Despre mine

Danna Maria

Blog dedicat iubitorilor plantelor de apartament,culinare,vacantelor si calatoriilor

Blogs Home » Life » Culinar » danna's blog

danna's blog

Blog dedicat iubitorilor plantelor de apartament,culinare,vacantelor si calatoriilor si multe altele..

Articole Blog

01. Negresa cu Piersici din Compot - Dec 19, 2015 10:47:45 PM

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200 gr unt
-250 gr zahar tos
-4 linguri cacao
-200 ml lapte
-5 oua
-250 gr faina
-1/2 plic praf copt
-1 plic zahar vanilat-2 borcane  cu compot de piersici   Mod de preparare:
Laptele il punem pe foc,impreuna cu zaharul,zaharul vanilat si cacaoa..il lasam sa fiarba cateva clocote,dupa care dam vasul deoparte..si-l lasam sa se raceasca complet.. Untul tinut in prealabil la temperatura camerei,se mixeaza bine ..adaugand mai apoi compozitia de cacao/lapte/zahar(rece)... 
Separam albusurile de galbenusuri..,iar albusurile le mixam foarte bine...
Faina o amestecam cu praful de copt.. Revenim la compozitia de unt ..si dupa ce am adaugat in unt,amestecul de cacao/lapte/zahar...urmeaza sa punem si galbenusurile..unu'cate unu'..mixand dupa fiecare...Dupa ce am pus si galbenusurile,adaugam si faina/praful de copt..Omogenizam bine toate ingredientele...,iar in cele din urma adaugam si spuma de albusuri..Tapetam o tava cu unt si zahar...asezam jumatatile de piersici (scurse bine de lichid)..Turnam compozitia peste ele si dam  tava la cuptor pentru 30 minute la foc moderat...pana se rumeneste pe margini...si trece testul scobitorii.. Se lasa sa se raceasca bine apoi intoarcem tava ...Se portioneaza in patrate astfel incat jumatatile de piersici sa fie in centru ..Va doresc sa aveti un CRACIUN FERICIT alaturi de cei dragi voua !!  
02. Casuta de Turta Dulce(Gingerbread House) - Dec 6, 2014 11:09:49 PM

Pentru aluatul de turta dulce, ingredientele si modul de preparare le gasiti aici .

Pentru lipirea casutei si decor avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

Royal icing -ul in preparam din :

-2 albusuri
-500 gr zahar pudra (ideal este cel cumparat la cutie ,deoarece contine si amidon) eu am folosit zaharul pudra "Margaritar"
-2 linguri zeama de lamaie

Decorul il realizam din :

-Bomboane si figurine din zahar 
-Nuca de cocos (alba si colorata).

In rest trebuie sa va inarmati cu multa,multa rabdare ..:)) 

Mod de preparare:
Incepem prin taierea unor sabloane din carton ,pentru a ne usura munca in ceea ce priveste asamblarea si imbinarea laturilor...Este nevoie de cate doua bucati din fiecare ,respectiv doua pentru acoperis,partea frontala si spatele ...si doua pentru  laterale ..Am folosit ca dimensiuni pentru laterale:Lungime-14 cm, Latime-8 cm (2 bucati) pentru frontala si spate Lungime-14 cm ,Latime-8 cm (2 bucati),iar pentru acoperis Lungime-19 cm ,Latime -16 cm (2 bucati).
Se decupeaza usa si ferestrele cum se vede si in imagini.
Se intinde aluatul de turta dulce se taie forma sablonului...si se coc pe rand la fel ca si turta dulce...Din aluatul ramas am facut si figurine..
Se lasa la racit cateva ore..Pregatim royal icing-ul ,mixand bine albusurile apoi treptat se adauga zaharul pudra..la sfarsit adaugam si zeama de lamaie..Avem nevoie de un pos cu duiul subtire si cateva obiecte pentru a sprijini "peretii" ..:)
De aici incolo ramane la latitudinea fiecaruia  cum isi decoreaza casuta...:)Acoperisul mi-a cam dat de furca ,dar na...data viitoare sper sa iasa mai bine..:D
Si acum incepe distractia...:))
 Se incepe cu partile laterale  punand royal icing pe toate laturile de imbinare,apoi pe partea din fata si spate...va ajutati de ce aveti prin preajma,cani boluri..etc..Se lasa sa se intareasca bine..cateva ore...apoi se pune acoperisul..daca o sa aiba tendinta sa alunece prindeti cu scobitori,iar la baza puneti ceva boluri mici..:))
In mare..cam asta e tot...:))..In jurul casutei puneti figurine si ornati dupa cum va place..






 
03. Inghetata de ciocolata - Jun 17, 2014 8:48:10 PM

 Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200 gr ciocolata menaj sau ciocolata neagra
-250 ml lapte
-500 ml frisca lichida
-150 gr zahar 
-3 galbenusuri
-1 fiola esenta de rom (optional)

Mod de preparare:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana obtinem o crema fina ,adaugam treptat si laptele...Transferam compozitia astfel obtinuta intr-un vas cu fund dublu...sau intr-un vas ce poate fi pus pe baie de aburi..O lasam pe foc pana incepe sa se ingroase..in tot acest timp trebuie amestecat continuu..
Intr-un vas antiaderent...turnam 150 ml de frisca lichida si ciocolata taiata bucati ,iar vasul il punem mai apoi la foc mic..pana se topeste ciocolata...

Compozitia rezultata o turnam peste compozitia de galbenusuri...dupa care  lasam sa se raceasca bine...
Mixam restul de 350 ml frisca lichida...apoi o amestecam cu galbenusrile/ciocolata si esenta de rom...
Se lasa la frigider cateva ore, daca folositi o masina de inghetata...la fel procedati si cu vasul masinii de inghetata il lasati la congelator cel putin 12 ore inainte.


Daca nu aveti masina de inghetata ,compozitia o puneti in caserola...dupa care o scoateti din 30 in 30 minute..si o mixati bine..
Se serveste simpla sau cu diverse topping-uri...preferatul nostru fiind cel de caramel..:)



04. Tort diplomat cu capsune - Jun 12, 2014 6:00:03 AM
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 pachet de piscoturi
-500 ml frisca lichida
-5 galbenusuri
-500 ml lapte
-200 gr zahar
-2 linguri faina
-2 plicuri gelatina alimentara
-1 esenta de vanilie.
-1 compot ananas (doar siropul.. pentru a insiropa piscoturile  )
-1 plic tort gelee transparent..

