Blogs Home » Profesional » Juridic » Birou de Mediator Valerica Tivdă

Birou de Mediator Valerica Tivdă

MEDIEREA O LUME A DIALOGULUI Cand caile de dialog au fost stopate sau inchise, raman doua posibilitati: Medierea si procesul in instanta. Activitatea de mediere este o tehnica prin care conflictele pot fi rezolvate intr-un mod prietenos, binevoitor si placut la care participa partile aflate in disputa, ajutate de un mediator. Poti beneficia de solutionarea amiabila a disputelor, in conditiile legii.

Articole Blog

01. MEDIEREA NONJUDICIARA - Sep 11, 2012 8:18:00 AM
Valeria- Mediatorul de serviciu si pentru medierile nonjudiciareSuntem in stadiul in care parerile sunt impartite. Cum medierea in tara noastra a pornit ca o alternativa la sistemul judiciar, asa este perceputa si in acest moment.

Insa, medierea reprezinta o cale de solutionare amiabila a conflictelor. Ca sunt conflicte judiciare sau nonjudiciare, medierea ajuta partile aflate in conflict sa-si rezolve problemele intr-un mod civilizat, intr-un cadru informal, fara stres si dorinta de razbunare, pentru a-si salva relatia, oricare ar fi aceasta.

Incerc sa fac putina lumina.

Medierea judiciara se refera la acele cazuri/spete care au in componenta conflicte dedate/in curs de a fi deferite justitiei. Ca sunt pe rolul instantelor sau ca au nevoie de o investire legala, aceste cazuri pot fi solutionate prin procedura medierii, in limitele legislatiei in vigoare. Exemple de spete: divorturi, incredintare minori, partaje bunuri comune, granituiri, succesiuni, plangeri prealabile penale, dispute comerciale, protectia consumatorului, neplata datoriilor (banci, asociatii), cazuri de malpraxis, etc.).

Medierea nonjudiciara/extrajudiciara. Imi place sa-i spun nonjudiciara. De ce? Am sa va dau un exemplu dintr-un caz pe care l-am avut in practica mea de mediator ca sa va dati seama singuri.

Parintii unui minor au ajuns intr-o disputa legata de copil. Mentionez ca parintii erau divortati de cativa ani, iar incredintarea minorului s-a facut mamei. Cum parintele(tatal) caruia nu i s-a incredintat copilul a dorit sa deschida un proces in instanta pentru a rezolva divergentele aparute intre timp, s-a gandit mai intai sa apeleze la mediator. Evindent ca intrand in procedura de mediere, cei doi parinti, si-au rezolvat disputa legata de copil si de cresterea, educarea si intretinerea acestuia, luindu-si cele mai bune decizii adaptate situatiilor lor actuale, precum si situatiei copilului, chiar daca ei sunt despartiti, fiecare intemeindu-si o alta familie. Nu a mai fost nevoie sa intenteze proces, parintii divortati gasindu-si cele mai bune solutii pentru copilul lor.

Este una dintre spete, cazurile sunt multe in tara noastra, cand noi ca si oameni avem diverse neintelegeri cu semenii nostri. Ca ne sunt vecini, rude, parteneri de afaceri, actuali/fosti soti, prieteni, colaboratori. Daca exista neintelegeri, este bine sa le rezolvam pe cale amiabila, fara a crea dispute. Daca acestea escaladeaza, ele vor ajunge sa se transforme in situatii regretabile pe care nu le vom mai putea controla si mai tarziu le vom regreta in sinea noastra.

Cateva sedinte de mediere in care sa va rezolvati problemele nonjudiciare, va vor ajuta sa vedeti altfel lucrurile si sa va mentineti relatiile cu ceilalti oameni. Pana la urma exista o rezolvare pentru orice in aceasta lume si de ce sa cream animozitati, de ce sa stam suparati, sa nu ne mai vorbim, de ce sa ne uram, daca ne putem intelege si asculta nevoile/ interesele fiecaruia, fara ca sa-i afectam pe ceilalti.

Sunt convinsa ca veti spune: "ce-mi trebuie mie un mediator, pot sa ma inteleg si singur!"

Iar, un mediator va spune: daca v-ati fi putut intelege si singuri, atunci de ce sunteti certati/suparati/de ce vreti sa va dati in judecata?.. De ce nu sunteti intelesi? De ce nu v-ati gasit inca rezolvarea?

Si tot un mediator va raspunde: pentru ca aveti nevoie de o terta persoana care sa fie impartiala si neutra si care sa vada cazul dv. dinafara, sa nu fie implicata emotional sau interesata in vreun fel in cazul dv. Aceasta va va indruma corect. Este persoana care va asigura echilibrul si va mentine calea dreapta cand mintea este incrancenata si spiritul aprins.

Ganditi-va cu cate/care persoane mai  sunteti certati, motivul supararii, de cand si cum ati incercat o rezolvare. Ati reusit sa va reluati relatiile intrerupte? V-ati dori sa reinnodati legatura, chiar si pana la stadiul simplu de relationare intre doua fiinte umane?

Puteti avea incredere intr-un mediator. El vrea sa va gasiti calea amiabila si interesul sau este sa va ajute. Atat si nimic mai mult.

Personal, prefer medierile nonjudiciare, pentru ca ele ne apropie ca si oameni, ne face sa fim mai buni si mai intelegatori unii fata de altii, rezolvandu-ne problemele civilizat.

Meritam o societate in care sa fim mai buni, mai intelegatori, mai linistiti.02. Mobbing-ul si Mediatorul - Feb 29, 2012 12:59:00 PM
              Ce este mobbing-ul? Avem cunostinte si informatii destul de corecte si concrete in legatura cu aceasta practica? Pot mediatorii sa intervina in cazurile de mobbing? Care este grupul tinta? In ce constau de fapt sedintele de mediere in cazul in care se apeleaza la aceasta forma alternativa de solutionare a conflictelor?
               Sa incepem cu inceputul. In primul rand, voi aduce clarificari in ceea ce priveste terminologia iar mai apoi voi incerca sa transpun conceptul in domeniul medierii.
              Particip ca si mediator, impreuna cu alti colegi de ai mei, din partea A.P.M.R. alaturi de Asociatia COLFASA  in cadrul proiectului "Femeia contează!". Aici, a fost lansat primul Centru Anti-mobbing din România - Centrul pentru prevenirea şi combaterea mobbing-ului şi a discriminării femeilor pe piaţa muncii.             Analizand efectele devastatoare pe care mobbing-ul le are asupra victimei, s-a ajuns la concluzia ca persoana afectată suferă atât din punct de vedere fizic cât şi psihologic, capacitatea de muncă este mult diminuată, stima de sine scade drastic. Prin înfiinţarea acestui Centru se urmăreşte dezvoltarea   resurselor   şi   mecanismelor  de reabilitare echitabilă a femeilor, pe piaţa muncii, în  vederea  promovării  egalităţii  de   gen  şi  a statutului  femeii   în  mediul   profesional,   prin combaterea   hărţuirii şi discriminării   cu  caracter   psihologic, economic şi social.             Seminarul pe aceasta tema, din 27-28 februarie 2012, ne-a adus mai aproape de realitatea contextuala, vis a vis de mobbing si cum poate fi implementata medierea in aceste cazuri.Atat informatiile teoretice necesare intelegerii corecte  cat si exemplele practice dezbatute, ne-au facut sa ne gandim la un al grup tinta care ar putea beneficia de sedintele de mediere. Urmeaza ca sa definitivam termenii implicarii practice din care toti cei care vor apela la sedintele de mediere, vorbim aici atat de victima cat si de agresor, sa beneficieze de cele mai bune metode si tehnici de solutionare a conflictului creat, de orice natura ar fi acesta (latent sau manifest).                Rezolvand conflictul, acestia se vor putea reintoarce la locurile lor de munca, cu maxima eficienta, claritate si motivare.


 Ce este mobbing-ul?

Mobbing-ul este o formă de hărţuire psihologică sistematică la locul de muncă, atunci când un salariat este atacat şi stigmatizat de colegi sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare şi izolare, punându-se în pericol atât starea emotională cât şi abilitaţile profesionale ale victimei.

Cine poate fi afectat?

Orice persoană, din orice tip de organizaţie poate fi victima hărţuirii psihologice la locul de muncă. Conform rezultatelor unei anchete la nivelul Uniunii Europene, 9 % din angajaţii din U.E., respectiv 12 milioane de persoane, au afirmat că au fost supuşi hărţuirii morale  la locul de muncă. Există totuşi diferenţe mari între statele membre U.E. privind incidenţa acestui fenomen. Este posibil ca aceste dferenţe să nu se datoreze exclusiv incidenţei, ci şi diferenţelor culturale dintre state privind atenţia acordată acestui fenomen, precum şi înregistrării şi comunicării lui.
Cazurile de hărţuire morală sunt mai frecvente în activităţile cu solicitări crescute şi cu nivel redus de autocontrol al activităţii, care conduc la niveluri ridicate de anxietate.

Care sunt cauzele mobbing-ului?
Printre factorii care măresc probabilitatea de producere a acţiunilor de mobbing se numără:
Deficienţe în managementul resurselor umaneCultura organizaţională care tolerează comportamentul de hărţuire morală sau nu îl recunoaşte ca reprezentând o problemăDinamica grupurilor din organizaţieSchimbările organizatorice rapideNesiguranţa locului de muncăRelaţii deficitare între colegii de muncăFactori psihosociali (factori care influentează psihologia muncii: tipul sarcinilor de serviciu, mediul socio-organizational, organizarea muncii)Trasături de personalitateNiveluri ridicate de stress legat de activitatea profesionalăStress-ul organizaţional (leadership, comunicarea, organizarea muncii)Mobbing-ul poate fi agravat de factori individuali şi situaţionali, precum discriminarea, intoleranţa, problemele personale.
Acţiunile de mobbing se transformă într-un proces care afectează victima pe mai multe nivele:la nivelul comunicăriila nivelul relaţiilor interpersonalela nivelul imaginii socialeîn ceea ce priveşte calitatea muncii pe care o exercită
Consecinţele mobbing-ului asupra sănătăţii (vezi mai multe in link)

03. “Intinde o mana celor de langa tine” - Feb 18, 2012 8:12:00 PM
 PROIECT COLEGIUL MEDIATORILOR BUCURESTICum iarna este nemiloasa, cateodata, am avut parte si anul acesta de o ninsoare din abundenta.Multe localitati au fost isolate si drumurile au fost blocate.Semenii nostri au ramas inzapeziti si neajutorati in conditii de ger.Cum spiritual civic exista in fiecare dintre noi, membrii Colegiului Mediatorilor s-au gandit sa puna umarul la ajutorarea persoanelor sinistrate.
In decurs de 3 zile s-au strans resursele financiare necesare achizitionarii alimentelor de maxima importanta pentru persoanele aflate in nevoie. Ajutati de oameni de suflet dintr-un hypermarket bucurestean, aceste alimente au fost ambalate si incarcate intr-o autoutilitara de pompieri pentru situatii de urgenta, apartinand firmei Axis.

In noaptea de joi spre vineri, alimentele au fost transportate de persoanele special antrenate sa dea ajutor sinistratilor. Alimentele au fost distribuite in trei localitati . In ultima localitate nu ajunsese nimeni pana la sosirea echipajului de la Axis.


Organizat ad-hoc, Proiectul “Intinde o mana celor de langa tine” si-a propus sa stranga resurse pentru a fi trimise in localitatile blocate de nameti. Conform comunicatului de presa(vezi http://bihorstiri.ro/asociatia-firmelor-bihorene-a-trimis-aseara-ajutoarele-in-vrancea/) societatea Axis se preocupa indeaproape de situatiile de urgenta care apar in societate.

 Alaturi de Colegiul Mediatorilor, au mai contribuit la bunul mers al Proiectului si colegii nostri mediatori de la Asociatia FINBAN, carora tinem sa le multumim si pe aceasta cale ca ne-au fost alaturi.
Tuturor mediatorilor care s-au implicat  in acest proiect, le multumim pentru devotament si atitudine. Altruismul, filantropia si compasiunea sunt valori care tin de natura umana. Fara ele, omenirea ar fi dezbinata.
Sa culegem ceea ce semanam.
04. LA MULTI ANI 2012 - Dec 30, 2011 3:38:00 PM
In anul care vine... iarta...iubeste...zambeste... exprima-te... relaxeaza-te... fii rabdator....asculta atent....ajuta un batran... accepta un compliment...asculta-ti prietenii... fii intelegator cu tine si cu altii...evolueaza spiritual........incearca o schimbare.......uita-te la un album cu poze... aminteste-ti intotdeauna ca nu esti singur... spune-le celor dragi cat de mult ii iubesti... joaca-te cu un copil... citeste o carte buna...alege-ti o stea pe cer... renunta la ce nu-ti place... evita conflictele.....indeplineste-ti promisiunile...cumpara-ti ceva ce iti doresti... spera ca ceea ce-ti doresti se va indeplini... respira profund...viseaza......propuneti teluri inalte....spera.

Iti voi fi alaturi, sa cautam solutii , cand esti intr-o disputa!

Fie ca 2012 sa reprezinte un inceput mai bun pentru noi toti.

 La multi ani!

Mediator- Valeria Ciupitu
05. SARBATORI FERICITE - Dec 24, 2011 1:51:00 PM

Mediator - Valeria Ciupitu, va doreste sarbatori luminate.

 Aripi de ingeri sa iti atinga sufletul si sa ia cu ei toate supararile, lasand in schimb Lumina si Speranta.
  Cand poti zambi,de ce n-o faci?
Cand poti vorbi, de ce sa taci?
De ce in loc sa razi, tu plangi?
Cand e sa stai, de ce tu fugi?
De ce disperi, cand poti spera?
... De ce sa pleci, cand mai poti sta?
De ce urasti, cand poti iubi?
Cand esti chemat, de ce nu vii?
De ce sa cazi, cand poti zbura?
De ce urasti, cand poti ierta!?

Sarbatori fericite, liniste in suflet si pace in lume!  CRACIUN FERICIT !!!!!!!!!!!

http://www.artamedierii.ro/
http://www.artafengshui.ro/
http://www.artarelaxarii.ro/
http://www.personal-job.ro/

06. "Unde-i lege, nu-i tocmeala" - Dec 14, 2011 2:51:00 PM


In data de 14 decembrie 2011, incepand cu ora 12,00 , timp de 50 min. , in 110 unitati de invatamant din Mun. Bucuresti, a avut loc actiunea: “ Unde-I lege, nu-I tocmeala”.

Activitatea este parte a Proiectului “Strategie de prevenire a criminalitatii la nivelul mun. Bucuresti”, la care si-au dat mana mai multe institutii publice, dar si organizatii profesionale. Cum ar fi: Prefectura Mun. Buc. , Directia Generala de Politie a Mun. Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Mun. Bucuresti, Directii Sanitare, Organizatii/Asociatii care sunt formate din avocati, juristi, mediatori, medici, psihologi, etc.

