Despre mine

Călător în Maroc

Bună! Sunt Oanis şi îmi place foarte mult sportul, să scriu, să călătoresc şi să văd lumea mai departe de ceea ce văd ochii turistului.

Blogs Home » Life » Turism » Călător în Maroc

Călător în Maroc

Blog de călătorie în Maroc, excursii, tradiţii, întâmplări, informaţii care îţi pot fi utile la un moment dat. Ponturi, experienţe inedite, informaţii utile pentru călătoriile în Maroc.

Articole Blog

01. Shopping in Maroc. Bazaruri din Marrakech - Aug 17, 2013 1:08:00 PM
Dacă ai aptitudini de negociator şi îţi place shopping-ul, atunci în Maroc te vei simţi în elementul tău. Personal nu dispun de aceste calităţi şi de cele mai multe ori prefer să cumpăr fără să negociez prea mult. Lucru total greşit. Nu vi-l recomand.

În Maroc se negociază orice la cumpărături. Vrei cartofi? Negociezi. Vrei salată? Negociezi. Vrei o rochie, pantofi, bijuterii? Totul se negociază. De obicei, când ţi se spune preţul unui produs, trebuie să ajungi în final să îl cumperi la jumătate. Dacă reuşeşti performanţa să îl cumperi la mai puţin de jumătate de preţ, atunci eşti un adevărat artist în ale negoţului.
Bazarurile din Marrakech sunt raiul cumpărătorilor. Aici găseşti orice. 

Bijuterii din aur, argint sau cupru, haine tradiţionale foarte frumoase, dar şi haine moderne, eşarfe de toate culorile, mătăsuri, kaftanuri, catifele, henna, khol, vase din ceramică pentru decor sau pentru uz casnic, covoare din Munţii Atlas, foarte apreciate şi cumpărate de turiştii străini, lămpi cu decoruri marocane, genţi din piele de capră, condimente marocane, dulciuri marocane, parfumuri arăbeşti, mărfuri aduse din Emiratele Arabe Unite, lămpi pentru ars tămâie şi câte şi mai câte. 
Toate îţi fură privirea. Oriunde te întorci e un adevărat spectacol de culori. 

Dacă eşti pasionată de dansurile orientale, aici poţi să găseşti de la costume de dans Raqs Sharqi (pentru amatoare), până la costume şi accesorii de dans berber sau gnawa. 
Mare atenţie la produsele cosmetice pe care le cumpăraţi din bazaruri, cum ar fi: uleiul de argan, uleiul de migdale, uleiul de trandafiri, cremele de argan. Multe sunt contrafăcute, de aceea şi preţurile sunt mai mici. 
În bazarurile din Maroc, în soukuri şi în foarte multe magazine, nu sunt afişate preţurile. Uneori e destul de enervant acest lucru, de aceea se negociază în permanenţă preţul unui produs. 

Ponturi pentru shopping în Maroc:
1. Nu cumpăra fără să negociezi.
2. Scrie pe o hârtie preţul spus de vânzător. Aşa nu vor exista neînţelegeri.
3. Fii deschis la dialog. Marocanii sunt foarte comunicativi, dar şi foarte şmecheri.
4. De preferat e să ieşi la cumpărături după ora 19. E mai răcoare şi mai confortabil. 
5. FII PE FAZĂ când eşti la shopping în Maroc!În episodul următor vă voi vorbi despre hainele tradiţionale din Maroc, despre kaftanuri şi haine de gală, despre metodele de machiaj şi cosmeticele folosite de femeile marocane.02. Piata Djemaa El Fna, Divertisment maxim - Partea a III-a - Aug 13, 2013 1:02:00 PM
Data trecută am vorbit despre latura culinară a Pietei Djemaa El Fna din Marrakech, iar astăzi vă voi descrie un pic partea de divertisment.
Aşa cum am mai spus în alt episod, Djemaa El Fna este un imens teatru în aer liber. Un spectacol extraordinar care te captivează şi îţi taie respiraţia. 
Cine sunt actorii? Oameni de rând sau oameni înzestraţi cu calităţi speciale. Ei sunt dresori de şerpi, dansatori, acrobaţi, toboşari, povestitori, fachiri, predicatori ai Coranului, ghicitori în stele, desenatori de tatuaje cu henna, organizatori de jocuri, vânzători de apă, vraci, şi poate că ar mai fi şi alţii pe care încă nu i-am descoperit.
Piaţa Djemaa El Fna este un loc fantastic! 
Tatuajele cu henna
Piaţa e plină de femei care desenează tatuaje cu henna. Pe un scăunel, sub o umbreluţă stau cam toată ziua şi încântă turiştii prin artă. Unele sunt mai talentate, altele sunt mai la început de drum. Toate au un catalog din care îţi poţi alege tatuajul dorit şi locul unde vrei să fie desenat. 
Ce trebuie reţinut aici, şi puţini o ştiu, este că henna pe care o folosesc acestea este uneori amestecată cu diverse chimicale care pot afecta pielea, cauzând iritaţii sau chiar arsuri. Henna naturală are întotdeauna culoarea roşiatică - maronie, niciodată neagră! De obicei, ele te întreabă cu ce culoare vrei tatuajul? Ar fi mai înţelept să alegi roşul. 

