Blogs Home » Politic » Politica » Stiri politice de ultima ora

Stiri politice de ultima ora

Pe acest blog se poate monitoriza tot ce misca in tara asta..plus informatii utile despre economie finante si IT&C

Articole Blog

01. - Nov 20, 2010 5:31:00 PM

02. B.o.B - Nothin' On You ft. Bruno Mars [Official Video - Sep 28, 2010 5:36:00 AM


sursa:www.youtube.com
03. Bruno Mars - Just The Way You Are [Official Video] - Sep 28, 2010 5:33:00 AM


sursa:www.youtube.com
05. - Feb 5, 2010 3:03:00 PMsursa:www.youtube.com
06. - Feb 1, 2010 1:58:00 PM
Agricultorii vor primi in jur de 730 mil euro in 2010Agricultorii romani vor primi circa 730 milioane euro in cadrul schemei de plata unice pe suprafata (SAPS) aferenta anului 2010, fata de aproximativ 623 milioane euro in 2009 potrivit lui Mihail Dumitru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

De asemenea, acestia vor mai primi 503 milioane euro aferente platilor nationale directe complementare, scrie NewsIn.

„O parte din subventiile pe care nu le mai putem acorda de la 1 ianuarie 2010 vor putea fi compensate prin fondurile care ne revin de la Uniunea Europeana, care cresc in fiecare an, asa cum le-am negociat. Astfel, daca in 2008 pe SAPS am primit 524 milioane euro, in 2009 am primit 623 milioane euro, iar anul acesta avem alocata suma de 729 milioane euro”, a declarat Dumitru.

Potrivit acestuia, primii bani din platile pe suprafata ar putea fi acordati, la fel ca si anul trecut, incepand cu luna octombrie.

Totodata, in acest an, agricultorii vor mai primi fonduri in cadrul schemei de plata separata pentru zahar, plati tranzitorii pentru tomate destinate procesarii si plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala.

Dumitru a mai spus ca are ca obiectiv ca toate cererile de plata pentru anul 2010 sa fie depuse de catre fermieri in perioada 1 martie-17 mai 2010, interval conform cu regulamentul european.

Platile pe suprafata pentru campania 2009 au demarat in data de 16 octombrie, fiind acordata suma de 209,9 lei/ha, dupa ce Comisia Europeana a avizat acordarea avansului de 70%.


sursa:www.wall-street.ro


07. - Feb 1, 2010 1:56:00 PM
Efectele taxei fast-food: preţul alimentelor creşte cu 20% şi dispar 36.000 de angajaţiIntroducerea taxei fast-food ar putea duce la creşterea cu peste 20% a preţului la alimente, dar şi la disponibilizarea a peste 36.000 de salariaţi.

Reprezentanţilor patronatelor din industria alimentară avertizează că această taxă se va putea aplica oricăror produse alimentare pentru că proiectul de act normativ este mult prea abstract.

“Taxa pe alimente nu se referă la produsele fast-food, practic orice produs va putea fi impozitat pentru că reglementarea Ministerului Sănătăţii este foarte largă. Se prevede că alimentele cu o cantitate crescută de sare, zahăr, grăsimi sau aditivi alimentari vor fi taxate.

În acest fel, toate brânzeturile, de la telemea, la burduf, dar şi smântâna sau untul vor fi impozitate pentru că au sare şi grăsime. În cazul preparatelor din carne este şi mai clar pentru că toate au aceste ingrediente în cantitate mare. Apoi sunt vizate dulceţurile, compoturile, mierea, dar şi unele fructe, care au o cantitate crescută de zahăr.

În schimb sunt produse fast-food care nu se încadrează, cum este hamburgerul, căruia dacă îi scoţi maioneza nu mai are conţinut ridicat de grasimi sau sare”, a explicat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

20% din salariaţii industriei alimentare vor intra în şomaj

Preţul alimentelor ar creşte în medie cu peste 20%, dar vor fi produse al căror preţ va fi majorat şi cu mai mult de 30%, a precizat Minea în cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei fast-food.

“Cifra de afaceri din industria alimentară a fost în 2009 de 10,5 miliarde euro, dar a inclus şi vinul, berea şi apa minerală, care nu vor fi taxate. Astfel, cifra impozabilă este de aproximativ opt miliarde euro, iar Ministerul Sănătăţii vrea să obţină un beneficiu de un milliard euro, adică va fi aplicată o taxă de 20%. În consecinţă, şi produsele alimentare se vor scumpi cu acest procent pentru că orice impozit este reflectat în preţ şi suportat de consummator”, a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

La rândul său, preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a adăugat că introducerea taxei ar putea duce la la disponibilizarea a circa 20% din personalul din industrie, adică peste 36.000 de persoane.

Cuantumul taxei nu a fost încă stabilit

Taxa pe fast-food va fi percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast-food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.

Taxa va fi plătită de toate persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr şi cu aditivi alimentari, iar în această categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetărie, snacksuri şi chipsuri, precum şi băuturile răcoritoare, cu excepţia apei plate îmbuteliate sau apei minerale îmbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume.

Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food.

Cuantumul contribuţiei va fi stabilit prin negocieri între Ministerul Sănătăţii şi companii. "În stabilirea taxei s-a pornit de la cifra pe care statul doreşte să o încaseze, adică un miliard euro. Vom vedea cum va fi stabilită practic această taxă", a spus Minea.


sursa:www.capital.ro


08. - Feb 1, 2010 1:53:00 PM
Agricultorii primesc pentru 2010 o subvenţie europeană de 81 euro/hectarÎn acest an, agricultorii vor primi o subvenţie europeană mai mare faţă de cea de anul trecut. În total, vor ajunge la fermierii români 730 milioane euro.

Sumele alocate ţării noastre pentru a subvenţiona producătorii agricoli se majorează cu fiecare an. Astfel, pentru 2010, sprijinul pe hectar acordat de Uniunea Europeană agricultorilor români este de 81 euro pentru fiecare hectar cultivat.

“În 2010, România are alocate fonduri pentru plata unică pe suprafaţă (FEGA) suma de 730 de milioane de euro, adică 81 de euro pe hectar. Suma a crescut faţă de anul trecut, când au fost alocate 623 milioane de euro. Ca perioadă, plăţile vor fi acordate ca şi anul trecut, pentru ca fermierii sa beneficieze de fonduri pentru campania de toamnă”, a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Pentru anul 2009, cuantumul plăţilor directe unice pe suprafaţă a fost de 71,12 euro/hectar. În 2008, agricultorii au primit 60,75 euro/hectar, iar în 2007 fiecare fermier care a depus cerere de subvenţie a primit 50 euro/hectar.

