în care pisica miorlăie enervant și tu n-ai chef să te ridici din pat ca să-i dai mâncare, când râgâi zgomotos și, în același timp, îți imaginezi că ridici un pahar de șampanie otrăvită în cinstea fostului tău șef, când te simți murdară și cu mintea amorțită și știi, da, știi că singurul remediu ar fi câteva pagini din Bukovski. Omul care nu se sfiește să-i spună vomei „vomă”, bărbatul căruia nu-i e rușine cu propria disperare, scriitorul care își bate joc de sine și de cititori, într-atât încât ajungi să îl respecți ca pe singura dovadă de autenticitate rămasă în lume. Buk, mântuitorule, mă închin ție și vărs câteva picături de bere răsuflată pentru odihna sufletului tău îmbibat în alcool.


E momentul adevărului. E momentul despărțirii. Pielea lui albă, fragilă nu va mai sta niciodată lipită de obrazul tău. Degetele lui lungi, cu unghii tăiate neîndemânatic, nu te vor mai căuta. Îți vine să plângi, dar te gândești că prin pleoape ar curge bere, iar Buk s-ar supăra pentru așa o risipă. Nu e loc de pămpălăi în lumea asta. Chiar și el îți spunea să fii tare, să nu te mai gândești la asta. Mai bine bea, și alcoolul va gândi pentru tine. Întinzi mâna, vrei să apuci sticla de bere de pe măsuța de sticlă. Dar berea cade, se lovește cu zgomot și în jur e o explozie de cioburi. Nu faci nicio mișcare, le privești așteptând să se liniștească. Moartea e atât de aproape. Oricare dintre cioburile acelea ar putea s-o aducă aici. Moartea e atât de aproape, încât pare prietenoasă.La biserica de peste drum a început slujba. Nu știai că sunt slujbe sâmbăta. Preoții și politicienii se pricep cel mai bine la promisiuni. Dacă ne votați, vă va fi bine după alegeri. Dacă nu vă e bine după alegeri, și în viața asta, în general, nu-i nimic: vă va fi bine după moarte. Toți vor ceva de la tine. Unii voturi, alții bani. Numai tu, Buk, nu vrei nimic, nici măcar o amărâtă de bere răsuflată. Tu te oferi fără pretenții, ca o femeie disperată. Ceri doar să fii iubit. De dincolo de geam, mă privesc un copac fără frunze și un bloc căcăniu. Cu geamurile acelea negre, arată ca o închisoare în care oamenii sunt siliți să își trăiască viața conform unor tipare. Să facă zi de zi aceleași lucruri și totuși să creadă că sunt fericiți. Să aibă reguli stupide pe care să le urmeze cu strictețe: nu bea alcool înainte de ora 13, nu lua numele mântuitorului în deșert, nu îți tăia venele cu cioburi de sticlă, nu te îndrăgosti de bărbați căsătoriți, nu rămâne niciodată fără un loc de muncă. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, observi că există reguli pentru orice: reguli după care trebuie (sau nu trebuie) să te educi, să iubești, să muncești, să te relaxezi, să te bucuri, să speli vasele sau să arunci gunoiul. La înveți pe parcurs, în timp ce trăiești într-un bloc căcăniu cu guri negre în loc de geamuri, pe peretele căruia scrie cu alb „Privește cerul”. Încerci să lupți, să te împotrivești, să strigi, dar ei, cei care apără regulile, sunt întotdeauna mai puternici, mai organizați. De la o vârstă obosești. Nu mai vrei să demonstrezi nimănui nimic. Doar un ciot de orgoliu, rămas stingher în cutia ta toracică, mai ține să își demosntreze sieși ceva. Și atunci te trezești dis de dimineață, sorbi din berea răsuflată, arunci sticla în chiuveta plină cu vase murdare, spargi cu zgomot măsuța de sticlă, te întinzi înapoi pe patul cu cearceaful mototolit și citești câteva pagini din Charles Bukovski.
07. Păpuși liliputane de la Credențul Ancuței, la Târgul "Mărțișor cu dor" - Feb 19, 2020 4:54:00 PM

Târgul "Mărțișor cu dor" se va desfășura anul acesta într-un nou spațiu: Galeria Varvedo, strada Crișan nr. 6/1, vizavi de Turnul Ștefan. Târgul va fi deschis de vineri, 28 februarie, până duminică, 1 martie, de la ora 9, până la ora 21. Printre expozanții de anul acesta se numără Credențul Ancuței, alias Anca Achim.

Anca Achim e o artistă pe care mă bucur foarte mult că am avut ocazia să o cunosc. Îi urmăresc creațiile pe pagina sa de Facebook, Credențul Ancuței, și nu încetez să mă minunez de universul plin de inocență căruia îi dă viață. Ancuța coase păpuși, mai mici sau mai mari, cu aripi de înger sau fără, fetițe și băieței, și singurul lucru de care îmi pare rău este că nu mai sunt copil, să mă pot juca cu ele. Am depășit de multișor vârsta copilăriei și țin minte că pe atunci cele mai multe jucării erau de-a dreptul urâțele. Dar personajele Ancuței au fiecare o personalitate proprie, sunt realizate cu migală și atenție la detalii, încât îmi imaginez că un copil le-ar iubi imediat. Chiar și pentru așa-zișii oameni mari ele sunt irezistibile, fie și doar ca obiecte de decor. Realizate la dimensiuni liliputane, păpușile-mărțișor sunt un fel de a avea buna-dispoziție la purtător. Culorile vii, delicatețea și inocența acestor personaje miniaturale aduc zâmbetul pe buzele fericitelor care le-au primit în dar. Anca Achim: "De fiecare dată când mă gândesc la mărţişor, gândul îmi zboară la copilărie, primavară, soare, flori şi bucurie. Pentru mine, această sărbătoare este una deosebită şi, deşi poate parea nesemnificativ, emoțiile pe care le trăieşti în momentul în care cineva drag iţi prinde mărţişorul în piept sunt unice de fiecare dată. Fiecare mărţişor pe care l-am primit e frumos în felul lui şi îmi aminteşte cu drag de persoana ce mi l-a daruit. Printre cele mai frumoase sunt cu siguranță cele pe care mi le-a daruit "mama" (bunica mea) si pe care le mai păstrez şi azi ca pe niste comori nepreţuite. Mărţişoare cusute cu suflet şi multă migală, pe pânză, menite să-mi poarte noroc şi însoţite de poveşti precum cea a voinicului care a salvat soarele şi cea a Babei Dochia. Le purtam cu mândrie toată luna martie, urmând ca mai apoi să leg şnurul într-un pom roditor şi să-mi pun o dorinţă. Un ritual plin de emoţie pe care îl aşteptam cu nerăbdare în fiecare an.La "Mărţişor cu Dor" vă aştept alături de colecţia mea din miniaturi, numai bune de pus la suflet."08. "Grădina de rouă" a Ilenei Danci-Horoba, la Târgul "Mărțișor cu dor" - Feb 18, 2020 3:30:00 PM
De ani de zile, Ileana Danci-Horoba face eforturi pentru a redeștepta gustul româncelor pentru mărțișoare. Și nu orice fel de mărțișoare, ci unele lucrate cu gust și inspirate din rădăcina noastră. Ileana lucrează în ceramică, dar are o imaginație neostoită, scoțând tot ce e mai bun din acest material pretențios. 
De la bănuții din ceramică auriți, care imită primele mărțișoare cunoscute la noi, la căsuțele minerești, văruite în albastru, de la florile primăverii la Baba Dochia, toate reprezintă pentru Ileana surse de inspirație. De abia aștept să vină luna februarie, pentru ca, prin virtuala gaură a cheii, să trag cu ochiul înspre o nouă colecție de mărțișoare semnate de Ileana Danci-Horoba. 

