Despre mine

Dragos Dan

M-am nascut cand am fost mic, aveam mai exact 9 luni atunci si oleac de chelie..da noah.... asa am aparut yo pa lume...intr-un cotetz de maternitate.....

Blogs Home » Edu » Ecologie » EcoPlanning Oradea

EcoPlanning Oradea

Suntem un grup de studenti si profesori ai Facultatii de Geografie din Oradea specializarea : Planificare Teritoriala. O noua generatie cu o noua viziune despre viitor, despre modul in care omul isi poate organiza util locul in care isi desfasoara activitatile zilnice. O schimbare de care intreaga comunitate are nevoie pentru ca atat noi cat si generatiile viitoare sa poata beneficia de noul mod de viata pe care il putem dobandi cu ajutorul planificarii teritoriale. Suntem la capatul unui drum…

Articole Blog

01. Plâns, vaiete și nicio speranță - Feb 12, 2014 7:31:00 PM
Costică Spiridon, eroul de la Pungești, cum la numit presa prin octombrie anul trecut, a fost azi în direct la Radio România Cultural. Printre altele el a afirmat și următoarele lucruri: 
˝Satul Pungești este cuprins de un adevărat război, de când a început explorarea gazelor de șist, localnicii sunt într-adevăr îngroziți, copiii plâng în case fiind treziți de zgomotul provocat din cauza explorării iar bătrânii se vaietă non-stop. Principalul motiv fiind sănătatea lor dar și începerea distrugerii caselor, din cauza mașinilor de mare tonaj, care transportă materiale necesare explorării. Activitatea firmei Chevorn începe la ora 05:00 și ține și până la ora 23:00. Casele fiind din pământ, pereții deja au început să crape.
Până în data de 10 februarie satul a fost foarte bine păzit, fiind prezente 3 mașini de poliție și 8 mașini ale Jandarmeriei în zonă. 
Localnicii sunt nemulțumiți și spun că vor continua proteste, afirmând că singurele avanteje ale venirii firmei Chevon au fost câteva găleți, tricouri, bere și mici date localnicitor cu ocazia unei sărbători locale, în rest doar durere și suferință. Toată lumea este împotriva acestei explorări/exploatații.˝

02. 1883 de ani de tradiție, teamă, bucurii și suferințe - Feb 5, 2014 9:27:00 PM
1883 ani de atestare documentră a localitatății miniere din Munții Apuseni, Roșia Montană. Localitatea posedă un adevărat patrimoniu cultural și istoric,  kilometrii întregi de galeriile romane și medievale, care sperăm ca în cel mai scurt timp să intre în Patrimoniul Cultural Mondial al UNESCO.
Mâine în peste 28 de orașe din Romania și în peste 15 orașe din lume, printre care și capitele europene (Paris, Londra, Copenhaga, Madrid, Viena) se va sărbatorii ziua Roșiei Montane.
Vezi programul din orașul tau :) ORADEA
Mai multe informații găsiți aici!

La Mulți Ani, Roșia Montană!
03. Site-ul de promovare a orasului Oradea a costat 10.000 euro preluand o tema care a costat 55 de dolari - Feb 4, 2014 7:45:00 PM
In primul rand felicit pe cei care au realizat site-ul Oradea avea nevoie de un asemenea site de promovare…http://oradea.travel/
In al 2 lea. Mai urmeaza acuma ca si in realitate sa se realizeze unele modificari ca turisti sa nu fie dezamagiti de ce vor vedea (unele fotografii sunt prea editate si nu prezinta realitatea).
In al 3 lea rand nu e normal ca un site sa coste 10.000 euro, cand tema site-ului a costat 55 de dolari. Este o tema de wordpress o gasiti aici: http://themeforest.net/item/world-responsive-travel-woo-commerce-theme/3807879
Lipsa de profesionalism si de bun simt. Programatorul a uitat sau nu stie sa schimbe denumirea folderului director al site-ului - LostWorldTheme-. Vreau sa subliniez ca in Oradea sunt foarte multi oradeni talentati, fotografi, programatori, designeri, agentii creative etc.. care ar fi putut sa realizeze un site original, reprezentativ pentru oras mai frumos la un pret decent.
Probabil nu va intereseaza aceste aspecte, dar noi stim doar sa copiem, sa furam si pe urma sa venim sa spunem ce mare lucru am realizat. Din pacate ne mintim pe noi si acest lucru ne reprezintam cel mai biine.
Astept critici si sa sara lumea in cap..Go!
Ps: Partea stanga: 55 dolariPartea dreapta: 10.000 euro
04. Liber la vânat zimbrii? - Feb 2, 2014 6:30:00 PM
Stema și pecetea domnească a Țării Maramureșului și a Țării Moldovei (începând cu secolul al XIV-lea), dar și a Republicii Moldova (din 1990), ba chiar și stema postdecembristă a României - cuprinde un cap de zimbru, între coarnele căruia strălucește un luceafăr. Povestea acestui însemn heraldic este strâns legată de Întemeierea Moldovei. 
„Şi era între ei un bărbat cu minte şi viteaz, cu numele Dragoş şi s-au pornit odată cu tovarăşii săi la vânat de fiare sălbatice şi au dat, pe sub munţii cei înalţi, de urma unui zimbru... Şi au trecut munţii şi au ajuns pe zimbru la ţărmul unei ape, sub o răchită, şi l-au ucis şi s-au ospătat din vânatul lor (...). Iar Dragoş au descălecat întâi pe apa Moldovei, mai apoi au descălecat la locul Baia şi alte locuri... Şi şi-au făcut pecete domnească pentru toată ţara un cap de zimbru. Şi au domnit Dragoş voievod doi ani” (Cronica Anonimă, Cronica sârbo-moldovă de la Neamţ, Letopiseţul de la Bistriţa).
Ultimul exemplar liber de zimbru a fost împușcat la sfârșitul secolului  XIX-lea. Însă vânarea zimbrilor se pare va putea fi permisă în scut timp, bineînțeles nu va fi o execuție ci o selecție, specia s-a extins foarte mult iar habitatele nu pot suporta un număr așa mare de zimbri - conform unor declarații ale lui Adam Crăciunescu, directorul general ROMSILVA
Legea 215/2008, interzice categoric vânarea zimbrului și introduce amenzi aspre pentru asemenea fapte. În plus zimbrul se află pe lista roșie a IUCN - International Union for Conservation of Nature - fiind considerată o specie în pericol. Chiar nici motivul unei selecții și vânarea exemplarelor bolnave sau bătrâne nu este bine venită.
Fotografiile sunt realizare în Rezervația de Zimbri de la Hațeg.