Restanţele pentru 2009 vor fi plătite până la finalul lunii februarie

Toate cererile de plată pentru anul 2010 trebuie depuse de către agricultori în perioada 1 martie-17 mai 2010. Potrivit ministrului Agriculturii, în acest an vor mai fi acordate plăţi naţionale directe complementare în valoare de 503 milioane de euro.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că restanţele din 2009 din sectorul agricol vor fi plătite până la sfârşitul acestei luni. “Intenţionăm să plătim toate restanţele până la sfârşitul lui februarie. Acestea se ridică la circa 900 milioane de euro”, a mai spus Dumitru.

El a precizat că există posibilitatea acordării unor forme de sprijin sectoarelor afectate de criză, în prezent acestea fiind evaluate, pentru a fi stabilite sumele. Sunt analizate posibilităţi de acordare a unor forme noi de sprijin pentru bunăstarea animalelor în sectorul porcinelor şi al păsărilor.

“Momentan, nu ştim la ce valoare vor ajunge, însă la buget avem o parte din bani, circa 300 milioane de euro, care ne-ar putea acoperi 1-2 scheme. Pentru celelalte sectoare vom avea nevoie de rectificare bugetară”, a arătat Dumitru.

sursa:www.capital.ro


09. - Feb 1, 2010 1:50:00 PM
Cel mai rapid Ferrari din toate timpurileUltimul model de Ferrari, care va fi prezentat la Salonul Auto de la Geneva, se va numi 599 GTO şi va avea o viteză maximă de 350 km/h, un record absolut pentru modelele produse de Ferrari.Maşina va fi echipată cu un motor în V12 de 6 litri, care va avea o putere de 700 de cai. Preţul cu care se va vinde noul Ferrari 599 GTO va fi de 350.000 de euro, însă acesta va fi produs în doar 800 de exemplare.

sursa:www.capital.ro
10. - Feb 1, 2010 1:46:00 PM
Copos, lovit şi de criză, şi de lipsa zăpezii: „Am rămas fără profit şi cu obligaţii foarte mari la bănci”


George Copos, omul de la cârma grupului de societăţi din Ana Holding, povesteşte, în exclusivitate pentru capital.ro, despre modul în care i-au fost afectate afacerile din Poiana Braşov de criza economică, pe de-o parte , şi de vremea care n-a fost prea darnică cu precipitaţiile la munte, pe de altă parte. Omul de afaceri controlează în staţiunea montană trei hoteluri (Sport, Bradul şi Poiana - toate de trei stele), prin Ana Hotels, instalaţiile teleferice şi administrarea pârtiilor, prin Ana Teleferic.

capital.ro: În ce stare sunt, în prezent, pârtiile din Poiană?

George Copos: Cu două weekenduri în urmă, când a nins în abundenţă, a fost plin, şi eu am vrut să mă duc la munte vineri, dar nu mai erau locuri de cazare. Însă, pentru a schia în condiţii corecte ai nevoie de un strat de zăpadă de cel puţin o jumătate de metru, iar acest strat trebuie bătut de schiori, o zi sau două şi abia apoi, maşinile de bătut zăpada vin şi bătătoresc zăpada şi se face pe pârtie bună.

Reporterul capital.ro i-a adus la cunoştinţă lui George Copos că, înainte de interviu, angajaţii de la Ana Teleferic au declarat că pârtiile sunt excelente, numai bune pentru ski. I-a apreciat pe angajaţii săi că sunt comercianţi buni, însă a început să admire pe Internet, cu amărăciune, pârtiile din staţiunea franceză Courchevel: „Asta da pârtie, cu zăpada de un metru!”.

capital.ro: Cât de mult v-a afectat criza afacerile în turism, în 2009?

G.C.: Criza a produs o contracţie a tuturor activităţilor economice şi asta s-a reflectat şi în turism, evident. Această contracţie, însă, era previzibilă şi noi am luat-o în calcul atunci când am întocmit planurile de afaceri pe 2009. Am prevăzut o reducere a cifrei de afaceri pentru Ana Hotels de circa 30%, comparativ cu 2008, care a fost unul dintre cei mai buni ani pentru noi. Previziunea s-a dovedit a fi corectă, pentru că, până la urmă, reducerea a fost de 26%.

capital.ro: Dar lipsa zăpezii la munte cât a contat?

G.C.: Independent de criză, lipsa zăpezii a contribuit şi ea substanţial la reducerea afluxului de turişti în acestă perioadă. Dar, din fericire, nu toţi turiştii vin în Poiană numai pentru schi, dovadă că de Sărbători, în special de Revelion, hotelurile noastre au fost pline.

 capital.ro: Credeţi că, din cauza lipsei zăpezii, cel puţin prima jumătate a sezonului a fost compromisă?

G.C.: Nu ştiu dacă a fost chiar compromisă, dar se poate spune că a fost serios afectată. Cel mai important lucru este să ai zăpadă de Sărbători. Atunci este întotdeauna cerere foarte mare pentru munte, o perioadă aglomerată: începând din 20 decembrie până în 15 ianuarie, perioadă care include Crăciunul şi Revelionul moldovenilor şi ruşilor, ei venind în număr foarte mare după 1 ianuarie. Practic, dacă nu ai zăpadă atunci, ai pierdut jumătate din sezon.

Ca să întărească aceste afirmaţii, George Copos ne-a relatat din date oficiale că în decembrie 2009 Ana Teleferic a transportat doar 75.000 de persoane, în timp ce în aceeaşi lună din 2008 peste 162.000 de turişti au folosit instalaţiile de transport pe cablu asigurate de compania omului de afaceri.

capital.ro: Puteţi recupera acum, pe a doua parte a sezonului, fiind şi vacanţa copiilor?

G.C.: Jumătate din sezon este perioada cuprinsă între 20 decembrie şi 15 ianuarie, atunci merg afacerile şi în industria hotelieră şi în cea a transportului pe cablu, pentru că vin foarte mulţi să schieze. În condiţiile în care turiştii aşteaptă un an întreg să meargă la ski, dacă nu ai zăpadă în acestă perioadă, e foarte greu să recuperezi ce ai pierdut în acest interval. Mai ales că avem un grup de 200 de turişti din Anglia, care vin din 7 în 7 zile şi lor trebuie să le asigurăm condiţii.

capital.ro: Totuşi, pârtia Bradul a fost practicabilă mai tot timpul...

G.C.: A funcţionat pentru că noi am făcut zăpadă artificială. Însă a crea zăpadă artificială înseamnă un consum foarte mare de apă, de energie electrică, plus salariile oamenilor care lucrează şi noaptea. Pe deasupra, din cauza faptului că a fost cald, deşi am asigurat un strat de zăpadă de 20 cm, a venit căldura care a topit-o toată şi iar am luat-o de la capăt. Iar apa o plătim noi, spre deosebire de alte staţiuni, ca Predeal, Azuga, unde comunităţile locale suportă toate aceste cheltuieli.

capital.ro: Până la urmă ce v-a afectat mai mult, lipsa zăpezii sau efectele crizei?