Vânzătorii de apă
Ei sunt cei care dau un plus de culoare Pieţei Djemaa El Fna. 
Sunt întotdeauna îmbrăcaţi într-un costum roşu, cu o pălărie cu boruri largi, cu ciucuri viu coloraţi, căteva pahare legate de costum, un clopoţel din care sună şi te cheamă să bei din apa rece stocată într-un burduf din piele de capră. 
Gustul este un pic neobişnuit, dar trebuie să încercaţi şi experienţa asta. 
Un pahar de apă costă 1 - 2 Dh.Dansatorii şi acrobaţii
Sunt fenomenali! Poţi să stai ore în şir să îi priveşti fără să te plictiseşti. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, viu colorate, aceştia prestează de la dansurile marocane sau berbere, până la dansurile mistice, cele de transă. Numerele de acrobaţie sunt spectaculoase. Circ de calitate în toată regula. 

Tobele din Djemaa El Fna
Nu prea am cuvinte să vă descriu senzaţia pe care o ai la auzul lor şi cam ce vibraţii îţi produc în corp. E fantastic! Sunetul lor se aude pretutindeni în piaţă. Ritmurile variază de la cele mistice - Gnawa, Issawa, la cele pop - chaabi, la folclorul tradiţional marocan - Ahwash, la cele de petrecere şi nuntă - Dakka lmarakchiya şi multe, multe altele. Foclorul marocan este extrem de bogat şi extrem de spectaculos. Din curiozitate, puteţi da o căutare pe "you tube" pentru a auzi ritmurile menţionate mai sus. 

Dresorii de şerpi
Pentru ei cam trebuie să scoţi bani din buzunar dacă vrei să faci poze. Prima data când am fost în Marrakech nu am ştiut asta şi am făcut o poză cu şerpii şi nenea ăla de le cântă şi îi pupă, moment în care unul dintre dresori a venit direct la mine şi a zis ceva în arabă, ce evident că nu am înţeles, dar după tonul folosit nu suna deloc bine. 
Văzând asta m-am făcut şi eu că plouă. Ăsta nimic. A dat-o pe franceză, engleză, spaniolă (am uitat să vă spun că ăştia îs şi mari "poligloţi"). De fapt, omul cerea bani, dar ca să îl enervez mai tare m-am făcut că nu ştiu nicio limbă străină. S-a ţinut după mine prin toată piaţa strigând Money, Money, ba la un moment dat a vrut să îmi ia aparatul foto din mână, fază la care l-am trimis undeva pe româneşte şi mi-am scos colţii la vedere. M-a lăsat în pace în cele din urmă, dar întâmplarea a fost cam urâtă. Deci, cu dresorii mai uşor că ăştia îs cam "naşpa". 
La fel am păţit şi cu nenea cu maimuţa. Mai amuzant însă la maimuţe e că sunt dresate să se uite în decolteul doamnelor, spre deliciul bolnav al proprietarului.
Povestitorii, vracii, ghicitorii în stele
Au leacuri pentru orice, spun poveşti cu sutele, recită versete din Coran şi atrag foarte mulţi oameni în jurul lor, în special pe vorbitorii de limba arabă, deoarece toate povestirile sunt în arabă. Acesta este şi un mod  cinstit al celor sărmani de a câştiga bănuţi pentru a-şi ajuta familia.
Jocurile din Djemaa El Fna
Unul dintre jocurile amuzante din Djemaa El Fna este "pescuitul sticlelor de suc". Ţi se dă o undiţă improvizată, cu o buclă la capăt şi trebuie să pescuieşti de guler sticlele care sunt poziţionate la căţiva metri în faţa ta. E foarte amuzant şi distracţia costă câţiva dirhami. Dacă câştigi, ţi se dă o sticlă cu suc. 


