Blogs Home » Life » Culinar » CristinaK's blog

CristinaK's blog

retete din bucataria japoneza; retete de curry; retete cu tofu... si multe altele

Articole Blog

01. Tortulete de ciocolata cu faina de ovaz - Feb 14, 2015 1:08:00 PM
 photo tort-cioco-ovaz-2_zpsgrezfjw8.jpg

2 tortulete de 18 cm

blat3 cani faina de ovaz (450g)(*)¾ cana cacao (90g) ¼ cana cafea de cicoare (sau cafea instant) 1½ lingurita praf de copt 1½ lingurita bicarbonat de soda 1 lingurita sare
2 cani lapte de soia (500ml) aproximativ 1 cana de miere de albine (300g) ¾ cana ulei pentru salata (180ml) esenta de vanilie 1 lingura otet de mere
crema500ml lapte de soia 5 linguri miere 5 linguri cacao 1 lingura pudra psyllium 100g cacao neagra (cu peste 70% cacao, fara lapte)
optional: sirop pentru insiropat blaturile
BlatulFaina de ovaz se cerne impreuna cu pudra de cacao, cicoarea, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Mierea se dizolva in laptele de soia; peste se adauga uleiul, vanilia si otetul. Totul se toarna peste amestecul uscat. Se omogenizeaza si se toarna in formele tapetate. Se da la cuptor si se coace aproximativ 40 de min. la 180ºC sau pana cand o scobitoare infipta in centru iese curata. Cand blaturile sunt gata, se scot din cuptor, se lasa 10-15 min sa se racoreasca putin apoi se scot din forme si se lasa sa se raceasca complet.
CremaLaptele de soia se pune la incalzit pe foc potrivit. Cand a inceput sa se infierbante se adauga pudra de cacao si cea de psyllium; se tine pe foc, amestecand usor, pana incepe sa se lege ca un sos gros. Se inchide focul si se adauga ciocolata taiata bucatele. Se amesteca pana ce aceasta se topeste. Se pune oala intr-un castron sau alta oala cu gheata si se amesteca in crema pana se raceste.
AsamblareBlaturile se taie in doua. Cu aproximativ jumatate din crema se umplu blaturile, iar cu restul se imbraca tortuletele.

 photo tort-cioco-ovaz-1_zpsqqfvvzmz.jpg

Tortuletele nu sunt foarte dulci; sunt mai mult pentru iubitorii ciocolatei amarui si mai putin pentru cei ai ciocolatei cu lapte sau alba. Deci pentru varianta mai dulce se mai poate adauga zahar la blat sau miere / zahar la crema sau se insiropeaza blaturile. Insiroparea face blaturile putin mai faramicioase, dar tortuletele devin mai "cremoase" ;)


(*) faina de ovaz se poate obtine foarte usor mixand in blender fulgi de ovaz ;)


 photo tort-cioco-ovaz-3_zpsuaimpsqg.jpg

02. Tort "Inghetata-halvita" - Dec 13, 2013 1:11:00 PM
 photo tort-halvita-fin-2_zpsjvvl9uyn.jpg Va place halvita? Ce-ar fi sa o incercati intr-o alta varianta decat cea traditionala ;) O varianta mai racoritoare si mai ... "pufoasa" :) Daca da... atunci aveti nevoie de: 90g albus150g miere530g smantana dulce (pentru frisca) + 1 lingura zahar pudra100g fructe uscate - dupa preferinta... avand in vedere ca intra foarte multa miere, eu am folosit doar caise si cranberry fiindca sunt mai acrisoare ;)100g nuci + fistic - sau alt amestec "oleaginos" ;)50~75 ml lichior de cirese sau apa + esenta de portocale si de lamaie Cu o zi inainte se pun fructele la inmuiat in lichior de cirese... eu le-am pus la inmuiat in apa + esenta de portocale si de lamaie ;) Se scurg foarte bine.Nucile si fisticul se taie bucatele.Mierea se pune la incalzit, pe foc mic, si se lasa pana aproape sa inceapa sa fiarba. In acest timp albusurile se bat spuma.Cand mierea s-a infierbantat, se toarna putin cate putin peste albusuri, mixand continuu.
 photo tort-halvita-1_zps75so1kk3.jpg Dupa ce s-a terminat de turnat mierea se continua mixarea albusurile pana ce spuma se raceste.
 photo tort-halvita-2_zpsf21alk41.jpg Smantana se bate cu zaharul pudra pana devine o spuma pufoasa (nu se bate pana la nivelul de frisca tare) - ca sa se combine bine cu "bezeaua". Peste frisca se adauga spuma de albusuri in 3~4 reprize, amestecand usor cu o lingura mare sau o paleta, de jos in sus.
 photo tort-halvita-3_zpsbr7lvd0i.jpg Se opresc cateva linguri pentru decor.La restul de compozitie se adauga fructele uscate, nucile si se amesteca usor.
 photo tort-halvita-4_zpsepbrdexe.jpg Se toarna compozitia intr-o forma de tort detasabila (de 20 cm) si se da la congelator.
 photo tort-halvita-5_zpspklll77f.jpg Dupa 1~2 ore se decoreaza deasupra si se da din nou la congelator.  photo tort-halvita-fin-1_zpsfnthpkrb.jpg
Eu l-am decorat doar deasupra. Daca vreti sa-l decorati si pe lateral, lasati tortul la congelator o noapte; a doua zi scoteti-l din forma, decorati-l si dati-l din nou la congelator pentru cel putin o ora inainte de a-l taia.
 photo tort-halvita-fin-3_zpsqmzyfvzr.jpg
03. Mini-quiche cu conopida - Dec 11, 2013 10:44:00 AM
 photo miniquicheconopida-fin_zpsdzql2iut.jpg
30 foi pentru gyoza