Mod de preparare:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana nu se mai simt cristalele de zahar..adaugam faina si apoi laptele..Compozitia rezultata se pune pe foc intr-un vas cu fund dublu...sau pe baie de abur..amestecand continuu..pana incepe sa se ingroase...Lasam vasul deoparte sa se tempereze..Gelatina o lasam la hidratat in 100 ml sirop de ananas..Intre timp pregatim fructele..le spalam bine si le taiem cuburi mici..,iar pentru decor le taiem subtiri pe lungime..
Cand compozitia de galbenusuri este calduta..adaugam gelatina si amestecam energic..Dam vasul la frigider pana batem frisca..Frisca se mixeaza bine..iar la final adaugam esenta de vanilie..
Amestecam frisca cu compozitia de galbenusuri..
Pe un platou asezam un inel de tort...si asezam piscoturile insiropate in prealabil ..Pentru a se aseza bine ,le taiem la un capat sa ramana marginea dreapta..
  Punem un rand de crema..asezam un rand de fructe..( puteti pune si ananas daca va place)..apoi inca un rand de crema...din nou piscoturi,crema ,fructe,crema..
 Peste ultimul rand de crema...se pun fructele taiate felii subtiri pe lungime..
 Peste decorul de fructe se toarna jeleul...preparat dupa instructiunile de pe plic..si anume..250 ml sirop de fructe sau apa..se amesteca cu continutul plicului.,iar daca nu folositi zeama de compot ,puneti si 2 linguri de zahar..,lasati sa se înfierbânte bine..(fara a fierbe...)..apoi se toarna peste fructe incepand din mijloc..
 Se lasa la frigider cateva ore ..de preferabil se seara pana dimineata...


05. Prajitura cu Capsune si Bezea - May 27, 2014 1:43:41 PM

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-6 galbenusuri
-150 gr zahar tos
-300 gr faina
-1 pachet unt (200 gr)
-1/2 plic  praf de copt
-razatura de lamaie
-1 plic zahar vanilat
-un praf sare.
 Pentru Bezea:
-500 gr capsune
 -6 albusuri
-200 gr zahar tos


Mod de preparare:


Se mixeaza untul(tinut in prealabil la temperatura camerei) cu galbenusurile cu zaharul,aromele si putina sare...pana devine o spuma pufoasa..Faina se amesteca cu praful de copt,adaugandu-se treptat peste compozitia din galbenusuri,amestecandu-se continuu pana la incoporarea totala..Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt,se toarna compozitia niveland frumos pe toata suprafata..Dam tava la cuptor pentru 15 minute pana se coace  putin blatul..
Intre timp pregatim fructele si bezeaua...Fructele le spalam bine si le curatam ,apoi le taiem cuburi...Albusurile le mixam bine cu zaharul adaugat treptat pana se intareste bine bezeaua...Adaugam fructele peste bezea,amestecam usor..
 Scoatem tava din cuptor ,turnam bezeaua cu capsunile si nivelam pe toata suprafata.. Se pune din nou tava in cuptor la foc moderat.. pana se rumeneste frumos deasupra...
Dupa ce se raceste...se portioneaza..
 
06. Tort din biscuti cu jeleu de zmeura - May 20, 2014 9:01:23 PM

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 kg biscuti simpli
-150 gr unt
-50 gr cacao
-150 gr zahar
-1 l apa
-100 gr rahat
-100 gr stafide
-100 gr nuca
-2 esente de rom  .

Pentru decor:
-300 gr zmeura congelata sau proaspata.
-100 gr zahar
-1 plic gelee rosu Dr.Oetker.

Mod de preparare:
Intr-un vas punem apa,zaharul si cacaoa, pe foc..lasam sa se topeasca zaharul,adaugam untul si stafidele ,iar in cele din urma adaugam si rahatul...Dupa cateva clocote,dam vasul deoparte si lasam siropul sa se raceasca,apoi adaugam esenta de rom...Intre timp maruntim biscutii si nuca..Turnam siropul peste biscuti si amestecam bine..
Forma de tort o tapetam cu folie alimentara.... asezam compozitia de biscuti,dupa care dam tava la rece,pentru cateva ore..
 Zmeura se amesteca cu zaharul ,se pune pe foc...se lasa sa fiarba 2-3 minute...,iar in cele din urma adaugam plicul de tort gelee de la Dr.Oetker..
 Se toarna peste blatul de biscuti..se niveleaza frumos deasupra ,iar daca vreti puteti sa-l imbracati si pe laterala..
 Se pune din nou la frigider...pana se intareste jeleul..apoi se portioneaza..
 
07. Prajitura Snickers cu Alune - Feb 7, 2014 10:51:13 PM

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-6 albusuri 
-6 linguri zahar tos
-3 linguri de faina
-1/2 lingurita praf copt
-150 gr alune de padure
-1 plic zahar vanilat .
-un praf de sare.
 
-1 ciocolata alba.
-3 linguri frisca lichida

Pentru Crema:
-6 galbenusuri
-200 gr zahar tos
-200 gr alune de padure
-200 gr unt 

Pentru Decor:
-1 ciocolata lapte 
-1 ciocolata amaruie
-5 linguri ulei.