G.C.: Împreună. Măcar dacă ningea, se mai atenuau efectele crizei. Dar, vorba aceea - „la omul sărac nici boii nu trag”. Criza mondială a fost cruntă şi niciun administrator român, din păcate, nu a ştiut să gestioneze activitatea într-o astfel de perioadă. A fost greu pentru toată lumea. Sigur, rămânem în viaţă... dar fără profit şi cu obligaţii foarte mari la bănci.

 Cu toate acestea, George Copos are planuri mari anul acesta. Are un program de modernizare pentru acest an, care îl va costa 12 milioane de euro. Potrivit lui Copos, vor fi modernizate hotelurile Hilton, Crowne Plaza şi Poiana. La munte, în Poiana Braşov mai are în plan construcţia unui spa, pe modelul celui de la Eforie. „Ne-am dat seama că lumea vine pentru ski, dar dacă nu ai zăpadă, lumea nu are ce face şi atunci am găsit o soluţie: avem un teren lângă hotelul Sportul, unde vom face un spa mare cu un bazin, cu refacere, cabinete medicale antiaging pe care le avem la Eforie Nord, astfel încât să optimizăm personalul de acolo. Tot programul de investiţii la Poiana Braşov începe pe 15 martie şi se termină la 10 decembrie 2010. Tot hotelul Sportul va fi dus la structură.

capital.ro: Aţi avut pierderi la hotelurile de la munte?

G.C.: Tot ce înseamnă partea de staţiuni (Poiana Braşov şi Eforie Nord, n.r.) îşi acoperă doar amortizarea, iar dacă îşi acoperă amortizarea sunt fericit, nu am nevoie decât de un euro profit, pentru că amortizările sunt destul de mari şi atât în cazul hotelurilor de la munte, de la mare, cât şi pentru cele din Bucureşti.

capital.ro: Dar cum rămâne cu bulgarii, care se pare că ne iau şi turiştii de ski?

G.C.: Bulgarii au fost mai inteligenţi în turism decât noi, din păcate, mult mai inteligenţi. Pe lângă faptul că au avut un program coerent pentru staţiunile de la malul mării, au avut un program foarte bun şi pentru staţiunile de la munte. Au trei staţiuni de bază - Bansko, Borovets şi Vitosha. Acolo se poate vedea ce înseamnă un program coerent, făcut de către stat.

capital.ro: Unde mergeţi la ski când nu sunteţi în Poiană?

G.C.: Eu schiez la birou, la serviciu, cu faţa în calculator şi cu bugetul în mână. Ne batem cu bugetele pentru anul 2010, asta este Biblia noastră.

sursa:www.capital.ro


11. - Jan 29, 2010 4:51:00 PM
Mutu are circumstanţe atenuante: Pe prospectul medicamentului folosit nu scria nimic de sibutramină

Mama fotbalistului Adrian Mutu face lumină în cazul de dopaj al "Briliantului". Jucătorul a luat un medicament folosit de ea pentru slăbit, pe al cărui prospect scria însă că este produs naturist.Rodica Mutu, mama fotbalistului Adrian Mutu, de la Fiorentina, a declarat, joi, la Telesport, că fiul său a luat un medicament pe care ea l-a folosit pentru a slăbi şi pe care l-a uitat în locuinţa atacantului, de la Florenţa.

Mama internaţionalului român spune că Mutu nu foloseşte pastile de slăbit şi crede că a luat acel produs doar din curiozitate. Rodica Mutu a subliniat că pe cutia respectivului medicament scrie că produsul este naturist şi nu se precizează că ar conţine substanţe interzise.

"Pe prospect nu scrie nimic. Este vina celor care au fabricat medicamentul. Eu încă nu am vorbit cu el, este cu avocaţii. Mi-a transmis să stau liniştită. Este o prostie, nu a fost ceva intenţionat. Eu am luat pastilele cu mine, în Italia şi cred că le-am uitat pe acolo. Cred că le-a luat din curiozitate, mă lăudam că am slăbit. El nu foloseşte pastile de slăbit. Pe cutie scrie că este produs naturist şi nu scrie că ar conţine substanţe interzise", a spus Rodica Mutu la Telesport.

CONI a anunţat, joi, că Adrian Mutu a fost depistat pozitiv cu sibutramină, folosită în general pentru a ajuta la pierderea în greutate, în urma unui control antidoping la care a fost supus pe 10 ianuarie. Recidivist fiind, după episodul "Cocaina", din 2004, când evolua la Chelsea, şi în urma căruia a fost suspendat şapte luni, Mutu riscă acum o suspendare între un an şi patru ani. Însă, dacă se va demonstra că sibutramina a ajuns în organismul său accidental, din cauză că a consumat un produs pe al cărui prospect nu era inclusă şi această substanţă ca făcând parte din compoziţie, atacantul Fiorentinei ar putea scăpa cu o sancţiune minimă.

sursa:www.realitatea.net

12. - Jan 29, 2010 4:48:00 PM
Proprietatile lui Patriciu din Germania incep sa creasca in valoare


Valoarea fondului german de investitii Rutley European Property Limited, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu prin intermediul companiei Black Sea Global Properties Limited (BSGP), a crescut usor in a doua jumatate a anului trecut, dupa mai bine de un an si jumatate de scaderi, se arata in raportul financiar al fondului.

Dupa ce in primul semestru din 2009, portofoliul fondului de investitii s-a depreciat cu 7,6% calculat in euro, dar cu 19,3% calculat in lire sterline, in a doua jumatate a anului valoarea proprietatilor detinute de Rutley a crescut cu 0,3% calculat in euro, respectiv cu 6,16% calculat in lire sterline.

Desi aparent cresterea este nesemnificativa, aceasta este prima apreciere a proprietatilor imobiliare detinute de Dinu Patriciu prin intermediul fondului german de investitii, de la declansarea crizei financiare.

La sfarsitul anului trecut, portofoliul detinut de Rutley European Property Limited valoara 485,3 milioane de lire sterline (peste 560 milioane de euro).

In luna decembrie 2009, Patriciu l-a numit pe britanicul Michael Lloyd, cel care timp de opt ani a condus proiectul Baneasa din nordul Bucurestiului, in conducerea fondului Rutley European Property Limited.

Pe langa Germania, Rutley mai detine proprietati in Suedia si Polonia.

Black Sea Global Properties Limited (BSGP), compania controlata de Dinu Patriciu, a facut in luna iunie o oferta cash pentru fondul Rutley European Property, la pretul de sase penny pe actiune. Dupa preluarea controlului Rutley, BSGP a anuntat ca are ca scop dezvoltarea companiei prin achizitii strategice menite sa puna bazele unei companii imobiliare pan-europene.

sursa:www.wall-street.ro


13. - Jan 29, 2010 4:45:00 PM
Firmele vor plăti în 2010 impozite pe profituri fictive


Companiile care au reuşit, în ciuda crizei, să fie profitabile în 2009 sunt penalizate de stat, care le obligă, din 2010, la plata anticipată a impozitului pe profit. Un credit pentru stat de la privaţi.

