Blogs Home » Edu » Educatie » Economisire Bani - Reducere cheltuieli

Economisire Bani - Reducere cheltuieli

Nu iti ajung banii pentru cele necesare traiului? Invata, in mod gratuit, cum sa-ti reduci cheltuielile si sa economisesti banii.

Articole Blog

01. Partea 4 - Cum sa ai cheltuieli mici cu casa - Jan 7, 2013 12:37:00 PM
     La mulţi ani pentru 2013. Să aveţi un an mai bun decât 2012.

     Uite că, deşi e început de an, eu am ajuns la final cu această serie de 4 articole despre cum să îţi reduci costurile cu casa. Însă vor urma alte subiecte interesante în perioada următoare aşa că nu pleca prea departe.

     Până atunci să vedem şi ce am pregătit pentru azi:

     26. Dacă ai hainele pătate, pune-le la înmuiat folosind un produs care scoate petele, înainte de a le pune la maşina de spălat.

     27. Usucă hainele afară. În casă se produce umezeală şi în timp poate apărea mucegai. Şi atunci va trebui să cheltuieşti bani pentru a recondiţiona încăperile. Şi nu folosi nici uscătoarele electrice. Consumă foarte mult curent.

     28. Profită de natură. Dacă vremea e frumoasă, deschide fereastra şi opreşte aerul condiţionat sau încălzirea, după caz.

     29. Ai grijă la temperatura camerei. Două termometre, unul de interior altul de exterior, îţi pot spune când să deschizi sau să închizi ferestrele şi uşile.

     30. Închide jaluzele sau draperiile pentru a împiedica încălzirea locuinţei pe timp de vară. Astfel nu vei mai folosi în exces aparatul de aer condiţionat. Iar în zilele însorite de iarnă deschide-le şi în acest mod soarele va pătrunde în locuinţă şi vei economisi bani pe încalzirea casei.

     31. Plantează arbori şi arbuşti în partea de sud, sud-vest a casei ca să crească umbra şi să scadă consumul de energie pe timp de vară.

     32. Învaţă să faci singur mici reparaţii în şi pe lângă casă. Astfel nu vei mai da bani pe diferiţi meşteri.

     33. Îngrijeşte-ţi singur peluza din curte, udă singur gazonul, florile şi tot ce mai ai prin grădină.

     34. Plăteşte-ţi facturile la întreţinere la timp. Astfel vei evita penalităţile. Cele mai bune momente pentru a plăti facturile sunt mijlocul şi sfârşitul lunii.

     Până data viitoare, spor la bani!
02. Partea 3 - Cum sa intretii o gospodarie cu cat mai putini bani - Dec 28, 2012 12:24:00 PM
     Sărbători fericite tuturor! Chiar dacă suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, în care ne-am bucurat de Naşterea şi venirea pe lume a pruncului Iisus şi, cei mai mici dintre noi, de venirea lui Moş Crăciun m-am gândit că aşteptaţi partea a 3-a a seriei mele, Cum să întreţii o gospodărie cu cât mai puţini bani.

     Aşa că, în cele ce urmează voi scrie exact despre acest lucru:

     18. Foloseşte acelaşi furnizor – dacă este posibil – pentru serviciile de internet, telefonie şi cablu.  De obicei plăteşti mai puţin pentru un pachet cu toate aceste servicii, decât dacă ai avea cablul tv de la un furnizor, internetul de la altul şi telefonia fixă de la al treilea.

     19. Cumpără electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic. Chiar dacă costurile de achiziţie pot fi mai ridicate, costurile de exploatare vor fi mult mai scăzute. Clasa energetică cea mai eficienta este “A” iar cea mai scăzută este “G”. În ultima vreme am văzut şi clasa “A+”, “A++”.

     20. Frigiderele vechi sunt cele mai mari consumatoare de bani. Aşa că schimbă-le cu unele noi, dar doar din clasa “A”. Investiţia se va amortiza în 2 - 3 ani, doar din consumul redus de energie.

     21. Nu cumpăra tehnologie de ultimă oră.  Achiziţionează electrocasnice, computere, etc care sunt puţin “învechite” din punct de vedere tehnologic. Dar doar din punct de vedere tehnologic, şi nu la mâna a doua. Ele costă mult mai puţin decât ultimele gadget-uri. Vei obţine şi reduceri din partea comercianţilor.

     22. Controlează consumul de apă! Un robinet care curge continuu cu o suviţă de apă de 3 mm, consumă într-o lună tot atâta apă cât folosesc 5 persoane. Schimbă urgent garniturile sau bateria de la chiuvetă, duş, etc.

     23. O baie în cadă necesită cel puţin 120 litri, pe când un duş nu consumă mai mult de 40 de litri. Înmulţeşte cu numărul persoanelor din casă şi vei afla câtă apă poţi economisi dacă faceţi toţi duş.

     24. Pentru a ne spăla pe dinţi sunt suficiente 1, 2 pahare cu apă şi tot atât pentru a ne bărbieri. A lăsa robinetul să curgă în tot acest timp implică o mare risipă de apă şi, implicit, costuri mari în bugetul tău.

     25. Setează maşina de spălat ca să spele la temperaturi scăzute sau cu apă rece în loc de apă fierbinte. Încălzirea apei consumă energie şi costă bani.

Gata pentru azi. După Anul Nou voi scrie ultima parte a acestei serii.

Dacă mai ştii şi alte metode nu ezita să le împărtăşeşti cu noi!
03. Cum sa intretii o locuinta cu cat mai putini bani - partea 2 - Dec 19, 2012 6:12:00 AM
     Astăzi voi continua cu metode de a reduce cheltuielile gospodăreşti:

     9. Opreşte calculatorul. Computerele consumă foarte multă energie. Aşa că este mai bine pentru buzunarul tău să le opreşti atunci când nu mai lucrezi la ele.

     10. Nu îmbunătăţi permanent software-ul calculatorului, decât dacă lucrezi acasă pe programe speciale (cum ar fi editare video) şi ai nevoie să fii la zi. Dacă foloseşti computerul doar pentru distracţie (muzică, filme, jocuri), pentru navigare pe internet, şi pentru a scrie câteva documente în word, nu arunca cu banii pe upgrade-uri care nu îţi sunt de folos, în sensul că nu câştigi bani cu ajutorul lor.


     11. Scoate din priză aparatele electronice care nu sunt folosite. Chiar dacă nu îţi dai seama, atunci când sunt închise, dar în priză, un televizor, un calculator, o imprimantă, un monitor, consumă curent. Dacă le scoţi pe toate din priză, poţi salva în jur de 300 - 500 lei pe an.

     12. Aerul condiţionat nu trebuie să fie pornit în permanenţă. Nici nu trebuie să fie setat la puterea maximă. Se consumă cu peste 1% mai multă energie pentru fiecare grad pe care aparatul îl furnizează peste 22° C.

     13. Alege un pachet mai mic de la firma de cablu! Nu cred că ai nevoie de 100 de programe, când vizionezi în mod constant doar 20 de programe.

     14. Foloseşte o conexiune mai lentă la internet. Este mai ieftin şi nu se observă o diferenţă atunci când navighezi pe net.

