Blogs Home » Litere » Carti » Cărţi Alese

Cărţi Alese

Un Blog de carte, filme, muzică și multe altele! Găsiți noutăți, concursuri și apariții din țară, dar și din străinătate pe acest blog. @Blogul Cărți Alese

Articole Blog

01. RECENZIE: Foame. Memoriile corpului (meu) de Roxane Gay Recenzie - May 7, 2020 5:01:00 PM
„Este o poveste despre corpul meu, despre foamea mea, dar în cele din urmă, este o carte despre a dispărea și a te pierde, și despre a vrea atât de mult să fii văzută și înțeleasă. Este o carte despre a învăța, oricât de lent, să-ți dai voie să fii văzută și înțeleasă.”
    Este greu să analizezi și să împărtășești o opinie despre o carte de non-ficțiune cum e cea de față. Dacă n-aș fi știut tematica autobiografiei, nu cred că aș fi putut lega la prima vedere o conexiune între titlul cărții și subiect. Cum spune spre final și Roxane, i-a fost foarte greu să scrie și să publice această carte autobiografică, pentru că scriind ajungi să descrii și să retrăiești acele momente nefaste ale vieții care sunt sursa cicatricilor, rănilor încă deschise și bineînțeles motivele pentru care ajungi să duci o luptă internă între corp și minte, corp și suflet și așa mai departe.    Corpul este văzut ca o hartă și în același timp ca un corp străin. Îl consider corp străin deoarece este partea fizică vizibilă care reflectă faptul că Roxane este o supraviețuitoare, iar în același timp este o condiție impusă a traumei sale, devenită din ce în ce mai vizibilă în timp. Roxane vorbește despre cum corpul ei s-a transformat după traumă, cum a clădit între ea și băieți un zid, provocându-și o „foame” continuă pentru a nu mai atrage sexul opus. Această hotărâre a condus-o la o stare care nu mai putea fi stăpânită și acest lucru în sine a rezultat o respingere socială, nefiind conform standardelor. După viol, Roxane vede ca defensivă transformarea propriului corp, deoarece atracția sexuală este legată de corp. Din punctul meu de vedere, această decizie nu a fost una spontană, având în vedere că după viol a apărut în viața ei bullying-ul și slut-shamingul, iar în loc să fie protejată, era încă o dată rănită. Copul este văzut ca o entitate hrănită cu momente, amintiri, coșmaruri, este o oglindă a dimensiunii temporale.
„Ceea ce trebuie să știți este că viața mea este sfâșiată în două bucăți inegale. Există înainte și după. Înainte de a lua în greutate. După ce am luat în greutate. Înainte de viol. După viol.”„Am trăit în acest corp refractar mai bine de douăzeci de ani. Am încercat să mă împac cu acest corp. Am încercat să iubesc sau cel puțin să tolerez acest corp într-o lume care nu are decât dispreț pentru el. Am încercat să depășesc traumatismul care m-a obligat să creez acest corp. Am încercat să iubesc și să fiu iubită. Am încercat să trec sub tăcere povestea mea într-o lume în care oamenii pleacă de la principiul că știu care este explicația corpului meu sau a oricărui corp gras.”„Povestea mea îmi aparține și adesea mi-ar plăcea să o pot îngropa destul de adânc pentru a mă putea elibera de ea. Dar. S-a întâmplat acum treizeci de ani și, inexplicabil, încă nu m-am eliberat.”
@cartialese instagram„Nu știm neapărat cum să reacționăm la povești despre orice fel de violență, pentru că este greu să acceptăm că violența este pe cât de simplă, pe atât de complicată, că poți iubi pe cineva care îți face rău, că poți sta lângă cineva care îți face rău, că poți fi rănit de cineva care te iubește, că poți fi rănit de cineva complet necunoscut, că poți fi rănit în atât de multe feluri, pe cât de îngrozitoare, pe atât de intime.”„În zilele cele mai bune, când mă simt pregătită de luptă, vreau să schimb felul în care lumea reacțonează la felul în care arăt, pentru că rațional știu că trupul meu nu este adevărata problemă. Dar în zilele proaste uit să-mi separ personalitatea, nucleul a ceea ce sunt, de corpul meu. Uit să mă apăr de cruzimea lumii.”

Nota: 10+/10 Titlu: Foame. Memoriile corpului (meu) Autor: Roxane GayEditura: Black Button BooksRecenzie: Claudiu

 

02. RECENZIE: Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți de Holly Jackson - May 7, 2020 4:44:00 PM
      Orașul Little Kilton a fost zdruncinat acum cinci ani când Andie Bell, una din cele mai frumoase și populare fete din liceu, a fost declarată dispărută și mai apoi ucisă. Făptașul? Clasic, iubitul ei plin de remușcări, Sal Singh, care a preferat să se sinucidă în loc să recunoască fapta. Cazul a fost închis, cu toate că nu a fost descoperit cadavrul lui Andie. Pippa nu poate să accepte verdictul autorităților, iar cinci ani mai târziu redeschide cazul, mascând totul sub forma unui proiect școlar. Pip este o adolescentă curajoasă, capabilă și extrem de inteligentă încât să vadă toate unghiurile acestui caz, infiltrându-se în viețile oamenilor care au avut de-a face cu victimele. Adolescenta încearcă să reconstruiască evenimentele zilei de pe 20 aprilie 2012.       Este Andie Bell vie sau moartă? Sal Singh este cu adevărat făptașul? Veți afla toate răspunsurile citind romanul, doar că trebuie să vă pregătiți pentru acest thriller YA, pentru că este într-adevăr o experiență de neuitat. „Ea și-a ridicat privirea spre el, spre ochii lui blânzi și spre fața lui serioasă, și nu știa ce să zică, nu știa ce să simtă. Era pe marginea unei stânci înalte, undeva între râs și plâns, și strigăt.”
„Și, cu toate că această poveste are monștrii ei, nu e una în care să poți separa cu ușurință binele de rău. În sfârșit, aceasta este o poveste despre oameni și despre diferitele și conflictualele lor stări de disperare. Există însă un personaj care a fost bun de la început și până la sfârșit.”

       Crima perfectă a fost o combinație inedită între Veronica Mars și Pretty little liars, dar și cu un substrat din I know what you did last summer.Romanul a fost pentru mine o experiență inedită pentru că împreună cu personajul principal am ajuns să aprob sau să resping teorii; m-a făcut să mă gândesc la propriile mele teorii și m-a convins că trebuie să-mi iau un rând de sticky notes să-mi notez suspecții și eventualele legături. Mi-a plăcut enorm jocul și toate patternurile care mă făceau să oscilez în ceea ce privește răspunsul la întrebarea, „este Andie Bell moartă?”. 
       Mi-a plăcut enorm de Pip, personajul pricipal, care încearcă să dezlege misterul orașului Little Kilton și cum am spus mai sus, mi-a adus aminte de Veronica Mars, un alt personaj feminin care seamănă cu Pip. Am putut empatiza cu ea, a dovedit că are toate armele necesare ale unui detectiv bun și spre finalul narațiunii este destul de clar că până la urmă tot ce mai contează pentru ea este dezlegarea acestui mister și nu pretextul inițial, proiectul. Avem parte de mai multe personaje, unele mai suspecte decât altele, iar la un moment dat am crezut că mă pierd prin numărul de personaje, dar acest lucru nu s-a întâmplat pentru că narațiunea este secționată de anumite intrări de jurnal, în care Pip adună toate informațiile și schițează teoriile și investigația. Acest lucru ajută pentru conturarea dovezilor și a informațiilor dobândite în timpul investigației, creând o atmosferă particulară care te face să te simți și mai aproape de personajul feminin, unind alături de ea toate piesele acestui mister. Ultimele șaptezeci de pagini m-au făcut să-mi stea inima, totul a fost filmic, plin de suspans și...de data aceasta adevărul este deținut nu doar de un personaj. Din punctul meu de vedere finalul este împărțit în două, creând un am doilea punct culminant/climax, ceea ce duce la ridicarea tensiunii în ceea ce privește deznodământul. Ultimele paragrafe m-au emoționat teribil, pentru că scriitoarea concluzionează romanul cu un discurs, care subliniază ceea ce a fost important pentru comunitatea orașului Little Kilton, acel lucru nefiind neapărat dezlegarea misterului, ci persoana nevinovată în tot acest lanț de evenimente și cum pe de o parte multe persoane au fost direct și indirect responsabile de momentele care au condus spre tragedie. 
Nota: 10/10 Titlu: Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cumințiAutor:  Holly JacksonEditura: Editura Corint (Leda Edge)Recenzie: Claudiu


 
03. RECENZIE: Pacienta tăcută de Alex Michaelides - Apr 16, 2020 3:17:00 PM
      Căsnicia Aliciei și a lui Gabriel pare a fi una idilică, ea fiind o pictoriță foarte cunoscută, iar el un fotograf faimos, și cu toate aceastea căsnicia s-a sfârșit cu cinci focuri de armă. Autoritățile au găsit-o vvinovată pe Alicia de  moartea soțului ei, iar controversatul ei autoportret Alcesta, expus în timpul anchetei, pare a fi o confesiune cromatică dură a crimei, pentru că legal vorbind Alicia n-a recunoscut fapta comisă. Misterul dăinuie mai mulți ani pentru că după descoperirea cadavrului, după ce este declarată vinovată de crimă, Alicia rămâne tăcută și instituționalizată într-o clinică din Londra. Câțiva ani mai târziu, Theo este psihoterapeutul care-și asumă rolul de a o  face pe pacienta tăcută să vorbească, dar oare martorul narațiunii este pregătit să afle adevărul?