05. Noul Stadion Santiago Bernabeu - Feb 2, 2014 11:47:00 AM
Prin noul plan de modernizare a stadionului, cei de la Real Madrid, nu vor crea doar un stadion, ci vor face un adevărat pol economic care bineînțeles va gravita în jurul stadionului. Astfel zona va devenii una mai atractivă, dar totuși să nu uităm și concurența dintre Madrid și Barcelona. Încet pot ajunge teritorii inteligente iar concurența să fie benefică pentru amândouă cluburile. 
Proiectul câștigător al Competiției Internaționale de Idei Arhitecturale pentru Santiago Bernabeu, a fost câștigat de arhitecții germani de la GMT Architekten.
Stadionul va fi transformat într-o societate, al cărui scop este să facă bani și în afara zilelor în care sunt meciuri. Veniturile vor fi în mare parte generate de o nouă secțiune VIP, un nou mall și un hotel. Costul proiectului în sine nu ar trebui să depășească 350 de milioane €, dar această cifră nu include taxe, licențe sau fiscal, care se va ciocni de un alt 50 de milioane €. Sfârșitul anului 2017, care se fie termenul de finalizare al stadionului.

Legat de finanțarea acestui proiect, cei de la Real Madrid speră ca cel puțin jumătate din sumă să vină din vânzarea dreptului aspra numelui stadionului. Problema însă este că firmele care vor să investeasă nu sunt dispuse să includă numele de Bernabeu pe fațadă. Din unele surse se pare ca viitoare stadion se va numi Coca Cola Arena.
Foto: Abdelaziz Nagatyo
06. Proiectul România 100 - Autostrăzi - Feb 1, 2014 4:40:00 PM
În decembrie anul trecul, guvernul Ponta prezenta o hartă a autostrazilor, asa numitul Proiect România 100, prin care prioritiza construcția autostrăzii A1 Nădlac - București, prin Brașov - Ploiești și nu pe traseul Sibiu- Pitești. Dacă privim harta guvernului, observăm astfel că Brașovul va devenii buricul comunicațiilor rutiere. Tot traficul din Oradea, Cluj Napoca, Timișoara, Arad, Iași si Bacău via București va ajunge în Brașov. Oare este pregătit orașul să absoarbă atâtea mașini? Oare câte benzi pe sens ar trebui să aibe centura ocolitoare a Brașovului? Sigur că cei de la Ministerul Marilor Proiecte au luat în considerare numărul și fluxul de mașini și au desigur un plan în acest sens :). 
O a doua problemă ar fi, câte benzi de circulație pe sens ar trebui să aibe autostrada Brașov spre București, pentru a putea susține un asemenea trafic? Desigur cei de la minister și CNANDR s-au gandit doar la un sens de circulație București - Brașov, bineînțeles fiecare bucureștean ar vrea să își petreacă sfârșitul de săptămână la munte.
Proiectul de autostrăzi a guvernului, România 100, îi unul făcut pe genunchi fără o viziune, dar în schimb este un proiect de prietenie.  Tronsonului de autostradă Sibiu - Brașov ii putem spune Autostrada Căncescu, cea spre Bacău îi poartă numele lui Hrebenciu, cu prelungirea Fenechiu spre Iași. Nu lipsește Dragnea Autobahn spre Alexandria și CraiOlguța - Pitești, care se pare va fi finanțată din impozitul mașinilor second-hand vândute în piețele din București. Dacă țineau cont de fabricile de automobile o ducea spre Pitești de la Sibiu.
Guvernul a stabilit anul 2018, ca orizont de realizarea a acestor autostrazi, nu întamplător deoarece în 2018 se vor împlinii 100 de ani de la Mare Unire - declarație Primul Ministru.  Credeți că este fezabil?
07. ”Tunel” peste Bosfor - Oct 28, 2013 7:27:00 PM
Proiectul liniei de metro care va lega malul asiatic și european ale Bosforului, a fost lansat în urmă cu 20 de ani, va fi inaugurat la Istambul, mâine 29 octombrie 2013.
A fost nevoie de nouă ani de muncă și de aproximativ 3 miliarde de euro ... pentru a putea construi tunelul "Marmaray": un tunel (cu tub dublu)  de 1.4 km lungime, îngropat la mai mult de 50 de metri sub apele Mării Marmara. Acest lucru va permite conectarea metrourilor în câteva minute între cele două părți ale metropolei turcești. 
Tunelul ar trebui să ajute la absorbirea unei părți din ambuteaje legendare  a Istambulului. Lucrarea a fost mult amânată datorită descoperirilor a numeroase comori arheologice (40.000 de obiecte descoperite). În această regiune de activitate seismică ridicată, Marmaray ar trebui să reziste la cutremure de magnitudine 9 grade pe scara Richter.
Fostul primar al Istanbulului, M. Erdogan, actualul prim-ministru, șeful guvernului japonez Shinzo Abe vor fi mâine prezenți la această aniversare. 
Realizarea acestului proiect se datorează sprijinului financiar al Băncii Japoniei și al Băncii Europe de Investiții (BEI).