Personal, am participat  ca reprezentant al Asociatiei Profesionale a Mediatorilor  la acest eveniment, avand ca destinatie Colegiul National Ion Luca Caragiale si la care, prin bunavointa si deschiderea Dnei Director Andreia Bodea am sustinut prezentarea.

“Cursul de prevenire a delicventei”(cum imi place sa-l numesc), pe care l-am sustinut la Colegiul Caragiale, a fost foarte bine primit de elevii clasei  IX – I, coordonati si asistati de dna. Profesor Matei Mirela. Acestora li s-au aratat 2 lucrari ( un film si un document legislativ pe intelesul adolescentilor). Filmul realizat de adolescenti din Colegiul National Gh. Sincai, poate fi vizualizat de doritori pe youtube. La sfarsit, elevii au complectat un chestionar privitor la acest proiect.

Interesul acordat, interactivitatea cu elevii, disponibilitatea cadrelor didactice si strategia de implementare a proiectului, au fost premise pentru crearea unui cadru educativ, interesant si important in dezvoltarea personala a tinerei generatii.

Parerile, opiniile si ideile adolescentilor au fost deosebit de interesante, dovedindu-se ca multi dintre acestia cunosc activitati de preventie, comunica cu parintii si cu profesorii si se instruiesc continuu, dorind si alte evenimente similare.
Multumesc pe aceasta cale Colegiului National Ion Luca Caragiale pentru ambientul deosebit pe care l-a pus la dispozitia autoritatilor, multumesc cadrelor didactice si directorilor pentru raspunsul pozitiv la apelul facut de initiatorii proiectului, si nu in ultimul rand, multumesc celor 30 de adolescenti ai clasei IX-I care au avut rabdarea, tactul si intelepciunea de a privi aceasta ora de educatie civica, ca pe un real ajutor in evolutia tinerilor.Din motive obiective, nu s-au realizat imagini cu elevii, neavand acordul acestora pentru fotografie.
07. CONFERINTA "MEDIEREA APROAPE DE TINE" - Dec 4, 2011 4:03:00 PM

Astazi,4 decembrie 2011, a avut loc la Palatul Parlamentului , Conferinta cu tema " Medierea aproape de tine" organizata de  Uniunea Centrelor de Mediere din Romania in parteneriat cu Federal Mediation and Conciliation Service, Washington D.C., U.S.A., impreuna cu Institutul Diplomatic Roman.

Conferinta a avut ca scop, uniformizarea practicii si stabilirea unor standarde profesioniste in practica medierii din Romania, consolidarea calitatii pregatirii in domeniul medierii prin dobandirea de tehnici prezentate de formatori cu experienta din S.U.A., precum si practica si promovarea medierii la nivel international.

Temele de discutii din cadrul Conferintei au fost:
1. Modalitati de promovare a mediatorilor, identitatea profesiei
2. Interactiuni sociale si etica profesionistului mediator
3. Bune practici internationale in mediere
4. Medierea diplomatica

La eveniment au fost prezenti, mediatori si participanti din partea institutiilor centrale ale statului, ambasade, cat si organizatii internationale de prestigiu din ADR.

Pe langa reprezentantii Federal Mediation and Conciliation Service, Washington D.C., respectiv dna Eileen B. Hoffman si dna Linda I. Lazarus, am putut remarca reprezentanti ai Casei Regale Romane-Dl Ioan Luca Vlad, G.E.M.M.E. Romania (Asociatia Magistratilor Europeni care Sustin Medierea)- Dna Ana Maria Lucia Zaharia, Banca Nationala a Romaniei- Dl. Bogdan Stanescu, Institutul Diplomatic Roman - Dna. Simona Valentina Malescu, Camera Deputatilor - Dra. Alina Gorghiu, Senat - Dna. Elena Mitrea, reprezentanti ai altor misiuni diplomatice in tara noastra, ale unor institutii publice precum si alte personalitati ale vietii publice in domeniul medierii- Mihai Iulian, Ion Dedu, Adi Gavrila, Carmen Fiscuci, etc.

Discursurile au fost tinute in limbile romana si engleza, asigurandu-se traducere simultana.


A fost posibila achizitionarea de publicatii precum si  a ultimei aparitii pe piata medierii din Romania si anume " Analiza medierii" care a fost lansata si prezentata chiar de autor, Dl. Dorin Badulescu.


Atmosfera a fost destinsa, relaxata, plina de energie pozitiva. Participantii la acest eveniment au schimbat impresii, opinii si si-au impartasit din experientele lor ca mediatori, practicieni si teoreticieni. Un bun motiv sa ne cunoastem mai bine si sa strangem randurile pentru a promova atat medierea cat si mediatorii.


Multumim organizatorilor pentru oportunitate si asteptam cu interes alte evenimente.

Mult succes tuturor.
08. HOTARARE DIVORT/INCREDINTARE MINOR/ACORD DE MEDIERE. Noul cod civil - Dec 2, 2011 4:20:00 PM
Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.
DIVORT DIN 2010 CU INCREDINTARE MINOR CONFORM NOULUI COD CIVIL, SOLUTIONAT PRIN ACORD DE MEDIERE IN 3 NOIEMBRIE 2011.
UN PROCES LUNG SI DUR SOLUTIONAT PE CALE AMIABILA DATORITA MEDIERII.VA RECOMANDAM SA STUDIATI SPETA SI DACA SUNTETI INTR-UN ASTFEL DE IMPAS, SA INCERCATI SA APELATI LA UN MEDIATOR AUTORIZAT. MULT SUCCES.

Pe rol, fiind pentru azi judecarea apelului civil formulat de apelantul C.O., in contradictoriu cu intimata C.C., impotriva sentintei civile nr.13339 din 19.11.2010, pronuntata de Judecatoria Oradea, avand ca obiect divort.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen. Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara presteaza munca in favoarea unui utilizator. Dovada scrisa prin careSunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal), Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica, Munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara presteaza munca in favoarea unui utilizator. Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica, Reglementate in sectiunea I, cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala; mijloace de aparare invocate in cursul procesului penal, constand in stari de fapt sau de dretpt , susceptibile sa puna capat sau sa intrerupa cursul judecatii.Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen. Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.A fost promulgat la 11.09.1865 Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor, Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic. Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie. Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.(onus probandi). Obligatie procesuala ce re. vine participantilor in proces de a dovedi imprejurari sau fapte ce constituie obiectul probatiunii.Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari privind casatoria si familia, rudenia, ocrotirea celor lipsiti de capacitate, a celor cu capacitate restransa si a altor persoane. (lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen. (lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen. (lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari privind casatoria si familia, rudenia, ocrotirea celor lipsiti de capacitate, a celor cu capacitate restransa si a altor persoane. Persoana care a implinit varsta de 18 ani.1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen. (lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic. Desemneaza orice instrument bilateral sau multilateral in domeniul securitatii sociale care leaga sau va lega, in mod exclusiv, doua sau mai multe state, Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,Posibilitate acordata, de catre Comisie, partilor carora aceasta le-a comunicat obiectiunile privind incalcarea dreptului comunitar al concurentei, de a-si face cunoscut punctul de vedere. Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.A fost elaborat avand ca model Codul Francez Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.A fost elaborat avand ca model Codul Francez Indatorire prevazuta de lege in sarcina unor persoane de a presta intretinere unor alte persoane care se afla in nevoie.Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Mijloc juridic procesual pus la dispozitia partii interesate, procurorului etc., Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen. Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.Act adoptat de organele de stat, instantele judecatoresti sau alte organe cu aprobarea majoritatii membrilor prezenti.Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.(lat. culpa "vina")Forma a vinovatiei, prevazuta in cap. I, t. II, art. 19, C. pen., partea generala.Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor, Desemneaza orice instrument bilateral sau multilateral in domeniul securitatii sociale care leaga sau va lega, in mod exclusiv, doua sau mai multe state, Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari privind casatoria si familia, rudenia, ocrotirea celor lipsiti de capacitate, a celor cu capacitate restransa si a altor persoane. Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic. Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari privind casatoria si familia, rudenia, ocrotirea celor lipsiti de capacitate, a celor cu capacitate restransa si a altor persoane. Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului. Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite. Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor, Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor, Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Cercetare pe care delegatul autoritatii tutelare o efectueaza Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Totalitatea modificarilor facute de angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la munca a persoanei cu handicap; presupune modificarea programului de lucru,Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen. Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.(lat. immunitas "nepedepsit"). Nepedepsirea faptuitorului, datorita unor cauze orevazute de legem cum ar fi: Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic. Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate. Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Act adoptat de organele de stat, instantele judecatoresti sau alte organe cu aprobarea majoritatii membrilor prezenti.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca. Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.Munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara presteaza munca in favoarea unui utilizator. Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului. Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice A fost promulgat la 11.09.1865 Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic. Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale. Reprezinta a doua etapa a fazei procesuale a judecatii dupa judecarea in prima instanta si inaintea judecarii in recurs, 1. Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor, Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale. Reprezinta a doua etapa a fazei procesuale a judecatii dupa judecarea in prima instanta si inaintea judecarii in recurs, 1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului. Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti. Functionar incadrat la instantele de judecata; judecatorie tribunal judetean, tribunal militar, avand atributii la pregatirea si desfasurarea activitatii de judecata.La apelul nominal facut in cauza se prezinta apelantul si intimata.

Procedura completa.

S-a facut referatul cauzei, invederandu-se instantei ca apelul nu este timbrat, este motivat, procedura completa, dupa care:

Apelantul sustine apelul. Face dovada achitarii taxei de timbru in cuantumul dispus de instanta. Arata ca nu este incadrat in munca .

Intimata depune la dosar adeverinta de venit.

Partile arata ca solicita desfacerea casatoriei in baza acordului acestora. Nu au alte cereri de formulat ori probe de propus, solicitand judecarea cauzei.

Instanta in conditiile art.129 alin 2 Cod de procedura civila, ofera lamuriri partilor, neasistate de avocati, cu privire la noile dispozitii ale Codului Civil in vigoare, legat de exercitarea in comun a autoritatii parintesti si numai in situatii exceptionale, bine intemeiate, doar de unul dintre acestia.Invedereaza partilor ca autoritatea parentala comuna presupuna exercitarea in comun de ambii parinti atat a drepturilor cat si a obligatiilor fata de copil, acestia participand in comun la toate deciziile relevante in ce privesc persoana si bunurile minorului, chiar daca domiciliul minorului este stabilit la unul dintre parinti.

Partile arata ca doresc ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de ambii parinti si nu exista nici un motiv pentru care aceasta autoritate sa fie exercitata doar de unul dintre acestia.

Partile mai arata ca au realizat o intelegere cu privire la cuantumul pensiei de intretinere datorat minorei de tata si doresc ca aceasta sa fie stabilita la o suma fixa de 200 lei lunar, tinand cont si de faptul ca in prezent tatal nu are un loc de munca .Solicita sa se ia act de aceasta intelegere si ca instanta sa tina cont de ea la pronuntarea hotararii.

I n s t a n t a, nemaifiind alte cereri de formulat, exceptii de invocat ori probe de administrat, considera cauza lamurita, inchide faza probatorie si acorda cuvantul asupra apelului.

Apelantul si intimata solicita admiterea apelului, desfacererea casatoriei in baza acordului partilor, a se stabili domiciliul minorei la mama, cu obligarea apelantului la plata unei pensii de intretinere in suma de 200 lei/luna in favoarea minorei C.M.F.A. de la data pronuntarii hotararii si pana la majorat si exercitarea autoritatii parintesti in comun - de ambii parinti.
T R I B U N A L U L
DELIBERAND:

Asupra apelului de fata, retine urmatoarele:

Prin sentinta civila nr.13339 din 19.11.2010, pronuntata de Judecatoria Oradea, s-a respins actiunea de divort, formulata de reclamantul C.O., impotriva paratei C.C..

Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut urmatoarele: partile s-au casatorit in Oradea la data de 13.09.1991 iar din casatoria lor au rezultat minorele L. A. nascuta la 14.07.1992 si M. F. A. nascuta la 19.06.1995. Conform motivelor de divort expuse de reclamant intre parti exista o nepotrivire de caracter. Din declaratia martorului A. C. A. rezulta ca parata ii reprosa reclamantului o insuficienta implicare in treburile gospodaresti ale familiei.

Instanta de fond a mai retinut ca potrivit art. 38 Codul Familie o casatorie poate fi desfacuta prin divort doar atunci cand cel care-l cere (doar reclamantul a solicitat divortul, parata nefiind de acord cu el ) poate dovedi ca are motive temeinice in conditiile in care raporturile dintre soti au devenit grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. S-a mai aratat ca reclamantul este cel care are obligatia de a face dovada faptului ca are motive serioase de divort atat pentru ca potrivit art. 1169 Cod Civil sarcina probei ii apartine cat si pentru ca potrivit art. 1 Codul familiei ceea ce ocroteste statul este familia, unitatea ei si nu dreptul unuia dintre soti de a cere fara temei desfacerea casatoriei.

S-a mai retinut in cuprinsul sentintei atacate ca din continutul art. 617 Cod de procedura civila reiese ca divortul poate fi pronuntat doar din culpa ambelor parti numai in situatia in care din dovezile administrate in cauza rezulta culpa ambilor soti iar din probatiunea administrata in cauza la solicitarea reclamantului nu a rezultat decat culpa acestuia in relatiile sale de casatorie cu parata. Dar nici culpa rezultata din probatiune si nici cea care si-o asuma reclamantul nu este pe masura gravitati cerute de codul familiei pentru a se putea pronunta divortul. Nu este deloc certa imprejurarea ca nepotrivirea de caracter la care face referire reclamantul este suficient de grava si ca ea ar impiedica in mod absolut continuarea pe mai departe a casatoriei. Cea mai buna dovada a faptului ca nepotrivirea de caracter nu este un obstacol major in calea refacerii relatiilor dintre soti este acea ca ei au impreuna doua fiice. In concluzie, s-a retinut ca deoarece in cauza rezulta si se invoca doar culpa reclamantului in desfacerea casatoriei si ca nimeni nu poate invoca in favoarea sa propria culpa, actiunea de divort a reclamantului a fost respinsa ca inadmisibila si nedovedita.

Impotriva acestei hotarari a formulat recurs, recalificat de instanta in apel, reclamantul apelant C. O., prin care a solicitat admiterea cererii sale.

In motivarea apelului s-a aratat ca in fapt prin actiunea inaintata la judecatoriei in data de 13.10.2009 a solicitat desfacerea casatoriei incheiate cu parata in data de 13.09.1991,revenirea paratei la numele avut anterior casatoriei si incredintarea celor doua fiice minore ale cuplului la mama, cu obligarea reclamantului la plata unei pensii de intretinere de 200 lei in favoarea minorelor, pana la majoratul acestora.

Se mai sustine faptul ca in prezent ambele parti sunt de acord cu desfacerea casatoriei, chiar daca initial parata nu a fost de acord, motiv pentru care s-a solicitat desfacerea casatoriei prin acord .