Ministerul de Finanţe im­­pune reguli noi fără să ţină cont de realitatea economică. Cu orice riscuri sau efecte ne­ga­tive, trebuie să aducă bani la buget. Un exemplu este noua prevedere care obligă firmele la plata anticipată a impozitului pe profit. Companiile care au fost profitabile în 2009 vor trebui, din acest an, să plătească trimestrial o pătrime din impozitul datorat anul trecut, indexat cu indicele de inflaţie.

În multe cazuri, este posibil ca rezultatele financiare ale firmelor să fie mai slabe decât în anul anterior: profit mai mic sau chiar pierdere. Noua regulă le va forţa să-şi folosească lichidităţile ca ­să-şi achite datoriile la stat, în loc să facă investiţii sau să-şi deruleze afacerea. Sumele date în plus la stat le vor mai putea recupera abia în 2011, numai după ce vor depune declaraţia anuală de impozit pe profit, adică după 25 aprilie.

Pe de altă parte, e ştiut că firmele reuşesc cu greu să-şi recupereze de la stat banii odată daţi, situaţia rambursărilor de TVA fiind o dovadă. Cert este că, în acest an, nicio firmă nu va scăpa de impozit. Cele cu pierderi în 2009 vor plăti impozit minim, iar cele cu profit vor credita statul, în multe cazuri, cu un impozit pe un profit mai mare decât cel real.

633 mii de companii sunt înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit

Multe companii riscă să plătească, anul acesta, impozit pe un profit mai mare decât cel real, din cauza unei reglementări care forţează mediul privat să crediteze bugetul în plină criză.

Indiferent dacă au avut profit sau pierdere în 2009, toate firmele din România vor cotiza la buget în 2010. O dată, din cauza impozitului minim care obligă orice companie cu pierderi să dea statului o sumă fixă, pornind de la 500 de euro, iar a doua oară pentru că orice firmă cu profit în 2009 va face anul aceasta plăţi anticipate.

Codul fiscal a introdus din 2010 plata anticipată trimestrială pe profit. Astfel, la fiecare patru luni, firmele profitabile vor plăti la buget un sfert din impozitul datorat pentru 2009, indexat cu rata inflaţiei.

Din această cauză, companiile care anul trecut au obţinut profit şi care, din cauza crizei economice, vor avea rezultate mai slabe în 2010 vor trebui să suporte din propriile lor lichidităţi un impozit anticipat care nu are legătură cu realitatea. „Vor fi dezavantajate, în mod evident, companiile a căror profitabilitate va scădea în acest an comparativ cu 2009. Majoritatea companiilor de prestări servicii care în a doua jumătate a lui 2009 şi-au renegociat contractele acordându-le clienţilor reduceri de tarife vor plăti anticipat un impozit mult mai mare decât cel care ar fi efectiv calculat pe baza datelor din contabilitate“, explică Sorin Istrate, managing partner Contexpert.

Probleme de lichiditate

 Până anul acesta, sistemul plăţilor anticipate trimestriale era aplicat doar societăţilor bancare. Având în vedere că profiturile băncilor au fost în creştere de la an la an, prevederea nu le-a creat dezavantaje până acum.

Această modalitate de plată implică o regularizare anuală care se face după termenul-limită de depunere a declaraţiei 101 de impozit pe profit, respectiv 25 aprilie. Abia după ce se depune această declaraţie companiile pot solicita rambursarea sumelor plătite în plus sau compensarea acestor sume cu alte datorii către bugetul de stat.

„Astfel, multe dintre companiile private vor credita statul pe tot parcursul anului 2010, în detrimentul alocării fondurilor disponibile pentru investiţii sau pentru alte măsuri necesare redresării economice. Pentru acest credit acordat statului, companiile nu vor primi dobânzi sau alte avantaje fiscale“, precizează Sorin Istrate. Situaţia este similară cu cea a rambursărilor de TVA pe care statul le foloseşte pentru finanţarea bugetului.

Întârzierile rambursărilor, neplata unor penalităţi de întârziere de către stat au generat, în repetate rânduri, nemulţumiri în rândul oamenilor de afaceri care au de recuperat miliarde de lei de la stat în contul TVA.

Avantaje minore

„Dacă un contribuabil nu va plăti anticipat impozitul pe profit va datora dobânzi penalizatoare pentru fiecare tranşă de impozit aşa-zis datorată, chiar dacă la sfârşitul anului va înregistra pierdere fiscală. Aceste dobânzi nu au nicio legătură cu activitatea economică sau cu un indice de inflaţie“, spune specialistul Contexpert. Dobânzile de întârziere cerute de Fisc sunt de 36,5% pe an.

Ce avantaje are totuşi această regle­mentare pentru firme? Pentru că cele ale statului sunt certe.

„Un avantaj poate fi considerat faptul că societăţile sunt scutite de efectuarea calculului profitului impozabil şi al impozitului pe profit trimestrial. Mai ales în cazul societăţilor mari, care au un rulaj mare de documente şi pentru care un astfel de calcul trimestrial reprezenta o operaţiune destul de complicată şi consumatoare de timp“, arată Ruxandra Jianu, partner Biriş Goran Consulting.

Un oarecare avantaj îl reprezintă şi faptul că o companie va şti de la începutul anului care sunt sumele pe care le are de plătit la stat, este de părere Sorin Istrate. „Astfel, va fi mult mai uşor să facă o planificare a cash flow-ului pe termen scurt. Însă, în cazul în care va plăti un impozit anticipat mult mai mare decât cel care ar fi fost datorat în mod normal, cash flow-ul va fi afectat, firma nefiind în măsură să dispună de banii săi pentru derularea activităţii“, spune acesta.

Firmele care vor să păstreze lichi­dităţile ar putea opta pentru transferarea activităţii pe societăţi nou-înfiinţate. Numai că această soluţie este oportună doar în cazul celor care ar avea de plată o sumă mai mare decât impozitul minim de 500 de euro.

De fapt, plata trimestrială anticipată a impozitului pe profit va reprezenta o prefinanţare a bugetului de stat de către societăţile comerciale.
Ruxandra Jianu, partner Biriş Goran

663 de mii de societăţi comerciale sunt înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit, conform datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Noutăţile sistemului de plăţi anticipate

- Începând din 2010, impozitul pe profit se plăteşte anticipat trimestrial, în rate egale

- Impozitul trimestrial se calculează ca o pătrime din impozitul anual datorat pentru anul precedent, respectiv 2009, actualizat cu indicele de inflaţie

- Sunt exceptate de la plata anticipată firmele care obţin venituri majoritar din cultura cerealelor, a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură, precum şi organi­zaţiile nonprofit

- Firmele cu pierderi şi cele nou-înfiinţate plătesc anticipat impozitul minim, în cazul celor din urmă recalculat în funcţie de perioada rămasă până la sfârşitul anului.

sursa:www.capital.ro14. - Jan 29, 2010 4:41:00 PM
Cornel Penescu, pus în libertate


Finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, fostul director al societăţii PIC din Piteşti Liviu Făcăleaţă şi fostul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor Gheorghe Constantin, judecaţi pentru fapte de corupţie, vor fi puşi în libertate, vineri seară, în baza unei decizii a Curţii de Apel Ploieşti.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis, vineri, înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul lui Penescu, Făcăleaţă şi Gheorghe Constantin cu obligaţia de a nu părăsi ţara, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Ploieşti, judecător Simona Buzoianu, magistraţii au judecat recursul formulat de avocaţii celor trei inculpaţi la măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul Prahova în urmă cu o săptămână şi au decis înlocuirea acesteia cu obligaţia celor trei inculpaţi de a nu părăsi teritoriul României.

