Blogs Home » Edu » Dezvoltare personala » Tu pentru cine muncesti 8 ore ?

Tu pentru cine muncesti 8 ore ?

Omenirea a trecut prin 2 epoci : agrara si industriala.Acum suntem in Era informationala.Strict pe baza informatiei poti castiga bani fara un efort maxim.Deci, Tu pentru cine muncesti 8 ore ? zi de zi...

Articole Blog

01. Cine te crezi tu ?! - Jul 14, 2010 8:32:00 PM

Cand esti mic ti se spune copil, la scoala esti elev, licean, student, cand intri in viata profesionala esti un angajat, somer, liber profesionist, patron, investitor. Daca in prima parte a vietii decid altii pentru noi, in partea activa, noi decidem ce vrem sa fim si cum sa ne manifestam.
Cei care isi schimba titulatura din angajati in patroni, incep cu schimbarea prejudecatilor si adoptarea unui set nou de reguli. Oamenii cu un venit mare se diferentiaza de cei cu venituri mici prin ceea ce fac si gandesc diferit. Nu sunt mai frumosi sau inteligenti neaparat.
Deseori vad in jurul meu, oameni imbracati in prejudecati. Iau un cliseu si traiesc cu el. Pentru ei, niciodata nu va exista o alta solutie la o eterna problema.
Pentru a darama o prejudecata trebuie doar sa schimbi semnul de exclamatie cu cel interogativ. Modificarea asta lingvistica precede schimbarea mentalitatii care e mult mai greu de realizat decat dezintegrarea atomului cum spunea Einstein.
Esti doar un atom dezintegrat de prejudecati sau un om liber ?


02. Televizorul - un animal domestic - Jul 8, 2010 7:07:00 AM

El se hraneste cu ce avem noi mai de pret, timpul. Traieste in mediu inchis, de obicei in dormitor sau sufragerie si este un gurmand, dorind sa manance timpul cat mai multor oameni.
Jocul lui preferat este sa schimbe perceptiile oamenilor despre lume si viata. El ne spune cu ce sa ne hranim, ce sa mancam, unde sa mergem, ce se intampla in tara, in ce/cine sa credem. Ce sa mai, e intruchiparea ratiunii de obste.
Daca nu ai fi deschis televizorul,radio,ziarele cum ti-ai fi dat seama ca este criza financiara ?
Are totusi un antidot, butonul rosu al telecomenzii.
04. Sistemul national de pensii e falimentar - Feb 16, 2009 11:01:00 AM

Tinerii care se angajează astăzi cu carte de muncă au toate sansele să constate, în momentul iesirii la pensie, că au cotizat degeaba la stat
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în 1990, la sistemul public de pensii contribuiau 8,2 milioane de salariaţi, care susţineau 2,5 milioane de pensionari. Din datele combinate ale Ministerului Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale (MMFPS), Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) si proiectului de buget pe 2009 al guvernului Boc, reiese că, la sfârsitul lui 2008, numărul de salariaţi scăzuse la cinci milioane, iar cel al pensionarilor de asigurări sociale crescuse la 4,68 milioane. În anul 2060, potrivit estimărilor Comisiei Europene, numărul de salariaţi va fi egal cu cel al pensionarilor. Cu alte cuvinte, pensia cuvenită fiecărei persoane retrase din activitate va fi plătită din contribuţiile sociale lunare ale unui singur salariat activ. Când ar fi trebuit demarată reforma sistemului public de pensii, pentru a se putea preveni în timp util efectele devastatoare ale acestei previzibile si de mult anunţate îmbătrâniri a populaţiei? Sau poate că autorităţile vor să aplice înţelepciunea populară, un pic ajustată: nu lăsa pe mâine ce poţi face azi, lasă pe poimâine, că poate nu mai e nevoie!.
Actualul sistem de pensii de stat, în care salariaţii în activitate finanţează, prin contribuţiile lunare plătite, pensiile celor retrasi din activitate, nu mai face faţă nicăieri în lume problemelor generate de scăderea numărului de contributori si de cresterea celui al beneficiarilor. Acest sistem (Pay-As-You-Go - PAYG) a fost conceput iniţial pentru condiţiile sociale, economice si demografice ale Europei secolului XIX, când speranţa de viaţă era semnificativ mai mică decât în zilele noastre, iar rata natalităţii - mult mai mare. Sistemul pensiilor publice a fost pus la punct si impus de cancelarul german Bismarck si a avut, în esenţă, rolul de a slăbi, din punct de vedere financiar, solidaritatea naturală între generaţii în interiorul familiilor, creând, în schimb, o dependenţă acută faţă de stat, care a căpătat rolul de a redistribui contribuţiile lucrătorilor activi către pensiile seniorilor. Astăzi, desfiinţarea acestei legături de solidaritate si dependenţa de stat riscă să agraveze conflictul între generaţii.

