Despre mine

Mugur Badarau

Consilier pentru dezvoltare personala, Trainer & nlp-Resonanz® Coach interesat de evolutie, consiliere, dezvoltare personala, hipnoza, psihologie ...

Blogs Home » Edu » Dezvoltare personala » Despre evolutie

Despre evolutie

Un blog despre evolutie, cu ganduri, imagini, povestiri cu talc, citatul zilei, chestii amuzante sau de selfhelp, video, imagini si promo la diverse cursuri.

Articole Blog

01. Cum sa-i emotionezi pe oameni cu povestea ta / How to move people with your story - Sep 27, 2017 5:40:00 AM
English version follows below
Care este factorul care face ca povestea pe care o spunem sa aiba impact? In cele aproape 4 minute, Lisa Nichols dezvaluie ingredientul secret si anume: nivelul de profunzime si de vulnerabilitate la care suntem dispusi sa ajungem cu povestea noastra.
O poveste in care faptele sunt expuse fara prea multe detalii personale este doar o poveste limitata. Povestea pe care o aratam este cea in care dezvaluim detalii personale legate de ceea ce am trait in acele momente, ceea ce am vazut, am simtit si am gandit atunci. Povestea aratata este precum un film pe care il naram si care produce reactii.
Daca vrei ca povestea ta sa aiba impact, te invit sa o urmaresti pe Lisa Nichols dezvaluind cum anume faci o poveste sa nu fie doar spusa, ci sa fie impartasita de ceilalti, indiferent daca contextul este unul personal sau profesional.

What is the factor that makes our story to be impactful? In just four minutes, Lisa Nichols reveals the secret ingredient: the level of depth and vulnerability we are willing to go to with our story.
A story, in which facts are presented without too many personal details, is just a story with limits. When we show a story, we reveal personal details about what we experienced in those moments, what we saw, felt or thought back then. The story we show is like narrating a film, which creates reactions.
If you want your story to be impactful, I invite you to watch Lisa Nichols revealing how to turn a told story into a shared one by your audience, no matter the context, either personal or professional.

Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
02. Donna Eden - rutina pentru energizarea zilnica / Donna Eden’s daily energy routine - Sep 25, 2017 2:17:00 PM
English version follows below

De cateva zile, practic rutina pentru energizarea zilnica a Donnei Eden si rezultatele sunt uimitoare. De aproape 40 de ani Donna Eden preda cursuri despre modalitati energetice prin care corpul isi poate restabili sanatatea si vitalitatea, in mod natural. Mai multe informatii despre Donna Eden gasiti aici: www.edenenergymedicine.com
Rutina pentru energizarea zilnica prezentata de Donna Eden contine 8 exercitii si dureaza 6-7 minute:
1. The Four Thumps: impamantare, mai multa vitalitate, activare sistem imunitar, procesare mancare / toxine2. The Crossover Shoulder Pull: energie si claritate a mintii, sanatate mai buna3. The Cross Crawl: curgerea energiei prin corp4. The Wayne Cook Posture: destresare si calmare emotii5. The Crown Pull: gandire clara, ameliorare dureri de cap6. Connecting Heaven and Earth: energie vindecatoare pentru corp, eliminare toxine7. The Zip Up: protectie pentru energia negativa exterioara8. The Hook Up: spirala energetica care ajuta toate celelalte sisteme energetice din corp
In video-ul de mai jos, puteti urmari prezentarea exercitiilor facuta chiar de catre Donna Eden.

Some days ago I started Donna Eden’s daily energy routine and the results are amazing. For some 40 years Donna Eden has been teaching people how to work with the body's energy systems to reclaim their health and natural vitality. For more information on Donna Eden, click here: www.edenenergymedicine.com
The daily energy routine presented by Donna Eden contains 8 exercises and takes some 7 minutes:1. The Four Thumps: grounding, more vitality, activation of immune system, for processing of food / toxins2. The Crossover Shoulder Pull: energy & clarity of mind, better health3. The Cross Crawl: flow of energy in the body4. The Wayne Cook Posture: de-stressing and calming of emotions5. The Crown Pull: better thinking, getting rid of headache6. Connecting Heaven and Earth: healing energy for the body, getting rid of toxins7. The Zip Up: exterior negative energy protection8. The Hook Up: spiraling energy aiding all other energy systems in the body
In the video below, you can watch Donna Eden doing the exercises.


Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
03. O noua formare Consilier pentru dezvoltare personala cod COR 242324 incepe in Bucuresti in februarie - Jan 24, 2016 11:54:00 AM

In prima parte a lunii februarie, mai precis in data de 12 februarie, incepem la Bucuresti o noua formare acreditata Consilier pentru dezvoltare personala cod COR 242324. 
Aceasta ocupatie noua in Romania se potriveste acelor persoane care isi doresc sa invete cum anume pot lucra cu clienti ale caror situatii problematice au o intensitate mica spre medie (situatiile problematice cu intensitate mare sunt de competenta psihiatrilor sau a psihoterapeutilor clinicieni specializati in trauma respectiva) si cu clienti care isi doresc performanta (activitatea de coaching).
Este o formare completa si reala (150 de ore sub supervizare directa si in mod autonom) care se desfasoara pe parcursul a cinci module.
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre ce anume presupune aceasta formare acreditata de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei Nationale, te invit sa accesezi Formare acreditata Consilier pentru dezvoltare personala cod COR 242324.
Ultima zi pentru inscrieri este 7 februarie.
Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
04. De ce nu ma cheama la interviu? Si, daca ma cheama, de ce nu ma angajeaza? - Oct 27, 2015 6:40:00 AM
Impreuna cu doi colegi facem parte dintr-un program integrat de dezvoltare personala care se adreseaza celor in cautarea unui loc de munca. Nu o sa intru in prea multe detalii despre programul care include atat workshop-uri, cat si sesiuni de consiliere pentru dezvoltare personala de grup, ci o sa trec direct la subiect.
Multi dintre cei in cautarea unui loc de munca au cel putin doua intrebari: "De ce nu ma cheama la interviu?" si "De ce nu trec de primul interviu?". O sa adresez cele doua intrebari, din perspectiva angajatorului / recrutorului, astfel incat informatia sa ajunga la cat mai multi dintre cei in cautarea unui loc de munca. Bineinteles, sunt doar cateva idei si, daca chiar vrei sa schimbi ceva, te invit sa cauti si alte materiale pe Internet care sa iti aduca informatii si din alte perspective.
"De ce nu ma cheama la interviu?"Prima selectie a candidatilor pentru un job se face pe baza CV-ului si a scrisorii de intentie.Cum imi fac CV-ul?- este nevoie ca textul sa fie scris intr-o romana fara greseli gramaticale si cu diacritice (valabil pentru oricare dintre limbile in care este scris CV-ul; rugati pe cineva sa va revada CV-ul pentru ca inca o pereche de ochi poate face minuni :)
- este nevoie ca CV-ul sa fie scris in limba anuntului de recrutare (daca anuntul este in limba romana, si CV-ul este nevoie sa fie scris in limba romana; la fel si pentru orice alta limba: franceza, engleza, germana, italiana, etc)- este nevoie ca structura CV-ului sa usureze munca recrutorului (iti sugerez formatul EUROPASS deoarece este simplu, curat si usor de citit)- ordinea sa fie cronologica (cele mai recente locuri de munca, studii etc. sa apara primele)
Ce anume trec in scrisoarea de intentie sau "cover letter" cum o mai numesc unii?- o formula de adresare (generala daca nu stiu cui anume ii trimit scrisoarea de intentie - Stimata Doamna / Stimate Domn, sau specifica daca stiu numele persoanei la care ajunge)
- o formula de incheiere politicoasa, care sa includa si numele aplicantului (primim si scrisori de intentie nesemnate - in formatul electronic numele tine loc de semnatura)- pentru structura scrisorii de intentie recomand tot varianta EUROPASS- dorinta / pasiunea voastra de a lucra pentru compania X se "vede" din continutul scrisorii de intentie si nu dintr-un text general copiat de pe vreun site de recrutare / HR; de aceea, scrisoarea de intentie se personalizeaza pentru fiecare  job/companie in parte. Scrisoare de intentie face diferenta :)
"De ce nu trec de primul interviu?"Sunt cautate si persoane care sa aiba cunostinte si abilitati specifice postului respectiv, insa cel mai sunt cautate persoane cu atitudinea potrivita. Este foarte usor ca o persoana sa dobandeasca cunostinte si abilitati la locul de munca, insa este foarte greu ca o persoana sa isi schimbe atitudinea.
Orice angajator/recrutor se asteapta ca cei care candideaza pentru un loc de munca sa aiba o atitudine deschisa, pozitiva, prietenoasa, proactiva si, in special, asertiva. Este exact genul de atitudine pe care ne-o dorim si de la familie, prieteni si persoane apropiate :)
Deoarece despre atitudine as putea vorbi cu orele, pentru eficienta, o sa ma rezum doar la asertivitate.
Din perspectiva asertivitatii, exista trei tipuri de atitudine: agresiva, pasiva si asertiva. Cei cu atitudine agresiva se gandesc doar la nevoile lor si nu sunt interesati de nevoile celorlalti. Cei cu atitudine pasiva se gandesc doar la nevoile celorlalti si nu iau in calcul si nevoile proprii. Iar cei cu atitudine asertiva au tot timpul in vedere cum anume nevoile lor se intersecteaza cu nevoile celorlalti.
Nimeni nu angajeaza persoane cu atitudine agresiva decat daca, de exemplu, ii trimit sa vanda periute de dinti la metrou si nu sunt interesati ca cei care cumpara acele periute de dinti sa le devina clienti stabili.
Sunt angajati cei cu atitudine pasiva doar daca locul de munca nu presupune interactiunea cu clienti / persoane exterioare companiei si fisa postului presupune activitati de rutina, repetitive, care nu necesita prea multa gandire sau actiune din partea angajatului.
Cu totii ne dorim angajati, colegi si/sau sefi cu atitudine asertiva pentru ca este cel mai usor de lucrat cu astfel de oameni.
Daca nu iti dai seama ce fel de atitudine ai, intreba persoanele care te cunosc :)
Inca un aspect important este ascultarea activa (intentia este de a intelege si receptiona corect mesajul primit si nu aceea de a raspunde). La interviuri ni se intampla de multe ori sa intrebam ceva si sa primim un raspuns care nu are legatura cu intrebarea pentru ca cei intervievati au in minte o lista de raspunsuri invatate pe dinafara si, in loc sa asculte si sa auda intrebarea, in mintea lor ruleaza ideea de cel mai potrivit raspuns. 
Cateva preconceptii care genereaza bariere in cautarea unui loc de munca"Piata muncii din orasul X este suprasaturata.", "Sunt prea batran/a pentru a mai fi angajat/a de cineva.", "Am prea multa/putina experienta." Daca gandim astfel, poate ca a venit momentul sa ne schimbam perspectiva si sa ne intrebam "Ce pot eu sa fac?" Iar daca te afli printre cei care raspund "Nimic!", poate ca inregistrarea video de mai jos iti va aduce o noua perspectiva.

Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
05. Acest simplu truc mental poate incetini timpul - Aug 25, 2015 12:40:00 PM
The following text in Romanian is the translation of an article in English, which you can find here. 

Puteti citi materialul de mai jos si in engleza aici.


Te-ai intrebat vreodata de ce timpul pare sa se accelereze cu cat inaintezi in varsta si devii mai ocupat? Raspunsul este simplu: probabil pentru ca nu mai esti chiar atat de atent.
Cei mai multi dintre noi cunosc bine acest sentiment: pe masura ce crestem si ne umplem zilele cu si mai multe treburi, timpul pare sa zboare din ce in ce mai repede. Desigur, stim ca timpul se misca in acelasi ritm ca si atunci cand eram copii, cand zilele lenese de vara pareau sa se intinda pana la infinit. Dar ceea ce s-a schimbat este percepția noastra cu privire la timp. Conform unei cercetari neurostiintifice expusa recent in revista Inc., modul in care creierul percepe trecerea timpului determina daca zilele noastre par a fi relaxant de lungi sau scurte si agitate - iar aceasta este ceva ce putem controla intr-o oarecare masura. Fiind atenti si observand in mod activ lucruri noi, putem incetini trecerea timpului.
Articolul din revista Inc. face trimitere la profilul aparut in 2011 in New Yorker al lui David Eagleman, un neurolog care studiaza perceptia timpului si numeste timpul ”o chestie elastica” care se schimba in functie de activitatea mentala. In articolul din revista Inc. este subliniat acest pasaj scris de catre Burkhard Bilger:“Cu cât este mai detaliata activitatea memoriei, cu atat mai mult pare sa dureze momentele. "Astfel se explica cum de noi credem ca timpul trece mai repede pe masura ce imbatranim" spune Eagleman - de aceea verile din copilarie pareau sa nu aiba sfarsit, in timp ce acum varsta trece pe langa noi in timp ce noi motaim. Cu cat devine mai familiara lumea, cu atat creierul stocheaza mai putina informatie iar timpul pare sa treaca mai repede.”
Cercetarea facuta de catre Eagleman a tinut prima pagina a ziarelor. Am tot auzit zicala, "Zilele sunt lungi, dar anii sunt scurti.” Si este adevarat: in cazul evenimentelor foarte familiare - cum ar fi drumul de dimineata catre serviciu - ai putea descoperi ca, desi pare ca nu se mai termina atunci cand esti prins in trafic în timp ce stai în trafic, atunci cand privesti in urma, de-abia iti mai aduci aminte cum a trecut timpul. Potrivit lui Eagleman, asta  se intampla pentru ca creierul tau nu mai inregistreaza prea multe informatii noi. Blogul Lifehacker a scris un articol cu trimitere la o postare de pe blogul Big Think despre Eagleman, explicand de ce o activitate obisnuita care pe moment pare a fi plictisitor de lunga, ulterior pare ca ar fi trecut intr-o clipa.
"Motivul este ca nu ai inregistrat imagini noi in timpul calatoriei”, scrie Eagleman. "Nu s-a intamplat nimic nou. Nu au existat evenimente si, de aceea, cand privesti in urma, nu ai ce sa-ti amintesti.”
Jurnalista britanica Claudia Hammond a reiterat ideea ca input-ul pe care il primeste creierul nostru in fiecare moment poate crea o "bucla temporala". Intr-o recenzie a cartii ei aparuta in revista, "Deformarea temporala: descifrarea misterelor perceptiei asupra timpului", se explica:"Oamenii par a procesa lumea in segmente de trei secunde (cat dureaza o strangere de mana, lungimea sunetului enervant pe care il scoate calculatorul atunci cand porneste, sau periodicitatea ritmului vorbirii) si dezvoltam o senzatie cu privire la modul in care aceste segmente se sincronizeaza cu timpul aratat de ceas. Timpul se poate deforma atunci cand creierul nostru primeste un input mai mic sau mai mare decat de obicei într-un interval de trei secunde. (De exemplu, timpul incetineste atunci cand esti pe cale sa faci un accident cu masina, dar poti pierde cu ușurinta o zi intreaga uitandu-te la tot felul de chestii pe YouTube.)"
Deci, care este solutia la problema ca timpul trece prea repede? Fa mai multe sau, mai degraba observa mai mult. Cu siguranta nu este o idee noua: esenta mindfulness - o practica cu radacini in vechea filosofie budista care devine din ce in ce mai populara in lumea occidentala - este cultivarea unei atentii focusate pe aici si acum, despre care stiinta a demonstrat ca poate ajuta creierul nostru sa stocheze mai multe informatii si, prin urmare, sa modifice perceptiile noastre despre cat de repede trece timpul.
"Practica mindfulness permite oamenilor sa aprecieze mediul care ii inconjoara si poate conduce la senzatia ca timpul trece mai incet," spune pentru Huffington Post Dr. Steven Meyers, psiholog clinician si profesor de psihologie la Universitatea Roosevelt din Chicago. "Acordand atentie evenimentelor care sunt placute sau interesante, cu siguranta ne imbunatatim starea de spirit si putem savura experientele pozitive."
Cercetarea facuta de Eagleman sustine ideea ca, acordandu-ne timp pentru a fi atenti si concentrandu-ne pe deplin asupra momentului prezent - cu alte cuvinte, observand in mod activ lucruri noi - putem de fapt sa incetinim perceptia noastra cu privire la trecerea timpului. Si, in acelasi mod, o atentie care rataceste poate crea cu usurinta senzatia ca pierdem ore, zile si luni. Meyers explica faptul ca incercarea de a evita sa trecem prin rutina de zi cu zi pe pilot automat ar putea fi cel mai bun mod de a face ca timpul sa nu mai zboare.
"Timpul poate trece pe langa noi pentru ca noi trecem orbeste prin rutina zilnica” spune el. "Exista o serie de remedii pentru aceasta situatie. Unele persoane pot avea un sentiment de implinire daca isi stabilesc obiective personale si lucreaza pentru a le pune in practica intr-un mod constient. Altele pot avea nevoie sa fie cu ochii in patru pe parcursul anumitor evenimente - de exemplu sa aprecieze comportamentul plin de bunatate al unei alte persoane - pentru a marca trezerea timpului."
S-a demonstrat, de asemenea, ca cultivarea mindfulness printr-o practica de meditatie reduce nivelul de stres, stimuleaza functiile cognitive si imbunatateste memoria si atentia. De asemenea, s-a docedit ca terapia pe baza de mindfulness este un remediu eficient pentru depresie si anxietate.
"Atentia este adesea afectata la persoanele care sufera de stres sau depresie - mintea lor rataceste in timp ce ei isi rumega problemele, ceea ce le poate agrava si mai mult situația." spune Meyers. "Cercetarea (privind perceptia timpului) evidentiaza inca un beneficiu al practicii mindfulness: ne permite sa apreciem mai bine evenimentele si oamenii din jurul nostru, fara a mai avea senzatia ca ne traim zilele intr-o ceata.”
Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
06. Sa ma salveze cineva! Oricine! - Aug 20, 2015 7:47:00 AM
Sunt printre fericitii care se duc la serviciu de placere iar motivul principal este ca imi face placere sa lucrez cu oameni. Si, chiar daca uneori nu am timp sa plec in vacanta exact atunci cand imi doresc pentru ca am o activitate intensa (cum s-a intamplat si in aceasta vara), nu am senzatia ca ma duc la serviciu, ci ca sunt intr-o vacanta activa :)
Insa nu am de gand sa va povestesc cat de misto este sa lucrezi cu oamenii in sesiuni individuale sau de grup de coaching sau de consiliere pentru dezvoltare personala sau pe parcursul sesiunilor de formare, training sau workshop-uri. O sa va povestesc insa despre o anume tipologie de clienti care vin la cursuri sau coaching in speranta ca cineva, oricine, ii va salva. Daca esti trainer, psiholog, coach sau consilier pentru dezvoltare personala, ii vei recunoaste si tu. Iar daca esti unul dintre acesti clienti, poate ca iti vei recunoaste tiparul si poate ca vei decide sa schimbi ceva.
Salveaza-ma de mine insumi/insami
Cu totii avem probleme pentru ca traim intr-o lume a dualitatii (cu bine si cu rau, cu frumos si cu urat, cu chestii care ne plac si chestii care ne displac), o lume care se afla intr-o continua miscare si schimbare. Ceea ce este diferit insa este modul in care fiecare dintre noi percepe aceasta realitate externa si o transforma intr-o realitate interna.
Unii dintre noi suntem constienti ca efectele exterioare sunt rezultate ale gandurilor, sentimentelor si actiunilor proprii si, ori de cate ori ceva exterior poate fi schimbat sau imbunatatit, actionam. Avem ceea ce se numeste inteligenta intra-personala (daca acele aspecte se refera la relatia cu noi insine) si/sau inteligenta inter-personala (daca acele aspecte se refera la relatia noastra cu ceilalti).
Mai exista insa o categorie de oameni care nu sunt foarte in contact cu ei insisi (sau poate nu sunt deloc) si care cauta sa fie "salvatati" de altii. Asteapta ca un curs sau o serie de sesiuni de psihoterapie, consiliere pentru dezvoltare personala sau coaching sa le schimbe viata fara ca ei sa faca nici cel mai mic efort. Se plang ca au probleme pe care nu le pot rezolva insa nici nu fac nimic in aceasta directie. Asteapta sa fie salvati.
Aceste "victime" isi cauta un "salvator" care sa faca toata munca in locul lor, neintelegand ca nimeni nu are cum sa le traiasca viata in locul lor. Vin la cursuri si nu asimileaza cunostintele, abilitatile si, eventual, atitudinile pe care si le pot insusi in procesul de invatare experientiala. Nu isi dau voie sa iasa din paradigma lor proprie. Spun ca totul este nasol si greu si ca ei nu pot face absolut nimic ca sa schimbe ceva. Si continua sa caute inca un curs si inca unul, sperand ca poate vor gasi vreun curs care sa le schimbe viata, ei insisi nefiind dispusi sa schimbe ceva la ei, nici macar sa isi largeasca sau schimbe in vreun fel perspectiva asupra propriei viati si asupra problemelor care ii framanta.
Unii dintre ei se duc si la psiholog, coach sau consilier pentru dezvoltare personala in speranta ca acesti specialisti scot o bagheta magica, ii ating pe frunte si totul devine roz. Oricat de bun ar fi un astfel de specialist, el nu are cum sa faca munca de schimbare de care acel client are nevoie in locul clientului. Clientul insusi este singurul care poate schimba ceva in viata lui, cu ajutorul unui specialist care il insoteste si il ajuta sa vada ce anume are nevoie si vrea sa schimbe si care il sustine in acest proces de schimbare personala.
Daca esti psihoterapeut, consilier pentru dezvoltare personala sau coach si lucrezi de ceva timp in acest domeniu, stii ca acest tip de clienti nu sunt dispusi sa faca progres si, dupa un anume numar de sesiuni in care clientul respectiv nu face nici cel mai mic progres (de obicei, trei sesiuni), discuti cu clientul despre lipsa progresului si opresti relatia terapeutica pentru ca stii ca ii vei lua clientului banii degeaba si ca, mai devreme sau mai tarziu, te vei demotiva. Daca esti un specialist la inceput de drum si ai, la un moment dat, un astfel de client, sfatul meu este sa ai o discutie cu specialistul cu care te-ai format si sa iti clarifici ce anume se intampla.
Daca ti-ai regasit tiparul, adica ai descoperit ca duci cu tine anumite probleme (indiferent daca sunt in relatia cu tine sau in relatia cu ceilalti) de ceva timp si ca ai tot asteptat pana acum ca cineva sa te salveze, poate ca a venit momentul sa iti pui cateva intrebari si sa faci oarece schimbari necesare in viata ta:Ce ma astept ca ceilalti sa faca in locul meu in loc sa actionez chiar eu?Ce anume evit sa vad la mine si vreau ca un specialist sa schimbe?Sunt cu adevarat motivat/a sa fac acea schimbare? Este oare prea mare pretul platit facand acea schimbare si de aceea prefer sa las lucrurile asa cum sunt in speranta ca altcineva le va schimba pentru mine?Ce anume evit sa vad la mine si sper ca altii sa schimbe in locul meu?Ce beneficii imi aduce rolul de "victima"?Iar ca o concluzie, te invit sa reflectezi, macar un pic, asupra acestui aspect: "Totul in viata ta este o oglindire a alegerilor tale. Daca vrei un alt rezultat, fa o alta alegere." Sau, asa cum mai spunea altcineva: "Destinul tau nu este determinat de sanse, ci de alegeri."


Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
07. Daca vrei ceva cu adevarat, vei gasi o cale - Aug 5, 2015 6:59:00 AM
Impreuna cu colegul si bunul meu prieten Sorin suntem invitati la Slatina sa sustinem un curs care, pe langa componenta de dezvoltare profesionala (este vorba de un curs acreditat de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari) are si o puternica componenta de dezvoltare personala.
Si, bineinteles, inca de la inceputul cursului am inceput sa discutam despre diverse probleme pe care oamenii si le doresc rezolvate: de la probleme legate de propria persoana (probleme cu greutatea, cu diverse aspecte de caracter si comportament care nu sunt tocmai cele potrivite, etc), la relatii mai putin bune cu persoane apropiate (prieteni, familie, etc) si pana la probleme din zona sociala si profesionala (probleme legate de gasirea unui loc de munca, probleme cu seful sau colegii, etc.).

Aflati in aceeasi situatie problematica, oamenii se comporta diferit: unii cauta cai de a rezolva iar altii gasesc scuze. Ce anume face diferenta astfel incat unii oameni isi concentreaza atentia asupra solutiilor iar altii asupra problemei?

Daca vrei cu adevarat ceva, vei gasi o cale… Daca nu, vei gasi o scuza.
Fiecare om este unic si, astfel, si perceptiile sale asupra realitatii sunt unice. Acceasi realitate este perceputa diferit de fiecare dintre noi. Ca o metafora, unii dintre noi vedem jumatatea goala a paharului, altii vedem jumatatea plina iar altii vedem inclusiv faptul ca avem un pahar, pe jumatate plin sau gol, si ne gandim cum anume putem face sa il umplem :)
Cum anume sunt influentate perceptiile noastre? Fiecare dintre noi are o constructie mentala si emotionala unica care este generata de catre propriul sistem de valori si convingeri (unii mai numesc aceste convingeri credinte, insa eu evit sa o fac deoarece cuvantul "credinta" ar putea avea conotatii religioase pentru unele persoane).
Dintr-o anumita perspectiva, acest sistem de valori si convingeri ne face sa percepem realitatea dintr-o anumita zona care ar putea fi zona de control, zona de influenta si/sau zona de ingrijorare. Acesta este un model descris de catre Stephen Covey in cartea "The 7 Habits of Highly Effective People".

Atunci cand perceptia noastra vine din zona de control, actionam pentru ca de aici putem controla ceea ce se intampla. Din zona de influenta, de asemenea putem sa actionam pentru ca de aici putem influenta, mai mult sau mai putin, lucrurile. Insa, daca ne aflam in zona de ingrijorare, nu mai putem face nimic pentru ca ceea ce se intampla nu tine absolut deloc de noi, este in afara sferei noastre de influenta sau control.
In cercul in care detinem controlul se afla actiuni precum: ora la care ne dam jos din pat dimineata, modul in care cheltuim banii, ce mancam la pranz, cum ne imbracam, etc. In cercul de influenta se afla, de exemplu, modul in care suntem perceputi de catre sef sau colegi, participarea la alegerile locale sau prezindentiale, atmosfera de la o petrecere, etc. In zona de ingrijorare se afla tot ceea ce nu tine de noi si nici nu putem influenta: vremea, saracia in lume, incalzirea globala, economia, etc.