„Totuși, din când în când mă uitam la Ruth. Și, spre surprinderea mea, în vreme ce asculta ochii i se umpleau de lacrimi. Asta poate fi greu de priceput, însă acele lacrimi nu erau ale sale. Erau ale mele. În acea vreme n-am înțeles. Însă așa funcționează terapia. Un pacient își deleagă sentimentele inacceptabile terapeutului său; iar el păstrează tot ce pacientul se teme să simtă, și simte în locul lui. Și apoi, foarte încet, îi înapoiază sentimentele. Așa cum Ruth mi le-a înapoiat pe ale mele.”
„Simțeam o imensă smerenie și recunoștință pentru fiecare secundă petrecută împreună. Îmi dădeam seama cât de norocos, cât de incredibil de norocos eram să am parte de o astfel de iubire, cât de rară era; și că alții nu erau atât de norocoși. Cei mai mulți dintre pacienții mei nu erau iubiți. Alicia Berenson nu era. E greu de imaginat două femei mai deosebite decât Kathy și Alicia. Kathy mă face să mă gândesc la lumină, căldură, culoare, râsete. Când mă gândesc la Alicia, îmi vin în minte doar adâncime, întuneric, tristeșe. Tăcere.”
     Am citit și auzit păreri înpărțite înainte de lansarea romanului Pacienta tăcută, dar acest lucru nu m-a convins să nu-mi cumpăr cartea atunci când a apărut. Am început romanul într-o după-amiază de duminică și nu mă puteam opri. Felul în care a fost scrisă, la obiect și pe firul narativ al misterului, m-a convins că trebuie să ajung până la final și să deslușesc (sau să încerc) adevărul. „M-a păcălit”, m-a impresionat și m-a șocat. 
     Sunt unele nuanțe ale romanului pe care le-am considerat estetice, cum ar fi rezultatul crimei lui Gabriel transpuns în pictură. Alicia realizează o pictură, un autoportret șocant, pe care îl întitulează Alcesta și ajunge să fie expus publicului după ce Gabriel moare fiind criticată pentru acest lucru, considerând pictura o reprezentare a personalității ei, o „răutate pură”. Tot legat de acest autoportret, se realizează o conexiune între titlul picturii și firul narativ, deoarece Alcesta este titlul unei tragedii  antice în care personajul principal feminin rămâne fără glas, precum Alicia (acest element poate fi considerat o poveste în ramă, adică o poveste într-o poveste).    Narațiunea este secționată de capitole, în care firul narativ este expus de naratorul principal, Theo, și cel secundar conținut de intrările din jurnalul Aliciei. Mi-a plăcut cum personajul principal este în același timp prezent și absent, având în vedere condiția ei, refuzând să vorbească după crimă, și cum vocea ei a fost readusă prin intrările în jurnal, complementate cu investigația lui Theo și tentativele acestuia de a o face să vorbească. Theo mi s-a părut un personaj ciudat, complex și cu care am empatizat, pentru că și-a arătat și vulnerabilitățile; Theo este un bărbat vulnerabil până la urmă, care încearcă să o facă pe Alicia să vorbească, cu toate că și el are demonii lui.
     Finalul sau twistul romanului pe mine m-a luat pe nepregătite, cu toate că erau niște indicii pe parcursul narațiunii, scenariul final prezentat nu l-am putut anticipa. Eu unul am fost păcălit și m-a făcut să regândesc anumite opinii, sentimente asupra unor personaje și acțiuni. Pacienta tăcută este un thriller care se citește repede. Are ceva ceva artsy și provocator care ridică anumite probleme atunci când vine vorba de latura noastră umană. 

Nota: 10/10 Titlu: Pacienta tăcutăAutor: Alex MichaelidesEditura: Editura LiteraRecenzie: Claudiu

 
04. RECENZIE: Majoretele de Kara Thomas - Apr 15, 2020 10:37:00 AM
      Sunnybrook pare a fi un oraș blestemat. Atât protagonista, cât și cititorul își poate da seama că ceva este putred la mijloc atunci când un accident de mașină, două crime și o sinucidere au loc într-o perioadă foarte scurtă de timp și mai ales atunci când toate victimele sunt majorete. Cinci ani mai târziu, Monica e ferm convinsă că sora ei Jen nu s-a sinucis și urmează o proprie investigație legată de lanțul de evenimente petrecut acum cinci ani, când ultima din lanțul de victime a fost chiar sora ei. „Blestemul” a început  cu accidentul petrecut într-o noapte ploioasă când sora Monicăi și-a pierdut două prietene, apoi seria de evenimente tragice a fost urmată de o crimă dublă. Atât pentru Monica, cât și pentru ceilalți localnici, sinuciderea lui Jen a fost considerată doar o reacție a pierderii celor patru prietene și nu a fost chestionată sau investigată de autorități. Cinci ani mai târziu, Monica găsește telefonul surorii ei și mesajele din telefon o fac să reconstruiască zilele dinaintea sinuciderii lui Jen și să găsească punctele care ar putea lega moartea ei cu celelalte patru victime.

„Nu știu dacă suntem blestemați. Tot ce știu e că sora mea nu s-ar fi sinucis. Iar dacă a facut-o, de ce nu a lăsat un bilețel explicând motivul?”


Majoretele este un roman care m-a ținut cu sufletul la gură și știu că nu am mai folosit de mult această expresie clișeică, dar mi-era dor de o lectură care să mă facă să retrăiesc o doză încărcată de suspans de la primele pagini, până la ultimul rând. Cartea mi-a amintit de filmele americane cu majorete și în același timp avea un vibe de film horror slasher anii '80-'90, doar că de data aceasta tematica a luat alte forme. Kara Thomas a construit un thriller young adult în care a intregrat mai multe teme legate de perioada adolescentină, teme legate de inițierea sexuală, familie și traumă. 
Mă așteptam ca rețeta acestei cărți să fie una clasică, dar având în vedere tot norul care înconjoară orașul Sunnybrook, te face să chestionezi natura acestui caz, pentru că firul narativ este construit în așa fel încât să iei în considerare și latura aceasta paranormală a misterului.
Protagonista romanului este prezentată cu defecte și calități, nu este eroina aceea clasică dornică să afle ce s-a întâmplat, ci este o adolescentă care trece prin mai multe etape și vrea în principal să afle de ce sora ei și-a luat viața sau dacă chiar a fost un caz de sinucidere. Monica suferă și trece prin tot acest proces riscându-și viața, iar din punctul meu de vedere întreaga investigație o consider ca un proces de acceptare a morții lui Jen și pentru a scăpa de o povară, pe care o poartă inconștient de cinci ani.
Romanul m-a impresionat prin expozițiunea misterului; a fost o expozițiune abruptă și palpitantă și mi-a plăcut cum totul a decurs spre deznodământ. Nu mă așteptam la un final împărțit în două (da, două), pentru că o parte din adevăr rămâne doar între cel care a fost martor și cititorul, care este și el un martor al narațiunii. Dacă v-a plăcut mult acest roman și aspectul misterului, v-aș recomanda să vă documentați asupra faptelor reale care au inspirat romanul. Am citit articolul celor de la Bustle, în care scriitoarea a vorbit despre sursa ei de inspirație, orașul Dryden, urmând mai apoi să caut documentare despre aceste cazuri și în acest fel am descoperit documentarul The Mystery of Dryden, The Village Of The Damned, care m-a șocat.

Nota: 10/10 Titlu: MajoreteleAutor: Kara ThomasEditura: Editura Corint (Leda Edge)Recenzie: Claudiu


 
05. TOP 10 CĂRȚI: Favoritele Agathei Christie - Apr 2, 2020 7:25:00 AM

Vă prezint un top 10 cărți ale Agathei Christie, propus de ea însăși. Uitasem de acest top propus de „Regina Crimei“ și l-am redescoperit recent aici și m-am gândit că în pană de idei în cazul următoarei lecturi din acest gen, cuiva i-ar fi de folos. Eu mi-am propus să citesc cel puțin patru cărți din acest top până la finalul anului 2020. Șase din cele zece titlul se pot comanda la Editura Litera, iar celelalte patru au apărut la Editura Rao.

„Zece negri mititei” este romanul meu favorit și până în momentul de față nu a fost întrecut de niciun alt thriller sau roman polițist.  Zece străini sunt atrași de un misterios U.N. Owen, într-o casă de pe o insulă izolată, din apropierea Devonului. „Nouă...“ În timpul cinei, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare în parte de câte o crimă, iar în final, în aceeași seară, unul dintre oaspeți moare. „Opt...“ Rupți de lume din cauza unei furtuni violente și urmăriți de versurile unei vechi poezii pentru copii, care număra descrescător de la zece la zero, oaspeții lui U.N. Owen încep, unul câte unul, să moară. „Șapte...“ Care dintre ei este criminalul? Oare va supraviețui cineva? (rezumat preluat de la Editura Litera)                                „Asasinarea lui Roger Ackroyd” - Într-un sătuc englezesc liniștit, doamna Ferrars, despre care se bârfește că și-ar fi omorât soțul, moare la rândul său, în împrejurări neelucidate. Sinucidere sau otrăvire? Într-o ultimă scrisoare adresată presupusului ei iubit, Roger Ackroyd, ea îi dezvăluia că a fost victima unui înspăimântător șantaj. Atunci când este descoperit și cadavrul lui, nu este loc de îndoială: acesta a fost ucis. Dar de ce? O anchetă foarte dificilă pentru Hercule Poirot, care află că toată lumea – familie, servitori, vecini – pare să fi avut motiv să îl asasineze pe bogatul domn Ackroyd. Din fericire, Poirot are un asistent. Doctorul Sheppard îl însoțește în anchetele sale și consemnează toate detaliile acestora. Unul dintre cele mai neașteptate și surprinzătoate finaluri din toată opera Agathei Christie. (rezumat preluat de la Editura Litera)„O crimă anunțată” - Locuitorii din Chipping Cleghorn sunt socati de anuntul aparut in gazeta locala in care se spune sec: „Este anuntata o crima care va avea loc vineri, 29 octombrie, la ora 18.30, la Little Paddocks.“ E oare o gluma copilareasca? O invitatie la o petrecere-surpriza? Sau o farsa menita sa o ingrozeasca pe Letitia Blacklock, proprietara de la Little Paddock? La ora stabilita, prietenii Letitiei, adunati la resedinata acesteia, constata ca anuntul nu a fost o simpla gluma caci luminile se sting si are loc, intr-adevar, o crima... iar Miss Marple nu poate sa reziste tentatiei de a face propria investigatie, prin propriile metode. (rezumat preluat de la Editura Rao)„Crima din Orient Express” - Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit și doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă? (rezumat preluat de la Editura Litera)„13 probleme” - Cativa prieteni s-au adunat la unul dintre ei acasa pentru a petrece o seara placuta. Fiecare oaspete povesteste imprejurarile in care s-a petrecut o crima, ceilalti trebuind sa ghiceasca cine sunt faptasii. Desigur, Miss Marple este singura care rezolva corect toate aceste mistere. Este volumul in care batrana domnisoara apare pentru prima data intr-o carte semnata Agatha Christie si este unul dintre preferatele autoarei. (rezumat preluat de la Editura Rao)„Către zero” - Lady Tressilian, o doamna in varsta, nevoita sa stea mai mult in pat si lipsita de simtul umorului, invita, pentru doua saptamani, cativa oaspeti la resedinta Gull's Point de pe litoral, la sfarsitul verii. Jucatorul de tenis Nevile Strange, protejatul sotului decedat al lui Lady Tressilian, este mustrat de aceasta cand le aduce sub acelasi acoperis pe actuala sa sotie, Kay, precum si pe fosta, Audrey, creand o situatie jenanta. Lucrurile iau o intorsatura neasteptata atunci cand Lady Tressilian este ucisa, iar ofiterul de politie Battle, care isi petrecea vacanta in casa nepotului sau, inspectorul James Leach, descopera o increngatura complicata de indicii si inselaciuni. (rezumat preluat de la Editura Rao)„Noapte nesfârșită” - Atrăgător, extrem de inteligent, dar cu totul lipsit de mijloace financiare, tânărul Michael Rogers visează la o viață mai bună și la o casă magnifică, în care să trăiască împreună cu femeia iubită. Iar când o cunoaște pe Ellie, o fabulos de bogată moștenitoare americană, visul lui devine realitate. Însă Michael ignoră avertismentele unei bătrâne țigănci privitoare la un blestem ce planează asupra locurilor, și, curând, răul începe să se strecoare în paradis...(rezumat preluat de la Editura Litera)„Casa strâmbă” - Pentru un observator intamplator, familia Leonides parea cat se poate de fericita si unita. Cu toate acestea, odata cu asasinarea lui Aristide Leonides, seful familiei, legaturile dintre membrii supravietuitori se dovedesc la fel de subrede ca uriasul conac in care locuiesc. In urma crimei, atmosfera claustrofobica a casei sporeste suspiciunile fiecarei rude, pana cand aparenta de familie iubitoare este spulberata de tristete, suferinta si secrete bine ascunse.  (rezumat preluat de la Editura Litera)„Vinovat fără vină” - In timp ce executa pedeapsa pentru uciderea mamei sale - o crima pe care nu a comis-o, dupa cum sustine el -, Jacko Argyle moare de pneumonie in inchisoare. Doi ani mai tarziu, un barbat care suferise o amnezie isi face aparitia pe neasteptate si confirma alibiul lui Jacko. Se pare ca tanarul era de fapt nevinovat... iar adevaratul ucigasul face parte din familie. Suspiciunea cade acum pe fiecare dintre ei... (rezumat preluat de la Editura Litera)„Mâna ascunsă” - Insotit de sora sa, Jerry Burton soseste in linistitul orasel Lymstock ca sa-si ofere o binemeritata odihna, asteptandu-se la jumatate de an de liniste si de plictiseala. Dar intr-un orasel in care barfa se ridica la rang de adevar, banuielile se raspandesc precum veninul, iar glumele nevinovate pot lua o turnura mortala. In Lymstock incep sa apara si crimele - si e de datoria lui Miss Marple sa-l descopere pe vinovat. (rezumat preluat de la Editura Rao)