Decizia este definitivă şi va fi pusă de îndată în aplicare, urmând ca, în cursul serii de vineri, inculpaţii Cornel Penescu, Gheorghe Constantin şi Liviu Făcăleaţă să părăsească Penitenciarul Mărgineni, din judeţul Dâmboviţa, a mai spus sursa citată.

Cornel Penescu, Liviu Făcăleaţă şi Gheorghe Constantin se află în arest preventiv din 13 aprilie 2009.

Fostul şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti,Cristian Libertatu, care a fost şi el arestat preventiv pentru luare de mită în acelaşi dosar, a ieşit din penitenciar în 30 iulie 2009, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis cercetarea lui în stare de libertate.

Alţi zece inculpaţi din acelaşi dosar, respectiv directorul pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia, administratorul FC Argeş, Gheorghiţă Pieca, fostul preşedinte al formaţiei piteştene, Cristian Mincă, şi Daniela Cârstina, director în cazul societăţii PIC, acuzaţi şi ei de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar.

Potrivit acuzaţiilor de la dosar, în perioada 2006 - aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.

sursa:www.capital.ro


15. - Dec 28, 2009 9:21:00 AM
Persoanele retinute in cazul Ciorogarla au fost aduse la Tribunalul BucurestiProcurorii DIICOT au emis 15 ordonante de retinere pentru furtul armelor de la Ciorogarla, dar si pentru trafic de droguri, 6 dintre acestea fiind acuzate direct pentru sustragerea armelor. Dosarul a fost inaintat Tribunalului Bucuresti pentru emiterea mandatelor de arestare

Audierile incepute duminica la pranz s-au incheiat in jurul orei 3.30 dimineata. Printre cele 6 persoane invinuite pentru furtul de arme, se numara si fratii Preda. Adrian Preda, fratele fostului angajat MAI, Eugen Preda, a primit duminica seara ordonanta de retinere in legatura cu armele disparute de la o unitate militara din Ciorogarla, dar si intr-un caz de trafic international de droguri.

Eugen Preda, fost angajat al MAI, implicat in februarie in scandalul de la Mall Plaza, este acuzat de trafic de droguri si de arme in acelasi dosar, potrivit avocatului sau. Procurorii au emis ordonanta de retinere pe numele lui Eugen Preda, acesta declarand ca totul este o inscenare.

Prima ordonanta de retinere in dosarul privind furtul armelor de la Ciorogarla a fost data la ora 16.00, pe numele lui Sandu Chirita. Acesta este invinuit pentru complicitate la furt, complicitate la detinere de arme si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, potrovit avocatilor.
Potrivit avocatilor, Alin Viorel Caca, fost coleg de club cu Eugen Preda, a fost adus de asemenea la DIICOT, primind ordonanta de retinere. De asemenea, un fost component al lotului national la biatlon, Daniel Stinghe, a fost una dintre persoanele audiate la DIICOT in legatura cu disparitia armelor de la unitatea militara din Ciorogarla, spun surse judiciare.

Alexandru Nicolae si Liviu Iordan, cei doi suspecti prinsi in Sinaia in legatura cu dosarul armelor de la Ciorogarla, au fost adudiati si ei la DIICOT, unde doar primul a primit ordonanta de retinere. Acestia au legaturi cu fratii Preda si ar fi proprietarii imobilului din Ilfov unde s-au descoperit 27 dintre cele 62 de arme furate de la Ciorogarla. Potrivit Realitatea Tv, inca 20 de arme au fost descoperite intre timp.

Perchezitiile facute duminica dimineata in cazul Ciorogarla vizeaza atat furtul de arme de la unitatea militara din Ilfov, cat si un caz de trafic international de droguri, au declarat anterior pentru NewsIn procurori DIICOT. Informatiile despre unde au ajuns armele de la Ciorogarla au aparut dupa ce pe piata neagra s-a vehiculat ca se cauta cumparator pentru arme de razboi, potrivit unor surse judiciare. Multi dintre cei vizati duminica de perchezitii au fost monitorizati in cazul traficului international de droguri, astfel ca, pe interceptari telefonice, apar elemente din ambele dosare, spun aceleasi surse.

Trafic international de droguri de mare risc, cea mai grava acuzatie pentru unii dintre cei audiati
Persoanele care primesc ordonanta de retinere de la procurorii DIICOT in dosarul Ciorogarla sunt acuzate de diverse infractiuni, cea mai grava fiind cea de trafic international de droguri de mare risc. Potrivit surselor judiciare, este vorba despre constituirea de grup infractional organizat. Invinuitii risca pedepse si intre 15 si 25 de ani de inchisoare.

Perchezitiile facute dimineata in cazul Ciorogarla vizeaza atat furtul de arme de la unitatea militara din Ilfov, cat si un caz de trafic international de droguri, au declarat anterior pentru NewsIn procurori DIICOT.

Infractiunea de nerespectare a regimului armelor si munitiilor este incriminata prin art. 279 din Codul penal ca fiind detinerea, portul, confectionarea, transportul, precum si orice operatie privind circulatia armelor si munitiilor sau functionarea atelierelor de reparat arme, fara drept, care se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani. Se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani detinerea, instrainarea sau portul, fara drept, de arme ascunse ori de arme militare, precum si a munitiei pentru astfel de arme.

62 de arme au disparut din depozitul Unitatii Militate Ciorogarla. Sigiliul unui depozit din unitatea militara din Ciorogarla, judetul Ilfov, a fost gasit rupt pe 28 ianuarie.

sursa:www.9am.ro
16. - Dec 21, 2009 9:42:00 AM
Sapte nume noi in Boc 4


Afla totul despre noii ministri propusi pentru Guvernul Boc 4.