Cam asta ar fi doar o mică parte din divertismentul oferit de Piaţa Djemaa El Fna din Marrakech.
În articolul următor vă voi da câteva ponturi despre shopping-ul în Maroc şi bazarurile din Marrakech. 


03. Piata Djemaa El Fna, inima Marrakech-ului - Partea a II-a - Aug 11, 2013 8:50:00 AM
Pe toată perioada şederii noastre în Marrakech, nu a existat seară în care să nu mergem în Piaţa Djemaa El Fna. Străzile care duc spre piaţă sunt pline de oameni, de magazine şi standuri care au spre vânzare tot soiul de lucruri. 
Sucul din trestie de zahărPe una din acele străzi am văzut pentru prima dată în viaţă un aparat care face suc din trestie de zahăr. Modul de preparare este relativ simplu. Trestia se introduce în aparat şi se obţine un suc delicios, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Pe un carton aşezat lângă aparat era scrisă o listă cu beneficiile acestui suc, printre care: dizolvă pietrele la rinichi, remediu împotriva gripei, a gâtului inflamat şi a febrei, ajută digestia, combate constipaţia, scade colesterolul, fortifică stomacul, rinichii, inima şi ochii. Un pahar de suc costă în jur de 6 Dirhami, cam 3 lei.Merită încercat, este foarte gustos!
Sucul de portocaleÎn Piaţa Djemaa El Fna e plin de standuri cu portocale. De la fiecare stand vânzătorii te cheamă să bei un suc proaspăt, însă modul acestora de abordare poate fi uneori deranjant. Dar aşa e în Maroc. Comerţul şi negociatul preţurilor presupune multă răbdare şi mult tact. Faptul că sunt foarte multe standuri de acest gen face concurenţa mare şi atunci şi tehnicile prin care se atrag clienţil sunt care de care mai inventive. 
Un pahar de 400 ml cu suc de portocale costa în jur de 4 - 5 Dirhami, aproximativ 2 - 3 lei. La cerere poţi să cumperi şi o sticlă de 2 l de suc proaspăt preparat în prezenţa ta şi astfel să ai în rucsac ceva vitaminizant de băut în permanenţă.
Tarabele cu supă de melciPersonal am gustat foarte puţin din supa de melci, doar din curiozitate, şi nu mi-a plăcut deloc. Zeama în care erau fierţi melcii era în schimb foarte condimentată, aromată şi foarte gustoasă. Astfel de tarabe sunt în permanenţă înconjurate de clienţi.  
Restaurantele şi tarabele cu mâncare din Djemaa El Fna
Dacă ţi-e foame, atunci în Djemaa El Fna eşti în locul potrivit. Peste tot mâncare. De la frigărui, grătare din carne de miel, vită, pui, capră, până la zecile de sortimente de tajine (preparat tradiţional marocan despre care voi vorbi pe larg în alt episod), couscous, harira (o supă marocană excelentă cu năut, linte, sos de roşii şi condimente), salate de tot felul, sandvişuri, kefta (un soi de pârjoluţe marocane foarte bune) şi multe altele.
Prima dată mi-a cam fost frică să cumpăr vreun fel de mâncare gătit acolo. Serviciile de salubritate lasă mult de dorit. Înainte de a lua loc la o masă ai grijă ca localul sau taraba să îndeplinească cât de cât normele igienice şi sanitare. Nu te aştepta la lux. Poate că tocmai atmosfera asta de dezordine îî dă acest farmec incredibil acestui loc. Dacă vă întrebaţi câte toxiinfecţii alimentare am făcut în Maroc, vă spun sincer NICIUNA. 
Bucătăria marocana este foarte bogată în preparate gustoase. E imposibil să nu iţi placă măcar un preparat culinar marocan. 
Preţurile sunt mici, iar mâncarea excelentă. Cei mai pretenţioşi sau mai mofturoşi, poate că vor strâmba din nas, dar cine vine în Maroc trebuie să o lase mai uşor cu critica şi să fie deschis către astfel de experienţe. Ăsta e farmecul călătoriei în Maroc.