     15. Câte abonamente de telefonie ai? Câte din ele foloseşti? Dacă nu foloseşti un abonament, de ce nu renunţi la el? Sau încearcă să iei un singur abonament care să aibă cele mai mici preţuri de pe piaţă pentru conectările cu alte reţele. Crede-mă, este mult mai ieftin cu un abonament care are preţuri mici pentru inter- conectări decât cu abonamente de la 2-3 furnizori.

     16. Conferinţele nu se ţin la telefon. Chiar dacă e tentant să vorbeşti minute în şir cu prietenii sau familia, totuşi foloseşte telefonul doar pentru a fixa întâlniri, a stabili ore în care poţi să te întâlneşti cu prietenii. Atunci când familia şi prietenii sunt în alt oraş decât tine, încearcă să ai convorbiri scurte, în care doar să le comunici veştile importante.

     17. Sau în loc de telefon foloseşte e-mail-ul. Este gratuit. Dacă ai acces la internet, ai putea folosi e-mail-ul să comunici cu cei dragi. Sau foloseşte serviciile gratuite de comunicare voce pe internet de la furnizori precum Yahoo Messenger, Skype, etc.

Gata pentru azi! Poate după Crăciun voi avea 1 oră liberă ca să scriu la partea a treia a acestei serii.

Să nu uiţi să laşi un comentariu cu părerea ta despre aceste metode de a reduce cheltuielile.
04. Cum sa intretii o locuinta cu cat mai putini bani - partea 1 - Dec 12, 2012 12:05:00 PM

     Începând de azi voi posta timp de o lună 34 de metode mai mult sau mai puţin "ortodoxe" de a reduce cheltuielile cu întreţinerea unei gospodării.

Aşa că, să-i dăm drumul:

     1. Încearcă să vopseşti în alb. Vopsirea casei este una din cele mai dese “reparaţii” aduse casei. Vopsitul în culoarea albă este mai ieftin, camerele par mai mari şi se asortează cu mobilă de diferite culori. Ca să economiseşti şi mai mulţi bani, poţi să vopseşti chiar tu casa.

     2. Pentru îmbunătăţirile majore făcute la o casă, contactează firme specializate care să ofere garanţii pentru lucrări şi nu “meseriaşi de cartier”. Poate e puţin mai scump, dar astfel vei evita cheltuirea a mii de lei pe lucrări care pot fi de proastă calitate. Şi, în caz de daune, nici nu poţi face reclamaţii dacă nu ai semnat un contract.

     3. Fii atent să nu semnezi un contract pentru o lucrare care să prevadă plata integrală înainte de finalizarea lucrării. Nu cred că trebuie să explic de ce! Acceptă să dai un avans de maxim 30% din valoarea totală a lucrării.

     4. Izolează-ţi locuinţa. Conform unor studii, până la 25% din căldură se pierde prin acoperiş; 35% se pierde prin pereţi; 10% prin ferestre; 15% prin pardoseală; 15% prin uşi. Aşa că, oricât de mult ar costa, izolarea işi merită toti banii. Nu numai că va creşte confortul locuinţei dar se vor reduce cheltuielile de încălzire cu până la 50%.

     5. Regleză termostatul. Fiecare grad în minus pe timp de iarnă poate însemna o reducere a facturii cu până la 5%, în funcţie de zona în care locuieşti.

     6. Cumpără un termostat programabil. Cu ajutorul lui vei putea să programezi când să fie cald şi când nu. Dacă iarna, în timpul zilei,  nimeni nu este acasă, programează-l să pornească cu 30 – 50 de minute înainte de sosirea ta. Iar în timpul nopţii, programează-l să funcţioneze la 17-18° C.

     7. Stinge lumina. Poate vei zâmbi, dar să ştii că mulţi dintre noi nu facem acest mic gest. Dacă te uiţi la TV în sufragerie, stinge lumina în bucătărie. Dacă iei masa în bucătărie, stinge lumina în dormitor, etc. Nu risipi energia electrică prin aprinderea becurilor în camerele în care nu stai.

     8. Foloseşte becuri economice de calitate. Ele consumă cu 75% mai puţin şi au o durată de viaţă de peste 5 ori mai mare decât becurile cu filament. În plus, sunt şi reciclabile. Aproximativ 95% din energia consumată de un bec incandescent este emisă sub formă de căldură, doar 5% fiind emisă ca lumină vizibilă.

Atât pentru azi. Săptămâna următoare va urma partea a 2-a.

Dacă tu mai ştii şi alte metode nu ezita să le împărtăşeşti cu noi!
05. Cum sa reduci cheltuielile cu mancarea si bautura - Dec 5, 2012 8:47:00 AM

Bună! După o pauză imensă m-am hotărât să scriu din nou pe acest blog deoarece criza financiară încă nu are de gând să plece pe alte meleaguri...  Aşa că revin cu un subiect la modă în aceste zile: alimentele. Cum mâncarea s-a scumpit foarte mult şi cum majoritatea românilor îşi dau mai mult de jumătate din bani pe mâncare am făcut o listă cu strategii de reducere a cheltuielilor cu mâncarea şi băutura:

     1. Pentru mesele zilnice, supermarket-urile sunt cele mai bune. Magazinele de cartier, chiar dacă sunt mai aproape, sunt mai scumpe.

     2. Mergi o dată pe săptămână sau chiar la 2 săptămâni şi cumpără câte puţin, doar pentru perioada până la următoarea vizită la magazin. Cumpărând mult, e posibil să rămână mancare, care să se strice şi pe care vei fi nevoit să o arunci. Şi astfel, nu numai că vei pierde banii daţi pe mâncare, dar vei greşi şi faţă de semenii tăi care se află în lipsuri materiale.

     3. Găteşte mai des. Dacă îţi place să găteşti - dacă nu, ar trebui să înceapă să-ţi placă :) - o soluţie de a reduce cheltuielile cu mâncarea este să găteşti acasă. Mâncarea făcută de tine, chiar  dacă nu eşti talentat(ă), este mult mai sănătoasă decât cea semipreparată, decât fast-food-urile, şi uneori chiar decât la firmele de catering.

     4. Poate vei spune că lucrezi de dimineaţă până seara şi nu ai timp să-ţi faci mâncarea. La fel şi partenerul tău de viaţă. De aceea preferaţi să cumpăraţi mâncarea gata făcută! Într-adevăr, poate fi o problemă acest lucru! Dar chiar şi aşa se pot găsi nişte soluţii. De exemplu, găteşte pentru mai multe zile. Să nu spui că lucrezi 12 h/zi, 7 zile pe săptămână!!! Trebuie să ai şi tu măcar 2 zile libere. Să faci mâncare într-una din zile nu îţi ia mai mult de 2-3 ore. Apoi vei avea timp şi pentru odihnă şi distracţie.

     5. Fă-ţi singur pizza. E mult mai ieftin decât cea comandată. Chiar dacă la început nu te vei pricepe, cu timpul, vei ajunge să faci pizza chiar mai bine decât în unele "aşa-zise" pizzerii.