De data aceasta, ceramista ne surprinde cu o colecție intitulată "Grădina de Rouă".
Piese unice și delicate, din porțelan colorat în masă, pictat cu aur și platină.

Ileana Danci - Horoba: Deși am folosit motive și simboluri ce invocă primăvara, este în acelasi timp si o colecție plină de dor și nostalgie. Grădina copilăriei cu primii ghiocei si toate plantele ce revin la viață în fiecare primăvară, a fost elementul principal care a inspirat această colecție.
Vă aștept să întâmpinăm primăvara, cu zâmbete și mult soare la "Mărțișor cu Dor"."
Ileana este și organizatoarea Târgului "Mărțișor cu dor", ajuns anul acesta la a XII-a ediție. Prin Asociația NOD, ea adună în jur artiști și artizani tineri, foarte talentați, dar care au puține șanse să se promoveze. 
Pentru prima oară, anul acesta, Târgul Mărțișor cu dor se va desfășura într-un nou spațiu: Galeria Varvedo, strada Crișan nr. 6/1, vizavi de Turnul Ștefan. Târgul va fi deschis de vineri, 28 februarie, până duminică, 1 martie, între orele 9 și 21.09. Mărțișoare-reminder de la Alina Bradu, la Târgul “Mărțișor cu dor” - Feb 17, 2020 5:30:00 AM


Se apropie finalul lunii februarie, așadar m-am gândit să vă reamintesc că anul acesta, Târgul “Mărțișor cu dor” se va desfășura într-un nou spațiu: Galeria Varvedo, strada Crișan nr. 6/1, vizavi de Turnul Ștefan.
Mai țineți minte ce v-ați propus, la final de decembrie, să schimbați în noul an? E foarte posibil să nu vă mai amintiți. Și e păcat, pentru că, de obicei, la ceas de bilanț suntem ambițioși și puși pe fapte bune. Dar apoi ne luăm cu problemele cotidiene și uităm de toate promisiunile pe care ni le-am făcut.Dar nu-i nimic. La Târgul Mărțișor cu dor vom găsi mărțișoarele Alinei Bradu, care ne reamintesc lucrurile bune care am dori să ni se întâmple în viață. Dragoste pentru familie și animale, respect față de natură, mai multă lectură - lucruri prețioase, care ne fac să fim oameni.
O idee originală, surprinzătoare, deși atât de simplă!


“Salut!
Mă numesc Alina Bradu și sunt din Cluj-Napoca. Am absolvit Facultatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca în 2007, la departamentul de Grafică, după care am urmat un Masterat la Universitatea de Arte Plastice din București. În prezent lucrez în cadrul unui studio de animație ca background artist și animator secund. De fiecare dată când am avut ocazia am participat la diverse târguri de Mărțișor din Cluj-Napoca sau din București. Anul acesta, pentru prima dată, am să particip la Târgul de Mărțișor din Baia Mare, cu o colecție de mărțișoare care, pe lângă faptul că vestesc venirea primăverii, îmi doresc să funcționeze și ca ajutoare de aducere aminte a unor obiceiuri pe care dorim să ni le însușim în noul an. Le-am numit “mărțișoare-reminder”.
Sper să vă placă. 💔” 
Târgul "Mărțișor cu dor" se va desfășura de vineri, 28 februarie, până duminică, 1 martie, între orele 9 și 21. Organizator: Asociația NOD. 


10. Târgul „Mărțișor cu dor”, în casă nouă - Feb 11, 2020 4:07:00 PM
Pentru prima oară, după 12 ani în care a adus bucurie fetelor și femeilor din Baia Mare, Târgul Mărțișor cu dor se va desfășura într-un nou spațiu: Galeria Varvedo, strada Crișan nr. 6/1, vizavi de Turnul Ștefan.
Sunt o femeie independentă și, sper eu, cu foarte puține prejudecăți. De aceea, dacă îmi doresc un mărțișor frumos, merg și mi-l cumpăr singură. Și cumpăr mărțișoare și pentru femeile din familia mea, sau pentru prietene. Asta nu înseamnă că nu primesc mărțișoare de la prietenii mei bărbați, dar adevărul este că cele cumpărate de mine sunt cele mai frumoase.Am făcut acest preambul pentru că voiam să vă spun că, până la apariția Târgului „Mărțișor cu dor”, nu prea aveai în Baia Mare un loc de unde să cumperi mărțișoare frumoase. Pe vremea comunismului se găseau astfel de mici lucrări de artă la Fondul Plastic, actualmente Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici. Mai sunt și acolo mărțișoare realizate de artiști, printre alte obiecte expuse spre vânzare.
În rest, spre sfârșitul lui februarie orașul se umple de tonete la care se vând mărțișoare de prost gust, care mai de care mai sclipitoare, cele mai multe chinezării, pe care, sincer, mie mi-ar fi rușine să le port în piept. Astfel de oribilități, însă, sunt excluse de la Târgul „Mărțișor cu dor”.
Târgul acesta a fost inițiat de Ileana Danci Horoba, o ceramistă din Baia Mare despre care am mai scris pe blog și cu alte ocazii. Mărțișoarele ei sunt mici bijuterii din ceramică, executate cu migală, delicatețe și bun gust. Dar pentru că ea e o ființă generoasă, nu s-a rezumat la a-și vinde propriile creații, ci a creat contextul în care și alți artiști din Baia Mare să își poată pune în valoare mărțișoarele.
Așa s-a născut Târgul „Mărțișor cu dor”, pe care poate că în anii precedenți l-ați vizitat la Biblioteca județeană. Din acest an, îl găsiți în Centrul Vechi. O altă schimbare este faptul că va fi un târg de week-end, deschis de vineri, 28 februarie, până duminică, 1 martie, între orele 9 și 21.
Unele femei nu știu că faptul că strălucesc, la propriu, nu le face frumoase. Rochiile cu pietricele sclipitoare, strass-uriși paiete nu sunt neapărat de bun gust. La fel e și cu mărțișoarele. Ele nu trebuie să aibă pietricele din sticlă și poleială aurie ca să atragă atenția. Din contră, ele trebuie să fie mici opere de artă, unicate sau produse de serie mică, lucrate manual, în care să se vadă puțin din sufletul artistului. Astfel de mărțișoare îmi plac. Și doar acestea se califică pentru a fi prinse pe haina mea.
Știu, mai este mult până la Mărțișor. Mai avem, până atunci, un Sfânt Valentin și un Dragobete. Și multe zile de muncă. Voiam doar să vă spun că „Mărțișor cu dor” are casă nouă. Și multe modele noi de mărțișoare. Ba chiar și artiști pe care nu i-ați mai văzut în Baia Mare.
Dar despre toate astea, vă voi povesti în zilele următoare.