 
06. ÎN CURÂND: Inspecție de Josh Malerman -Leda Edge - Feb 24, 2020 2:09:00 PM

În martie la Leda Edge: INSPECȚIE, de Josh Malerman, traducere de Liviu Szoke.
    Băieții sunt educați la o școală pentru genii, fetele, la alta. Și niciunii nu au aflat de existența celorlalți... până acum. Inventivul autor al romanului Bird Box: Orbește vă invită într-o lume înșelătoare, plină de secrete și minciuni. J este elev la o școală ascunsă în adâncul pădurii, departe de restul lumii. Asemenea colegilor săi, băiatul crede că enigmaticul fondator al instituției îi este tată, iar colegii îi sunt frați. Elevii de aici sunt educați să devină adevărați copii-minune în domeniul artelor, al științelor și al sportului, iar viața lor la școală este tot ce știu... și li se îngăduie să știe. Însă J începe să bănuiască faptul că undeva, afară, dincolo de pini, se află altceva, așa că începe să-și pună întrebări. Care este adevăratul scop al acestui loc? De ce elevii nu-l pot părăsi niciodată? Și ce enigme ascunde tatăl lor? Între timp, în cealaltă parte a pădurii, într-o școală asemănătoare celei în care învață J, o fată pe nume K își pune exact aceleași întrebări. J nu a văzut niciodată o fată, iar K nu a văzut niciodată un băiat. Pe măsură ce J și K încep să cerceteze secretele ciudatelor lor școli, soarta îi face să se descopere unul pe altul.      În Inspecție, talentatul autor Josh Malerman creează un deopotrivă sinistru și poetic imn al egalității între genuri care-i va face pe cititori să-și pună întrebări până la ultima pagină.  
„Captivant şi plin de suspans! Malerman imaginează un basm diabolic despre o lume în care un băiat nu trebuia niciodată să întâlnească o fată şi despre iadul care se dezlănțuie atunci când ajung față în față.” J. D. BARKER, autorul romanelor The Fourth Monkey şi Dracul  „Un basm pe dos a cărui acţiune se petrece într-o lume cu adevărat unică şi ale cărei secrete nu ar trebui nicicând dezvăluite, cel mai recent roman al lui Josh Malerman aduce în discuţie momentele-cheie ale copilăriei într-o poveste ingenioasă, inteligentă, obsedantă despre maturizare și rebeliune.” SCOTT HAWKINS, autorul romanului The Library at Mount Char
 
07. ÎN CURÂND: Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți de Holly Jackson -Leda Edge - Feb 18, 2020 7:19:00 AM

În curând la Leda Edge: CRIMA PERFECTĂ. INSTRUCȚIUNI PENTRU FETE CUMINȚI de Holly Jackson, traducere de Daniel-Silviu Bivol.
     Toți locuitorii din Little Kilton știu povestea. Frumoasă și populară printre colegii de liceu, Andie Bell a fost ucisă de iubitul ei, Sal Singh, care, mai apoi, cuprins de remușcări, și-a luat viața. Cinci ani mai târziu, tragedia încă îi mai bântuie pe locuitorii liniștitului orășel britanic. Prietenă din copilărie a presupusului criminal, Pip nu poate scăpa de sentimentul obsedant că lucrurile nu s-au petrecut chiar așa cum vorbește lumea. Folosindu-se de scuza unui proiect școlar, adolescenta se transformă într-un veritabil detectiv particular și încearcă să afle adevărul. Perseverentă și atentă la detalii, Pip ajunge să descopere o serie de secrete întunecate care demonstrează fără putință de tăgadă că Sal a fost învinuit pe nedrept. Cineva însă nu e deloc încântat de întorsătura pe care au luat-o lucrurile, iar viața lui Pip este în pericol. Daca ai savurat thrillere precum Asta e povestea noastră sau Majoretele, Crima perfectă. Instrucțiuni pentru fete cuminți este romanul potrivit pentru tine! 
 „Un adevărat festin pentru cititorii care adoră suspansul!” Kirkus Reviews  „Un thriller de-a dreptul obsedant, plin de tensiune, cu o intrigă foarte elegant construită!” GUARDIAN08. PRECOMANDA: Anihilare de Jeff VanderMeer -Editura Nemira (Armada) - Feb 11, 2020 12:09:00 PM
PREMIUL NEBULA. FINALIST LOCUS.Precomandă primul volum din trilogia SOUTHERN REACH
Precomandă volumul pe https://nemira.ro/anihilarePrima parte din trilogia SOUTHERN REACH. Aria X: un misterios teritoriu abandonat, aflat în carantină. Până acum, unsprezece echipe de exploratori au dispărut în misiune. A douăsprezecea este formată din patru femei: un psiholog, un antropolog, un topograf și un biolog – cea prin ochii căreia ni se înfățișează Aria X, cu toate ororile și splendorile ei, sfidând granițele raționalului. După ce și-a lăsat în urmă numele și identitatea, biologul se confruntă cu forme de viață care depășesc orice imaginație, dar și cu povestea paralelă a soțului ei, fost explorator al Ariei X. Secretele pe care fiecare le-a adus cu sine sunt la fel de periculoase ca lumea pe care o explorează... 
„Protagoniști decupați parcă din cărțile lui Jules Verne sau ale lui H.G. Wells explorează o insulă misterioasă, dintr-o lume de coșmar kafkian.“ - Kim Stanley Robinson„Un thriller psihologic despre o expediție periculoasă și despre stranietatea pe care o ascundem adânc în noi. Cu influențe din Kubrik și Lovecraft, romanul își ține cititorii într-un suspans insuportabil până la ultima pagină, și chiar și după.“ Lauren Beukes „Dacă ți-a plăcut romanul Picnic la marginea drumului, de Arkadi & Boris Strugațki, trebuie să încerci cartea asta.“ Marian Coman, redactor-șef Armada
 
09. PRECOMANDA: Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare de Suzanne Collins - Editura Nemira (Armada) - Feb 10, 2020 1:25:00 PM
Pe 19 mai 2020 ne vom putea reîntoarce în universul distopic  Jocurile Foamei, cu volumul „Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare”. Precomandă acest volum pe https://nemira.ro/
AMBIȚIA ÎI VA DICTA. RIVALITATEA ÎL VA CONDUCE. DAR PUTEREA ARE UN PREȚ.     E dimineața în care începe a zecea ediție a Jocurilor Foamei. La Capitoliu, Coriolanus Snow, un băiat de 18 ani, se pregătește pentru singura lui șansă la glorie, ca mentor în Jocuri. Casa Snow, cândva măreață, a decăzut, iar soarta ei atârnă de posibilitatea firavă ca tânărul Coriolanus să fie mai fermecător, mai isteț și mai abil decât colegii lui ca să ajungă mentorul tributului câștigător. Dar norocul nu-i surâde. A primit sarcina umilitoare de a fi mentorul tributului feminin din Districtul 12, cel mai de jos dintre cei mai de jos. De acum destinele lor sunt îngemănate – fiecare decizie luată de Coriolanus poate duce la un avans sau la un eșec, la triumf sau la tragedie. În arenă, lupta se va da pe viață și pe moarte. În afara arenei, Coriolanus începe să aibă sentimente față de tributul lui. În plus, va trebui să pună în balanță nevoia sa de a urma regulile și dorința de a supraviețui cu orice preț.


 
10. TRAILER All the bright places, bazat pe romanul lui Jennifer Niven - Feb 7, 2020 1:03:00 PM
Filmul All the bright places este bazat pe romanul care a fost tradus la noi de Editura Trei (Young Fiction Connection), „Toate acele locuri minunate”. Dacă vreți să aflați părerea mea despre roman, puteți accesa această recenzie pe care am scris-o în 2016 (Toate acele locuri minunate - recenzie).
Theodore Finch este cunoscut pentru toate lucrurile neobișnuite pe care le face, iar în ziua în care se urcă în clopotniță și meditează încă o dată la felul în care va muri, o întâlnește pe Violet Markey. Theodore s-a aflat la locul potrivit și la timpul potrivit pentru că Violet nu avea de gând să mediteze. Băiatul este singurul care-i știe secretul și ce simte cu adevărat, acea durere pe care o poartă de un an, și vede în Violet ce nu văzuse până acum.
"Dacă albastrul ăsta ar putea rămâne pentru totdeauna; dacă prăpastia asta ar putea rămâne pentru totdeauna; dacă momentul ăsta ar putea rămâne pentru totdeauna. Mă simt pe mine strălucind în întuneric. Sunt în formație. Sunt gata. Aceasta este o pauză trecătoare; momentul întunecat. Lăutarii și-au ridicat arcușul. Este rândul meu. Este lumea mea. Totul este hotărât, este gata. Sunt în rădăcini, dar curg. «Vino», spun, «vino».” (citat din Toate acele locuri minunate, Jennifer Niven)
Filmul va fi lansat pe platforma celor de la Netflix pe 28 februarie 2020.