450g~500g conopida
2 cepe mici sau una f. mare ;)
100g bacon
1 ou
150g smantana dulce
30 g parmezan ras
sare, piper

Conopida se fierbe; se lasa sa se raceasca, apoi se taie in bucate de aproximativ 1~1.5 cm.
Ceapa se toaca marunt; se taie si bacon-ul in bucatele mici. Cele doua se calesc impreuna, pe foc potrivit pana cand ceapa devine aproape transparenta. Se adauga peste conopida si se amesteca.
Se bate oul; se adauga smantana, parmezanul, sarea si piperul.
Fiecare foaie de gyoza se pune intr-o forma mica cam de 3.5~4 cm in diametru:

 photo miniquicheconopida-3_zpsgpcnhare.jpg
si se da la cuptor pentru 5~7 minute - cat sa se rumeneasca putin.Se umplu foile cu amestecul de conopida si bacon,
 photo miniquicheconopida-2_zpsixr36lzg.jpg
iar peste acesta se toarna amestecul de ou si smantana.Mini-quiche-urile se dau la cuptor pentru 20~25 de minute sau pana se rumenesc frumos deasupra.
 photo miniquicheconopida-1_zpsza8yxhex.jpg
Se pot servi atat calde cat si reci.
04. Parmezan in ciocolata - May 8, 2013 12:47:00 PM
 photo parmezan-cioco-1_zpsgtavj5a6.jpg
O reteta foarte, foarte simpla cu doar 2 ingrediente, dar de efect... chiar daca la prima vedere (citire!) pare o combinatie ciudata... parmezanciocolata - de preferat amaruie Parmezanul se taie cubulete, cam de 2x2 cm.Ciocolata se topeste la bain-marie. Cuburile de parmezan se dau prin ciocolata, apoi se scot pe hartie de copt si se dau la rece pana se intareste ciocolata dupa care se pot servi ;)

05. Sakura mochi - Apr 27, 2013 2:51:00 PM
 photo sakuramochi-fin1_zpsuds0flhh.jpg
Unul dintre dulciurile japoneze preferate ;) Chiar daca in Tokyo florile de cires s-au scuturat, mai sunt inca zone unde ciresii sunt inca in floare sau unde inca n-au inflorit... pentru mine insa "sakura mochi" nu este doar un desert de primavara ;)
300g dōmyōji-ko (*)
 photo sakuramochi-01_zpsajenxj1e.jpg
450ml apa4 linguri zahar (am pus miere) ("mochi" nu ies prea dulci, deci pentru varianta japoneza - prea dulce pentru mine - se dubleaza sau chiar tripleaza cantitatea de zahar)putin colorant alimentar rosu
600g anko (si aici am inlocuit zaharul cu miere, cam 4 linguri la 300g boabe uscate)~~~~~(*) dōmyōji-ko este obtinut din orezul "lipicios" (jp. mochi-gome / en. glutinous rice) care a fost fiert, uscat si apoi tocat; in loc de dōmyōji-ko se poate folosi mochi-gome - acesta insa trebuiefiert (1 parte orez : 1 parte apa; se lasa 30 de minute la inmuiat dupa care se fierbe la fel ca orezul simplu )
Frunzele de sakura se pun in apa rece, la desarat, pentru vreo 10 min. Se scot pe servete de hartie sa se absoarba apa.
 photo sakuramochi-06_zpsrgmd7dow.jpg
Anko se imparte in 30. Fiecare parte se face bila.
 photo sakuramochi-08_zpswrjauhja.jpg
Orezul se pune intr-un castron termorezistent.Se infierbanta apa; se adauga zaharul (mierea) si se amesteca pana se dizolva. Se adauga si colorantul (la mine are o tenta putin portocalie fiindca am folosit miere in loc de zahar). Totul se toarna peste orez;
 photo sakuramochi-02_zpsor40ofw0.jpg
se amesteca,
 photo sakuramochi-03_zpszsotr3th.jpg
se acopera cu o folie si se lasa asa aprox. jumatate de ora - pana apa este absorbita complet de orez.
 photo sakuramochi-04_zpsujkwmilc.jpg
Se amesteca usor,
 photo sakuramochi-07_zpseewdejhw.jpg
se acopera castronul din nou cu folie si se se pune la microunde pentru 7 min. la 600W sau 8 min. la 500W. Se scoate din cuptor si se mai lasa asa acoperit inca vreo 10 min. apoi se amesteca usor.
 photo sakuramochi-05_zpsxy8hyvz8.jpg
Se ia o cam o lingura de orez
 photo sakuramochi-09_zps4c6mswuc.jpg
si se face disc (cu mainile umede).In mijlocul lui se pune o bila de anko;
 photo sakuramochi-11_zpsauemljkb.jpg
aceasta se "imbraca" in orez aducand marginile, treptat, deasupra bilei.
 photo sakuramochi-12_zps5lilwbin.jpg
 photo sakuramochi-12-2_zpsudkwfgy7.jpg
 photo sakuramochi-12-3_zpsausfb8y5.jpg
I se da putin forma ovala dupa care se pune intr-o frunza de sakura.
 photo sakuramochi-13_zpsz82qcifd.jpg
 photo sakuramochi-14_zpsgcqoem90.jpg
 photo sakuramochi-15_zpsfk1f9wz5.jpg
 video: http://s212.photobucket.com/user/sagycris/media/sakura-mochi2_zps302d0e12.mp4.html
 photo sakuramochi-fin3_zpsygq9ynyz.jpg 
 photo sakuramochi-fin2_zpsbn6zlmsg.jpg
06. Crema de ciocolata - Apr 25, 2013 7:34:00 AM
 photo choco-pudding_zpshevheppc.jpg
(2 forme de 200ml sau 4 de 100ml) 2 oua1 cana de lapte (200ml)40g zahar40g ciocolata (cu lapte / amaruie sau alba- dupa preferinta) Se da drumul cuptorul sa se incalzeasca la 160°C.Ciocolata se toaca si pune in lapte, impreuna cu zaharul. Totul se tine pe foc potrivit pana se topeste ciocolata si se dizolva zaharul.Ouale se bat; peste ele se toarna treptat compozitia precedenta, amestecand. Se toarna in forme termorezistente. Formele se pun in tava de la aragaz, iar in tava se toarna apa fierbinte. Se da tava la cuptor si se coace crema 20~25 min.Cand este gata se lasa sa se raceasca bine apoi se da la frigider. Se poate servi si calda ;)
 photo choco-pudding-2_zps9qrgqiri.jpg 
07. Rulada-aperitiv din albusuri - Apr 1, 2013 11:34:00 AM
 photo rulada-albus-spanac-1_zpsv5rykbgq.jpg
7~8 albusuri 1 lingura otet2 legaturi spanac200~250g branza de casa sau branza crema - la temperatura camerei1 lingurita pudra de ardei (paprika) sau pudra de curry - optional, pt. culoare ;) sare, piper
 photo rulada-albus-spanac-3_zpsokttgjei.jpg
Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc potrivit (180°C).Albusurile se spumeaza bine cu otetul, sarea si piperul.
Spanacul se opareste, se scoate in apa rece. Se "stoarce" bine de apa apoi se taie marunt. Se "stoarce" de apa din nou - este bine ca spanacul sa fie cat mai "uscat" ;) Se adauga la spuma de albusuri si se amesteca usor. Compozitia se intinde in tava* pe hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ 15 min. *tava folosita de mine are dimensiunea: 39x26cmBranza se amesteca cu paprika. Cand rulada este gata, se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se rastoarna pe alta hartie de copt si se desprinde hartia de pe ea.Se intinde branza pe toata foaia si se ruleaza. Se da la frigider pentru cel putin o ora, apoi se feliaza.
 photo rulada-albus-spanac-2_zpsbvompeep.jpg
08. Chiftelute de naut la cuptor - Mar 31, 2013 5:24:00 AM
 photo falafel-cuptor_zpskszw6w6r.jpg
(26~30 bucati)