11. Anotimpul perfect - Feb 2, 2020 4:21:00 PMA trecut cea mai deprimantă perioadă din an și sunt bine.
Afară e o vreme cenușie, dar nu e frig, și eu îmi spun că se văd primele semne ale primăverii.
Și mi-e bine.
Mă baricadez în casă, dau drumul la centrală și aprind beculețele din brad. Combinația aceasta incertă de anotimpuri, ștergerea barierei timpului îmi face cel mai bine.
Ea ține de o formă de libertate. Și mie mi-e cel mai bine atunci când mă simt liberă.
Din când în când, îmi place să îmi amintesc libertatea prin mici gesturi nonconformiste. Nimic special, nimic eroic, doar momente în care îmi permit să mă port ca în copilărie sau adolescență. Singură, fără să fac un spectacol din asta. O răzvrătire mică, mică de tot. Și care îmi dă energie și puterea de a merge mai departe. Spre exemplu, să adorm la lumina beculețelor din brad la începutul lui februarie. Sau să sărbătoresc fără motiv. Sau să fac un mic karaoke, de trezire, dis de dimineață, la birou, înainte de începerea programului.
Foto: Lucian Petru GOJA

Uneori mă gândesc că poate n-ar trebui să mă simt atât de bine. În jurul meu colcăie probleme de toate felurile. Nu sunt indiferentă la ele. Dar, în unele după-amieze, când nu am multă treabă, prefer să mă deconectez de la lume. Evit canalele de știri, evit să citesc articole de pe diverse site-uri, și prefer să vizionez un film artistic. Uneori, chiar un desen animat. Sau să citesc o carte. Sau să fac o prăjitură. Profesia nu îmi permite să fac lucrurile acestea mai mult timp, dar chiar și așa, e un mod de a mă încărca cu energie, pentru ca a doua zi să pot să o iau de la capăt.
Cam așa am făcut și în luna ianuarie. Am continuat să vizionez, când și când, câte un film de Crăciun. Căci altfel, trecerea de la perioada sărbătorilor la începutul de an poate fi prilej de tristețe. Am avut noroc cu tata, care mi-a cules crenguțe de gutui japonez. Le-am pus în apă și mi-au înflorit frumos. Le șade bine lângă bradul împodobit. La urma urmei, timpul e doar o convenție.
Una dintre prea multele convenții din lumea aceasta. Reguli, norme, limite pe care noi singuri ni le impunem. Și care ajung să ne întristeze.
Când eram adolescentă, îmi plăcea să mă îmbrac în negru și să umblu cu hainele rupte. Sincer, nu aș mai putea să fac asta. Dar aveam și o calitate: spuneam întotdeauna ceea ce credeam.
Uneori, viața m-a adus în momente-limită în care am avut de ales: să spun ceea ce cred, dinamitându-mi situația, sau să mă adaptez. Am ales dinamita. Și niciodată, ulterior, nu mi-a părut rău, chiar dacă în acel moment am avut de suferit. Căci nimic nu e mai prețios decât o conștiință curată și un somn liniștit. Au fost momente în care m-am purtat ca în adolescență. În care m-am răzvrătit. De multe ori, la multă vreme după aceea, viața m-a și răsplătit pentru asta, într-un fel sau în altul.
Sunt voci în jurul meu care îmi spun că ar trebui să mă adaptez. Pentru că e mai sigur. Și mai comod. Și pentru că așa e lumea.
Dar eu voi prefera întotdeauna să spun ceea ce am de spus. Și am și un secret: sinceritatea mă eliberează.
Afară e o vreme cenușie. Dar la mine în casă e un anotimp perfect, care îmbină toate lucrurile bune. Pentru că nu există limite, în afară de cele pe care noi înșine ni le trasăm.

12. Mirela Oprea, femeia care ne învață ce trebuie să facem pentru a ne îndeplini visurile - Jan 21, 2020 4:23:00 PMAm urmat facultatea la Cluj, la „Babeș-Bolyai”. Și poate că nu ceea ce am învățat la cursuri m-a format ca om, ci semenii pe care i-am cunoscut. O mulțime de oameni faini. Printre ei, câteva prietene – Mirela, Bogi, Manuela, Roxi, Dana – cu care păstrez legătura și azi, chiar dacă vorbim rar, fiind împrăștiate prin lume. Fiecare dintre ele mă uimește prin ceea ce face, prin drumul pe care a ales să îl urmeze și mă bucură prin faptul că excelează în profesia pe care și-a ales-o.


Dar acum voi scrie despre Mirela. 
Mirela a studiat psihologia și științele educației, la aceeași universitate pe care am urmat-o și eu. Este născută și crescută în Sibiu – și, evident, e mândră de orașul ei drag. Încă din facultate, a lucrat la World Vision, și îmi amintesc lungile discuții pe care le aveam despre munca ei, o muncă pasionantă și istovitoare. Chiar așa o țin minte pe Mirela: ca pe o fată capabilă de foarte multă pasiune. Și, totodată, echilibrată, înțeleaptă, fără a fi scorțoasă. Nu, cu Mirela poți să râzi mult, lângă ea poți să fi tu însăți. Nu te va judeca, ci doar va încerca să te ajute.