Daca, de exemplu, iti cauti un loc de munca sau vrei sa iti schimbi locul actual de munca, observa ce convingeri ai si in care dintre cele trei cercuri te pozitionezi:

imi actualizez CV-ul, imi creez conturi si aplic pe toate site-urile de job-uri, ma inscriu in baza de date a diverselor agentii de recrutare, imi trimit CV-ul tuturor companiilor in care mi-ar placea sa lucrez, etc (zona de control)imi anunt toti prietenii si cunoscutii ca imi caut un loc de munca si ii rog sa ma anunte daca afla despre un job care mi s-ar potrivi (zona de influenta)sunt prea batran/a ca sa ma angajeze cineva, economia este la pamant, angajarile se fac doar pe pile si eu nu am pile, etc (zona de panica)
Si atunci ce este de facut atunci cand ai o problema si vrei sa o rezolvi? Poti continua sa fii o victima si sa te pozitionezi in continuare in zona de panica, gandindu-te la toate aspectele care nu tin de tine, sau poti decide sa schimbi ceva si sa iti muti atentia in zona de control si influenta. Alegerea este doar a ta. Si cum anume poti face asta?

In primul rand este nevoie sa devii constient/a de modul in care percepi acea situatie si sa te intrebi:

Ce pot controla in aceasta situatie?Ce pot influenta?Ce este pur si simplu doar ingrijorare?
In acest fel, vei reusi sa te concentrezi doar asupra a ceea ce poti controla sau influenta in situatia respectiva.

Iar in loc de incheiere, iti readuc aminte ca "Daca vrei cu adevarat ceva, vei gasi o cale… Daca nu, vei gasi o scuza."

Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
08. Proiectul "Momente" - Apr 2, 2015 6:48:00 AM
Nu sunt o persoana care sa reziste bine la rutina. Reusesc sa intru cu usurinta intr-o activitate repetitiva insa, la un moment dat, atentia mea este captata de altceva... O dovada a acestui tipar o reprezinta si acest blog pe care l-am inceput in urma cu mai multi ani cu mare drag si pe care, din pacate, l-am cam abandonat in ultima vreme.
Din fericire, sunt un norocos pentru ca activitatea mea profesionala nu presupune rutina: tin cursuri, facilitez sesiuni de consiliere  pentru dezvoltare personala si ofer consultanta in comunicare si resurse umane. Toate aceste activitati includ interactiunea cu oameni diferiti, in locuri diferite, ceea ce imi satisface nevoia de diversitate.
Am devenit constient de lipsa mea de rezistenta la rutina in urma cu ceva timp insa momentul in care m-am decis sa si fac ceva a aparut in urma cu aproximativ doua saptamani. Ma aflam in ceainaria unei prietene cand mi-a venit ideea (apropo, daca va place sa beti ceaiuri si cafele deosebite, atunci ARTea este o super optiune, ceainaria se afla in zona Piata Romana, in spatele observatorului astronomic "Amiral Vasile Urseanu"; site-ul www.artea.ro va fi functional in curand). Discutam cu un prieten specialist in multe domenii, printre care si online-ul, si imi povestea despre cum YouTube-ul poate deveni o chestie lucrativa. Mi-a aratat si un exemplu si, in afara de faptul ca ne-am distrat copios (tipul face si stand-up comedy), mi-a venit ideea proiectului "Momente", un fel de videojurnal al saptamanii, de joi si pana miercuri, filmat cu telefonul mobil si incarcat direct pe YouTube.


Gandindu-ma mai bine la acest proiect care incepea sa se contureze, mi-am dat seama ca adreseaza mult mai multe zone pentru dezvoltarea mea personala:lucrativitatea: inca nu mi-este foarte clar cum anume se face insa ma voi documenta;rutina: filmand in fiecare zi diverse momente care imi atrag atentia, ma pot antrena sa fac o activitate de rutina, repetitiva; sper sa reusesc sa imi intre in reflex.atentia la detaliu / gandirea in mic: nativ, eu am o gandire in mare, adica reusesc cu usurinta sa vad imaginea de ansamblu. In schimb, gandirea in mic, adica atentia la detaliu, la mine se afla inca intr-o stare incipienta de dezvoltare. De ceva timp, prin diverse exercitii, am inceput sa-mi dezvolt si atentia la detaliu. Iar acest proiect este perfect si pentru asa ceva pentru ca, in fiecare zi, imi indrept atentia catre diverse detalii si le analizez din perspectiva introducerii lor sau in economia zilei respective.Asadar, astazi am postat pe canalul meu de YouTube cel de-al doilea jurnal video. Sunt constient ca nu reprezinta vreo capodopera insa nu asta este scopul :) Iar daca pana acum nu am indraznit sa popularizez acest proiect, astazi cred ca a venit momentul :)
Iar daca veti vrea sa descoperiti cum se dezvolta in continuare proiectul meu "Momente", atunci va invit in fiecare joi sa urmariti YouTube Momente.


Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
09. Un zambet si vorbe bune de sarbatori - Dec 19, 2014 8:44:00 AM
Se apropie sarbatorile de iarna cu pasi repezi si cu totii ne gandim ce cadouri sa mai cumparam si de unde. In Bucuresti, cel putin, traficul este atat de intens incat nu stiu de unde au rasarit atatea masini care circula la orice ora pe strazi. Magazinele sunt pline de oameni care imping carucioare pline ochi cu tot de produse. La cozile consistente oamenii se mai si enerveaza iar unii chiar apostrofeaza personalul de la casele de marcat care nu are patru maini pentru a trece mai repede produsele de pe banda in sacosele de cumparaturi.
"Un zambet si cuvinte frumoase sunt intotdeauna potrivite de sarbatori." Deborah King
Am senzatia uneori ca sarbatorile, in general, in loc sa fie momente fericite, in care ne oferim zambete si vorbe bune, sunt momente de tensiune si de stres. Asa ca, daca ati uitat ca magia sarbatorilor este despre a fi buni cu noi insine si cu ceilalti, poate ca filmuletul de mai jos va va ajuta sa va reamintiti. Si, poate ca in plus fata de cadourile minunate, veti oferi si un zambet si cateva vorbe bune.

Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
10. Formator si/sau Consilier pentru Dezvoltare Personala - Sep 26, 2014 10:30:00 AM
In lunile octombrie si noiembrie organizam in Bucuresti doua cursuri acreditate pentru ocupatiile: Formator / Trainer si Consilier pentru Dezvoltare Personala. Ambele ocupatii implica lucrul cu oamenii insa sunt diferite: daca in calitate de Formator / Trainer ii inveti pe participanti cum anume sa dobandeasca diverse abilitati, atitudini si comportamente necesare in viata privata sau profesionala, in calitate de Consilier pentru Dezvoltare Personala facilitezi clientilor un proces prin care acestia descopera ei insisi unde anume se afla, ce isi doresc de fapt si cum anume pot obtine ceea ce vor.
Curs autorizat Formator cod COR 242401Bucuresti, 20-25 octombrie 2014 (6 zile, de luni si pana sambata)
Livrarea unei sesiuni de training necesita multe abilitati. Un trainer are nevoie sa cunoasca foarte bine continutul (chiar sa fie un expert in domeniul respectiv), sa fie capabil sa comunice foarte bine cu personalitati diferite, sa cunoasca cum functioneaza procesul de invatare la adulti, sa detina un inalt nivel de empatie pentru a intelege provocarile cursantilor si pentru a fi capabil sa exprime entuziasm fata de continutul predat.
Participand la acest curs, vei beneficia de experienta cumulata de peste 30 de ani a celor doi formatori in livrarea de training, precum si de cele mai eficiente tehnici de facilitare, validate in practica.
Mai multe informatii si inscriere: Curs autorizat Formator cod COR 242401