500g naut
4 cepe (aprox. 500g)
5~6 catei de usturoi
3 lingurite cumin - pudra
3 lingurite coriandru - pudra
sucul si coaja rasa de la o lamaie mica
4~6 linguri faina
1 lingura rasa praf de copt
1 legatura patrunjel
putina menta uscata
sare si piper - dupa gust

Nautul se pune de seara la inmuiat intr-o cantitate de 4~5 ori mai multa apa.
A doua zi se pune pe foc si se fierbe aproape 2 ore pana se inmoaie; se spumeaza din cand in cand.
Se scurge, apoi se toaca in blender impreuna cu usturoiul si 2 cepe. Celelalte 2 cepe se taie marunt. Se adauga peste pasta de naut. Se adauga si cuminul, coriandrul, sucul si coaja de lamaie, faina cu praful de copt, patrunjelul tocat si menta maruntita, sarea si piperul.
Se fac chiftele care se aranjeaza in tava pe hartie de copt si se coc 30~40 min. sau pana se rumenesc frumos deasupra.
09. Tort cu fucte uscate - Mar 3, 2013 2:49:00 PM
 photo tort-fructeusco-hina-2_zpsxifrazpy.jpg
Un tortulet simplu, fara unt si fara oua, dar delicios si plin de fructe uscate ;)
Primul meu tort imbracat in martipan... rezultatul... din punctul meu de vedere: destul de... stangaci :(.. in schimb fetita mea a fost foarte incantata :) Ce inseamna sa fii copil! - Te bucuri de orice maruntis :P

(forma folosita: 21cm)

450g amestec de fructe uscate -  am folosit goji berries, stafide si smochine taiate marunt
150ml suc de portocale
coaja rasa de la o lamaie
2 linguri suc de lamaie
75ml apa minerala (5 linguri)
1/2 cana ulei de salata (de expl. floarea soarelui) (125 ml)
1 lingura otet
200g faina - am folosit "spelt flour" (faina de alac)
2 linguri rase praf de copt
un praf de sare

decor
martipan - mie mi-au trebuit aprox.450g fiindca am facut si "papusile", dar pentru imbracat tortul doar sunt suficiente in jur de 150~200g

Fructele uscate se amesteca cu sucul de portocale si se lasa la inmuiat jumatate de zi sau o noapte. La aceasta compozitie se adauga apoi coaja rasa si sucul de lamaie, apa minerala, uleiul si otetul.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt si sarea. Peste acestea se adauga compozitia "umeda"( cu fructe) si se amesteca.
Se toarna in forma tapetata si se coace aprox. 40 min. la 180°C. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor; se face testul "scobitoarea" si daca tortul nu este copt dar deasupra s-a rumenit prea mult se acopera cu o folie de aluminiu si se mai lasa la cuptor pana este gata.
Dupa ce s-a facut, se lasa sa se racoreasca 5~10min. apoi se scoate din forma pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. Apoi se imbraca in martipan si se decoreaza dupa preferinta ;)

 photo tort-fructeusco-hina-1_zpsxq4fy943.jpg
Culorile folosite sunt extract natural din plante, din acest motiv sunt destul de pale, dar eu le prefer pe acestea ;)...
Astazi, in Japonia, s-a sarbatorit Hina-matsuri - Festivalul Papusilor / Festivalul Fetitelor - din acest motiv am decorat tortul cu "print si printesa" ;) Aici si cantecelul de "Hina-matsuri" cu versuri ;)


