Blogs Home » Profesional » Arhitectura » Poveşti cu plimbări

Poveşti cu plimbări

Plimbari, povesti, legende si imagini. Informatii despre constructii stiute si constructii nestiute. Povesti despre ieri si azi.

Articole Blog

01. Intr. Baldovin Pârcălab - Apr 17, 2012 8:47:00 AM
Mesaje pe Intrarea Baldovin Pârcălab, zona Gara de Nord – Hala Matache: 
02. Ansamblul industrial Moara lui Assan în 2012 - Mar 31, 2012 11:17:00 AM
          Găsiţi aici primul articol „Ansamblul industrial Moara lui Assan în 2011” cu fotografii din toamna anului 2011.Primele distrugeri ale ansamblului Moara lui Assan au fost semnalate în anul 1995: au fost scoase cercevelele ferestrelor şi alte elemente decorative din zinc şi plumb; utilajele fabricate la Viena înainte de anii 1900 au fost dezmembrate şi vândute la fier vechi. În anul 2005 au avut loc demolari executate fără autorizaţie. În 2008, în luna mai, moara a fost afectată de un incendiu de mare importanţă. Ultima distrugere a avut loc anul acesta, pe 1 ianuarie 2012. Acoperişul construcţiei a căzut şi, odată cu el, unul dintre pereţi.  Au fost furate materiale şi, astfel, prabuşirea a fost provocată. Fotografii din martie 2012:


 
Un nene care meştereşte la o clădire vecină, nu la moară şi nici la siloz.


03. Intrarea Dacilor, Nr. 4 - Mar 30, 2012 10:41:00 AM
Perioada: 1938
Zona protejată:  13 - DaciaCod LMI 2010:  -Cod LMI 2004: -Cod LMI 1992: -Stilul arhitectural: modernismAdresa: Intrarea Dacilor , Nr. 4, Sector 2, Bucureşti
Arhitect: R. Glasberg
Imobilului proiectat de arhitectul R. Glasberg în anul 1938 este amplasat în zona Dacia, pe Intrarea Dacilor la nr. 4.  Regimul de înălţime al imobilului este S+P+5E cu aria desfăşurată de 1375 mp şi conţine 12 apartamente de locuit.Pe Intrarea Dacilor au adresă 3 imobile de locuinţe colective. Din acestea, imobilul lui R.Glasberg este capăt de perspectivă, amplasat în „fundul” intrării.  Poziţia aceastei contrucţii favorizează compoziţia volumetrică. Casa scării, reprezentată prin accentul vertical de colţ, generează o arhitectură dinamică, lucru des întâlnit la început de secol XX, în modernismul bucureştean.

Cu toate că pe faţada imobilului apare o plăcuţă ce reprezenta într-un timp includerea imobilului în LMI (Lista Monumentelor Istorice), nu am găsit acest imobil în niciuna din listele pe care le am, şi anume: cea din 1992, 2004 şi 2010.

Dupa răsfoirea Listei imobilelor expertizate tehnic încadrate în clasa II de risc seismic am găsit şi imobilul de pe Intarea Dacilor  (an expertiză: 1998, expert atestat R. Vasilescu ). Acesta corespunde constructiilor la care probabilitatea de prăbuşire este redusă, dar la care sunt aşteptate degradări structurale majore la incidenţa cutremului de proiectare.
04. Cameliei, Nr. 38 - Mar 26, 2012 11:03:00 AM
Perioada: sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX
Zona protejată:  -
Cod LMI 2010:  B-II-m-B-18299Cod LMI 2004: B-II-m-B-18299Cod LMI 1992: 41B0349Stilul arhitectural: eclecticAdresa: Str. Cameliei , Nr. 38, Sector 1, BucureştiArhitect: necunoscut

        Casă în imediata apropriere a Halei Matache.
Noiembrie 2011Noiembrie 2011Februarie 2012Februarie 2012Februarie 2012Februarie 2012Februarie 2012Alte fotografii din martie 2011 (autor Domnul Constantin Gheorghe) : link aici.
05. Povestea trecătorilor din Bucureşti - Feb 29, 2012 5:10:00 PM
“Povestea trecătorilor din Bucureşti” este o carte despre oraşul Bucureşti, lansată de Bucureştii Vechi şi Noi şi Radio Romania Bucureşti FM. Conţine gândurile, părerile, impresiile vizitatorilor Târgului de Carte Gaudeamus, Ediţia 2011, plus o colecţie deosebită de fotografii.

