Blogs Home » Profesional » ONG » A.S.A.F.F.I.

A.S.A.F.F.I.

Blogul Asociatiei Studentilor si Absolventilor Facultatii de Filosofie din Iasi (A.S.A.F.F.I.). Asociatia doreste sa ofere oportunitati pentru dezvoltarea personala, profesionala si sociala a tinerilor de la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza Iasi.

Articole Blog

01. - Nov 18, 2014 6:13:00 PM
                                 Votul cenzitar
(PRO-CONTRA)
              Joi? Ce este joi? Joi Are loc o dezbatere marca ASAFFI! Dacă ești interesat de modul în care lipsa educației ar putea reprezenta un obstacol în exprimarea dreptului la vot, vino sa dezbați acest subiect alături de ASAFFI (Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor Facultăţii de Filosofie Iaşi). Dezbaterea va avea loc pe 20 noiembrie , ora 20:00, în sala D1 a Corpului D din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”.
            Dezbaterea a devenit o tradiție pentru ASAFFI iar acest eveniment se adresează  tuturor celor pasionați de dezbateri, dar și celor ce vor sa afle lucruri noi despre votul cenzitar. Echipele vor fi formate din cate doua persoane. Argumentele vor fi puternice si greu de combătut.  Tu de care parte a taberei ești?
           Ca să nu ne plictisim, în timp ce juriul va delibera echipa câștigătoare, 5 dintre persoanele din public vor fi provocate să susțină un discurs spontan prin tragerea la sorți a unui bilețel cu tema ce urmează a o discuta. Toate acestea au un scop. Pe lângă faptul ca fiecare paticipant află câte ceva despre tema dezbaterii, are ocazia sa-și dezvolte aptitudinile de public speaking  și să-și dovedească creativitatea și spontaneitatea. 
02. A.S.A.F.F.I este prietenul tau din studentie! - Sep 30, 2014 9:08:00 PM
Ești student sau absolvent al Facultații de Filosofie și Științe Social-Politice și vrei să îți ocupi timpul făcând ceva util? Vrei să înveți lucruri practice și să adaugi activități la CV-ul tău? Ești o persoană energică, cu spirit de echipă și cu abilități de comunicare? Ești motivat și ai idei pe care vrei să le împărtășești și celorlalți?Asaffi îți oferă oportunitatea de a te face auzit, de a te dezvolta atât pe plan personal cât și profesional, de a face schimb de experiență cu alte asociații, atât din orașul tău cât și din alte orașe și de ce nu, de a-ți învinge frica de a vorbi în public și de a-ți îmbunătăți dosarul de experiențe.Tot ce trebuie să faci pentru a intra în echipa noastră este să completezi formularul de AICI după care echipa noastră te va suna pentru a stabili un interviu.Termenul limită de completare al formularului este 10 octombrie ora 23:59,urmând ca interviurile să se desfășoare în zilele de 11,12 si 13 octombrie.Nu ești convins încă? Vino pe 9 octombrie in sala D1 de la ora 20:00 pentru a afla mai multe despre asociația noastră.După o scurtă prezentare,vom organiza o seară socială impreună cu voi.
Te așteptăm!

03. Ce am facut la SummerIs? - Aug 18, 2014 8:30:00 AM
       Sau mai bine spus,ce n-am facut la SummerIs?
       Inainte totusi de a va gandi la tot felul de lucruri,am sa incep sa va povestesc.
      Se facea prin aceasta primavara ca se da adunarea la un proiect marisor,aflat deja la a doua editie si ma gasesc in corpul R alaturi de prieteni la impartirea de sarcini(deja?),cu toate aceastea merg mai departe deoarece se intrevede a fi ceva frumos.
Intalnirile continua,tara se pune la cale,mai ceva ca la Guvern(a stai,acolo numai se mimeaza punerea la cale),in fine,pentru a nu intra in detalii organizatorice,fiecare seara de intalniri duce planul mai aproape de final.
      Usor usor,iata ca se da adunarea in camin.C2 mai exact,pentru cei nou veniti,ca si mine,atmosfera de camin,jocuri de cunostere, povestile "veteranilor" despre cum era viata anul trecut.
      Mai repede decat ai putea crede,uite ca vin participantii.No,stim stim,pe hartie sunt atatia si totusi nu-ti dai seama de adevarata insemnatate a miscarii umane decat atunci cand ii vezi la prima sedinta,unde generalii Dumitru si Musat seteaza conduita.Eu,privind din spatele lor,ma minunez,"ce de copii,dar mai sunt oare copii daca au ajuns aici?"
      Mersul pe jos devine o arta,pentru ca de,nu-i asa,dupa o noapte scurta nu strica o mica inviorare.In primele zile mergem cu "colindul" pe la toate facultatile,locuri interesante,oameni interesanti,situatii de dus la baie,tot tacamul.
      Ei,uite ca ajungem si la mine la facultate,ca na,mandria pana la urma aici sta.Sala mica,inghesuiala mare dar nu-i bai,asa e la Filosofie,sali mici pentru familii mari.
      Recapituland,dupa doua zile pline de vizite,iata ca vitejii nostri elevi incep sa se inmoaie.Si totusi dragilor,distractia de abia sta sa inceapa.Cu un entuziasm iesit din comun pentru o zi de luni,mergem la cursuri,seminarii,ba chiar colac peste pupaza sau pupaza cu un colac in cioc,depinde acuma,iata ca vineri le dam si examen dupa ce,in prealabil "teoretic" joi seara i-am lasat sa invete.
      Invingatori,asta scrie pe diploma fiecaruia de absolvire a SummerIs-ului.De ce? Pentru ca am trecut cu totii printr-o experienta de neuitat.Am vazut ce inseamna sa cunosti 19 omuleti usor usor si sa te imprietenesti cu ei.Am ajuns de la salutarile timide de inceput,de la prima sedinta a FSSP la cartierul general "fumoarul etaj 2" sa botezam pe toata lumea in acelasi loc,2 saptamani mai tarziu.No bine,a mai fost un botez aventuros intre timp,dar ramane numai pentru cunoscatori :) Prin ce au trecut invingatorii nostri? Prin tot ceea ce inseamna sa fii student:cursuri,seminarii,distractie de seara,bal,dezbateri,targuri si inca multe altele.
     Sunt un pic melancolic acum cand scriu aceste randuri pentru ca imi aduc aminte de o experienta ce mi-a marcat aceasta perioada din viata.Asa ca,va multumesc dragi FSSP-isti: Bogdan,Cristian,Razvan,Georgiana,Daniela,Maria,Andreea,Teodora,Claudia,Raluca,Laurentiu,Victoria,Stefana,Cristina,Raluca,Diana(Missu!),Larisa,Livia,Elisa) cat si prietenilor din organizatiile partenere:ASFI,PRIME,LSE,CSN,SPP,ELSA,ASD.
    Sa ne vedem la anu' si de ce nu,poate mai des,sa rescriem un capitol in vietile noastre!   Emanuel Zanoschi,
Presedinte ASAFFI
04. Ai timp să-ţi povestesc cum a fost la SummerIS ? - Aug 13, 2014 10:23:00 AM
Iaşi a fost şi este un vis. Visele devin realitate. Experienţa SummerIS a fost una minunată. Mi-a arătat adevărata viaţă de cămin şi cum trebuie să înveţi pentru examenul de a doua zi când colegii stau pe hol şi cântă sau râd. Mi-am făcut foarte mulţi prieteni pe care abia aştept să îi văd încă o dată pentru 3 ani sau chiar mai mult. O grămăjoară de oameni cu iniţiativă şi bună voie mi-au arătat cum este să mergi la cursuri, cum să te distrezi şi cum să înveţi.
După primul curs, când intervenea oboseala, activităţile programate pentru seara mi se păreau o misiune imposibilă, însă organizatorii mă surprindeau pe zi ce trece şi seara uitam de orice urmă de oboseală. Prezentarea facultăţilor, chiar dacă a fost una obositoare, ne-a oferit oportunitatea de a vedea cum fiecare profesor vorbea cu pasiune si plăcere despre ceea ce ei fac şi ceea ce ştiu încât nu puteam să îmi iau ochii de la ei. În prima zi de cursuri eram extraordinar de încântată de ceea ce voi face si voi invăţa. Entuziasmul nu mi-a pierit nici măcar la ultimul curs pentru că am învatat atât de multe lucruri noi şi erau explicate cu atâta plăcere şi dedicare încât profesorii îti induceau o stare de bine şi un chef extraordinar de învăţat.
 Ultima zi pentru mine a fost cea mai tristă deoarece am fost ultima care am părăsit caminul şi i-am văzut pe toţi plecand cu lacrimi în ochi dar cu veselie în voce spunând că ne vom vedea la anul. Îmi pare rău că s-a terminat dar ştiu că o să revin la anul şi o să mă întalnesc din nou cu noii prieteni. Când mă întreabă cineva cum a fost la Iaşi încep să râd şi îi întreb: "Ai timp să îţi povestesc totul? Pentru că nu pot face un rezumat". Am văzut cum o mâna de oameni s-a organizat extraordinar de bine şi au făcut o tabăra de vară minunată. Din partea mea au tot respectul iar la anul îmi doresc să fac şi eu alţi elevi să plece cu amintiri superbe de la SummerIS şi să aibă parte de cele mai frumoase treziri.