Ponturi
1. Fii sigur că ai înţeles foarte bine preţul produsului pe care vrei să îl cumperi şi notează-l pe o hârtie. În felul acesta vânzătorul nu va putea să îţi spună că a fost o neînţelegere.
2. Fii atent la cât de curate sunt paharele din care serveşti sucurile.
3. Fii atent să nu ţi se dea suc îndoit cu apă. Mă refer la cele care sunt preparate pe loc; sucul de portocale, mandarine, grepfrut, trestie de zahăr.
4. Fii atent la carnea din care ţi se prepară frigărui sau grătare. 
5. Încearcă mâncarea tradiţionala marocană; Tajine, Couscous, Harira. Este excelentă.
6. Nu consuma decât apă îmbuteliată. Cea mai bună este apa Sidi Ali sau Ciel. Merge şi apa Bahia. 
7. E bine să ai mereu în geantă şerveţele umede dezinfectante.

8. Fiind ţară islamică, nu ai să găseşti niciun preparat din carne de porc. 

9. Preţuri aproximative: suc de portocale 4 - 5 Dh, suc trestie de zahăr 6 Dh, tajine de la 25 Dh în sus, supă de melci 5 Dh pentru melci, 1 -2 Dh pentru supă (sunt clienţi care vor doar melcii, fără zeamă).

Ca idee, 1 Euro reprezintă aproximativ 10 Dh şi aproximativ 4,5 lei.
Urmareste aventura in noul episod Piata Djemaa El Fna - Divertisment maxim in Marrakech

04. Marrakech, Piaţa Djemaa El Fna - Partea I - Aug 10, 2013 6:03:00 PM
Piaţa Djemaa El Fna sau Jamaa El Fna este un imens teatru în aer liber. Inclusă în patrimoniul UNESCO, această piaţă desprinsă parcă dintr-o poveste orientală este vizitată zilnic de sute de turişti. Este cel mai "fierbinte" loc din Marrakech. Când ajungi aici ai tendinţa să oboseşti cu aparatul foto în mână din dorinţa de a salva în poze fiecare bucăţică din acest loc. 
http://marrakech-riad-dar-zaman.blogspot.ro/2011/11/marrakech-orange-juice-and-mandarins.htmlÎn timpul zilei, din cauza temperaturilor foarte ridicate, atmosfera pare liniştită aici. Femei care pentru câţiva euro îţi desenează tatuaje cu henna, zeci de standuri pline cu portocale gustoase care aşteaptă să fie transformate într-un suc vitaminizant, standuri cu fructe uscate frumos aranjate în grămezi care te îmbie să le cumperi, şiraguri de curmale, smochine, caise, grămezi de migdale, alune, caju, simple, prăjite, trase în ciocolată sau zahăr caramelizat, standuri cu măsline de toate culorile, munţi de condimente, tonete la care se vinde supă de melci (foarte condimentată), dresori de şerpi, trăsuri pregătite să te plimbe prin oraş, standuri cu haine tradiţionale, obiecte de artizanat şi bijuterii care îţi iau ochii. 
http://commons.wikimedia.org/wiki/FSpre seară, însă, pulsul pieţei Djemaa El Fna creşte fulminant. Ritmurile tobelor africane se aud din depărtare şi te atrag ca un magnet cu vibraţia lor magică spre locul în care dansatori şi acrobaţi susţin spectacole ore în şir. 
Fum de grătare şi arome de mâncare învăluie toată piaţa. 
Turiştii care peste zi au preferat să stea în spaţiile cu aer condiţionat sau la piscine, acum umplu piaţa Djemaa El Fna. 
Atmosfera este extraordinară!