     6. Un proverb spune aşa: “Eşti ceea ce mănânci!” Aşa că te întreb: ce vrei să fii? Un măr sau un hot-dog? O ciorbă “`a la mama acasă” sau o supă instant? Mănâncă cât mai natural cu putinţă. E mult mai sănătos şi de multe ori mai ieftin.

     7. Cumpără în funcţie de sezon. Legumele, fructele, carnea de porc, carnea de miel au perioade de ieftinire şi scumpire.

     8. Cumpără fructe şi legume autohtone. Nu din import. În acest mod poţi să susţii agricultura românească! Poate mă vei întreba „unde găseşti fructe şi legume româneşti?” Din păcate, în ultima perioadă devine din ce în ce mai dificil să cumperi produse româneşti. Acum câţiva ani, când abia intrau marile lanţuri de hypermarket-uri în România, fructele şi produsele autohtone încă se mai găseau prin pieţe. Astăzi, datorită concurenţei şi preţului mic practicat de hypermerket-uri (care nu prea vând legume şi fructe din România), nici în pieţe nu mai găseşti decât legume şi fructe din Turcia, Polonia, Spania sau de pe alte meleaguri. Ţi-aş fi spus că singurul loc unde mai poţi găsi produse 100% româneşti este în poarta ţăranului, care vinde la marginea drumului. Dar, în luna martie a anului 2009, pe când mergeam pe drumul dintre Focşani şi Brăila, într-unul din satele care se întind de-a lungul şoselei, am văzut la poarta unui ţăran un coş plin cu mere, frumoase şi colorate. Am oprit, şi când m-am apropiat, am văzut aceleaşi mere ca în supermarket, ba chiar la acelaşi preţ!!! Concluzia? Te las pe tine să o descoperi!

     9. Dacă ai posibilitatea, cultivă propriile plante şi legume într-o mică grădină. Te va ajuta să mai tai din cheltuielile făcute cu mâncarea.

    10. Ai grijă la data de expirare a mărfurilor perisabile. Atunci când cumperi alimente, verifică  întotdeauna data de expirare a lor. Din păcate, mulţi dintre noi nu suntem atenţi la acest lucru şi apoi suntem nevoiţi să aruncăm alimentele expirate.

    11. Când ai fost ultima dată la piaţă? Un mod da a evita supermarket-urile şi în acelaşi timp de a mânca sănătos este acela de a cumpăra de la piaţă. De obicei, preţurile sunt mai mici iar vânzătorii sunt dispuşi să negocieze. Însă, din păcate, trebuie să cauţi mult fructele şi legumele autohtone.

    12. Bea mai rar! Şi nu mă refer la apă... Dacă obişnuieşti să ieşi cu prietenii în fiecare seară la “o bere” (nu ştiu de ce noi, bărbaţii, spunem asta, căci niciodată nu se bea o singură bere) bugetul are serios de suferit. Aşa că soluţia logică este să răreşti aceste escapade. Poţi să te întâlneşti cu prietenii o dată pe săptămână, sau chiar mai rar.

    13. Fumează mai puţin! Nu mai vorbesc de efectul fumatului asupra organismului. Ştie fiecare ce e mai bine pentru el! Dar măcar redu numărul ţigărilor pe zi pentru început, apoi numărul pachetelor, etc. Să presupunem că fumezi 2 pachete în fiecare zi. Dacă renunţi la 1 pachet vei face o economie de cel puţin 4.745 lei pe an (365 x 13 lei).

    14. Când mergi la muncă, încearcă să-ţi iei mâncare de acasă. Ai putea economisi foarte mulţi bani dacă ai avea un pacheţel cu mâncare de acasă şi nu ai mai merge în oraş să mănânci. Excepţie în cazul în care compania îţi asigură mâncarea la un preţ foarte bun prin firmele de catering.

Cam atât pe ziua de azi! Lista rămâne deschisă. Dacă mai ştii alte metode nu ezita să le scrii în comentarii şi eu le voi introduce în articole.