Maria Cocor, Hârşova (Constanţa)- participant SummerIS, 2014
05. Amintiri din SummerIS editia a II-a, 2014 - Aug 9, 2014 10:17:00 AM
De curând am participat la Universitatea de vară SummerIs și a fost cred că prima mea tabără în care m-am simțit cu adevărat apreciată, am simțit că ideile mele au un rost și un scop undeva și am întâlnit 200 de oameni în fața cărora merită să te înclini. 
Am avut zece zile pline, atât la propriu cât și la figurat. Am avut nervi, am vrut s-o las baltă, credeam că n-o să fac față, am avut sute de motive să plec și totuși, sprijinul celor din jurul meu, zâmbetele lor obosite de la 9:30 -după o noapte nedormită- , ”bună dimineața” spus cu jumătate de gura -dar și aceea abia stătea deschisă- , entuziasmul organizatorilor că astăzi ne-au pregătit ceva și mai nou, și mai frumos cu care o să ne chinuie și mai tare, m-au făcut să rezist, să-mi spun mie că merită, că pot continua. 
          Am aflat, în cele din urmă, cum e să fii student, cum e să ai 3 cursuri într-o zi și cum e să aștepți cu nerăbdare pauza să-ți mai iei o cafea -și dacă se poate de data asta mai tare ca prima-, să-ți iei de mâncare -până reușești să ajungi la cantină- și să ieși să iei o gură de aer -că aveam impresia că mă sufoc în sala aceea după prima oră de curs-, în schimb, am aflat și cum e să fii student în cămin după ora 22 -asta până la examen, dar și cu o seară înainte de acesta-. Pentru mine, să fiu studentă o săptămână a fost obositor și chinuitor dar în același timp a fost superb, a fost o experiență pe care ași repeta-o oricând cu cel mai mare drag din lume, în schimb, ca să reușesc să mă mențin veselă și cât de cât trează am avut, și am, nevoie de niște persoane deosebite lângă mine, persoane care știu să-mi ridice moralul chiar și atunci când e la 30 de metri sub pământ, persoane care știu să-ți aducă un zâmbet pe față deși tu n-ai chef nici măcar să mai tragi aer în piept; de persoane ca la SummerIS !

         Au fost zece zile parc-au fost zece secunde, așa repede a trecut. Când am ajuns pentru prima oară în C2 mai erau zece zile în spate de stat, zece zile de consumat și au trecut parcă nici n-au fost. Au fost zece zile în care am avut o poreclă pusă de oameni speciali, au fost zece zile în care am cunoscut prieteni pe viață, în care am socializat cu 190 de oameni și am aflat păreri diferite în orice doameniu mă interesa, zece zile în care am învățat multe despre viață.

          Ce a însemnat pentru mine experiența ”SummerIS„ ? Hmmm..după cum am mai spus, mulți nervi, mult stres, multă oboseală, multă bătaie de cap, multă transpirație, multă seriozitate dar, pe lângă toate prostioarele astea, a însemnat o familie, un loc unde m-am simțit cu adevărat cineva, unde m-am simțit apreciată -eu și fiecare idee de-a mea-, unde am simțit cu adevărat că exist, că trăiesc, a însemnat o mână de ajutor chiar și atunci când credeai că nu există nimeni acolo să ți-o dea, a însemnat oameni frumoși, oameni de nota 200, oameni cu personalități diferite uniți pentru același scop, oameni care mi-au ajuns la inimă, oameni pe care n-aș vrea niciodată să-i pierd, oameni dragi mie...SummerIS a însemnat iubire pentru mine și o experiență care abia aștept s-o repet la anul !

Negru Codrina Mihaela - Târgu Frumos(participant SummerIS, 2014)
06. Vacanţă: Impresii despre Roma - Aug 7, 2014 12:04:00 PM
         Bună, dragă prieten!
Eu sunt în Roma. Mă plimb şi mă relaxez .. mă bucur în sfârşit de vacanţă. De cum am intrat în Italia, totul mi s-a părut extraordinar. Chiar dacă îmi era foarte somn, am stat cu ochii lipiţi de geam şi am absorbit fiecare imagine a reliefului Italian. Oamenii aici, par să fie fară griji. Dacă întâmpină, unul din ei, vreo problemă, o rezolvă cu calm de parcă nu s-a întamplat nimic.
Acum, Roma, o capitală favorabilă îndragostiţilor, este plină de oameni de culturi diferite, vietnamezi, japonezi, chinezi, indieni, englezi, oameni de pe teritoriul Africii… Este un adevarăt mozaic de culturi şi oameni. Accentul italian, ticurile verbale pe care le au italienii, le împrumuţi de la ei cât ai clipi fară să bagi de seamă.
E frumos în Roma! E multă verdeaţă, curăţenie, toate casele bine întreţinute, oamenii relaxaţi… după cum spun şi ei aici “La vita e bella!”Iţi doresc sa vii şi tu în Roma, să îi vezi minunăţiile precum Piazza Spania, unde de anul nou nu ai pe unde să treci, Gian Nicollo de unde se vede intreaga Romă, Piazza de Inammorati, unde se poate vedea panorama Romei dintr-un alt unghi, aşa vestitul Coloseum, Piazza Venetia si multe altele…