Curs autorizat Consilier pentru dezvoltare personala cod COR 242324Bucuresti: 07-09 noiembrie 2014 (Modul 1), 12-14 decembrie 2014 (Modul 2), 16-18 ianuarie 2015 (Modul 3), 06-08 februarie 2015 (Modul 4), 06-08 martie 2015 (Modul 5)
Acesta formare completa, de 150 ore, este pentru tine daca iti place sa lucrezi cu oamenii care isi cauta directia, vor sa isi rezolve diverse probleme sau isi doresc sa aduca mai multa performanta in diverse aspecte ale vietii proprii.
Vei invata cum sa iti organizezi activitatea, cum sa facilitezi sesiuni de consiliere, cum sa intelegi care sunt nevoile clientilor si cum anume ii poti insoti fara sa fii directiv, adica fara sa le dai sfaturi.
La finalul acestei formari vei putea sa facilitezi sesiuni de consiliere pentru dezvoltare personala, atat pentru clienti individuali, cat si pentru grupuri (consiliere de cuplu, consiliere de grup, consiliere de echipa). Vei putea sa lucrezi cu clienti ale caror situatii problematice au o intensitate mica spre medie (situatiile problematice cu intensitate mare sunt de competenta psihiatrilor sau a psihoterapeutilor clinicieni specializati in trauma respectiva) si cu clienti care isi doresc performanta (activitate de coaching).
Mai multe informatii si inscriere: Curs autorizat Consilier pentru dezvoltare personala cod COR 242324
Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
11. Vrei sa fii fericit, liber si in siguranta - Sep 24, 2014 7:34:00 AM
In perioada imediat urmatoare, Rune Heivang va sustine in Romania o noua serie de evenimente la Brasov, Cluj, Timisoara, Arad, Iasi si Cheia (silent retreat / tabara in tacere):BRASOV: Sesiune Introductiva Gratuita - 01 octombrie 2014, 18.00 – 22.00 h, locatie: Hotel Aro Palace, sala Europa III – Bdul. Eroilor  nr. 27, Brasov.BRASOV: City Retreat, 03 - 05 octombrie 2014, 11.00 – 19.00 h (toate cele 3 zile), locatie: Str. Alexandru Ioan Cuza nr. 54 (cladirea Dentexpert), cost: 450 lei – reducere 20% pentru studenti, pensionari si membri ai aceleiasi familii.CLUJ: Sesiune Introductiva Gratuita - 08 octombrie 2014, 18.00 – 22.00 h, locatie: Hotel Central, Str. Victor Babes nr. 13, Cluj.CLUJ: City Retreat, 10 - 12 octombrie, 11.00 – 19.00 h (toate cele 3 zile), locatie: Hotel Central, Str. Victor Babes nr. 13, Cluj, cost: 450 lei – reducere 20% pentru studenti, pensionari si membri ai aceleiasi familii.TIMISOARA: Sesiune Introductiva Gratuita - 14 octombrie 2014, 18.00 – 22.00 h, locatie: Hotel Check Inn, Strada Miorita nr. 11-13, Timisoara.TIMISOARA: City Retreat, 17 - 19 octombrie 2014, 11.00 – 19.00 h (toate cele 3 zile), locatie: Hotel Check Inn, Strada Miorita nr. 11-13, Timisoara, cost: 450 lei – reducere 20% pentru studenti, pensionari si membri ai aceleiasi familii.ARAD: Sesiune Introductiva Gratuita - 15 octombrie 2014, 18.00 – 22.00 h, locatie: Consiliul Judetean Arad, str. Corneliu Coposu, nr. 22, et. 2., sala Vasile Goldis, Arad.IASI: Sesiune Introductiva Gratuita - 13 noiembrie 2014, 18.00 – 22.00 h, locatia va fi anuntat in curand (www.runeheivang.ro)IASI: City Retreat, 14 - 16 noiembrie 2014, 11.00 – 19.00 h (toate cele 3 zile), locatia va fi anuntata in curand (www.runeheivang.ro)CHEIA: Silent Retreat / Tabara in tacere, 22-29 noiembrie 2014 (termen limita pentru inscriere: 15 noiembrie 2014), cost: 1.880 lei (980 lei cazare camera dubla & masa + 900 lei taxa retreat)
Mai multe despre Rune Heivang si evenimentele din Romania poti afla vizitand website-ul www.runeheivang.ro sau pagina de Facebook www.facebook.com/runeheivangromania.
In orice eveniment in care il intalnesti pe Rune Heivang, este vorba despre un SINGUR lucru. Este raspunsul UNIC la toate intrebarile tale. Cand il intelegi complet si profund, stii ca acesta este Adevarul care iti aduce pacea interioara, fericirea si libertatea pe care le cauți. Te elibereaza! Este cel mai mare cadou pe care ti-l poti oferi singur/a: sa intelegi cine esti cu adevarat.
Rune este un invatator neobisnuit iar modul sau de predare este unic. El combina prezentarile si sesiunile de intrebari-raspunsuri cu o serie de exercitii precum meditatia, meditatia in miscare, exercitii de respiratie si exercitii energetice - care te pot ajuta sa "vezi" cu claritate mesajul, tu insuti/insati.
Mesajul sau este: CONSTIINTA este tot ceea ce exista si este. Iar tu esti aceasta Constiinta.
Daca vrei sa vezi si modul in care Rune Heivang faciliteaza o sesiune individuala de intrebari si raspunsuri, te invit sa urmaresti inregistrarea video de mai jos. Mai multe inregistari video, gasesti pe canalul YouTube Rune Heivang Romania.Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
12. Ce mai citim? - Sep 19, 2014 10:44:00 AM
English version follows below
Din totdeauna mi-a placut sa citesc pentru ca fiecare carte, indiferent daca este una de specialitate, din zona de dezvoltare personala, sau un roman, mi-a deschis in fata ochilor un univers nou si fascinant. Iar de cativa ani, de cand am inceput sa utilizez o tableta iPad atat pentru job, cat si pentru timpul meu liber (iPad-ul a devenit companionul meu permanent pentru ca il utilizez atat pentru luarea notitelor in cadrul sesiunilor de consiliere pentru dezvoltare personala pe care le facilitez, cat si pentru verificarea si trimiterea e-mail-urilor, navigarea pe Internet sau mentinerea contactului cu prietenii din strainatate prin iMessage si FaceTime), am inceput sa citesc carti in format electronic. 
Majoritatea cartilor in format electronic le descarc prin aplicatia iBooks insa mai sunt si altele pe care le descarc, gratuit sau contra cost, de pe diverse site-uri. Asa ca m-am gandit sa va ofer o lista cu site-uri de pe care va puteti descarca, gratuit in special, insa si contra cost, carti de tot felul:www.amazon.co.uk este cel mai mare portal de unde puteti cumpara carti, atat in format fizic, cat si in diverse formate electronice, compatibile cu cititul pe computer, iPad, Kindle, tablete, etc. Din fericire, livreaza si in Romania carti :)www.scribd.com este cel mai mare portal prin care utilizatorii pot partaja carti in format electronic. In marea lor majoritate cartile sunt gratuite insa exista si carti pentru care este nevoie sa platiti.www.openculture.com este un site care gazduieste vreo 600 de carti in format electronic. De asemenea, tot aici gasiti si vreo 700 de filme pe care le puteti vedea online, gratuit. In plus, mai gasiti si peste 1.000 de cursuri online, oferite tot gratuit, cursuri care provin de la Universati de top din intreaga lume.www.questia.com ofera peste 5.000 de carti de tot felul insa, din pacate, nu pot fi descarcate offline, asa ca le puteti citi doar online, pe site.www.gutenberg.org ofera gratuit peste 45.000 de ebook-uri din toate domeniile, in cinci limbi: engleza, germana, franceza, italiana si portugheza.bookboon.com ofera peste 1.000 de carti in format electronic care pot fi descarcate fara vreo inregistrare pe site. Au inclusiv o categorie de carti pentru dezvoltare personala!Asa ca va doresc spor la citit!


I have always liked to read because each book, whether a specialised one from the area of ​​personal development (my specialty), or a novel, has opened before my eyes a new and fascinating universe. And for a few years now, since I started to use an iPad for both job-related stuff and for my free time (the iPad is my permanent companion because I use it for all sorts of activities, from taking notes during the personal development counseling sessions I facilitate, to checking and sending e-mails, browsing the Internet or maintaining contact with my friends who live abroad via iMessage and FaceTime), I started reading books in electronic format. 
Most electronic books I download via the iBooks app but there are others that I download for free or for a small fee, from various websites. So I thought to offer you a list of websites from where you can download ebooks for free or for a fee, books of all kinds: www.amazon.co.uk  is the largest portal where you can buy books, both in physical form and in various electronic formats, compatible with reading on your computer, iPad, Kindle, tablets, etc. Fortunately, they also deliver in Romania :) www.scribd.com is the largest portal through which users share electronic books. The vast majority of books are free, but there are also books for which you need to pay. www.openculture.com is a website that hosts about 600 books in electronic format. Here you can also find about 700 movies which you can view online for free. In addition, you can also enjoy for free more than 1,000 online courses, all offered by top universities all around the world. www.questia.com offers over 5,000 books of all kinds but, unfortunately, you cannot download them offline, so you need to read them online. www.gutenberg.org offers over 45,000 free eBooks from all fields, in five languages​​: English, German, French, Italian and Portuguese. bookboon.com offers more than 1,000 books in electronic format that can be downloaded without any registration. They also have a category of books for personal development! 
Enjoy!
Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
13. Cum sa meditam? - Aug 11, 2014 8:08:00 AM
Am tot citit zilele acestea, intr-un mod absolut intamplator, tot felul de materiale despre cum sa "omoram" gandurile pentru ca acestea reprezinta sursa problemelor noastre. Efectiv am ramas uimit de inversunarea cu care autorii respectivi descriau gandurile ca fiind inamicii numarul 1 si cum anume pot fi aceasta stopate prin manipularea mintii, sursa acestor inamici. M-am si distrat citind despre diversele tehnici prezentate pentru ca ar insemna sa nu facem nimic altceva decat sa ne "luptam" cu cele 10.000 pana la 60.000 de ganduri pe care le avem in fiecare zi.
Si, totusi, putem face ceva atunci cand trecem printr-o perioada mai "furtunoasa" si avem nevoie sa ne recentram la noi insine? Ei bine da, putem medita. Desi inca nu am citit studii concludente in aceasta directie, am observat din propria experienta ca 10-15 minute de meditatie dimineata imi ofera pentru ziua respectiva mai multa claritate, calm, relaxare si energie. Din fericire, imi este foarte usor sa ma relaxez si sa intru rapid intr-o stare de meditatie pentru ca am parcurs cateva formari in care hipnoza si imageria faceau parte din instrumentele utilizate.