 
Mod de preparare:
Pregatim blatul,dupa cum urmeaza:Albusurile le mixam bine cu un praf de sare,cand sunt batute bine,adaugam treptat zaharul,zaharul vanilat si alunele macinate,(ideal ar fi ca alunele, sa fie lasate in prealabil in cuptor ,vreo 5 minute...apoi racite bine..)..Faina o amestecam cu praful de copt,dupa care o adaugam sub forma de ploaie in compozitia de albusuri...amestecand usor pana la incorporarea completa.Tapetam o tava, cu hartie pentru copt,(tava mea are 25x30 cm )..turnam compozitia si lasam la cuptor pentru 20 minute,la foc moderat..pana blatul devine rumen..
Ciocolata alba se topeste impreuna cu frisca lichida.. pe baie de abur ..Apoi se intinde peste blat..
Pregatim crema...
Galbenusurile le mixam cu 100 gr zahar tos..Adaugam alunele maruntite si lasate la cuptor vreo 10 minute..
 Intr-un vas cu peretii grosi,punem restul de zahar (100 gr),si il lasam sa se caramelizeze pe foc,amestecand din cand in cand,pana la topirea completa..
Adaugam pachetul de unt (200 gr),lasam sa se topeasca si el in caramel,continuand sa amestecam bine,cand s-a dizolvat zaharul ars..adaugam si compozitia de galbenusuri+alune...si lasam sa fiarba 8-10 minute, pana se ingroasa compozitia...
  Lasam crema sa se raceasca bine...
Se toarna peste blat+ciocolata alba..
Punem tava la frigider,pana pregatim glazura de ciocolata..Ciocolata amaruie si ciocolata cu lapte se marunteste in bucati aproximativ egale,se pune intr-un vas pe baie de abur,peste care turnam si 5 linguri de ulei,amestecand bine pana la topirea completa..
Turnam ciocolata peste crema...
 Punem prajitura din nou la frigider pentru cateva ore...apoi o portionam dupa preferinta..
Va doresc un weekend minunat!!


08. La Multi Ani 2014 !! Tort cu zmeura si frisca - Jan 5, 2014 11:59:42 PM

Bine v-am regasit in noul an...!!Va doresc din suflet ,sa aveti un an cu multa sanatate, fericire si realizari pe toate planurile,..alaturi de cei dragi!!!!   Reteta cremei tortului o gasiti aici.Reteta blatului o gasiti aici .  
09. Tiramisu cu Zmeura - Oct 20, 2013 3:30:00 PM
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-500 gr piscoturi Savoiardi
-3 oua
-200 ml espresso sau cafea tare
-500 gr mascarpone
-150 gr zahar
-50 gr cacao
-2 linguri amaretto sau esenta de migdale.
-300 gr zmeura .

Mod de preparare:
Galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul,pana devin o crema alba ,fina ...Albusurile se mixeaza si ele pana se omogenizeaza ,rezultand o spuma tare..Adaugam branza peste galbenusuri..la procedam si cu albusurile..Crema obtinuta o dam deoparte ,in frigider de preferat...pana pregatim piscoturile ..
Cafeaua espresso se amesteca cu amaretto..si pe rand inmuiem piscourile asezandu-le intr-un vas dreptunghiular sau patrat..Punem un rand de piscoturi..apoi jumatate din crema...peste crema asezam zmeura..Inca un rand de piscoturi inmuiate in cafea...se aseza invers decat cele din primul rand..
 Peste cel de-al doilea rand de piscoturi se pune si restul cremei..,iar peste crema se presara cacao..intr-un strat subtire...sa nu se mai vada deloc crema..
 Se lasa cateva ore la rece..dupa care se portioneaza si se serveste cu mare pofta..:))
 
10. Souvlaki de porc - Oct 5, 2013 9:30:02 AM
Souvlaki sunt frigarui grecesti servite cu garnitura si sos tzatziki..Este un preparat traditional al bucatariei grecesti,realizat din carne de porc, pui ,vita, miel si peste..Am ales de data aceasta cele din carne de porc..:)..
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente :
-500 gr carne porc macra
-2 cepe albe
-1 lamaie
-5 linguri ulei de masline
-100 ml vin alb
-sare si piper
-2 lingurite condimente speciale pt souvlaki...daca nu aveti, puteti folosi:oregano,maghiran,busuioc,praf de chimen si boia..
-cateva bete de bambus pentru frigarui

Mod de preparare:
Se spala bine carnea, se taie cuburi...se aseaza intr-un vas..Ceapa o curatam ,o spalam si o taiem solzisori, dupa care o asezam peste carne..Din ulei, vin , zeama de lamaie  , sare,piper si condimente pregatim o marinata,in care o stea carnea cateva ore bune la frigider...ideal ar fi de seara pana dimineata..

Cam asta ar fi diferenta dintre frigaruile clasice si souvlaki..Marinata se toarna in vasul cu carne , se amesteca bine toate ingredientele...se acopera cu folie alimentara si se da la frigider ..
 Dupa cateva ore de stat la frigider...se scot bucatile de carne si se infig pe bete...
Se pun pe gratar ,se lasa pana se rumenesc frumos pe toate partile..Eu am ales o garnitura de orez cu legume..puteti opta si pentru cartofi prajiti..,sau doar cu tzatziki..
Reteta de orez cu legume o gasiti aici
Reteta de sos tzatziki o gasiti aici
 

 
11. Penne cu bacon, la cuptor - Jul 21, 2017 5:29:28 PM
Ingrediente:
-1 punga de paste penne
-200 gr bacon
-cateva fire ceapa verde
-40 gr unt
-40 gr faina
-200 ml lapte
-150 ml smantana pt gatit
-100 gr cascaval
-200 gr crema de branza
-sare si piper alb
-optional pt decor cimbru verde
-4 linguri pesmet pt tapetat vasul.

Mod de preparare:
Se fierb pastele conform indicatiilor de pe pachet,respectand timpul de fierbere ..Apoi se scurg si se trec printr-un jet cu apa rece...
Baconul se taie fasii  ...Ceapa se curata se taie marunt....Intr-o tigaie ,prajim ceapa si baconul,punand o lingura de ulei de masline..
 Pregatim sosul ..dupa cum urmeaza...:topim untul,faina o amestecam cu laptele...dupa care le turnam peste unt..lasam sa fiarba cateva clocote,amestecand continuu..adaugam cascavalul ras,crema de branza si smantana pt gatit,iar la sfarsit condimentam cu sare si piper alb..
Pastele se amesteca cu baconul si ceapa...adaugam si sosul...omogenizam bine...
Tapetam un vas termorezistent cu unt si pesmet...turnam compozitia de paste...Preseram deasupra pesmet si cascaval.

Dam vasul la cuptor pt 30 minute.. pana se rumenesc frumos deasupra..