Ministerul Educatiei - Daniel-Petru Funeriu. Funeriu s-a nascut la 11 aprilie 1971, in Arad. Are si cetatenie franceza, vorbeste limbile engleza, franceza si germana, avand si cunostinte de japoneza, noteaza NewsIn. A absolvit, in 1994, European Higher Institute of Chemistry din Strasbourg, Franta, unde a obtinut titlul de inginer in chimie, specializarea chimie organica. Funeriu a fost asistent universitar la Universitatea Louis Pasteur din Strasbourg intre anii 1995 si 1998, apoi conferentiar, din 1998 pana in 1999, la College de France din Paris. A fondat, in 1994, Asociatia Studentilor Romani din Strasbourg, pe care a si condus-o, intre 1994 si 1998. In perioada 1999-2002, a fost cercetator stiintific la Scrips Research Institute din LaJolla, California, SUA, iar intre 2005 si 2006, s-a numarat printre membrii Consiliului Director al Asociatiei Ad-Astra. Daniel-Petru Funeriu este si team-leader in cadrul echipei Marie Curie Excellence de la Universitatea Tehnica din Munchen, Germania, si principal investigator in cadrul IGGSE (International Graduate School of Science and Engeneering)s de la aceeasi institutie. In 2007, a candidat la alegerile europarlamentare, fiind al patrulea pe lista PDL.
Ministerul Sanatatii - Cseke Attila. In varsta de 36 de ani, Cseke este senator, ales la scrutinul general din 2008 in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor. In perioada 2004-2005, a fost consilier local in cadrul consiliului local al municipiului Oradea. Cunoaste limba engleza - nivel de baza, potrivit biografiei de pe site-ul Senatului. Cseke detine un teren de 1.090 de metri patrati in Oradea, pe care l-a cumparat in 2006, si are conturi la mai multe banci, cu 7.516 euro si 147.157 de lei, conform declaratiei sale de avere din aprilie.
Ministerul Culturii - Kelemen Hunor. Kelemen Hunor este absolvent de Filosofie, a redactat emisiuni de radio si a lansat doua volume de versuri si un roman. In decembrie 1989, a fost co-fondator si redactor-sef adjunct al revistei culturale Jelenlét, iar ulterior a colaborat la revista cu acelasi profil Korunk. Experienta in radio a dobandit-o la Studioul Teritorial Cluj al Societatii Romane de Radiodifuziune, unde a redactat emisiuni politice si culturale. Kelemen este familiarizat cu ministerul pentru care a fost nominalizat, unde a mai ocupat postul de secretar de stat. Din 2000, este deputat UDMR din 2000 si membru in comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, iar din 2005, membru UDMR in Biroul Permanent al Camerei. Kelemen Hunor ocupa functia de presedinte executiv al UDMR din iunie 2007, iar pe 27 iunie 2009 a fost desemnat candidat la prezidentiale al acestei formatiuni politice. Nu este proprietar de terenuri, case sau autoturisme, iar in banca are un cont de 150.000 de lei, potrivit declaratiei sale de avere din iunie 2009.
Ministerul Agriculturii - Mihail Dumitru. Nascut in 8 iulie 1964, la Raul Alb, in judetul Dambovita, este doctor in Economie Agrara. Din august 1995 pana in ianuarie 2000 a fost manager de sector agricultura, dezvoltare rurala, securitatea produselor alimentare la Delegatia Comisiei Europene in Romania, iar pana in august 2006 a fost sef al Departamentului Agricultura si piata interna de la Delegatia CE. Din septembrie 2006 si pana in prezent a fost negociator-coordonator al Programului de dezvoltare rurala pentru Romania, la Comisia Europeana.
Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Baconschi. Este un diplomat si teolog roman, care a indeplinit functia de consilier prezidential la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila. In 1985 a absolvit Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. In perioada 1986-1989 a lucrat ca Redactor la Editura Institutului Biblic si de Misiune al B.O.R. In anul 1990 devine Consilier la Ministerul Culturii. In acelasi an, obtine o bursa de studii pentru doctorat din partea Guvernului francez, studiind la Université de Paris-Sorbonne. Din 26 octombrie 2006, Teodor Baconschi detine functia de consilier prezidential la Departamentul pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila. Din august 2007 este numit de catre Presedintele Romaniei ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Franceza, iar in martie 2008, a fost numit in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Principatul Andorra si Principatul Monaco.
Ministerul Finantelor - Sebastian Vladescu. Sebastian Vladescu s-a nascut la data de 3 aprilie. A absolvit studii universitare la Facultatea de Comert din Academia de Studii Economice din Bucuresti (1983) si apoi studii postuniversitare in specializarea Piete de capital, investitii directe, organizate de Merryl Lynch USA (1997). La data de 22 august 2005, Sebastian Vladescu a fost numit in functia de ministru al fiunantelor in Guvernul Tariceanu, indeplinind aceasta functie pana la data de 5 aprilie 2007, cand Ministerul Finantelor a fost comasat cu Ministerul Economiei si Comertului. Ca urmare a reorganizarii Ministerului Economiei si Finantelor, Vladescu a fost numit secretar de stat cu relatiile internationale si trezorerie, transmite Wall-Street. Vladescu este membru in doua Consilii de Administratie respectiv Petrom S.A. si Upetrom S.A. De asemenea, este actionar la urmatoarele societati: PVB Euroconsulting S.R.L.; Boss Exim Trading Group S.R.L.; Boss Constructii si Consultanta S.R.L.; Hemat-Rom S.R.L.; Centrul Medical "Polimed"; Romanian Soft Company S.R.L., Climate Change S.R.L., Rapid Credit S.R.L.
Ministerul Muncii - Mihai Seitan. A fost consilierul lui Emil Boc din ianuarie 2009, ajungand secretar de stat dupa plecarea PSD de la Guvernare. Este specialist in legislatia pensiilor, fiind seful Casei Nationale de pensii intre 2005-2007, potrivit Zf. Este de profesie inginer, absolvind facultatea de Automatica si calculatoare din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti in 1969. A fost consilierul lui Emil Boc din ianuarie 2009, ajungand secretar de stat dupa plecarea PSD de la Guvernare.

sursa:www.9am.ro
17. - Dec 16, 2009 3:51:00 PM
Cât iei pe mobilul tău la buy-back? 104 euro pe un Nokia N97 şi 41 € pe un Vertu!


Orange a lansat un serviciu de buy-back pentru telefoane mobile care se adresează tuturor utilizatorilor. Vezi care e valoarea de buy-back a telefonul tău!

Operatorul Orange evaluează terminalele şi oferă un cupon de reducere între 10 şi 190 de euro (cu TVA) pe care utilizatorii îl pot folosi pentru a cumpăra orice telefon, laptop, accesoriu sau cartelă PrePay din Orange shop.

Înainte de a merge în magazin, poţi afla valoarea estimativă a cuponului tău de reducere aici. Utilizatorii trebuie să selecteze marca, modelul telefonului şi apoi să răspundă la întrebările legate de starea telefonului.
Valoarea telefonului este calculată automat după criteriile: dacă ecranul telefonului este funcţional, adică nu este lovit şi funcţionează corect, dacă tastatura este completă, dacă telefonul se aprinde când se apasă butonul On şi dacă bateria este inclusă.

Utilizatorii pot căuta într-o lista întreagă de producători ca Apple, Asus, HP, HTC, I-Mate, LG, Motorola, Nokia, O2, Orange, Palm, QTEK, RIM, Samsung, Sharp, Sony Ericsson, Toshiba, Vertu, Vodafone.