10. Curry indonezian cu carne de vita - Feb 3, 2013 12:24:00 PM
 photo indonesian-vita-1_zpsltnzhg4c.jpg
700~800g carne de vita - taiata felii subtiri1 ceapa - taiata "pestisori"2 catei de usturoi - tocati marunt sau dati pe razatoareputin ghimbir (ginger) ras - cam 2 lingurite4 linguri sos chili sau ketchup picant sau putina boia iute2 linguri pudra curry80~100ml lapte de cocos½~1½ lingura zahar - dupa gust ;) (*)½~1½ lingura sare - dupa gust ;)1500ml supa de legume sau de carne1 lingura amidon dizolvata in 2 linguri de apa
~~~~~
(*) zaharul se poate inlocui 1~2 linguri de sirop de cocos - pentru un curry mai aromat ;) Ceapa si carnea se caleste putin in 1~2 linguri de ulei; se adauga usturoiul, ghimbirul si apa si se lasa sa fiarba aprox. 15 min.Se adauga sosul chili, pudra de curry si se lasa sa fiarba pe foc mic vreo 10 min.; se adauga laptele de cocos, sarea si zaharul. Apoi amidonul dizolvat; se amesteca usor cam 1 min. apoi se inchide focul.
 photo indonesian-vita-2_zpsw7nztsvw.jpg
11. Tofu "custard" - Feb 1, 2013 2:00:00 AM
 photo tofu-custard-2_zpsjepxoly4.jpg
700g tofu 400ml dashi sau supa de legume / pui4 oua2 linguri mirin sau (2 linguri rase zahar + 2 linguri vin alb)4 linguri sos de soia Tofu se pune intr-o strecuratoare si se lasa la scurs aprox. o ora sau, mai rapid, se infasoara in cateva servete de hartie si se pune la microunde (600W) pentru 2 min. ;)Toate ingredientele se pun in blender si se mixeaza bine. Totul se trece apoi printr-o strecuratoare (pasul acesta este optional, insa, efectuandu-l, crema finala este mai fina).Compozitia se toarna in cani sau castonele termorezistente; acestea se pun in tava de la cuptor, iar in tava se toarna apa fierbinte. Se "coace" la foc mic-potrivit (in cuptorul preincalzit) 20~30 min. Dupa 20 de min. se verifica daca s-a inchegat crema (la fel ca la crema de zahar ars).Crema se poate servi si asa simpla, eventual cu putin decor: o feliuta de morcov, o frunza de patrunjel ;) sau cu ghimbir (ginger) ras si putin sos de soia ;)
 photo tofu-custard-1_zps32ujrzat.jpg
12. Chifle "semolina" - Jan 24, 2013 1:32:00 PM
 photo paine-semolina-1_zpswbxdu2nd.jpg
Daca cumva ati luat prea multa faina pentru paste (durum semolina) si v-ati saturat de facut paste, puteti incerca aceste chifle pufoase si delicioase ;)
pentru 8 chifle
450g durum semolina 20g zahar (eu am folosit maple sugar) 2 lingurite sare 180 ml lapte de soia sau lapte de vaca ;) 150 ml apa calduta 5 g drojdie uscata putina faina pentru lucrat aluatul
Zaharul se dizolva in apa; se adauga drojdia, se amesteca si se lasa la dospit aprox. 10~15 min. Sarea se dizolva in laptele de soia. Intr-un castron incapator se pune faina, in mijlocul ei se toarna laptele de soia, se amesteca putin, se toarna si apa cu drojdia si se amesteca bine pana ce semolina se absoarbe complet. Daca aveti masina de paine... lasati totul in seama ei :DRezulta un aluat lipicios. Se acopera castronul cu o folie si se lasa la dospit 40~60 min. Pe masa de lucru se presara faina, se rastoarna aluatul din castron, se preasara si deasupra faina (nu prea multa!), se framanta usor, apoi se imparte in 8 bucati. Fiecare bucata se modeleaza intr-o bila si se pune in tava aragazului, pe hartie de copt.
 photo paine-semolina-2_zpswexheo7c.jpg
Se lasa la dospit aprox. o ora. Ca sa nu le mai acopar eu am pus tava in cuptor (fara foc!) si le-am lasat cam 2 ore la dospit.
 photo paine-semolina-4_zpsi2t8nl3z.jpg
Se coc 20~30 min. la foc potrivit (180°C).
 photo paine-semolina-3_zpsw6jbna6a.jpg
13. Tort cu multa nuca si ciocolata ♥ - Jan 11, 2013 1:45:00 AM
 photo tort-cioco-2_zpsr1tenzzw.jpg
Pentru iubitorii de nuca si ciocolata, un tort deliciosc muuulta nuca si ciocolata ;)O mica observatie: in poze apar doua torturi... cel rotund este in diametru de aprox. 18 cm si este reteta pe jumatate ;)
blat (aprox. 21x29cm) photo sirop-alune_zpsjrg8dg4q.jpg120g nuci160g zahar pudra160g faina 200g albus200g galbenuspt. insiropat blatul: in jur de 200ml sirop simplu din apa si zahar aromat cu putin rom sau esenta de migdale sau un sirop aromat; eu am folosit un sirop de alune sau, daca nu servesc si copiii, se poate insiropa cu Nocello ;)
crema350g nuci100g miere200ml lapte550g ciocolata - lapte+amaruie sau dupa preferinta ;)400ml frisca lichida
decornuci - simple sau date prin ciocolata200ml frisca lichida150g ciocolata