In sedinta publica din 06.10.2011 instanta a pus in discutia partilor recalificarea caii de atac din recurs in apel si in urma recalificarii in complet legal constituit de apel a pus in discutia partilor probatoriul, a fixat termen pentru audierea minorei C. M. F. A., ce a fost audiata in camera de consiliu in 02.11.2011, a pus in vedere partilor sa depuna inscrisuri privind veniturile ce le realizeaza.

In sedinta publica de azi, in urma lamuririlor oferite de instanta cu privire la reglementarile noi din codul civil in vigoare, partile au cerut desfacerea casatoriei prin acord, stabilirea domiciliului minorei la mama, obligarea apelantului reclamant la plata unei pensii de intretinere de 200 lei lunar in favoarea minorei potrivit intelegerii dintre parti, platibil de la data pronuntarii hotararii pana la majoratul acesteia si exercitarea autoritatii parintesti in comun de ambii parinti.

Analizand apelul civil din perspectiva motivelor de fapt si de drept invocate de parti instanta retine ca acesta este intemeiat pentru motivele ce succed:

Verificand legalitatea si temeinicia sentintei apelate, in lumina dispozitiilor art.295 Cod de procedura civila, coroborat cu normele incidente din Noul Cod Civil instanta de apel retine urmatoarele.

In ceea ce priveste legea aplicabila, fondului cauzei, respectiv divortului si a capetelor accesorii, se retine ca desi la data pronuntarii sentintei apelate, respectiv la 19.11.2010, erau in vigoare dispozitiile Codului Familiei, ale Codului Civil din 1864, in prezent, la data judecarii apelului, atat institutia divortului cat si cea a exercitarii autoritatii parintesti asupra minorului sunt guvernate de dispozitiile Noului Cod Civil, de imediata aplicabilitate.

Astfel potrivit art.39 alin 2 din LPA a NCC divortul pronuntat anteriori intrarii in vigoare a Codului Civil produce efectele stabilite de legea in vigoare la data cand s-a pronuntat hotararea ramasa irevocabila. Aceste dispozitii impun instantei de control judiciar sa verifice motivele de divort invocate de parti din perspectiva Codului Civil actual. Mai mult aceste prevederi se coroboreaza si cu art.6 alin 6 din Codul Civil care prevad ca dispozitiile legii noi se aplica si efectelor viitoare ale situatiilor juridice ivite sub imperiul legii vechi derivare din starea de casatorie, obligatie legala de intretinere.

Totodata in acelasi sens art.46 din LPA a NCC prevede ca hotararile privitoare la relatiile personale si patrimoniale dintre copii si parintii lor, divortati inainte de intrarea in vigoare a Codului Civil, pot fi modificate potrivit art.403. Printr-o interpretarea a fortiori a acestui text se ajunge la concluzia ca prevederile noii legi se vor aplica relatiilor dintre parinti si copii cu atat mai mult daca divortul se afla inca pe rol, intr-o cale de atac ordinara respectiv in apel, divortul nefiind inca pronuntat.

Practic daca instanta va considera apelul ca fiind intemeiat va rejudeca cauza si, daca considera cererea de divort intemeiata, va pronunta o hotarare de divort sub imperiul legii noi.

In consecinta judecarea in apel a cererii de divort si a capetelor accesorii acestuia reclama o analiza din perspectiva dispozitiilor Noului Cod Civil in vigoare la data judecarii apelului.

In fapt se constata ca partile s-au casatorit la data de 13.09.1991 in Oradea, jud Bihor, casatoria acestora fiind inregistrata in registrul starii civile sub nr.X/13.09.1991 (fila 4 la dosar de fond).

Sub durata casatoriei , s-au nascut fiicele cuplului C. L.A. la data de 14.07.1992 in loc.Oradea, jud Bihor si C.M.F.A.la data de 19.06.1995 in loc.Oradea, jud Bihor (F.5-6 dosar de fond-certificatele de nastere).

La data judecarii apelului numai C.M.F.A. este minora, C. L.A devenind majora pe parcursului procesului si potrivit declaratiilor partilor, date in fata instantei, aceasta din urma nu se afla in continuarea studiilor fiind angajata.

Prin sentinta civila apelata instanta de fond a respins cererea de divort a reclamantului C.O. retinand in esenta ca fata de opozitia ferma a paratei la desfacerea casatoriei acesta nu se poate prevala de propria culpa pentru a obtine desfacerea casatoriei iar pe de alta parte nu au fost dovedite motive temeinice care sa faca imposibila continuarea casatoriei si nici o nepotrivire de caracter insurmontabila nu s-a dovedit, atata timp cat exista doi copii ai cuplului.

Este adevarat faptul ca sub imperiul vechii reglementari desfacerea casatoriei nu era posibila din vina exclusiva a reclamantului, in conditiile in care parata se opunea ferm cererii si daca nu se putea face dovada unei culpe comune si a unor motive temeinice care sa faca imposibila continuarea relatiilor de familie.

In calea de atac insa partile si-au modificat pozitia procesuala si au aratat ca doresc desfacerea casatoriei prin acord .

Chiar daca forma initiala a art.38 din Codul Familiei nu permitea desfacerea casatoriei prin acord daca din casatorie au rezultat copii, chiar si anterior intrarii in vigoarea Noului Cod Civil, la data judecarii cauzei in fata instantei de fond, existenta copiilor minori ai familiei nu mai impiedica desfacerea casatoriei prin acord, asa cum rezulta din prevederile art.613 ind 1 Cod de procedura Civila si art.38 Codul Familiei modificate prin lg.202/2010, instanta putand lua act de acordul partilor in privinta desfacerii casatoriei cat si in privinta unor conventii asupra capetelor de cerere accesorii divortului.

Totodata si art.373 alin 1 lit a din Noul Cod Civil prevede ca divortul poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot iar art.374 alin 1 Noul Cod Civil prevede clar:``divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.``

In consecinta avand in vedere acordul expres al sotilor verificat de instanta de apel in fata careia si l-au exprimat in sedinta de judecata din 03.11.2011, instanta in baza art.296 Cod de procedura civila, va admite apelul si va modifica in tot hotararea atacata dupa cum urmeaza:

Cu privire la cererea de divort, in baza art 613 ind 1 Cod de procedura civila coroborat cu art.373 alin 1 lit a, art.374 alin 1 Noul Cod Civil, va lua act de vointa partilor si va dispune desfacerea casatoriei incheiata intre soti la data de 13.09.1991 in localitatea Oradea prin acordul sotilor.

In ceea ce priveste numele de familie al paratei intimate, instanta, vazand, solicitarea apelantului reclamant, necontestata de intimata-parata, precum si faptul ca nu a intervenit intre parti o intelegere in sens contrar, va dispune reluarea de catre intimata-parata a numelui de familie avut anterior casatoriei, respectiv acela de `` C``, in temeiul dispozitiilor art. 383 alin 3 din Noul Cod Civil.

In conditiile art.396 Noul Cod Civil instanta odata cu admiterea cererii de divort se va pronunta in mod obligatoriu si asupra raporturilor dintre parinti si copii tinand seama de interesul superior al copilului, de ancheta sociala ce s-a efectuat in cauza, de pozitia minorei audiata in camera de consiliu si de invoiala partilor.

Referitor la stabilirea domiciliului minorei C. M. F. A., instanta apreciaza ca intelegerea parintilor privind stabilirea domiciliul acesteia la mama, respectiv la parata intimata, este in interesul superior al copilului, intrucat mama a reprezentat mereu o prezenta constata si sustinuta in viata fiicei sale, oferid acesteia intretinere, ingrijire de zi cu zi, un sprijin material si moral substantial in formarea profesionala a fiicei care si-a exprimat intentia clara de a locui alaturi de mama sa cu care se intelege bine si care se implica atat in educatia cat si in cresterea sa. Totodata se retine ca si in prezent, de la parasirea domiciliului conjugal de tata, minora locuieste impreuna cu mama sa, in aceleasi conditii si imprejurari cu care s-a obisnuit in decursul timpului, astfel incat stabilirea domiciliului la mama ofera copilului o stabilitate si nu ar expune copilul la noi experiente si la o noua adaptare . De asemenea potrivit avizului Autoritatii Tutelare, depus la dosarul cauzei cu ocazia judecarii fondului cauzei, mama poate oferi conditii bune de crestere si educare minorei, iar in privinta conditiilor locative se arata ca acestea locuiesc intr-un apartament cu trei camere si potrivit declaratiilor minorei audiata in camera de consiliu, in acest apartament, fostul domicilui conjugal al sotilor, are camera proprie si conditii optime de trai si invatatura.

Prin urmare, avand in vedere acordul partilor care concorda cu interesul superior al copilului, in temeiul art. 400 Noul Cod Civil instanta va stabili ca in urma divortului, domiciliul minorei C.M.F.A.nascuta la data de 19.06.1995, sa fie la mama acesteia.

Cat priveste exercitarea autoritatii parintensti ea revine ambilor parinti si dupa divort iar numai cu titlu exceptional, daca exista motive temeinice si interesul superior al copilului o reclama instata poate hotara ca exercitarea acestei autoritati sa revine doar unuia dintre parinti.

In prezenta cauza insa nu s-au relevat nici un fel de imprejurari grave, nu s-au propus nici un fel de probe din care sa se poata deduce ca ar exista motive grave de impunitate in sarcina oricarui parinte care sa duca instanta la concluzia ca interesul superior al copilului reclama exercitarea autoritatii parintesti doar de unul.

Din contra ambele parti au aratat in fata instantei ca nu exista nici un impediment ca autoritatea parinteasca asupra minorei sa fie exercitata de ambii parinti iar minora audiata in camera de consiliu a relevat faptul ca se vede constant cu tatal ei, cel putin odata pe luna, acasa sau in oras, ca nu exista nici un impediment sa nu se intalneasca in continuare cu tatal pe care il iubeste si care s-a comportat mereu frumos cu ea si i-a promis ca indiferent de soarta casatoriei cu mama sa, ii va oferii intotdeauna tot sprijinul de care este capabil.

In consecinta in conditiile art.397 din Noul Cod Civil exercitarea autoritatii parintesti asupra minorei va reveni si dupa divort ambilor parinti, care vor decide impreuna cu privire la toate problemele esentiale legate de persoana si patrimoniul minorei, in conditiile legii si vor raspunde in egala masura impreuna pentru indeplina cu buna credinta a acestor indatoriri.

Totodata parintele care nu locuieste impreuna cu minora, respectiv tatal are dreptul de a pastra legaturi personale cu aceasta in conditiile art.401 din Noul Cod Civil. Programul de vizita se va stabili de comun acord de parinti si

copil in functie de activitatea profesionala, timpul liber si nevoia de comunicare a fiecarei parti implicitate si avand in vedere ca partile au declarat in fata instantei, iar minora in camera de consiliu, ca nu exista nici un impediment in calea intalnirilor periodice dintre tata si fiica, instanta constata ca nu se impune stabilirea prin prezenta hotarare a unui program de vizita.

In conditiile art.401 alin 2 coroborat cu art.496 alin 5 din Noul Cod Civil instanta va putea impune un asemenea program de vizita, limitand astfel dreptul parintelui si a copilului de a avea legaturi personale, numai in cazul in care partile nu se inteleg si daca interesul superior al copilului o reclama.

In ceea ce priveste contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare si invatare, instanta retine ca tatal si mama sunt obligati in solidar sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala in conditiile art.499 Cod Civil.In consecinta se va analiza situatia ambilor parinti.

Astfel potrivit inscrisurilor de la dosar, mama minorei, la care s-a stabilit domiciliul acesteia, realizeaza un salariu net de 788 lei lunar, care ii permite sa aloce o suma necesara nevoilor de intretinere ale fiicei. Totodata se constata ca tatal nu este in prezent angajat, fiind somer, iar potrivit acordului partilor acesta s-a angajat sa achite lunar suma de 200 lei cu titlu de pensie de intretinere, suma ce depaseste cota legala maxima din salariul minim net pe economie, la care ar fi indreptatita minora in cazul in care parintele ce presteaza intretinerea nu are un loc de munca . Se mai retine ca partile au solicitat plata pensiei de la pronuntarea prezentei hotarari, prezumandu-se astfel ca pana la aceasta data intretinerea minorei, a fost prestata de ambii parinti potrivit acordului dintre acestia.

In temeiul art. 402 Noul Cod Civil, instanta urmeaza sa admita capatul de cerere privind obligarea reclamantului apelant la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei C.M.F.A. nascuta la data de 19.06.1995, incepand cu data pronuntarii prezentei hotarari, 03.11.2011 si pana la majoratul acesteia.

Cu privire la cuantumul pensiei de intretinere la care urmeaza a fi obligat reclamantul apelant, instanta, fata de prevederile art.499 alin 4 coroborat cu art. 529 alin. 2 Noul Cod Civil coroborat cu art.613 ind 1 alin 4, teza finala din Codul de procedura civila, va stabili cuantumul acesteia la nivelul indicat de parti prin acord, mai exact la 200 de lei lunar, constatand ca acest acord se incadreaza in dispozitiile legale enuntate si este in conformitate cu interesul superior al minorei, avand in vedere ca suma astfel stabilita este indestulatoare pentru asigurarea nevoilor materiale si spirituale din prezent ale minorei, cu atat mai mult cu cat la aceasta suma se adauga si intretinerea prestata de mama.

In baza art.274 Cod de procedura civila instanta ia act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata .

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII

D E C I D E:

Admite ca fondat apelul civil introdus de apelantul C.O., in contradictoriu cu intimata C.C., impotriva sentintei civile nr.13339 din 19.11.2010, pronuntata de Judecatoria Or, pe care o schimba in totalitate, in sensul ca:

Dispune desfacerea casatoriei incheiate la 13.09.1991 in Oradea si inregistrate sub nr. X/13.09.1991 in registrul de Stare civila al Primariei Municipiului Oradea, prin acordul partilor.

Intimata parata va reveni la numele de familie purtat anterior de casatorie, acela de ``C``.

Stabileste domiciliul minorei C. M. F. A. la mama.

Autoritatea parinteasca se va exercita in comun de ambii parinti.

Obliga reclamantul-apelant C.O. la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 200 lei lunar, in favoarea minorei C. M. F. A., de la data pronuntarii hotararii, 03.11.2011 si pana la majoratul copilului.

Fara cheltuieli de judecata .

Definitiva si irevocabila in ce priveste divortul.

Cu recurs in 30 de zile de al comunicare pentru capetele de cerere accesorii divortului.

Pronuntata in sedinta publica din 3.11.2011.