“Locuiesc de când m-am născut în acelaşi bloc şi nu îmi cunosc vecinii.  Unii dintre ei s-au mutat. Alţii, au plecat într-o alta lume. Cu totii însă, cei pe care mi-i amintesc dar şi cei de acum, au în comun atitudinea rece, distantă.  Mai prietenos se dovedeşte, din când în când, un necunoscut, într-un magazin. Precum cel care, atunci când am strănutat, mi-a urat, zâmbind, “Noroc!”.  Şi deşi ştiu că alienarea este o stare caracteristică marilor oraşe, acest mic detaliu m-a făcut să sper şi să cred că Bucureştiul este un oras cu oameni frumoşi şi inima deschisă.” (Andreea Bilig)Cam aşa vedeam eu Bucureştiul în 2010, la întoarecerea dintr-o minunată călătorie în Brazilia. Am scris cuvintele de mai sus pe o coala de hârtie uriaşă. Au mai scris şi alţii, anonimi sau persoane publice. Cu toţii, prieteni şi susţinători ai proiectului bucureştiivechişinoi şi ai postului de radio Bucureşti FM. Gândurile noastre de atunci au fost reunite într-o carte despre Bucureşti – experiment literar sau literatură experimentală (?), lansată la targul Gaudeamus 2011. “Povestea trecatorilor din Bucureşti” a fost editată într-un numar de 2000 de exemplare, care au fost oferite celor prezenţi la lansare şi vizitatorilor targului, dar şi Muzeului de Istorie al Municipiului Bucureşti, care ne-a pus la dispoziţie fotografiile. Cartea poate fi descarcată acum şi în format electronic aici.
06. C. A. Rosetti, Nr. 43 - Feb 26, 2012 8:30:00 PM
Perioada: 1934
Zona protejată:  17 – C. A. Rosetii – Maria Rosetti – PopaPetreCod LMI 2010:  -Cod LMI 2004: - Cod LMI 1992: 41B1650Stilul arhitectural: art - decoAdresa: Str. C. A. Rosetti (colţ cu Str. Jean Louis Calderon), Nr.43, Sector 2, BucureştiArhitect: Marcel Locar

Blocul de locuinţe colective este amplasat la intersecţia Străzii C. A. Rosetti cu Str. Str. Jean Louis Calderon si este construit în prima jumătate a secolului XX, în anul 1934,  şi proiectat de arhitectul Marcel Locar (1902 - 1983). Poziţia aceastei contrucţii, amplasată la intersecţia a două artere de circulaţie, favorizează compoziţia volumetrică. Casa scării, reprezentată prin accentul vertical de colţ, generează o arhitectură dinamică. Totodată, suprafeţele curbe ale volumul de colţ au rolul de articulaţie pentru volumele componente. Suprafeţele curbe, des întâlnite în această perioadă, oferă o compoziţie aparte. De asemenenea, alipirea la calcanele construcţiilor existente conduce la retragerea ultimului etaj. Acest lucru s-a întâmplat din raţiuni de ordin urbanistic, dar şi din dorinţa proiectanţilor de a crea un volum deosebit. La nivel de tratare a faţadei, apar accente verticale de câmp sau de colţ, întâlnite la clădirile din anii 1925-1950. Interpretată ca un semnal, verticala casei scării poate fi un decroş de tip “pieptene”, format dintr-un bovindou sau rezalit pe mai multe niveluri. Decoraţiile sunt eliminate, iar volumele capătă suprafaţe netede.