Altă epocă, alte provocări

Suntem departe de epoca lui Bismarck, iar condiţiile s-au modificat dramatic. Cu câteva excepţii, în special din rândul ţărilor sărace si al celor emergente ne-europene, piramida vârstelor se află într-un proces drastic de răsturnare. Dezvoltarea economică si îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă au făcut ca speranţa de viaţă să crească. De asemenea, schimbările la nivelul mentalităţilor si moravurilor au determinat scăderea semnificativă a ratei natalităţii. În consecinţă, numărul de salariaţi nu poate decât să scadă, pe măsură ce beneficiarii sistemelor de asigurări sociale de stat sunt din ce în ce mai mulţi si mai longevivi.
În curând, în multe ţări, numărul de pensionari îl va depăsi pe cel al persoanelor active - situaţie absolut dramatică pentru ambele categorii. În aceste condiţii, opiniile celor care susţin că sistemul PAYG este similar unui joc piramidal fraudulos sau unei scheme Ponzi, care nu produce nimic, ci redistribuie niste active financiare colectate fiscal de la din ce în ce mai puţini participanţi unui număr din ce în ce mai mare de beneficiari, capătă greutate. Mai mult, pentru a menţine în viaţă actualul sistem de pensii autorităţile nu mai au la dispoziţie decât câteva metode: majorarea impozitelor, reducerea beneficiilor financiare acordate celor care ies la pensie, cresterea vârstei de pensionare sau chiar majorarea masei monetare, prin tipărirea (inflaţionistă) de bani.

Cåteva cifre seci...

Potrivit datelor MMFPS, la sfârsitul anului 2008 în România erau înregistraţi un număr total de 5,52 milioane de pensionari, pensia medie lunară a acestora fiind de 623 de lei. Dintre acestia, numărul pensionarilor de asigurări sociale, inclusiv beneficiarii de ajutor social, era de 4,68 milioane, la nivelul cărora pensia medie era de 682 de lei. Acestora li se adaugă un număr de 835.200 de beneficiari de pensii agricole, pensia medie lunară în rândul acestora fiind de doar 290 de lei.
Interesant de subliniat este că, din numărul total de pensionari amintit mai sus (5,52 milioane), doar circa jumătate (2,25 milioane) s-au pensionat la limita de vârstă legală si după efectuarea stagiului complet de cotizare, restul reprezentând pensionări anticipate. Pe de altă parte, la sfârsitul anului trecut, potrivit ultimei estimări a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), numărul de salariaţi din economia românească era de circa cinci milioane. Acesta ar urma să crească, în opinia CNP, până la 5,46 milioane de salariaţi la nivelul anului 2013.

... si un viitor negru în faţă

Mai îngrijorătoare sunt ultimele estimări ale Comisiei Europene, cuprinse în „Raportul pe 2009 asupra îmbătrânirii populaţiei“, dat recent publicităţii. Potrivit acestuia, populaţia ocupată din România (care cuprinde atât salariaţii cu carte de muncă, cât si alte categorii de lucrători care obţin în mod legal venituri din activitatea lor) va scădea de la 8,8 milioane în 2007 la 5,2 milioane în 2060. Concomitent, rata de dependenţă economică a persoanelor cu vârste de peste 64 de ani (ponderea procentuală a celor de peste 64 de ani inactivi pe piaţa muncii în raport cu populaţia ocupată între 15 si 64 de ani) se va majora în mod tragic, de la 30% în 2008 la nu mai puţin de 99% în 2060.
Ceea ce înseamnă că, peste 50 de ani, raportul dintre numărul de salariaţi si cel de pensionari va fi de 1/1. Cu alte cuvinte, dacă nimic radical nu se va schimba în politicile sociale si fiscale ale României, fiecare dintre cei care intră acum pentru prima oară pe piaţa muncii, urmând să iasă la pensie peste 50 de ani, va fi susţinut, în postura de pensionar, de contribuţia de asigurări sociale a unui singur salariat.
Si în Polonia rata de dependenţă economică a celor de peste 64 de ani este asteptată să se majoreze dramatic până în 2060, chiar mai mult decât în România, la peste 100% (ceea ce înseamnă că pensionarii vor fi mai mulţi decât populaţia ocupată). Diferenţa este însă că Polonia a demarat reforma pensiilor încă din 1999. În plus, si-a creat, în 2002, un Fond de Rezervă pentru sprijinirea sistemului public de pensii, finanţat prin transferul a 0,4% din CAS, precum si prin capitalizarea oricăror excedente înregistrate de bugetul asigurărilor sociale.