 Anelisse Bivol-Nigel (membru ASAFFI)
07. Avortul - între acceptare şi contestare - May 12, 2014 6:07:00 PM
Este avortul un lucru bun? Care sunt consecinţele avortului? Toate acestea dar şi multe altele le vom afla de la echipa ASAFFI, care va argumenta pro şi contra întreruperii sarcinii. Dezbaterea va avea loc marţi, 13 mai, ora 20:00, în amfiteatrul D1 al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”.După multe alte dezbateri precum “Legalizarea prostituţiei”, “Sinuciderea asistată”, “Desfiinţarea televiziunii de stat”, “Fumatul în spaţii publice pro sau contra” sau “Pedeaspa cu moartea între contestare şi acceptare”, ASAFFI îşi uneşte forţele pentru a dezbate o nouă temă, “Avortul – între acceptare şi contestare”.Mai mult decât atât acest proiect face parte dintr-o săptămână specială pentru ASAFFI, deoarece echipa sărbătoreşte 6 ani de activitate, 6 ani în care ideile au fost nelipsite, mobilitatea atotprezentă iar faptele edificatoare.În timp ce juriul va delibera echipa câştigătoare, 5 persoane din public vor fi provocate la a susţine un discurs spontan pe o temă aleasă prin tragere la sorţi. Scopul? Îmbunătăţirea aptitudinilor de public speaking dar şi a argumentării coerente în ideea de a susţine propriile opinii. Atmosfera va fi întreţinută de frânturi de amuzament oferite de cei mai curajoşi participanţi ce vor răspunde provocării.
08. Medităm.. - Apr 14, 2014 5:14:00 PM
 De ce suntem atît de plini de scîrbă, de neîncredere şi frică? De ce se frîng ideile înainte să fie exprimate? De ce tot aerul e greu şi ne e rău dar nu ştim de ce? Pentru că aşa trebuie…Suntem în tranziţie, o tranziţie apăsătoare, ce-i drept, pentru că e îndelungată. Nu e doar tranziţia noastră personală, e o tranziţie cu tradiţie în Romînia pe care o putem propune ca obiectiv turistic atît de uşor. Are rădăcini adînci în neamul nostru, iar mentalitatea noastră de umili şi supuşi o hrăneşte mult şi zilnic. Dar va veni o vreme cînd vom ajunge unde ne e locul, cînd o revoltă sau o schimbare precum revoluţia din 1989 va mătura tot şi ni se va răsplăti aşteptarea. Asta, ori vom deveni solubili precum zahărul pentru ţări care pot, nu doar care vor, pentru ţări care fac, nu doar care cer. Mentalitatea afectează felul în care acţionăm şi din sociologie am învăţat că noi nu am avut zeităţi puternice şi cuceritoare precum Thor pentru nordici, care să ne servească drept model. Biserica ortodoxă şi spiritul acesta religios specific nouă,romînilor ne-a ţinut mereu în genunchi cu ochii ridicaţi spre cer. Poate e o blasfemie pentru unii că spun asta, la bază religia e bună, credinţa e minunată şi poate face minuni, însă interpretările cu care ne îndoctrinează nu sunt. Aici ar trebui să detaliez dar scriu în propoziţii scurte nu doar pentru că acesta este stilul meu, ci poate şi pentru că am devenit mecanici şi mereu grăbiţi să indeplinim task-uri, multe, cît mai multe şi din toate părţile. Da, rămînem fără timp să ne uităm la noi, să ascultăm ce urlă fiinţa care suntem noi şi spune simplu ce vrea...iar asta în ciuda spiritualităţii şi a religiozităţii propuse de cele 18.300 de biserici din Romînia.
Intrebarea e cînd vom acţiona pentru o shimbare. La cum suntem noi, şi suntem perfecţi aşa cum suntem, probabil cînd nu vom mai suporta. Ne trebuie doar imboldul, resursele le avem, deşi, vedem, migrează. Deşi migrează, eu cred că în acel moment de adevăr or să se-ntoarcă acasă.


                                                                                                         -Cojocariu Simona, membru ASAFFI-
09. ASAFFI Recrutează! Nu rata o nouă șansă! - Mar 3, 2014 11:12:00 AM
Ești student sau absolvent al Facultații de Filosofie și Științe Social-Politice și vrei să îți ocupi timpul făcând ceva util? Vrei să înveți lucruri practice și să adaugi activități la CV-ul tău? Ești o persoană energică, cu spirit de echipă și cu abilități de comunicare? Ești motivat și ai idei pe care vrei să le împărtășești și celorlalți? Asaffi îți oferă oportunitatea de a te face auzit, de a te dezvolta atât pe plan personal cât și profesional, de a face schimb de experiență cu alte asociații, atât din orașul tău cât și din alte orașe și de ce nu, de a-ți învinge frica de a vorbi în public și de a-ți îmbunătăți dosarul de experiențe.
În calitate de membru Asaffi, abia recrutat în toamnă, țin sa menționez că la început eram exact ca și voi, indecisă, curioasă, aveam așteptări, iar Asaffi mi le-a rezolvat! Este o echipă unită, responsabilă, își respectă angajamentele și cel mai important este că reușesc să îmbine utilul cu plăcutul,  lucrul cel mai important într-o asociație. Cât despre proiecte...au fost multe și frumoase. Câteva exemple ar fi: ”Clubul de dezbateri”, ”Tineri pentru democrație”, ”Seara filmelor motivaționale”, ”Concert de colinde-Crăciunim”. De asemenea, am luat parte și la activități de introducere, unde am avut ocazia de a ne cunoaște mai bine. Activități precum teambuilding, seri folk, traininguri.
Asaffi te invită la o nouă etapă de recrutări pe care nu trebuie să o ratezi. Înscrie-te completând formularul apasă aici. Astfel, dacă dorești să te alături echipei Asaffi, te așteptăm la prezentarea asociației, care va avea loc pe 5 martie, în corpul D, sala D1 la ora 20:00 !
10. Fundatia IOSIF angajeaza Fundraiser - Feb 8, 2014 6:19:00 PM
Zilele acestea am primit un e-mail in care Fundatia IOSIF din Iasi ne roaga sa facem cunoscuta dorinta lor de a-si mari echipa cu inca un om pasionat si dedicat muncii ce ar trebui sa o faca in calitate de fundraiser. Si pentru ca si noi suntem aplecati catre activitatile de tip social, asa cum este activitatea fundatiei, ii sustinem si le dorim cat mai multe proiecte frumoase.