06. Cum sa beneficiezi de servicii bancare ieftine si de calitate - 2. - Jul 22, 2010 7:52:00 PM
Partea II:
1. Mandatează banca să transfere automat, în ziua de salariu, o sumă fixă într-un cont de economii, sau intr-un depozit. Faptul că banii nu stau într-un cont curent sau pe card diminuează tentaţia de a-i cheltui.
2. Alege un cont curent fără taxă lunară sau anuală de administrare, care nu necesită menţinerea unui sold minim şi care are o dobândă obişnuită. Adesea, băncile sau filialele nou-înfiinţate oferă cele mai bune ajustări de taxe.
3.  Înainte de a deschide un cont nou cere băncii să îţi ofere o listă detaliată cu toate comisioanele, inclusiv taxele de retragere  numerar de la bancomate.
4. Alege un cont de economii cu dobândă mare. Neapărat trebuie să fie mai mare decât inflaţia. Şi ţine cont şi de faptul că se plăteşte impozit pentru sumele câştigate prin dobândă.
5. Dacă nu ai nevoie urgentă de bani, poţi alege un depozit la termen decât un cont de economii. Dobânzile plătite pentru depozite sunt, în cele mai multe situaţii, mai mari decât pentru conturile de economii. Un dezavantaj major la depozit este că nu poţi beneficia de bani oricând ci doar la termenul final, care poate fi 1 lună, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 1 an, 1 an şi jumătate, 2 ani, 3 ani sau orice altă perioadă aleasă de bancă sau negociată de tine.
6. Trebuie să ştii că prin banii ţinuţi în bancă, indiferent că sunt în depozite sau în conturi de economii, nu faci bani. Adică nu te îmbogăţesc. De ce? Să facem un mic calcul: Presupunem că ai un depozit în valoare de 1.000 lei, deschis la 1 ianuarie 2010. Banca plăteşte o dobândă de 10% anual (doar un exemplu). Rata de inflaţie este de 5%. Impozitul pe dobândă este de 16%. Câţi bani vei avea la 31 decembrie 2010? 1.029,8 lei! Cam puţini, nu? Doar 29,8 lei câştigaţi într-un an! Cum am calculat? 1.000 lei x 10% dobânda = 100 lei. Impozitul este 16%, plătit din câştig, adică 100/16% = 16 lei. În cont ai acum 1.084 lei, 1.000 lei (suma iniţială) + 84 (dobânda impozitată). Dar dacă actualizăm suma cu rata inflaţiei, vei avea 1.029,8 lei, la valoarea lor din 1 ianuarie 2010.
7. Verifică în fiecare lună extrasul de cont de la bancă. Cel puţin 25-35% din oameni nu o fac în mod constant. Şi se trezesc că banca le-a mărit taxele, dobânzile etc. Dacă vrei să ai un cuvânt de spus în relaţia cu banca, verifică extrasul de cont în fiecare lună, pentru că, atunci când vei descoperi modificări, să poţi merge să discuţii cu “bancherii”.
8. Foloseşte cât mai des posibil bancomatul băncii la care ai card. Astfel nu vei plăti comisioane mai mari pentru operaţiunile pe care le efectuezi.
9. Alege creditele cu dobânda DAE cea mai mică. În acest fel poţi economisi sume importante, mai ales dacă intenţionezi să contractezi un împrumut de valoare mare şi pe termen lung.
10. Atunci când rambursezi un credit, este mai bine să optezi pentru rate descrescătoare decât rate egale, chiar dacă va creşte puţin valoarea ratei lunare. De ce să faci acest lucru? Pentru că vei plăti mai puţin la sfârşitul perioadei de contractare a creditului. În cazul rambursării în rate lunare egale, în primii ani de derulare a contractului în valoarea ratei este inclusă preponderent dobânda, principalul, adică suma împrumutată iniţial, fiind foarte mic. Abia spre sfârşitul perioadei de rambursare principalul ajunge să cântărească mai mult în cadrul ratei lunare, dobânda fiind mai mică. Însă, la rambursarea în rate descrescătoare, vei rambursa în fiecare lună o parte constantă din suma împrumutată iniţial.
11. Nu ţine banii pe care nu îi foloseşti în contul curent. Dacă în fiecare lună mai rămân sume disponibile, mandatează banca să transfere automat o suma fixă într-un cont de economii.
12. În România depozitele bancare sunt garantate până la suma de 50.000 euro sau echivalentul în lei. Dacă ai o sumă mai mare de atât, ar trebui să faci două sau mai multe depozite, asta dacă nu vrei să-i investeşti. Dacă vrei să faci investiţii, pentru a nu pierde banii, trebuie să te informezi, să înveţi despre acest subiect.
13. Achită datoriile la timp pentru a nu plăti penalităţi sau majorări. De ce să îmbogăţeşti instituţiile de creditare cu banii câştigaţi din greu de tine?
14. Poţi mandata bancă să îţi plătească utilităţile. Multe bănci oferă acum acest serviciu. De exemplu, banca la care am cont acum face plăţi directe către firmele de telefonie mobilă şi fixă, către distribuitorii de electricitate, gaze naturale, către firmele de cablu, către unele companii de asigurare. Astfel banca îmi plăteşte majoritatea facturilor direct din contul curent! Avantajul meu? În primul rând scap de cozile interminabile, apoi am mai mult timp fie pentru a lucra fie pentru a sta cu familia.
15. Dacă renunţi la serviciile unei bănci, neapărat trebuie să mergi personal să închizi toate conturile pe care le-ai avut la ei. De ce trebuie să faci asta? Pentru a nu te trezi peste câţiva ani că ai datorie la acea bancă, deşi nu ai beneficiat de serviciile lor. Cum se poate întâmpla asta? Din cauză că unele bănci nu închid automat un cont, ci doar la cererea scrisă a titularului, acel cont continuă să genereze cheltuieli de întreţinere. Aşa că cel mai bine este să mergi să faci o cerere scrisă prin care ceri să ţi se închidă contul/conturile la acea bancă.
16. Dacă apar probleme în relaţia cu banca, adresează-te întâi băncii respective. Doar dacă nu se soluţionează în timp util, te adresezi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Împreună cu reclamaţia pe care o depui la ei trebuie să aduci şi dovezi despre problema pe care o reclami (copie după contract de credit sau depozit, copie după graficul de rambursare, copie după ordinul de plată, etc.). Trebuie să ştii că ANPC-ul nu poate rezolva orice fel de problemă. De exemplu nu poate interveni în clauzele contractuale. Doar instanţa de judecată poate anula o clauză sau obliga banca să o modifice.
17. ANPC este obligată să îţi răspundă în scris la sesizarea ta în termen de 30 de zile sau 45 în situaţii deosebite. Mai multe informaţii poţi găsi pe site-ul instituţiei, www.anpc.ro.
07. Cum sa beneficiezi de servicii bancare ieftine si de calitate - 1 - Jul 19, 2010 6:47:00 AM
Partea I:
1.  Pentru a te asigura că alegi servicii bancare potrivite, înainte de a te decide cu ce bancă vrei să lucrezi, încearcă să compari ratele dobânzilor şi comisioanele percepute pentru servicii, de la minimum 3-5 bănci.
2. Este o vorbă: nu semna ca primarul! Adică fără să citeşti ce semnezi. Dar mai trebuie şi să înţelegi ce semnezi. Aproape toate nemulţumirile şi neplăcerile ulterioare pot fi evitate dacă faci aceste 2 lucruri. Trebuie neapărat să citeşti înainte de a semna. Nu îţi fă griji că stă lumea la rând! Sau că ofiţerul bancar e nerăbdător! Gândeşte-te că odată ce ai semnat… nu prea mai ai ce face.
3. Alege o bancă cu renume, care este aproape de zona în care locuieşti sau în drumul spre serviciu.
4. Alege o bancă care oferă şi servicii de “internet banking”. Aşa vei putea face operaţiuni de acasă, de la serviciu, sau de oriunde din lume.
5. Având în vedere că serviciile de „online banking” sunt predispuse atacului hackerilor, trebuie să iei câteva măsuri pentru a nu fi fraudat, pe lângă măsurile pe care le-au implementat băncile. De exemplu, indiferent cât de oficial ar arăta un e-mai primit de la bancă, nu da niciodată clic pe un link din interiorul e-mail-ului. Tastează singur în browser adresa băncii tale.
6. Când intri pe site-ul băncii şi logo-ul arată ciudat sau ţi se cer informaţii noi faţă de celelalte dăţi, ar putea însemna că un hacker a deturnat browserul respectiv. Părăseşte cât mai repede acel site.
7. O soluţie extremă ar fi să îţi cumperi un calculator nou sau să formatezi hardul unuia vechi şi să-l foloseşti doar pentru operaţiuni de internet banking şi cumpărături cu card de credit de pe internet.
8.  Evită cărţile de credit care percep o taxă anuală de întreţinere. Odată ce ai stabilit de cât credit ai nevoie, caută oferte de carduri de la bănci respectabile, cu taxă mică sau inexistentă.
9. O rată mică a dobânzii pe cardul de credit. Există pe piaţă oferte de carduri de credit cu 0 % dobândă. Dar această ofertă nu durează o veşnicie, ci doar câteva luni. Trebuie să te interesezi care va fi dobânda după perioada de promoţie, înainte de a lua un card.
10.  Într-un articol scris de Mihaela Pântea în paginile revistei Forbes România, nr. 25 din 22 februarie - 7 martie 2010 sunt enumerate costurile unor carduri de credit de la câteva bănci de la noi. Poate nu ştiai, dar costurile acestor tip de carduri sunt cu mult mai mari faţă de alte produse bancare. Astfel: „EFG Retail Services Euroline” are un DAE anual de 43,9%. Urmează cardul „American Express Bancpost Tarom” cu DAE de 36,2%. Apoi „Credit Europe Bank Card Avanta”j şi „Garanti Bonus Card „cu DAE anual de 34,7%. Urmează alte două carduri, „Raiffeisein Bank Visa Standard” şi „Raiffeisen Bank Vodafone” cu DAE 34,5%. DAE de 29,6% are cardul „BRD Visa Carrefour”. Sunt enumerate şi alte carduri pe care nu le mai înşir aici.
11. Autoarea mai spune şi faptul că taxele şi comisioanele la aceste carduri de credit, adică DAE anual, sunt mai mari decât inflaţia de la sfârşitul anului 2009 de cinci până la zece ori mai mare. Inflaţia a fost de 4,74%, iar DAE-urile le-ai putut citi mai sus. Sunt nişte costuri exagerat de mari. Chiar dacă Banca Naţională a României reduce constant dobânda de referinţă, băncile se grăbesc şi ele să reducă dobânda la depozite. Apoi stau pe gânduri dacă să o reducă şi la creditele pe care le-am contractat noi. De dobânzile şi taxele la cardurile de credit nici o bancă nu se gândeşte să se atingă. Că doar ele ce mai câştigă, nu?