BlatulNuca se rumeneste putin la cuptor sau intr-o tigaie de teflon (fara ulei). Se lasa sa se raceasca apoi se dau prin masina de nuca. Se amesteca cu faina cernuta.Galbenusurile se freaca cu 1/3 din zahar.Albusurile se bat spuma tare (ca pt. bezele) cu restul de zahar. Cam 1/3 din aceasta spuma se adauga peste galbenusuri si se amesteca bine cu o paleta sau o lingura mare de lemn. Se adauga jumatate din albusul ramas si se amesteca usor de jos in sus; apoi restul de albus, se amesteca usor, de 3~4 ori, de jos in sus, se presara o parte din faina cu nuca, se amesteca, apoi restul de faina si se amesteca doar pana cand aceasta s-a incorporat. Se toarna compozitia in forma de copt, tapetata si se coace in cuptorul preincalzit la foc potrivit (180°C) 30~40 min. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor ;)Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. Se taie apoi in 3 foi.
 photo tort-cioco-4_zpsublvunhp.jpg
CremaNucile se oparesc apoi se scurg bine de apa. Se pun in blender impreuna cu mierea si laptele si se mixeaza pana se fac piure.Ciocolata tocata se pune intr-un castron rezistent la caldura; peste ea se toarna frisca. Acest castron se pune pe o oala cu apa care fierbe (bain-marie) si se tine asa, amestecand usor pana cand ciocolata se topeste. Se ia castronul de pe oala, se lasa sa se racoreasca putin compozitia, apoi se amesteca cu piureul de nuca; se da la frigider.  AsamblareSe ia o foaie de blat, se pune pe un platou / tava, se insiropeaza si se unge deasupra cu 1/2 din crema. Se acopera cu a doua foaie de blat, se insiropeaza, se intinde restul de crema; se acopera cu ultima foaie de blat, se insiropeaza si aceasta putin si se preseaza putin deasupra.Crema care iese dintre foi se intinde pe marginea tortului ;)La tortul rotund (cu reteta pe jumatate) eu am impartit crema in trei si-am uns si a treia foaie de blat deasupra ;)Se da la frigider. Decor (simplu si fara brizbrizuri :P)Ciocolata tocata se amesteca cu frisca si se tine pe baie de apa (fierbinte!) pana cand se topeste. Se lasa sa se racoreasca putin apoi se toarna si intinde pe toata suprafata tortului.
 photo tort-cioco-5_zpsddqvnm3y.jpg Se decoreaza cu nuci imbracate in ciocolata...  photo tort-cioco-3_zps1jmpswqs.jpg sau nuci dezbracate :P  photo tort-cioco-1_zpssdrfa9xb.jpg Se da torul la frigider pentru cel putin 2 ore; apoi se taie si se... savureaza!  photo tort-cioco-6_zpspo61j50u.jpg
14. Tort-parfe de vanilie si matcha - Jan 4, 2013 11:57:00 AM
 photo tort-parfe-matcha-8_zpsdzxdusll.jpg 7 galbenusuri170g zahar6 linguri apa1 pastaie de vanilie700ml frisca lichidaesenta de vanilie (optional)2 linguri pline matcha (pudra de ceai verde) dizolvate in 3~4 linguri de lapte fierbintepentru decor: putina frisca batuta Pastaia de vanilie se taie pe lungime si se scot "bobitele" :).Galbenusurile se amesteca cu apa, zaharul si se tin la bain-marie, amestecand continuu pana se leaga crema. Recomandat este ca temperatura compozitiei sa nu fie prea scazuta fiindca astfel crema rezultata va avea mai mult un miros de oua decat de vanilie ;)  photo tort-parfe-matcha-1_zpsrw01rg0l.jpg Castronul cu crema se pune in alt castron cu gheata si apa rece si se amesteca pana ce crema se raceste.   photo tort-parfe-matcha-2_zpsb1sscm1p.jpg Crema se imparte in doua: la o jumatate din ea se adauga esenta sau ulei de vanilie - asta este optional - daca vrem o aroma mai puternica de vanilie; la cealalta jumatate se adauga matcha dizolvata.Frisca se bate spuma;   photo tort-parfe-matcha-3_zpsrpfrm4hb.jpg se opresc vreo 4~5 linguri pentru decor, iar restul se imparte in doua: jumatate din frisca se adauga peste crema de vanilie, in 2~3 reprize, amestecand usor.  photo tort-parfe-matcha-4_zpsaaqy65kp.jpg iar cealalta jumatate se adauga peste crema cu matcha, in 2~3 reprize, amestecand usor.  photo tort-parfe-matcha-5_zpsk6aaa6cs.jpg Compozitia frisca-crema de vanilie se toarna intr-o forma cu diametrul de 17~18 cm si se da la congelator pentru 2 ore. In acest timp compozitia frisca-crema cu matcha se pastreaza la frigider.Dupa ce crema vanilata a inghetat se trece in alta forma (detasabila) cu diametrul de 21~22cm:  photo tort-parfe-matcha-6_zpslhrdqrqu.jpg in marginea ramasa libera si deasupra se toarna crema cu matcha  photo tort-parfe-matcha-7_zpsv9k8eghu.jpg si se da totul la congelator pentru cel putin 2 ore. Tortul inghetat se scoate din forma si se decoreaza cu cateva "moturi" de frisca ;)... sau dupa preferinta :)  photo tort-parfe-matcha-9_zpsnly7o8or.jpg 
15. Pancake pufos - Sep 2, 2012 10:58:00 AM
 photo hotcake-1_zpsrqk1vy9q.jpg