08. Cercetare socio-urbana privind siguranta si calitatea locuirii in Oradea - Jul 23, 2013 5:42:00 PM
Profesori si studentii de la Universitatea din Oradea in colaborare cu Oradea in imagini derulează o cercetare socio-urbana privind calitatea locuirii, siguranța in mediul urban și alte aspecte ale vieții sociale din municipiul Oradea.

09. Proiectul Calator prin Bihor a ajuns la final - Mar 5, 2013 9:27:00 PM


In sala de sedinte a Consiliului Judetean Bihor a avut loc, joi, 28 februarie, incepand cu ora 13,30, conferinta de inchidere a proiectului ''Calator prin Bihor", implementat in perioada martie 2011 - martie 2013. Proiectul a fost aprobat spre finanţare în cadrul Programului OperaţionalRegional 2007-2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă  şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.3. „Promovareapotenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Operaţiunea „Dezvoltarea si consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice si activităţii de marketing specifice”.            Echipa de implementare a prezentat in cadrul conferintei rezultatele proiectului, fiind realizate materiale de promovare (album, pliante, broşuri, vederi, hartă de buzunar, CD, DVD, spot TV de promovare), un site – www.calatorprinbihor.ro, trei campanii de promovare a resurselor turistice specifice judeţului Bihor,  în 11 oraşe din ţară, şi participarea la Târgul de Turism al României, ediţia noiembrie 2012. Dr. Aurelia Dumiter, managerul executiv al proiectului, a precizat faptul ca toti cei interesati de modul in care s-a derulat acest proiect, de rezultatele si urmarile sale pot adresa intrebari echipei sau isi pot spune parerea despre proiect si pot face propuneri de noi proiecte de promovare turistica a  judetului prin accesarea site-ului www.calatorprinbihor.ro, la sectiunile „Carte de oaspeti” si “Contact” sau pot trimite e-mail la [email protected]
            “Calator prin Bihor” si-a propus promovarea produselor turistice specifice şi atragerea de turişti in judeţul Bihor. Prin proiect au fost promovate 22 de produsele turistice, specifice judetului Bihor, grupate pe 4 axe prioritare:- peşteri amenajate: Peştera Meziad, Peştera Vadu Crişului, PeşteraUnguru Mare, Peştera Cetăţile Rădesei, Peştera Gălăşeni;- peisaj carstic:  Valea Iadului, Valea Sighiştelului, Valea Videi, ValeaRoşia, Valea Finişului, Platoul carstic Vaşcău-Călugări;- biserici de lemn si zid:  bisericile de lemn de la Sebiş, Brădet, Josani,Peştis, Beznea si bisericile de zid de la Abram, Voivozi, Homorog;-        arta populara: ceramica alba, vioara cu goarnă, lada de zestre.            Prin acest proiect s-a urmărit creşterea numărului de turşiti care vizitează judeţul, precum şi promovarea potenţialului turistic local la nivel naţional.
10. Primele rezultate de la recensământul bicicliștilor - Feb 21, 2013 6:30:00 AM
   Dacă nu știm exact ce populație are România, în scurt timp vom ști câți bicicliști suntem. Cei de la Portocala Mecanica.ro au inițiat acest recensământ online al bicicliștilor.
   O scurtă descriere a biciclistului furnizată dintr-o primă analiză a datelor intermediare arată că aceasta este bărbat și are vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani.
   Bicicleta este folosită cel mai mult ca mijloc de transport în capitală, urmează apoi orașele Cluj, Timișoara, Brașov și Oradea. 