TRAILER

 
11. RECENZIE: Rețeaua șoaptelor de Chandler Baker Recenzie - Jan 26, 2020 9:30:00 AM
„Dacă ne-ați fi ascultat, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat.”


   Având în vedere mișcarea #MeToo și numeroasele confesiuni din ultimii ani, Rețeaua șoaptelor nu mai pare ficțiune, ci mai degrabă un scenariu probabil încă prezent în anumite țări sau părți ale globului sau chiar o adaptare a trecutului pentru multe femei din majoritatea industriilor. Romanul expune mediul de lucru în compania Truviv, unde Sloane, Ardie, Grace, Katherine și Rosalita împărtășesc același coșmar. Totul a început când directorul companiei a decedat subit și Ames Garret a ocupat funcția. Noul director creează o tensiune între femei, acestea ajungând la concluzia că trebuie să se protejeze una pe alta. Katherine este cea mai nouă în acest mediu de lucru și cea mai vulnerabilă neștiind prin ce trec femeile în companie și de aceea Sloane încearcă să o protejeze. Dintre toate cele cinci femei, Rosalita este cea mai diferită dintre celelalte patru datorită muncii prestate și a faptului că este o mamă singură. 
    Naratorul anunță inițial că Ames Garret a devenit directorul companiei pentru că CEO-ul inițial a decedat, însă nu dezvăluie și identitatea persoanei care moare după ce noul director este anunțat. Un lucru concret este faptul că această moarte trebuie să aibă legătură cu una dintre personajele feminine.
„Vânătoarea feministă de vrăjitoare a făcut prima victimă și, iertați-mă, dar unde este strigătul de indignare al publicului? În această căutare a omului negru, care se pare că bântuie prin Dallas nestingherit, se pare că, la fel ca în Salem, cele care conduc atacul au fost alergice la faptele clare și concrete (probabil pentru că acestea nu există sau că sunt prea inoportune ca să poată fi repetate) și s-au concentrat, de fapt, pe felul în care acuzații le fac să se simtă.”
   Rețeaua șoaptelor este un roman care expune adevărata experiență a femeilor într-o companie, atunci când vine vorba de statutul lor în comparație cu cel al băbaților. Narațiunea expune un scenariu #MeToo, în care femeile încep să aibă grijă una de cealaltă pentru a nu cădea în mâinile bărbaților. Cu toate că mișcarea #Metoo este împotriva toxicității masculine, oferindu-le un prilej femeilor să-și expună traumele și agresorii, această mișcare este destinată oricărei persoane, nu doar femeilor, care a fost hărțuită sexual, din orice industrie.     Chandler Baker reușește să creeze o narațiune sub forma acestor mișcări sociale și în același timp să genereze o atmosferă de mister prin fragmentarea romanului cu părți ale unei anchete (transcrieri ale martorilor și suspecților) care urmăresc persoana vinovată pentru o crimă. Un lucru surprinzător pe care l-am observat când citeam cartea a fost decizia scriitoarei de a nara la persoana I plural, care poate fi un element definitoriu, prezentând totul ca un colectiv. Există o simetrie între începutul și sfârșitul romanului, și anume afirmația vocei narative trecând de la vulnerabilitate la o tărie și putere emoționantă. Dacă vă plac misterele, dacă v-a plăcut serialul Big Little Lies sau filmul Bombshell, Rețeaua șoaptelor este o carte pe care trebuie să o citiți, pentru că nu este doar un roman de ficțiune. De multe ori când citești o carte, te aștepți la final să ieși din universul ficțional, doar că știind toate celelalte cazuri expuse prin #Metoo, rămâi pe gânduri și te gândești la persoanele care au fost victime la rândul lor; poate multe dintre ele nu au spus nimănui, poate unele nu au fost crezute.
9.5/10 Titlu: Rețeaua șoaptelorAutor:  Chandler BakerEditura: Editura Nemira (Armada)Recenzie: Claudiu


12. Planul Editorial Leda Edge & CorinTeens pentru anul 2020 - Jan 22, 2020 6:54:00 AM

Pe lăngă foarte multe cărți pe care le așteptăm cu nerăbdare în 2020, Editura Corint și-a anunțat și un nou imprint, CorinTeens, care are în curs de apariție cinci volume (Serpent & Dove, The Upside of Falling, House of Salt and Sorrows, The Year After You și Bone Grier's Moon).
Portofoliul pe anul 2020 include atât volume din seriile deja începute, cât și serii noi și romane stand-alone. Din Seriile deja începute s-au anunțat:În 2020 aflăm deznodământul seriei Trei Coroane întunecate cu apariția volumui 4 din serie, Five Dark Fates de Kendare BlakeVolumul 3 din Seria Riverdale, The Maple Murders de Micol OstowVolumul 2 din seria Primejdia plutește în aer, Cold as Marble de Zoe AarsenVolumul 3 din seria Anchetele lui Audrey Rose, Escaping from Houdini de Kerri ManiscalcoContinuare romanului Birdbox, Malorie de Josh MalermanVolumele 2 și 3 din Seria Copii în derivăVolumele 3 și 4 din seria Atingerea lui JulietteVolumul 2 din seria Faimoasă și îndrăgostită, Truly, Madly, Famously de Rebecca Serle Volumul 2 din seria Cabina de săruturi, Going the Distanceby de Beth ReeklesVolumul 2 din seria Cronicile celor rămași, The Heart of Betrayal de Mary E. PearsonO colecție de nuvele pentru fanii seriei Alegerea, Happily Ever After de  Kiera CassVolume stand-alone (fantasy, YA, romance, thriller/horror):
Winterwood de Shea Ernshaw, scriitoarea romanului Blestemul măriiRed, White & Royal Blue de Casey McQuistonAutoboyography de Christina LaurenLong Bright River de Liz MooreInspection de Josh Malerman The Last House Guest de Megan MirandaThe Seven Husbands of Evelyn Hugo de Taylor Jenkins ReidThe Priory of the Orange Tree de Samantha Shannon The Stars Beneath Our Feet de David Barclay MooreThe Stand-In (The Perfect Date) de Steve BloomSerii Noi (romance, fantasy, YA):
The Chosen Ones #1 de Veronica RothThe Chilling Adventures of Sabrina #1 Season of the Witch de Sarah Rees BrennanThe Ruin of Kings #1 de Jenn LyonsThe Kiss Quotient #1 de Helen HoangA Curse So Dark and Lonely  #1 de Brigid KemmererA Good Girl's Guide to Murder #1 de Holly JacksonThe Betrothed  #1 de Kiera CassKingdom of Souls #1 de Rena BarronDid I Mention I Love You? #1 de Estelle MaskameSpin the Dawn  #1 de Elizabeth LimMă bucur enorm pentru toate volumele anunțate. Acestea sunt doar o parte din volumele planificate pentru acest an, dar pot apărea și modificări.

 
13. (20) Cele mai așteptate cărți Litera ale acestui an - Jan 19, 2020 2:07:00 PM