 
12. Cheesecake cu cirese - Jun 26, 2013 10:05:02 PM
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-250 gr biscuiti 
-80 gr unt 
-zahar optional (4 linguri)


Pentru crema:
-800 gr branza de vaci
-4 oua
-1 cana zahar tos
-150 ml frisca lichida sau smantana
-3 linguri amidon alimentar
-1 esenta vanilie
-razatura unei lamai.


Pentru decor:
-500 gr cirese
-100 gr zahar
-1 plic tort gelee rosu.

 Mod de preparare:
Pregatim crusta dupa cum urmeaza:..Biscuitii ii macinam fin la robot...Untul il topim la microunde,dupa care il adaugam biscuitilor macinati in care am adaugat si zaharul ..amestecam bine cu o lingura... 

Tava rotunda cu peretii detasabili si cu diametru de 26 cm,se unge cu unt...apoi se aseaza compozitia formata din biscuiti si unt topit,apasand foarte bine,pana devine o crusta uniforma  pe toata suprafata,chiar si pe pereti....Incingem cuptorul si bagam tava la cuptor pentru 10 minute..
 Intre timp pregatim crema de branza...Branza de vaci se lasa sa se scurga bine de zeama..apoi se mixeaza pana devine fina,adaugam pe rand zaharul,amidonul ,smantana,esenta de vanilie si razatura de lamaie..mixam bine pana devine o compozitie cremoasa..,pe rand se adauga cate un ou,se continua mixarea pana la incorporarea totala....
Se toarna compozitia in tava peste blatul din biscuiti...se niveleaza bine pe toata suprafata,dand forma la cuptor pentru 40-50 minute la foc moderat..pana marginile cremei de branza raman ridicate si mijlocul este inca moale..,iar cand miscati de tava,acesta sa tremure inca..:)
Se lasa la frigider aporoximativ 3 ore..
Pregatim jeleul de cirese ce urmeaza a fi pus deasupra cheesecake-ului...
Ciresele se spala bine se curata de codite si samburi...se pun intr-un vas impreuna cu zaharul, se amesteca bine pana isi lasa zeama...apoi se pune pe foc,lasandu-se sa fiarba cateva clocote...(se ia spuma formata in timpul fieberii..)..Luam vasul de pe foc..si punem gelatina...
Turnam jeleul de cirese peste cheesecake...dupa care dam la rece..pana se intareste gelatina..

Se portioneaza si se serveste..:))


13. Clafoutis cu cirese - Jun 11, 2013 9:14:50 AM
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-250 ml lapte pasteurizat
-100 gr zahar tos
-100 gr faina
-3 oua 
-1 esenta de vanilie
-un praf de sare
-500 gr cirese
-50 gr unt pt uns forma..
-zahar pudra vanilat pt decor

Mod de preparare:
Se spala bine ciresele ,se curata de codite si samburi..
Se unge o forma de tarta cu unt...si se aseaza ciresele in ea..
 Pregatim aluatul...Ouale le mixam cu praful de sare  si zaharul tos..pana compozitia devine cremoasa si nu se mai simt cristalele de zahar..,adaugam pe rand laptele si esenta de vanilie,iar in cele din urma adaugam si faina...Omogenizam bine compozitia si o turnam peste cirese...Aluatul obtinut este asemanator celui de clatite....
Dam forma la cuptor pentru 20-30 minute la foc moderat..Se lasa pana se rumeneste frumos ,deasupra..

Se lasa sa se raceasca putin,apoi se rastoarna pe un platou..
Cand s-a racit complet , pudram cu zahar...
Se portioneaza dupa preferinta...si se serveste cu mare,mare pofta..:))
 

Va doresc o saptamana frumoasa in continuare !!

 
14. Tort cu Capsune si Kiwi - May 28, 2013 8:18:29 PM


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru Blat:
-5 oua 
-150 gr zahar
-140 gr faina
-10 gr cacao
-1/2 plic de praf de copt
-un praf de sare .
-1 pachet de zahar vanilinat

Pentru crema:
-400 gr iaurt natural 
-100 gr zahar pudra
-2 plicuri gelatina alimentara Dr.Oetker
-400 ml frisca lichida 
- 50 ml zeama compot
-500 gr capsune
-2 kiwi
-putina zeama de lamaie.

Pentru decor:
-capsune cateva bucati
-1 kiwi
-300 ml frisca lichida
-1 ciocolata neagra.

Mod de preparare:
Incepem cu blatul...:)Se mixeaza bine ouale cu praful de sare,zaharul si zaharul vanilinat..pana devine o crema fina, alba care si-a triplat volumul..(15 minute,mixat continuu)...Faina o amestecam cu praful de copt si cacaoa..Cand ouale s-au mixat suficient..adaugam treptat  faina/praful de copt/cacaoa..aceasta operatiune o efectuam fara mixer..doar cu o spatula sau lingura..Se tapeteaza o forma de tort ..cu hartie pentru copt...se toarna compozitia ...si se da la cuptor (incins in prealabil) pentru 25-30 minute...
Intre timp pregatim crema:...Plicurile de gelatina le punem intr-un vas ,adaugam 10 linguri cu zeama de compot..si lasam sa se hidrateze .Iaurtul se mixeaza cu zaharul pudra..Fructele se spala bine se curata..se taie cuburi mici...si se stropesc cu zeama de lamaie..
Dupa ce gelatina s-a hidratat...adaugam vasul la microunde sau pe baie de abur..pana gelatina devine lichida..(atentie,fara a fierbe).. O adaugam mai apoi in compozitia de iaurt..amestecam bine...si dam vasul la frigider..pana mixam frisca lichida..Cand frisca este gata mixata...adaugam compozitia de iaurt in frisca...amestecam bine cele doua compozitii..
Blatul il taiem in 3 ...In forma cu inel detasabil..punem prima foaie de blat..o insiropam cu zeama de compot...punem 1/3 din crema..si jumatate din cantitatea de fructe..apoi inca o foaie de blat ..1/3 crema si restul de fructe..in cele din urma ultima foaie de blat si 1/3 crema..
 Decoram dupa preferinta..fiind un tort aniversar...pentru ziua mamei mele..a continut si mesajul..,voi puteti  pune doar fructe deasupra ..Fructele le-am imbracat in ciocolata neagra ( topita pe baie de aburi..)..iar bordura din frisca cu ciocolata si frisca simpla..imitand o impletitura...:)
Este un tort delicios,racoros...si foarte aromat...acum cand capsunile au gustul adevarat...trebuie sa profitam la maxim de ele..:))

Va doresc o saptamana frumoasa in continuare !!
 