La micul dejun sau la gustarica de dupa-amiaza aceste pufosenii sunt foarte dorite de copii :) ... mai ales ca sunt rapide de facut si nu necesita ingrediente "deosebite" ;)  pentru 4 pancake-uri mici sau 2 mari: 160g faina30g zahar10g praf de coptun praf de sare 60ml lapte1 ou50g iaurt putin unt Faina se cerne impreuna cu praful de copt. Se adauga zaharul si sarea.Oul se bate, se adauga laptele, iaurtul si se amesteca bine. Totul se toarne peste ingredientele uscate si se amesteca usor... doar cat sa se absoarba faina... nu mai mult!!!Se infierbanta, pe foc mic, o tigaie. Se pune cam 1 lingurita de unt in tigaie si se intinde pe toata suprafata;  se pune 1/4 (sau 1/2) din compozitie, se acopera tigaia cu un capac si se lasa 3~4 minute sau pana se rumeneste frumos. Se intoarce pe partea cealalta, se mai pune cam 1 lingurita de unt de jur imprejurul pancake-ului, se pune din nou capacul si se lasa din nou 3~4 minute sau pana se rumeneste.Se serveste cu sos de ciocolata / miere / sirop de artar / zahar pudra / dulceata sau fructe proaspete sau ... dupa preferinta ;)
 photo hotcake-3_zpsmvqo81fm.jpg
 photo hotcake-2_zpskvphnhmp.jpg
Bulinuta mea, fiind o ciocolatoasa ca si mami :P a preferat un sos de ciocolata ( 3 cubulete de ciocolata topite si amestecate cu 2 linguri de lapte fierbinte). La inceput a zis ca face o inimioara...
 photo hotcake-4_zpsasba4njg.jpg
dar pana la urma a turnat tot sosul :D
 photo hotcake-5_zpswwwlzjwd.jpg
16. Suc de ananas cu cocos - Jul 12, 2012 2:42:00 AM

200g ananas25g lapte praf de cocos (*)50ml apa fierbinte200ml apa receoptional: zahar, miere pt. indulcit
(*) lapte praf de cocos are o aroma mai puternica decat laptele de cocos lichid; se poate inlocui cu 2~3 linguri sirop de cocos (in acest caz nu mai este necesara apa fierbinte)
Laptele praf de cocos se dizolva in cei 50ml apa fierbinte.In blender se pune ananasul cu apa rece si se mixeaza bine, se adauga si laptele de cocos dizolvat si se mixeaza.Pentru cine vrea mai rece poarte folosi gheata in loc de apa ;) si va obtine un frappe la fel de delicios ca si sucul ;)
17. Prajitura cu branza, cirese si ciocolata - Jun 30, 2012 12:29:00 PM

(forma detasabila 23x23 cm)
blat3 oua50g zahar pudra50g faina20g cacao50g faina de migdale
crema cu branza300ml lapte4 galbenusuri50g zahar1 lingura amidon2 pliculete agar-agar (granule, gen gelatina)400g branza-crema - la temperatura camereiesenta de migdale sau 1 lingura lichior de cirese
ganache200ml frisca lichida100g ciocolata amaruie100g ciocolata cu lapte
cirese din compot, scurse bineputin sirop de la cirese (pt. insiropat blatul) + esenta de migdale sau lichior de ciresecacao
BlatulFaina se cerne impreuna cu pudra de cacao. Se adauga si faina de migdale si se amesteca.Se spumeaza ouale cu zaharul pudra. Peste acestea se adauga faina "in ploaie" si se amesteca usor, de jos in sus, doar cat aceasta sa se incorporeze. Se toarna in forma tapetata (cu hartie de copt sau unsa cu ulei si pudrata cu faina) si se coace 10~15 min. in cuptorul preincalzit la foc mic~potrivit (160~170°C). In functie de cuptor timpul de coacere poate varia; dupa 10 min. se verifica daca este gata ;) Se lasa sa se raceasca.
CremaIntai se pregateste crema fiarta, care este de fapt o crema de vanilie, dar fara vanilie :P si in plus mai are si agar-agar...Intr-un castron se freaca galbenusurile cu zaharul. Se adauga si amidonul si se amesteca bine.Jumatate din cantitatea de lapte se incalzeste si se toarna treptat peste galbenusuri, amestecand continuu.Laptele ramas se amesteca cu agarul si se pune pe foc mic~potrivit. Se tine, amestecand continuu, pana da in cateva clocote; peste acesta se toarna usor compozitia precedenta de lapte si galbenusuri si se mai tine pe foc, amestecand continuu pana se leaga. Se ia de foc si se continua amestecarea pana ce crema se mai raceste putin. Daca nu amestecam, de la agar, crema va capata o crusta destul de groasa, deci atentie! Cand inca mai este calda, dar nu fierbinte, se toarna peste branza-crema, spumata putin in prealabil, si se omogenizeaza. Totul se trece prin sita. Se adauga si esenta.
Blatul racit se insiropeaza cu putina zeama ramasa de la compot + esenta de migdale sau lichior de cirese.Peste blat se intinde cam jumatate din cantitatea de crema, se aranjeaza ciresele, presandu-le putin in crema. Se da putin la frigider; se intinde apoi deasupra si restul de crema, se niveleaza si se da din nou la frigider.
GanacheCiocolata se taie bucatele.Frisca se incalzeste (cu grija!) si se toarna peste ciocolata; se amesteca pana cand aceasta din urma s-a dizolvat complet. Se lasa sa se raceasca. Se mai amesteca din cand in cand. Dupa ce s-a racit se spumeaza putin cu mixerul. Se "spriteaza" peste crema de branza; se pudreaza deasupra cu cacao. Se da din nou la frigider. Cand se taie se foloseste un cutin inmuiat in apa fierbinte si sters de fiecare data ;)

18. Inimioare cu unt de cacao - Jun 28, 2012 1:02:00 AM

(12 bucati)
200g faina40g cacao2 lingurite praf de copt100g unt de cacao100g miere100ml lapte de soia2 linguri otetciocolata amaruie (fara adaos de lapte) pt. glazurat