12. Dacă ai un card de credit încearcă să-l foloseşti doar în cazuri de urgenţă. Nu-l folosi pentru cumpărăturile zilnice.
13. Înlocuieşte cardul de credit deţinut cu altul cu o rată a dobânzii mai mică. Cu economiile făcute, rambursează datoria acumulată.
14. Rambursează integral datoria de pe cardul de credit. În acest mod economiseşti banii pe care i-ai fi plătit pe dobândă.
15. Dacă ai bani în depozite bancare şi în acelaşi timp şi carduri de credit, ar fi bine să lichidezi datoria de pe carduri folosind acei bani. De ce? Pentru simplul motiv că dobânda de pe card este mai mare decât dobânda plătită de bancă pentru depozitele pe care le ai, deci pierzi bani lunar. Câştigi cam 5-10% anual de pe depozite (din care ţi se scad şi impozitele) şi plăteşti între 22 şi  45%, pe dobânda la cardul de credit (cifrele sunt pentru lei nu pentru valută). 
16. Constituie un „fond de urgenţă” în care să depui o sumă fixă lunar. Nu folosi acest fond decât în cazuri de urgenţe majore. Cel mai bine ar fi să depui banii într-un cont de economii. Beneficiezi astfel de o dobândă destul de bună dar şi de posibilitatea de a retrage banii ca dintr-un cont curent, fără să pierzi prea mulţi bani sau chiar deloc. Depinde de fiecare bancă în parte.
08. Cum să cumperi automobile noi. - Jul 15, 2010 7:42:00 PM
1. Decide ce fel de maşină vrei şi pentru ce vrei să o foloseşti: de familie sau sport, de marfă sau de persoane, pentru naveta zilnică la serviciu, pentru ieşirile din oraş la sfârşitul săptămânii, pentru zone rurale, pentru a transporta din când în când bagaje voluminoase, sau, cine ştie, poate pentru toate acestea la un loc. În felul acesta îţi vei da seama de ce fel de maşină ai nevoie.
2. Stabileşte din start limita maximă de preţ pe care vrei să o plăteşti pentru maşină, cu tot cu opţiunile suplimentare. Şi încearcă să nu o depăşeşti.
3. Maşina trebuie să îndeplinească nişte condiţii tehnice: siguranţă, calitate, robusteţe, garanţie oferită, dotări standard şi dotări suplimentare. Culoarea nu face parte din această categorie. Poţi să alegi ce culoare vrei. 
4. Trebuie să ştii cât ai de plătit exact! Dacă nu ai bani cash, o poţi cumpăra în rate (prin credit bancar) sau prin leasing. Trebuie să calculezi bugetul în funcţie de valoarea ratelor lunare, prima de asigurare – dacă e inclusă sau nu în rata lunară, precum şi de valoarea avansului.
5. Întâi negociază, apoi plăteşte! Dealerii vor încerca să nu îţi vorbească despre preţ. Tu însă trebuie să-i întrebi de multe ori despre preţ. Un bun negociator vorbeşte întotdeauna despre preţ. Aşa că ai grijă de banii tăi şi fii un bun negociator. Dacă nu negociezi, te poţi trezi cu costuri ascunse, care nu ţi-au fost prezentate.
6. Poţi salva mii de lei pe parcursul vieţii dacă alegi un model care îmbină cât mai multe din următoarele elemente: preţ scăzut de achiziţie, nivel scăzut de amortizare, mod de finanţare ieftin, preţ scăzut al asigurărilor, taxe mici de înmatriculare, consum scăzut de combustibil, costuri mici de întreţinere, reparaţii, etc.
7.  Interesează-te de preţurile maşinii şi a opţiunilor suplimentare de la mai mulţi dealeri, chiar şi de pe internet. Compară preţurile din cel puţin 5 locuri diferite. Astfel vei putea face cea mai bună alegere.
8.  Fă un drive-test pentru a vedea cum se comportă maşina. Condu întâi prin oraş apoi ieşi pe autostradă sau pe un drum principal. Fii atent la manevrabilitatea maşinii, la modul cum ia virajele, la timpul de frânare, la modul cum accelerează, etc. 
9.  Înainte de a te decide ce model să cumperi, interesează-te de costurile întreţinerii şi a service-ului. Vezi care sunt service-urile din oraşul tău, unde sunt ele, care sunt mai scumpe şi care mai ieftine, etc.
10. Reţine faptul că nu ai timp de reflecţie în timpul achiziţionării automobilului. De aceea fă-ţi temele de acasă. Dacă ai semnat un contract, eşti obligat să cumperi maşina respectivă, chiar dacă ţi-ai dat seama că nu e cea mai bună alegere.
09. Cum sa ai o vacanta ieftina si reusita. - Jun 30, 2010 1:38:00 PM
1. Plănuieşte-ţi concediile şi vacanţele cu mult timp înainte! Concediile sunt o parte necesară din viaţa noastră, pentru a ne reveni din surmenajul zilnic de la serviciu. Dar ele sunt şi mari consumatoare de finanţe. Totuşi ai posibilitatea de a reduce costurile, dacă ele sunt plănuite din vreme. Aşa că, fă rezervări la hotel, la biletele de avion, autocar, etc. din timp, pentru a putea beneficia de reduceri substanţiale.
2. Construieşte-ţi propriul „pachet” de vacanţă! Cum? În primul rând trebuie să mergi la agenţiile de turism, de unde vei lua broşuri cu pachetele de vacanţă din oferta lor. Dacă este o agenţie care se respectă, vei găsi în broşură costurile detaliate ale pachetelor: transport, cazare, masă, etc. Sau, şi mai simplu, poţi vizita paginile de internet ale agenţiilor. Apoi caută tot pe internet fiecare cost în parte al unui pachet sau ale mai multor pachete de vacanţă: transport, cazare, etc. Poţi combina câteva pachete între ele. În acest mod, este posibil ca să te coste mai puţin chiar şi cu câteva sute de euro.
3. Încearcă să rezervi biletele de avion cu cel puţin 2 săptămâni înainte. Companiile aeriene oferă reducere pentru biletele achiziţionate din timp. Întreabă în ce zi şi la ce oră au cele mai ieftine bilete.
4. Pentru concediile din timpul verii există opţiuni cu aproximativ 50% mai ieftine decât să mergi la mare. Şi anume: „vacanţele urbane”. Deoarece toată lumea vrea la mare, hotelurile, restaurantele şi magazinele din marile oraşe ale Europei oferă reduceri substanţiale.
5. Mergi la sfârşitul sau în afara sezonului. Poţi economisi de la 10% până la 60% din preţul din perioada de vârf a sezonului.
6. Dacă vrei să mergi în vacanţe în străinătate cu maşina personală, trebuie să te interesezi de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească maşina ta. Informaţii utile poţi găsi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
7. Dacă mergi cu maşina în vacanţă în afara ţării, ţine cont de faptul că pe lângă costul carburantului trebuie să mai plăteşti şi taxele de drum din ţara sau ţările pe care le vizitezi. Această taxă variază de la o ţară la alta. De exemplu în Ungaria, Bulgaria, Austria, etc. se plăteşte o vinietă valabilă o anumită perioadă de timp. În schimb în Italia şi Franţa e o taxă care se plăteşte pentru fiecare sector de drum în parte.
8. Avantajele folosirii maşinii personale în detrimentul altor mijloace de transport sunt cel puţin 2: flexibilitatea şi independenţa. Poţi vizita ce vrei şi, cel mai important, când vrei.
9. Dar sunt şi dezavantaje: oboseala acumulată, îţi trebuie mai mult timp la dispoziţie, posibila aglomeraţie şi cel mai important, costul. Să călătoreşti cu maşina e mai scump decât să mergi cu avionul low-cost. Există şi o soluţie: ca să se încline balanţa costurilor în favoarea maşinii trebuie să mergeţi cel puţin 4 persoane.
10. Când vrei să cumperi cadouri pentru cei dragi, atunci când te afli în vacanţă, ar fi bine să-i întrebi dinainte dacă îşi doresc ceva, şi ce anume.
11. Ca să cumperi cadouri ieftine, vizitează magazinele locale, pieţele, târgurile ce sunt puţin mai departe de centrele turistice.
12. Caută cadouri ce au legătură cu zonele pe care le vizitezi.
13. Când rezervi o cameră la hotel, întreabă dacă au vreo ofertă: (mic-dejun, parcare, acces internet) care să fie inclusă în preţul cazării.
14. Încearcă să te cazezi la pensiuni. Preţurile sunt mai mici decât la hoteluri şi condiţiile sunt foarte bune.
15. De obicei pensiunile sunt disponibile oricând, dar e de preferat să îţi faci totuşi o rezervare, mai ales dacă mergi în plin sezon.
16. Poţi să îţi cumperi o legitimaţie de membru la o anumită companie ce are pensiuni în majoritatea zonelor turistice din Europa. Vei plăti mult mai puţin atunci când te cazezi la ei.
17. Atunci când călătoreşti, mâncarea e printre cele mai mari cheltuieli zilnice. Ca să economiseşti bani trebuie să faci următoarele: dacă mergi într-o zonă turistică recunoscută ca fiind „mai scumpă” încearcă să îţi aduci cât mai multă mâncare poţi. Cea mai bună mâncare e cea deshidratată. Fructele, pâinea şi apa le cumperi de la faţa locului.
18. Dacă vizitezi o zonă mai ieftină, cel mai bine este să nu iei mâncare la tine. Doar nişte vitamine şi băuturi nutriţionale. Restul mâncării îl cumperi din zona respectivă.
19. Ca să mănânci ieftin, poţi să întrebi localnicii de unde mănâncă ei. Nu întreba niciodată recepţionerul de la hotel, pentru că îţi va recomanda să mănânci la restaurante pentru turişti, care sunt, de regulă, mai scumpe.
10. Cum să cumperi avantajos o locuinţă - Jun 24, 2010 5:30:00 PM
1. Atunci când vrei să cumperi o casă sau un apartament – pentru locuit, nu pentru închiriat, deşi unele sfaturi se pot aplica ambelor categorii – trebuie să ai în vedere următoarele: să faci un împrumut avantajos, să fie un loc verificat în privinţa dăunătorilor, să foloseşti serviciile unei agenţii imobiliare cu reputaţie bună.
2. Trebuie să analizezi cu atenţie cât mai multe proprietăţi înainte de a te hotărî asupra uneia. Ar trebui să vezi câteva zeci de locuinţe, pentru a avea o arie mare de selecţie. Unii specialişti afirmă că trebuie să vizitezi 100 de locuinţe, să faci oferte pentru 10 din ele şi în final să cumperi doar 1.