In cazul in care iti doresti si tu sa experimentezi beneficiile pe care meditatia ti le-ar putea aduce, iti ofer cateva idei si informatii:
mediul fizicEste necesar, cel putin la inceput, ca mediul in care practici meditatia sa fie unul linistit, fara factori perturbatori. S-ar putea sa te ajute daca auzi o muzica de relaxare (doar fond sonor, fara cuvinte), eventual sunete produse de elemente ale naturii: vant, valuri, apa, ciripit de pasari, etc. Bineinteles, ochii inchisi ajuta la interiorizare.posturaPozitia ideala este cea denumita "Lotus" insa poate fi, la inceput, incomoda, asa ca iti recomand un scaun cu spatar pe care sa te asezi si sa-ti mentii spatele drept si talpite lipite de podea. Este nevoie ca postura ta sa fie una relaxata astfel incat sa nu amortesti sau sa ai nevoie sa te misti pe parcursul meditatiei. Daca simti vreo tensiune in vreo parte a corpului, ajuta daca iti intinzi corpul.respiratiaExista tot felul de tehnici pentru a medita insa cea mai simpla si larg utilizata este cea bazata pe respiratie. Pur si simplu iti indrepti atentia catre inspiratie si expiratie. Atat si nimic mai mult. Simplu, nu-i asa? Practicand zilnic, in foarte scurt timp vei reusi sa meditezi din ce in ce mai mult.
gandurileOri de cate ori iti apare un gand, observa-l si apoi reintoarce-ti atentia catre respiratie, adica catre inspiratie si expiratie. Nu incerca sa il faci sa dispara pentru ca, depunand acest efort, de fapt il "hranesti" si il faci sa ramana si mai mult timp prezent.

Am gasit si un material video in care sunt oferite informatii despre cum anume putem sa meditam si, cum dureaza doar 9 minute, te invit sa-l urmaresti.


Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
14. Nu este circul meu, nu sunt maimutele mele! - Jul 28, 2014 10:44:00 AM

Un proverb polonez spune ca: "Ori de cate ori te simti tras in drama altor oameni, repeta-ti aceste cuvinte... NU ESTE CIRCUL MEU, NU SUNT MAIMUTELE MELE."
Probabil ca vi s-a intamplat sa rezonati foarte puternic si negativ la ceea ce va povestea cineva. Probabil ca povestea trista, injustitia, nefericirea, tragedia, drama, necazurile, etc, acelei persoane au rascolit ceva in interiorul vostru si ati inceput sa aveti anumite ganduri si sentimente care oglindeau starea persoanei respective.
Si nu, nu este empatie! Empatie este capacitatea de a intelege la nivel mental si/sau emotional ce anume gandeste sau simte o persoana fara a avea trairile acelei persoane. Ganditi-va ce s-ar intampla cu specialistii care lucreaza cu oameni care vin cu probleme la ei - psihoterapeutii si consilierii pentru dezvoltare personala (i-am exclus de aici pe coach-i pentru ca ei lucreaza doar cu clienti care vor sa fie si mai performanti decat sunt in prezent si nu au clienti care vin sa isi rezolve probleme) - daca ar rezona cu toate starile negative pe care le au clientii cu care lucreaza?
Din fericire, specialistii care lucreaza cu clienti care au probleme, adica psihoterapeutii si consilierii pentru dezvoltare personala, parcurg formari in care invata cum anume sa lucreze non-directiv cu clientii si cum sa gestioneze profesional relatia cu acestia.
Insa ce anume poate face cineva care nu este un specialist si care, totusi, rezoneaza aproape de fiecare data cu problemele interlocutorului? Va impresioneaza emotional o batranica sau un batran care cersesc? Poate ca va ganditi la propria batranete... sau poate la bunici... sau la parinti... Va impresioneaza o persoana care trece printr-un proces relational negativ? Poate ca va aminteste de propria relatie care este departe de a fi perfecta sau multumitoare... sau poate de lipsa acesteia... Iar exemplele pot continua la nesfarsit...
De fapt, rezonam cu propriile noastre probleme atunci cand suntem coplesiti de povestea trista pe care tocmai o auzim sau o vedem cum se desfasoara in fata ochilor. Si asta pentru ca putem sa recunoastem in exterior doar ceea ce avem si noi in interior... Si daca avem multa suferinta, vom vedea in jur multa suferinta si durere... Iar daca suntem fericiti si multumiti, vom vedea in jur multa bucurie si fericire... 
Si, atunci, revenim la intrebarea ce poate face cineva care resimte emotional in propria fiinta drama prin care trece celalalt? O rezolvare rapida si de moment este sa isi aduca aminte, asa cum spune proverbul polonez, ca "NU ESTE CIRCUL MEU, NU SUNT MAIMUTELE MELE." Iar apoi poate ca o rezolvare profunda ar fi participarea la sesiuni de psihoterapie sau sesiuni de consiliere pentru dezvoltare personala. Aici insa intervine intrebarea cum ne dam seama daca specialistul respectiv este chiar specialist? Va ofer cateva indicii care va pot sugera ca persoana respectiva nu este ceea ce cautati:- are pacienti (doar doctorii au pacienti :), termenul corect este client;- tine sedinte (precum sedintele cu parintii de la scoala sau sedintele cu angajatii); termenul corect este sesiuni;- este directiv, da sfaturi si nu stie ce inseamna non-directivitatea; non-directivitatea este elementul esential care va arata ca specialistul respectiv chiar este specialist in domeniu si va respecta ca si client.
Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
15. Trei evenimente in luna august - Jul 25, 2014 10:48:00 AM

Curs autorizat Consilier pentru dezvoltare personala cod COR 242324
Bucuresti, 15-17 august 2014 (Modul 1), 12-14 septembrie 2014 (Modul 2), 31 octombrie – 2 noiembrie 2014 (Modul 3), 14-16 noiembrie 2014 (Modul 4), 5-7 decembrie 2014 (Modul 5)
Acesta formare completa, de 150 ore, este pentru tine daca iti place sa lucrezi cu oamenii care isi cauta directia, vor sa isi rezolve diverse probleme sau isi doresc sa aduca mai multa performanta in diverse aspecte ale vietii proprii.
Vei invata cum sa iti organizezi activitatea, cum sa facilitezi sesiuni de consiliere, cum sa intelegi care sunt nevoile clientilor si cum anume ii poti insoti fara sa fii directiv, adica fara sa le dai sfaturi.
La finalul acestei formari vei putea sa facilitezi sesiuni de consiliere pentru dezvoltare personala, atat pentru clienti individuali, cat si pentru grupuri. Vei putea sa lucrezi cu clienti ale caror situatii problematice au o intensitate mica spre medie (situatiile problematice cu intensitate mare sunt de competenta psihiatrilor sau a psihoterapeutilor clinicieni specializati in trauma respectiva) si cu clienti care isi doresc performanta (activitate de coaching).
Mai multe informatii si inscriere: Curs autorizat Consilier pentru dezvoltare personala cod COR 242324


 Curs autorizat Formator cod COR 242401 
Bucuresti, 11 – 13 august 2014 (Modul 1) si 18 – 20 august 2014 (Modul 2)
Livrarea unei sesiuni de training necesita multe abilitati. Un trainer are nevoie sa cunoasca foarte bine continutul (chiar sa fie un expert in domeniul respectiv), sa fie capabil sa comunice foarte bine cu personalitati diferite, sa cunoasca cum functioneaza procesul de invatare la adulti, sa detina un inalt nivel de empatie pentru a intelege provocarile cursantilor si pentru a fi capabil sa exprime entuziasm fata de continutul predat.
Participand la acest curs, vei beneficia de experienta cumulata de peste 30 de ani a celor doi formatori in livrarea de training, precum si de cele mai eficiente tehnici de facilitare, validate in practica. 
Mai multe informatii si inscriere: Curs autorizat Formator cod COR 242401


Retreat Rune Heivang
Predeal, 24 - 31 august 2014
Cand mintea-ti este eliberata, traiesti tot timpul in libertate si armonie cu ceea ce exista chiar acum... Apoi, cu o minte eliberata, te opresti din cautare, te eliberezi de limitari si nu mai ai nevoie de nimic din aceasta lume pentru a fi liber si intreg.
Mintea eliberata inseamna:Sa te opresti din cautarea libertatii, adevarului si iluminarii;Sa inceteze nevoia de a fi iubit, inteles sau aprobat;Sa nu-ti mai traiești viata in vinovatie sau frica;Sa incetezi a-i mai blama pe altii sau sa ai o pozitie de victima;Sa nu-ti mai cauti o anume stare, in minte;Sa te opresti din a incerca sa schimbi, din minte, gandurile sau emotiile;Sa incetezi sa opui rezistenta la ceea ce este;Sa incetezi sa mai astepti, la infinit, un viitor mai bun;Sa te opresti din incercarea de a mai schimba sau a evalua trecutul;Sa te opresti din cautare.RECOMANDARE: pentru a participa la retreat-urile (taberele) facilitate de catre Rune Heivang este de dorit sa fi fost, inainte, la cel putin un workshop sustinut de Rune. 