Faina se cerne impreuna cu pudra de cacao si praful de copt.Laptele de soia se pune la incalzit impreuna cu mierea si se tine, amestecand din cand in cand, doar pana cand aceasta se dizolva.Untul de cacao se taie bucatele, apoi se topeste pe baie de apa sau se incalzeste (cu grija!) la microunde. Se amesteca cu laptele de soia cald. Se lasa putin sa se racoreasca apoi se toarna peste faina si se omogenizeaza. Se adauga si otetul si se amesteca usor. In functie de faina textura compozitiei poate varia; aceasta este destul de grosuta, dar daca vi se pare prea groasa mai puteti adauga putin lapte de soia ;)Compozitia rezultata se pune cu lingura in formele de muffins (unse cu ulei si pudrate cu faina in prealabil), se niveleaza si se coc la foc potrivit aprox. 30 min. Dupa vreo 20 min. se face testul scobitoarea ;) ... in functie de marimea formelor, timpul de coacere poate varia ;)Cand sunt gata, se lasa asa in forme vreo 5 min. apoi se scot si se lasa sa se racoreasca putin pe un gratar. Se glazureaza cu ciocolata topita... Se pot servi si caldute si reci ;)

19. Pizza din cartofi - Jun 25, 2012 5:24:00 AM

3 cartofi (400~450g)4 linguri de ulei de maslinecateva fasii de ardei colorati1 rosie - taiata feliutemasline negre - taie rondele sau feliute100~150g cascaval rasputin parmezan rassare, piperoregano si/sau busuioc uscat
Cartofii se dau pe razatoare sau se taie julienne. Se storc putin de zeama, se presara sare si piper. Se adauga 2 linguri de ulei de masline si se amesteca. Intr-o tigaie se infierbanta cele 2 linguri de ulei ramase, se adauga cartofii si se niveleaza, presand usor.

Se lasa pe foc potrivit pana se rumenesc - in tot acest timp cartofii nu se mai preseaza deasupra.Se intoarce apoi "blatul" si pe partea cealalta; deasupra se aranjeaza legumele, se presara oregano, busuiocul, parmezanul si cascavalul ras si se mai lasa pana cand "blatul" de cartofi s-a rumenit si cascavalul s-a topit...

20. Chifle cu curry "Father's Day" - Jun 16, 2012 2:19:00 PM

(8 chifle)
aluat400g faina250ml apa3 linguri zahar brun sau alb1-1/2 lingurita sare25g shortening sau margarina - eu am pus jumatate shortening si jumatate ulei de masline ;)1 pliculet drojdie uscata (7g)
1 lingura cacao, de preferat cacao neagra16 stafide
umplutura1 conserva rosii taiate (400g)2 linguri pudra de curry1 lingurita pudra cumin1 lingurita pudra coriandruputin usturoi rasputin ghimbir ras1-1/2 cutie mix de fasole fiarta (aprox. 400g) - fara zeamasare, pipergaram masala - optional
Intai se face umplutura (ca sa se raceasca pana este gata aluatul).Intr-o tigaie se pun rosiile din conserva impreuna cu celelalte ingrediente, mai putin sarea, piperul si garam masala. Totul se fierbe pe foc potrivit, zdrobind putin boabele de fasole, pana cand zeama scade bine si totul devine ca o pasta groasa. Se adauga sare si piper dupa gust si garam masala dupa preferinta. Se lasa sa se raceasca.

AluatulDin toate ingredientele, mai putin cacaua, se face un aluat care se lasa la dospit 30~40 min.Dupa ce a dospit, aluatul se framanta putin; se opresc 200g, iar restul se imparte in 8 bucati.

Fiecare bucata se intinde cu mana intr-un disc de aprox. 10~12 cm in diametru; in centru se pune 1/8 din umplutura,
apoi se aduc marginile aluatului peste aceasta astfel incat totul sa se inchida intr-o bila.

Se pune cu inchiderea in jos, in tava, pe hartie de copt. Se repeta operatia si cu celelalte 7 bucati de aluat.Din cele 200g de aluat se opreste o bucatica, cam 1/6 care se imparte in 16.

Fiecare bucatica se face biluta care se lipeste, una in stanga si una in dreapta chiflei umpute - acestea reprezinta urechile ;)Se repeta operatiunea si cu restul bucatelelor.La bucata de aluat ramasa (cea care a ramas dupa se s-a luat 1/6 pt. urechi) se adauga cacaua si se framanta pana ce aceasta se absoarbe. Aceasta compozitie se imparte in 8.Din fiecare bucata se modeleaza parul, ochelarii si gura, iar stafidele se pun ca ochi; daca tati al vostru nu are ochelari :P, puteti sa-i faceti mustati sau papion la gat sau o frezura mai bogata... fiecare cum doreste ;)

Se mai lasa la dospit inca vreo 15 min. apoi se coc aprox. 20~30 min in cuptorul preincalzit la 180°C.

21. Napolitane-aperitiv cu spanac si branza - Jun 14, 2012 2:15:00 AM

4 foi mici de napolitana (19x27 cm)400g spanac congelat (taiat)200g branza-crema - la temperatura camerei1~2 linguri parmezan rassare, piper
Spanacul se fierbe si se scurge bine-bine de apa.Branza-crema se amesteca cu parmezanul; se adauga apoi spanacul, sarea si piperul.Cu acesta compozitie se umplu foile de napolitana, presand usor la fiecare strat. Se taie in forma preferata; se tine la frigider pana in momentul servirii.
22. Tortulet din migdale, fara faina - Jun 11, 2012 11:38:00 PM

Un tortulet super-ciocolatos... fara ulei si fara faina! ;)(forma de 18 cm)