Vă sună cunoscut?

Esenţa oricărei scheme piramidale este aceea că nu înregistrează venituri din niciun fel de operaţiuni de natură productivă, comercială sau investiţională, singura sa sursă de bani fiind atragerea permanentă de noi participanţi-cotizanţi. Aceste scheme financiare promit randament-record, iar singura lor activitate constă în a încasa periodic bani de la participanţi si de a încerca să atragă, în permanenţă, noi „contribuabili“. Pe perioada de funcţionare a schemelor piramidale, administratorii acestora plătesc randamentele promise vechilor participanţi din fondurile colectate de la cei mai noi dintre acestia.
Însă atât experienţele concrete, cât si cea mai simplă logică matematică demonstrează că astfel de scheme nu pot funcţiona decât pe perioade limitate de timp. După un anumit interval, în care a fost atinsă o masă critică (perioadă care variază în funcţie de nivelul profiturilor promise), schema se prăbuseste sub propria ei greutate, iar banii colectaţi de la cei mai noi cotizanţi nu mai pot acoperi obligaţiile asumate faţă de cei mai vechi, al căror număr a crescut masiv între timp. În consecinţă, schema dă faliment si mulţi oameni îsi pierd banii. În România, cea mai notorie schemă piramidală a fost celebrul Caritas, înfiinţat si administrat de Ioan Stoica în decursul anilor ’90.

Evoluţii demografice în România
- populaţia României a scăzut în perioada 1990-2008 cu 1,8 milioane de locuitori, de la 23,2 la 21,4 milioane de locuitori;
- până în 2050, populaţia României va continua să scadă, până la circa 16-17 milioane de locuitori, cu 6-7 milioane mai puţini decât în 1990;
- cel mai pesimist scenariu este cel avansat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare (BERD) în 2008, care estimează că populaţia României va scădea cu 13,3 milioane de locuitori până în 2050;
- rata natalităţii în România a scăzut de la 13,7‰ în 1990 la 10‰ în 2008 si va continua să scadă, potrivit prognozelor demografice;
- rata fertilităţii a scăzut în România de la 2,3 copii/femeie în 1989 la 1,3 copii/femeie în 2008 si s-a plafonat la acest nivel în ultimii 12 ani;
- vârsta medie a mamelor la prima nastere, în România, a crescut de la 22,3 ani în 1990 la aproape 26 de ani în 2008;
- speranţa de viaţă în România a crescut de la 70 de ani în 1990 la 74 de ani în 2008 si continuă să crească.
Surse: INS, Comisia Europeană, Banca Mondială, FMI, ONU, BERD