11. 2013 - anul curajului pentru ASAFFI - Jan 8, 2014 8:37:00 PM
   Am trecut în noul an, felicitări, urări și momente frumoase alături de oamenii la care ținem. Dar venirea unui nou an ar trebui să însemne mai mult de atât: însemnarea momentelor importante din vechiul an și stabilirea unor obiective prin care să te întreci pe tine însuți, în anul ce vine. O vorbă englezeasă spune ”Count your blessings” așa că asta vom face și noi acum.           Ce a însemnat anul 2013 pentru ASAFFI? Curaj. Curajul de a iniția un nou proiect în care ideile și puterea de argumentare patronează: Clubul de dezbateri ASAFFI. Echipele se adunau, dădeau mâna iar ideile luau loc în sala de dezbatere. Tonuri ridicate, foi care foșnesc, ochi ațintiți, argumente logice și întrebări inteligente. Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine atmosfera unei dezbateri.          Am avut curajul de a ne urca în tren și de a merge, cu dezbaterile și pledoariile pentru democrație, în deplasare. La ”Tineri pentru democrație”, ne-a bucurat și curajul tinerilor elevi de a ieși în fața colegilor lor și de a lupta prin cuvinte pentru ideile lor.          Am avut curajul de a organiza conferințe cu oameni de seamă ai culturii ieșene. Curajul de a provoca tinerii studenți la reflecție și discuții și curajul studenților de a se implica activ în acestea.          Am avut curajul de a renunța la zile de vacanță și de a ne implica într-un proiect național: Universitatea de Vară de la Iași SummerIS. Acolo am întâlnit curajul a 50 de elevi, veniți din 16 județe ale țării, gata să aibă experiența vieții lor. Am legat prietenii, am stat alături de ei în cămin și am participat alături de ei la cursuri, într-o perioadă în care nu te-ai fi gândit că vei asista la cursuri universitare.         Am avut curajul de a recruta membrii noi în echipa noastră și de a le oferi experiențe care să le schimbe stilul de viață. Iar ei au avut curajul să accepte.         Am avut curajul de a ieși în stradă și de a cere 6% din PIB pentru educație. Am întâlnit sute de alți studenși cu același curaj. Am avut curajul de a apărea în fața camerelor de luat vederi și de a vorbi despre importanța voluntariatului.        Am stins luminile și am urmărit împreună, cu prietenii noștri, filme motivaționale, ne-am dres vocile și am ”Crăciunit” împreună cu ei.         Întrebăm din nou: Ce a însemnat 2013 pentru ASAFFI? A adus noi și multe prietenii, ocazia de a ne face auziți, bucuria de a mulțumi celor care au fost alături de noi, provocarea de a manageria proiecte, bucuria de a vedea ca totul a ieșit bine. Mulțumim prietenilor noștri din alte asociații, mulțumim celor care ne-au ajutat și nu în ultimul rând, mulțumim echipei noastre fără de care nu am putea vorbi despre ASAFFI.        Ne dorim ca anul 2014 să aducă realizarea obiectivelor, motivație, optimism și dorință de schimbare. Nu putem merge în altă direcție, doar înainte!
12. Viata de voluntar alaturi de ASAFFI - Jan 5, 2014 12:24:00 PM
 Un interviu cu presedintele asociatiei noastre, Vasile Brasovanu, realizat de catre Georgiana Diaconescu, membra a asociatiei, in luna decembrie a anului ce tocmai a trecut.       1.     Cand si in ce context ati intrat in ASAFFI?Cu drag imi aduc aminte ca la inceputul anului I, venind cu experienta voluntariatului din timpul liceului si dorind de a continua acesTa munca frumoasa m-am interesat de organizatiile existente la nivel de facultate si asa am aflat de ASAFFI. Era chiar in prima luna de facultate, la jumatatea lunii octombrie. Am urmat toti pasii necesari pentru a putea deveni membru si anume completarea unui formular online, trimiterea CV-ului si interviul cu cei care erau la acea vreme coordonatori in cadrul departamentului de Resurse Umane.2.  Cum ati ajuns in functia de presendinte ASAFFI?Cu siguranta nu peste noapte am ajuns presedinte. Am inceput ca orice membru cu o viziune despre ceea ce ar vrea sa faca pe viitor si poate ca astfel se si explica traseul meu in organizatie. Am intrat cu dorinta de a implementa un proiect de educare civica ce s-a dovedit mai tarziu a fi un proiect de succes si traditie pentru ASAFFI. Revenind acum la intrebare: dupa doar 3 luni de cand devenisem membru mi s-a propus de catre conducerea asociatiei de la acea vreme sa candidez pentru postul de secretar ce ramasese vacant lucru pe care l-am si facut, vazandu-l ca pe o provocare. Dupa alte 3 luni, la alegerile din vara pentru noul board al asociatiei, fiind pasionat de lucrul cu tinerii dornici de a schimba in bine lucrurile in randul comunitatii, am candidat pentru functia de coordonator al departamentului de Resurse Umane. Am primit increderea colegilor iar dat fiind ca in toamna presedinta asociatiei a plecat intr-un stagiu de practica in strainatate am preluat si functia de presedinte interimar. Cu alte cuvinte inainte de a fi presedinte ales in mod oficial m-am acomodat cu sacinile ce revin acestei functii. Anul acesta in luna mai cu ocazia noilor alegeri pentru conducerea asociatiei am candidat si am si obtinut votul colegilor ajungand astfel sa detin si functia de presedinte.3.  Cu ce se diferentiaza ASAFFI de alte organizatii studentesti?O intrebare care ma provoaca si care provoaca asociatia in raport cu relatiile pe care aceasta le are cu celelalte ONG-uri din Iasi. Cu toate acestea ma voi aventura si voi da un raspuns cat se poate de cinstit zic eu. Pentru ca ne cunoastem bine prioritatile si obiectivele pe care la avem noi ca organizatie studenteasca promovam valorile proprii democratiei prin proiectele pe care le implementam atat in mediul universitar precum si in invatamantul preuniversitar, incurajam excelenta in educatie (chiar anul acesta la Sesiunea Nationala de Comunicari Stiintifice de la Centrul de Studii Europene Iasi, membrii ASAFFI au castigat toate cele 3 premii la capitolul lucrari licenta), mentinem o colaborare permanenta intre conducerea facultatii, profesori si studenti, promovam egalitatea in diversitate multiculturalismul fiind una din valorile noastre, solidaritatea este o alta atitudine si un acomportament pe care il puteti regasi in ASAFFI plus atmosfera intretinuta de entuziasmul si dedicarea membrilor pentru reusita proiectelor noastre. Ar fi poate mai multe de mentionat insa acestea sunt poate si aspectele cele mai vizibile.4.  Ce atuu are ASAFFI coordonat de dumneavoastra in comparatie cu presedintele anterior?Mi-e greu sa spun. Poate ca perseverenta. Cu toate ca din punct de vedere financiar nu stam extraordinar de bine, cu siguranta fondurile pe care reusim in momentul de fata sa le atragem sunt mai mici decat acum 2, 3 ani cand facultatea ajuta organizatia cu sume zic eu importante de bani. Cu toate acestea compensam aceasta greutate cu spiritul nostru ce nu se lasa usor demotivat. Din dorinta si ambitia noastra de a imbunatati cat putem noi de mult comunitatea in care traim incercam, dam gres uneori poate, incercam iarasi si astfel din greseli dar si din reusite ajungem sa putem spune ca ne atingem obiectivele. Multa munca, dar nu in zadar. Muncim cu pasiune, ne dedicam actiunilor pe care noi le intreprindem, punem suflet in tot ceea ce facem, incercam si iarasi incercam. O valoare in care eu cred e aceea ca prin munca si perseverneta e imposibil sa nu ai succes. Asta incerc sa le arat si colegilor mei si cred eu ca am si reusit, dar roadele muncii nu se vad peste noapte ci in timp.5.  Enumerati cateva proiecte importante.Aici mi-e usor sa raspund pentru ca fiecare proiect, oricat de mic ar fi fost el, a avut din partea mea intreaga sustinere. As incepe cu unul din proiectele de suflet ale asociatiei si anume Tineri pentru democratie. E un proiect regional de educare civica adresat tinerilor, proiect la care au avut acces pana acum in jur de 250 de elevi de liceu, 60 de studenti si cam 30 de cadre didactice. As continua apoi cu o initiativa ce a aparut anul trecut, initiativa ce s-a si concretizat in actualul Club de Debate din cadrul asociatiei. Prin intermediul acestui proiect incercam sa facem exercitii practice de public speacking, de argumentare si documentare asupra unor teme generale, incurajand totodata si spiritul competitiv. Un alt proiect ar fi SummerIS, cea mai mare universitate de vara pentru elevi, proiect coordonat la nivel national de ANOSR, proeict la care este implicata activ si asociatia noastra, in aceasta vara noi fiind coordonatori la nivelul facultatii noastre. Proiectele de caritate sunt si ele importante pentru noi, atat anii trecuti cat si anul acesta am avut si avem proiecte ce se adreseaza copiilor nevoiasi, anul acesta organizand chiar un concert caritabil de colinde. As termina seria proiectelor importante din asociatie cu un proiect ce s-a desfasurat nu cu mult timp in urma si anume Seara filmelor motivationale, o activitate ce s-a bucurat de un real succes si care ne-a adus noua asociatiei multe aprecieri si felicitari.6.  