La cât evaluează Orange un Nokia N97, un iPhone 3GS şi un Vertu?

Conform comunicărilor firmei, suma maximă oferită pentru cupon de reducere este de 190 de euro, însă nici cel mai performant telefon Nokia sau Apple nu merită aceşti bani în viziunea Orange.

Un telefon Nokia N97 în stare de funcţionare este evaluat de Orange la 104 euro, în timp ce pe piaţă un model nou fără abonament costă 2.500 de lei. Un iPhone 3GS de 32 de GB este evaluat la 172 de euro, preţul său la liber depăşind 3.500 de lei.

Pe site-ul Orange este trecut în dreptul producătorilor şi Vertu, divizia de lux a producătorului de telefoane mobile Nokia. Un model MM II este evaluat de operator la doar 41 de euro!

Iată cât valorează alte telefoane mobile în opinia Orange România:

Nokia 6300 – 16 euro
Nokia N95 – 49 euro
Nokia 7210 Supernova – 10 euro
Samsung I7500 – 54 euro
Samsung I900 Omnia – 49 euro
Samsung S5230 – 22 euro
LG KP 500 – 14 euro
LG KS360 - 11 euro
LG KC910 - 28 de euro
Motorola E8 - 14 euro
Sony Ericsson Xperia X1 - 58 de euro
Sony Ericsson C 510 - 15 euro
Sony Ericsson K 850 - 15 euro

Dacă telefonul tău nu mai funcţionează sau dacă valoarea cuponului este prea mică, poţi lăsa telefonul la orice magazin Orange pentru reciclare. Terminalele vechi, în schimb, vor fi colectate, predate către un furnizor autorizat, recondiţionate şi apoi redistribuite pe piaţa din Asia.

sursa:www.capital.ro


18. - Dec 15, 2009 9:29:00 AM
Popularia Romaniei, in scadere


Numarul nasterilor a fost mai mic decat cel al deceselor cu peste 1.700, potrivit datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS)

Astfel, numarul de nascuti-vii a fost in octombrie de 20.042 (11,0/1.000 locuitori), cu 1.414 mai putini decat in septembrie, in timp ce numarul persoanelor care au decedat a fost de 21.787 (11,9/1.000 locuitori), in crestere cu 3.080 fata de luna precedenta. Sporul natural este astfel negativ, cu o reducere a populatiei cu 1.745 persoane.

Fata de octombrie 2008, numarul de nascuti-vii a crescut, totusi, cu 797, in timp ce numarul deceselor a fost mai mare cu doar 385.

Mortalitatea infantila din Romania se mentine peste media din UE, in conditiile in care 201 de copii cu varsta sub un an au decedat in octombrie, cu 14 mai putin decat in luna similara din 2008. In luna anterioara se inregistrasera 185 de decese la copiii sub un an.
La oficiile de stare civila au fost inregistrate in octombrie 15.272 de casatorii, in scadere cu 2.749 comparativ cu luna septembrie si cu 243 mai putine decat in aceeasi luna din 2008.

Prin hotarari judecatoresti definitive au fost pronuntate 1.649 de divorturi, in scadere cu 482 fata de luna anterioara si cu 1.409 mai putine decat in octombrie 2008.

La 31 decembrie 2008, populatia Romaniei scazuse cu 0,14% fata de finalul lui 2007, ajungand la 21,5 milioane persoane, potrivit Statisticii.
INS anunta ca datele demografice pentru 2008 sunt finale, iar cele pentru 2009 sunt operative.

sursa:www.9am.ro
19. - Dec 15, 2009 9:17:00 AM
Cod galben de ninsori si vant puternic in aproape toate regiunile tarii


Meteorologii au emis ieri atentionare de ninsori si intensificari ale vantului, de astazi, ora 12, pana joi la aceeasi ora, care ar urma sa afecteze judetele din nordul, sudul, centrul si estul tarii, inclusiv municipiul Bucuresti.

Astfel, avertizeaza ANM, in intervalul mentionat va ninge in toate regiunile, urmand ca treptat sa se depuna un strat de zapada in cea mai mare parte a teritoriului, iar vremea sa aiba aspect de iarna.

Judetele afectate de codul galben sunt: Maramures, Suceava, Bistrita-Nasaud, Mures, Neamt, Harghita, Bacau, Vaslui, Brasov, Covasna, Vrancea, Galati, Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea.

In sudul si estul tarii, precum si la munte cantitatile de precipitatii vor depasi local 20-25 l/mp, iar vantul va prezenta intensificari sustinute, viscolind si troienind zapada. De asemenea, in Dobrogea si in sudul Munteniei, in prima parte a intervalului, precipitatiile vor fi mixte si se va produce polei, precizeaza ANM.

sursa:www.9am.ro
20. Caseta cu Geoana - Dec 15, 2009 9:13:00 AM

21. Silvio Berlusconi - Dec 15, 2009 9:09:00 AM

22. - Dec 14, 2009 9:35:00 PM
Traian Băsescu, validat de CC în funcţia de preşedinte al României


Curtea Constituţională (CC) l-a validat pe Traian Băsescu în funcţia de Preşedinte al României, el întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.

capital.ro vă prezintă comunicarea publică a Curţii Constituţionale:

„În exercitarea atribuţiilor sale constituţionale şi legale, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a adoptat Hotărârea nr. 42 din 14 decembrie 2009 privind stabilirea şi aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin desfăşurat la 6 decembrie 2009, hotărâre care este definitivă, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi al cărei dispozitiv este următorul:

1. Stabileşte şi aduce la cunoştinţă publică rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din 6 decembrie 2009.

2. Constată că domnul Traian Băsescu este ales în funcţia de Preşedinte al României, întrunind cel mai mare număr de voturi din cele valabil exprimate.

3. Stabileşte validarea alegerii domnului Traian Băsescu în funcţia de Preşedinte al României pentru 16 decembrie 2009, ora 10:00, la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului.

4. Prezenta hotărâre este definitivă, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă prin presă”.

sursa:www.capital.ro


23. - Dec 14, 2009 10:38:00 AM
Cu cât s-au ieftinit materialele folosite la construcţia unei case


Preţurile principalelor materiale utilizate în construcţia unei case la roşu nu au scăzut pe cât se previziona la începutul anului, în ciuda crizei economice care a generat o reducere puternică a cererii. Fluctuaţiile de preţ se încadrează între 6 şi 20%, în unele cazuri producătorii ajungând la pragul rentabilităţii, după cum o arată şi indicatorul cifrei de afaceri la nivel de industrie care a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului.

Capital.ro a realizat o analiză a scăderilor de preţ înregistrate de oţel-beton, ciment, BCA, cărămidă, termopane şi ţiglă, materiale de bază în construcţia unei case la roşu.

„Preţurile au scăzut şi la producători, ca urmare a cererii scăzute, generate de contextul economic, însă şi-au scăzut şi distribuitorii de materiale de construcţii marjele de profit“, a declarat pentru capital.ro Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România. Potrivit acestuia, cifra de afaceri a industriei a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului.