Editura Litera anunță Top 20 de titluri pentru cititorii pasionați de ficțiune și non-ficțiune, o listă-reper care ne poate influența modul de gândire în 2020.
Ficțiune
1. Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon, Jean–Paul Dubois. Câștigător, în 2019, al celui mai prestigios premiu literar al Franței, Premiul Goncourt, acest “roman nostalgic al fericirii pierdute” – cum îl descrie Agence France Press, va apărea la Editura Litera, anul acesta. Este o poveste plină de umanitate, melancolie și ironie, a unui om pe cale de a se stinge într-o închisoare canadiană pentru o crimă necunoscută. Prin istoria unei vieți regăsite, narată într-una dintre cele mai frumoase cărți ale lui Jean–Paul Dubois, descoperim un autor animat de un sens acut al fraternității, dar și de revoltă către toate formele de nedreptate. 
2. Celestial Bodies, Jokha al-Harthi. Volumul, câștigător al Premiului Man Booker International în 2019, este o reinterpretare inedită a unei saga de familie plină de secrete ce a devenit instant un bestseller. Primul roman scris în limba arabă care a câștigat Premiul Man Booker International și prima carte a unei scriitoare din Oman ce a fost tradusă în limba engleză, Celestial Bodies marchează prezența unui nou autor important pe piața internațională. 
3. Patria, Fernando Aramburu. Bestseller absolut în Spania, foarte apreciat la nivel internațional și ecranizat în timp record de către HBO, romanul lui Aramburu este o relatare despre viețile distruse de terorismul basc ce reînvie dezbaterea dintre adevăr și reconciliere. Prietenii de o viață devin dușmani înverșunați atunci când tatăl unei familii este ucis de militanții ETA. Concentrat pe complexitatea psihologică a personajelor, citim încă un roman excepțional în colecția Clasici Contemporani Litera.
 4. My Dark Vanessa, Kate Elizabeth Russell. Cartea despre care va vorbi toată lumea, My Dark Vanessa este un roman strălucitor și plin de forță, care marchează debutul exploziv al unei scriitoare excepționale. Explorând dinamica psihologică a relației dintre o adolescentă precoce, dar naivă și profesorul ei cu o personalitate magnetică și manipulatoare, acest roman este o lectură mustread în colecția Buzz Books. 5. American Dirt, Jeannine Cummins. Numit „Fructele mâniei al zilelor noastre” și „un nou clasic american”, romanul scris de Jeanine Cummins spune povestea Lydiei Quixano Pérez, o mexicancă din Acapulco, obligată să fugă în America împreună cu fiul ei, atunci când în oraș își face apariția șeful unui cartel al drogurilor care le amenință viața. Dramatic și plin de umanitate, romanul aruncă o privire în sufletele unor oameni dispuși să sacrifice totul pentru o rază de speranță. 
6. Le ghetto interieur, Santiago H. Amigorena. Alegerea României 2019 pentru Premiul Goncourt, romanul spune povestea unui evreu stabilit la Buenos Aires în anii 1920. După ani în care și-a construit o nouă viață acesta află că mama sa trăiește coșmarul primelor zile ale Holocaustului, în Polonia. Amigorena, cineast și producător de film, ne aduce un roman senzațional, de colecție în Clasici Contemporani Litera.
7. Berta Isla, Javier Marias. Javier Marias are un inegalabil talent de a explora cele mai obscure unghere ale ființei umane iar prin acest roman îl introduce pe cititor în abisul care se adâncește între Berta și Tomas, personajele sale, și în deciziile care le vor schimba iremediabil destinele. Berta Isla este o poveste despre dragoste și adevăr, despre frică și secrete, despre identități ascunse și despre destinul pe care ni-l asumăm. J.M.Coetzee îl consideră pe drept pe Javier Marias „un candidat serios la Premiul Nobel”. 
8. Transit, Rachel Cusk. Continuă seria semnată de Rachel Cusk, una dintre cele mai bune și mai revigorante voci din literatura de limbă engleză. După apreciatul roman Schiță, în cartea Tranziție, Cusk descrie experiențele elementare și aspectele profund limitate ale vieții. Volumul tratează, cu o onestitate tulburătoare, tema conflictului lăuntric dintre dorința de a-ți trăi viața și aceea de a evada din ea, a ambivalenței sfâșietoare ce însuflețește năzuința fiecăruia dintre noi de a se simți autentic. Tot anul acesta, la Editura Litera, apare și al treilea volum – Kudos – din această scurtă, dar memorabilă serie de romane. 
 9. The Beekeper of Aleppo, Christy Lefteri. O carte extrem de actuală, acest bestseller internațional va deveni cu siguranță un mustread printre pasionații de ficțiune din România. Este o poveste emoționantă, puternică și plină de compasiune despre o familie simplă din orașul sirian Alep, distrus de război. Suntem părtași la călătoria periculoasă a lui Nuri, apicultor, și a soției sale, Afra, artistă, care sunt forțați să scape. Extrem de bine scrisă, această operă de ficțiune ne readuce aminte de puterea și importanța narațiunii. 
10. The Beggar Maid, Alice Munro. Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură revine la Editura Litera cu o nouă carte de povestiri prin care regina prozei scurte recreează, cu aceeași măiestrie, evoluția relației de peste 40 de ani dintre două femei, Flo și Rose. Un nou titlu remarcabil în seria de autor Alice Munro, numai la Editura Litera. 
 Non-ficțiune 
1. Barack Obama’s Memoir. Memoriile Fostului Președinte al Statelor Unite ale Americii este una dintre cele mai așteptate cărți ale acestui an. După succesul autobiografiei Povestea mea, a Fostei Prime Doamne, care a devenit rapid una dintre cele mai populare memorii de ordin politic din istorie, cu peste 10 milioane exemplare vândute la nivel global, Barack Obama va lansa în timpul campaniei prezidențiale a SUA propria biografie. Titlul final al cărții și mai multe detalii despre ce va conține vor fi dezvăluite în curând. 
 2. How to Avoid A Climate Disaster, Bill Gates. Bill Gates ne împărtășește ce a învățat în mai mult de un deceniu de studiu al schimbărilor climatice și al investițiilor în inovație pe care le-a făcut pentru a găsi o soluție la problema climei. Ne oferă o viziune pentru cum lumea poate construi și folosi instrumentele de care are nevoi pentru a ajunge la zero emisii de gaze de seră. Bill Gates explică de asemenea de ce este foarte implicat în această problemă și ce îl face să fie atât de optimist că planeta poate evita cele mai grave efecte ale crizei climatice. 
 3. The Volunteer, Jack Fairweather. Superb scrisă și extrem de bine documentată, incredibila poveste a lui Pilecki, polonezul parte din rezistență care s-a infiltrat la Auschwitz și, a sabotat din interior în încercarea de a-i avertiza pe aliați de planul final al naziștilor. O poveste reală cu o valoare incalculabilă care a fost recompensată cu Premiul Costa Biography Award în 2019 și care trebuie să se regăsească pe lista de lecturi de anul acesta. 
4. Utopia for Realists, Rutger Bregman. În bestsellerul Utopia for Realists, carte vândută în peste 32 de țări, Bregman ne arată că putem construi o societate pornind de la idei vizionare care de fapt sunt foarte ușor de pus în practică. Toate realizările majore ale civilizației de până acum – de la sfârșitul sclaviei la începutul democrației – au fost considerate fantezii utopice. Printre aceste noi idei zse numără venitul universal sau săptămâna de lucru de 15 ore, idei ce pot deveni realități pe parcursul vieții noastre. 
5. Good Economics for Hard Times, Abhijit Banerjee & Esther Duflo. Câștigătorii Premiului Nobel pentru Economie în 2019 ne arată cum economia ne poate salva din cele mai spinoase probleme sociale și politice. O carte revoluționară, originală, provocatoare prin care autorii pledează pentru un intervenționism inteligent și o societate construită pe compasiune și respect.
6. The Folly and the Glory, Tim Weiner. Tim Weiner, autor premiat cu Pulitzer și National Book Award, ne propune o privire contextuală, extrem de bine documentată și narată, a dezvoltării războiului politic dintre SUA și Rusia de la Stalin până în zilele noastre.
7. Origins. How the Earth Made Us, Lewis Dartnell. Bestsellerul internațional prin care Lewis Dartnell ne dezvăluie impactul pozitiv al Pământului asupra modelării civilizațiilor umane. O carte perfectă pentru cei care s-au bucurat de cartea “Sapiens”, prin care să înțelegem mai bine amprenta a tot ceea ce ne înconjoară asupra existenței umane. 
8. Upheaval. How Nations Cope with Crisis and Change, Jared Diamond. Jared Diamond abordează dintr-o perspectivă psihologică istoria, geografia, biologia și antropologia -, o o notă caracteristică ce marchează toate cărțile sale. În Upheaval, relevă factorii ce influențează modul în care națiunile și indivizii pot răspunde unor provocări enorme. Rezultatul este această carte epică, în topul lecturilor de nonficțiune pentru 2020. 
9. Capital and Ideology, Thomas Piketty. Autorul bestsellerului Capitalul în secolul XXI, Piketty revine cu o continuare revoluționară prin care ne provoacă să ne regândim viziunea despre politică, ideologie și istorie. Dezvăluie ideile care au susținut inegalitatea în ultimul mileniu și de ce politica superficială de dreapta și de stânga eșuează în zilele noastre, și își folosește platforma pentru a propune o structură corectă a unui nou sistem economic. 
10. Think Like a Monk. Jay Shetty  Jay Shetty, fost călugăr, actualmente superstarul social media și gazda podcastului nr. 1 de sănătate și bunăstare din lume, cu peste 400 de videoclipuri virale și 5 milioane de vizionări, este autorul cărții inspiraționale Think Like a Monk.  Acesta ne dezvăluie din propria experiență cum să depășim gândurile și obiceiurile negative și cum să atingem calmul și să ne descoperim scopul. Prin lansarea globală a acestei cărți, vândută deja în peste 30 de țări, inclusiv în România la Editura Litera, Jay Shetty ne dovedește încă o dată că este un povestitor și un mentor extraordinar.
 
14. 9 ani de Cărți Alese - Oct 16, 2019 10:06:00 AM
Mă bucur enorm că ajungem să creștem cu acest Blog și Mariana, prima și cea mai fidelă urmăritoare a Blogului Cărți Alese mă întâmpină anual cu o urare frumoasă, puteți vedea și la ea pe blog, o postare de Baby Blog din 2012. Cum spune și ea, ceea ce a început cu recomandări de fantasy, concursuri în 2010 a evoluat într-o misiune de a promova cititul în țărișoara noastră. Prin acest blog am cunoscut oameni minunați în mediul virtual și am legat prietenii, cunoscându-i și față în față.Dacă nu știați, Cărți Alese s-a născut și datorită mediului frumos și călduros început de Blogul Știri Twilight, creat de Dragana și Eve. Acest blog a deschis multe porți, ne-a unit ca fandom Twilight și a primit și un băiat timid, care a început să scrie un fanfic amator care proiecta iubirea față de Alice. Tot aici am „întâlnit-o” pe Mariana și mi-am făcut primul squad, gașcă, urmând ca mai apoi să încep să postez și să scriu pe acest blog, Cărți Alese. Fără acești prieteni dragi și fără primul E-mail trimis de Editura Corint (Leda, atunci), nu puteam să continui la același nivel activitatea pe blog. Totul a început printr-un mass pe Yahoo messenger (mulți acum nu știu ce e) cu primul concurs Leda, urmând ca mai apoi să fac tragerea la sorți prin bilețele (nu erau platformele de acum). 

Pentru mine acest blog a fost martorul momentelor mele bune și mai puțin bune, a fost inițiatorul unor campanii (promovarea cititului în liceu, atunci când ne-am mobilizat să fie adus filmul The Fault in our Stars la Iași, campanii de publicare a unor autori și multe altele), mi-a adus oameni dragi care-mi sunt și acum alături.

Acum Blogul ajunge la aproape 1.000.000 de accesări, sute de cărți trimise în țară câștigate de oameni care doresc să citească, totul cu ajutorul editurilor partenere și o mulțime de recomandări. Sper că cititul va fi în continuare o activitate primară în viața voastră!

Ținem legătura și pe facebook pe pagina Cărți Alese sau pe instagram, contul meu fiind @claudiumihail. 
15. Noua Editie Jocurile Foamei de Suzanne Collins -Armada (Editura Nemira) - Sep 30, 2019 10:49:00 AM
Colaj realizat de @CartiAlese
Conține o casetă de colecție cu cele trei romane din serie și EXCLUSIV/CADOU un poster cu harta PANEM-ului (50x70 cm) pentru susținătorii Gaiței Zeflemitoare.
 Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord, se întinde națiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic și sângeros, Jocurile Foamei. Douăzeci și patru de adolescenți sunt luați de lângă familiile lor și aruncați într-o luptă pe viață și pe moarte, televizată în direct și urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat și... viu. Cine și cu ce sacrificii va câștiga cursa pentru supraviețuire?
 „Revolta va avea peste ani același ecou pe care l-au avut Împăratul muștelor de William Golding și Apocalipsa lui Stephen King.“ School Library Journal
 „Trilogia aceasta amintește de pasiunea politică din 1984, de violența memorabilă din Portocala mecanică și de imaginația exuberantă din Cronicile din Narnia sau Harry Potter.“ New York Times
Setul Jocurile Foamei poate fi comandat de pe site-ul Editurii Nemira și dacă vreți să citiți recenziile și să vă faceți o părere despre această trilogie, le puteți găsi pe blog. :) 
16. ÎN CURÂND: Majoretele de Kara Thomas -Leda Edge - Sep 13, 2019 11:55:00 AM