Ce alternative oferiti studentilor care vor sa devina membri ASAFFI?Pe langa proiectele mai sus mentionate oferim tuturor celor care simpatizeaza cu valorile noastre, prin diversele activitati pe care le intreprindem luna de luna, saptamana de saptamana dezvoltare personala si profesionala care sa vina in intampinarea nevoilor membrilor dar care sa ii si ajute la integrarea pe piata muncii atunci cand vor fi terminat studiile.7.  Cum motivati si sustineti membrii asociatiei? (leadership)Desi oficial nu mai sunt coordonator al departamentului de resurse umane, departament ce are ca obiectiv motivarea tuturor membrilor asociatie, continu sa ma implic in actiunile ce tin de motivarea si atragerea membrilor catre activitati. Cum? Avem un sistem de recompense daca il putem numi astfel, fiecare membru activ este rasplatit fie cu bratari personalizate, insigne, diplome fie cu un set de carti. Pe langa aceste forme materiale de recompensa avem in fecare semstru activitati de teambuilding, organizam petreceri in cadrul asociatiei, avem seri de socializare in care imbinam munca cu distractia, de multe ori la finalul activitatilor care au loc la sediul asociatiei se lasa cu cate un mic concert folk, jocuri diverse in care ii antrenam pe membri. Nu dezvalui mai multe pentru ca astfel ii fac curiosi pe cei care doresc sa ni se alature sa intre in asociatie si sa afle ei insisi ce inseamna experienta de a fi membru ASAFFI.8.  La ce sa ne asteptam din partea ASAFFI in anul ce urmeaza?La multe proiecte frumoase ce vin in sprijinul studentilor, in sprijinul comunitatii locale, la multa responsabilitate in implementarea proiectelor, o vizibilitate mai mare in randul ONG-urilor iesene. Pe langa toate aceste lucruri pe viitor vom avea o relatie mai stransa cu toti studentii facultatii noastre, incercam sa faciliatm schimburi de experienta cu studenti din alte centre universitare. Insa poate cel mai important e ca voi sa fiti cu ochii pe noi, sa ne urmariti pe pagina de facebook si pe blogul nostru unde suntem mereu activi si prezenti si unde raspundem tuturor intrebarilor.13. Vorbitul în public! - Nov 28, 2013 9:44:00 AM
Cred că titlul este foarte expresiv şi unii dintre voi deja au anticipat doar citindu-l despre ce va fi scris mai departe. Aşadar, vreau astăzi să scriu câteva lucruri despre vorbitul în public sau mai formal spus: public speaking. Cred că toată lumea s-a confruntat cu teama de a vorbi în faţa unui public se spune că este ceva natural şi odată cu naturaleţea ne putem pierde în propriile noastre idei.Există multe metode care ar putea fi urmate pentru a scăpa de această teamă dar cel mai important pentru a atrage auditoriul, pentru a nu-l plictisi şi pentru a ascunde emoţiile prezente în momentul discursului nostru. Pe scurt, trebuie să ne fixăm obiectivele, să ne structurăm ideile şi să argumentăm pe înţelesul tuturor, adică trebuie să ne raportăm în funcţie de public. E un fel de marketing al comunicării. Ştim cu toţii care este structura unui text argumentativ, trebuie să respectăm clar acele trei componente din structură.Pentru a susţine un discurs frumos şi pentru a nu plictisi pe cei din faţa noastră, trebuie să adoptăm anumite posturi ale corpului, să evităm gesturile largi care s-ar putea interpreta greşit de către cei din faţa noastră, trebuie să citim cât mai puţin de pe foaia aflată în faţa noastră pentru a le oferi celor din public o senzaţie de încredere şi tot odată pentru a comunica vizual cu aceştia şi multe alte lucruri care fac dintr-un simplu discurs unul de succes.Pe lângă metode, exită şi anumite tehnici de captare a atenţiei, prin limbajul verbal cu ajutorul unor glume mărunte special în introducere şi atunci când ne „formulăm” intrarea trebuie să o adaptăm la situaţie. Spre exemplu, în cadrul unui interviu de angajare trebuie să oferim o oarecare formalitate însă atunci când este vorba de un public apropiat vârstei noastre sau un public compus din prieteni şi cunoştinţe, ne vom adresa informal. Putem aduce în discuţie aici şi mimica feţei noastre şi aici avem: zâmbetul, „instrumentul” ce trasmite senzaţia de prietenie, apropiere şi siguranţă de sine; încruntarea feţei, exprimă concentrarea, atenţia maximă sau rigiditatea; schimonosirea feţei, induce acea ideie de nesiguranţă şi nestăpânire de sine. Trecem mai apoi la privire. Ne-privirea induce sentimentul de nesiguraţă şi/ascunderea adevărului. Aşadar, publicul, dacă observă că oratorul se priveşte mereu peste foi sau în pământ, îl va considera pe acesta nesigur şi vor avea impresia că tocmai cel care stă în faţa lor să le explice sau să îi convingă este total pe lângă subiect. În cealaltă extremă, se află contactul vizual este foarte important deoarece este decisiv pentru câştigarea încrederii şi există şi aici o metodă prin care putem avea contactul cu publicul: în formă de Z, Y şi/sau M! Vorbeam la un moment dat de postura corpului, aici includem şi gestica, trebuie să fie implicate şi gesturile însă nu în exces pentru că gesturile în exces pot provoca oboseala auditoriului şi nu numai iar lipsa lor pot invoca monotonia şi chiar plictiseala. Pentru ca întregul discurs să fie un succes sigur trebuie să exersăm şi să ne dezvoltăm spiritul oratoric. Aceste lucruri se realizează: în faţa oglinzii, în faţa unui grup şi în faţa camerei video.Acestea au fost câteva lucruri de natură teoretică însă acum trec la cealaltă parte a articolului meu.Ştim cu toţii că atunci când suntem puşi în situaţia de a vorbi în faţa unui public, intervin emoţiile. Uneori pot fi constructive însă de cele mai multe ori sunt în detrimentul nostru mai ales dacă suntem „boboci” în această artă a vorbirii. Pentru a scăpa de emoţii în acel moment trebuie să avem încredere în noi şi trebuie să evităm întrebările : „oare o să fie bine?”, „oare le-a plăcut?”, „cum vor reacţiona?” şi să ne concentrăm exclusiv pe ceea ce trebuie să comunicăm celor care stau şi ne privesc şi au aşteptări mari din partea noastră. Avem nevoie de atenţie distributivă, în timp ce ne expunem ideile trebuie să ne gândim la unele lucruri frumoase din viaţa noastră pentru a putea trece cu bine peste emoţiile care ne copleşesc şi să încercăm să inducem această stare de bine în acelaşi timp în care vorbim. Trebuie să fim capabili să ne conducem propriile emoţii şi nu ele să ne conducă pe noi. Dat fiind faptul că noi suntem fiinţe umane, acţionăm raţional de aici şi ideea „eu te conduc pe tine, nu tu mă conduci pe mine”.În final, aş dori să menţionez că am luat parte la un training de public speaking organizat de cei de la ASAFFI şi preşedintele asociaţiei noastre, Vasile Braşovanu, ne-a fost trainer. A fost un lucru foarte interesant şi important pentru mine, deoarece în anumite situaţii prezentate de el, m-am regăsit şi sper ca pe viitor să pot fi eu şeful emoţiilor mele şi nu invers, emoţiile să fie şefi mie. Pe acestă cale aş dori să-i mulţumesc trainer-ului, Vasile şi celor care au participat la activitate.                                                         (articol scris de Ioana Rusu, membru ASAFFI                                                                                 blogul ei, aici! )
14. Clubul de debate: ASFI & LSE - Nov 27, 2013 9:40:00 PM
      Joi, 28 noiembrie, în amfiteatrul D1 al Universităţii „Alexandru Ioan-Cuza”, va avea loc o
dezbatere pe tema „Fumatul în spaţii publice-pro sau contra”. Cele două echipe care se vor
confrunta vor fi LSE (Liga Studenţilor Economişti), care va argumenta de ce poate fi fumatul
permis în public, şi ASFI (Asociaţia Studenţilor Francofoni Iaşi), care va fi contra.
       Echipa câştigătoare va fi aleasă dintr-un juriu format din drd. Dorina Ţicu şi jurnalistul
Dragoş Preutescu. Aceştia vor puncta diferite elemente ale unui discurs şi vor face un total al
punctajului acumulat de fiecare echipă.
      De asemenea, în timp ce juriul va delibera, persoanele din public vor fi provocate la a susţine
un discurs spontan pe o temă aleasă prin tragere la sorţi. Discursul va avea două minute şi le va
provoca doritorilor curajul, creativitatea şi spontaneitatea. Acest moment va ajuta, însă, şi la
întreţinerea atmosferei şi amuzamentului.
       Echipa care va câştiga această dezbatere se va confrunta în final cu ASAFFI, câştigătoarea
dezbaterii anterioare dintre ASAFFI şi SPP(Societatea pentru Psihologie).
       Scopul acestui proiect este de a-i ajuta pe studenţi să se familiarizeze cu vorbitul în public şi
cu argumentarea coerentă, în ideea de a-şi susţine propriile opinii referitoare la teme generale.15. ASAFFI pentru democraţie - Nov 19, 2013 7:20:00 PM