Urmăreşte aventura în noul episod Djemaa el Fna, Marrakech 

05. "Eid mubarak said !" - Aug 9, 2013 7:49:00 AM
Azi este sfârşitul Ramadanului în Maroc. Este o zi frumoasă în care rudele, vecinii, prietenii se vizitează, beau un ceai şi servesc din dulciurile special pregătite de gospodine.
Este o zi în care uşa casei este deschisă, şi la propriu şi la figurat, oaspeţilor. În mod normal programul unei astfel de zile constă în mersul la moschee, dimineaţa la ora 8, după care toţi se îndreaptă spre casele lor pentru a servi micul dejun şi pentru a primi oaspeţi.
Spre deosebire de alte sărbători, de "Eid" se consumă foarte mult dulce. Prăjiturile sunt punctul forte de pe masa pregătită musafirilor, spre bucuria imensă a copiilor. 
Photo from http://edtrayes.com
Dacă vă întrebaţi ce este Ramadanul, vă pot spune că este o lună de post, în care musulmanii de pretutindeni au un program de viaţă mai strict. Mesele se iau doar înainte de răsăritul şi după apusul Soarelui, iar pe parcursul zilei nu se consumă nimic, nici apă, nici mâncare. Copiii, persoanele cu probleme de sănătate şi femeile însărcinate sunt scutite de la a ţine acest post din motive lesne de înţeles.
Acest post care la prima vedere poate părea ceva inuman pentru unii, este de fapt un mod excelent de detoxifiere a organismului, de autocontrol şi autocunoaştere. Este o perioadă în care conştientizezi foarte mult bogăţiile pe care le ai: APA şi HRANA. Bogăţii pe care alţi locuitori ai aceste planete nu le au. Aşa descoperi ce simte un om care nu are ce mânca, ce simte un copil care plânge de foame, ce simt cei care trăiesc în zonele lipsite de surse de apă potabilă, ce simt cei care trăiesc în zonele defavorizate aşteptând ajutorul semenilor lor. 
Este un exerciţiu fantastic, care te învaţă pe pielea ta cât de importantă este APA. Rar o să vedeţi musulmani care aruncă mâncarea sau fac risipă de apă. Respectul pentru pâine şi apă este nemărginit.
Aşadar, ziua de azi vine ca o încununare, ca o răsplată pentru toţi cei care în ciuda vremii extrem de călduroase au avut tăria şi motivaţia de a posti zilnic, de a medita şi de a se ruga. Iar pentru cei care chiar dacă au postit, au făcut rău semenilor lor, au vorbit sau gândit rău, au umilit, jignit sau minţit, pentru aceştia Ramadanul nu a fost decât o perioadă de înfometare, aşa cum spune şi Profetul Mohamed.
EID MUBARAK şi o zi splendidă tuturor!


06. Este Marocul o ţară săracă? - Aug 7, 2013 8:48:00 AM
Tot navigând pe net am găsit multe articole, cu informaţii total eronate despre Maroc, scrise de alţi bloggeri. Majoritatea au stat în Maroc de la 2 zile până la 10 zile maxim. Nu ai cum să îţi formezi o părere corectă despre o ţară după un timp atât de scurt. 

Unii scriu că "e o sărăcie lucie în Maroc", că "e o ţară foarte, foarte săracă", iar spre finalul articolelor, ca să mai dreagă busuiocul, tot ei scriu "dar este o ţară foarte frumoasă, care îţi rămâne întipărită în minte". Complet aiurea.
Marocul nu este o ţară săracă ! Şi am să argumentez de ce.

Când am ajuns prima dată în Casablanca, în 2009, am stat doar câteva ore acolo şi nu mi-a plăcut. Prima impresie a fost că e un oraş foarte poluat, în care nu se respectă regulile de circulaţie şi multora le lipsesc cei şapte ani de acasă. În Marrakech am văzut contrastul dintre două lumi. Una, cea a luxului şi a eleganţei şi alta, cea a lipsei de educaţie şi respect. 
Revenind în 2010 mi-am dat seama că nu era chiar aşa. Marocul este o ţară care s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp. S-au făcut multe schimbări, s-a investit şi se investeşte foarte mult. Autostrăzi foarte bune, trenuri, autobuze şi tramvaie complet noi, gări, autogări moderne, teatre cu arhitectură modernă, cluburi, spa-uri, hoteluri, riaduri, mall-uri, sedii de firme ultra luxoase, cartiere de lux, fabrici care exportă foarte mult, un turism foarte bine pus la punct, festivaluri faimoase de film, muzică şi modă la care participă toată crema mondială, cei mai buni dintre cei buni, Centrul cinematografic al Africii, locul unde s-au turnat filme de Oscar. Ăsta este Marocul!
În ultimii ani s-a investit foarte mult în sănătate. Spitale, clinici ultra dotate pentru tratarea cancerului şi a diabetului. Centre de informare a populaţiei rurale cu privire la sănătate, antreprenoriat şi educaţie. Da, mai este încă de lucru! O casă nu se construieşte cu doua cărămizi. Dar ce s-a construit până acum în Maroc m-a impresionat profund.
Marocul este o ţara într-o ascensiune fantastică, lucru care mă bucură enorm.
În cei trei ani petrecuţi în Maroc am avut norocul să văd foarte multe. De la familii cu 6, 8 membri care trăiesc toţi dintr-un salariu de 300 de euro, până la familiile înstărite, care trăiesc în vile de lux, au 4, 5 maşini şi călătoresc în străinătate frecvent. De la familiile fără nicio sursă de venit, până la cei care au afacerea proprie.
Pe toţi îi leagă însă acelaşi lucru. UNITATEA! FAMILIA! Aceasta se observă în special la familiile berbere. Oricât de săraci ar fi, oricât de oprimaţi de soartă, familia şi unitatea dintre ei le dă o putere extraordinară de a merge mai departe, FERICIŢI ! 
Oricâte probleme ar avea, ei nu le consideră probleme. Casele lor sunt întotdeauna pline de musafiri, chiar dacă pe masă e doar un ceainic şi o pâine umplută cu legume. 