După facultate, drumurile noastre s-au despărțit. Eu m-am întors în Baia Mare, ea a plecat în Italia. A studiat cooperarea internațională și politicile de dezvoltare durabilă, la Bologna, obținând doctoratul. Mai știu că s-a ocupat de respectarea drepturilor copilului și că s-a implicat mult în activități caritabile. Am remarcat faptul că o făcea foarte rațional, pragmatic, încercând ca prin acțiunile sale să ajute cu adevărat persoanele aflate în nevoie, iar ajutorul să fie pe termen lung. Era de părere că o donație de dulciuri sau haine de sărbători nu ajută cu adevărat o tânără mamă singură, spre exemplu, și că ajutorul de care o astfel de familie are nevoie trebuie să fie constant și bine țintit: un adăpost, consiliere juridică, un job. Sfaturi de bun simț, venite de la un specialist care chiar a avut ocazia să lucreze cu persoane aflate în nevoie și care nu se lasă copleșită de emoțiile pe care astfel de întâlniri le trezesc. Ci emoțiile o fac să lupte mai îndârjit.
Mirela, Anca, Bogi


Mirela face drumuri dese între Italia și București. Uneori, mai trece și prin Sibiu. Cel puțin, așa era când ne-am întâlnit la București, în parc, la o poveste. Nu ne văzusem de mulți ani. 
Apoi, iar nu ne-am văzut, până anul trecut, când m-a chemat la sediul USR Baia Mare, unde voia să țină un atelier. Un atelier de Dream Management, pe care ea îl conducea. Nu auzisem despre acest concept, dar m-am gândit imediat că va trebui să vorbesc despre visurile mele neîmplinite, și mă temeam că asta mă va face să plâng. Era cât pe ce să nu mă duc, dar rușinea de a refuza o veche prietenă a fost mai puternică. Aveam câteva visuri neîmplinite. Vreo 5, 6, poate 7. A trebuit să le scriu pe o bucățică de hârtie. Nu le-am scris pe toate, unele dorințe se mărturisesc doar în singurătate. Poate, nici atunci. Dar am scris, cred, vreo 5 visuri. Am ales să vorbesc despre unul dintre ele: acela de a călători.
Eram un grup de câteva femei la acel atelier. Mirela și colegele de suferință m-au tras de limbă într-atât, întorcându-mi visul și pe față, și pe dos, încât în final știam totul despre el. Motivul principal pentru care nu călătoream, sau nu atât cât aș fi vrut, erau veniturile mele modeste. Și, desigur, felul defectuos în care mi le gestionam. Am primit de la colegele mele atâtea sfaturi neașteptate, atâtea soluții la care nu m-aș fi gândit niciodată, încât am fost copleșită. Eram uimită că niște necunoscute, sau niște persoane care nu îmi erau foarte apropiate, făceau eforturi să găsească rezolvare la o problemă care era doar a mea. Mirela mi-a dat niște bani, o sumă simbolică, dar o sumă din venitul ei, și gestul acesta a pus capac. Cu greu mi-am controlat emoțiile. Am stabilit un plan de urmat, un plan pe care urma să îl supravegheze Bogi, prietena noastră comună din studenție, care e băimăreancă. Eu, la rândul meu, aveam să-i supraveghez ei visul, sau, mai exact, drumul spre împlinirea lui.
Nu am respectat planul întrutotul. Dar anul trecut am ajuns în Elveția (un vechi vis, care părea foarte îndepărtat), în Franța, în Norvegia și în Belgia. Ceea ce mi-a oferit Mirela a fost sentimentul că sunt în stare să îmi împlinesc visul. Încrederea în mine și în ajutorul celorlalți. Iar asta, uneori, e tot ce lipsește.
Mirela a avut multe astfel de experiențe în peregrinările ei prin țară. A sfătuit o mulțime de oameni care ajunseseră să nu mai creadă în visul lor. I-a învățat lucruri, și ea, la rândul său, a învățat de la ei.
Dacă aveți un vis pe care credeți că nu îl puteți împlini, haideți mâine, 22 ianuarie, de la ora 17,30, în Salonul Artelor al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Mirela Oprea își va lansa acolo cartea „Dream Management – Fișa postului celor care aleg să fie managerii propriilor lor vieți”. Dacă o veți citi, și dacă o veți asculta pe entuziasta Mirela vorbind, cu siguranță veți face cel puțin un pas înainte înspre concretizarea visului vostru.

13. Început de an - Jan 11, 2020 11:23:00 AM
Amorțire.
Prin minte mi se derulează imagini fără nicio legătură. Ca și cum m-aș uita într-un fișier în care am salvat haotic fotografii din diferite perioade ale vieții. 
Foto: Lucian Petru Goja
Un fost iubit, bătrân, pe care îl sun să îl felicit de ziua lui. Și care nu reușește să poarte cu mine o conversație mai lungă de 1 minut. Nici măcar nu se străduiește.
Un castron cu papanași.
Câțiva bețivi, în fața unui bar cu păcănele, spunându-mi glume porcoase în timp ce trec pe lângă ei.
Un îngeraș din ceramică.
Un alt fost iubit, care îmi plânge la telefon pentru că s-a îndrăgostit de o fată de 15 ani și ea nu vrea să se culce cu el.
O portocală stricată.
Un urs cu labele arse.
O femeie care mă privește cu ură, în timp ce o fotografiez alături de soțul ei.
Sorb o gură de lichid din pahar și văd imaginea propriului meu creier care plutește într-o baltă de Cuba Libre.
Nu am fost niciodată mai fericită decât acum. Și totuși, trecutul parcă mă trage înapoi.
Crăciunul a trecut, Revelionul a trecut, dar nimeni nu vrea să își reia viața normală. Gospodinele duc la birou felii din cozonacii rămași de la sărbători. Bărbații numără sticlele de alcool băute în noaptea de Anul Nou. Copiii se bucură că încă nu a strâns nimeni beculețele ornamentale de pe străzi. Familiile își păstrează brazii uscați în casă, femeile strâng pungile în care au fost cadouri, ca să le poată folosi și la anul, copiii fredonează colindele pe care le-au învățat pentru serbarea de sfârșit de an.
Trăim din inerție. O viață fără un scop precis, văzută cu ochi încețoșați. Un salt în gol de la înălțimea sclipiciurilor unui musical înspre culoarea zăpezii murdare, dezghețate.
Golesc paharul, îmi trag cizmele în picioare, arunc geaca pe umeri și ies. E de abia 7 seara, dar străzile sunt pustii. Ce căcat de oraș, îmi spun, și iuțesc pasul.
În intersecție, lângă școala pustie, disting trei siluete.-Vor să-mi fure radioul! Vor să-mi spargă casa!E vocea lui Sandu, vecinul cu mințile rătăcite, pe care îl iubește tot cartierul. E speriat.-Lăsați-l în pace!, strig la ceilalți doi. Și trec mai departe.
Sandu se ține după mine. Îl aștept și mergem umăr la umăr. Mă întorc, văd că cei doi se țin după noi. Dau să sun la 112, dar mă gândesc că, beată cum sunt, e de ajuns să mă atingă cineva ca să cad la pământ. Pipăi buzunarul – nici măcar nu mi-am luat telefonul. Mă tot gândesc dacă să blufez.
Nu reușesc să ajung la o concluzie. Mă tem să nu mă aleg cu capul spart. Sandu pleacă de lângă mine și traversează grăbit. Cei doi se iau după el.
Iuțesc pasul și intru în magazinul din colț. La tejghea e blonda unguroaică, ne știm. O conving să sune la 112, dar nu știu să-i spun încotro s-au dus Sandu și răufăcătorii. Probabil că nimeni nu se va deranja să îi sară în ajutor.
Îmi cumpăr o bere la doză și ies. Frigul mă lovește în față. Traversez și mă uit după vreo mișcare suspectă. Strada e pustie. Înaintez prin locurile pe care le străbat din copilărie, zi de zi. Pe jos, zăpadă înghețată. Mă străduiesc să îmi păstrez echilibrul.
Becurile de pe stradă împrăștie o lumină chioară. Sorb din bere și mă gândesc că aș bea mai degrabă o țuică fiartă.
Mă împiedic și cad. Încerc să salvez ce se mai poate salva din bere și mă ridic cu greu. În mijlocul drumului e un picior. Sandu e căzut la pământ, pe jumătate ascunsîn boscheți. Geme.
Încerc să îl ridic, dar e foarte masiv. Îl fac cumva să stea în fund, sprijinit de peretele blocului. E plin de sânge și plânge ca un copil.
Caut printre tufișuri și găsesc radioul portabil. Îi dau drumul și îl așez lângă Sandu. Se aude „Who Wants to Live Forever”.
Mă așez și eu lângă Sandu. Îi dau un șervețel din buzunar și își suflă nasul zgomotos. Apoi începe să fredoneze.