TRIBUNALUL BIHOR SECTIA I CIVILA
Decizia civila nr.312/R/2011
Sedinta publica din 3.11.2011
Presedinte - Mirea Loreley Emese
Judecator - Botea Nadia
Grefier - Pantea Iuliana


SURSA: www. euroavocatura.ro
09. Custodie comună prin Acord de mediere - Nov 9, 2011 11:19:00 AM
Custodia comună (numită în noul cod civil autoritate părintească comună) este sentința judecătorească prin care custodia unui copil este acordată ambelor părți. În custodia comună ambii părinți sunt părinți custodieni și nici unul dintre părinți nu este părinte necustodian, cu alte cuvinte copilul are doi părinți custodieni. Problema custodiei minorilor se pune atât ca urmare a unui Divorț în care sunt implicați minori cât și în cazul separării unor părinți necăsătoriți. Aceasta custodie comuna se poate realiza printr-un acord de mediere, bazat pe multe aspecte care tin cont de interesul superior al copilului.


Multe state din SUA și  Europa recunosc două forme de custodie comună: custodia comună fizică și custodia comună legală. Custodia comună reprezintă un pas important în asigurarea interesului superior al minorilor de a avea acces la ambii părinți și este, de facto, o evoluție față de custodia unică sau față de custodia împărțită.

Custodia comună legalăDacă în custodia unică, ambii părinți au dreptul de a avea acces la datele cu privire la educație, sănătate, și alte informații, în custodia comună legală părinții au, suplimentar, drepturi egale în deciziile cu privire la bunăstarea copilului și drepturi mult mai largi de a interacționa cu minorul.
Custodia comună fizicăÎn custodia comună fizică, acomodarea și îngrijirea copilului este împărțită conform programului de custodie ordonat de către judecătorie (cunoscut sub numele de plan parental sau programul parental). În multe cazuri, termenul vizitare nu mai este folosit în aceste circumstanțe, ci mai degrabă este rezervat ordinelor de custodie unică.În unele state custodia comună fizică creează prezumția că minorii vor locui un timp relativ egal cu fiecare dintre părinți (ambii părinți sunt atunci părinți rezidenți) totuși în marea majoritate a statelor, custodia comună fizică creează doar o obligație de a-i oferi fiecăruia dintre părinți perioade semnificative de timp petrecut cu minorul pentru a-i asigura copilului un contact frecvent și continuu cu ambii părinți. În acele situații pentru a se deosebi între cei doi părinți care sunt ambii părinți custodieni, se folosește termenul de părinte rezident și respectiv părinte nerezident).Suportul legal în RomâniaCustodia comună este reglementată de articolele 397-404 din noul Cod civil al României, planificat a intra în efect începând din 1 octombrie 2011. Noul Cod civil introduce o instituție nouă , autoritatea părintească, iar regula de bază în cazul dvoritului va fi că autoritatea părintească va fi exercitată în comun de către ambii părinti. Aceasta instituție a autorității părintești comune a fost preluată din Codul Civil al statului Quebec.Modalitatea în care va fi implementată custodia comună în România de la acea dată este sub forma custodiei comune legale. Conform cu noile prevederi ale codului civil instanța va trebui să stabilească în caz de divorț : dacă autoritatea părintească va fi exercitată în comun de către ambii părinți (adică custodie comună, sau va fi exercitată de către un singur părinte (adică custodie unică);domiciliul copilului la unul dintre părinții săi, și relațiile personale la care are dreptul celălalt părinte cu care copilul nu locuiește în mod statornic;contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de întreținere ale copiluluiObținerea custodiei comune are o mare valoare simbolică și psihologică, în special pentru părintele care a fost în mod sistematic eliminat în trecut prin implementarea custodiei unice. Deși intervine celălalt părinte în educația copilului, aceasta promovează, din lipsă de alternative mai bune, satisfacerea regulii de bună purtare în discuții partea ambilor părinți. Părinții sunt astfel obligați să colaboreze și în general conflictele se aplanează.
Custodia comună și conflictul dintre părințiÎn statele în care custodia comună este decizia implicită, conflictul între părți a fost întotdeauna mai mic, deoarece nu există nici un câștig sau pierdere între părinți care ar putea alimenta câștigul. Din contră aranjamentul de tip custodie comună forțează părinții să facă concesii. Părinții care s-au aflat în aranjamente de tip custodie au raportat mai puțin conflicte decât părinții care erau în aranjamente de tip custodie unică.
Surprinzător, chiar și evaluările făcute de mame sunt favorabile custodiei comune. La prima vedere mamele ar putea percepe custodia comună ca o pierdere a controlului la care se așteptau ca și părinți favorizați, de sistemul de custodie unică și ar fi mai puțin dispuse să perceapă custodia comună ca fiind benefică pentru copii. Unii autori au afirmat chiar că mamele ar fi "marii perdanții" în situațiile de custodie comună. Cu toate acestea, studiile arată că mamele care au experimentat custodia comună o găsesc pe aceasta ca fiind benefică pentru adaptarea copiilor (Kuehl, 1989) Faptul că în cuplurile cu custodie comună - s-au raportat conflicte mai puțin acute este important deoarece există preocuparea ca nu cumva custodia comună să expună copii la conflictul în desfășurare dintre părinți. Dar de fapt custodia unică a raportat nivele mai mari de conflict între părinți. Aceste conflicte pot fi stinse prin intelegeri in cadrul sedintelor de mediere.ObservațiiTribunalele în general nu au definit clar termenii ‘perioada semnificativă’ și ‘contact frecvent și continuu’, ceea ce implică destul de dese dispute între părinți în aceste probleme.Custodia comună fizică și custodia comună legală sunt aspecte diferite ale custodiei, și determinarea este adesea făcută separat în multe dintre divorțurile din state. Exemplu: este posibil de a avea custodie comună legală, dar doar unul dintre părinți să primească custodie fizică individuală. În unele state se face referire la denumirile de părinte custodian și părinte necustodian.De asemenea, acolo unde este în vigoare custodia comună fizică, termeni precum ‘părinte custodian primar’ și ‘rezidență primară’ nu au nicio semnificație legală în afara eventual de cea legată de situația taxelor, deoarece ambii părinți sunt părinți custodieni.Când este cazul să se ceară custodia comună și când e de preferat să se rămână în custodie unicăPentru binele copiilor, scopurile părinților divorțați ar trebui să fie aceleași: implicarea ambilor părinți în viețile copiilor și atenuarea conflictelor dintre părinți. Acești doi factori ar trebui să îi domine pe toți ceilalți atunci când părinții discută relativ la custodia asupra minorilor. O soluție de custodie comună dă o siguranță psihică pentru părintele care, altfel, ar fi părinte necustodian. Dar, și într-o situație de custodie unică, împărțirea generoasă a timpului (combinată cu o comunicare deschisă între părinți) poate crea un mediu în care părintele ce nu deține custodia, poate fi în mod semnificativ implicat în viața copilului. Comună este cel mai potrivit aranjament atunci când abilitatea părinților de a comunica este suficient de mare. Deoarece autoritatea parentală comună implică împărțițirea responsabilităților legate de decizia asupra minorilor, este esențial ca cei doi parteneri să poată să discute într-o atmosferă non-combativă.
Țări în care custodia comună este în vigoareUngariaFranța Germania Suedia ItaliaIsraelCanadaOlanda România (din 1 octombrie 2011)Daca sunteti in mijlocul unui process de incredintare minori sau intentionati sa obtineri o incredintare a copiilor, nu ezitati sa va intelegeti pe cale amiabila in cadrul unui birou de mediator. Este mult mai putin stresant, mult mai confidential si acolo puteti decide tot ceea ce este mai bine pentru copilul/ii dumneavoastra.
10. CURS DE FORMARE IN MEDIERE - FORMATOR DANIEL VIERU - Nov 9, 2011 9:43:00 AM
Bucureşti: Noiembrie/Decembrie 2011
Curs de formare in mediere

  14 - 20 noiembrie (40 de ore);
  28 noiembrie - 04 decembrie (40 de ore);
Programul va fi zilnic, intre orele 13.00 - 19.30, sambata si duminica orele 09.00 - 15.00.

OFERTA SPECIALA-  3.900RON/PARTICIPANT
Formare Iniţială
Daniel Vieru este Formator Principal în cadrul programului de formare mediatori  Opportunity Associates România. Asociaţia Opportunity Associates România este:
o organizaţie neguvernamentală, non-profit, românească, înfiinţată în 1995, dedicată exclusiv instruirii şi consultanţei organizaţionale furnizor de instruire autorizat de CNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor) este organizaţia neguvernamentală cu cea mai amplă activitate de instruire din România furnizând, în decursul celor 15 ani de activitate, servicii de instruire şi consultanţă pentru domeniul nonprofit, administraţia publică şi sectorul privat: 570 evenimente de instruire pe parcursul a 2,014 zile; 13,065 participanţi din 5,859 organizaţii cliente.Programul de formare iniţială pentru mediatori este autorizat de Consiliul de Mediere, prin Hotărârea 373/2010.
Cursul de mediere se desfăşoară pe durata a 80 de ore şi respectă standardul de formare, cu acoperirea următoarelor teme generale:
teoria şi analiza conflictelor (16 ore);modalităţi alternative de rezolvare a conflictelor (8 ore); procedura medierii (48 ore);organizarea activităţii mediatorului şi aspecte legale (8 ore).Prin urmarea acestui curs:
vă puteţi autoriza ca ca şi Mediator, conform legislaţiei româneşti; dobândiţi cunoştinţe de analiză a conflictelor şi abilităţi de mediator; vă dezvoltaţi abiliităţile de comunicare, aplicabile şi altor domenii de activitate; veţi învăţa să fructificaţi dimensiunea pozitivă a fiecărui conflict din viaţa dumneavoastră.În cadrul acestei oferte sunt cuprinse:
Participarea la curs, pentru cele 80 de ore; Examinarea de către membrii comisiei de specialitate din cadrul Consiliului de Mediere; Manual formare în mediere, plus materiale de suport specifice temelor incluse; Asistenţă de specialitate, in primul caz de mediere instrumentat, dacă acesta este desfăşurat în următoarele 3 luni de la finalizarea cursului.Pentru mai  multe detalii: DANIEL VIERU
Tel: 0733 680 539 / 0722 274 398;
E-mail: [email protected]
www.AlegeMedierea.info/training
11. NEVOIA JUSTITIABILULUI ROMAN - Nov 6, 2011 1:33:00 PM
De ceva timp ma gandesc, caut si ma intreb de ce ar avea nevoie justitiabilul roman pentru a apela la o cale alternativa de rezolvare a disputelor, in speta MEDIEREA?

M-am pus in "papucii" unui cetatean oarecare, care este trimis, care-si doreste, sau care a auzit de mediere ca si cale alternativa de rezolvare amiabila a conflictelor.

Primul lucru care trebuie sa-l faca este sa deschida Tabloul Mediatorilor de pe internet din site-ul Consiliului de Mediere sau al Ministerului de justitie. Daca nu are internet si nu stie sa caute, atunci trebuie sa mearga numai la judecatoriile unde acest Tablou este afisat. Care sunt acestea? Normal ar fi oricare dintre ele, practic, lucrurile nu stau tocmai asa.
Poate daca l-ar ajuta si Primaria, Consiliul local, Politia, Scoala sau Spitalul, afisand la sediile lor acest Tablou, cetateanul ar fi mult mai avantajat.
Pana la urma aceste institutii ale statului nu trebuie sa vina in ajutorul cetatenilor?...Nu sunt ei in slujba contribuabililor?...Nu ar trebui sa-l ajute sa-i fie mai usor atunci cand are probleme?

Dar sa mergem mai departe. Presupunand ca acest Tablou a fost gasit, justitiabilul trebuie sa-si aleaga un mediator. Care ar putea fi criteriile de alegere a unui mediator, o persoana necunoscuta, care are un nume si un numar de telefon trecute intr-un tabel?

Criterii de baza ar fi:
1. Locatia - sa fie in acelasi judet/oras/sector - cat mai aproape si cat mai comod
2. Activ -  sa functioneze practic, conform legilor - autorizat, avizat, inregistrat la fisc, etc.
3. Prompt - sa raspunda in timp util apelului telefonic sau e-mail-ului de solicitare, max. 1 zi
4. Eficace -  sa stabileasca un prim contact in max. 3 zile
5. Cost redus - sa aiba un onorariu realist si multumitor, conform cazului.

Alte criterii de dorit ar fi:
1. Profesionalism - pregatire temeinica in domeniul medierii
2. Competenta - specializare in alte diverse domenii
3. Eficienta - indrumare abila  pentru gasirea solutiilor
4. Perseverenta - rabdare, tact si implicare in multumirea partilor

Pe langa obligatiile mediatorului, din lege, aceste criterii pot cantari greu in luarea deciziilor justitiabililor.
Important este ca justitiabilul sa gaseasca acest mediator. Sa i se faciliteze calea spre el/ea. Sa stie ca mediatorul exista si sa mearga sa-l apeleze atunci cand are nevoie.

Cu cat isi vor rezolva problemele mai simplu, cu incredere, mai repede, mai bine si cu costuri reduse, fara a fi obligati sa alerge prin hatisul birocratic, cu atat justitiabilii vor apela mai mult la MEDIERE.

In acest sens, ca prime nevoi ar fi:
1. Tabloul Mediatorilor trebuie sa fie bine structurat si actualizat periodic;
2. Tabloul Mediatorilor trebuie sa fie raspandit in toate colturile tarii si in toate institutiile publice;
3. Legislatia  sa ajute si sa motiveze cetateanul sa se inteleaga pe cale amiabila, civilizat, fara stres si fara costuri mari, in biroul unui mediator.

Cateva lucruri simple care ar ajuta justitia, cetatenii si pacea sociala.


12. ASTEPTARILE MELE DE LA NOUL C.de M. - Oct 31, 2011 12:10:00 PM
TIMPUL NE VA DEMONSTRA.C.V.-uri, Scrisori de intentie, campanie electorala, promisiuni, etc. Toti candidatii la alegerea noului Consiliu de Mediere au avut discursuri promitatoare, pozitive si optimiste. Din punct de vedere al esentei, mesajele sunt cam aceleasi. Cuprinzand deziderate ca: schimbare, evolutie, alta viziune, mai bine, echitate, implicare, atentie, comunicare, transparenta, etc.

Totul este frumos si bine, declarativ suntem perfecti, insa in practica lucrurile stau cu totul altfel.
Daca tot mi-au spus ce au facut si mai ales ce vor face ei pentru mediere, mediatori si justitiabili  niciunul nu m-a intrebat direct (prin chestionar, scrisoare sau la intalniri) ce asteptari am eu de la el (implicit ei) ca si viitor membru al C.de M.

Pe MINE/ NOI (ca si mediator alegator cu drept de vot, care mi-am exercitat acest drept) in mod public sau in particular nu m-a intrebat si nici nu m-a ascultat nimeni.
Candidatii PRESUPUN sau STIU care ne sunt asteptarile ?
Tin cont de multitudinea  asteptarilor mediatorilor si de domeniul medierii in ansamblul lui?
Stiu ei cu ce incarcatura trebuie sa plece in spate pe NOUL DRUM pe care-l propovaduiesc?
A facut cineva un studiu, un sondaj?