Desen - Arh. Vasile Telea - "Arhitectura secolului 20" 07. Update - C-tin Sandu-Aldea, Nr. 30 - Feb 18, 2012 4:02:00 PM
În urma răsfoirii articolelor blogului Poveşti cu plimbări, o cititoare mi-a povestit că vila de pe Constantin Sandu – Aldea, Nr. 30 a fost demolată în toamna anului 2011. Am fost personal în zona Domenii şi am verificat acest lucru; am făcut câteva fotografii cu ce există acum. Fotografiile pe care eu le-am prezentat în articolul C-tin Sandu-Aldea, Nr. 30 sunt făcute la începutul lunii iunie 2011.
Mai multe fotografii din iunie 2011.Această casă aparţine de ZCP (Zona Construită Protejată) 73 – Parcelarea Domenii şi nu este clasată ca monument istoric în LMI 2010 (Lista Monumentelor Istorice). Cu toate acestea, apartenenţa la una din cele 98 de zone protejate (vezi lista tututor zonelor protejate din Bucureşti) oferă mai multe avantaje fondului construit. Cele 98 de Zone Construite Protejate, împreună cu un plan general al acestora, au fost elaborate în 1999 şi aprobate prin HCGMB (Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti) nr. 279/2000.Conform Reglementărilor tehnice "Metodologie de elaborare şiconţinutul-cadru al documentaţiilor de urbanism pentru zone construiteprotejate (P.U.Z.)" aprobate în 2006 si, mai exact, ZCP Rectificată pentru Parcelarea Domenii, această casă avea gradul de protecţie mediu, ceea ce înseamnă că sunt posibile intervenţiile de asanare - dezvoltare a imobilelor, de conservare - restaurare a faţadelor, precum şi de restructurare a fondului construit cu integrarea în valorile culturale ale imobilelor învecinate.
Localizare C-tin Sandu Aldea, Nr. 30 - extras din PUZ ZCP Rectificată pentru Parcelarea Domenii
Legenda  PUZ ZCP Rectificată pentru Parcelarea DomeniiArticole extrase din această documentaţie de urbanism: Art.3. Prin prezenta documentaţie de urbanism se păstrează integral regulamentul P.U.Z. pentru "Zone construite protejate în Municipiul Bucureşti" elaborat în anul 1999, cu excepţia prevederilor contrare referitoare regimul tehnic al construcţiilor supuse autorizării în zonele construite protejate enunţate la Art. 1, pentru care se disting următoarele grade de protecţie, stabilite detaliat în scopul protejării patrimoniului arhitectural şi urbanistic al municipiului Bucureşti: 3.1. clădiri, spaţii amenajate şi/sau spaţii plantate care impun un grad mare de protecţie, categorie în care sunt incluse şi imobilele clasate în grupa A şi B, în conformitate cu Lista Monumentelor Istorice publicată în Monitorul Oficial al României nr.646 bis din 16 iulie 2004. 3.2. clădiri care impun un grad mediu de protecţie; 3.3. clădiri care nu impun un grad de protecţie.         Art. 7. În conformitate cu statutul zonelor construite protejate, cu Legea nr. 422/2001 (privind protejarea monumentelor istorice) şi cu Lista Monumentelor Istorice, precum şi pe baza concluziilor din studiile preliminare - avizate şi aprobate - referitor la gradul de protecţie impus clădirilor, spaţiilor amenajate şi spaţiilor plantate din zonele construite 6 protejate menţionate la Art.1. se stabilesc următoarele categorii de intervenţie în funcţie gradul de protecţie corespunzător: 7.1. pentru gradul de protecţie mare al clădirilor, al spaţiilor amenajate şi/sau al spaţiilor plantate sunt obligatorii intervenţiile de conservare - restaurare sau de restaurare şi îmbunătăţire a stării de conservare; 7.2. pentru gradul de protecţie mediu al clădirilor sunt posibile intervenţiile de asanare - dezvoltare a imobilelor, de conservare - restaurare a faţadelor, precum şi de restructurare a fondului construit cu integrarea în valorile culturale ale imobilelor învecinate; 7.3. pentru clădirile care nu impun un grad de protecţie deosebit sunt posibile intervenţiile de desfiinţare a fondului construit, cu obligativitatea remodelării arhitecturale prin integrarea în caracterul zonei.

Nu cunosc alte informaţii despre acest proiect de demolare şi nici despre obţinerea autorizaţiei de demolare în condiţiile prezentate mai sus. Acest proiect va fi urmat, probabil, de un proiect al unei construcţii noi. Acesta caz prezentat nu este singurul din Bucureşti.
08. Update - Mendeleev, nr. 26 - Jan 31, 2012 4:47:00 PM

Informaţiile primite de la Doamna Silvia Cofescu, autoarea blogului Istorioare Bucureştene,vin in completarea articolului Mendeleev,nr. 26 :
„Este casa generalului Panaiot Warthiadi, construită înainte de 1872, în stil Second Empire predominant neoclasic. Din păcate, casa, trecută demult în mâini straine familiei, este intr-o stare dezastruoasă de conservare. În aceeaşi curte, în spate, Dumitru Warthiadi a construit în 1934 o casa cu trei nivele pentru cei trei copii ai săi, dupa planurile arhitectului Octav Doicescu. În acest moment numai etajul I se mai afla în proprietatea familiei nepoatei lui Dumitru Warthiadi, iar casa batranească se ruineaza inexorabil, victima a neglijenţei.”

09. C-tin Sandu - Aldea, Nr. 30 - Jan 30, 2012 4:52:00 PM
Perioada: prima jumatate a secolului XX
Zona protejată:  73 – Parcelarea DomeniiCod LMI 2010:  -Stilul arhitectural: neoromânescAdresa: Str. Constantin Sandu - Aldea, Nr. 30, Sector 1, BucureştiArhitect: necunoscut10. Ansamblul industrial Moara lui Assan în 2011 - Jan 25, 2012 9:18:00 AM
Nume: Ansamblul industrial Moara lui Assan
Datare: 1853- începe construcţia morii  Zona protejată:  -Cod LMI 2010:  B-II-m-A-19692Stilul arhitectural: arhitectură industrialăAdresa: Str. Silozului, Nr. 25, Sector 2, BucureştiArhitect: necunoscut
Vedere spre Moara lui AssanVedere spre Moara lui AssanDin anul 1853 datează înfiinţarea primei mori industriale mişcate de un motor cu vapori de apă: moara lui Gheorghe Assan. Se răspândise chiar zvonul că făina măcinată la această moară ar fi inferioară celei produse la morile de apă, ceea ce era, binenţeles, inexact. Amintirea inovaţiei s-a păstrat până astazi în numele străzii vecine “Vaporul lui Assan”: a fost primul motor cu aburi la o intreprindere bucureşteană.