  Dacă nu ați complectat încă chestionarul o puteți face acuma AICI!!!
   La început anului trecut Asociația EcoPlanning a demart un proiect intitulat ”Oradea orașul pe 2 roți” proiect în care prima etapă a vizat conștientizarea tinerilor și a persoanelor active asupra beneficiilor și importanței utilizării bicicletei pentru deplasare.

11. Guvernul a avizat Timbrul de mediu - Feb 20, 2013 6:30:00 AM
Din 15 martie intră în vigoare Timbrul de mediu, care va înlocui actuala taxă auto. Guvernul a anunţat recent că a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro ( astfel noul ”Timbru de mediu” va favoriza mașinile second-hand)
Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.
Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
Într-un document elaborat de Ministerul Mediului şi transmis presei se arată că taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic.
Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaraţii ale ministrului Mediului.
Timbrul de mediu este o contribuție financiară bazat pe principiul "poluatorul plătește". Principiul este simplu: mașinile cu cele mai mari emisii de CO2 și / sau cu cel mai mare consum de energie de combustibili fosili. Scopul este de a încuraja o reducere a consumului de energie pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră și dependența de combustibilii fosili.
12. Parlamentarii au aprobat modificările la Legea Urbanismului - Feb 19, 2013 6:06:00 PM
   Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat luni, 18 februarie, modificările la Legea Urbanismului propuse de Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului. Această decizie va readuce în atenţia afaceriştilor imobiliari mai multe terenrui din Capitală pe care se află imbolile importante din punct de vedere istoric.
  Legea care a fost valabilă până luni, 18 februarie, intrată în vigoare în anul 2011 interzicea acordarea de derogări de înălţime şi construirea imobilelor noi în zonele protejate.  Între timp, Guvernul României a revenit asupra acestei legi şi s-a pronunţat la dezbaterile din Parlament, pentru modificarea substanţială a prevederilor pe care el insuşi le iniţiase.
În urma votului din Camera Deputatilor:
- Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost întocmite pe legislaţia anterioară OUG 7/2011 si care aveau 1 februarie 2012 data limita de aprobare pot fi din nou propuse votului consiliilor locale.
- Este posibilă din nou modificarea prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) cu 20% a densităţii construite prevăzute de legea oraşelor – Planul Urbanistic General.
- Procentul de 20% poate fi depăşit dacă în zona care se reglementează conţine supermarketuri.
- În zonele de protecţie ale monumentelor istorice de valoare naţională competenţa de avizare se mută de la Ministerul Culturii la Direcţiile Judeţene pentru Cultură, care s-au dovedit a fi sub influenţa autorităţilor locale.
    Astfel, potrivit lui Nicuşor Dan, Ordinul Arhitecţilor din România a trimis amendamente la această lege, dar care nu au fost luate în considerare de Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaţilor. „Asa cum afirma Ordinul Arhitectilor, rolul Planului Urbanistic Zonal trebuie sa fie de a reglementa în mod uniform zone mari din teritoriul orașului. Prin modificarea legislativă se readuce posibilitatea de reglementare prin Planuri Urbanistice Zonale pe parcela, în urma interesului privat, „anomalie care a generat haosul urbanistic”.
   ONG-urile interesate de dezvoltarea urbană a localitaților din Romania vor solicita Președintelui României să nu promulge legea și să o retrimită spre dezbatere din nou în Parlamentul României.
Sursa: adevarul.ro
13. Codul Silvic a fost amânat! - Feb 19, 2013 5:00:00 PM
Azi (n.r. 19/01/2013) proiectul de lege a noului Cod Silvic a fost pe ordinea de zi a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.
Însă proiectul de lege privind noul Cod Silvic nu a fost discutat în Camera Deputaților fiind mutat de pe lista de discuții de pe poziția 37 pe poziția 43 iar astfel noul Cod Silvic a fost amânat.
Oare de ce s-a produs această amânare? Poate că din cauza presiunile făcute de ONG-urile de mediu dar și de către mass-media sau se dorește ca acest subiect să intre în umbră și astfel să se poată promulga această lege așa pe tăcute...?
14. Am ajuns la 1000 de semnături! - Feb 17, 2013 12:48:00 PM


În 6 februarie 2013, Asociația EcoPlanning iniția o petiție online împotriva exploatări gazelor deșist în stațiunea balneo-climaterică Băile Felix (județul Bihor). În decurs de 10 zile petiția a fost semnată de peste 1000 de persoane. Susținători acestei petiții sunt din județul Bihor dar și din Cluj, Timiș sau București. În aceste 10 zile petiția inițiată de asociația EcoPlanning a fost una dintre cele mai semnate petiții.  O altă petiție semnată de peste 10000 de persoane este petiția inițiată la nivel național privind interzicerea exploatări gazelor de șist în România.
Vă invităm să susțineți în continuare aceaste inițiative și să ajutați la distribuirea acestor petiții în continuare. 
Semnează petiția împotriva exploatării gazelor de șist în Băile Felix !!!
Semnează petiția împotriva expoatării gazelor de șist la nivel național !!!
De asemenea s-a organizat ca la nivelul Comisiei Europene, un amplu proces de consultare a publicului în privința riscurilor și legislației privind gazele de șist, până pe 23 martie.Chestionarul se poate completa în mai multe limbi inclusiv în lb. romana, aici