Joi. Ce face ASAFFI joi? Era de aşteptat: prima ediţie din acest an a proiectului Tineri pentru democraţie. De această dată vom merge la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Iaşi.             Nu ne mai facem bagajele şi nu mai cântăm în tren, însă mergem entuziasmaţi cu o nouă echipă să provocăm elevii din Mihai Eminescu la dezbateri. Ca şi până acum, elevii se impart în echipe, vizionăm un clip împreună după care dezbatem teme legate de regimul democratic. Echipa câştigătoare va lua ca premiu cărţi care să îi ajute în dezvoltarea ulterioară.             De ce facem asta? Pentru a antrena elevii în discuţii care să trezească conştiinţa privilegiilor oferite de regimul democratic şi care mai apoi să se transforme în participare politică efectivă.             Însă, până joi, mai răsfoim bibliografia şi ne pregătim să îi mentorăm pe elevi în dezbatere. Aşteptăm să îi întâlnim, să le ascultam ideile şi să îi provocăm într-un workshop menit să antreneze spiritul civic.


16. Get inspired!- 150 de minute de motivaţie - Nov 10, 2013 7:16:00 PM


        Îţi place ciocolata şi mersul pe bicicletă? Îţi plac plimbările şi stelele de pe cer? Ei bine...ei bine şi nouă, dar deocamdată, A.S.A.F.F.I.  te invită  să participi la Seara Filmului Motivaţional, eveniment ce are menirea  de a le oferi tinerilor şansa de a se cunoaşte, dezvolta şi nu în ultimul rând  de a se autodepăşi.                 Evenimentul va fi unul cât se poate de plăcut, "casual", vor fi proiectate câteva filme, scene sau scurt-metraje  apoi se va interacţiona cu publicul astfel încât doritorii vor putea să-şi exprime punctul de vedere  în urma celor vizualizate. Şi ...DA! Cele mai bune comentarii, întrebări din public vor fi premiate.             Deci, dragi studenţi, absolvenţi, tineri pasionaţi şi dedicaţi, vă aşteptăm într-un număr cât mai mare spre a ne descoperi, dezvolta şi îmbunătaţi anumite calităţi. Intrarea este gratuită!

Când? 13 noiembrie , ora 17:00. Unde? Corpul R al Universitații Alexandru Ioan Cuza, sala 502. De ce? De ce NU!?

                                                                                    
                                                                                          Cu simpatie,                                                                                        Echipa A.S.A.F.F.I. 
17. Prima editie a Clubului de dezbateri ASAFFI din acest an - Oct 28, 2013 6:47:00 AM
     În seara de 28 octombrie, în sala D1 a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, va avea loc o dezbatere pe tema „Desființarea televiziunii de stat”.
     Aceasta va fi prima dezbatere din cadrul Clubului de dezbateri ASAFFI din acest an, unde se vor aduce argumente pro si contra desființării televiziunii de stat. Această dezbatere are ca scop educarea studenților în formularea și susținerea propriilor argumente. Dintre cele două echipe, formate din membrii ASAFFI și SPP (Societatea pentru Psihologie), un juriu o va alege pe cea câștigătoare. În timpul jurizării, cei prezenți la dezbatere vor fi invitați să extragă bilețele cu cuvinte pe baza cărora vor trebui să susțină un discurs de cel puțin două minute.
     Acest exercițiu de public speaking îi va provoca pe curajoși să fie creativi, dar va ajuta și la întreținerea atmosferei și a amuzamentului.  Dezbaterea va fi, așadar, prima activitate din acest an universitar și va fi evenimentul de deschidere în ceea ce privește următoarele proiecte organizate de ASAFFI.
18. Ganduri - Oct 27, 2013 10:44:00 PM


Și uite cât de multe s-au petrecut într-un timp atât de scurt. De la recrutări am putut să vă cunoaștem mai bine, voi ne-ați cunoscut pe noi la prezentarea asociației, și încet dar sigur din mediul formal ne-am cunoscut și părțile mai personale la petrecerea de bun venit.Team-building-ul  a fost un succes datorită cooperării membrilor, a bunei dispoziții și a voinței voastre de a vă trezi după o petrecere fructuoasă soldată cu oboseală și mahmureala de rigoare.             Prin asta sperăm să urmeze un viitor la fel de promițător și de alert, cu efort din partea tuturor să ducem la bun sfârșit proiectele în derulare dar și orice propunere din partea omuleților noi dar și a celor vechi. Vă mulțumim astfel, vouă omuleților A.S.A.F.F.I. că ați dat dovadă de spiritul necesar reușitei voastre, ca un colectiv unit, dar și în plan personal prin deschiderea voastră la necunoscut!