Statul - un contabil mincinos
Companiile care, în Statele Unite si în Occident, oferă drept beneficiu salariaţilor lor pensii în regim privat, sunt obligate prin lege să consemneze toate obligaţiile financiare viitoare cu privire la plata acestor pensii în balanţa lor contabilă, la rubrica „pasive“. Statul, în schimb, nu este obligat să ia în calcul, la stabilirea deficitului bugetar si a datoriei publice, obligaţiile pe care si le-a asumat prin lege faţă de viitorii pensionari, adică faţă de actualii contribuabili la sistemul asigurărilor sociale de stat, care, în viitor, se vor transforma în beneficiari ai acestuia (datoria implicită cu pensiile - implicit pension debt). Un studiu OECD arată că datoria implicită cu pensiile a statului român reprezenta deja, la nivelul anului 2000, nu mai puţin de 169% din PIB, studiul estimând că volumul acestei datorii ar urma să se majoreze până la 250% din PIB în 2030!
Potrivit unui alt studiu, publicat recent de Institute of Economic Affairs (IEA), un prestigios think-tank britanic dedicat promovării pieţei libere, luând în calcul si datoria implicită cu pensiile definită mai sus, datoria publică a Marii Britanii, la 30 septembrie 2008, a atins nivelul de 4,1 mii de miliarde de lire sterline, echivalentul a 276% din PIB-ul Regatului Unit, faţă de doar 40% din PIB - nivelul oficial al datoriei, care nu ia în calcul implicit pension debt. „În aceste condiţii, Marea Britanie ar urca de pe actualul loc 50 în clasamentul celor mai îndatorate ţări ale lumii direct pe prima poziţie, acolo unde, în prezent, se află Zimbabwe. Singura consolare este că si alte ţări, mai ales din Europa si America de Nord, dar si Japonia au imense datorii implicite la sistemele lor publice de pensii si ar depăsi si ele Zimbabwe la acest capitol“, se spune în studiu.

Milton Friedman, laureat al premiului Nobel pentru economie:
„Sistemul asigurărilor sociale de stat devine din ce în ce mai puţin atractiv pe măsură ce numărul beneficiarilor creste, iar cel al contribuabililor scade, tendinţă care se va agrava din ce în ce mai mult în viitor. Acest sistem ar trebui privatizat. În această variantă, contribuţiile, ca si nivelul acestora, nu ar trebui să fie obligatorii. Fiecare persoană va decide pentru sine care ar fi suma rezonabilă pe care ar trebui să o pună deoparte lunar în vederea economisirii pentru pensie, în funcţie de nevoile, valorile si condiţiile particulare de viaţă ale fiecăruia“

Traian Basescu, presedintele Romåniei:
„Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii trebuie să crească, pentru că nivelul de pornire de 2% este mic chiar în condiţiile în care va creste cu 0,5% pe an până în 2016. (...) Regret că nu am nicio posibilitate legală ca să mă înscriu printre contributorii la fondurile de pensii. Dacă ar fi fost acum 10 ani, prindeam ultimul tren. Pensiile private pot fi o poveste de succes astăzi si pot deveni un element de catalizare a economiei românesti si a bunăstării cetăţenilor în perioada următoare" .