Vedere spre Moara lui AssanDetaliu - Moara lui AssanVedere spre SilozVedere spre Moara lui AssanInterior - Moara lui AssanInterior - Moara lui AssanVedere spre Moara lui Assan
Fabricile Assan se dezvoltă între anii 1853 şi 1948, iar în anul 1903 s-au mai adăugat câteva construcţii. În 1903 se construieşte un nou siloz de grâne, care e la acea dată cea mai înaltă clădire din Bucureşti – 41 m înălţime. După 1903, moara lui Assan a fost dotată cu energie electrică, având uzină proprie iar în luna iunie 1903 a fost transformată în Societate Anonimă pe acţiuni sub denumirea de “Fabricile Assan”, care cuprindeau patru industrii diferite: măcinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri şi culori, săpunuri şi chit.


Vedere spre SilozVedere spre SilozDetaliu - SilozVedere spre SilozVedere spre SilozDetaliu - SilozInterior - SilozVedere spre Siloz
Primele distrugeri ale ansamblului Moara lui Assan au fost semnalate în anul 1995: au fost scoase cercevelele ferestrelor şi alte elemente decorative din zinc şi plumb; utilajele fabricate la Viena înainte de anii 1900 au fost dezmembrate şi vândute la fier vechi. În anul 2005 au avut loc demolari executate fără autorizaţie. În 2008, în luna mai, moara a fost afectată de un incendiu de mare importanţă. Ultima distrugere a avut loc anul acesta, pe 1 ianuarie. Acoperişul construcţiei a căzut şi, odată cu el, unul dintre pereţi.  Au fost furate materiale şi, astfel, prabuşirea a fost provocată.

Vedere spre SilozVedere din spatele blocurilor de pe Şoseaua Ştefan cel MareVedere din spatele blocurilor de pe Şoseaua Ştefan cel MareVedere din spatele blocurilor de pe Şoseaua Ştefan cel Mare
>>În bugetul Sfatului orăşenesc pe 1847 – 1848 e trecută şi suma de 1200 lei - mult prea mică – a cărei destinaţie era  “cumpărătoarea maşinilor pentru moara cu vapor”. Acelaşi sfat era preocupat şi în 1849 de “înfiinţarea unei mori cu aburi spre înlesniciosul mijloc al măcinişului grâului pentru această capitală”.  Dezideratul se realizează peste câţiva ani, numai că noua moară nu aparţine autorităţii comunale, ci unui particular, numitul Assan. Motorul, adus de la Viena, avea un cazan în greutate de 7000 kilograme; transportul lui durase şase săptămâni, dintre care două pe Dunăre până la Giurgiu, iar patru de la Griurgiu la Bucureşti, cu boii, întărindu-se podurile, făcându-se unele noi şi dregându-se drumul. <<  (IstoriaBucureştilor – Constantin C.Giurescu)

Vedere spre Str. Hâlmeu
Fotografiile sunt făcute în toamna anului 2011.


Urmăriţi şi articolul 2 despre Moara lui Assan, Ansamblul industrial Moara lui Assan în 2012.


11. Arcul de Triumf - deschis publicului - Dec 17, 2011 5:21:00 PM
Perioada: construit între anii 1922 – 1936
Zona protejată:  15 – KiseleffCod LMI 2010:  B-II-m-A-18001Stilul arhitectural: neoclasicAdresa: Piaţa Arcul de Triumf, Sector 1, BucureştiArhitect: Petre Antonescu (1873 - 1965)

Amplasat  la intersecţia Şoselei Kiseleff cu Bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu, Arcul de Triumf a fost înălţat în anul 1922, spre aducere aminte a victoriei dobândite de armata română în Primul Război Mondial. Iniţial, a fost realizat din lemn acoperit cu stucatură, dar în anii 1935 – 1936 a fost reconstruit integral, după proiectul arhitectului Petre Antonescu. De data aceasta, monumentul a fost făcut din beton armat şi granit de Deva.


Imagine din interiorArcul de Triumf este conceput într-o factura clasică înscriindu-se într-un paralelipiped cu baza de 25 m X 11,5 m şi înălţămea de 27 m. Are o singură deschidere care se încheie la partea superioară cu un arc de cerc şi măsoară  în înalţime 11 m, iar în lăţime 9,5 m. În interiorul celor doua picioare exită scări pe care se poate ajunge de terasa circulară prevăzută deasupra monumentului.Sculpturile în piatră care ornamentează Arcul de Triumf – basoreliefuri, medalioane, inscripţii – au fost realizate de un grup de sculptori în frunte cu I. Jalea, C. Medrea, C. Baraschi.
Vedere spre Parcul HerăstrăuVedere spre Bulevardul Constantin PrezanVedere spre Şoseaua Kiseleff
Vedere spre Strada Alexandru ConstantinescuVedere spre Casa Presei Libere - Şoseaua Kiseleff