3. Contactează mai multe agenţii imobiliare pentru a vedea tarifele pe care le practică, şi alege doar una cu care să începi căutarea locuinţei, adică oferă, şi vei primi, exclusivitate. Dacă foloseşti o singură agenţie aceasta va urmări interesele tale, te va reprezenta şi va negocia în numele tău. În acest mod vei economisi timp şi bani, faţă de situaţia în care ai alege să lucrezi cu mai multe agenţii în acelaşi timp.
4. Evaluează fiecare proprietate în parte. Dacă nu te pricepi, un reprezentant al agenţiei, sau un evaluator independent, poate evalua proprietăţile pe care le vizitezi, poate face o analiză de piaţă pentru a determina valoarea locuinţei şi îţi poate spune un preţ real, pentru a începe negocierile.
5. Atunci când descrii agentului ceea ce doreşti, oferă-i cât mai multe detalii cu putinţă: număr de camere, de băi, garaj, îmbunătăţiri, teren şi orice altceva consideri că este important.
6. De regulă, când cumperi o casă, trebuie să fii atent la următoarele:
- regimul de înălţime: parter, etaj(e), mansardă;- anul construcţiei;- structura de rezistenţă: cărămidă, BCA, beton, lemn, etc.;- acoperişul: tablă, ţiglă, etc.;- suprafeţele: teren, front stradal, amprenta la sol, suprafaţa utilă, etc.;- ce vecinătăţi are casa;- numărul de camere, bucătării, dormitoare, băi, balcoane, terase, garaje, etc.;- ce utilităţi are: curent, apă, canalizare, gaze, CATV, telefonie, etc.;- încălzirea: centrală proprie – de care?, racordată la reţeaua oraşului, etc.;- finisaje interioare şi exterioare: pereţi, podele, ferestre, uşi, izolaţii termice, etc.Acestea sunt doar unele dintre cele mai importante aspecte la care trebuie să fii atent atunci când vrei să cumperi o casă. Mai pot fi şi altele, în funcţie de situaţie.
7. Fă o hartă a zonelor în care ai dori să locuieşti. Apoi încearcă să găseşti cea mai ieftină proprietate în cea mai bună zonă. Probabil una care trebuie puţin îmbunătăţită. O casă care este potenţial drăguţă, într-un cartier bun, are o valoare mult mai mare decât o casă bună într-un cartier prost cotat.
8. Alege o locuinţă într-o zonă căutată. Atunci când, la rândul tău, vei dori să o vinzi, vei întâmpina mai multe probleme dacă proprietatea nu este într-o astfel de zonă.
9. Întotdeauna trebuie să ai în vedere potenţialul casei. Chiar dacă este una obişnuită, oare cu câteva îmbunătăţiri mărunte nu se poate transforma în ceva de vis?
10. Însă trebuie să fii atent la aceste “îmbunătăţiri mărunte” şi la ceea ce înseamnă ele. Dacă o casă la preţ mic are nevoie de multe îmbunătăţiri: un nou acoperiş, ţevărie, tencuială, izolaţie, etc., mai bine cauţi în altă parte.
11. Cele mai importante criterii în alegerea unei case sunt: locaţia şi sursa de finanţare.
11. Cum să faci economii la cumpărături - Jun 16, 2010 7:07:00 PM
Generalităţi.
 1. Prima metodă de a reduce cheltuielile este să ai cât mai puţin timp la dispoziţie pentru a face cumpărături. Aşa că te îndemn să îţi găseşti nişte ocupaţii care să te ţină departe de febra cumpărăturilor: un hobby necostisitor, muncă de voluntariat, etc.
2. Când vrei să cumperi ceva, trebuie să te gândeşti dacă produsul pe care vrei să-l achiziţionezi nu are o perioadă specială de reducere, când îl poţi găsi mai ieftin! Amână, dacă se poate, achiziţia până în acel moment. Cum de alimente avem nevoie în fiecare zi, ele nu intră în această categorie!
3. Nu aştepta să se uzeze complet un lucru, pentru că vei ajunge să dai mai mulţi bani pe el. De ce? Pentru că ai nevoie urgent de el şi nu te mai uiţi la bani. Dacă pe respectivul produs îl găseşti înainte de uzarea completă, te sfătuiesc să îl achiziţionezi fără nici o problemă. Poate chiar în perioada de reduceri.
Eu aşa fac, în special cu anvelopele de la maşină. De exemplu: ştiu că în anul următor trebuie să-mi schimb anvelopele de vară. Mă duc la magazin la începutul iernii acestui an, atunci când anvelopele de vară sunt la reducere. Economisesc în acest mod cam 30 - 40% din preţul pe care ar fi trebuit să-l plătesc dacă aş fi aşteptat până în momentul uzurii complete.
4. Negociază! De fiecare dată când cumperi un produs, ori un serviciu, încearcă să negociezi preţul. Nu te ruşina să întrebi dacă se oferă o reducere! Atunci când faci o achiziţie importantă (apartament, automobil, TV, frigider, calculator, etc.) poţi salva între 5 şi 30%. Nu mai vorbesc de faptul că atunci când mergi la piaţă sau cumperi de la un particular (de exemplu o maşină) trebuie să negociezi în mod obligatoriu. Atunci când am cumpărat maşina personală, am observat că toţi vânzătorii au cerut un preţ cu 15 - 30 % mai mare decât preţul la care se aşteaptă ei să vândă. Deci, poţi face economii considerabile! Trebuie doar să întrebi!
5. Foloseşte întotdeauna bani gheaţă. De fiecare dată când plăteşti cu cardul vei cheltui mai mult decât ţi-ai propus. Nu ţi s-a întâmplat să mergi la magazin fără bani în buzunar, doar cu cardul, bineînţeles, şi să cumperi cu mult mai mult decât te gândeai de acasă? Dacă da, faptul că nu ai avut o sumă fixă la tine este unul din motive. Mai sunt şi altele, pe care le vei afla citind mai departe.
6. Foloseşte o listă de cumpărături. Şi străduieşte-te să cumperi doar ceea ce este scris pe ea! Poţi face economii de până la 15-20%  în acest mod.
7. Nu achiziţiona obiecte şi servicii cu plata în rate (excepţie la cumpărarea unei case; poate şi a unei maşini - deşi nu e recomandat). La unii comercianţi poţi obţine chiar şi o reducere de preţ dacă plăteşti cash.
8. Să ştii că oferte de genul “3 produse la preţ de 2” sau “cumpără de 300 lei şi plăteşti doar 200 lei”, etc., nu sunt întotdeauna avantajoase. Înainte de a cumpăra mai multe produse, doar pentru că ele sunt la promoţie, trebuie să te întrebi dacă într-adevăr ai nevoie de toate acele 3 perechi de pantofi, bluze, sau mai ştiu eu ce alte produse.
9. Foloseşte legitimaţiile de fidelitate oferite de magazine sau cupoanele de reduceri. Cu ajutorul legitimaţiilor poţi economisi între 5 şi 25% dacă faci cumpărăturile de la acelaşi comerciant. De exemplu, eu cumpăr medicamente şi produse farmaceutice de la o singură farmacie, care îmi oferă 8% reducere pentru fiecare plată pe care o fac prin intermediul legitimaţiei de fidelitate. În ultima vreme şi cupoanele de reducere s-au răspândit destul de mult în România. Aşa că nu ezita să le foloseşti.
10. Caută cel mai bun raport calitate/preţ. Nu merge direct la magazinul “X”. Intră în mai multe locuri, compară preţurile, probează şi alege să cumperi de unde este mai avantajos.
11. Verifică întotdeauna bonul fiscal la casa de marcat. E posibil să fie diferenţe între preţul de raft şi preţul de la casă. Sau, din neatenţie, casiera să introducă de 2 ori acelaşi articol. Ambele cazuri mi s-au întâmplat la două supermarket-uri diferite.
12. Păstrează chitanţele! Nu ezita să returnezi un lucru dacă nu îndeplineşte nevoile şi cerinţele tale, sau dacă îl găseşti mai ieftin în altă parte. Ţine minte că marea majoritate a comercianţilor îţi va returna diferenţa, doar pentru faptul ca i-ai informat cu privire la preţurile concurenţei.
13. Cumpără în vrac ori de câte ori este posibil. Când vine vorba de mărfuri care nu sunt perisabile, cumpără ori de câte ori găseşti ceva de vânzare, şi ai bani la tine, bineînţeles. Produse precum cereale, orez, fasole, paste făinoase, detergenţi, şampon, hârtie igienică, etc., sunt doar câteva exemple. Poţi economisi destui bani, cu condiţia să cumperi cantităţi necesare pentru perioade cuprinse între 6 luni şi maximum 1 an de zile.
14. Cumpără la sfârşitul sezonului sau după sărbători. Crăciunul, Anul Nou, Paştele, începutul anului şcolar sunt perioade numai bune de economisit.... dacă aştepţi un pic. Se ştie că înainte de începerea şcolii, înainte de Crăciun, de Paşte, în timpul sezonului estival sau al sezonului de iarnă comercianţii cresc preţurile la produsele specifice, iar după acea perioadă oferă reduceri destul de importante. De ce nu ţi-ai cumpăra costume de baie pentru viitorul sezon la sfârşitul acestei verii, echipament pentru schi la sfârşitul iernii, sau podoabe pentru viitorul pom de Crăciun imediat după sărbătorile de iarnă? Poţi profita şi de sfârşitul de sezon, atunci când se fac reduceri considerabile, în special la îmbrăcăminte şi încălţăminte.
15. Nu cumpăra garanţii prelungite (în special la automobile). 80% nu sunt niciodată folosite. Aceste garanţii sunt un element important în profitul vânzătorilor. De aceea ei vor încerca să te convingă să le cumperi.
16. Învaţă să spui NU! Este foarte uşor să cedezi insistenţelor celor mici atunci când ei îşi doresc ceva. Sau să cedezi în faţa prietenilor atunci când te invită să ieşi în oraş. Dacă vei spune NU măcar în jumătate din cazuri, vei economisi sume importante de bani. Învaţă să spui NU!
17. De Crăciun şi Paşte se cheltuiesc mulţi bani pe cadouri. Ai putea economisi sume importante dacă ai vorbi cu familia şi prietenii ca toată lumea să cumpere cadouri până la o anumită sumă, dinainte stabilită. Aşa toată lumea face economii.
18. Există o metodă şi mai bună de a economisi bani de Crăciun: se cumpără un singur cadou (cu o suma mică de bani de la fiecare) şi se trage la sorţi o singură persoană. Ea primeşte cadoul. E o metodă foarte bună de economisire, dar nu toată lumea primeşte un cadou.
12. Opt principii generale in economisirea banilor - Jun 12, 2010 7:01:00 PM