Nu mai sunt majorete în orașul Sunnybrook. Două dintre ele au murit într-un accident auto. Alte două au fost ucise de vecinul pervers, împușcat mortal de un polițist din cale afară de zelos. A cincea adolescentă și-a luat zilele. După câțiva ani, conducerea liceului unde învățau fetele hotărăște să le aducă un omagiu. Pentru Monica, sora mai mică a majoretei care s-a sinucis, nu e deloc ușor. Ea nu vrea să își amintească, vrea doar să uite. Din păcate, nu are cum. Câteva scrisori anonime descoperite din întâmplare în biroul tatălui vitreg și un telefon mobil ascuns într-un sertar o fac să creadă că între cele cinci fete moarte există o legătură tainică. Nu mai sunt majorete în orașul Sunnybrook, dar asta nu înseamnă că locuitorii sunt în siguranță. „O combinație ideală de Riverdale și Veronica Mars, romanul Majoretele este cu adevărat captivant și te va face să te îndoiești de fi ecare personaj în parte, dar și de tot ceea ce crezi că știi.” RILEY SAGER, autorul romanului Final Girls „O poveste inteligent construită, întunecată, tulburătoare [...]. O lectură fascinantă!” KATHLEEN GLASGOW, autoarea romanului O fată din bucăți „Uneori bizar, palpitant și chiar înspăimântător [...], acest thriller plin cu delicioase amăgiri [...] este o lectură obligatorie.” SLJ „Te ține cu sufletul la gură până în ultima clipă.” KIRKUS REVIEW      Kara Thomas trăiește pentru a scrie. Fie că a colaborat la revista liceului, fi e că a lucrat alături de echipa Warner Bros. Television, a făcut-o cu pasiune. Se consideră dependentă de romanele polițiste și locuiește în Long Island împreună cu soțul ei și o pisică salvată de la un adăpost pentru animale. Este autoarea a două cărți cu mare priză la public: The Darkest Corners și Little Monsters. Afl ă mai multe despre Kara și cărțile ei, vizitând kara-thomas.com.
17. ÎN CURÂND: Oceanul care ne desparte de Tahereh Mafi -Leda Edge - Sep 10, 2019 9:14:00 AMToamna aceasta, Tahereh Mafi, autoarea seriei Atingerea lui Juliette, vine la Leda Edge cu OCEANUL CARE NE DESPARTE (traducere de Carla Georgescu), un roman contemporan de sine stătător, semifinalist la GoodReads Choice Awards 2018 și aflat pe lista lungă a National Book Awards 2018. Suntem în 2002, la un an de la atentatele din 11 septembrie, iar Shirin tocmai a început să meargă la o nouă școală. Este o perioadă agitată pentru omenire, însă și pentru Shirin, o tânără musulmană de șaisprezece ani care se confruntă încontinuu cu prejudecățile. Shirin este agresată zilnic – prin priviri nepoliticoase, comentarii umilitoare și chiar prin violență fizică. Totul se întâmplă ca reacție la rasa căreia îi aparține, la religia sa și la hijabul pe care îl poartă. De aceea, tânăra a decis că nu va mai avea încredere în oameni, nu va mai încerca să se integreze și nici nu va mai lăsa pe nimeni să se apropie de ea suficient, încât să fie rănită. Așa că își îneacă frustrările în muzică și în breakdance. Însă, deodată, Ocean James apare în viața ei. Pentru prima oară, cineva se arată cu adevărat interesat să o cunoască. Cei doi tineri provin din două lumi ireconciliabile, iar Shirin se simte incapabilă să dărâme zidul de protecție pe care l-a clădit în jurul ei.

    Tahereh Mafi, autoarea seriei ATINGEREA LUI JULIETTE, revine cu acest nou roman emoționant inspirat din propriile experiențe legate de dragoste, de pasiunea pentru breakdance și de impactul devastator pe care îl pot avea stereotipurile.
 „Oceanul care ne desparte este ca o inimă deschisă – una care strălucește, care suferă, care simte dor nestăvilit și care, mai presus de orice, iubește cu patimă împotriva oricăror șanse. Chiar și peste ani, vă veți aminti exact momentul în care ați citit această carte. O poveste despre adevăr, iubire și bucurie, care depășește granițele.” - Marie Lu, autoarea seriilor TINERELE ELITE și WARCROSS
Romanul va fi disponibil în această toamnă pe www.edituracorint.ro
 
18. CONCURS: Câștigă volumul Sadie de Courtney Summers pe pagina noastră de Facebook - Sep 6, 2019 11:45:00 AM
Vă puteți înscrie pe pagina de facebook Cărți Alese, dând click aici sau dând click pe poză. Mult succes!


 
19. RECENZIE: Sadie de Courtney Summers Recenzie - May 28, 2019 11:08:00 AM
„O poveste care începe, la fel ca multe alte povești, cu moartea unei fete.”
După moartea surorii ei, Sadie este hotărâtă să afle adevărul, chiar dacă acest lucru poate rezulta în comiterea unei noi crime. Aceasta se simte vinovată de moartea lui Mattie și în același timp e conștientă că sora ei nu ar fi ultima sau prima victimă a acestui monstru. Primul pas făcut pentru inițierea misiunii a fost ca la rândul ei, Sadie să dispară, să își ia o mașină și să refacă scenariul dispariției și crimei comise în orășelul din Colorado, Cold Creek. Pentru ea această călătorie nu este una inițiatică, ci revelatoare, având în vedere că la doar nouăsprezece ani aceasta a avut mai mult un rol de mamă pentru Mattie, decât ca soră. Refacerea scenariului crimei îi provoacă suferință, iar răzbunarea din ce în ce mai certă, dar ceea ce nu știe tănăra este că cineva din urmă o caută și încearcă din răsputeri să o găsească și că dispariția și inițiativa ei de a căuta criminalul va fi expusă în mediul online.

„Mi-am dat seama destul de devreme că, în materie de iubire, nu prea conteaza de cine te îndrăgostești. Pentru că eu una mă îndrăgosteam, chiar și un pic, de oricine era dispus să mă asculte.”

”Iubirea este un lucru derutant și complicat. Poate inspira altruism, egoism, cele mai mari realizări dintr-o viață de om, dar și cele mai grave greșeli. Poate aduce oamenii împreună și la fel de ușor îi poate îndepărta. Iubirea ne pune în mișcare.”Romanul scriitoarei Courtney Summers, cu toate că este catalogat pentru un anumit segment de vârstă, m-a surprins prin structură și prin alegerea și abordarea mai multor teme șocante, inițiind cititorii tineri atunci când vine vorba de nuanțele întunecate ale naturii umane. Sadie este un roman Yound Adult cu nuanțe thriller, cu o structură diferită, chiar inedită (în timpul lecturii mi-am amintit de stuctura romanului Cele 13 motive, iar ca desfășurare și relații între personaje, romanul mi-a amintit de Obiecte ascuțite). Povestea celor două surori este prezentată pe două planuri, firul narativ fiind narat din perspectiva lui Sadie, dar și printr-un podcast, care urmărește dispariția tinerei. Prin această structură, ajungem să cunoaștem mai multe despre călătoria răzbunătoare a fetei înaintea multor personaje care sunt atașate de podcast și în același timp, această expunere online prezintă un alt mod de a investiga, asimila și conecta informațiile care au condus la moartea lui Mattie. 
Cu toate că romanul îți dă impresia că personajul principal este dominat de această dorință de răzbunare, pe parcurs mi s-a prezentat o altă latură a acestui act și anume să Sadie vrea să oprească acest lanț de abuzuri și crime. Romanul nu reprezintă doar un mister clasic, ci o luptă interioară, extinsă apoi spre o critică asupra societății, având în vedere că autoritățile nu reușiseră să prindă criminalul, tânăra încearcă să facă singură dreptate și să taie cumva răul de la rădăcini. 
M-a impresionat enorm viața acestor două surori, care nu trăiau într-un mediu neapărat plăcut. Familia lor era una disfuncțională, părinții nu erau prezenți, iar Sadie își asumase rolul de mamă pentru sora ei mai mică cu șase ani decât ea. La doar nouăsprezece ani Sadie era soră și mamă pentru Mattie, iar suferința provocată de pierderea acesteia, o transformă într-un înger răzbunător. Rănile nu o fac să se oprească din căutare, demonstrând că persoana de la periferie poate să schimbe atât. Finalul este un element extrem de important, deoarece reflectă realitatea crudă și anume că nu putem obține întotdeauna ceea ce ne dorim și că unele mistere nu pot fi scoase la suprafață în întregime. 
Nota: 9.5/10 Titlu: SadieAutor: Courtney SummersEditura: Leda EdgeRecenzie: Claudiu
20. RECENZIE: Ascensiunea de Rebecca Ross Recenzie - May 17, 2019 12:22:00 AM
  Autoare Rebeca Ross se declară o mare împătimită a genului fantasy, atât în lecturile sale cât mai ales în volumul de debut Ascensiunea din Seria Destinul Reginei, unde îl practică exclusiv. Romanele sale se adresează în special tinerilor, prin conținutul prezentat dar acestea pot fi foarte ușor parcurse de orice tip de cititor, deoarece captivează prin complexitatea actiunii și detaliilor.    În universul volumului I, Casa Magnaliei ne este imaginată ca un spațiu în care disciplina și regulile sunt bine stabilite, autoarea introducând-o contrar acestuia pe Brienna Colbert- eroina Ascensiunii. Protagonista chiar se auto-caracterizează, încă de la început ca fiind un personaj care nu tocmai se încadrează acestui loc, datorită statutului pe care îl are. Orfană, cu un trecut necunoscut ei, adusă de bunic în această casă a cunoșterii, Brienna vine aici pentru a studia, pentru a-și alege o pasiune: artele plastice, muzica, arta dramatică, înțelepciunea sau cunoașterea, pe care să le studieze și să devină maestra a ei. 
„Văduva mă privea cu tristețe. Nu eram decât o fetișcană, dar știam ce înseamnă o astfel de privire. Vorbele bunicului o convinseseră să mă accepte. Nu aveam niciun merit pentru că fusesem primită, nu ținea deloc de capacitățile mele, de aceea ce aș fi putut deveni. Oare numele tatălui meu o înduplicase? Numele pe care nu-l cunoșteam? Oare numele lui era, cu adevărat, important? Se gândea că mă acceptase doar din milă și că nu voi ajunge niciodată o stăpână a pasiunii. Și aceea a fost clipa în care m-am hotărât să îi dovedesc că se înșeală. ” 
Citirorul devine în scurt timp conștient, empatic de statutul copilului singur, fragil, sensibil dar extrem de ambițios. Astfel, Brienna pornește într-o etapă inițiatică dificilă, menită să o pregătească pentru confruntarea finală. Autoarea se axează îndeosebi pe creionarea protagonistei feminine, asupra personajelor secundare, care par la fel de bine definite, deloc enigmatice citirorului - dar și asupra relațiilor pe care aceștia le stabilesc. Dacă la început era temătoare, neștiindu-și originile, pe parcurs tânăra devine conștientă de puterile sale, curajoasă și de neînvins în fața inamicilor:
„Sunt o ardenă a cunoașterii, maestă Moniques. Tatăl meu este maevan, iar mana, valeniană. Am trăit la Orfelinatul Colbert până să fiu adusă aici la zece ani..„ 
Asta nu înseamna că momentele de declin nu există, însă pentru scurt timp:
„Îmi doream o familie. Îmi doream să aparțin cuiva, să fiu susținută, să fiu iubită. Mai mult, jumătate din mine tânjea să vadă Maevana, țară tatălui meu. Dar și să devin o maestră a pasiunii, cu titlu meu și mantia mea, pe care nu le puteam primi până când nu aveam să dobândesc un protector... Toate aceste dorințe puteam primi răspuns, una câte una, dacă aveam să devin îndeajuns de curajoasă, încât să aleg această cale. ”