Asadar intrebare actuala : Tu pentru cine muncesti 8 ore ?
05. Cele 2 momente minunate din viata unui om - Feb 4, 2009 10:51:00 PM
Aceste momente sunt :
1. Cand te nasti
2. Cand iti dai seama de ce te-ai nascut.
Constientizarea, aflarea scopului se aseamana cu momentul cand te indragostesti. Dupa momentul descoperirii "DE CE-ului" urmeaza partea plina de actiune "CUM" voi transpune in realitate scopul. Scopul principal se imparte in scopuri intermediare ce pot fi cuantificate si observate pentru atingerea obiectivului final.
In vremurile pe care traim, mai are cineva dispozitia sa se gandeasca, fie si in gluma, la descoperirea scopului sau ? Absolut ca nu. Tocmai de aceea trebuie sa faci ceva diferit, sa iesi din rutina si astfel sa-ti creezi un canal de evadare din Matrice.
Planand deasupra "sistemului" poti vedea altfel lucrurile. Scoala te invata sa gandesti rational, ingradindu-ti orice posibilitate de exprimare libera. Cand mergi la bancomat, singurul lucru care te intreaba este codul PIN , nu cate exercitii ai rezolvat sau ce medii ai avut la materiile cu stiinte exacte. Poti sa obtii o diploma in economie dar tu sa nu stii cum se castiga banii.
Banii sunt doar o idee. Ceea ce ai in minte determina ceea ce ai in mana . Hartiile pe care le impaturesti si le pui in buzunar nu sunt bani. Sunt doar simple hartii cu cerneala pe ele. Reprezinta bani, dar nu sunt bani. Cand iti doresti ceva, acel lucru, apare mai intai in mintea ta.
Fa-ti un scop din a-ti afla scopul pentru care te-ai nascut. Asa cum spunea Rex Renfrow si o spunea bine de tot : Cand vei stii ceea ce nu stii ca stii, atunci te vei schimba.
06. Ziua in care am castigat 86 milioane de dolari - de Burke Hedges - Jan 9, 2009 10:17:00 PM
N-o sa uit niciodata ziua in care am tinut in mana numerele castigatoare pentru 86 milioane de dolari pentru loteria din Florida. De fapt, imi amintesc totul atat de bine de parca s-ar fi petrecut chiar ieri. Era intr-o sambata, pe 20 martie 1993. Nu castigase nimeni la tragerile din ultimele 3 sau 4 saptamani, astfel incat potul crescuse in continuu. Toata saptamana, oamenii statusera la cozi la statiile de benzina si la micile magazine ca sa-si cumpere bilete de loterie.
Eu ma aflam in Orlando si sustineam un seminar. Sotia mea Debbie, plecase de acasa, ca sa-si petreaca seara cu mine. Pe drum, s-a oprit sa alimenteze masina cu benzina si a cumparat 3 bilete de loterie.
A doua zi ne-am intors acasa unde am cinat cu niste prieteni. Cand am ajuns, Debbie a pus, ca din intamplare, pe bufetul din bucatarie biletele de loterie - langa ziarul de sambata. Nu puteam sa nu vad numerele castigatoare publicate pe prima pagina a ziarului.
In timp ce toti ma priveau, am comparat cele 3 bilete de loterie ale mele cu numerele castigatoare ale saptamanii. Primul bilet a fost un esec, numai 2 numere se potriveau. Cel de-al doilea bilet era si mai rau, nu se potrivea nici macar un numar. Dar pe masura verificam cel de-al treilea bilet am simtit ca mi se ridica parul la ceafa. M-am holbat la ziar, pulsul mi s-a accelerat.
Visam eu sau numerele noastre se potriveau cu numerele castigatoare din ziar ? De fiecare data cand imi verificam biletul de loterie pulsul imi crestea ; respiram mai rar sau mai rapid. Mainile ajunsesera sa-mi tremure de-a dreptul. In fine, am citit rar si cu voce tare numerele din ziar urmarindu-le pe biletul meu...se potriveau ! AM CASTIGAT LA LOTERIE, am strigat . AM CASTIGAT 86 MILIOANE DE DOLARI ! Suntem bogati, am castigat, am castigat ! Strigam in timp ce saream prin camera.
Dupa cateva minute mi-am dat seama ca ceva nu era in ordine.
Nu mi-a trebuit mult timp sa constat ca eram singurul care sarbatoream evenimentul. Mai cu seama, sotia mea radea si mi-a explicat ca a parcat la benzinarie dupa extragerea care avea loc in fiecare seara. Numerele castigatoare fusesera deja afisate in magazin asa ca s-a decis sa-mi faca o farsa. A cumparat pentru urmatoarea tragere un bilet de loterie cu aceleasi numere ca ale biletului castigator din saptamana precedenta.
Ma pacalise. Era timpul sa revin la realitate. Nu mai vorbesc de stanjeneala mea. M-am prabusit pe scaun simtindu-ma un mare idiot.
Dar in timp ce rasetele prietenilor mei se auzeau in preajma mea am simtit subit un sentiment de eliberare. Mi-am dat seama cat de special fusese acel moment, simtisem ceva ce putini oameni de pe Pamant simtisera vreodata. Stati putin ! am strigat eu cu o falsa seriozitate, as vrea sa va spun ceva tuturor : As vrea sa constientizati ca sunt singurul din aceasta camera care stie cum se simte cu adevarat castigator a 86 milioane de dolari si as vrea sa va spun ca m-am simtit extraordinar.
Dar din spatele camerei, se auzi o voce care spuse : Esti singurul de asemenea care stie cum se simte cineva care a pierdut 86 milioane de dolari...si toti am izbucnit in ras.
Va spun aceasta poveste pentru ca vad multi americani imbratisand ceea ce eu numesc "mentalitatea loteriei" cu priza rapida la public. Acesti visatori conteaza pe loterie pentru a-si indeplini visurile. Stiti, aveti mai multe sanse de a fi lovit de fulger decat de a castiga la loterie. In 1993 aproape 14 milioane de americani au jucat saptamanal la loterie in Florida. Stiti cati au castigat ? 45. Cum va suna asta ? Jocul la loterie nu este o strategie rationala pentru castigarea independentei financiare.