1. Notează tot ce cheltuieşti.
Primul şi totodată cel mai important principiu este să scrii tot ceea ce cheltuieşti. Chiar dacă la început poate fi puţin mai greu, datorită faptului că îţi notezi tot ceea ce cheltuieşti, vei putea să vezi exact pe ce se duc banii tăi. În acest mod vei şti, atunci când ai o urgenţă, şi nu numai, de unde să reduci cheltuielile.
2. Fă-ţi un buget de cheltuieli.
Vreau să te întreb ceva! De câte ori ai plecat, cu maşina, la un drum lung, pe care nu îl cunoşti, fără a avea o hartă la tine sau fără un dispozitiv GPS? Ai riscat vreodată? Nu cred că prea des! Poate niciodată. Şi chiar dacă ai cunoaşte drumul, tot ţi-ar trebui o hartă pentru a evita situaţiile neprevăzute.
De ce nu ai face la fel şi cu finanţele tale? Dacă ai avea o evidenţă a veniturilor şi cheltuielilor, ai putea să îţi propui nişte obiective de îndeplinit, ai putea vedea care a fost evoluţia ta financiară în decursul timpului. Poate nu e cea mai bună comparaţie, dar noi suntem ca nişte mici societăţi comerciale. Aproape în fiecare zi facem încasări şi plăţi. Dacă toate companiile ţin evidenţa unui buget, tu de ce nu ai face la fel?
3. Asigură-te că toată casa contribuie!
Îţi va fi foarte greu să-ţi schimbi obiceiurile de a cheltui banii dacă ceilalţi membri ai familiei tale cheltuiesc în continuare ca până atunci. Aşa că, pentru a reuşi să ţii evidenţa strictă a cheltuielilor, toată lumea trebuie să-şi schimbe obiceiurile, de la cel mai mic până la cel mai mare.
4. Nu cumpăra obiecte noi, dacă le poţi găsi şi la mâna a doua.
Mă refer în special la automobile. Se pot înregistra diferenţe foarte mari între preţuri. În anul 2008 am cumpărat o maşină germană la mâna a doua, veche de 4 ani, cu mai puţin de 50.000 de kilometri rulaţi, foarte bine întreţinută. Cât am reuşit să economisesc? Aproximativ 6.500 de euro!!! E o suma considerabilă, pe care aş fi dat-o băncii ( + dobânda şi alte taxe) dacă îmi luam o maşină nouă. În acest mod am reuşit să îmi cumpăr o maşină bună şi am scăpat şi de o datorie la bancă!
Dar trebuie să fii atent! Nu tot ce e la mâna a doua este bun şi ieftin!
5. Nu cheltui mai mulţ bani decât câştigi.
Află cât câştigi într-o lună şi încearcă să cheltuieşti sub acea limită. Pare logic, dar mulţi dintre noi cheltuim mai mult decât câştigăm. Limitează-te la maxim o carte de credit, dacă faci des cumpărăturile cu ele.
Mai simplu spus: Nu te împrumuta!
6. Cumpără doar ceea ce ai nevoie sau îţi doreşti cu adevărat.
O tranzacţie nu este profitabilă dacă obiectul achiziţionat nu îţi este de nici un folos, chiar dacă îl cumperi la reducere. Mă refer în special la promoţii de genul „3 la preţ de 2” şi alte le asemenea!
7. Evită impulsul de cumpărare.
Poate cel mai greu lucru de realizat! Dar trebuie să ştii că multe dintre lucrurile pe care vrei să le cumperi nu mai par atât de necesare peste 2-3 zile. Dacă amâni puţin momentul achiziţiei, vei observa că nu mai vrei atât de mult să cumperi acele produse. De asemenea, atunci când aştepţi, ai timp să mergi şi în alte locuri să vezi dacă le găseşti mai ieftine.
8. Cumpără obiecte de calitate pentru o întrebuinţare bună şi de durată.
Este o vorbă: “sunt prea sărac ca să îmi cumpăr lucruri ieftine”. O pereche de pantofi de calitate, care poate costa puţin mai mult, va avea o durată de întrebuinţare mult mai mare decât una ieftină.
Ştiu că aceste metode nu sunt metode prin care poţi castiga bani dar punerea în practică a lor poate fi primul pas în a începe să ai mai mulţi bani.