  Pe parcursul romanului am descoperit două planuri în care acțiunea se desfășoară, ambele având ca nucleu pe Brienna: dacă în prima parte, ritmul este unul lent, cu numeroase pasaje descriptive, pe alocuri chiar aș putea spune static și fără prea multe evenimente marcante - cu un rol exclusiv introductiv și de acomomdare a cititorului cu personajele bine conturate. Tot aici observăm că figura centrală este instabilă, neavând un talent precis, încearcă să-și facă prietenii, socializează  fiind nevoită să studieze toate pasiunile, aflându-se într-o continuă pregătire pentru ceea ce va fi să fie.   În parte a doua, lucrurile devin total opuse odată cu maturizarea eroinei, ce capătă hotărâre, suveranitate asupra acțiunilor sale. Devine conștientă de puterea ascunsă pe care o deține și o foloșeste drept armă.  Aici, adolescenta este concentrată aproape toate evenimentele cruciale ale romanului, ritmul devine alert, palpitant, captivant și care nu îți permite prea multe momente de respiro. Conținutul te încântă, dorindu-ți să afli din ce în ce mai multe despre ceea ce se va întâmpla.
  Ca și element de noutate aș dori să vă vorbesc despre coperta romanului, mai exact despre oglindirea imaginii eroinei - felul în care ea ne este prezentată. Pe coperta romanului putem observa că Brienna poarta o mantie. Mi-a plăcut mult semnificație pe care Rebecca Ross o acordă acestei mantii. Ea vine să clarifice de la începutul romanului indirect, statutul pe care protagonista o are - maestră - dar care își cunoaște trecutul, a înfruntat prezentul și este gata să cucerească viitorul.

Nota: 9/10 
Titlu: Destinul Reginei - Ascensiunea
Autor: Rebeca Ross
Editura: Leda Edge
Recenzie: Simona 

21. RECENZIE: Magonia de Maria Dahvana Headley Recenzie - May 17, 2019 12:20:00 AM
  
  Cu o preferință exclusivă pentru literatura young-adult și genul fantasy, Maria Dahvana Headley nu face rabat în ale explora intens în cele două volume Magonia și Aeria. Autoarea  ne descrie odată cu volumul I, Magonia, o lume fantastică, desprinsă dintr-o lume feerică, greu de imaginat - ce ni se prezintă în opoziție față de cel al spațiului terestru, cu care suntem mult mai obișnuiți. 
  Firul narativ prezentat se descrie inițial relativ simplu, facem cunoștiință cu protagonista Aza - o adolescentă a cărei boală reprezintă o enigmă totală: o formă rară de astm, ce  nu îi permite acesteia să respire în mod normal. În ciuda numeroaselor crize astmice și a situațiilor limită, Aza este un copil normal, urmează cursurile unui liceu și încearcă să-și trăiască viața de adolescent într-un mod adecvat vârstei pe care o are, socializând și bucârâdu-se cât mai mult de ceea ce are. 

  Personajul ne este ilustrat în două condiții total opuse, stări ce îi sunt induse de locurile în care se află. Practic, se produce un transfer de energie, pe care o locul o posedă, către protanista noastră. Această condiție precară de sănătate devine nulă în momentul în care Aza, ajunge pe Magonia, acolo unde pentru prima oară poate respira în voie, fără vreun ajutor medical. Practic, boala devine modalitatea de cunoaștere și de explorare a unei noi lumi. Deși, prin condiția ei Aza pare slăbită de puteri și lipsită de aparare la început, atunci când pășește pe Magonia devine hotărâtă și-și descoperă o forță menită să salveze vieți.

  Spațiul de pe nava Magoniei ne este descris în totală opoziție cu cel terestru, atât prin aspect, atmosferă cât și prin efectul pe care îl creează asupra protagonistei. El devine benefic și prielnic pentru ea, este un spațiu al reveriilor, feeeric - asemănător cu cel pe care copii îl proiectează în copilărie. Deși este un loc fantasctic, este greu de concretizat în imagini veosimile, comune cu realitate apropiată nouă. Și vom afla mult mai bine cum funcționează acest spațiu atunci când un război izbucnește între Magonia și Pământ. Singura care acum cunoaște ambele universuri în detaliu este Aza, ea devenind dintr-o fire slăbită și bolnavă în eroina care va trebui să-și salveze prietenii, familie și implicit pe toți pământenii.

„Dar am văzut și am auzit mulți oameni plini de atâtă prostie și nebuni de nătângi ce erau, încât ei cred și spun că există un regat numit Magonia, unde cerul este marea și unde corăbiile plutesc pe nouri. În corăbiile acestea sunt adunate recoltele stricate de grindină și de furtuni. Marinarii din văzduh îi plătesc pe făcătorii de furtuni și astfel ne sunt luate grânele.”  
„Sunt cel mai aproape de pământ după multă vreme. Cât  de mult, mai precis, Aza? Mi se pare o veșnicie . Nu mai aparțin de lumea de jos. Dar, de fapt, niciodată n-am aparținut de lumea de jos. Pe pământ, niciodată nu am putut controla ceva, nici măcar corpul meu. Dar aici sunt importantă. Aici sunt singura capabilă să fac asta - lucrul cel mai greu - acel lucru care îmi va salva poporul. Și trebuie s-o fac acum. Îmi imaginez iar planetele aeriene în cerurile magoniene, câmpurile întregi. Nimeni nu mai flămânzește. Nimeni nu mai moare.”

  Romanul este dominat de emoție pură prin nararea dramei Azei, pentru ca pe parcurs să descoperim și temele prieteniei și a iubirii. Un pic derutant a fost ritmul lecturii, care este sacadat, din cauza fragmentelor scurte, din fiecare capitol. Însă acestui artificiu i-am găsit un corespondent în ritmul respirației personajului principal, cu care se sincronizează. În rest, povestea mi s-a părut deosebită prin latura fatastică, care ne transpune într-o lume asemănătoare cu cea de basm, unde orice lucru devine posibil. Autoarea reușeste să-l facă pe cititor să empatizeze puternic cu Aza și să îl atragă în tabară acesteia. Dominată de fantasy, primul volum este plin de sensibilitate ilustrată prin condiția protagonostei, dar și de dorința de a merge mai departe, de a învinge și într-un final în a supraviețui în locul căruia aparțiii.


Nota: 9/10
Titlu: Magonia
Autor: Maria Dahvana Headley
Editura: Editura Corint (Leda Edge)
Recenzie: Simona
22. RECENZIE: Ultima oară când ne luăm rămas-bun de Cynthia Hand Recenzie - May 7, 2019 4:46:00 PM
    Fiind în ultimul an de liceu, Lexie ar trebui să se gândească la ce facultăți ar trebui să aplice și să treacă prin tot stresul înscrierilor urmate de o așteptare îndelungată, scenarii, iar mai apoi de primirea  scrisorilor care ascund începutul viitorului ei. Doar că Lexie nu se poate „bucura” de acest stres, pentru că planurile ei legate de viitor nu sunt pe primul loc, nu de când fratele ei Tyler și-a luat viața. Viața ei, înainte de pierderea lui, era una modestă, apropiată de normalitate, cu prieteni alături, îndrăgostită. Totul s-a ruinat după ce și-a pierdut fratele, încât Lexie ajunge să vadă un terapeut și cum ea refuză orice fel de tratament medicamentos, acesta îi recomandă să țină un jurnal. Prin prisma jurnalului ajungem să aflăm mai multe despre ea și relația ei cu Tyler, despre starea ei actuală și cum era înainte. 

„Asta nu sunt eu. M-am născut cu cifre în creier. Gândesc în ecuații. Ce aș face, dacă aș putea cu adevărat să mă apuc de scris și să rezulte ceva folositor, ar fi să iau amintirile, aceste momente pasagere, dureroase, ale vieții mele, și să găsesc o cale de a le aduna, de a le scădea și de a le împărți, de a introduce variabile și de a le muta, încercând să le izolez, să le descopăr înțelesurile subtile, să le traduc din posibilități în certitudini.
    Aș încerca să mă rezolv pe mine. Să descopăr unde a mers totul prost. Cum am ajuns aici, din punctul A în punctul B, A fiind Alexis Riggs,cea care era atât de sigură pe sine, care era isteață și rezistentă, care râdea mult și plângea din când în când și care nu eșua în cele mai importante lucruri.
    În asta.
   Dar, în schimb, pagina albă cască spre mine. Stiloul pare nefiresc în mâna mea. E mult mai greu decât creionul. Permanent. În viață nu există radiere.
       Aș tăia totul și aș începe din nou.”