15. Inghetata de capsune si cafea - May 21, 2013 12:13:15 PM
Avem nevoie de urmatoarele:
-Inghetata de cafea ..reteta o gasiti aici
-Inghetata de capsune ..reteta o gasiti aici
-2-3 biscuiti.(.am folosit butter cookies).
-50 ml cafea expresso.
-cateva visine din compot sau dulceata
-fulgi de ciocolata sau alune macinate pentru decor..

In cupe de inghetata se pune un rand de butter cookies sfaramati..apoi visinele...
 Peste visine asezam cate doua linguri de inghetata de capsune si doua  de inghetata de cafea...
Cafeaua expresso se toarna fierbinte peste inghetata..,va ajunge rapid la biscuiti , iar acestia  se vor imbiba cu cafea....:)
Este delicioasa...puteti folosi diferite combinatii de inghetate...

16. Pasca cu Branza si Stafide - May 8, 2013 9:16:28 PM
Pentru aluat avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-500 gr faina alba.
-100 gr unt topit
-250 ml lapte cald.
-150 gr zahar tos
-3 galbenusuri
-1 plic drojdie uscata
-razatura unei lamai
-1 esenta de vanilie 
 1 esenta de rom
-un praf de sare  .

Pentru umplutura avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-400 gr branza de vaci
-100 gr zahar tos
-3 oua
-4 linguri de smantana
-1 esenta de rom
-3 plicuri de zahar vanilat .
-100 gr stafide

-1 ou pentru uns deasupra

Mod de preparare:
Incepem cu aluatul dospit , pregatind maiaua..Plicul de drojdie se amesteca cu o lingura de zahar si 100 ml lapte caldut..Faina o cernem intr-un vas ,facem o gaura in mijloc si turnam maiaua dupa dizolvarea totala a drojdiei..deasupra preseram putina faina de pe margine...lasam 15-20 minute la dospit intr-un loc cald..
Intre timp, mixam galbenusurile cu zaharul , sarea ,razatura de lamaie  si esentele..pana compozitia rezultata devine fina si alba,iar cristalele de zahar nu se mai simt..,in cel din urma adaugam si restul de lapte cald adica 150 ml..
In mijlocul fainii,dupa ce maiaua a crescut adaugam si compozitia de galbenusuri...se incepe framantarea..(eu am folosit mixerul ,cu paletele pentru framantare..)..:))Pe parcursul mixarii adaugam treptat si untul topit..Se framanta pana aluatul devine elastic si se dezlipeste de pe vas..
Compozitia rezultata se imparte in doua...o parte se aseaza pe fundul formei rotunde de tort ,unsa in prealabil cu unt..(am folosit o forma de tort cu diametru de 26 cm)..,iar cealalta parte se imparte in trei..din care formam suluri ce le impletim...Lasam la dospit ,40 minute..intr-un loc cald..
Cat timp sta aluatul la dospit...pregatim umplutura..Branza se mixeaza cu zaharul ,smantana,zaharul vanilat,esenta de rom..,iar in cele dn urma adaugam ouale..unu' cate unu'..mixand dupa fiecare..Stafidele se lasa la inmuiat in apa calda..,adaugandu-se mai apoi in compozitia de branza..
Dupa ce a dospit aluatul,turnam compozitia de branza in mijloc..nivelam pe toata suprafata..
Se unge aluatul de pasca cu ou batut..si se da tava la cuptor (incins in prealabil)..la foc moderat pentru 30-40 minute..pana se rumeneste frumos...



17. Sos Tzatziki - Apr 4, 2013 8:45:30 PM
Este un sos din iaurt si castraveti,specific bucatariei grecesti...si cum poate fi altfel decat..: delicios,fresh si usor de preparat..:)...
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200 gr iaurt grecesc sau un iaurt gras,ar putea fi si smantana..(am folosit iaurt grecesc Pilos.. de la Lidl )
-3 fire de ceapa verde (chivas) 
-3- 4 fire de marar verde
-3-4 catei de usturoi
-50 ml ulei de masline
- 1/2 de lamaie (zeama)
-2 castraveti potriviti 
-1 ceapa alba tocata marunt
-sare si piper alb.

Mod de preparare:
Se spala castravetii,se curata de coaja , se dau pe razatoarea mare ..se presara peste ei un praf de sare..se pun intr-o sita  ,lasandu-se la scurs...La fel procedam si cu ceapa alba..Se lasa asa cu sare aproximativ o ora..
Mararul si ceapa verde se spala bine si se toaca si ele marunt..
Zeama de lamaie,uleiul de masline si usturoiul pisat se amesteca impreuna cu sarea si piperul alb..
Iaurtul,daca nu este grecesc....e bine sa-l lasati intr-o sita la scurs..
Iaurtul se amesteca bine ,se adauga ceapa verde si mararul..dupa care stoarcem bine in maini, castravetii si ceapa alba maruntita..si le adaugam compozitiei..
 Amestecam bine de tot...dupa care adaugam putin cate putin compozitia de ulei de masline/zeama de lamaie /sarea si piperul alb..optional puteti adauga oregano si chimen macinat...Se lasa la frigider inainte de a fi servit..
Se serveste ca aperitiv , garnitura pentru friptura , gratar, gyros, souvlaki...etc...sau pur si simplu pe felii de paine prajita..ideala ar fi pita greceasca...:))

18. Prajitura cu foi si crema caramel - Mar 6, 2013 1:26:01 PM
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru foi:
 -10 linguri zahar
-10 linguri ulei
-10 linguri lapte
-2 oua
-1 lamaie
-1 lingurita cu varf  de bicarbonat de amoniu.
-putina sare
-1 plic de zahar vanilinat.
-500-600 gr de faina..

Pentru crema:
 -200 gr unt
-500 ml lapte
-80 gr amidon sau faina.
-200 gr zahar tos.