Concluzie : Daca vom confunda proiectiile onirice cu un plan rational pentru independenta financiara e ca si cum am confunda tabla inmultirii cu tabla zincata :)
07. Vrei sa ai dreptate sau vrei sa fii bogat ? - Jan 4, 2009 9:59:00 PM
Exista 12 motive pentru care majoritatea oamenilor refuza sa inceapa o afacere personala.

1. Nu am timp
2. Nu am bani
3. Piata e suprasaturata sau se va suprasatura
4. Nu pot vinde
5. Nu e o afacere reala
6. Este o piramida, un sistem Caritas, etc.
7. Eu nu sunt acel tip de om, nu sunt persoana potrivita
8. Stiu pe cineva care a esuat
9. Nu cunosc pe nimeni
10. Produsele sunt scumpe
11. Nu luna asta, ci luna urmatoare
12. Esti fanatic.

Aceste obiectii se intalnesc in orice colt al lumii, nu doar aici in Romania. Pentru fiecare obiectie exista o demonstratie extrem de simpla.
Ce crezi ca are mai mare importanta, sa stii raspunsul la obiectii sau sa incepi acum afacerea ta ?
In incheiere atasez un fragment dintr-un film in care atitudinea joaca un rol important :

08. Ai doua optiuni in viata - Dec 30, 2008 7:07:00 PM
Mi-am amintit astazi de un fragment dintr-o carte a lui John Maxwell. In viata avem doua optiuni :

1) Te bucuri acum si platesti mai tarziu
2) Platesti acum si te bucuri mai tarziu
Daca am alege prima varianta, am alege carti de credit, credit ipotecar, iubiri rapide, mancare fast-food, digestia inceata si nu in ultimul rand uitam de Dumnezeu, pe care Il incadram intr-un mit propriu babelor care frecventeaza biserica. Zilnic facem zeci poate sute de alegeri si la majoritatea putem vedea efectul imediat.
Daca am alege sa platim acum, am opta pentru carti de debit, credit de economisire-finantare, o dragoste de-o viata, hrana vie, digestie rapida si am opta pentru apropierea de Dumnezeu. De asemenea este scris in Evanghelie Fara Mine nu puteti face nimic.
Exista anumite tipuri de temperament predispuse catre o anumita optiune ? Nu cred. Totul tine de educatie. Si aceasta se poate face aproape oricand.
Alegi sa te bucuri acum de locul de munca bine platit (cine poate sa se bucure) si sa platesti prin a-ti vedea familia doar seara sau dimineata ? Sau alegi sa-ti incepi o afacere personala pentru a nu mai fi nevoit sa muncesti pentru un venit suplimentar sau o marire de salariu, iar mai apoi sa te bucuri de familie si timp liber ? Nu sunt clisee, chiar se poate intampla asta si pentru tine.
Ergo, de platit tot trebuie sa platim, diferenta sta in perioada de timp in care ne bucuram.
09. Mesaj dincolo de criza - Dec 28, 2008 5:21:00 PM
Evanghelia dupa Matei - capitolul 6
Daca am avea timp sa ridicam ochii spre cer, Dumnezeu ar spune ceea ce a spus si acum 2000 de ani :

Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică şi unde furii le sapă şi le fură.
Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură.
Căci unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.
Luminătorul trupului este ochiul; de va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat.
Iar de va fi ochiul tău rău, tot trupul tău va fi întunecat. Deci, dacă lumina care e în tine este întuneric, dar întunericul cu cât mai mult!
Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona.
De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea?
Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele?
Şi cine dintre voi, îngrijindu-se poate să adauge staturii sale un cot?
Iar de îmbrăcăminte de ce vă îngrijiţi? Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc.
Şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia.
Iar dacă iarba câmpului, care astăzi este şi mâine se aruncă în cuptor, Dumnezeu astfel o îmbracă, oare nu cu mult mai mult pe voi, puţin credincioşilor?
Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?
Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele.
Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.
Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei.
10. Libertatea financiara (bilant vizual al anului 2008 ) - Dec 28, 2008 3:30:00 PM
Contrar tuturor parerilor, libertatea financiara nu inseamna bani...ci inseamna timp...timp castigat.
Libertatea universala este aceea de a cunoaste Adevarul(Ev. dupa Ioan 8:32), iar libertatea realitatii pe care o traim inseamna sa nu depinzi de timp.
Imaginile spun mult mai mult decat cuvintele pot exprima.
