14. Muzeul de Artă introduce abonamentul ca modalitate de vizitare a expozițiilor - Jan 10, 2020 11:42:00 AM

Muzeul Județean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare” continuă să ne surprindă cu noutăți, reușind să demonstreze că poate ține pasul cu vremurile. Începând cu mijlocul lunii, iubitorii de artă vor putea achiziționa abonamente care le vor permite vizitarea expozițiilor muzeului. În această perioadă, sunt deschise următoarele expoziții:
· Expoziția permanentă: «Centrul Artistic Baia Mare. Repere europene între tradiție și inovație»;· Expoziția temporară interactivă «Safari Urban»;· Ciclul de micro-expoziții «Capodopere ale picturii românești: Nicolae DĂRĂSCU, Bărci în port (1914)»;· Ciclul de micro-expoziții «Lucrarea lunii» - ianuarie 2020: „Georgeta NĂPĂRUȘ – Costum 10 (1978)”.  


Expozițiile sunt deschise pentru vizitare la sediul Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», pe strada 1 Mai nr. 8, de marți până duminică, între 10,00 – 17,00 (accesul vizitatorilor se face până la 16,30). Prețul unui bilet este de 7 lei pentru adulți, respectiv 3 lei pentru elevi și studenți.  Abonamentele nu au fost o opțiune până acum la Muzeul de Artă (și, de altfel, nici nu sunt, deocamdată, la niciunul dintre celelalte muzee băimărene). Abonamentele de vizitare au valabilitate pe parcursul unui an calendaristic. Vizitatorii pot alege, în funcție de preferințe, dintre cele patru variante care permit accesul la șase expoziții permanente sau temporare, acordă prioritate la rezervarea locurilor la evenimentele speciale și alte benficii punctuale, anunțate pe parcursul anului. Prețul unui abonament variază între 12 și 30 lei și poate fi achiziționat de la casieria muzeului.   Abonamentele au fost aprobate de Consiliul Județean Maramureș încă din 2015, ideea aparținându-le dr. Tiberiu Alexa, directorul muzeului, și colegei acestuia, Iza Pop. De abia acum, însă, ea este pusă în practică. 


În funcție de preferințe și de caracteristici, publicul poate alege dintre patru variante, după cum urmează:
1. Abonament de vizitare în grup a expozițiilor de artă· conține șase bilete colective care dau dreptul la vizitarea a șase expoziții (permanentă și/sau temporare) din programul anual expozițional propriu al muzeului;· tipuri abonament:1.1. Familial - 2 până la 6 membri ai unei familii, preț 30 lei;1.2. Civic - 2 până la 6 elevi/studenți la cursuri de zi, preț 18 lei;
2. Abonament individual de vizitare a expozițiilor de artă· conține șase bilete individuale care dau dreptul la vizitarea a șase expoziții (permanentă și/sau temporare) din programul anual expozițional propriu al muzeului;· tipuri abonament:2.1. Expert - 1 adult, preț 24 lei;2.2. Educativ - 1 elev/student la cursuri de zi, preț 12 lei.


Abonamentele sunt disponibile la casierie, la sediul Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», în timpul programului de funcționare (marți - duminică, 10,00 - 16,30).
Biletele de vizitare a expozițiilor permanente, respectiv temporare rămân la același nivel al prețurilor: taxa bilet vizitare "Tur expozițional" (expoziție permanentă + expoziție temporară + micro-expoziții)  este de 7 lei pentru adulți, respectiv 3 lei pentru elevi și studenți.


Tarifele biletelor și abonamentelor percepute de Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» sunt stabilite conform art. 486 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Maramureș nr. 268/26.11.2019.
Mulțumiri pentru informații Oanei Enășel, doctorand, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Programe, Marketing şi Promovarea Produselor Muzeale al Muzeului de Artă.
15. Nu e nimic romantic în a face cârnați - Dec 25, 2019 2:31:00 PM
Cubul acela de lumină mă atrage ca pe o insectă. Afară s-a lăsat noaptea și plouă, iar strălucirea supermarketului se reflectă în asfaltul ud. De parcă aș călca pe aur. Înăuntru e cald și se aud colinde, întrerupte de anunțuri și dublate de un zumzet liniștitor. Înaintez printre rafturile doldora de marfă, încercând să răzbat cu privirea prin lentilele aburite.
Foto: Lucian Petru GOJA