Râd tot timpul, cântă şi dansează în orice moment al zilei şi trăiesc mereu bucurându-se de tot ceea ce au. 
Nu cumva asta înseamnă adevărata libertate? Nu cumva asta este adevărata bogăţie?
Da, sunt şi multe aspecte negative în Maroc, cum ar fi lipsa educaţiei în multe cazuri, rata analfabetismului, rata şomajului, zonele rurale defavorizate, etc. Dar pentru asta se fac investitii uriaşe în prezent. Tot ce îmi doresc pentru Maroc este ca locuitorii săi să ţină pasul cu dezvoltarea şi modernizarea rapidă la care sunt expuşi. Să se adapteze uşor şi repede la tot ce se construieşte acum în ţara lor. 


Photo from http://www.ahwachfestivalouarzazate.com
De un lucru sunt însă sigură. Nu îşi vor uita niciodata tradiţiile extrem de bogate şi frumoase.
Marocul este o ţară a contrastelor, o ţară superbă şi o şedere mai lungă aici îţi schimbă cu siguranţă complet scara valorilor în viaţă. Totul este să fii deschis către alte culturi, alte civilizaţii. Să citeşti, să studiezi, să trăieşti din plin orice experienţă, bună sau rea. 


Marocul este ca o carte cu multe lecţii de viaţă. Totul e să fii deschis. Numai aşa reuşeşti să o citeşti.
Marocul este o ţară foarte bogată!
07. Marrakech, perla Marocului - Aug 4, 2013 11:42:00 AM
Intrarea în Marrakech mi-a tăiat răsuflarea. Am avut impresia că păşesc într-o poveste din "O mie şi una de nopţi". Acest oraş imperial este de-a dreptul fermecător şi vraja lui te prinde imediat. Nici nu e de mirare că mii de turişti îl vizitează anual. 

 Photo by Darrell Godliman


Am ajuns în Marrakech seara, în jurul orei 20. Iluminatul public dă o notă de romantism fantastic acestui oraş cu ziduri de culoare roşiatică. De altfel, Marrakech-ul se mai numeşte şi "Oraşul roşu". 
Foarte multă verdeaţă, palmieri, portocali, măslini, grădini pline cu flori, palate şi moschei, adevărate capodopere arhitecturale, riaduri, hoteluri de 5 stele, localnici în haine tradiţionale marocane... toate astea te introduc uşor spre tot ce mai are de oferit acest oraş de basm. 