15. Soarta pădurilor din România - Feb 15, 2013 2:08:00 PM
În ultimii ani peste 280.000 de hectare de pădure au dispărut de pe teritoriul României, dar pădurile din Romania sunt încă în pericol după ce noul Cod Silvic a trecut de Senat, iar săptămâna viitoare va fi pe masa Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.
Noul Cod Silvic va avea un impact negativ asupara pădurilor din România. Principala controversă legată de acest proiect este modificarea care anulează dreptul Ocoalelor Silvice să stabilească numărul de copaci care sunt tăiaţi. Așadar, defrişările vor fi la liber şi nu mai poate fi ţinută evidenţa suprafeţelor verzi care dispar, astfel se dă posibilitatea exploatării într-un singur an a masei lemnoase alocate pentru 10 ani. O altă modificare a noului Cod Silvic ar da dreptul primăriilor să transforme bucăţi de pădure în teren intravilan.
Un membru din această comisie pentru agriculturii din Camera Deputaților afirmă că: „ONG-urile vor să transforme toată România în parcuri naturale şi arii protejate. Pădurea are şi un rol economic”. Oare care va fi soarta pădurilor din Romania? Cautați cine sunt oamenii care conduc această comisie pentru agricultură din Camera Deputaților iar răspunsul o să-l găsiți singuri...
Sperăm ca noul ministru al Pădurilor să ceară o revizuire a proiectului de lege, iar amendamentele trimise de ONG-urile de mediu să fie luate în considerare. Sper ca noua lege să nu legalizeze defrișările! Mai multe informații aici!
Asociația EcoPlanning luptă pentru salvarea pădurilor!Împreună putem avea o Românie mai bogată în aur verde!
16. Prima versiune de lucru a strategiei de dezvoltare a Regiunii Centru finalizată - Feb 14, 2013 10:27:00 PM
   Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a finalizat recent prima versiune de lucru a Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020.
    Strategia de dezvoltare regională este parte a Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru, principalul document de planificare și programare la nivel regional elaborat de ADR Centru, în parteneriat cu grupurile de lucru județene și avizat de membrii Comitetului Regional de Planificare. Forma finală a documentului urmează a fi aprobată de către Consiliul de Dezvoltare Regională Centru până la sfarșitul anului 2013. Strategia de Dezvoltare își propune fixarea unui cadru de dezvoltare a regiunii, stabilind liniile directoare pentru urmatorii 7 ani.
”Programarea dezvoltării regionale este o acţiune deosebit de complexă, care presupune consultări publice largi şi un parteneriat puternic între actorii din regiune care intervin în acest proces. Prin această Strategie am dorit să armonizăm nevoile identificate la nivelul comunităţilor locale, rezultate în urma întâlnirilor de lucru, dar şi din documentele de planificare. Avem finalizate nu numai analizele socio-economice, ci şi analiza punctelor tari şi slabe, dar şi a oportunităţilor de la nivel regional, precum şi 14 studii în diverse domenii de interes regional, de la profilele socio-economice ale judetelor la analiza demografică a Regiunii, sau la cea a infrastructurii, fiind atinse şi subiecte precum potenţialul energetic şi al resurselor de energie regenerabilă, sau al dezvoltării turismului. De fapt, toate aceste documente pot fi consultate pe paginile noastre de Internet. Acum vom trece la selectarea proiectelor necesare şi prioritizarea acestora, activităţi pentru care avem nevoie de implicarea comunităţii. Dorim ca această Strategie să asigure dezvoltarea economică şi socială unitară şi echilibrată a judeţelor şi a întregii regiuni”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
Versiunea de lucru a Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 poate fi consultată pe site-urile ADR Centru:• Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020
• Programare 2014-2020
17. „Let’s Do It, Romania!” caută voluntari - Feb 12, 2013 7:20:00 PM
„Let’s Do It, Romania!”, cel mai mare proiect de implicare socială, se întâmplă din nou. La fel ca până acum, și în 2013 echipa are nevoie de voluntari pentru organizarea celei de-a patra ediții și… nu numai! Dacă te interesează educația, dacă vrei să faci o schimbare în bine pentru tine și ceilalți, dacă ai spirit voluntar și iți place să lucrezi în echipă, noi te vrem! Vino să te cunoaștem, demonstrează-ne că ești motivat și isteț și îți promitem că nu te vei plictisi în următorul an. Responsabilități:De la voluntarii care fac parte din echipa LDIR se așteaptă: devotament, implicare, seriozitate, îndeplinirea sarcinilor.
Beneficii:- alături de echipa LDIR ai oportunitatea de a învăța și experimenta lucruri noi, de a interacționa cu specialiști din diferite domenii. Vei avea un program flexibil, adeverință de practică, contract de voluntariat, precum și șansa de a participa la cel mai mare proiect de implicare socială din România;- activități de teambuilding;- avansarea pe o alta poziție în cadrul proiectului.În funcție de evoluția voluntarului în proiecte și modul de rezolvarea a task-urilor, poziția de asistent pe care voluntarul intră în proiect se poate schimba cu cea de specialist.
În acest moment căutăm candidați pentru următoarele poziții:Voluntar Comunicare Bucuresti;Voluntar Let’s do it Romania! Fundraiser ;Voluntar Specialist Programator Java;Voluntari pentru echipa de IT;Voluntar Let’s Do It Romania!;Voluntar Echipa de Training.
Mai multe detalii găsiți aici.
Dacă doriți să faceți parte din echipa noastră vă așteptam să ne trimiteți CV-ul insoțit de o scrisoare de intenție la adresa [email protected] cu menţiunea poziției pe care o cautați!
18. GasLand - Jan 27, 2013 10:00:00 AM
   Un documentar de 107 minute realizat în anul 2010 de americanul Josh Fox și în care prezintă modul în care se face expoatarea gazelor de șist în Statele Unite ale Americii.   Pornind de la mărturiile mai multor  oameni care locuiesc în preajma forajelor de gaze de șist, Fox a realizat documentarul ”GasLand” (Tărâmul gazelor), care dezvăluie informații șocante în legătură cu exploatarea acestor gaze.
Filmul poate fi urmărit online AICI!!!
19. STOP exploatării gazelor de șist! - Jan 26, 2013 11:11:00 PM
Apă potabilă şi ape subterane contaminate, soluri toxice şi radioactive, poluarea aerului, cutremure şi alunecări de teren, cancer şi boli incurabile pentru oameni, distrugerea florei şi a faunei, infrastructură distrusă şi poluare fonică, iată câteva din pagubele cauzate de explorarea și exploatarea gazelor de șist.După ce americanii au inventat tehnologia de exploatare, gazele de şist au început să fie folosite pentru încălzire, ele fiind cunoscute de peste 200 de ani.Extragerea acestora se realizează printr-o tehnologie numită fracturare hidraulică. 
Fracturarea hidraulică - Este singura metodă de extragere a gazelor de şist în acest moment. Forajul este săpat vertical, apoi în plan orizontal, la o adâncime de până la 3-6 km. Rocile sunt despicate artificial prin explozii, fapt ce poate cauza cutremure. Sute de maşini de tonaj mare sunt folosite pentru fiecare foraj. Sub o presiune imensă (peste 1000 atm) o medie de 60 de milioane de litri de apă sunt injectate la fiecare lovitură în sol, apa amestectă cu substanţe chimice foarte toxice şi cancerigene (incluzând benzen şi etilenă). Conform raportului Impacts of shale gas and shale oil extraction on the environment and on human health al Parlamentului European, datorită secretelor industriale compoziţia aditivilor folosiţi în timpul forărilor nu este pe deplin făcută publică, dar cercetatorii au identificat peste 750 de asemenea substanțe (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen etc).
Frața, Bulgaria, Danemarca, Olanda, Germania, Marea Britanie au interzis exploatarea gazelor de șist în timp ce în Romania guvernul dă liber la ”explorare” în județele Vaslui și Bihor.
Lista perimetrelor vizate din judeţul Bihor sunt  localităţile, Tria, Tulca, Voivozi și Băile Felix. Dacă lucrurile sunt adevărate şi localitatea Băile Felix este vizată, lucrurile nu stau deloc roz, cunoscut fiind faptul că sub această arie extinsă din județul Bihor, există bazine de apă termală, iar difuzarea fluidului de exploatare ar putea afecta grav calitatea apelor freatice din zonă dar şi a apelor termale atât de apreciate.
Fără ca locuitorii sau autorităţile din satele Tulca și Tria să fi fost consultați şi fără a exista studii de impact asupra mediului se pare că se v-a începe explorarea gazelor de șist în aceste localități. Totuși mai există o mică speranță și anume ca aceste companii (East West Petroleum și CorpClara Petroleum Ltd) care ”explorează” să nu obțină acordul de mediu elaborat de Agenția pentru Protecția Mediului Bihor. Rămâne să vedem!
Fii împotriva explorării și exploatării gazelor de șist și votează petiția pentru interzicerea gazelor de șist în Romania (click aici!)