Pentru decor:
-100 gr ciocolata cu lapte sau neagra
-3 linguri de ulei.

Mod de preparare:
 Incepem sa pregatim foile,dupa cum urmeaza..:Intr-un vas mixam ouale cu putina sare,adaugam pe rand zaharul,laptele,uleiul ,razatura de lamaie ,zaharul vanilinat..si in cele din urma ,adaugam ..bicarbonatul de amoniu, stins cu zeama de la lamaie..Urmeaza sa adaugam treptat si faina..tocmai de aceasta am aproximat cantitatea de faina,..stiti voi expresia cunoscuta "faina cat cuprinde"..:)),adica depinde cat de bine e absorbita de lichidele din compozitie,trebuie sa obtinem un aluat numai bun de intins..Se imparte aluatul obtinut in patru parti egale..
 Se intind foi de marimea tavii in care urmeaza a fi coapte..
 Dosul tavii se unge cu o pensula cu ulei,iar apoi se intinde foaia pe toata suprafata ...

 Se introduce tava in cuptorul deja incins,pentru 10 minute..nu trebuie lasata foarte mult, pana incep marginile sa fie rumenite..
 Se aseaza foile pe un blat de lemn,se acopera cu un prosop curat....se lasa asa pana se racesc complet...
Intre timp pregatim crema dupa cum urmeaza:
Punem zaharul sa se caramelizeze la foc moderat,amestecand continuu..cand s-a topit complet si a devenit un sirop maroniu...adaugam untul taiat cuburi..(atentie la abur si stropi)...lasam sa se topeasca complet..Amidonul/faina il diluam cu 200 ml lapte,iar restul de 300 ml lapte il punem in vasul cu unt si caramel...lasam se se incalzeasca bine si sa se dizolve zaharul caramelizat..,iar in cele din urma adaugam  si amidonul in fir subtire..Lasam sa fiarba cateva minute pana se ingroasa ,continuand sa amestecam foarte des..
Se intinde crema intre foi..deasupra peste ultima foaie,se pune inca un blat de lemn,pentru a se lipi bine crema de foi si a nu se ridica la colturi..Se  lasa la frigider o ora...apoi se pune glazura..
Intr-o punga alimentara se pune ciocolata rupta bucati egale si uleiul,se leaga punga ,dupa care se pune intr-un vas cu apa clocotita...o lasam acolo pana se topeste complet...taiem punga la un capat si decoram ultima foaie dupa preferinta..:)

 Este una din prajiturile copilariei mele..:D..tocmai de asta o consider cea mai buna prajiturica,pe langa multe altele..:)





19. Spanakopita (Placinta cu spanac) - Jan 25, 2013 1:27:48 PM


Este un preparat de patiserie specific grecesc,se prepara sub forma de placinta sau triunghiuri..,de data aceasta am ales placinta.:)
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-1 pachet  cu  foi de placinta .
-150 gr unt topit
-500 gr spanac verde
-3 bucati ceapa verde
-4 catei de usturoi
-250 gr branza Feta
-4 oua
-cateva fire de patrunjel si marar verde
-sare,piper alb si 1/2 lingurita nucsoara
-50 ml ulei de masline
-zeama unei jumatati de lamaie.

Mod de preparare:
Foile de placinta congelate,se lasa la temperatura camerei ,pana pregatim umplutura..
Spalam bine frunzele de spanac, ceapa,patrunjelul si mararul...Ceapa o tocam marunt si partea verde si partea alba ,usturoiul il zdrobim  ..Incingem uleiul de masline intr-un wok  , adaugam ceapa si usturoiul ,lasam sa se caleasca putin,adaugam spanacul rupt bucati potrivite si il amestecam cu ceapa si usturoiul ,potrivim de sare si piper..lasam pe foc pana spanacul devine lucios,la sfarsit adaugam patrunjelul ,mararul si nucsoara..Dam vasul deoparte sa se  raceasca putin,dupa care adaugam si branza Feta maruntita...
 In cele din urma adaugam si ouale batute peste spanac...amestecam bine de tot..

Pregatim tava si foile de placinta ..Un vas dreptunghiular de yena...se unge cu unt topit...peste care incepem sa asezam foile de placinta,in asa fel incat sa "ïmbrace" si forma..Fiecare foie se unge cu pensula cu unt topit..Peste restul foilor din pachet.. se pune un prosop umed..sa nu se usuce ,pana le ungem pe toate si punem umplutura..Dupa ce am pus un strat de 7 foi,(unse cu unt topit pe fiecare),turnam compozitia de spanac..
Adunam spre mijloc toate foile de pe peretii vasului...,formand un pachet ,apoi peste mai punem inca un strat de 7-8 foi unse separat pe fiecare in parte..

Se cresteaza cu un cutit din loc in loc..apoi dam forma la cuptor (incins in prealabil)..la foc moderat pentru 30-40 minute...pana se rumeneste frumos...,eu am uns  deasupra cu un galbenus si putin lapte...pentru a fi mai aurie..:))
Asta e tot...e foarte simplu de pregatit,ceva de lucru  cu foile..:))...dar e delicioasaaaa..:)
Weekend placut tuturor!!


 
20. Tort cu Zmeura si Frisca - Jan 24, 2013 11:39:19 PM


Bine v-am regasit in noul an ,care tocmai a inceput...va doresc un an bun cu multe impliniri alaturi de cei dragi!!
Pentru acest tort avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Blat:
-4 oua
-120 gr zahar tos
-110 gr faina
-10 gr cacao
-1/2 plic praf copt
-putina sare 

Crema din frisca  :
-200 gr iaurt
-150 gr zahar pudra
-2 plicuri gelatina alimentara
-1 esenta vanilie
-300 ml frisca lichida.

Topping-ul din zmeura:
-300 gr zmeura
-100 gr zahar tos 
-3 linguri de amidon

Sirop:
-250 ml apa
-100 gr zahar
-1 esenta vanilie.

Decor:
-250 ml frisca lichida
-50 gr ciocolata .