Și atunci văd un bărbat oprit lângă un raft, studiind o mașină de făcut cârnați. Căruciorul lui blochează culoarul și eu mă opresc lângă el și îl privesc lung. Nu contează dacă e blond sau brunet, dacă e înalt sau scund; singurul lucru important e impresia că ne cunoaștem de mult. Mă uit la ridurile fine de la exteriorul ochilor lui, și o senzație de duioșie fără margini îmi inundă pieptul. Mă uit la degetele lui lungi, care mângâie metalul, și mi-l imaginez în bucătăria mea, cu un șorț verde, glumind și învârtind de zor manivela mașinii. Pe moment, mi se pare că nimic nu ar putea fi mai romantic, și nu găsesc nimic dezgustător în mirosul acela persistent de mirodenii, în masa, podeaua și clanța ușii unse cu grăsime, în intestinele care trebuie spălate în multe ape. În timp ce îl privesc fix, el își întoarce fața spre mine, ridurile fine din jurul ochilor i se relaxează a surpriză, își cere scuze cu o voce mică și mișcă puțin căruciorul, să îmi facă loc. Iar eu îi zâmbesc trist și trec mai departe, cu sufletul ferfeniță.
Aveam în minte o listă de cumpărături precisă, dar acum toate mi se amestecă în cap. Mă plimb printre rafturi, în speranța că îmi voi aminti ce voiam să cumpăr, dar nimic nu mi se mai pare suficient de important. Într-un final, mă îndrept spre casele de marcat. La casă, un rând kilometric. Vreau să trec pe lângă el și să ies, dar observ că ultimul din rând e chiar el, așa că arunc la repezeală ceva în cărucior – o pereche de mănuși de menaj și o sticlă de Domestos – și mă așez în spatele lui. Și brusc știu de ce mi se pare atât de familiar: lucrează în clădirea de birouri unde sunt angajată și eu, iar uneori ne mai intersectăm în lift. Silueta perfectă i se distinge ușor dintre ceilalți colegi, și totuși are un aer stingher, de parcă nu s-ar simți în largul lui în spațiul acela rece, din metal și sticlă.
Părul moale i se încrețește ușor pe ceafă, și simt cum palma mi se încălzește, cerându-mi imperativ o mângâiere. Atunci el se întoarce, îmi zâmbește din ochi – ridurile fine parcă îmi vorbesc într-un limbaj secret – și, văzându-mi căruciorul aproape gol, îmi face semn să trec în fața lui. Dau din cap că nu, și aproape că îmi pun palma peste buze, ca să mă opresc din a spune ceea ce îmi vine să spun: „Nu, mulțumesc, îmi place să te privesc.” Atunci el se întoarce cu spatele spre mine și eu încep să îi analizez fiecare fir de păr, fiecare cută a fularului, linia elegantă a paltonului și mâna, mâna albă care se odihnește pe marginea benzii de cumpărături. Am un sentiment de spaimă și o doză semnificativă de adrenalină în timp ce îl studiez, de parcă aș încălca o lege, de parcă aș intra pe nevăzute în casa unui necunoscut și aș cotrobăi prin lucrurile lui intime.
Apoi începe să își așeze lucrurile din cărucior pe bandă. Căruciorul e plin-ochi, așa că operațiunea aceasta durează destul de mult. Portocale, pâine, unt... Când văd sticla de vin roșu demi-sec, mi se taie respirația. Palmele îmi transpiră, în timp ce mi-l imaginez sorbind din paharul cu picior, așezat la o masă, în fața unei femei provocatoare, privind-o în ochi și plimbându-și palma pe piciorul ei dezvelit de rochia mătăsoasă. Îl văd scoțând din cărucior o pijama de damă, cu un ren desenat pe piept, și atunci știu că o femeie ca aceea pe care mi-o imaginasem nu ar purta niciodată o astfel de pijama. Reiau scena de adineauri, dar în locul femeii în rochie mătăsoasă și cu ciorapi de plasă se află o doamnă rafinată, mai degrabă plăcută decât frumoasă, pe care el o ține de mână cu multă afecțiune. Și durerea din piept nu scade deloc.
Plătește cu cardul și îl văd retrăgându-se lângă tejghea, unde începe să-și așeze cumpărăturile în sacoșe. Plătesc și eu și dau să trec pe lângă el. Își ridică privirea și îmi urează „Crăciun fericit!”.
-Crăciun fericit și dumneavoastră și soției, zic eu cu ciudă, de parcă relația noastră de iubire veche de vreo zece ani ar fi fost tocmai distrusă de vreo pițipoancă. Zâmbește ca și cum s-ar scuza și spune:
-Soția mea întotdeauna se supără când las cumpărăturile pe ultimul moment. Dar văd că nici dumneavoastră nu ați terminat curățenia...
-Nu-i nimic, zic răutăcioasă, o împăcați dumneavoastră cu sticla aceea de vin.
-A, nu, aceea e pentru colindători.
Caută în buzunarul de la piept al paltonului și îmi întinde o carte de vizită.
-Să veniți și dumneavoastră cu soțul la colindat, îmi spune, iar eu îi mulțumesc cu glas pierit. I-aș spune că până la Crăciun e foarte posibil să nu mai am soț, căci hotărârea de divorț e pe cale să se pronunțe, iar el e oricum deja plecat într-un loc cu nisip fierbinte, unde bea cocktailuri cu gheață și de unde îmi trimite fotografii, ca să-mi facă în ciudă. Dar mă ia cu greață și mă opresc înainte de a scoate vreun cuvânt.
Afară, arunc cartea de vizită în primul coș de gunoi. Plouă și asfaltul strălucește rece. Siluete negre merg grăbite, cu capul în pământ. În urechi încă îmi răsună colindele.

16. "Safari urban". Expoziție temporară interactivă la Muzeul de Artă - Dec 19, 2019 2:44:00 AM

Joi, 19 decembrie 2019, ora 13,00,în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», va avea loc vernisajul expoziției interactive "Safari urban".Expoziția va fi deschisă în perioada decembrie 2019 – februarie 2020.

Expoziția reunește peisaje citadine din colecția Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», semnate de pictorii care au activat la Baia Mare începând din secolul al XIX-lea, prezentate „în dialog” cu fotografiile echivalentului lor contemporan. Proiectul expozițional propune o abordare inovatoare, prin caracterul interactiv regăsit încă din faza inițială de documentare și colectare a materialului vizual, de panotare și continuată chiar și după experiența de vizitare. Fotografiile expuse sunt o selecție a imaginilor primite în urma provocării lansate de noi vara aceasta. Participanții au ales din expozițiile muzeului lucrări care înfățișează diverse ipostaze ale orașului, pe care le-au căutat și imortalizat. Aranjarea lucrărilor continuă Safariul urban și pentru cei care vor vizitata expoziția temporară: ei sunt îndemnați să regăsească și să confirme asemănarea imaginilor cu tablourile. Autorii – vânători de peisaje citadine, profesioniști sau doar pasionați – ai căror fotografii vor fi expuse pe simezele Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» sunt: Bogdan Adrian Deac, Anand Donca, Florian Gherman, Rafaela Grețieș, Cristina Griga, Gabor Gyrmathy, Tudorel Ilie, Anda Marin, Roxana Petrovan, Florentina Popescu, Ryo & Noian, Andreea Teliban. Organizarea expoziției Safari Urbanreprezintă etapa de diseminare a know-how-ului însușit de drd. Oana Enășel – responsabil marketing al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» – în cadrul mobilității efectuate în Statele Unite ale Americii în noiembrie 2018. Participarea la tabăra muzeală s-a făcut în urma unui proces de național de selecție, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, cofinanțat de AFCN.Proiectul expozițional participativ Safari Urban a demarat în cadrul evenimentului Street Delivery Baia Mare 2019, din Parcul Scriitorilor sub forma instalației „Centrul Artistic Baia Mare. Expoziție atemporală urbană” și este fundamentat pe conceptele programului de muzeografie OF/BY/FOR ALL, dezvoltat de specialistul american Nina SIMON în cadrul Muzeului de Artă și Istorie Santa Cruz, California. Principiul de bază al acestuia este implicarea membrilor comunității din care face parte muzeul în activitățile instituției. Înțelegerea nevoilor și dorințelor segmentelor de public țintite conduce la conceperea programelor care stârnesc interesul vizitatorilor, iar implicarea acestora în dezvoltarea activităților și evenimentelor încurajează sudarea legăturilor cu și din interiorul comunității. Pe termen lung, această orientare strategică contribuie la satisfacerea preferințelor consumatorilor și la îndeplinirea eficientă a obiectivelor instituționale. drd. Oana ENĂȘEL Referent de specialitate - marketing17. Liber la dăruit. Doar celor mai dragi - Dec 18, 2019 5:08:00 PM