„-Găsesc că iubirea este un concept foarte asemănător bravurii, domnișoară Riggs. Eu, de exemplu, sunt căsătorită cu același bărbat de treizeci și doi de ani. Și, tot acest timp, nu m-am îndrăgostit de el în fiecare zi, nu în felul în care iubirea este descrisă în comediile romantice și în romanele de dragoste, dar l-am iubit. Iubirea este o alegere pe care am făcut-o. Un verb. Iar asta, deoarece cred în ea, deoarece țin seamă de ea, e reală. Iubirea e un lucru foarte real pentru mine.”
imagine @claudiumihail pe instagram
     „Ultima oară când ne luăm rămas-bun” este o experiență intimă despre acceptarea trecerii timpului, durere și vinovăție. 
    Am citit cartea aproape într-o noapte, pe balcon, și-mi mai rămăseseră câteva zeci de pagini când, în timp ce soarele răsărea, realizam că nu voiam să ajung la final, pentru că eram conștient de faptul că nu voi mai putea dormi după citirea finalului. Romanul este unul contemporan, adresat atât tinerilor, cât și adulților, având în vedere că vizează teme și probleme prezente și în secolul XXI. Pentru mine romanul poate fi adăugat pe raftul cărților mele îndrăgite care abordează cam aceleași subiecte, așa că-l voi adăuga alături de „Jurnalul unui adolescent timid”, „Scrisori de dragoste pentru cei plecați” și „Toate acele locuri minunate” (puteți citi recenziile dând click pe fiecare titlu).
   Mi-a plăcut felul în care a fost explorată relația frate-soră în roman, dat fiind faptul că pierderea lui Tyler o afectează cel mai mult pe Lexie și ajunge să devină stâlpul familiei sacrificându-și viitorul academic/profesional și relația cu iubitul ei. Trecem împreună cu Lexie prin toate stadiile prin care trece o persoană atunci când cineva apropiat moare, romanul prezentând și un alt aspect, și anume acea perioadă în care persoanele îndurerate cred sau simt că acea persoană a plecat într-adevăr. Mama lui Tyler și Lexie ajung să simtă prezența lui Tyler, iar acest aspect din punctul meu de vedere conturează unul dintre stadiile persoanelor îndurerate.
    Cynthia Hand tratează subiecte greu de acceptat de unii și acum (depresia, sinuciderea și efectul acestora asupra apropiaților), le tratează cu o emoție crudă, reală. Scriitoarea realizează portretul unei familii problematice supuse unui eveniment tragic. Sinuciderea lui Tyler lasă urme, semne de întrebare atât pentru membrii familiei, cât și pentru lumea întreagă. Sentimentul vinovăției unei persoane, atunci când cineva decide să-și ia viața, nu poate fi comparat cu nimic altceva, nimic nu ne poate pregăti pentru faptul că nu ajungem să ne programăm un „rămas-bun”.
Nota: 10+/10 Titlu: Ultima oară când ne luăm rămas-bunAutor:  Cynthia HandEditura: Editura Corint (Leda Edge)Recenzie: Claudiu 
23. APARIȚIE: Orice inimă e o poartă de Seanan McGuire -Editura Leda Edge - Mar 26, 2019 5:06:00 AM
„Orice inimă e o poartă” de Seanan McGuire este primul volum din seria „Copii în derivă” și poate fi comandat de pe site-ul Editurii Corint.
CĂMINUL PENTRU COPII ÎN DERIVĂ AL LUI ELEANOR WEST
NU SE ACCEPTĂ CERERI ȘI VIZITATORI 
NU SE OFERĂ INFORMAȚII 
           Alunecând prin umbrele de sub pat, pășind printr-un șifonier sau rostogolindu-se printr-o vizuină de iepure, copiii au știut dintotdeauna să călătorească în lumi magice. Dar ce se întâmplă când aceștia se întorc și nu se mai pot adapta la lumea reală, iar familiile nu-i mai acceptă? Nancy a nimerit odată într-un tărâm magic, dar acum s-a întors. Iar lucrurile pe care le-a trăit pot transforma radical o persoană. Copiii din grija domnișoarei West înțeleg mult prea bine acest lucru. Și cu toții încearcă să găsească o modalitate de a se întoarce în propriile lumi fantastice. Însă sosirea lui Nancy la cămin marchează o schimbare. Întunericul pândește la fiecare pas, iar când tragedia lovește din plin, depinde de Nancy și de noii ei colegi să rezolve misterul. Cu orice preț. „Seanan McGuire dă dovadă încă o dată de o cunoaștere profundă a inimii umane într-o parabolă impresionantă despre pierdere, dor și copii sensibili.” – Paul Cornell 24. PRECOMANDĂ: Regina Aerului și a Întunericului de Cassandra Clare -Editura Leda Edge - Mar 13, 2019 12:30:00 AM


Precomandă ultimul volum din Trilogia Uneltiri Întunecate, „Regina Aerului și a Întunericului” de Cassandra Clare cu 35% reducere. Cartea apare în aprilie în librăriile din țară. 
Și dacă osânda veșnică este prețul adevăratei iubiri?

 Conclavul se află în pragul războiului civil. O parte din familia Blackthorn fuge la Los Angeles, încercând să descopere sursa bolii care distruge rasa magicienilor. Între timp, Julian și Emma fac eforturi disperate să ignore dragostea lor interzisă și să îndeplinească o misiune periculoasă pe Tărâmul Elfilor, pentru a lua Cartea Neagră a Morții. Ceea ce ei descoperă la Curțile elfilor este un secret care poate să destrame întreaga Lume a Umbrelor și să deschidă un drum întunecat spre un viitor pe care nu și l-ar fi putut vreodată imagina. Prinși într-o cursă contracronometru, Emma și Julian trebuie să salveze lumea vânătorilor de umbre înainte ca puterea letală a blestemului parabatai-lor să îi distrugă pe ei și pe toți cei pe care îi iubesc.


25. Cărți, filme și seriale pentru Halloween 2018 - Oct 29, 2018 12:37:00 PM
Se aproprie acea perioadă a anului în care ne lăsăm pradă întunericului. Abia aștept să fac un maraton horror sau chiar un reading-binge cu ocazia Halloweenului. Acestea sunt recomandările noastre în materie de cărți, filme și seriale bazate pe cărți și nu numai.
Dacă vrei să începi să citești horror sau să vezi filme grozave care se încadrează în acest gen, cu Stephen King nu poți da greș. Multe filme horror apreciate sunt de fapt adaptări ale acestui scriitor. Ce-i drept, eu cunosc rețeta lui Stephen King. Scriitorul nu e darnic din prima, construiește tensiune, anticipare și apoi se „dezlănțuie” narativ.Nu puteți da greș cu The Shinning (traumatizant și acum după ani și ani), Salem's Lot (o altă față, mult mai întunecată a strigoilor, atenție nu vampirilor!), 1408 (bazat pe o nuvelă, te va face să tresari de multe ori) sau chiar remake-ul IT (o carte monumentală, complexă care mi-a plăcut mult și acum e îmbrăcată în haine noi, aveți ediția de mai jos).


 Recomandarea mea principală în materie de Stephen King de anul acesta este romanul și adaptarea celor de la Netflix, Gerald's Game (Jocul lui Gerald), destul de proaspăt apărut pe platforma de streaming. Am tot zis că mă apuc de acest roman și am amânat să ma uit la film pentru că nu citisem romanul. Jocul lui Gerald va fi romanul pe care îl voi citi de Halloween :). 
     Despre Sabrina nu pot să vă spun foarte multe. Știu că erau reviste la chioșcuri cu și despre aventurile acesteia, avea o pisică neagră și era un fel de serial la TV pe care nu l-am văzut. Nu eram foarte întuziasmat când cei de la Netflix au anunțat producția, dar după ce a apărut posterul - Happy Birthday, Witch (haha) și trailerul, pot spune că urmează niște aventuri întunecate și m-a făcut să fiu nerăbdător. Sabrina ne va da fiori începând cu 26 Octombrie 2018.„Aniversarea de 16 ani a unei vrăjitoare este un eveniment cu adevărat deosebit. Chilling Adventures of Sabrina este povestea Sabrinei Spellman (Kiernan Shipka), o adolescentă jumătate vrăjitoare, jumătate muritoare. Toată viața a așteptat cu sufletul la gură să împlinească 16 ani, dar evenimente neașteptate o forțează să aleagă între lumină și întuneric. Chilling Adventures of Sabrina este un serial original Netflix semnat de creatorii „Riverdale” (descriere preluată de pe cinemagia.ro).     Abia aștept să apară acest serial/miniserie produs(ă) de Netflix, care este de fapt o adaptare modernă a romanului gotic semnat de scriitoarea Shirley Jackson. Aclamat chiar și de scriitorul mult-slăvit mai sus, Stephen King, acestă carte a apărut în anii 50' și este considerată una din cele mai bune narațiuni panormale ale secolului XX.
The Haunting of Hill House (Casa bântuită) redă povestea unor frați care au crescut în cea mai cunoscută casă bântuită din țară. Ajunși adulți, aceștia sunt reuniți de o tragedie de familie, care îi readuce în casă și îi pune în situația de a înfrunta fantomele trecutului. Seria este o complexă dramă de familie, care ia forma unei povești horror și care este regizată și produsă de Mike Flanagan, mintea din spatele unor producții precum Hush, Oculus, Gerald's Game” (descriere preluată de pe cinemagia.ro). 
Miniseria este disponibilă pe Netflix începând cu 12 Octombrie 2018.


Puteți vedea Halloween, chiar de Halloween. Vorbesc de filmul horror care se încadrează în categoria slasher și care a influențat alți producători să facă din ce în ce mai multe filme de acest gen. Halloween este o continuare a primului film cu același titlu și într-un fel ignoră celelalte continuări din serie. Actrița Jamie Lee Curtis se întoarce redobândindu-și statutul de Scream Queen și conduce o poveste ce răspunde la întrebarea „Ce s-a întâmplat 40 de ani după Halloween 1978?”. Filmul rulează în cinema de pe 19 octombrie și mie mi s-a părut atât un film pentru fanii acestei serii, cât și pentru cei noi care îl descoperă pe Michael Myers pentru prima dată.Revenin la Stephen King...dacă nu ați reușit să vă apucați de serialul care are la bază univesul ficțional al scriitorului american. Serialul Castle Rock este produs de cei de la Hulu, dar distribuit în România de cei de la HBO și puteți vedea întreg sezonul pe platforma HBO Go.
Distribuția este una foarte interesantă pentru că întâlnim actuali și foști protagoniști din alte ecranizări ale scriitorului Stephen King. Din distribuție fac parte: André Holland, Caleel Harris, Melanie Lynskey, Bill Skarsgård (actualul Pennywise din remake-ul IT) Jane Levy (cunoscută pentru acest gen de filme în producții precum Evil Dead și Don`t Breathe) și Sissy Spacek (actrița care a portretizat-o pe Carrie în filmul original bazat pe romanul omonim).

   Din 2011 a devenit o tradiție să mă uit la American Horror Story un serial fenomen. L-am început de atunci și în fiecare an mă uit la câte o nouă poveste jucată de cele mai multe ori de aceeși actori. Vă puteți uita cronologic la sezoane sau le puteți lua pe sărite pentru că fiecare sezon are o poveste diferită. Dacă nu ați început să vă uitați la acest serial eu vă recomand să începeți cu primul sezon, Murder House, unul din cele mai bune după părerea mea. Primul sezon redefinește conceptul de casă bântuită și veți aprecia atât povestea cât și actorii talentați din distribuție. Momentan mă uit la sezonul de anul acesta (dar anul acesta am revăzut primul sezon), Apocalypse în care producătorii au legat poveștile și a fost fenomenal și nostalgic. Fiind la sezonul 8, această producție TV a ajuns să exploreze aproape tot ce ține de bizar și horror.
Slasher este o producție TV descoperită de mine de câțiva ani. Primul sezon a fost produs de canadieni și apoi conceptul a fost preluat de cei de la Netflix. Puteți să faceți binge pe Netlfix pentru că sunt disponibile ambele sezoane. La fel ca American Horror Story, sezonul 1 este intitulat The Executioner iar cel de-al doilea sezon Guilty Party, ceea ce înseamnă că prezintă povești diferite și puteți începe cu oricare. Serialul este acel gen de horror - slasher (după cum vă puteți da seama și din titlu) care urmărește și un mister. Dacă vreți să urmăriți ceva mai basic, nostalgic, puteți începe cu cel de-al doilea sezon.