300g faina de migdale (migdale macinate fin)100g cacao - eu am pus o parte cacao neagra ;)2 lingurite praf de copt100g sirop de agave sau de artar 200ml lapte de soiaesenta de migdale sau romoptional - rom sau coniac
Faina de migdale se amesteca cu pudra de cacao si praful de copt. Migdalele le puteti foarte bine inlocui cu nuci sau alune macinate fin ;) Siropul se dizolva in laptele de soia, apoi se toarna peste amestecul de migdale si se omogenizeaza. Se adauga si esenta. Tortuletul nu este prea dulce... este perfect pentru iubitorii ciocolatei amaruie ;) Deci cine il doreste mai dulce mai poate adauga 50~100g zahar ;) (acesta se dizolva in laptele de soia) Compozitia se toarna in forma tapetata, se niveleaza si se coace, in cuptorul preincalzit la 180°C,  30~40 min. sau pana este gata... se face testul "scobitoarea" :D Se lasa sa se racoreasca putin apoi se scoate cu grija din forma si se lasa sa se racoreasca pe un gratar. Pentru cine vrea sa il "imbete" putin, imediat dupa ce scoate tortuletul din cuptor il va stropi din belsug cu rom, coniac sau lichiorul preferat (cred ca cel de migdale, Amaretto, ar fi perfect) ;) Se taie dupa ce se raceste complet.

23. Napolitane cu susan si miere - Jun 7, 2012 2:03:00 AM

O reteta foarte, foarte simpla si cu ingrediente putine, dar delicioasa!
5 foi mici de napolitana (19x27 cm)300g susan - eu am folosit negru ;)350g miere ciocolata alba - optional
Susanul se pune impreuna cu mierea in blender / food-processor si se mixeaza pana se face pasta. Eu am avut susan macinat si doar ce l-am amestecat cu mierea... insa va trebuie ceva muschi la operatiunea asta :D Se umplu apoi foile de napolitana cu pasta rezultata, presand bine, dar usor la fiecare strat. Se taie dreptunghiuri, patratele, rombulete... dupa preferinta ;) Daca le doriti de post sau nu prea dulci le puteti lasa asa. In schimb daca vreti sa le mai indulciti sau sa le decorati le puteti trece prin ciocolata - eu am dat doar jumatate din cantitate prin cioco alba ;)
24. Prajitura cu gem - de post - May 20, 2012 11:50:00 AM

V-a mai ramas cumva vreun borcan de gem ratacit prin camara si vreti sa scapati de el mai repede? Va place gemul si doriti sa-l mai savurati si astfel decat pe paine? Puteti incerca aceasta delicioasa si rapida prajitura plina cu gem ;)
1 cana de zahar (optional) - pt. cine vreo o prajitura mai dulce :) 170g shortening sau margarina2 cani din gemul preferat :) (aprox. 480g)2 linguri otet450ml lapte de soia4 cani faina (440g)2 lingurite bicarbonat de soda2 lingurite pudra de cuisoare / scortisoara / nucsoara - optional100~150g gem pt. decor~~~~~1 cana = 240ml
Laptele de soia se amesteca cu otetul.Faina se cerne impreuna cu bicarbonatul si pudra de cuisoare.Cele 100~150g de gem se fac piure in blender. Se spumeaza putin shortening-ul (margarina) - daca se foloseste si zahar, se spumeaza impreuna.Se adauga gemul si se amesteca, apoi amestecul de lapte de soia si otet. Se adauga si faina si se omogenizeaza.Compozitia se toarna in forma tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si pudrata cu faina (eu am folosit una de 23x23cm) si se coace aprox. 50 min. in cuptorul preincalzit la 170°C. Se unge apoi prajitura deasupra cu gemul-piure si se mai da inca vreo 10 min. la cuptor.Se taie dupa ce s-a racit complet.

25. Chec cu fructe uscate - fara zahar - May 17, 2012 11:31:00 AM

Un chec usor de preparat si plin de fructe uscate... din acest motiv am si considerat ca nu mai este nevoie de zahar :) Este nemaipomenit la cafeluta sau ceaiul de dimineata sau la gustarica de dupa-amiaza ;)
pt. 2 checuri mici / unul mare sau 4 foarte mici :D
500g fructe uscate (stafide, smochine, curmale, etc.)cognac / rom pt. inmuiat fructele sau apa ;)185g unt - la temperatura camerei4 oua - la temperatura camereicoaja rasa de la o portocalasucul de la o jumatate de lamaie mica - aprox. 1~1½ lingura de suc300g faina1 lingurita plina praf de coptun praf de sareesenta de vanilie / portocale / lamaie / rom - dupa preferinta :)
Fructele se pun de seara la inmuiat in cognac / rom sau apa - cat sa le acopere putin. Cu putin timp inainte de a incepe pregatirea checului se pun la scurs.Faina se cerne impreuna cu praful de copt.Untul se spumeaza. Ouale se bat usor impreuna cu sarea, apoi se adauga treptat peste unt, mixand continuu.Se adauga coaja rasa de portocala si esenta preferata; se amesteca. Se adauga fructele uscate, sucul de lamaie si se amesteca. Se adauga si faina si se amesteca doar pana cand aceasta este absorbita.Se pune compozitia in formele tapetate cu hartie de copt sau unse cu ulei si pudrate cu faina si se coace la foc potrivit aproximativ o ora sau pana este gata - se face testul "scobitoarea" :D