Străzile forfotesc. Maşini, trăsuri, moped-uri, biciclete, sute de turişti veniţi de pretutindeni, printre care şi noi, sunetul tobelor care te atrage ca un magnet spre Piaţa Djemaa el Fna - inima veşnic tânără a Marrakech-ului, miresmele condimentelor specifice bucătăriei marocane, fum de grătare şi peste tot atmosferă de vacanţă, shopping şi distracţie.
Am luat un taxi spre complexul rezidenţial unde aveam cazare. La etajul 3, într-o clădire cu pază, nouă, cu parcare proprie, închiriasem un apartament cu 3 camere, spaţios, mobilat şi dotat cu aer condiţionat. Singura problemă a fost presiunea scăzută a apei, ceea ce făcea destul de enervant momentul duşului. La vremea aceea, în 2009, plătisem 300 de euro chiria pentru 2 săptămâni, iar rezervarea fusese făcută pe net, de pe un site de anunţuri imobiliare din Marrakech.
Spre dimineaţă, cam pe la ora 4, m-a trezit vocea puternică a muezinului care chema la rugăciune musulmanii, lucru care mi-a stârnit curiozitatea şi un sentiment extraordinar de protecţie divină. Pe atunci nu ştiam ce înseamnă "Allahu Akbar" ("Dumnezeu este cel mai mare" sau "Dumnezeu este atotputernic"), dar am simţit cu sufletul semnificaţia acelui mesaj. 
Imediat după aceea, străduţele din jurul imobilului unde eram cazaţi erau străbătute de bărbaţi îmbrăcaţi în haine lungi, albe, unii având cu ei împăturit un covoraş mic folosit în timpul rugăciunii. Era prima dată când vedeam nişte oameni, lăsând patul confortabil şi somnul dulce de dimineaţă, pentru a merge la moschee şi a-şi face rugăciunea. 


Ce mod formidabil de a începe o nouă zi, nu-i aşa?
Nu am mai putut să dorm. Era prea frumos acel sentiment de recunoştinţă şi dragoste pentru Dumnezeu. 
Cu harta în mână am revizuit obiectivele turistice pe care urma să le vizităm în acea zi. Palatul Bahia, Moscheea Koutubia şi Piaţa Djemaa El Fna.
Ponturi
1. Reguli la vizitarea unei moschei în Maroc

În Marrakech şi în general în Maroc, fiecare cartier are o moschee, care de obicei este mai înaltă decât restul clădirilor din jur. Lucru care îi oferă un oarecare aer de măreţie, prestanţă, putere şi îndeamnă credincioşii la supunere. În cazul în care vreţi să vizitaţi o moschee, nu o puteţi face decât strict în orele de vizitare. 
Din regulile de bază pe care e bine să le ştiţi atunci cănd vizitaţi o moschee ar fi: la intrarea în moschee obligatoriu se descalţă toată lumea, papucii fiind lăsaţi într-un loc indicatsă nu vi se pară o insultă sau ceva deplasat dacă la unele moschei vi se va cere să faceţi ritualul pe care orice musulman îl face înainte de rugăciune (spălatul, mâinilor, picioarelor etc.)de asemenea, doamnele şi domnişoarele trebuie să aibă o ţinută adecvată vizitării unui lăcaş de cultÎn rest, moscheile sunt extraordinar de frumoase, au o arhitectură superbă, cu detalii de mare fineţe şi artă, adevărate bijuterii ale lumii islamice. 


2. Taxiurile în Marrakech
Nu vă urcaţi niciodată într-un taxi care nu este echipat cu aparat de taxat. Ideal ar fi să cumpăraţi sau să descărcaţi de pe net o hartă turistică a oraşului Marrakech şi în acest fel să aveţi o idee despre traseele pe care ar trebui să le parcurgeţi.Plata se face în funcţie de distanţă şi nu în funcţie de numărul de persoane care călătoresc. Mare atenţie la acest aspect! În Casablanca, dacă te urci într-un Grand Taxi, plata se face în funcţie de numărul de persoane. O sa vă povestesc în alt articol...Cea mai bună variantă de transport în Marrakech ar fi autobuzul. Ieftin şi de încredere. Dacă cumva vă bate gândul să închiriaţi o maşină aveţi mare grijă! Au fost cazuri când turiştii au primit maşini cu probleme şi pe traseul Marrakech - Ouarzazate, de exemplu, au fost nevoiţi să scoată bani din buzunar ca să poată face reparaţiile şi să îşi continue drumul în siguranţă. 
3. Cazarea în Marrakech costă de la 30 de euro pe noapte şi poate ajunge la câteva sute de euro în riadurile de lux sau hotelurile de 5 stele.


08. Prima călătorie în Maroc - Jul 29, 2013 7:28:00 AM

În anul 2009 am fost pentru prima oară în Maroc, unde aveam să revin mai târziu pentru o şedere cu mult mai lungă. 
Pe atunci nu ştiam prea multe despre această ţară, doar ce învăţasem la orele de geografie, ce mai citisem din cărţile lui Alexandru Mironov şi ce mai văzusem în telenovela Clona. 