Mod de preparare:
Incepem cu blatul..:),Se mixeaza ouale cu putina sare si zaharul,pana aceasta compozitie devine o crema alba pufoasa..(cam 15-20 minute mixate continuu)..Faina se amesteca cu cacaoua si praful de copt...Se adauga mai apoi in compozitia de oua putin cate putin pana la omogenizarea completa..(aceasta operatiune o executam fara mixer,doar cu o spatula,lingura...etc..)..Forma de tort (24 cm),se tapeteaza cu hartie pt copt,dupa care turnam compozitia,niveland-o frumos pe toata suprafata..Lasam la cuptor 25-30 minute la foc moderat,pana incepe sa se rumeneasca pe margini,desprinzandu-se usor de acestea..
Pregatim toppingul de zmeura,dupa cum urmeaza...Zmeura se spala se pune intr-un vas,se adauga zaharul si amidonul,se pune pe foc lasandu-se sa fiarba cateva clocote,amestecand continuu...Lasam sa se raceasca..

Pregatim crema de iaurt si frisca...Iaurtul il mixam cu zaharul pudra si esenta de vanilie...Gelatina o punem la hidratat in zeama de compot sau apa(cam 10 linguri)..Cand gelatina s-a hidratat,o punem cateva secunde la microunde sau pe baie de abur,pana devine din nou lichida(atentie ,nu trebuie sa fiarba,este foarte important)..Adaugam gelatina la compozitia de iaurt..si dam vasul la frigider pana mixam frisca..Dupa ce am mixat frisca,o adaugam compozitiei de iaurt,omogenizand bine ..
Blatul il taiem in 3 felii ..Punem prima felie,o insiropam ..adaugam jumatate din compozitia de zmeura,peste zmeura ..1/3 din crema de iaurt..
 Continuam cu cea de a doua felie de blat insiropat..cealalta jumatate din topping-ul de zmeura,si cealalta 1/3 de crema...apoi blat insiropat si ultima 1/3 crema..Lasam la frigider cateva ore bune,ideal de seara pana dimineata...
Se decoreaza dupa preferinta cu frisca si frisca amestecata cu ciocolata..
Si o sectiune...:)

 
21. Aperitive festive - Jan 24, 2013 11:37:41 PM


Cum stati cu pregatirile pentru masa de Revelion?!..sunt sigura ca foarte bine..:)...Vin si eu cu cateva idei pentru platourile ce vor sta pe masa, la noaptea dintre ani..Retetele preparatelor le gasiti in link-urile de mai jos..

Chiftelute pe bete de scobitori..reteta pt chiftele o gasiti aici ..,iar pe scobitori se mai pune o bucatica de cascaval si o maslina...Am invelit o portocala in staniol...si le-am infipt..in ea..:))
 Rulouri cu sunca si pasta de hrean ras..Sunt facute din sunca de Praga si pasta de hrean la care am adaugat 2 lingurite de smantana dulce..

Oua umplute....Umplutura este realizata din galbenusurile oualelor fierte,1 cutie pateu de ficat,50 gr branza telemea rasa,50 gr unt si putin piper alb..sare doar daca e necesar,branza telemea fiind de regula sarata..Se mixeaza pana se obtine o pasta..apoi cu ajutorul unui sprit se umplu albusurile ,dupa care se decoreaza..
Gordon Bleu..reteta o gasiti aici
Salata de boeuf  reteta o gasiti aici.
 Daca tot se spune ca e bine sa mancam peste in noaptea de Revelion...am dat si eu forma de peste (crap)...salatei de boeuf...:))
 Se mai pot adauga diverse mezeluri..eu de data aceasta am pus doar chorizo..
 Astea fiind spuse...:)..va doresc din suflet sa aveti un AN NOU FERICIT,alaturi de cei dragi.. si multe realizari in plan personal si profesional..!

 
22. Lemon Tart - Jan 24, 2013 11:41:06 PM


Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
 Pentru crusta:
-125 gr unt topit
-300 gr biscuiti simpli
-3 linguri zahar 
Pentru crema:
-1 plic gelatina alimentara (10 gr)
-3 lamai mari(coaja si zeama)
-250 ml frisca lichida
-400 ml lapte condensat
Pentru decor:
-ciocolata rasa sau puteti decora cu diverse topping-uri de fructe

Mod de preparare:
Se maruntesc biscuitii la robot...peste care se adauga untul topit si zaharul...se amesteca bine,pana rezulta o compozitie sfaramicioasa..Tapetam o forma de tort cu hartie de copt unsa cu unt,turnam compozitia de biscuiti ,apasand cu o lingura sau cu un pahar,pana nivelam uniform compozitia din biscuiti si unt..  
Dam forma la rece pana preparam crema...Spalam bine lamaile,le radem pe razatoarea mica..dupa care le stoarcem de zeama...Luam 5-6 linguri din zeama de lamaie si le punem peste gelatina..pentru a se hidrata..
Coaja si zeama lamailor le amestecam cu laptele condensat si frisca lichida,iar in cele din urma adaugam si gelatina pusa in prealabil la cuptorul cu microunde sau pe baie de abur,pana devine lichida...(fara a fierbe)....
Turnam compozitia rezultata peste crusta din biscuiti...dam tava la frigider pentru cateva ore bune...ideal de seara pana dimineata....,atunci cand o vom si decora dupa preferinta..:)
Este o tarta delicioasa ,foarte aromata si cel mai important...foarte rapid de pregatit..exceptand timpul in care sta la frigider...:D

 
23. Prajitura Ravani - Jan 24, 2013 11:44:51 PM

Este o prajitura delicioasa,siropoasa specifica bucatariei grecesti..o intalnim in general la taverne,servita ca desert din partea casei,si nu numai...Iar acum desi suntem la inceputul iernii..:),am preparat-o si eu in amintirea zilelor de vara si in special a zilelor de vacanta..:D
Asadar,avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blat:
-4 oua
-170 gr zahar tos
-120 gr gris
-100 gr faina
-1 lingurita praf copt
-50 ml ulei de masline sau 50 gr unt topit
-1 esenta de vanilie
-coaja rasa a unei lamai
-100 gr iaurt

Pentru sirop:
-3 cesti zahar
-2 cesti apa
-zeama unei lamai
-zeama unei portocale

Mod de preparare:
Mixam albusurile cu zaharul,pana obtinem o crema fina si nu se mai simt cristalele de zahar...Grisul il amestecam cu faina si praful de copt..Peste albusuri adaugam galbenusurile,iaurtul,coaja de lamaie,esenta de vanilie,untul/uleiul..,le mixam bine...urmand sa adaugam faina/grisul/praful de copt...(aceasta operatiune de efectueaza fara mixer,doar cu o spatula sau lingura amestecand usor de jos in sus...pentru a avea o prajitura pufoasa)..
Tapetam o tava cu ulei si faina,turnam compozitia,nivelam frumos pe toata suprafata,dam la cuptor pentru 35-40 minute,pana se rumeneste deasupra si pe margini..