Nu este cumva ca la sedinta de mediere dintre parti?...Nu trebuia facuta o prospectie?
Sau se asteapta numirea, pentru a incepe conlucrarea dintre membrii CdM?

Se merge iar pe premisa," sa ajung eu acolo ca dupa aia imi vad de interesele mele?"...modalitate care functioneaza perfect in Romania..iar in acest moment prin dezbinarea dintre organizatii si dintre mediatori se vede cu ochiul liber..... si atunci unde ar mai fi vorbele frumoase pe care le propagam?.....unde este schimbarea pe care o recomandam intai altora?....probabil ar fi " sa inceapa razboiul dar nu cu mine"...aici transpunandu-se in:
" SA INCEAPA SCHIMBAREA, DAR CU ALTII, CA EU RAMAN ACELASI SI FAC TOT CEEA CE AM FACUT SI PANA ACUM"

Odata cu noul C de M ar trebuie ca fiecare dintre cei care suntem implicati in acest fenomen, sa facem un pas inainte, sa lasam in urma tot ceea ce a fost si sa privim in viitor. Daca nu gasim puterea sa trecem peste animozitatile create de-a lungul timpului, atunci nu vom mai avea la ce viitor sa speram in domeniul medierii.

Care sunt principiile medierii?....le aplica fiecare mediator asa cum trebuie pe propria piele?....le testeaza eficacitatea inainte sa le dea sfaturi partilor care vin si-l platesc pentru a-i media?.....nu mediatorul ar trebui sa fie primul exemplu?....il intelege si pe oponentul lui mediator?....ii intelege nevoile si interesele?....comunica eficient cu toti ceilalti semeni de breasla?

Raspuns: NU.....

Din punctul meu de vedere, mediatorii profesionisti vor  fi aceia care chiar daca vor creea vreodata o disputa/cearta/conflict...vor sti sa-l aplaneze, sa-l stinga si sa-l inabuse pentru a nu degenera, a nu escalada, a nu aduce atingere intereselor si nevoilor celorlalti mediatori....si al oamenilor in general.

Mai avem mult pana departe....asteptarile mele sunt imense.....cred si imi pun speranta in toti oamenii....vom invata impreuna daca ne dorim, adica DACA VREM, sa facem lucrurile sa mearga.

Am putea incepe prin a deveni mai buni, mai iubitori, mai atenti cu semenii nostri.
Lucrurile sunt extrem de simple, luati aminte la copii.....noi, ca si adulti le complicam inutil.

Sincer, n-as vrea ca noul Consiliu de Mediere sa ma dezamageasca.

Imi pun toate sperantele in toti oamenii care ma vor reprezenta acolo, indiferent de unde vin, de "culoarea lor".


Multumesc si ma incred in voi toti.
Mult succes noilor membri ai Consiliului de Mediere.


13. ZILELE MEDIERII LA BACAU - Oct 30, 2011 5:13:00 PM
  In zilele de 28-29 octombrie 2011 a avut loc la Bacau un eveniment deosebit de interesant si de util pentru lumea medierii si in speta pentru mediatori, organizat de UCMR si Asociatia Centrul de Mediere Bacau.In cadrul acestui eveniment" Zilele medierii la Bacau" au fost derulate doua mari manifestari: Conferinta "Medierea de la teorie la practica", desfasurata in aula mare a Prefecturii Bacau si Caravana Medierii: saptamana medierii gratuite care a avut loc la Arena Mall.
La Conferinta au luat parte mai multi reprezentanti ai diverselor organizatii din domeniul medierii precum si oficialitati invitate, printre care judecatori, notari, avocati, functionari publici, mediatori, etc., atat  din Bacau cat si din judetele limitrofe.
Pe tot parcursul sesiunilor Conferintei, toate persoanele prezente au analizat, dezbatut si comentat multe aspecte specifice domeniului medierii. La sfarsitul fiecarei zile s-au acordat diplome de participare si de merit. Facilitatorul si gazda evenimentului, Dna Gabriela Ichim, vicepresedinte al As. Centrul de Mediere Bacau, a moderat cu abilitatile desavarsite ale unui mediator profesionist toate discursurile si dezbaterile din plen. Distinsii invitati, as aminti aici pe: Virginia Smarandita Braescu,Catalin Gaman, Robert I Chiriac, Anca Simona Canepa, Ion Joita, Corina Andrei, Munteanu Elena, Maricica Cosa, Mugur Mitroi, Madalina Calcan, Grigoras Catalin Alexandru, Simona Tocitu si multi altii, au schimbat opinii, pareri, idei si au dezbatut constructiv temele propuse. In ceea ce priveste cea de-a doua manifestare, care a avut ca loc de desfasurare incinta unui mare centru comercial din Bacau si anume binecunoscuta Caravana a Medierii, a avut aportul tututor mediatorilor din organizatiile participante, care au dorit sa se implice activ in promovarea medierii si informarea cetatenilor. Mediatorii au distribuit gratuit Revista "Medierea tehnica si arta" si au stat de vorba cu justitiabilii, informandu-i despre mediere si existenta ei. Am apreciat in mod deosebit cateva dintre interventiile presedintelui UCMR, Dl.Mugur Mitroi, care a tinut sa sublinieze, citez: "Un mediator stinge un conflict. Impacarea/intelegerea partilor reprezinta stingerea conflictului. El stie sa-l stinga dar stie si sa-l genereze.. Mediatorii trebuie sa-si gaseasca identitatea, ei sunt maestrii conflictelor, ei manageriaza conflictele....Nu exista mediere de mai multe feluri, exista doar MEDIERE. Suntem mediatori si atat, punct.
Nu suntem apendicele nici unei alte profesii."
Toti participantii au socializat in spiritul dialogului si consensului.
Evenimentul a avut parte de o incheiere in pur stil romanesc intr-un cadru relaxat, plin de voie buna, insotit de o bucatarie rafinata traditionala presarata cu cantec si dans popular romanesc, dansuri moderne si momente de implicare artistica desavarsita din partea participantilor.Nu pot sa nu amintesc aici pe colegul nostru mediator din Botosani, Grigoras Catalin Alexandru care ne-a incantat auzul pret de mai multe minute, interpretand live la vioara, piese ca "Balada" de C. Porumbescu, Marșul lui Radetzky de Johann Strauß,etc. Instrument care a avut un sunet dumnezeiesc in mainile artistului.
Multumesc pentru invitatia de a participa si pentru premiul acordat in cadrul Conferintei. Felicitari organizatorilor si participantilor pentru un eveniment extrem de reusit, realizat cu scopul de a promova medierea in randul justitiabililor. Asteptam cat mai multe astfel de programe si o cat mai mare participare din randul mediatorilor.
14. CANDIDAT LA CONSILIUL DE MEDIERE - Oct 24, 2011 7:44:00 PM
                             Stimata colega, stimate coleg,

Ca si candidat la Consiliul de Mediere, pe cine reprezint?
Sunt obligat și onorat să răspund la întrebarea care mă privește, ca și candidat pentru alegerea noilor membri ai CM. Răspunsurile sunt firești:

pe voi, cei care doriți o schimbare legislativă care să avantajeze practica medierii prin protejarea tipurilor de spețe specifice. O evoluție legislativă care să producă schimbarea necesară, însă printr-o abordare responsabilă a consecințelor și asumarea lor, prin consens al reprezentanților mediatorilor, și nu prin demonstrarea de inițiative legislative care să compromită medierea pe termen lung.pe voi, cei care considerați medierea o profesie fără beneficiul unui statut și cu un corp profesional fărâmițat. Efortul specialiștilor poate contura și prezenta spre dezbaterea mediatorilor un statut în maxim șase luni de la recunoașterea noului consiliu, iar cea mai simplă modalitate de consolidare a corpului profesional, în contextul zecilor de asociații existente (cu orgolii și zone de influență particulare), a resurselor și a intereselor comune, este, în opinia mea¸ constituirea unei federații a organizațiilor din mediere. Federația Organizațiilor cu Practica Medierii, Federația Asociațiilor Profesionale din Mediere, etc. sunt doar exemple care pot ilustra caracterul comun al medierii între asociațiile existente. Acest pas, poate fi realizat până la Conferința Națională a Mediatorilor din 2012, cu sprijinul și voința politică a liderilor asociațiilor existente.pe voi, cei care respectați competența și o doriți prezentă în mediere la orice nivel.  Principalele arii de competență necesare sunt: management administrativ, bune practici în diferite materii de manifestare a medierii, furnizori de formare care să pună accentul pe calitate, respectarea diversității între mediatori, un management financiar performant, o abordare juridică deasupra interpretărilor partinice si altele.pe voi, cei care înțelegeți că promovarea medierii de la nivelul consiliului nu înseamnă evidențierea propriilor organizații, servicii, cursuri, ci asumarea unor obiective comune, cu acoperire națională și cu focus pe rezultate, iar nu pe activități înșiruite cu impact doar în interiorul profesiei.pe voi, cei care înțelegeți că transparența decizională și vizibilitatea activității consiliului de mediere înseamnă mai mult decât limita confortului personal sau de grup.
Nu în ultimul rând vă reprezint pe voi, cei care apreciați, simplu și direct, cuvântul dat, vă respectați partenerul prin punctualitate sau pe voi, cei care vă bucurați de mediere dincolo de limitele stabilite de sistem.

           Al vostru,
                             Daniel Vieru

http://www.alegemedierea.info/

E-mail: [email protected]
Tel:     + 40 733 680 539


         „Life is a daring adventure“


Poti sa citesti mai mult aici:
http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Birou-de-Mediator-Valerica-Ciupitu/11390046536572615. GHID DE MEDIERE PENTRU MAGISTRAŢI - Oct 23, 2011 11:52:00 AM
Medierea în materie civilă. Medierea familială.Medierea în cauzele penale*

05.02.2010                                                                                                   Judecător Cristi Danileţ,
Cuprins:
I. Procesul judiciar şi ADR                      II. Judecătorul şi medierea în procesul românesc                        1. Informarea părţilor cu privire la medierea.              Litigii pretabile la mediereb.              Litigii ce nu pot face obiect al medieriic.              Obligaţia de informared.              Întinderea şi declanşarea medierii                                    2. Medierea în procesele civile
2.1. Contractul de mediere. Efecte
2.2. Acordul de mediere. Controlul de legalitatea.              Procedura la notarb.              Procedura la instanţă
2.3. Acordul validat. Efecte.
2.4. Aspecte speciale pentru medierea familialăa.              Tipuri de litigii ce pot fi mediateb.              Aspecte particulare
3. Medierea în cauzele penale
III. Avantajele medierii
1. Avantajele medierii pentru magistraţi
2. Avantajele medierii pentru părţi

CITESTE GHIDUL AICI
16. Secretarul de stat Alina Bica la Conferinţa „Justiţie şi Mediere” - Oct 23, 2011 8:45:00 AM
in  23 septembrie 2011Comunicat de presa Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, a participat vineri, 23 septembrie, la Craiova, la conferinţa internaţională “Justiţie şi Mediere”, organizată de Asociaţia Magistraţilor Europeni care susţin Medierea (GEMME) – secţiunea română, în parteneriat cu Asociaţia Centrul de Mediere Craiova şi Ministerul Justiţiei, Institutul Naţional al Magistraturii, Editura universitară, Consiliul de Mediere.
La eveniment au fost invitaţi mediatori, magistraţi, avocaţi, notari, jurişti din România şi din străinătate, precum şi alte persoane interesate în dezbateri privind viitorul medierii în statele Uniunii Europene.
Obiectivul acestei conferinţe a fost acela de a prezenta modul în care medierea a fost implementată şi funcţionează în România, dar şi în alte state membre ale Uniunii Europene, din perspectiva Directivei 2008/52/CE privind unele aspecte ale medierii în materie civilă şi comercială. Totodată au fost abordate aspecte concrete ale medierii în diverse domenii judiciare şi au fost puse în discuţie probleme legate de standardele internaţionale în mediere, unicitate/pluralism asociativ, planurile de viitor în promovarea şi aplicarea pe scară largă a acestei metode alternative de soluţionare a litigiilor la nivel naţional şi european.                     În cadrul conferinţei, secretarul de stat în MJ a prezentat ultimele evoluţii din domeniul legislativ, precum şi modalitatea în care noile Coduri şi Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor sprijină instituţia medierii.
        Astfel, în Legea nr. 202/ 2010 pentru accelerarea soluţionării proceselor, au fost preluate propunerile formulate de mediatori, recomandarea judecătorului adresată părţilor de a apela la mediere dobândind un efect obligatoriu în ceea ce priveşte participarea părţilor la şedinţa de informare.         Aceste prevederi vor fi extinse prin aplicarea noului Cod de procedură civilă – Legea 134/2010 - prin care se instituie obligativitatea pentru instanţa de judecată de a recomanda părţilor soluţionarea conflictului prin mediere.
Potrivit Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, încheierea unui acord de mediere în condiţiile legii reprezintă unul dintre cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale. Astfel, în cursul procesului penal, cu privire la pretenţiile civile, inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente pot încheia un acord de mediere, potrivit legii. Tot prin Noul Cod de procedură penală au fost instituite două noi cazuri de suspendare a urmăririi penale, precum şi a judecăţii pe perioada desfăşurării procedurii de mediere, potrivit legii.

În cadrul conferinţei, secretarul de stat Alina Bica a declarat: „Subliniez importanţa dezvoltării profesiei de mediator, în primul rând de către mediatori. Profesionalismul dumneavoastră va fi o premisă pentru atragerea unui număr cât mai mare de clienţi care să apeleze la această procedură de soluţionare amiabilă a diferendelor şi, pe cale de consecinţă, va determina degrevarea corelativă a instanţelor de judecată”. Reprezentantul MJ a reiterat: „Promovarea medierii, ca alternativă viabilă la soluţionarea conflictelor de drepturi şi interese pe cale extrajudiciară, constituie o preocupare constantă a Ministerului Justiţiei, fapt confirmat şi de includerea consolidării instituţiei medierii printre obiectivele asumate prin Strategia pentru dezvoltarea justiţiei ca serviciu public 2010-2014. Conchidem prin a reafirma compatibilitatea legislaţiei române în domeniul medierii cu cea comunitară, salutând eforturile depuse în acest sens”.

În prezent, Ministerul Justiţiei continuă să promoveze medierea prin valorificarea unor oportunităţi de finanţare externă nerambursabilă, accesând fonduri pentru derularea de proiecte în parteneriat, menite să conducă la consolidarea cunoştinţelor practicienilor în aplicarea instituţiei medierii, cât şi la o mai bună informare a publicului cu privire la avantajele acesteia.