P.S. Imaginea din acest articol este o mască, poate o să avem nevoie de ea.. PROTESTE!?
Asociația EcoPlanning este împotriva exploatări gazelor de șist!
20. Cea mai verde zi a României. Azi, turbinele eoliene produc mai mult decât centrala de la Cernavodă - Jan 22, 2013 8:25:00 PM
Producţia de energie eoliană a României a înregistrat, azi, un record istoric fiind suficientă pentru a acoperi, în întregime, consumul populaţiei. Pentru prima dată, producţia de energie eoliană este mai mare decât cea a centralei nucleare de la Cernavodă.
Producţia de energie din surse eoliene era azi, la ora 11.00, de 1.500 MWh, un record al tuturor timpurilor şi mai mult decât a produs vreodată centrala nucleară de la Cernavodă, ca putere orară. Astfel, din cele aproape 800 de turbine de vânt amplasate în România, cu precădere Dobrogea, 600 produceau electricitate. Ponderea producţiei de energie eoliană în totalul naţional era de aproape 18%, mai mult decât centrala nucleară de la Cernavodă – 16,7% şi suficientă pentru a acoperi întreg consumul populaţiei. Dacă luăm în calcul şi că Hidroelectrica acoperea azi, la aceeaşi oră, 16,2 % din consumul naţional, 8 ianuarie 2013 este una din zilele în care s-a produs cea mai curată energie din România.
Sursa: www.economica.net
21. Au partidele verzi succes în România? - Jan 19, 2013 6:36:00 PM