12. Palatul Brâncovenesc, Potlogi în 2011 - Dec 14, 2011 4:18:00 PM
Nume: Ansamblul Palatului Brâncovenesc, Potlogi
Perioada: construit în anul 1698Cod LMI 2010:  DB-II-a-A-17654Stilul arhitectural: brâncovenescAdresa: sat Potlogi, comuna Potlogi, judeţul DâmboviţaConstruit: Constantin Brâncoveanu (n.1654 - d.1714)
Faţada principală cu logiaFaţada cu foişorul şi accesul la etajul 1Biserica Sf. Dumitru, ctitorită de C-tin Brâncoveanu în anul 1683Poarta
Detaliu ferestreDetaliu foişor
InteriorInteriorCasă în satul PotlogiCasă în satul Potlogi - vis-a-vis de Palat

13. Paris, Nr. 7 - Dec 9, 2011 11:03:00 AM
Perioada: prima jumătatea a secolului XX
Zona protejată:  47 – Parcelarea BlancCod LMI 2010: B-II-m-B-19346Stilul arhitectural: eclectic francez, modernism, influenţe mediteraneeneAdresa: Str. Paris, Nr. 7 , Sector 1, BucureştiArhitect: necunoscut

Casa de pe Str. Paris, Nr. 7 este clasată în LMI (Lista Monumentelor Istorice) din 2010 ca monument istoric de clasa B. Această construcţie îmbină elemente şi caracteristici ce aparţin unor stiluri arhitecturale diferite: eclectic francez, modernism, influenţe mediteraneene.Ridicată de la sol pentru zona demisolului, casa are regimul de înălţime D+P+2E. Nivelul parterului şi cel al etajului 1 sunt tratate diferit din punct de vedere al stilului arhitectural şi, deci,  al decoraţiei. La nivelul parterului şi terasei se observă elemente specifice stilului eclectic cu influenţe neoclasiciste franceze: golurile ferestrelor au la partea inferioară un parapet din baluştri, acelaşi parapet găsindu-se şi la nivelul terasei, bosajele împodobesc întreaga suprafaţă a acestuia, iar zona de cornişă este împodobită cu capete de grindă, ce ajung până la exterior. Etajul 1 prezintă elemente caracteristice stilului modernism cu detalii de factură mediteraneană: ferestre cu obloane ce sunt separate de coloane subţiri din zidărie, de tip torsionat, panouri cu motive florale de la nivelul parapetului balconului şi deasupra fiecărui gol de fereastră se află câte un medalion sculpatat. De asemenea, deosebită este şi decoraţia brâului ce separă nivelul etajului 1 de nivelul etajului 2.Găsiţi diferenţa.


Alte case pe Str. Paris:  Paris, Nr. 5 ; Paris, Nr. 37 ; Paris, Nr. 40 ; Paris, Nr.47 A ; Paris, Nr. 27; Str. Paris, Nr. 20 .
14. Al. Constantinescu, Nr. 45 - Dec 3, 2011 10:21:00 AM
Perioada: prima jumătatea a secolului XX
Zona protejată: 73 – Parcelarea DomeniiCod LMI 2010:  - Stilul arhitectural: modernismAdresa: Str. Alexandru Constantinescu, Nr. 45 , Sector 1, BucureştiArhitect: necunoscut Detaliu acces
Detaliu casa scarii - accentul verticalDetaliu gard
15. Paris, Nr. 20 - Nov 20, 2011 10:12:00 AM
Perioada: prima jumătatea a secolului XX
Zona protejată:  47 – Parcelarea BlancCod LMI 2010:  - Stilul arhitectural: neoromânescAdresa: Str. Paris, Nr. 20 , Sector 1, BucureştiArhitect: necunoscut

Casa de pe Str. Paris nu este clasată ca monument istoric în LMI, dar ar fi putut fi, pentru că are o valoare arhitecturală şi ambientală deosebită. Este aliniată la limita terenului, accesul facându-se în lateral, printr-o retragere. Aici se poate observa arcul trilobat, ce sprijină pe o coloană , în partea dreaptă. Prezintă şi alte caracteristici ale stilului arhitectural neoromânesc: volumul supraînălţat, decoraţia de la nivelul cornişei reprezentată prin elemenente geometrice, tratarea ancadramentelor ferestrelor,  medalioanele cu motive florale aplicate pe fatadă. Deosebite sunt şi cele doua balcoane, cu balustradă metalică.

Aţi observat burlanul neoromânesc cu capete ornamentale?