*BIROUL MASS-MEDIA - Ministerul justitiei
17. Declaraţia Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii - Oct 23, 2011 8:16:00 AM
 Judecător Horaţius Dumbravă - în cadrul conferinţei de presă din data de 23 septembrie 2011


Îndrumarea către instituţia medierii, înfiinţată în urmă cu cinci ani, care poate degreva semnificativ sistemul şi poate scuti cetăţenii de cheltuieli, pierderea timpului şi enervări inutile. În plus, e de reţinut că în urma medierii se ajunge la o soluţie agreată de toate părţile. CSM are încheiat deja un protocol cu Consiliul Naţional al Medierii şi, în acelaşi timp, sprijină eforturile CNM privind posibile modificări la Noul Cod de Procedură civilă ce pot fi aduse prin legea de implementare ce se află azi pe masa Parlamentului.

Concluziile Raportului privind activitatea instanţelor de judecată în primul semestru al anului 2011
Raportul privind activitatea instanţelor în prima jumătate a anului 2011 oferă o imagine despre sistemul de justiţie, dar şi despre societatea românească. Un adult român din trei e implicat într-un proces în instanţă. De aici rezultă o foarte mare încărcare medie pe judecător.
În prima jumătate a acestui an numărul dosarelor a crescut cu 16%, iar numărul cauzelor soluţionate cu 17%. Cele mai multe cauze sunt la Judecătorii, aproape 1,25 milioane, iar dintre acestea 63% sunt cauze noi (procentul e acelaşi cu cel din 2010). Pe întreg sistemul au fost 780.922 dosare noi (faţă de 742.304 în aceeaşi perioadă a anului 2010).
Raportul pe care îl facem public astăzi ne oferă destule informaţii relevante.
Câteva din aceste date şi o minimă analiză a acestora:
Datele conţinute în rapoartele prezentate reprezintă un bilanţ de etapă iar analiza statistică asupra activităţii instanţelor de judecată constată, în premieră, după mulţi ani, câteva aspecte cu accente ce pot fi considerate pozitive, pentru justiţia din România:
Perioada Volum activitate (VA)Nr. cauze soluţionate (S)Rată de soluţionare(S/VA )%Rată de crestere a nr de cauze soluţionate (RS) (Sn+1 /Sn)%Rată de creştere  avolum de act. (RVA)(Vn+1/Vn)% Sem I 20071.210.020   803.21866,4%

Sem I 20081.280.256   811.63163,4%  1%   5.8% Sem I 20091.470.940   925.78563%14%14.9%Sem I 20101.803.6621.112.12861,6%20,1%22,6%Sem I  20112.084.4091.296.68362,2%16,6%15,5%

A.                            Deşi volumul de activitate s-a situat în primele 6 luni 2011 la valoarea de 2.084.409 cauze, comparativ cu numai 1.803.662 în aceeaşi perioadă a anului anterior, rata de creştere a acestuia  (16%) s-a situat sub rata de creştere înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior (22,6%). Este pentru prima dată din anul 2007, când se înregistrează o rată de creştere inferioară celei aferente aceleaşi perioade din anul precedent. Aceasta înseamnă că avalanşa de noi cauze, declanşată în anul 2008, dă semne de regres şi poate fi un prilej favorabil instanţelor din România pentru a soluţiona, dacă acest factor extern se va menţine cel puţin la aceeaşi rată de creştere şi în semestrul II, un procent ridicat din cauzele aflate pe rol. Optimismul nostru este legat, în primul rând, de faptul că la nivelul judecătoriilor – prime instanţe pentru majoritatea tipurilor de cauze - al căror volum de activitate  reprezintă cca. 60% din volumul total de activitate (pe toate instanţele din România) - s-a înregistrat în primul semestru al anului 2011, cea mai mică rată de creştere a volumului de activitate (6,4% faţă de media naţională de 15,5%)B.                            Tot  pozitiv este şi semnalul dat de valoarea ratei de soluţionare, care de asemenea este în creştere, pentru prima dată din 2008, încoace (62,2%). În acest caz, trebuie subliniat efortul deosebit al instanţelor şi mobilizarea exemplară a judecătorilor, personalului auxiliar de a face faţă creşterilor continue a numărului de cauze şi de a soluţiona cât mai multe din aceste cauze; iar asta, frecvent, sub presiunea lipsei de personal, a sălilor de şedinţă, a resurselor materiale.C.                            Pe diferite niveluri ale instanţelor (judecătorii, tribunale, curţi de apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) se pot desprinde câteva observaţii generale:i)                           Judecătoriile  lucrează  cel  mai  eficient,  din perspectivă cantitativă  –  ţinând  cont  totuşi că la aceste instanţe dosarele au un grad de complexitate mai mic decât la celelalte (în primele şase luni din anii 2009, 2010 şi 2011 s-au înregistrat rate ale creşterii numărului de cauze soluţionate mai mari decât ratele de creştere a volumului de activitate). Există 17 judecătorii cu un volum de activitate de peste 20.000 de cauze (considerat excesiv de mare), 4 dintre ele având chiar un volum de peste 40.000 de cauze în primele şase luni ale acestui an. În acelaşi timp, există 12 instanţe cu mai puţin de 1.000 de cauze în primele şase luni ale acestui an. Nu avem încă, din păcate, o situaţie a numărului de hotărâri atacate, a celor menţinute în atac etc.;ii)                             La nivelul tribunalelor am observat, comparând cifrele din raport, o eficienţă foarte redusă în     anii trecuţi şi unele semne încurajatoare la finalul primelor şase luni ale acestui an, când rata de creştere a numărului de cauze soluţionate o depăşeşte, e drept, cu foarte puţin, pe cea de creştere a volumului de activitate;iii)                           La  nivelul  curţilor  de apel  creşterea volumului de activitate e de 70% faţă de semestrul I al                            anului 2007. Curtea  de  Apel  Bucureşti a re 39.146 cauze de soluţionat, în timp ce Curtea de                            Apel  Bacău  are  doar  4.613 cauze. În  fine,  Curtea  de  Apel  Bucureşti  a  soluţionat 23.083                          cauze, în vreme ce Curtea de Apel Târgu Mureş doar  2.894 cauze. Cel mai bun  procent  de         soluţionare îl are Curtea de Apel Piteşti (82%). La nivelul Curţilor de  Apel,  după un  an  2010         în care s-a înregistrat, în primele şase luni, o rată de creştere negativă a  numărului  de cauze         soluţionate, în perioada corespunzătoare a acestui  an  e  cea  mai  mare  rată  de  creştere  a             numărului de cauze  soluţionate  (47,2%), deşi e şi cea mai mare rată de creştere a volumului          de activitate (40,9%);iv)                         La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se constată o creştere a volumului de activitate faţă de                        anul 2010. Cele mai multe cauze pe rol au fost înregistrate la Secţia Civilă (44%).

·                       Acesta este tabloul general dat de totalul cifrelor înregistrate la toate instanţele din ţară. Dacă particularizăm pe fiecare instanţă , rezultă situaţii diferite, de la caz la caz, care pot scoate în evidenţă efectele lipsei de personal, a pensionărilor masive din 2008, a diferenţelor majore între creşterile volumului de activitate de la o instanţă la alta sau între numărul de cauze soluţionate şi, implicit, între calitatea activităţii instanţelor.·                        Nu vom particulariza acest tip de analiză pe tipuri de instanţe sau pe fiecare instanţă în parte, acestea pot fi însă identificate din raportul statistic pus la dispoziţie şi publicat pe site-ul CSM; s-ar putea sa avem surprize si să descoperim că unele dintre acestea, fără un motiv justificat, legat de schema de personal sau de afluxul mare de cereri de chemare in judecată, să nu îşi fi condus activităţile de judecată în termeni de celeritate, sub umbrela generoasă a trendului general de creştere explozivă a numărului de cauze intrate de la an la an. O astfel de analiză sperăm, însă, să o putem face la începutul lunii octombrie când vom avea raportul Inspecţiei Judiciare privind situaţia cauzelor mai vechi de 1 an, la nivelul fiecărei instanţe din România, de la data înregistrării dosarelor pe rolul instanţelor – cauza Tyssen e relevantă în acest sens: 27 de ani pe rolul instanţelor. ·                        Desigur că nu putem conta exclusiv pe un factor extern sistemului în aducerea sau inducerea unei normalităţi funcţionale şi temporale a actului de justiţie. Cu toţii ne dorim ca societatea sa se stabilizeze, criza economică să se estompeze şi să nu mai producă efecte nefaste, legislaţia să fie una coerentă  şi completă pentru a limita   practica neunitară pe  care o constatăm la nivelul instanţelor din România, pentru a asigura acea atât de necesară predictibilitate a hotărârii judecătoreşti şi pentru a face dreptate în timp rezonabil E un drum anevoios care implică resorturi externe şi interne, voinţă politică, implicare şi responsabilitate, atât din partea statului, prin cele trei puteri ale sale, cât şi din partea cetăţeanului, a societăţii.·                        În primul semestru al anului acesta, la nivelul judecătoriilor au fost înregistrate peste 100.000 de plângeri administrative legate de sancţiunile administrative pe Codul Rutier şi peste 30.000 de contestaţii pe taxa de rovignetă (din datele CNADR) . Pentru un judecător, fiecare dintre acestea înseamnă dosar nou, termene, şedinţă de judecată, părţi, studiu dosar, dispunere de măsuri procedurale, redactare minute, soluţii, motivări, adică muncă, concentrare, timp. Pentru persoana care a contestat măsura suspendării carnetului de conducere, de exemplu, înseamnă, de regulă, o amânare a acestei măsuri timp de 4-5 luni, poate şi un an, până când soluţia instanţei confirmă, de cele mai multe ori, corectitudinea şi legalitatea măsurii luate de agentul de circulaţie. Câţi dintre cei ce înregistrează la judecătorie cererea de judecată pentru a obţine un certificat de grefă care să ateste că au contestat sancţiunea şi cu care apoi aleargă la poliție să își revendice carnetul de conducere au ferma convingere că au fost subiectul unei măsuri abuzive sau nelegale? Unde începe și unde se sfârșește responsabilitatea celui care este sancţionat contravenţional, mai ales că numărul de respingeri ale plângerilor contravenţionale este cu mult mai mare decât cel de admitere al acestora?·                        În raport cu acelaşi interval din anul 2010, în primul semestru din 2011,  numărul cauzelor din materia litigiilor de muncă a crescut cu aproximativ 90.000 de dosare (în materia contenciosului administrativ cu aproximativ 75.000 de dosare iar în materia insolvenţei cu peste 40.000 de cauze). Sunt cifre care arată dimensiunea şi impactul crizei economice şi sociale asupra societăţii româneşti, impact ce se reflectă în creşterea foarte mare a numărului de dosare cu aceste speţe pe rolul instanţelor. ·                        În ceea ce priveşte numărul cauzelor penale de soluţionat, ca urmare a efectelor Legii 202/2010, acesta a scăzut cu aproximativ 10.000 de cauze la tribunale, comparativ cu primul semestru 2011. Deşi nesemnificativ, în raport cu volumul total de cauze pe primele 6 luni, totuşi se poate spune că în ce priveşte tribunalele şi încărcătura foarte mare de dosare la acest nivel ierarhic, a fost o măsură legislativă binevenită; însă, corelativ, curţile de apel intempestiv au avut o creştere a cauzelor penale în condiţiile aceloraşi scheme de personal, motiv pentru care acestea din urmă au fost puse într-o oarecare dificultate – este necesar, totuşi, ca înainte de a adopta astfel de legi care privesc schimbări bruşte de competenţă să existe studii de impact pentru evitarea eventualelor bulversări ale sistemului care nu sunt benefice nici pentru sistem, nici pentru justiţiabil.
Suntem direct interesaţi, atât magistraţii, cât şi justiţiabilii, de creşterea calităţii şi eficienţei actului de justiţie. În acest scop, dincolo de redistribuirea posturilor, de desfiinţare de instanţe cu activitate nesemnificativă, schimbarea modului de arondare a instanţelor, continua perfecţionare a magistraţilor, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ş.a.m.d., considerăm că este foarte important ca justiţiabilul, cetăţeanul, să fie cât mai bine informat în legătură cu tot ceea ce implică actul de justiţie. Altfel spus, nivelul de educaţie juridică a opiniei publice. În acest fel, justiţiabilul poate decide în cunoştinţă de cauză dacă problemele sale trebuie şi pot fi rezolvate în instanţă.
Devine astfel foarte important ce se întâmplă înainte ca simplul cetăţean să devină justiţiabil.
Pot fi identificate câteva măsuri alternative, cu impact imediat:
-         O soluţie ar fi înfiinţarea unor birouri de asistenţă judiciară gratuită la nivelul fiecărei instanţe, în cadrul cărora cetăţenii să-şi poată expune problema şi să afle dacă au un caz şi cam ce implică asta. Aceste birouri ar fi servite de avocaţii din oficiu. Sigur, trebuie văzut cum ar putea fi acoperite astfel de costuri, dacă nu cumva statul ar trebui să se implice prin alocarea unor sume din bugetul de stat pentru astfel de costuri care, oricum, în timp, sunt convins că sumele vor fi recuperate prin posibila reducere a numărului de cauze pe rolul instanţelor (costurile pentru un dosar ce se soluţionează sunt evident mai mari decât cele legate de o minimă consultaţie). Aici trebuie spus că avem o foarte bună colaborare cu Uniunea Naţională a Barourilor, cu care de altfel avem şi un Protocol încheiat, şi în mod cert vom avea discuţii comune pe acest subiect în viitorul apropiat.
-         Afişarea, la fiecare instanţă, a unor informaţii statistice de interes pentru cetăţeni, de genul: număr de cauze într-un interval dat, după natura acestora; durata medie până la primul termen; durata medie dintre două termene; durata media a procesului (în funcţie de natura lui) ş.a.m.d. În acest fel, cetăţeanul va avea acces, pentru prima oară, la acest tip de informaţii. La începutul anului viitor, instanţele vor putea afişa informaţii relevante legate de durata până la primul termen, pentru fiecare tip de cauză. Pe măsură ce se vor aduna suficiente date pentru o statistică relevantă, pot fi adăugate alte informaţii.
-         Îndrumarea către instituţia medierii, înfiinţată în urmă cu cinci ani, care poate degreva semnificativ sistemul şi poate scuti cetăţenii de cheltuieli, pierderea timpului şi enervări inutile. În plus, e de reţinut că în urma medierii se ajunge la o soluţie agreată de toate părţile. CSM are încheiat deja un protocol cu Consiliul Naţional al Medierii şi, în acelaşi timp, sprijină eforturile CNM privind posibile modificări la Noul Cod de Procedură civilă ce pot fi aduse prin legea de implementare ce se află azi pe masa Parlamentului.
-         Reorganizarea instanţelor prin desfiinţarea instanţelor mici şi cu încărcătură mică de dosare pe fiecare judecător şi relocarea posturilor la instanţele foarte încărcate.
-         Echilibrarea schemelor de personal, atât prin mărirea schemelor de personal, dar şi prin redistribuirea posturilor de judecători şi personal auxiliar de la instanţele cu încărcătură mică pe judecător/personal auxiliar la instanţele foarte încărcate.
-         Necesitatea unificării practicii judiciare ca metodă de reducere la un anumit tip de cauze ce se multiplică inevitabil (litigii de muncă pe salarii şi pensii; taxe de poluare etc.), dar şi prin intrarea în vigoare a noilor coduri de procedură ce prevăd instituţia „întrebării preliminare”, instituţie ce ar putea reduce practicile neunitare.


18. CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII - COMUNICAT - Oct 23, 2011 8:10:00 AM
4 octombrie 2011
Iurispedia.ro – un site dedicat Noului Cod Civil,pus la dispoziție de CSM în vederea unificării practicii judiciare
Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil, Consiliul Superior al Magistraturii avansează o soluţie pentru a facilita o viziune comună asupra noii legislaţii pe care să o aibă magistraţii, avocaţii, notarii publici, executorii judecătoreşti şi consilierii juridici. Astfel, CSM lansează astăzi platforma online www.iurispedia.ro, care conţine noul Cod civil comentat articol cu articol de specialişti în drept, gratuit online. Noul site va fi util în egală măsură populaţiei. Cei interesaţi vor putea participa la dezbateri în timp real, vor avea acces la comentarii doctrinare, atât cu privire la reglementările din vechiul cod civil care şi-au păstrat actualitatea, cât mai ales cu privire la noile reglementari. Profesorii din cadrul facultăţilor de drept din ţară, studenţii lor, auditorii de justiţie, organizaţiile neguvernamentale cu preocupări în sfera drepturilor omului şi reforma justiţiei au fost invitaţi deja să participe la acest proiect. Începând de astăzi vor colabora la proiect şi practicienii dreptului.  Consiliul Superior al Magistraturii invită toate persoanele preocupate de noua legislaţie fundamentală din România să acceseze şi să contribuie la completarea platformei Iurispedia, care este una deschisă. Iurispedia.ro este un site public, dedicat iniţial Codului civil şi care va fi extins ulterior la celelalte trei coduri ce vor intra în vigoare anul viitor.Site-ul Iurispedia.ro este produs în cadrul proiectului „Vin Codurile”, iniţiat de către CSM în luna mai 2011 în scopul pregătirii implementării noilor coduri, aspect monitorizat inclusiv de către Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În cadrul acestui proiect, CSM a deschis pe 15 septembrie o rubrică specială pe site-ul sau www.csm1909.ro intitulată „Noul Cod Civil pe întelesul tuturor” în care se regăsesc Codul Civil, Legea de punere în aplicare a acestui cod şi broşuri în care specialişti în drept explică în fiecare săptămână principalele reglementări cu caracter de noutate.  De asemenea, CSM s-a implicat în organizarea mai multor sesiuni de formare pentru judecători, avocaţi, notari publici şi executori judecătoreşti în vederea familiarizării cu noile instituţii.Proiectul “Vin Codurile” este derulat de către Grupul inter-instituţional pentru pregătirea aplicării noilor coduri. Acesta reuneşte instituţii de formare a practicienilor dreptului –  Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri, Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, Institutul Notarial Român, Centrul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Executorilor Judecătoreşti, Institutul Bancar Român – şi autorităţi în responsabilitatea cărora intră formarea practicienilor – Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public, Ministerul Justiţiei, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România. La lucrările sale participă  asociaţii profesionale şi sindicate, reprezentanţi ai societăţi civile etc.Detalii:
Consiliul Superior al Magistraturii,Bucureşti, Calea Plevnei, nr. 141B, sector 6, cod poştal: 060011Coordonator proiect: judecător Cristi Danileţ, membru CSME-mail: [email protected]

19. Recomandarea nr.99(19) privind medierea in materie penala - Oct 23, 2011 7:04:00 AM
(adoptata de Comitetul Ministrilor in 15 septembrie 199 la 679-a reuniune  a delagatiilor ministrilor)

Comitetul Miniştrilor, în virtutea art.15.b. din Statutul Consiliului Europei,
Observând că statele membre tind din ce în ce mai mult să recurgă la mediere în materie penală, ca opţiune flexibilă şi cuprinzătoare, axată pe rezolvarea problemei şi pe implicarea părţilor, în completarea sau ca alternativă a procedurii penale tradiţionale;

Considerând că e necesar a permite o participare personală activă a victimei, a infractorului şi a tuturor celor care sunt priviţi ca părţi, dar şi implicarea comunităţii în procedura penală;
Recunoscând interesul legitim al victimelor de a li se face auzită vocea în ceea ce priveşte consecinţele victimizării lor, de a comunica cu infractorii şi de a obţine scuze şi reparaţii;
Considerând că este important a întări inculpaţilor sentimentul responsabilităţii şi de a oferi acestora ocazii concrete de a se îndrepta, ceea ce ar facilita reinserţia şi reabilitarea;
Recunoscând că medierea poate să contribuie la conştientizarea rolului important pe care individul şi comunitatea îl au în generarea şi instrumentarea infracţiunilor şi în rezolvarea conflictelor legate de acestea, precum şi la ceea ce justiţia penală aspiră, adică la rezultate mai constructive şi mai puţin represive;
Recunoscând că medierea presupune abilităţi particulare şi cere coduri de practică şi pregătire acreditată;
Considerând importanţa potenţialei contribuţii a organismelor non-guvernamentale şi a comunităţilor locale în medierea în materie penală şi necesitatea de a se conjuga eforturile iniţiativelor publice şi private,
Luând în considerare exigenţele Convenţiei europene a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale;
În spiritul Convenţiei europene privind exercitarea drepturilor copiilor ca şi Recomandările nr. (85) 11 asupra poziţiei victimei în dreptul penal şi procedura penală, nr. (87) 18 privind simplificarea justiţiei penale, nr. (87) 21 asupra asistenţei victimelor şi a prevenirii victimizării, nr. (87) 20 privind reacţiile sociale faţă de delicvenţă juvenilă, nr. (88) 6 privind reacţiile sociale faţă de comportamentul infracţional al tinerilor proveniţi din familiile emigrante, nr. (92) 16 privind reglementările europene asupra sancţiunilor şi măsurilor aplicate în comunitate, nr. (95) 12 privind administrarea justiţiei penale şi nr. (98) 1 privind medierea familială;
Recomandă guvernelor statelor membre să ia în considerare principiile enunţate în anexa prezentei Recomandări, atunci când statele vor dezvolta medierea în materie penală şi să dea acestui text cea mai largă aplicare posibilă.

Anexă la Recomandarea nr. (99) 19
I.          Definiţie
Prezentele principii directoare se aplică în toate situaţiile, permiţând victimei şi infractorului să participe activ, dacă aceştia îşi dau consimţământul, la soluţionarea dificultăţilor rezultate din infracţiune cu ajutorul unui terţ independent (mediator).
II.         Principii generale
1.         Medierea în materie penală nu ar trebui să intervină decât dacă părţile îşi dau acordul în mod liber. Părţile ar trebui, în plus, să aibă posibilitatea de a reveni asupra consimţământului în orice moment pe parcursul medierii.
2.         Discuţiile privitoare la mediere sunt confidenţiale şi nu pot să fie utilizate ulterior, fără acordul părţilor.
3.         Medierea în materie penală ar trebui să fie un serviciu disponibil în mod general.
4.         Medierea în materie penală ar trebuie să fie posibilă în toate fazele procedurii pe care le parcurge justiţia penală.
5.         Serviciile de mediere ar trebui să aibă o autonomie suficientă în cadrul sistemului de justiţie penală.
III.        Fundamentul juridic
6.         Legislaţia ar trebui să faciliteze medierea în materie penală.
7.         Ar trebui să fie stabilite nişte principii directoare privind recurgerea la mediere în materie penală. Principiile ar trebui să se refere la condiţiile de trimitere a cauzelor la serviciile de mediere şi la instrumentarea cauzelor ulterior medierii.
8.         Procedura medierii ar trebui să fie conformă garanţiilor fundamentale; în particular, părţile ar trebui să aibă dreptul la asistenţă judiciară şi, când e cazul, să aibă dreptul la traducător/interpret. Minorii ar trebui, în plus, să aibă dreptul la asistenţă parentală.
IV.        Funcţionarea justiţiei penale în relaţie cu medierea
9.         Decizia de a trimite un caz penal spre mediere, ca şi evaluarea rezultatului procedurii de mediere ar trebui să fie de competenţa exclusivă a autorităţilor judiciare.
10.        Înainte de acceptarea medierii, părţile ar trebui să fie pe deplin informate în legătură cu drepturile lor, cu natura procedurii de mediere şi în legătură cu posibilele consecinţe ale deciziei lor.
11.        Nici victima, nici infractorul nu ar trebui să fie determinaţi prin mijloace incorecte să accepte medierea.
12.        Pentru minorii care participă la procedura de mediere în materie penală ar trebui să existe o reglementare specială şi garanţii legale.
13.        Medierea nu ar trebui să fie urmată dacă una dintre părţile principale nu este capabilă să înţeleagă scopul procedurii.
14.        Punctul de plecare în mediere ar trebui să fie, în principiu, recunoaşterea de către cele două părţi a faptelor principale ale cauzei. Participarea la mediere nu ar trebui să fie utilizată ca o probă în dovedirea vinovăţiei în procedurile judiciare ulterioare.
15.        Aspecte privind anumiţi factori precum vârsta, maturitatea sau capacitatea intelectuală a părţilor, ar trebui să fie luate în considerare înainte de a se decide să se recurgă la mediere.
16.        Decizia de a supune medierii o cauză penală, ar trebui să fie însoţită de un termen limită rezonabil, în cadrul căruia autorităţile judiciare competente ar trebui să fie informate de stadiul procedurii de mediere.
17.        Soluţiile date în funcţie de rezultatele medierii ar trebui să aibă acelaşi statut precum deciziile sau hotărârile judecătoreşti şi ar trebui să interzică urmărirea penală pentru aceleaşi fapte (ne bis in idem).
18.        Atunci când cazul este retrimis autorităţilor judiciare fără să se ajungă la un acord între părţi sau după ce părţile nu au reuşit să pună în aplicare acordul, decizia asupra modului în care urmează a se proceda trebuie luată fără amânare.
V. Funcţionarea medierii
V1.       Norme
19.        Serviciile de mediere ar trebui să fie guvernate de norme recunoscute.
20.        Serviciile de mediere ar trebui să beneficieze de o autonomie suficientă pentru a-şi îndeplini funcţiile ce le revin. Trebuie dezvoltate norme de competenţă şi reguli de etică, ca şi o procedură de selectare, de formare şi de apreciere a mediatorilor.
21.        Serviciile de mediere ar trebui să fie plasate sub supravegherea unui organ competent.
V2.       Calificarea şi formarea mediatorilor
22.        Mediatorii ar trebui să fie recrutaţi din toate sectoarele societăţii şi să posede în general o bună înţelegere a culturilor şi comunităţilor locale.
23.        Mediatorii ar trebui să fie capabili să facă dovada unei judecaţi sănătoase şi a unor calităţi interpersonale necesare exerciţiului funcţiei lor.
24.        Mediatorii ar trebui să primească o formare iniţială înainte de a fi numiţi în funcţie, precum şi o formare continuă pe parcursul activităţii lor. Formarea lor ar trebui să privească asigurarea unui nivel de competenţă ridicat, ţinând cont de aptitudinile de a soluţiona conflictele, de exigenţele specifice pe care le implică munca cu victimele şi infractorii, de cunoştinţele de bază ale sistemului judiciar penal.
V3.       Instrumentarea cazurilor individuale
25.        Înainte de a începe să se ocupe de un caz, mediatorul ar trebui să fie informat de toate faptele pertinente şi ar trebui să primească toate documentele necesare de la autorităţile judiciare competente.
26.        Medierea ar trebui să se desfăşoare de o manieră imparţială, bazată pe faptele cauzei şi pe nevoile şi dorinţele părţilor. Mediatorul ar trebui să respecte întotdeauna demnitatea părţilor şi să vegheze ca părţile să se trateze cu respect reciproc.
27.        Mediatorul are sarcina de a asigura un mediu sigur şi confortabil pentru mediere. Mediatorul ar trebui să fie sensibil la vulnerabilitatea părţilor.
28.        Medierea ar trebui să fie condusă eficient, dar într-un ritm acceptabil pentru părţi.
29.        Medierea ar trebui să se facă cu uşile închise (in camera).
30.        Respectând principiul confidenţialităţii, mediatorul ar trebui să sesizeze autorităţile competente sau persoanele vizate cu toate informaţiile privind iminenţa unei infracţiuni grave, despre care el ar putea lua cunoştinţă în timpul medierii.
V4.       Rezultatul medierii
31.        Înţelegerea părţilor ar trebui să fie finalizată în mod voluntar de către părţi. Acordurile nu ar trebui să conţină decât nişte obligaţii rezonabile şi proporţionale.
32.        Mediatorul ar trebui să raporteze autorităţilor judiciare[7] măsurile luate şi rezultatul medierii. Raportul mediatorului nu ar trebui să destăinuiască conţinutul şedinţei de mediere, nici să exprime aprecieri cu privire la comportamentul părţilor în timpul medierii.
VI.        Evoluţia medierii
33.        Ar trebui să aibă loc consultări regulate între autorităţile judiciare penale şi serviciile de mediere în vederea dezvoltării colaborării lor.
34.        Guvernele statelor membre ar trebui să promoveze cercetarea şi evaluarea medierii în materie penală.