Mai multe despre Rune Heivang si evenimentele din Romania, precum si inscrierea pentru retreat: http://runeheivang.ro/calendar/Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
16. Lumea secreta a pietrelor scumpe - Jul 23, 2014 6:24:00 AM
Astazi va recomand o carte despre pietrele pretioase - "Lumea secreta a pietrelor scumpe", carte scrisa de un expert pe care il cunosc personal, dr. ing. Ion Chiricuta.
Cartea o puteti achizitiona de la:

Libraria Mihai EminescuLibraria SyntagmaRolcris - Depozit de Carteautor, cu autograf: [email protected]


Iata si cateva informatii despre carte:
"Lumea secreta a pietrelor scumpe" va ofera informatii atat despre originea, clasificarea, evaluarea, prelucrarea si valoarea de piata a gemelor, cat si despre tratamente, falsuri, imitatii, pietre sintetice si metodele de identificare a acestora. Este o carte de prezentare a pietrelor scumpe in stare naturala si a celor fatetate, de un inalt nivel stiintific, dar care se adreseaza unei largi categorii de cititori.
Lucrarea contine ultimele noutati la nivel mondial si a fost conceputa astfel incat informatiile sa fie cat mai accesibile. Lectura ei va reveleaza aspecte ale istoriei umanitatii mai putin cunoscute, legate de lumea fascinanta a pietrelor scumpe, iar notiunile insusite va pot ajuta sa luati decizii rapide si corecte in acest domeniu vast atunci cand doriti sa achizitionati, sa vindeti sau pur si simplu sa evaluati o gema.
Autorul, dr. ing. Ion Chiricuta, este unul dintre cei mai competenti experti din Romania in domeniul pietrelor scumpe. In ultimii 15 ani, el a participat la numeroase targuri şi expozitii, a comunicat cu un mare numar de geologi, gemologi şi comercianti de geme si a sustinut doua interviuri televizate. Este singurul roman care a absolvit cursul de experti evaluatori al Institutului Asiatic de Stiinte Gemologice, unul dintre cele mai prestigioase institute de profil la nivel mondial. Natura sa mercuriana se manifesta printr-o vie curiozitate si un ascutit spirit de observatie, dar si prin abilitati de comunicare si umor, calitati folosite din plin la scrierea acestei carti.

Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
17. Despre ceai - Jul 21, 2014 10:34:00 AM
Beau ceai de cand ma stiu. Copil fiind beam ceai negru englezesc sau infuzii de menta, tei, sunatoare, etc. la micul dejun si, uneori, chiar si in cursul zilei. Am avut insa o pauza destul de mare in care, odata cu introducerea cafelei in viata mea cotidiana, destul de tarziu, in ultimul an de liceu :), am continuat sa beau extrem de rar ceai.
Am reinceput sa beau in mod frecvent ceai in urma cu cativa ani buni cand s-au produs doua evenimente independente unul de celalalt. O prietena foarte buna a inceput sa bea ceai verde de buna calitate si, fiind la ea in vizita, m-a servit si pe mine. Obisnuit doar cu gustul de ceai negru englezesc, ceaiul ei verde mi s-a parut, la inceput, cat se poate de nasol la gust. In paralel insa, s-a produs si celalalt eveniment, o alta prietena plecata intr-o tara aflata la granita cu China a inceput sa-mi aduca, ori de cate ori revenea in Bucuresti, ceaiuri chinezesti de calitate.

Asa ca am reinceput sa beau ceai si sa inceapa sa-mi placa din ce in ce mai mult ceaiul verde, ceaiul oolong, ceaiul alb,  ceaiul galben si ceaiul pu-erh in defavoarea ceaiului negru. Acum am intotdeauna cel putin 8-10 tipuri de ceai chinezesc, taiwanez sau japonez de calitate si varsat. Si, daca inainte il preparam dupa metoda europeana, adica intr-un ceainic in care lasam frunzele de ceai la infuzat timp de 3-5 minute, in functie de tipul ceaiului, de cateva luni imi prepar ceaiul dupa metoda chinezeasca, Gong Fu, si vreau sa va spun ca are un gust si mai bun.

Pentru prepararea ceaiului nu folosesc un gaiwan pentru ca mi se pare mult mai comoda utilizarea unei cani Piao I. Asa ca, in cateva secunde (infuzarea utilizand metoda gongfu este mult mai rapida comparativ cu infuzarea pe care o utilizeaza europenii) am ceasca mea delicioasa de ceai.

Apa este foarte importanta pentru ca poate influenta negativ gustul ceaiului. Eu folosesc o cana filtranta si ii schimb cartusul la 1-2 luni, in functie de cat de multa apa filtrez. Mi se pare varianta cea mai ok tinand cont ca apa de la chiuveta, desi potabila, are un oarecare gust de clor in Bucuresti iar apa imbuteliata in sticle de plastic nu este de cine stie ce calitate, ca sa nu mai vorbesc de toate chimicalele care se transfera din plastic in apa.

Temperatura apei este si ea extrem de importanta pentru ca poate afecteaza negativ gustul ceaiului.  In general, ceaiul verde se infuzeaza la 50-90ºC, ceaiul oolong la 70-90ºC, ceaiul alb la 70-80ºC, ceaiul galben la 70-80ºC si ceaiul pu-erh si ceaiul negru la 90-100ºC. Din fericire, atunci cand cumparati ceaiuri varsate de calitate, primiti si instructiuni pentru preparare, inclusiv temperatura  optima a apei pentru ceaiul respectiv.

Ultimul si poate cel mai important aspect este legat de achizitionarea ceaiului. Ceaiul, ca orice produs are o perioada de valabilitate, mai mica in cazul ceaiului verde, oolong, alb si galben (6 luni - 1 an), ceva mai lunga in cazul ceaiului negru (2 ani) si foarte lunga in cazul ceaiului pu-erh. In Bucuresti este destul de complicat de gasit ceaiuri de calitate si care sa fie pastrate in conditii optime astfel incat sa nu se degradeze, cel mai adesea prin oxidare.

Referitor la magazinele care vad ceaiuri, am avut experiente diverse. Si o sa incep cu o experienta super negativa. Cei care ma cunoasteti mai bine stiti ca sunt anglofil si cum trec cat se poate de des pe Magheru, nu aveam cum sa nu intru si la  Whittard of Chelsea Romania ca sa cumpar ceaiuri si de la ei. Fiind un magazin si de ceaiuri si de cafea, selectia de ceaiuri este extrem de redusa (ma refer la ceaiurile de calitate si nu la cele cu arome artificiale). In plus, multe din ceaiuri aveau termenul de garantie expirat. I-am comunicat femeii de la casa pentru nu pot sa o numesc doamna pentru ca raspunsul pe care l-am primit de la ea m-a socat: "Da' ce, ceaiu' nu e iaurt!" Dupa o astfel de experienta, am decis ca doar voi trece pe langa Whittard of Chelsea Romania fara sa le mai deschid vreodata usa. Incredibil cum reusesc unii oameni sa distruga un brand...

Un magazin care exista atat fizic in zona Universitate-Arhitectura, dar si online este cel detinut de Demmers Teehaus. Au o varietate destul de buna de ceaiuri si accesorii: de la ceainice de diverse tipuri, cani si infuzoare pana la dulciuri si siropuri. Ii recomand pe cei de la Demmers Teehaus pentru ca au ceaiuri varsate bune, la preturi foarte bune.

Insa magazinul meu preferat este Tashi. Magazinul fizic se gaseste in spatele magazinului Cocor si include si o mica ceainarie. Ceaiurile de la Tashi sunt de super calitate si sunt pastrate in cele mai bune conditii posibile; de altfel, acesta este singurul magazin din Romania in care ceaiurile sunt pastrate respectand toate conditiile necesare astfel incat ceaiurile sa nu se degradeze. In plus fata de multimea de ceaiuri varsate de calitate, Tashi ofera si tot felul de instrumente pentru preparea ceaiului atat prin metoda europeana, cat si prin cea Gongfu. De asemenea, doamnele din magazin au cunostinte vaste si va ofera consultanta gratuita privind alegerea, depozitarea si prepararea ceaiurilor.


Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
18. Neurofeedback si Tai Chi Quan - May 13, 2014 6:20:00 AM
Doi oameni pe care ii cunosc de ceva timp lanseaza doua servicii pe care le consider interesante si utile. Si, cum informatia inseamna putere (nu mai stiu cine a spus asta, retin cu greu nume :) ), vreau sa impartasesc cu voi, toti cei interesati, aceste informatii.
Dr. Lucian Ispasescu, care este si Terapeut Neurofeedback, si-a lansat website-ul www.nfb.ro unde descrie ce anume presupune acest serviciu medical. Neurofeedback-ul este o tehnica sigura, computerizata, si o alternativa eficienta pentru tratarea urmatoarelor afectiuni:- deficitul de atentie cu sau fara hiperactivitate (ADD / ADHD);
- migrena, cefalee, cluster headache;
- anxietate;
- depresie;
- tulburari de somn;
- traumatism cerebral si accident vascular cerebral;
- sindrom premenstrual;
- vertij, ameteli;
- astm bronsic;
- constipatie cronica;
- nevralgie de trigemen;
- ticuri verbale sau motorii;
- tinitus.