13. De ce acest blog - Jun 8, 2010 12:55:00 PM
Dragă cititorule, îţi mulţumesc că ai ajuns aici! Şi nu pentru că aş câştiga eu ceva din asta, ci pentru faptul că investeşti timp în educaţia ta financiară. Să ştii că atunci când m-am apucat de acest proiect, mi-am propus un scop măreţ: educaţie financiară pentru români. Prin prezenţa ta aici mă aduci mai aproape de a-mi îndeplini ţelul meu! Pentru acest lucru ÎŢI MULŢUMESC! Şi pentru că te-ai hotărât să schimbi ceva în viaţa ta! Oare cum te poţi schimba mai bine dacă nu învăţând lucruri noi!?

Aş vrea să te pun în temă cu un lucru destul de important. Indiferent câte cărţi, blog-uri, site-uri ai citi şi câte decizii bune ai lua, situaţia ta financiară nu se va schimba peste noapte. Dar de fiecare dată când te educi şi când iei o decizie corectă din punct de vedere financiar ajungi mai aproape de ţelul propus de tine. Orice „neînsemnată” decizie poate avea efect pe termen lung.

Aşa că nu aştepta ca, după ce vei citi acest blog şi, mai ales, după ce vei pune în practică sfaturile, să se întâmple un miracol în viaţa ta financiară. Nu va fi aşa! Dar fiecare amănunt va conta! Poate nu mâine sau poimâine, dar cu siguranţă cândva, doar de tine depinde când, vei ajunge să cunoşti şi cealaltă parte a monedei, viaţa fără datorii şi fără griji!

Consideră acest blog ca fiind propriul tău consilier financiar. Dacă vrei, poţi participa la îmbunătăţirea metodelor expuse. De fapt chiar te rog să faci asta.

Aceste sfaturi prezentate aici au ca scop să te scoată la liman cu problemele tale financiare. Nu sunt sfaturi pentru îmbogăţire. Sunt sfaturi pentru a pune o bază solidă educaţiei tale financiare, care te pot ajuta să devii chibzuit, să devii un bun chivernisitor al banilor tăi!