Alice Botez a fost o prozatoare româncă. A făcut studii de logică şi psihologie la  Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București (1933-1938). Și-a făcut debutul publicistic în 1937. Între 1940 și 1942 susține cronica literară a cotidianului "Vremea". În 2001 i s-a publicat jurnalul sub numele „Cartea realităților fantastice”.  A fost o bună prietenă cu Jeni Acterian, autoarea „Jurnalului unei fete greu de mulțumit”, jurnal apărut postum. ( Sursa: aici )

Când soţul său, artistul plastic Constantin.- Bebe – Bulat, moare, Alice Botez rămâne să locuiască în strada Uranus până în 1984, când întreaga zonă este demolată abuziv, pentru construirea Casei Poporului. Alice Botez stă pentru scurtă vreme în casa artiştilor Maria şi Ion Murnu, bunii săi prieteni, după care primeşte două camere într-un imobil aflat pe strada Paris nr.20, unde îşi află şi sfârşitul pe 26 octombrie 1985, la 71 de ani, în urma unei contuzii cerebrale. ( Sursa: ALICE BOTEZ - VIAŢA ŞI OPERA SCRIITOAREI, Prof. drd. Alina Karina Niţu, TEZĂ DE DOCTORAT )


Alte case pe Str. Paris:  Paris, Nr. 5 ; Paris, Nr. 37 ; Paris, Nr. 40 ; Paris, Nr.47 A ; Paris, Nr. 27 .
16. Lizeanu, Nr. 20 - Nov 13, 2011 8:53:00 PM
Perioada: sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX
Zona protejată:  -Cod LMI 2010:  B-II-m-B-19062Stilul arhitectural:  modernism / cubismAdresa: Str. Lizeanu, Nr. 20 , Sector 2, BucureştiArhitect:  necunoscutAlte case pe Str. Lizeanu: Lizeanu Nr. 22-24
17. Hâlmeu, Nr. 5 - Nov 9, 2011 7:56:00 PM
Perioada: prima jumatate a secolului XX
Zona protejată:  -Cod LMI 2010:  B-II-m-B-18903Stilul arhitectural:  arhitectură tradiţională româneascăAdresa: Str. Hâlmeu, Nr. 5 , Sector 2, BucureştiArhitect:  necunoscut


Am avut placerea să întâlnesc această casă mică ascunsă pe Str. Hâlmeu la nr. 5. Descoperirerea a fost şi mai mare când am verificat LMI (Lista Monumentelor Istorice) din 2010  şi am citit că este clasată ca monument istoric de clasa B. Această casă este unul dintre puţinele exemple de arhitectură tradiţionala românească păstrate încă în Bucureştiul de astazi. Este totodată un  model al caselor din zona rurală, foarte joase, cu golul ferestrelor foarte aproape de cota trotuarului şi cu mai multe anexe adosate contrucţiei principale, ce adaposteşte doar camerele de locuit (dormitoarele).Acum este într-o stare foarte proastă, tencuiala căzută în mai multe locuri dezgolind rândurile de cărămidă, dar păstrează tâmplăria originală din lemn vopsit în culoarea roşie.Dacă ajuneţi în zona Obor-Lizeanu, pe Str. Halmeu, şi veţi trece pe lângă această casă sunt convinsă că vă veţi opri în faţa ei, chiar şi pentru câteva minute. Şi, deasemenea, veţi observa în partea stângă o nouă cladire de birouri cu regim de înălţime P+3 retras, alipită la calcanul acesteia, pe o stradă cu construcţii pe parter şi maxim un etaj.

18. Lizeanu, Nr. 22-24 - Nov 4, 2011 10:51:00 AM
Perioada: sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX
Zona protejată: -Cod LMI 2010:  B-II-m-B-19064Stilul arhitectural:  neoromânescAdresa: Str. Lizeanu, Nr. 22-24 , Sector 2, BucureştiArhitect:  necunoscut

Casa de pe Str. Lizeanu este clasată în LMI (Lista Monumentelor Istorice) din 2010 ca monument istoric de clasa B. Este caracterizată de elemente ale stilului neoromânesc, cu toate că decoraţiile de pe faţadă sunt minime. Se poate observa tratarea deosebită a cornişei. Ferestrele încă păstrează tâmplaria originală din lemn, dar tencuiala de pe faţadă este cazută pe o suprafaţă foarte mare. Se observă foarte usor că nu a avut parte de niciun fel de intervenţie de renovare. Construcţia este într-o stare avansată de deteriorare.