Daca vreti sa aflati mai multe despre aceasta forma moderna de terapie, neurofeedback-ul, sau sa beneficiati de efectele ei, va invit sa luati legatura cu dr. Lucian Ispasescu: www.nfb.ro.

Pentru aceia dintre voi care isi doresc sa faca miscare invatand Tai Chi Quan, una din cele mai eficiente arte martiale, cu efecte benefice asupra sanatatii si longevitatii practicantilor, Otilia Toma incepe un nou curs pentru incepatori.
Cursul de initiere Tai Chi Quan se desfasoara sambata si duminica, de la ora 09.00 la ora 11.00, in Bucuresti, in Parcul Izvor, incepand cu 17 mai. Pentru detalii si informatii suplimentare, luati legatura cu Otilia Toma la 0734.562.310.

Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
19. De unde vin ideile bune / Where good ideas come from - Apr 11, 2014 5:53:00 AM
English version follows

Daca va intrebati de unde ne vin ideile bune, va invit sa priviti o prezentare interesanta, amuzanta si alerta sustinuta de Steven Johnson. Steven Johnson vorbeste despre ce anume este mintea conectata si cum anume putem fructifica diverse ocazii peste care dam din intamplare sau nu. Prezentarea are si subititrare in mai multe limbi printre care si limba romana.

If you wonder where good ideas come from, I invite you to watch an interesting, fun and alert speech by Steven Johnson.  Steven Johnson talks about the connected mind and the ways in which we can materialise various chances we run upon either by chance or not. If needed, you can turn on subtitles  for various languages.
Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
20. Cateva idei de cursuri pentru dezvoltarea personala si profesionala - Jan 31, 2014 10:25:00 AM
Cei care ma cunoasteti stiti ca sunt un fan al cursurilor si formarilor. Imi place in egala masura sa facilitez experiente de invatare inedite, cat si sa fiu receptorul acestora :) Deja am pierdut sirul cursurilor, workshop-urilor si seminariilor la care am participat in ipostaza de trainer sau de cursant.

O vorba din batrani spune ca "omul, cat traieste, invata" si, daca va place sa aflati lucruri noi, sa va dezvoltati, atat personal cat si profesional, mai jos aveti cateva idei de cursuri care v-ar putea interesa. Toate cele trei evenimentele de dezvoltare personala si profesionala incep acum, adica in februarie :)


Cursul autorizat Consilier pentru dezvoltare personala (cod COR 242324) se adreseaza tuturor celor care isi doresc sa lucreze cu oameni insotindu-i in demersul de explorare, intelegere, rezolvare sau imbunatatire a vietii personale, profesionale, sociale, etc.
Urmand cursul veti invata cum sa facilitati o sesiune pentru dezvoltare personala, cum sa deschideti si sa inchideti sediunea, cum sa va insotiti clientul fara sa-l directionati si fara sa-i dati sfaturi (care poate ca vi se potrivesc voua insa nu si clientului) si cum sa deschideti un spatiu fizic si emotional in care clientul sa se simta in siguranta si nejudecat.
Daca vi se pare interesant, atunci gasiti mai multe informatii si modalitatea de inscriere aici.


Cursul autorizat Formator (cod COR 242401) este util tuturor celor care vor sa inceapa o cariera in domeniul training-ului sau vor sa-si certifice cunostintele, abilitatile si atitudinile dezvoltate in anii de practica, avand si o diploma care sa le recunoasca statutul de formator / trainer.
Intocmai precum si meseria Consilier pentru dezvoltare personala, si meseria de Trainer / Formator ofera satisfactii imense celor carora le place sa lucreze cu oameni astfel incat acestia sa-si dezvolte potentialul propriu.
Mai multe informatii si inscriere gasiti aici.


Incepand cu luna februarie, Rune Heivang si echipa sa vor continua in Romania seria de evenimente de dezvoltare personala pe care le ofera deja de ceva timp: sesiuni gratuite de seara, intalniri de seara, workshop-uri de baza si intensive si tabere.

Orasele in care aceste evenimente se desfasoara in prima jumatate a acestui an sunt: Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Sibiu si Timisoara. Iar cele doua tabere au loc la Sibiel (Sibiu) si Cota 1400 (Sinaia).

Mai multe informatii gasiti aici.Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
21. Russell Foster: De ce dormim? / Why do we sleep? - Jan 4, 2014 6:08:00 AM
English version follows in the second part of the post

Russell Foster, speaker-ul care sustine prezentarea video pe care v-o propun astazi, este un neurolog care studiaza ciclurile de somn ale creierului. Si el ne intreaba ce stim despre somn, adica despre ceva ce facem o treime din viata. In prezentarea sa, Russell Foster impartaseste trei teorii populare despre cauza somnului, anuleaza cateva mituri despre cat somn avem nevoie la diferite varste si sugereaza noi utilizari interesante ale somnului ca element cheie al sanatatii mentale.
Daca prezentarea vi se pare interesanta, va invit sa urmariti acest video care dureaza aproximativ 22 de minute.


Russell Foster, the presenter in the video I propose you today, is a neuroscientist who studies the sleep cycles of the brain. And he asks: What do we know about sleep, i.e. something we do with one-third of our lives. In this talk, Russell Foster shares three popular theories about why we sleep, busts some myths about how much sleep we need at different ages and hints at some interesting new uses of sleep as a predictor of mental health.
If this presentation caught your interest, I invite you to watch this presentation which lasts some 22 minutes.
Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
22. Daca nu incerci, nu vei sti niciodata - Jan 1, 2014 6:08:00 AM

"Daca nu incerci, nu vei sti niciodata." este un indemn pe care, probabil, il tot auzim sub diverse forme. Imi spunea cineva ca "a incerca" are o conotatie negativa in limba romana pentru ca ar presupune ca te indoiesti ca vei obtine vreun rezultat sau ca "a incerca" este de fapt o scuza pentru "a NU face". Nu stiu ce sa zic... Pentru mine are o conotatie pozitiva :) pentru ca "a incerca" echivaleaza cu "a face" insa fara a te atasa prea mult de rezultat.
Si, in plus, cum am putea sa stim daca ceva functioneaza sau nu, daca vom obtine rezultatul scontat sau nu, daca nici macar nu incercam?!

Asa ca in acest nou an, 2014, va indemn sa incercati, adica sa actionati pentru a va transforma visele in realitate. Uneori cu lejeritate, alteori cu ceva mai mult efort... Insa, daca considerati ca ceva merita, nu va agatati visele intr-un cui, ci incercati sa faceti ceva pentru voi! Meritati mai mult decat va imaginati!

La Multi Ani si un 2014 plin de tot ceea ce va doriti!Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
23. Cine esti cu adevarat? / Who are you, really? - Dec 27, 2013 8:02:00 AM

English version follows in the second part of the post


Va invit sa urmariti un scurt video super interesant. Si, ca sa va dati seama daca merita sa petreceti cele 9 minute in fata computerului, iata si cateva idei prezentate in acest video:
Cine esti cu adevarat?Esti vreun gand care vine si pleaca?Esti vreo imagine care iti apare in minte?Esti vreo senzatie care iti apare in corp?Esti vreo emotie care iti trece prin minte sau corp?Esti ceva ce altcineva a spus ca esti?Sau esti razvratirea impotriva a ceea ce altcineva a spus ca esti?Acestea sunt doar cateva dintre multele carari ale identificarii gresite.Toate aceste definitii vin si pleaca. Insa adevarul despre cine esti nu apare si dispare. Este prezent dinainte de nastere, pe parcursul vietii si dupa moarte.

I invite you to watch a short but quite interesting video. And, in order to decide whether the 9 minutes are worth spending, here are some of the ideas presented in this video:
Who are you, really?Are you a thought that comes and goes?Are you some image that appears in your mind?Are you some sensation that appears in your body?Are you some emotion that passes through your mind and body?Are you something that someone else has said you are?Or are you the rebellion that someone else has said you are?These are some of the many avenues of misidentification.All of these definitions come and go. But the truth about who you are doesn’t come and go. It is present before your birth, throughout your lifetime and after death.
  Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
24. Sarbatori Fericite! - Dec 25, 2013 6:48:00 AMDragi prieteni,

Va doresc un Craciun Fericit si un An Nou mai bun decat cel care se apropie de final! Fie ca toate dorintele sa va fie indeplinite si fie ca voi sa gasiti toate resursele interioare si exterioare de care aveti nevoie pentru a ajunge acolo unde va doriti!

Cu drag,
Mugur Badarau

Consilier pentru dezvoltare personala,
Trainer & nlp-Resonanz® Coach

Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching
25. Frumusetile Romaniei sau Wild Carpathia - Dec 11, 2013 7:14:00 AM


Intotdeauna m-am mandrit ca avem o tara frumoasa si, in ciuda faptului ca suntem perceputi in strainatate asa cum suntem perceputi, am stiut intotdeauna ca sunt si straini care apreciaza Romania. Un exemplu este si Wild Carpathia, documentarul facut de Charlie Ottley, un freelancer britanic.
Asa ca va invit sa (re)descoperiti in cele 48 de minute frumusetile Romaniei.
Powered by Brainevo, Dezvoltare personala, Training & Coaching