   Partidele ecologiste nu au cunoscut niciodată succesul marilor partide de dreapta sau de stânga, accesul pe scena politică probabil le-a fost limitat din lipsa popularității dar și din cauza pragului electoral. Partidele verzi duc lipsa susținătorilor dar și lipsa unor adevărate politici și idei verzi.   În vestul Europei, partidele ecologiste sunt susținute însâ în România lipsește spiritul de protecție a mediului.   Poate începând de azi (nr. 19.01.2013), prin unirea principalelor partide ecologiste din România ( Partidul Verde și Mișcarea Verzilor - Democrați Agrarieni ) lucrurile se vor schimba în bine, iar mesajele și politicile verzi vor fi tratate cu seriozitate. Sper să se rezolve principalele probleme de mediu din Romania dar în același timp aștept o strategie de dezvoltare a Deltei Dunări.   "Astazi, 19 ianuarie 2013, Partidul Verde si Miscarea Verzilor - Democrati Agrarieni au fuzionat in cadrul unui congres comun. Partidul unificat al verzilor isi asuma valorile prevazute de Carta Verzilor Europeni, se va numi Partidul Verde iar conducerea de varf votata la congres ii are in componenta pe urmatorii: Presedinte - Remus Cernea, Presedinte Executiv - Ovidiu Iane, Secretar General - Silviu Dumitru, Prim-vicepresedinti: Georgeta Ionescu si Horatiu Ionescu. Partidul are doi deputati in Parlamentul Romaniei si 124 de consilieri locali. Aceasta unificare este o sansa pentru a dezvolta un partid verde puternic in tara noastra... Va invitam sa ne sprijiniti in acest efort! Romania are nevoie de un partid care sa militeze energic pentru protectia mediului si pentru apararea valorilor societatii deschise." -  a scris Remus Cernea pe contul sau de Facebook.     
22. Urbanismul - Jan 12, 2013 11:49:00 PM
URBANSIMUL are ca principal scop stimularea evolutiei complexe a localitãtilor, prin elaborarea si implementarea unor strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung. Activitatea de urbanism cuprinde toate localitãtile tãrii, organizate în retea, pe baza ierarhizãrii si distributiei echilibrate a acestora în teritoriu.
Urbanismul urmăreşte:
• Ameliorarea condiţiilor de viaţă prin eliminarea disfunctionalităţilor, asigurarea
accesului la servicii publice şi locuinţe convenabile pentru toţi locuitorii;
• Crearea condiţiilor pentru satisfacerea cerinţelor speciale ale copiilor, vârstnicilor şi ale
persoanelor cu handicap;
• Utilizarea eficientă a terenurilor, în acord cu funcţiunile urbanistice adecvate;
• Extinderea controlată a zonelor construite;
• Protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural construit şi natural;
• Asigurarea calităţii cadrului construit, amenajat şi plantat din toate localităţile urbane si
rurale;
• Protejarea localităţilor împotriva dezastrelor naturale şi a riscurilor tehnologice.

Principiile unui urbanism inteligent:

 1. DEZVOLTAREA DURABILA - ECHILIBRU intre utilizarea resurselor si explotarea lor.
2. PROMOVEAZA MEDIUL , INDENTIFICA ZONELE CU PROBLEME.
3. CONSERVAREA TRADITIEI, CULTURII
4. TEHNOLOGIE ADECVATA AREALULUI, RESURSE LOCALE, OAMENI CAPABILI
 5. CONVETUIRE, INTERACTIUNE SOCIALA IN SPATIILE PUBLICE
 6. SCARA UMANA DE PERCEPTIE, INCURAJAREA DIMENSIUNILOR ANTROPOMETRICE
 7. MATRICEA OPORTUNITATILOR, ORASUL ESTE VAZUT CA UN MOTOR AL DEZVOLTARI SOCIO-ECONOMICE, OFERIND OPORTUNITATI  PT EDUCATIE RECREERE AFACERI, ADAPOST, SIGURANTA, NEVOI DE BAZA.
8. INTEGRARE REGIONALA, ESENTIAL PT SUSTENABILITATE.
9. SISTEM DE TRANSPORT INTEGRAT SI ECHILIBRAT, TROTUARE, STRAZI, 
10. INTEGRARE INSTITUTIONALA, GUVERNTANTA LOCALA
  