20. Directiva 2008/52/CE – aspecte ale procedurii de mediere - Oct 23, 2011 7:02:00 AM

Directiva 2008/52/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 Mai 2008 privind anumite aspecte ale medierii în materie civilă și comercială

Prezenta directivă ar trebui să se aplice cazurilor în care o instanța trimite părțile să recurgă la mediere sau în care dreptul național prevede medierea.
Mai mult decât atât, în măsura în care un judecător poate acționa ca mediator în conformitate cu dreptul național, prezenta directivă ar trebui să se aplice de asemenea medierii efectuate de un judecător care nu este implicat în nicio procedura judiciară conexă domeniului sau domeniilor litigioase.
Aplicarea acestei directive nu ar trebui, însă, să fie extinsă la demersurile instanței sau ale judecătorului sesizat cu soluționarea unui litigiu, în contextual procedurii judiciare privind litigiul respectiv, sau la cazurile în care instanța sau judecătorul sesizat solicită asistență sau consiliere din partea unei persoane competente.
Prezenta directivă nu ar trebui să se aplice negocierilor precontractuale și nici procedurilor cvasijudiciare, precum anumite sisteme de conciliere judiciară, sisteme de soluționare a plângerilor consumatorilor, arbitrajul și deciziile experților sau procedurilor în cadrul cărora persoanele sau organele care conduc procedura emit o recomandare oficială, ce poate fi obligatorie sau nu, privind soluționarea litigiului.
Medierea nu ar trebui considerată o soluție inferioară procedurii judiciare din cauza faptului că respectarea acordurilor rezultate în urma medierii ar depinde de bunăvoința părților.
Prin urmare, statele membre ar trebui să asigure părților unui acord scris, rezultat în urma medierii, posibilitatea conferirii unui caracter executoriu conținutului acestuia.
Un stat membru ar trebui să aibă posibilitatea de a refuza recunoașterea caracterului executoriu al unui acord, numai în cazul în care clauzele acestuia sunt contrare dreptului sau, inclusiv dreptului internațional privat al acestuia, sau în cazul în care legislația acestuia nu prevede posibilitatea pentru conținutul acordului respectiv de a dobândi caracter executoriu.
Un astfel de caz ar putea fi cel în care acordul cuprinde obligații care, prin natura lor, nu pot avea caracter executoriu.
Obiectivul și domeniul de aplicare
Obiectivul prezentei directive este de a facilita accesul la soluționarea alternativă a litigiilor și de a promova soluționarea pe cale amiabilă a acestora, prin încurajarea utilizării medierii și asigurarea unei relații echilibrate între mediere și procedurile judiciare.
Prezenta directivă se aplică, în cazul litigiilor transfrontaliere, în materie civilă și comercială, exceptând acele drepturi și obligații de care părțile nu pot dispune în conformitate cu legislația aplicabilă corespunzător.
Directiva nu se aplică, în special, chestiunilor fiscale, vamale sau administrative și nici răspunderii statului pentru actele sau omisiunile sale în exercitarea autorității publice În prezenta directivă, termenul „stat membru” desemnează statele membre, cu excepția Danemarcei.
Asigurarea calității
(1) Statele membre încurajează, prin orice mijloace pe care le consideră potrivite, elaborarea unor coduri voluntare de conduită și acceptarea acestora de către mediatori și organizațiile care furnizează servicii de mediere, precum și a altor mecanisme eficace de control al calității privind furnizarea serviciilor de mediere.
(2) Statele membre încurajează formarea inițială și continuă a mediatorilor pentru a asigura efectuarea unei medieri eficace, imparțiale și competente față de părți.
Utilizare
(1) O instanță la care a fost introdusă o acțiune poate, atunci când este cazul și având în vedere toate circumstanțele cazului respectiv, să invite părțile să recurgă la mediere pentru a soluționa litigiul. Instanța poate, de asemenea, invita părțile să participe la o sesiune de informare privind recurgerea la mediere, dacă astfel de sesiuni sunt organizate și sunt ușor accesibile.
(2) Prezenta directivă nu aduce atingere legislației naționale conform căreia recurgerea la mediere, înainte sau după începerea procedurii judiciare, este obligatorie sau face obiectul unor stimulente sau sancțiuni cu condiția ca o astfel de legislație să nu împiedice părțile să își exercite dreptul de acces la sistemul judiciar.Caracterul executoriu al acordurilor
(1) Statele membre asigură părților sau uneia dintre părți cu consimțământul expres al celorlalte, posibilitatea de a solicita dobândirea caracterului executoriu al conținutului acordului scris rezultat în urma medierii. Conținutul unui astfel de acord dobândește forța executorie, cu excepția cazului în care fie conținutul acordului este contrar dreptului statului membru în care este făcută solicitarea, fie dreptul acelui stat membru nu prevede posibilitatea conferirii acestuia a unui caracter executoriu.
(2) Conținutul acordului poate dobândi caracter executoriu printr-o hotărâre, decizie sau act autentic emise de o instanță sau de o altă autoritate competentă în conformitate cu dreptul statului membru în care a fost făcuta solicitarea.
(3) Statele membre comunică Comisiei denumirile instanțelor judecătorești sau ale altor autorități competente să primească cereri în conformitate cu alineatele (1) și (2).
(4) Nicio dispoziție a prezentului articol nu aduce atingere normelor aplicabile recunoașterii și executării în alt stat membru a unui acord al cărui conținut a dobândit caracter executoriu în conformitate cu alineatul (1).
Confidențialitatea
(1) Dat fiind că este de dorit ca medierea să aibă loc intr-un mod care respecta confidențialitatea, statele membre se asigură că, exceptând cazul în care părțile hotărăsc altfel, nici mediatorii, nici cei implicați în administrarea procesului de mediere să nu fie obligați să aducă probe în cursul procedurilor judiciare civile și comerciale sau în cursul procedurilor arbitrale privind informații rezultate din sau în legătura cu procesul de mediere, cu excepția cazului în care:
(a) acest lucru este necesar pentru considerente imperioase de ordine publică ale statului membru respectiv, în special pentru a asigura protecția interesului superior al copilului sau pentru a împiedica vătămarea integrității fizice sau psihice a unei persoane; sau
(b) divulgarea conținutului acordului rezultat în urma medierii este necesară punerii în aplicare sau executării acestuia.
(2) Nicio prevedere din alineatul (1) nu împiedică statele membre să adopte măsuri mai stricte pentru a proteja confidențialitatea medierii.
Efectul asupra termenelor de decădere și de prescripție
(1) Statele membre se asigură că părțile care aleg medierea în vederea soluționării unui litigiu nu vor fi ulterior împiedicate să inițieze o procedura judiciară sau arbitrală privind respectivul litigiu ca urmare a împlinirii unor termene de decădere sau de prescripție extinctive pe durata procesului de mediere.
(2) Alineatul (1) nu aduce atingere dispozițiilor privind termenele de decădere și de prescripție din acordurile internaționale la care sunt părți statele membre.Informarea publicului larg
Statele membre încurajează, prin orice mijloace pe care le considera potrivite, punerea la dispoziția publicului larg, în special pe internet, a informațiilor privind modalitățile de contactare a mediatorilor și a organizațiilor care oferă servicii de mediere.
Informații referitoare la autoritățile și instanțele competente, vor fi făcute publice de către Comisie prin orice mijloace corespunzătoare, informațiile referitoare la instanțele sau autoritățile competente comunicate de către statele membre în conformitate cu articolul 6 alineatul (3).
Revizuirea
Nu mai târziu de 21 mai 2016, Comisia prezintă Parlamentului European, Consiliului și Comitetului Economic și Social European un raport privind aplicarea prezentei directive. Acest raport analizează evoluția medierii în Uniunea Europeana și impactul prezentei directive în statele membre.
Dacă este necesar, raportul este însoțit de propuneri în vederea adaptării prezentei directive.
Dicționar
În sensul prezentei directive se aplică următoarele definiții:
(a) „mediere” înseamnă un proces structurat, indiferent cum este denumit sau cum se face referire la acesta, în care două sau mai multe părți intr-un litigiu încearcă, din proprie inițiativa, să ajungă la un acord privind soluționarea litigiului dintre ele, cu asistența unui mediator.
Acest proces poate fi inițiat de către părți, recomandat sau impus de instanță sau prevăzut de dreptul unui stat membru. Aceasta include medierea efectuată de un judecător care nu este implicat în nicio procedură judiciară conexă litigiului în cauză. Medierea exclude demersurile instanței sau ale judecătorului sesizat de a soluționa litigiul pe parcursul procedurilor judiciare privind litigiul în cauză;
(b) „mediator” înseamnă orice terț chemat să conducă procesul de mediere intr-o manieră eficace, imparțială și competentă, indiferent de denumirea sau de profesia terțului în statul membru respectiv și de modul în care terțul a fost numit sau i s-a solicitat să efectueze medierea.
Litigii transfrontaliere
(1) În sensul prezentei directive, un litigiu transfrontalier este acela în care cel puțin una dintre părți își are domiciliul sau reședința obișnuita intr-un alt stat membru decât cel al oricărei alte părți la data la care:
(a) părțile decid să recurgă la mediere după apariția litigiului;
(b) medierea este impusă de instanță;
(c) există o obligație de a recurge la mediere care reiese din dreptul național; sau
(d) o invitație este adresată părților, în sensul articolului 5.
(2) Fără a aduce atingere alineatului (1), în sensul articolelor 7 și 8, un litigiu transfrontalier este în egală măsură cel în care procedurile judiciare sau arbitrale care au urmat medierii intre părți sunt inițiate în alt stat membru decât cel în care părțile își au domiciliul sau reședința obținută la data menționată la alineatul (1) litera (a), (b) sau (c).
(3) În sensul aplicării alineatelor (1) și (2), domiciliul se determina în conformitate cu dispozițiile articolelor 59 și 60 din Regulamentul (CE) nr. 44/2001.
21. ”IMPREUNA IN MEDIERE - SA FACEM SCHIMBAREA PE CARE NE-O DORIM” - Oct 20, 2011 6:35:00 PM
ASTAZI,  20 octombrie 2011 - ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDIATORILOR DIN ROMANIA – Filiala Bucuresti, a celebrat ”ZIUA MONDIALA A REZOLVARII CONFLICTELOR”, in cadrul Conferintei ”IMPREUNA IN MEDIERE - SA FACEM SCHIMBAREA PE CARE NE-O DORIM”La aceasta conferinta au fost invitati specialisti recunoscuti din domeniul medierii si al dreptului, precum si personalitati publice, implicate în promovarea medierii în Romania.        Temele dezbatute in cadrul conferintei au fost:-          Implementarea medierii - initiative publice si private;-          Oportunitati si bariere privind obligativitatea medierii in relatie cu instanta;-          Aspecte particulare in aplicarea medierii: medierea victima-agresor; medierea in relatiile de familie; forta executorie a acordului de mediere; medierea in dispute comerciale; medierea si relatiile de munca;-          Medierea o noua etapa;Printre invitati s-au numarat reprezentanti ai : Prefecturii Municipiului Bucuresti, D.G.P.M.B, Consiliului Superior al Magistraturii, Centrului de Resurse Juridice, Consiliului de Mediere, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, precum si: magistrati, membrii ai societatii civile, reprezentanti ai unor organizatii, care activeaza in domeniul medierii, mediatori, avocati, jurnalisti.Evenimentul a fost moderat de catre: Daniela Popoviciu - presedinte APMR si Nicoleta Nitu – presedinte APMR-Filiala Bucuresti.Ca nume cu rezonanta in viata publica, putem aminti aici pe: Cristi Danilet-judecator si membru in Consiliul Superior al Magistraturii, Cristina Corut-subprefect in cadrul Prefecturii Municipiului Bucuresti, Alina Gorghiu- parlamentar, Cristian Jura-reprezentant al Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Gratiela Vaduva-Sef serviciu de analiza si prevenire a criminalitatii din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Ema Elza Seclaman-manager program Centrul de Resurse Juridice, coordonator al proiectului "Calitate in educatie prin mediere si practici restaurative", R. Peter Oostveen-trainer mediere SC Edumonde Mediation SRL, Anca Ciuca-presedinte Consiliul de Mediere, reprezentanti ai altor organizatii din domeniul medierii: Daniel Vieru, Ion Dedu, Adina Nica, Elena Bustea; membri ai APMR din toata tara, avocati, magistrati si persoane doritoare sa participe la o dezbatere interesanta.Pentru ca sa beneficiati de toate informatiile, puteti accesa pagina de web: http://www.mediator-apmr.ro/
22. CARAVANA MEDIERII - Sep 28, 2011 11:32:00 AM

CARAVANA MEDIERII - MEDIEREA APROAPE DE TINE  FMMM in parteneriat cu UCMR, organizeaza in toata tara "Caravana Medierii - Medierea Aproape de Tine", un eveniment  avand ca scop informarea publicului despre mediere si avantajele ei.Caravana Medierii va debuta in luna iunie 2011, in Bucuresti, urmand ca in fiecare luna sa ajunga in alt oras din Romania. Calendarul actiunii "Caravana Medierii - Medierea Aproape de Tine" este urmatorul: Iunie-Bucuresti;Iulie - Braila;August - Constanta;Septembrie - Cluj;Octombrie - Buzau;Noiembrie - Bacau;Decembrie - Brasov.Avand in vedere ca actiunea noastra are ca scop informarea populatiei cu privire la mediere si la avantajele ei, dorim ca, alaturi de noi, sa vina cat mai multi reprezentanti ai presei din Romania.
  Biroul de presa al UCMR,Florentina Stanescu - Purtător de cuvant
23. REVISTA MEDIEREA - Sep 28, 2011 11:16:00 AM
Revista Medierea Publicatie trimestriala despre mediere si ADR
Revista Medierea apare la Editura Universitara, cu sprijinul Juridice.ro si MEDIARCOM fiind o publicatie despre mediere si ADR adresata specialistilor din domeniul solutionarii conflictelor, consumatorilor serviciului de mediere si celor interesati de solutionarea alternativa a disputelor. Publicatia apare trimestrial, sub egida Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania.
Revista Medierea nr. 5 va apare in ultima parte a anului 2011.24. ZIARUL MEDIATORUL - Sep 28, 2011 10:55:00 AM
Ziarul “Mediatorul” este creat de mediatori pentru oameni, fie profesionişti in domeniu sau total străini acestuia, aducând pe piaţă o altă viziune asupra profesiei noastre cu intenţia de a oferi celor care îşi doresc cu adevărat să muncească şi să câştige din exercitarea meseriei exemple, speţe, experienţe pozitive si negative, din care toţi avem ceva de învăţat, fiind centrat în special pe latura practică a medierii şi mai puţin pe cea teoretică, întrucât toţi resimţim nevoia de mai multă acţiune şi mai puţină vorbă.

autor: Dorin Badulescu
25. AMIABIL TV - Sep 28, 2011 10:17:00 AM

Despre Amiabil TV

Lansat pe data de 1 iunie 2011, Amiabil TV isi propune sa realizeze o mediatizare in randul publicului larg a tuturor metodelor alternative la Justitie pe care acesta le are la dispozitie in acest moment in Romania.
Fideli crezului nostru de a promova solutii cat mai avantajoase pentru justitiabili si potentialii justitiabili, ne vom indrepta intreaga noastra atentie catre variantele amiabile de rezolvare a disputelor. Vom oglindii in materialele noastre lumi paralele sau conexe lumii justitiei in care medierea disputelor, negocierea solutiilor sau arbitrajul vor ocupa un loc central.

Si lumea juridica va avea un loc binedefinit in cadrul Amiabil TV, parteneriatul cu portalul Juridice.ro contribuind la realizarea acestui deziderat. Domeniul avocaturii de business in care solutiile pot fi negociate si cel al consultantei intr-o arie larga de ramuri, vor constitui o preocupare continua a echipei Amiabil TV. Segmentul de business aflat mereu in cautare de solutii profitabile, va fi acoperit cu sprijinul Scolii Romane de Afaceri din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Fiind prima televiziune online din Romania pe segmentul Alternative Dispute Resolution, ne propunem sa contribuim la disiparea spiritului conflictual al consumatorului de Justitie, manifestat printr-o abordare eminamente litigioasa a majoritatii disputelor. Dezideratul nostru este acela de a pune la dispozitia publicului informatii despre cele mai avantajoase cai la care poate recurge in scopul satisfacerii propriilor interese in mod durabil si eficient.
autor:Zeno Daniel SustacCoordonator Amiabil TV