Azi dimineață m-am trezit puțin emoționată. Se deschidea Târgul Darurilor de Crăciun. Pe care, an de an, obișnuiam să îl vizitez la prima oră. Cu mare bucurie.
De data aceasta, am ajuns pe înserate. Dar oamenii, culorile, formele și aromele pe care le-am găsit acolo m-au mișcat la fel de mult. Îmi erau familiare, și totuși erau noi. Pentru că, la Târgul Darurilor de Crăciun, ești surprins de fiecare dată de obiectele unicat expuse spre vânzare.
Doar cele mai dragi persoane din viața ta vor primi un dar de aici. Sunt obiecte încărcate de iubirea celui care le-a creat, sunt obiecte muncite cu drag, obiecte unice care au valoare nu pentru că ar fi realizate din materii prime scumpe, ci pentru că sunt expresia unei creativități deosebite.
Sunt daruri speciale pentru persoane speciale.
La târg vă așteaptă o atmosferă caldă, cu fursecuri coapte de Ileana și Ionuț, cu ceai cald, iar joi seara, de la 18,30, cu un recital de colinde susținut de Casandra Maria Hauși.
Târgul Darurilor de Crăciun este deschis la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, Salonul Artelor, joi și vineri, de la 9 la 19, iar sâmbătă, de la 9 la 14. Intrarea este liberă. Organizator: Asociația NOD. 
Crăciun cu iubire!
18. Camelia Demian creează personaje care caută celebritatea. La Târgul Darurilor de Crăciun - Dec 15, 2019 2:40:00 PM

Camelia Demian, din Baia Mare, creează obiecte de artizanat din lemn, vată, piele și deșeuri textile. Este de manager de resurse umane și timpul ei liber este foarte limitat, dar artizanatul o relaxează și se alătură altor pasiuni ale ei, cum ar fi croșetatul și tricotatul.


Lucrează bijuterii și decorațiuni de Crăciun, dar cele mai multe nu apucă să fie fotografiate, pentru că e foarte darnică și le dăruiește imediat prietenilor ei.
Camelia Demian este o obișnuită a Târgului Darurilor de Crăciun, la care a mai participat de trei ori.


Scopul ei este să găsească un personaj care să devină, în timp, cel puțin la fel de celebru ca Hello Kitty. Camelia Demian este convinsă că românii sunt foarte creativi și că ei sunt capabili să creeze personaje celebre la nivel mondial.
Anul acesta, Târgul Darurilor de Crăciun va fi deschis între 18 și 21 decembrie, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Organizator: Asociația NOD.

19. Rochițe pentru copile cochete, la Târgul Darurilor de Crăciun. De la Nine Oz - Dec 15, 2019 2:03:00 PM

Oana Zaharie este din Baia Mare și este deținătoarea brandului de creație vestimentară Nine Oz (click pentru acces la pagina de Facebook). Este pentru prima oară prezentă la un târg, de obicei putând fi găsită în atelierel ei de creație.


La Târgul Darurilor de Crăciun, Oana Zaharie va expune o colecție de aproximativ 15 rochițe pentru fetițe cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani. Sunt produse unicat, adecvate sezonului rece, care încearcă să cucerească prin originalitate. Oana Zaharie a evitat materialele folosite de obicei la hăinuțele cumpărate din mall-uri, cum ar fi tulul sau paietele, și a folosit materiale care îi amintesc de copilăria ei (și a noastră), precum catifeaua. Culorile sunt diverse, de la vișiniu la verde și de la mov la maron.
Fetițele care aleg Nine Oz au personalitate puternică, preferă să își aleagă singure rochițele și poartă hăinuțe foarte colorate.


Cu siguranță, există acum în Baia Mare câteva copilițe pe care Târgul Darurilor de Crăciun le va face foarte fericite.
Târgul Darurilor de Crăciun se deschide miercuri, 18 decembrie, și poate fi vizitat până sâmbătă, 21 decembrie, la Biblioteca Județeană "Petre Dulfu" din Baia Mare. Organizator: Asociația NOD.

20. Bijuteriile din rășină ale Imolei Kis, la Târgul Darurilor de Crăciun - Dec 14, 2019 7:25:00 AMImola Kis-Szetsi, în vârstă de 26 de ani, este din Sighetu Marmației și va expune la Târgul Darurilor de Crăciun bijuterii și ornamente cu tematică de Crăciun, dar și bijuterii și accesorii pentru toate sezoanele.


Imola Kis-Szetsi: „De când mă știu am simțit nevoia de a-mi manifesta
creativitatea, începând cu desenul, deși acesta a rămas numai pe plan
de hobby. Am experimentat mai multe feluri de a mă exprima artistic. De doiani am
rămas la crearea de bijuterii din rășină, fiindcă încorporează atât pictura
și combinarea culorilor până iese ceva armonios, cât și arta modelajului.
Cu ajutorul rășinii, mixajul tuturor acestor elemente este posibil. Pentru
mine este extrem de distractiv să experimentez cu acest material, deși
esteși un exercițiu de răbdare. Durează minim 24 deore până când un obiect din rășină este finalizatși niciodată nu știi exact dacă viziunea ta va corespunde realității sau, poate, va ieși un lucru chiar mai frumos decât ți l-ai imaginat.”


Târgul Darurilor de Crăciun va fi deschis la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din baia mare de miercuri, 18 decembrie, până sâmbătă, 21 decembrie. Organizator: Asociația NOD.

21. Mandalele Danielei Orha, la Târgul Darurilor de Crăciun - Dec 13, 2019 6:48:00 AM
Daniela Orha este o moldoveancă din Botoșani, ajunsă pe meleagurile de poveste ale Maramureșului, urmând-și dragostea. De un an creează mandale, pe care le consideră hrana sufletului ei. 


Daniela Orha: “Îmi place să mă joc cu punctele și cu culorile și să creez această artă sacră care reprezintă comuniunea cu cosmosul. Acum trăiesc prin aceste creații și împart un strop de fericire oamenilor care cred în mandale ca formă de terapie prin artă.
Pictez mandale prin tehnica punctului pe diferite obiecte și pe suprafețe diverse, lemn, sticlă, ceramică, piele.
Mă joc cu puncte colorate și transform un obiect simplu cu o  mandală pictată, într-o piesă care bucură și liniștește mintea.
Sunt obiecte destinate  celor care cred în puterea mandalelor folosite în meditație, concentrare și relaxare, dar poate fi și o piesă care aduce un plus de frumusețe încăperii.”