Cat timp prajitura este in cuptor,pregatim siropul..Amestecam apa cu zaharul,le punem pe foc..stoarcem  lamaia si portocala,iar apoi o adaugam peste zahar si apa..lasam sa fiarba cam 5 minute,pana se ingroasa putin siropul...Cand prajitura este gata coapta,se scaote din cuptor si se portioneaza..
Peste prajitura portionata,se toarna siropul caldut..se lasa la rece cateva ore bune,pana prajitura absoarbe tot siropul..ideal ar fi de seara pana dimineata..

Va doresc o saptamana frumoasa!! 
24. Prajitura "Negresa" - Jan 24, 2013 11:45:01 PM
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
-200 gr unt
-250 gr zahar tos
-4 linguri cacao
-200 ml lapte
-5 oua
-250 gr faina
-1/2 plic praf copt
-1 plic zahar vanilat

Mod de preparare:
Laptele il punem pe foc,impreuna cu zaharul,zaharul vanilat si cacaoa..il lasam sa fiarba cateva clocote,dupa care dam vasul deoparte..si-l lasam sa se raceasca complet..
Untul tinut in prealabil la temperatura camerei,se mixeaza bine ..adaugand mai apoi 3/4 din compozitia de cacao(rece)...
Separam albusurile de galbenusuri..,iar albusurile le mixam foarte bine...
Faina o amestecam cu praful de copt..Revenim la compozitia de unt ..si dupa ce am adaugat in unt,amestecul de cacao/lapte/zahar...urmeaza sa punem si galbenusurile..unu'cate unu'..mixand dupa fiecare...Dupa ce am pus si galbenusurile,adaugam si faina/praful de copt..Omogenizam bine toate ingredientele...,iar in cele din urma adaugam si spuma de albusuri..Tapetam o tava cu hartie pt copt...(eu am folosit tava aragazului..daca vreti sa va iasa mai inalta prajitura ,folositi o tava mai mica...pt aceste cantitati..),turnam compozitia si o nivelam frumos pe toata suprafata..
Dam tava la cuptor pentru 30 minute la foc moderat...pana se rumeneste pe margini...si trece testul scobitorii..
Dupa ce o scoatem din cuptor,turnam restul de 1/4 din compozitia de lapte/zahar/cacao..intinzand-o pe toata suprafata prajiturii..,(daca vreti mai multa ciocolata..topiti pe baie de aburi o ciocolata(100 gr) in care ati pus si 3 linguri de frisca lichida...).
Sa aveti un weekend minunat..si poate v-am dat o idee in legatura cu desertul...:))

 
25. Pastitsio-(Paste cu carne si sos bechamel) - Oct 29, 2012 2:38:16 PM
Pastitsio este un preparat grecesc delicios ..ca de altfel toate preparatele din bucataria lor..:)..Este compus din trei ingrediente esentiale si anume paste,carne vita tocata si sos bechamel..
Asadar pentru acest preparat avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

-500 gr paste diverse forme..ideale sunt cele cu gaura in mijloc ..eu am avut doar fusilli..:D
-500 gr carne tocata de vita
-50 gr unt topit
-100 gr parmezan ras
-1 ou batut
-3 linguri ulei de masline
-2 cepe tocate marunt
-5 catei de usturoi
-1 pahar de vin alb
-3 linguri pasta de tomate sau o ceasca de bulion
-1 lingura oregano uscat
-sare si piper

Pentru sosul Bechamel avem nevoie de:

-500 ml lapte
-2 linguri faina
-50 gr unt
-sare si piper alb

Mod de preparare:

Se fierb pastele  in apa cu sare,dupa indicatiile de pe pachet...apoi se lasa la scurs intr-o sita..,dupa ce le-am scurs complet de apa,le punem intr-un vas..peste ele se adauga untul topit,oul batut bine si jumatate din cantitatea de parmezan ras.
.
Pregatim umplutura ..Calim ceapa tocata si usturoiul zdrobit.. in uleiul de masline..,se
adauga carnea de vita tocata,se rumeneste frumos pana nu mai este rosie(cruda)..,apoi adaugam vinul alb..lasam sa fiarba putin ..punem si pasta de tomate sau bulionul..condimentam cu sare,piper si oregano..,iar daca este prea groasa acea compozitie,adaugam  si 150 ml apa sau supa,lasam sa fiarba pana incepe sa se ingroase..
Intre timp cat fierbe compozitia  de carne..pregatim si sosul bechamel...dupa cum urmeaza..Topim untul intr-o craticioara pe foc...separat intr-un vas se pune faina si se amesteca cu laptele turnat putin cate putin...compozitia rezultata se pune peste untul topit ,se amesteca bine pana la omogenizare,lasand sa mai fiarba cateva clocote..se condimenteaza cu sare si piper  alb...Il dam deoparte sa se raceasca putin..,dupa care adaugam 2 linguri de sos si in compozitia de carne..
Un vas yena sau ceramica se unge cu unt..se pune jumatate din cantitate de sos din carne..,apoi jumatate din cantitatea de paste..restul de sos de carne..si ultima parte de paste..se asezoneaza bine pe toata suprafata chiar apasand cu lingura..dupa care turnam sosul bechamel..

Peste sosul bechamel  punem si restul de parmezan ras..si dam vasul la cuptor la foc moderat,pentru 40 minute pana se gratineaza parmezanul  deasupra....

 Se portioneaza dupa preferinta si se serveste cu mare,mare poftaaa..:))