„În ciuda faptului că în anul 2009 se aştepta o scădere importantă a preţurilor la materialele de construcţii, acest lucru nu s-a produs, mai mult decât atât, la materialele pentru finisaje, al căror preţ este raportat la euro, nu s-au înregistrat scăderi, ci, dimpotrivă, uşoare creşteri“, a afirmat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Oţelul-beton costă jumătate faţă de 2008

 Preţul oţelului-beton, produsul care în ultimii ani dădea tonul în materie de costuri în construcţie, a avut cele mai mici fluctuaţii pe parcursul acestui an, respectiv de 6,6-7%, asta după ce la începutul lui 2009 preţul s-a redus la jumătate.

„Preţul la oţel-beton a avut o evoluţie uşor fluctuantă, aproape constantă, de la începutul acestui an şi până acum, atât la producţia internă, venită în principal de la Mechel, cât şi la importurile venite din Turcia, care reprezintă cam 60-70% din piaţa importurilor de oţel-beton“, a menţionat Călae Mândru, directorul adjunct al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal.

Preţul unitar al oţelului-beton produs în România a scăzut cu 6,6%, de la 398 de euro/tonă, cât era în ianuarie, la 371 euro/tonă, în luna octombrie. La nivelul producţiei din import, preţul a scăzut cu 7%, de la 374 de euro/tonă, raportat la începutul anului, şi până la 346 de euro/tonă, în octombrie.

Dacă ne raportăm la vara anului trecut, când preţul oţelului-beton a escaladat la 800-900 euro/tonă, scăderea din acest an este una importantă.

Cimentul s-a ieftinit cu 5 bani pe sac

Preţul cimentului, material de bază în construcţia unei case, variază între 0,28 şi 0,42 lei/kg, plus TVA, în funcţie de tipul de produs.

Potrivit PSC, un sac de 40 kg de ciment se poate cumpăra cu 15 lei + TVA, adică cu 0,50 lei mai ieftin decât în luna ianuarie a acestui an. Trebuie luat în considerare, însă, faptul că în ianuarie cimentul putea fi cumpărat la sac de 50 kg, iar în momentul de faţă normele europene de sănătate şi securitate în muncă au impus sacul de 40 kg.

În zona de vest a ţării, deşi preţurile la ciment au fost uşor mai mari, de 0,36 lei/kg + TVA în ianuarie, scăderea preţului s-a oprit în jurul valorii de 0,295 lei/kg + TVA în noiembrie.

„Volumul vânzărilor de ciment s-a redus cu 30% în primele opt luni ale anului. De la 5,1 mil. tone în primul semestru din 2008, vânzările au scăzut la 3,6 mil. tone. La nivelul primelor opt luni ale acestui an volumul de vânzări este de peste 4 mil. tone şi până la sfârşitul anului ne aşteptăm ca scăderea, faţă de 2008, să fie de cel puţin 20%. Dacă ar fi început lucrări de anvergură am fi fost mai optimişti, dar aşa nu avem perspective îmbucurătoare“, a explicat Ion Crângaşu, directorul executiv al Patronatului din Industria Cimentului şi altor Produse Minerale pentru Construcţii din România.

Cărămida şi BCA-ul, scăderi de 10-18%

Potrivit PSC, preţul cărămizii cu goluri a scăzut de la 270-280 lei/mc + TVA, cât era la începutul anului, la 220-250 lei/mc + TVA în noiembrie, în funcţie de dimensiune şi fabricant.

„Preţul la BCA a scăzut cu 16-18% faţă de anul trecut atât la producători, cât şi la comercianţi. Procentul diferă în funcţie de zonele ţării“, a spus Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei Pro BCA şi CEO al producătorului de materiale de construcţii Macon-Simcor.

Cele mai mari scăderi sunt la termopane şi învelitori

De departe, cel mai afectat sector al pieţei construcţiilor este cel tâmplăriei termoizolante, unde în primele luni ale anului 15% din cei 6.000 de producători au dat faliment sau şi-au închis temporar activitatea.

„A scăzut materia primă şi firmele merg la pragul rentabilităţii. La nivel de piaţă, scăderea preţului la termopane a fost de circa 15-20%. Firmele au devenit pur şi simplu disperate pentru că multe au credite la bănci şi nu îşi mai pot acoperi cheltuielile din producţie“, a subliniat Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă.

Potrivit lui Andrei Sulyok, directorul general al Lindab România, preţul învelitorilor metalice au scăzut de la începutul anului şi până acum, la nivelul general al pieţei, cu circa 20%.

Tendinţa generală a pieţei este în continuare de scădere şi, potrivit jucătorilor din piaţa construcţiilor, situaţia nu se va schimba mult nici pe parcursul anului viitor, în condiţiile în care nu se va da drumul unor proiecte de anvergură pe zona de infrastructură.

sursa:www.capital.ro
24. Guess Who - Locul Potrivit - Dec 12, 2009 10:17:00 AMsursa:www.youtube.com
25. - Dec 12, 2009 10:00:00 AM
Au fost găsite "foarte multe" voturi valabile la renumărare


Membrii BEC au găsit, în cursul verificării buletinelor de vot declarate nule, "foarte multe buletine care sunt valabil exprimate pentru ambii competitori", a declarat pentru Mediafax, reprezentantul PSD în BEC, Nicu Vasilescu.

El a menţionat că procedura de verificare a buletinelor de vot declarate nule merge mai rapid de cât se anticipase iniţial, Vasilescu opinând că BEC va reuşi să se încadreze în termenul stabilit de Curtea Constituţională pentru prezentarea rezultatului verificărilor.

Potrivit unor surse din Biroul Electoral Central citate de evz.ro s-au numărat 541 de voturi valid exprimate pentru Traian Băsescu şi 485 pentru Mircea Geoană.

Un număr de 18 judeţe au transmis, până sâmbătă dimineaţa, la sediul BEC, buletinele de vot declarate nule, Biroul intrând, de asemenea, în posesia buletinelor nule de la toate cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti.

Astfel, în cursul serii, al nopţii de vineri şi în dimineaţa zilei de sâmbătă, au sosit, printre altele, la BEC buletinele de vot declarate nule din judeţele Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Olt, Galaţi, Covasna, Argeş, Sibiu, Mureş, Suceava, Neamţ, Alba, Constanţa, Maramureş, Sălaj precum şi toate cele şase şase sectoare al Capitalei.

Verificarea şi renumărarea buletinelor de vot declarate nule se va face la sediul BEC, în Bucureşti, începând de vineri seară. Decizia a fost adoptată vineri după-amiază de membrii BEC, după ce Biroul a primit precizări din partea Curţii Constituţionale. Curtea a arătat că este de competenţa BEC să stabilească modul în care se organizează renumărarea buletinelor de vot declarate nule.

sursa:www.capital.ro