Pe Daniela Orha o veți găsi la Târgul Darurilor de Crăciun cu semne de carte din lemn, căni și ceșcuțe din ceramică, platouri din lemn, suporturi din lemn pentru lumânări, globuri și ornamente de Crăciun, din sticlă și lemn. Târgul va fi deschis în perioada 18 - 21 decembrie, la Biblioteca Județeană “Petre Dulfu” din Baia Mare. Organizator: Asociația NOD.

22. Colind'Arte, sau cum să întâmpini Crăciunul într-un mod neconvențional - Dec 12, 2019 6:17:00 PM

Îmi plac ideile proaspete, care dau viață unor instituții amenințate de rugină. Iar Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” nu duce lipsă, cel puțin în ultimul timp, de astfel de idei.


Cea mai recentă a fost pusă în aplicare în această seară și s-a intitulat „Colind’Arte”. A fost gândită ca o colaborare cu Colegiul de Arte din Baia Mare și a constat într-un performance.


Spectatorii au fost poftiți la o plimbare prin sălile de expoziții de la parter. Fiecare sală avea un sunet de fond, în funcție de specificul lucrărilor de pe simeze: murmur, vânt, foc de lemne. Suprapus acestui zgomot vag, câțiva elevi din clasa a X-a (coordonatori, profesorii Darie Nemeș Bota și mama lui, Cristina Nemeș Bota, ambii compozitori) au interpretat colinde la câteva instrumente muzicale. Este vorba despre Daiana BUD, Andreea MARCHIȘ și Sașa NETOTEA (flaut), Eduard CSIZMADIA (clarinet), Petru SUCIU și Daniel FILIPAN (vioară).


 Într-una dintre săli ne-am bucurat și de o improvizație a lui Darie Nemeș Bota, care, în sunete de zurgălăi, ne-a condus înspre ultimul episod al periplului. Acesta a avut loc în fața scenei Nașterii pictate de Tibor Boromisza, și care are în fundal Centrul Vechi al Băii Mari. Ca o curiozitate, chipul lui Isus – pruncul este un autoportret al pictorului.


Să nu uit de primirea gazdei, Oana Enășel, în sunet rock de vinyl și cu gust dulce de bomboane de ciocolată și brioșe.


Se poate face muzeografie și altfel, e nevoie doar de puțină imaginație și de energie tânără. Iar Oana Enășel și Darie Nemeș Bota le au cu prisosință.
Felicitări!23. Cer.amica expune pentru prima dată. Unde? La Târgul Darurilor de Crăciun! - Dec 12, 2019 4:01:00 AMCel mai bine și cel mai confortabil ne simțim acasă. Acolo ne relaxăm, acolo ne dăm jos măștile sociale, acolo suntem noi, cei adevărați. E important să ne creăm un cuib care să ne dea siguranța că ne permitem aceste libertăți. Casa să fie locul în care fiecare colțișor să ne reprezinte. Și să nu semene cu nicio altă casă. Tânăra băimăreancă Laura Zanetti a creat un nou brand de ceramică, numit Cer.amica. Primele sale creații vor fi expuse la Târgul Darurilor de Crăciun, și constau într-o colecție de obiecte utilitare precum farfurii, cești de ceai și cafea, ceainic, dar și obiecte ornamemtale, precum vase, fructiere, sfeșnice etc.


Laura Zanetti: „Aceasta colectie are drept caracteristică forme simple și intuitive. Decorul este grafic șia pornit tot de la ideea de desen liber, intuitiv. Micile accente de platinăși aur conferăformelor un detaliu elegant și prețios. Colecția per ansamblu sugereazăforme intuitive potrivite cu detalii sofisticate.”
Obiecte unice, create manual, care aduc ansamblului bucătăriei și sufrageriei originalitate, frumusețe și bun gust. Aveți ocazia de a le admira și cumpăra cu câteva zile înainte de sărbători.


Târgul Darurilor de Crăciun va fi deschis în perioada 18-21 decembrie, în Salonul Artelor al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”. Organizator: Asociația NOD.


24. Măriuca Verdeș și Asociația Rădăcinilor Străbune, la Târgul Darurilor de Crăciun - Dec 7, 2019 5:15:00 PM

Asociația Rădăcinilor Străbune din Călinești, Maramureș a luat ființă anul acesta, ca o continuare a Școlii Rădăcinilor Străbune, care se preocupa de introducerea studiului folclorului în școli.


Cea care stă în spatele acestor inițiative locale este cântăreața Măriuca Verdeș, pe care o știu de când era o talentată adolescentă, un spirit pozitiv, un suflet cald și bun. Între timp, a studiat folclorul la Universitatea de Muzică din București și a devenit o interpretă (re)cunoscută.
A preferat să rămână undeva la țară, mai exact în Călinești, satul soțului ei (ea e născută în Desești), și să încerce să își pună amprenta asupra locului. Întotdeauna a admirat hărnicia găzdoaielor Călineștiului și a vrut să le ajute să câștige un ban din munca mâinilor lor. Asta, în contextul în care se pune tot mai puțin preț pe meșteșugul autentic, iar știința prelucrării - spre exemplu – a lânii sau a pielii, în felul în care o făceau strămoșii, riscă să fie uitată.Așa că găzdoaiele, prin Asociația Rădăcinilor Străbune, vor fi prezente anul acesta la Târgul Darurilor de Crăciun, cu trăistuțe, opinci, carpete de lână vopsită natural și alte obiecte lucrate de femeile din sat.
Târgul Darurilor de Crăciun va fi deschis între 18 și 21 decembrie, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare. Organizator: Asociația NOD.

25. Florin Teleptean și arta lemnului, la Târgul Darurilor de Crăciun - Dec 7, 2019 1:42:00 PM

Lucrările lui Florin Teleptean, din Sighetu Marmației, le puteți admira pe pagina Maramureș Art (click pentru acces). Florin are un atelier de artizanat în lemn, iar parte din creațiile sale vor fi expuse la Târgul Darurilor de Crăciun.


Florin Teleptean: “Voi încerca săscot în evidențătehnica strunjirii lemnului, care la noi a fost folosită mai puţin în creaţia artistică. Strunjirea înseamnăprelucrarea manuală a lemnului în mod simetric, cu diferite dălți,în scopul obțineriide diverse forme şi obiecte. Cele mai spectaculoase sunt bolurile din lemn, dar şi alte obiecte precum cutii, ornamente de Craciun, suporturi de lumânărietc.”


Târgul Darurilor de Crăciun a ajuns la ediția a VIII-a și va fi deschis la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” între 18 și 21 decembrie. Organizator: Asciația NOD.