Echipa A..S.A.F.F.I.
19. Povestea începe cu ASAFFI - Oct 15, 2013 7:41:00 PM
Iată că au trecut mai bine de 2 ani de când am început o frumoasă poveste alături de cei din ASAFFI. La început eram puţini 5, 6 oameni, însă cu aceşti oameni am reuşit să ducem la bun sfârşit proiecte care au devenit tradiţie în organizaţie.
Poate că unii se vor întreba de ce am ales ASAFFI şi nu altă organizaţie. Răspunsul nu e unul foarte simplu: fiind animat de dorinţa de a face la facultate şi altceva în afară de cursuri, seminarii am zis că vreau să fac parte dintr-un grup informal în care să cunosc şi altfel viaţa de student şi de ce nu să continui munca de voluntar pe care am început-o încă din liceu. Am găsit site-ul facultăţii, am aflat ce organizaţii sunt la noi la facultate, m-am întrebat ce organizaţie m-ar putea ajuta mai mult pe mine şi aşa am dat de blogul ASAFFI. În toamnă am participat la prezentarea asociaţiei după care am trimis şi formularul ca nu după mult timp să fiu chemat la interviu. Treptat am cunoscut pe aproape toţi membrii de la acea vreme am pus pe hârtie un proiect de educare civică ca în mai 2012 să lansăm proiectul "Tineri pentru democraţie" la un liceu din Iaşi. Au fost emoţii mari, mai ales că invitat ne era chiar un profesor de la facultate. Am trăit şi am văzut cât de greu este să faci un proiect la care să participe 50 de oameni, elevi, studenţi şi profesori cu 100 de lei. Au fost şi greşeli dar na, omul din greşeli învaţă, însă a fost şi o satisfacţie enormă, o bucurie trăită şi împărtăşită cu ceilalţi membri din organizaţie: după 2 luni de muncă, stres, multe telefoane, liste peste liste, nopţi nedormite, alergătură la facultate, la liceu, vorbit cu profesorii, elevii de la liceu, de convins studenţii să participe la proiect, am putut să simt că nu am muncit în zadar. Iată că din mai 2012 până astăzi am reuşit să mergem cu acet proiect în 4 licee din Moldova, am cunoscut 100 de elevi, ne-am distrat cântând la chitară muzică folk pe tren, am îngheţat ce-i drept în gara din Suceava aşteptând trenul, iar la Roman am prins un vânt de am crezut că o să ne răstoarne vagonul în câmp. Toate acestea plus multe alte întâmplari ce pot fi mai mult sau mai puţin povestite au construit povestea mea în ASAFFI.
Ar fi multe de povestit însă vreau să mai păstrez o parte din întămplări, proiecte, amintiri şi pentru seara de miercuri cănd ne vom întâlni şi ne vom cunoaşte mai bine. Dacă ar fi să mă întrebaţi de ce sa te implici într-o organizaţie studenţească pe cand ai putea să te distrezi sau să lucrezi răspunsul ar fi acesta: fiecare vârstă are bucuriile şi evenimentele ei. Acum e timpul să cunoşti lumea, acum e momentul să vezi de ce eşti tu capabil, să vezi ce ţi-ar place să faci în viaţă, să vezi la ce eşti bun, iar lucrul acesta îl poţi face doar într-o organizaţie studenţească.
20. Vorbim despre ASAFFI - Oct 13, 2013 6:57:00 PM
        S-a auzit: recrutăm! Le mulţumim celor care s-au înscris până acum, interviurile vor începe pe 19 octombrie. Deci, mai e puţin şi ne vom număra şi noi "bobocii".
        Cine e curios să vadă ce e ASAFFI, care sunt oamenii ce formează echipa şi care sunt poveştile lor, sunt chemaţi miercuri, 16 octombrie în sala D3 (la etajul 1 din corpul D). O parte din povestioare se găsesc şi pe acest blog. Deci, pentru cei curioşi: răsfoiţi puţin pagina ca să vedeţi ce am făcut şi vă aşteptăm şi miercuri în D3 ca să ne cunoaştem.
       Vom fi acolo pentru întrebări, nelămuriri şi ne vom aduna ca să discutăm despre ce ar trebui să aplici pentru ASAFFI sau, dacă ai aplicat deja, de ce ai făcut alegerea corectă? Înscrierile se fac până pe 17 octombrie, ora 23:59 iar vineri vei fi sunat pentru a stabili o întâlnire în care să stăm de vorbă pentru a ne cunoaşte mai bine. Rezultatul îl afli de îndată: luni.
       Aşadar, toţi curioşii sunt aşteptaţi miercuri în sala D3 ca să afle ce e ASAFFI.

(Formularul de înscriere se găseşte aici!)


21. Părere personală despre ASAFFI - Oct 3, 2013 11:19:00 AM
           Campania de recrutări ASAFFI a început. Anul acesta, se desfășoară sub mesajul ”De ce să stai în banca ta?”. Ca student, ai oportunitatea de a te înscrie și de a te alătura unor echipe de omuleți motivați să schimbe în bine viața celorlalți studenți. Asta fac asociațiile studențești. Asta face și ASAFFI.
           Ai observat că titlul spune ”părere personală” deci, este cineva aici care vrea să îți transmită, cititorule, un mesaj. Mă numesc Irina și sunt coordonatoarea departamentului de Relații Publice din ASAFFI. Mai exact, ce fac membrii echipei mele? Stabilesc relații cu publicul și comunică cu acesta prin articole, prin postări, prin social media, prin flyere, prin afișe, prin imaginea asociației, în general.
          Când am intrat în ASAFFI (exact acum un an de zile), m-am decis să fac parte din acest departament întrucât sunt studentă la Comunicare și Relații Publice. Munca mea nu a rămas nerăsplătită: în jumătate de an am ocupat funcția de coordonator al acestui departament, având ocazia să manageriez o echipă. Timpul meu în asociație m-a învățat multe și mă va învăța și mai multe, de acum încolo. M-a învățat să fiu mult mai organizată, mă provoacă mereu la exerciții de vorbit în public, mă provoacă să îmi explorez latura de lider (pe care nu știam că o am), mă provoacă să fiu creativă, mă provoacă să cunosc o mulțime de oameni, mă provoacă să lucrez în echipă și bineînțeles, mă provoacă să ies din zona mea de confort. Fără ASAFFI, viața de student mi s-ar părea plictisitoare și neproductivă. Nu poți deveni un bun cunoscător al domeniului pe care îl studiezi, dacă nu practici ceea ce înveți. Tocmai de aceea, sunt recunoscătoare pentru șansa pe care am primit-o.
          Am enumerat calitățile pe care ASAFFI mi le-a scos la iveală însă, mi-ar place să fiu și mai concretă. Ce am făcut în ASAFFI? Am avut ocazia să îmi îmbunătățesc tehnicile de prelucrare grafică, am învățat să lucrez cu platformele de blog, am participat la organizarea unor evenimente precum Clubul de dezbateri sau Tineri pentru democrație. O altă experiență de neuitat a fost participarea în organizarea Universității de Vară, SummerIS. Asociația noastră a reprezentat Facultatea de Filosofie iar eu am avut plăcerea să coordonez activitățile acestei facultăți. Astfel, am fost încântată să întâlnesc o echipă extraordinară, să fac cunoștință cu elevi din toată țara, să-i îndrum(împreună cu echipa ASAFFI) în luarea unei decizii importante în ceea ce privește alegerea unei facultăți și să particip în organizarea cu succes a unui proiect ce a avut loc la nivel național.
          La sfârșitul acestui articol îi îndemn, pe cei care vor să se înscrie în ASAFFI, să nu stea pe gânduri. Atât timp cât te vei implica cu adevărat, nu îți va părea rău de nimic. De asemenea, vreau și să mulțumesc întregului colectiv pentru experiențele frumoase pe care mi le-a oferit și pentru respectarea regulii Orice părere este binevenită!. ASAFFI, îți mulțumesc!

PS: Găsești formularul de înscriere AICI
22. Dăm start recrutărilor! - Oct 1, 2013 5:32:00 PM
          A început un nou an universitar și odată cu acesta, o nouă sesiune de recrutări ASAFFI.
          Toamna asta te întrebăm ”De ce să stai în banca ta?”. Facultatea nu înseamnă doar cursuri, seminarii și examene ci îți oferă și o ocazie extraordinară de a te cunoaște pe tine.
          Modul cel mai potrivit prin care poți face asta este să te implici ca voluntar în activități care să te provoace să ieși din zona ta de confort.
          Așa că, te chemăm să ni te alături. În ASAFFI vei putea să înveți despre comunicare și relații publice, resurse umane, managementul proiectelor, time management, public speaking și mai ales, vei învăța să le pui în practică! Așadar, dacă vrei aceste lucruri și dacă vrei și să cunoști o mulțime de oameni, înscrie-te în ASAFFI, completând formularul de aici. Te așteptăm să aplici!
       