Alte case pe Str. Lizeanu: Lizeanu Nr. 20 
19. Bucurestii lui Preziosi - Oct 31, 2011 7:52:00 PM
Dambovita, 18 iulie 1869, acuarela de Preziosi 
Contele Amedeo Preziosi (1816-1882) din Malta apartine unei familii de artisti calatori atrasi de mirajul Orientului, de culorile sale stralucitoare si de decorurile pitoresti.Preziosi s-a bucurat de succes si apreciere in timpul vietii sale, acuarelele sale fiind expuse de Printul Carol I de Hohenzollern-Siegmaringen si reproduse in reviste ilustrate precum The Illustrated London News si Le Monde Illustre. In 1868 şi 1869, el a efectuat două calatorii in Romania, fiind invitat de Printul Carol I. Printul roman, incantat de acuarelele sale, a organizat o prezentare publica de noua zile în salile Muzeului National. In total, Preziosi a creat 255 de lucrari pe teme romanesti pentru print si alte familii romane.Dupa moartea sa, el a fost uitat pana în 1934, cand imaginile sale prezentand Bucurestiul au fost aduse din nou in fata publicului. In 1985, i-a fost dedicata o expozitie importanta organizata de Muzeul Victoria and Albert din Londra.
Bucurestii, 18 iulie 1869, acuarela de Preziosi
Pod peste Bucurestioara, 18 iulie 1869, acuarela de Preziosi 
Sursa text: aici
20. Paris, Nr. 27 - Oct 30, 2011 5:32:00 PM
Perioada: inceputul secolului XX
Grad de protectie:  Zona protejata 47 – Parcelarea Blanc
Cod LMI 2010:  B-II-m-B-19352Stilul arhitectural:  eclecticAdresa: Str. Paris, Nr. 27 , Sector 1, BucurestiArhitect:  necunoscut               
Casa de pe Str. Paris, Nr. 27 este un monument istoric atat din punct de vedere arhitectural, cat si ambiental. Caracteristica pentru perioada sfarsitului de secol XIX si inceputului de secol XX, aceasta constructie deosebita prezinta caracteristici ale stilului eclectic (uneori sub numele „Stil Micul Paris”).Desigur ca piesa de rezistenta a acesteia se gaseste in partea intrarii, conturata de acel turn inalt si marcata de frumoasa copertina metalica ce adaposteste accesul in casa. Puternic pusa in valoare este si zona cornisei ce prezinta un brau cu decoratii reprezentand motive florale si mici console dispuse la un pas mic.Apar decoratii si la nivelul golurilor: ghirlandele ce incadreaza ferestrele la partea superioara si medalioane cu motive florale la partea inferioara.


Alte case pe Str. Paris:Paris, Nr. 5Paris, Nr. 37Paris, Nr. 40Paris, Nr. 47 A
21. Duiliu Zamfirescu, Nr. 9 - Oct 19, 2011 2:27:00 PM
Perioada: sfarsitul secolului XIX
Grad de protectie:  Zona protejata 47 – Parcelarea BlancCod LMI 1992: 41B2000Cod LMI 2010: -Stilul arhitectural:  neoromanescAdresa: Str. Duiliu Zamfirescu, Nr. 9 , Sector 1, BucurestiArhitect:  necunoscut

Amplasata la intersectia strazii Duiliu Zamfirescu cu strada Arh. Louis Blank, avand adresa postala pe Str. Duiliu Zamfirecsu la nr. 9, aceasta casa pe colt cu pravalie este caracteristica sfarsitului de secol 19.  Este incadrata in stilul arhitectural neoromanesc: se poate observa parapetul masiv al balconului care, la partea inferioara, revine in planul fatadei parterului; banda decorativa de pe acest parapet pozitionat pe axul de simetrie; cornisa si golurile ferestrelor impodobite cu decoratii; ccele doua panouri ce prezinta decoratii cu motive vegetale complexe.Aceasta casa cu pravalie, amplasata pe coltul parcelei este deosebita si nu este conservata in niciun fel. Mai mult, in LMI (Lista Monumentelor Istorice ) din 2010 aceasta constructie nu mai apare ca monument istoric. Insa, in LMI din 1992 era clasata ca monument.

22. Arh. Louis Blank, Nr. 8A - Oct 9, 2011 10:08:00 AM
Perioada: sfarsitul secolului XIX
Grad de protectie: Zona protejata 47 – Parcelarea Blanc Cod LMI 2010:  -Stilul arhitectural: eclecticAdresa: Str. Arh. Louis Blank, Nr. 8A , Sector 1, BucurestiArhitect: necunoscut

Construita la finele secolului XIX, casa de pe Str. Arh. Louis Blank, nr. 8, prezinta caracteristici ale stilului arhitectural eclectic. Este alipita la constructia vecina si nu are retrageri fata de aliniamentrul strazii. Singura retragere exista in zona intrarii, amplasata pe fatada principala, astfel accesul se face din curte si nu direct din strada. De asemenea, zona intrarii este marcata prin prezenta unei copertine metalice.Ridicata de la sol pentru zona demisolului, casa are regimul de inaltime D+P+1E. Din punct de vedere al decoratiei, cele doua registre orizontale sunt tratate diferit. Doar golurile ferestrelor din zona etajului au la partea inferioara un parapet din balustri, iar la partea superioara, pe mijloc, o voluta imopdobita cu frunze. Colturile constructiei sunt marcate de coloane adosate cu capiteluri cu volute si ghirlande. Zona de cornisa este impodobita cu capete de grinda, ce ajung pana la exterior. Ferestrele inca pastreaza tamplaria originala din lemn, dar tencuiala de pe fatada a inceput sa cada. Se observa foarte usor ca nu a avut partea de niciun fel de interventie de renovare.