23. Ce este planificarea teritoriala. - Jan 12, 2013 11:43:00 PM
Ce este  PLANIFICAREA TERITORIALA...Planificarea teritoriului presupune valorificarea optima a potentialului economic si natural, organizarea integrata a retelelor de transfer de energie, informatii, bunuri, persoane, construirea unei avansate infrastructuri tehnologice a teritoriului, dezvoltarea sistemului de localitati, distributia echitabila a locatiei industriale si a dotarilor social-culturale.Spatiul, aprecia academicianul Octav Onicescu, este o componenta obligatorie a oricarei opere de constructie, nu ca un simplu obiect, dat, amorf, ci ca un element organizabil si organizat, ca un adevarat sistem potrivit destinului sau complex. 

ANALIST TERITORIAL - o profesie de viitor  DE CE ? · În condiţiile schimbǎrilor intervenite în societatea româneascǎ o cerinţǎ deosebit de acutǎ este legatǎ de organizarea şi planificarea teritoriului în concordanţǎ cu necesitǎţile populaţiei, dar şi cu cerinţele impuse de integrarea României în Uniunea Europeanǎ.·Asigurarea pieţei forţei de muncǎ cu specialişti în acest domeniu complex este, în prezent, deficitarǎ. Organismele specializate în domeniul forţei de muncǎ au sesizat acest lucru şi ca o consecinţǎ, în documentele oficiale, a apǎrut, de curând, meseria de analist teritorial.·Absolvenţii specializării „Planificare teritorială”, după absolvire, pot obţine dreptul de semnătură pentru elaborarea de lucrări de urbanism şi amenajarea teritoriului, în condiţiile stabilite de Consiliul Superior al Registrului Urbaniştilor din România.· Inserţie pe piaţa forţei de muncă:       -Instituţii centrale şi regionale specializate în amenajare şi dezvoltare teritorială;       - Servicii specializate  din cadrul  Consiliilor Judeţene;       - Servicii specializate la nivel de oraş/comună sau al asociaţiilor de oraşe şi comune.
       - In domeniul privat

24. ABC-ul Arhitecților - Jan 12, 2013 11:15:00 PM
ABC-ul Arhitecților este prezentat într-un mod plin de viață, fiecare literă a alfabetului prezintă un arhitect faimos și opera sa centrala.
The ABC of Architects from fedelpeye on Vimeo.
25. Morfologia urbană în Ciudad de México - Jan 11, 2013 11:04:00 PM
Ciudad de México este un laborator gigant al morfologiei urbane. Cele 20 de milioane de locuitori trăiesc în cartiere, bazate pe un spectru larg de planuri. Iată câteva exemple:

Centrul colonial (de mai sus) a fost construit pe bazele Tenochtitlan-ului, capitala imperiului aztec. Orașul vechi a fost pe o insulă în Lacul Texcoco. Lacul a fost asanat pentru a împiedica inundarea iar orașul sa extins.

Planurile geometrice domina întreag orașul.Cartierul federal (de mai sus), evocă străzile radiante ale orașului Palmanova, un oraș proiectat de Vicenzo Scamozzi în Italia renascentistă.
Nezahualcoyotl (de mai sus), sau Ciudad Neza, este o municipalitate de un milion de oameni în zona metropolitană din Ciudad de Mexico. Planurile strazilor sunt de a urma un format standard - tipuri de dotări publice cu spatiu verde închis între mega-blocuri.

Bogat și faimos tind să prefere forme organice, și tind să nu economisească apă pentru grădinile lor. În cartierul bogat al Jardines del Pedregal (de mai sus), unele case au heliporturi.
Planificatorii au ales un stil repetitiv pentru clienții lor nefericiți din Fuentes de Aragón (de mai sus). Acest cartier este parte a Ecatepec de Morelos (de mai jos), care - la fel ca Ciudad Neza - este un municipiu în cadrul Ciudad de Mexico. Întregul oraș nu urmează o rețea extrema, dar cartiere precum Fuentes de Aragón sunt comune.
În ultimii ani, guvernul federal din Mexic a investit substanțial în locuințe pentru săraci, cum ar fi Los Héroes Tecámac (de mai jos), în Ecatepec de Morelos.
Planificarea modernă este încă în viață în Mexic, în cazul în care planificatorii par să aibă o putere substanțială în societate. Provocarea de a reinstala atât de multe familii în ultimii ani a fost rezolvata prin standardizare. Multe așezări noi seamănă cu microcipuri.
 Alte evoluții - cum ar fi Geovillas Santa Barbara (de mai sus) - au strazi curbate și aspecte mai diverse.
Dinamica socială din spatele creșterii urbane în zonele cu venituri mici sunt complexe. Foarte puține inițiative publice sau private, un echilibru între dezvoltarea de locuințe de sus în jos și de jos în sus. În schimb, există diferențe între cele două extreme.Există o nevoie reală de o nouă abordare a dezvoltării urbane. Așadar Ciudad de México - un oraș sau mai multe orașe?