23. Make an intelligent choice! - Sep 22, 2013 11:07:00 AM


          Vara aproape că a trecut pe nerăsuflate şi iată că ne aflăm deja la începutul unui nou an universitar.Am avut o vară plină şi nebună. Am făcut înconjurul ţării, am cunoscut oameni excepţionali şi locuri extraordinare, de o frumuseţe aparte, am participat şi la un protest în care am cerut finanţare pentru educaţie.Cu toate acestea mai avem multă energie pentru a realiza sau a continua proiecte în cadrul asociaţiei. Anul trecut ne-am bucurat sa lansăm un program de mentorat, program ce a avut succes dat fiind că o mare parte din membrii organizaţiei au primit burse de merit. Cu siguranţă acest lucru s-a datorat şi sfaturilor, indrumărilor, materialelor didactice primite de la colegii din anii mai mari.Şi pentru că atunci când munca pe care o depui are rezultate frumoase ne-am gândit şi iată că punem în practică încă o dată un nou program de mentorat pentru boboci. În ce va consta acest program mai exact: ne vom întalni în perioada 28-30 septembrie la standul ASAFFI (unul din corturile puse pe aleea care duce spre FEEA) unde te vor aştepta voluntarii asociaţiei noastre şi te vor ajuta pentru început cu îndrumări, sfaturi, îţi vor explica ce trebuie să faci şi cum poţi primi burse, cum e viaţa de student la noi la facultate, cum sunt cursurile şi seminariile, cum sunt profesorii, unde şi cum îţi poţi petrece timpul liber. Dacă vei dori să beneficiezi şi de materiale precum suporturi de curs, textele de la seminarii, exemple de proiecte pentru seminarii îţi vei putea lăsa datele de contact iar noi vom lua legatura cu tine pentru a ne întâlni la sediul asociaţiei cu scopul de a ne cunoaşte mai bine şi pentru a primi materialele de care ai nevoie. Astfel ne vei cunoaşte mai bine, vei vedea cum se lucrează la noi în echipă iar dacă vei rămâne cu o părere bună despre noi, te poţi înscrie în asociaţie în perioada recrutărilor. Despre recrutări însă vom vorbi într-un alt articol.          Până atunci îţi reamintim că te aşteptăm sâmbătă, duminică şi luni în intervalul orar 10-16 la cortul ASAFFI pentru a beneficia de un program de mentorat ce îţi poate aduce multe beneficii. Era să uit: pentru că în ASAFFI punem preţ pe performanţa educaţionala, pentru că facem alegeri şi proiecte inteligente pentru viitori oameni de succes, programul de mentorat de anul acesta se numeşte "Make an intelligent choice".
24. ASAFFI nu ia vacanţă - Sep 16, 2013 10:58:00 AM
          Cum luna septembrie e pe terminate, tregem linie şi rememorăm activităţile ASAFFI din vara anului 2013. Acestea au fost dintre cele mai memorabile şi pline de învăţăminte.
         
Unul dintre cele mai importante proiecte, în care ASAFFI a fost implicată, a fost Universitatea de Vară pentru Elevi, SummerIS. Proiectul a fost derulat la nivel naţional de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România iar la Iaşi, proiectul a luat naştere datorită echipei de organizare formată din membrii organizaţiilor studenţeşti: Asociaţia Studenţilor Francofoni Iaşi (ASFI), Liga Studenţilor Economişti (LSE), Societatea pentru Psihologie (SPP), ELSA, Societatea Studenţească 1871 şi ASAFFI. Asociaţia noastră a reprezentat Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice şi a avut ocazia deosebită să se implice în organizarea unui proiect de amploare ce a ajutat elevi reuniţi din 15 judeţe să îşi formeze o opinie asupra alegerea unei facultăţi. Universitatea de Vară s-a adresat elevilor din clasele a X-a şi a XI-a iar echipa SummerIS s-a angajat, timp de 10 zile, să le expună prin experienţe, ce înseamnă să fii student în marele târg al Ieşilor. Universitatea de Vară s-a terminat cu bine, iar atât elevii participanţi cât şi organizatorii au fost mai mult decât incântaţi de felul în care proiectul a decurs, legându-se numeroase prietenii şi amintiri frumoase.
          De asemenea, în aceeaşi perioadă, ASAFFI s-a implicat în înscrierile la facultate printr-un stand de informare. Membrii asociaţiei noastre au stat la dispoziţia proaspeţilor înscrişi cu ghiduri pentru boboci şi informaţii căpătate de-a lungul vieţii lor de student.
      
sursa: adevarul.ro  La începutul lunii august, ASAFFI a luat parte şi la Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România, organizat de ANOSR, în cadrul căruia s-au desfăşurat numeroase traininguri şi dezbateri privind finanţarea educaţiei. Pornind de la acelaşi subiect, participanţii FOSR au organizat proteste în centrul oraşului Timişoara sub conceptul Educaţia la coada vacii, prin care au atras atenţia autorităţilor asupra problemelor din finanţarea educaţiei în România. Ei au amintit de de asemenea, de asumările făcute la nivel internaţional de România, de prevederea Legii Educaţiei Naţionale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educaţie.

          Odată cu începerea anului universitar, ASAFFI va lua parte la evenimentul Bun venit la UAIC, organizat de Universitatea Alexadru Ioan Cuza, prin implicarea în programul de mentorat pentru boboci şi prin oferirea de informaţii la standul ASAFFI. Aşadar, toţi bobocii sunt aşteptaţi în perioada 28-30 septembrie să afle informaţii de la membrii ASAFFI.

      
           În afara acestui proiect, membrii asociaţiei noastre deja au făcut planurile pentru noul semestru. O nouă campanie de recrutări se va deschide curând, prin care căutăm să mărim echipa noastră, iar cum vechea echipă se declară încrezătoare şi plină de energie, se anunţă un semestru plin de activităţi şi voie bună!


25. Clubul de dezbateri ASAFFI: Legalizarea prostituţiei - May 20, 2013 12:36:00 PM
          În seara de 16 mai, în sala D2, s-a dezbătut subiectul legalizării prostituţiei, în cadrul Clubului de dezbateri ASAFFI.
          Cea de-a treia ediţie a dezbaterilor s-a diferenţiat de celelalte prin temă şi echipe, însă formatul a rămas acelaşi. Moderatorul a prezentat evenimentul şi a lansat subiectul. Apoi, au urmat cele două echipe: echipa pro, formată din Georgiana Diaconescu şi Irina Filipoaia şi echipa contra, formată din Adina Codreanu şi Roxana Vrabie. După ce echipele şi-au expus argumentele, publicul a intervenit cu păreri, completări şi întrebări. Argumentele au făcut apel la morală, economie, lege, religie şi sănătate, publicul fiind implicat iar discuţiile aprinse.          Ultima parte a evenimentului a adus din nou în faţa auditoriului cinci voluntari, care au vorbit despre cinci cuvinte diferite. Acest exerciţiu de public speaking a stârnit atât interesul, cât şi hazul prin spontaneitatea vorbitorilor. Finalul dezbaterii a însemnat numărarea celor ce şi-au schimbat părerea de-a lungul dezbaterii iar rezultatele au fost clare: echipa ce a adus argumente contra a câştigat, fiind cea mai persuasivă. Cele mai active persoane din sală au fost premiate cu volume de cărţi, tocmai pentru întreţinerea atmosferei de dezbatere.          Aşadar, Clubul de dezbateri ASAFFI al acestui an se încheie cu brio urmând să îşi redeschidă activitatea la începutul anului universitar următor. Mulţumim voluntarilor ASAFFI şi publicului care s-a dovedit preocupat de dezbaterea chestiunilor de ordin social.