Peste 5-10 ani de acum incolo vom regreta lucrurile pe care nu le-am facut si locurile pe care nu le-am vazut. Merita sa pierzi zilnic 8 ore ? Pentru cine ?
12. Criza de identitate spirituala si educatie financiara - Dec 18, 2008 11:30:00 PM
Ne afundam intr-un abis al ignorantei inrobindu-ne prin placerile papilelor gustative, prin narcisism si ale banilor. Cand ne merge rau dam vina pe horoscop, bioritm, sau orice alt factor extern.
Criza financiara a aparut pe fondul unei lipse de identitate spirituala. Suntem dezradacinati ...ne confundam cu adresa de email, CNP-ul, numarul de telefon. Am uitat ca suntem fiii lui Dumnezeu, apartinem de acum unei comunitati sociale online.
Redescoperirea identitatii si educatia financiara incepe cu atitudinea.
Atitudinea mea cu atitudinea ta....imi da posibilitati. Un exemplu este Dan Puric.


13. Sistem educational vechi de secole - Aug 26, 2008 10:25:00 AM
In septembrie foarte multi copii incep clasa intai ...aceasta serie va iesi la pensie in 2066. Analistii financiari si economici nu pot sa faca o predictie la cum va arata piata sau societatea chiar si peste 5 ani.....Si totusi noi suntem educati sa muncim pana atunci in 2066.
Sistemul acesta educational e unul prusac ce te educa pentrua fi soldat sau angajat. Asta a fost obiectivul lui "antic si de demult" .
Suntem in era antreprenoriala, copiii au nevoie sa stie ce sunt banii, au nevoie de educatie financiara...nu 10 RON bani de buzunar la scoala.
Problema este ca Romania nu e o tara saraca, nu sunt oamenii saraci...oamenii aleg sa fie saraci.
Se tem ca nu au bani si nici timp. Cu toate astea ei asteapta lucruri diferite de la activitati pe care nu le schimba.
Asta-i definitia nebuniei, sa faci aceleasi lucruri dar sa astepti rezultate diferite.
14. Descoperirea secolului XX - Aug 21, 2008 11:53:00 AM
Fizica cuantica a confirmat ceea ce se stia demult.
Noi oamenii sunt energie, vibratie. Stiinta a cunoscut multa vreme ca cea mai mica unitate a materiei au fost atomii si moleculele, fiind unitati indivizibile. Acum prin fizica cuantica s-a descoperit ca exista unitati mai mici, quarcii.
Unii fizicieni teoreticieni sustin ca si quarcii nu sunt de fapt elementari, si ca atunci cand vom fi capabili de ai inspecta cu precizie (ceea ce astazi nu e posibil cu tehnica actuală), ne vom da seama că şi aceştia se pot descompune în elemente numite strings (corzi), pe care ni le putem imagina ca pe nişte filamente care oscilează!
Ducand mai departe ideea, stiinta a mai confirmat faptul ca fiecare gand are o anumita frecventa si de fapt noi suntem ceea ce gandim si atragem ceea ce gandim.
O alta confirmare stiintifica vine si spune ca mintea nu face distinctie intre o experienta imaginara si una reala.
In concluzie,

Noi suntem prizonierii mintii noastre, nu ai destinului.


15. De ce 8 ore ? - Aug 21, 2008 11:38:00 AM
O data cu Era industriala, toti oamenii au fost inregimentati la locul de munca, fiecare a primit o eticheta. Fie ca esti strungar, mecanic, sofer, brutar sau profesor cu totii am fost asemuiti cu activitatea noastra profesionala.
Asa cum istoria se repeta, acum suntem la inceputul altei Ere...cea informationala. Oamenii se vor obisnui cu greu acestei schimbari, iar cei ce vor accepta schimbarea ca pe o stare de lucruri, vor fi numiti nebuni asa cum se credea despre Marconi parintele telefoniei mobile.
Principiile care vonverg catre intrebarea retorica : Tu pentru cine muncesti 8 ore ? se regasesc in materialele video de mai jos.
Vizionare placuta !