23. Paris, Nr. 47 A - Oct 8, 2011 11:19:00 AM
Perioada: prima jumatatea secolului XX
Grad de protectie: Zona de protectie  49 – Parcelarea Bonaparte - MoraCod LMI 1992: 41-B-1338Cod LMI 2010: -Stilul arhitectural: neoromanescAdresa: Str. Paris, Nr. 47A, Sector 1, BucurestiArhitect: necunoscut

“Casa a fost construita in anii 1925 / 1928 in stilul neo-romanesc si, din cate stim, a apartinut vice-guvernatorului Bancii Nationale. Proprietarii restaurantului au ales casa dupa ce au fost impresionati de o vizita in celebrul restaurant Negresco din Nisa, dorindu-si sa faca o locatie asemanatoare si in Bucuresti. Casa a fost cumparata in 1999 si renovarea ei a durat 4 ani, fiind cumparata pe cand era casa de locuit. Investitia totala se ridica la peste 2 milioane dolari. Arhitectii care s-au ocupat de renovarea si decorarea casei sunt Adriana & Dan Mircea Parvulescu. Casa a fost consolidata si renovata in intregime, decoratiunile exterioare  originale fiind restaurate si refacute. In interior, s-au pastrat o parte din vitraliile originale ale casei, stuctura acoperita cu foita de aur a peretilor si tavanelor, precum si parchetul din mai multe esente de lemn (care se refac anual) - pastrandu-se aerul autentic.”Sursa: http://www.noblesse.ro/default.php?p=aboutVila de pe Str. Paris, Nr. 47 A nu apare in LMI (Lista Monumentelor Istorice) din 2010, insa in cea din 1992 apare cu codul 41-B-1338. Elegantul stil neoromanesc este pus in valoare de numeroasele caracteristici si elemenete specifice, usor de observat in fotografiile atasate mai jos.

Alte case pe Str. Paris:Paris, Nr. 5Paris, Nr. 37Paris, Nr. 40

24. Roma, Nr. 35 - Oct 6, 2011 9:34:00 AM
Perioada: prima jumatatea secolului XX
Grad de protectie: Zona de protectie 49 – Parcelarea Bonaparte - MoraCod LMI 2010: B-II-m-B-19572Stilul arhitectural: neoromanesc/ modernism cu influente mediteraneeneAdresa: Str. Roma, Nr. 35 , Sector 1, BucurestiArhitect: Tiberiu Niga

            Construita de Arhitectul Tiberiu Niga, vila de pe Str. Roma, Nr. 35 este clasata in LMI (Lista Monumentelor Istorice) din 2010 ca monument istoric de clasa B. Aceasta constructie imbina elemente si caracteristici ce apartin unor stiluri  arhitecturale diferite: neoromanesc, modernism, influente mediteraneene.Amplasata pe teren cu retrageri pe toate cele patru laturi, are accesul principal pe fatada laterala din stanga, conturata de un arc in plin cintru, marginita de-o parte si de alta de cate doua coloane, dintre care o coloana este de tip torsionat.
Foisorul, element specific neoromanescului, este marcat de volumul suprainaltat de pe colt ce ajunge pana la etajul 2. De asemenea, se poate observa din fotografii ca ambele fatade sunt retrase de la planul acestul accent vertical ce contine foisorul. Totodata, colturile volumului sunt si ele marcate de coloane cu volute, ce pornesc de la mijlocul primului nivel si se opresc la nivelul primei cornise. Un alt accent se afla pe coltul de vis-a-vis, reprezentat de balconul rotund, cu coloane subtiri, sculptate din lemn.In tratarea fatadelor se pastreaza detalii de factura mediteraneana: ferestrele cu obloane sunt separate de coloane subtiri din zidarie, medalioane sculpatate cu motive vegetale.Ferestrele sunt tratate diferit la nivelul parterului si etajului. Cele de la parter sunt ferestre cu arce in plin cntru, iar cele de la etaj ferestre cu goluri rectangulare. Tot la etaj de gasesc si ancadramente in zidarie, care mimeaza goluri de fereastra, ce prezinta la partea superioara mici medalioane sculptate cu motive vegetale. Aceste medalioane se gasesc si de-o parte si de alta a ferestrelor de la parter. In volumul suprainaltat se pot observa ancadramentele golurilor cu decoratii deosebite, ferestrele de la etaj fiind incadrate impreuna, intre ele existant o coloana subtire din zidarie, de tip torsionat cu voluta.Cred ca ati observat si gardul metalic, cu stalpi din zidarie ce au invelitoare din tigla ceramica.


Arhitectul Tiberiu Niga este cunoscut si pentru locuintele din parcelarea Catelu (detalii aici si aici), imobilele pe de Str. Aurel Vlaicu, Bd. Dacia, Calea Victoriei si altele. 

25. Cazinoul din Constanta in 2011 - Sep 29, 2011 6:07:00 AM
Nume initial: Casinul Comunal Constanta
Nume actual: Cazinoul ConstantaPerioada: 1910Grad de protectie: -Cod LMI 2010: CT-II-m-A-02801Stilul arhitectural: art-nouveauAdresa: Bd. Regina Elisabeta, Nr. 2 , ConstantaArhitect: Daniel Renard