Dar nimic din tot ce am citit sau văzut la TV, nu s-a comparat cu ce avea să urmeze. O experienţă de viaţă inedită, o cultură complet diferită de tot ceea ce ştiam până atunci şi o lume cu totul nouă pentru mine.
Impactul a fost mare de la primul pas făcut pe Aeroportul Mohammed V din Casablanca. Aterizasem acolo în luna august, pe o căldură cumplită. A fost pentru prima dată când am realizat importanţa legăturii dintre temperatură şi umiditatea atmosferică. Erau în jur de 27°C şi umiditate de 88%, doar că datorită acestei umidităţi ridicate, te simţeai ca la 40°C.
Din Casablanca am plecat direct spre Marrakech, cu un autobuz "obosit rău", plin ochi, pe o căldură cam greu de suportat şi după 17 ore de nesomn. (NB. Plecarea iniţială fusese din Iaşi - Otopeni - Paris - Casablanca). 
Până să plecăm însă, a fost "Operaţiunea Autobuzul". În autogara din Casablanca este un alt Univers. Pe peron, haos total. Multe autobuze, mulţi călători, multe bagaje, de la valize până la frigidere, mobilă etc., vânzători ambulanţi cu produse fel de fel şi ... "intermediarii", cei care aleargă toată ziua după călători, potenţialii cumpărători de bilete, în schimbul unui comision, care uneori este cauza multor neînţelegeri şi altercaţii între aceştia şi angajaţii firmelor de transport. Gălăgie cât cuprinde. Fiecare intermediar încearcă să afle spre ce destinaţie mergi: Marrakech, Rabat, Agadir, Ouarzazate, ...După ce le-am spus Marrakech, unul dintre ei ne-a condus rapid spre locul unde era parcat autobuzul spre Marrakech. Am cumpărat biletele direct de la uşa autobuzului, am plasat bagajele şi ne-am urcat să căutăm locuri. Aveam să aflu mai târziu că "a întârzia" nu e nicio problemă în Maroc, ba chiar e ceva necesar.

Evident că ar fi fost mult mai bine dacă ne făceam rezervarea cu o zi înainte, la o firmă de transporturi de încredere, dar cum nu a fost timp pentru asta, am mers la ghici, pe nepregătite. La momentul acela nu ştiam nimic despre acest subiect, aşa că totul a fost o experienţă pe cât de enervantă, pe atât de amuzantă.

După vreo oră de aşteptat în autobuz (timp în care am învăţat pe de rost toate leacurile miraculoase şi poţiunile magice existente din cutiile vânzătorilor ambulanţi), cam când a considerat şoferul că are destui călători şi locurile sunt ocupate toate, am plecat şi noi.
Pe drum am fost punctul de atracţie al marocanilor, care pe lângă faptul că sunt foarte prietenoşi şi dornici de conversaţie, sunt şi extrem de curioşi, mai ales cu turiştii străini.

Ponturi:
1. Limba franceză
E bine să ştii limba franceză când pleci în Maroc, uneori te ajută mult mai mult decât engleza. Un ghid poliglot de conversaţie ar fi ideal în bagajul tău de mână. 
2. Cât de sensibil eşti la căldură?
Dacă nu suporţi căldura prea bine, planifică-ţi vacanţa în Maroc în perioada Ianuarie - Mai sau sfârşitul lui Septembrie - Decembrie. Lunile Iunie, Iulie, August şi chiar Septembrie sunt mai greu de suportat.
3. Firme de transport rutier pe care te poţi baza
CTM şi Supratour. Pleacă întotdeauna la timp, biletele sunt cu loc, sunt dotate cu aer condiţionat (care şi funcţionează), sunt curate şi respectă orarul de plecare - sosire. 
Pe ruta Casablanca - Marrakech, preţurile variază între 7 şi 9 Euro (70 - 90 Dirhami, moneda naţională marocană). Dacă vreţi să ştiţi mai exact, puteţi consulta site-ul CTM http://www.ctm.ma/
4. Distanţa dintre Casablanca - Marrakech este de aproximativ 220 km. Cu autocarul, timpul estimativ este de 2h30min - 3h.