Blogs Home » Spiritualitate » Religie » Crestinism autentic

Crestinism autentic

Crestinism autentic , biserici evanghelice, istoria bisericii, biserici nondenominationale,doctrina  justificare prin credintaArticole Blog

01. Psihoza in masă - Biserica & muzica modernă - Jan 4, 2020 12:38:00 PM
                                                                        

                    
...
02. Credința autentică - este doar cea din care nu lipsesc faptele - Oct 10, 2019 10:38:00 AM
                                                                    
Imagini pentru matei 25 31-46 judecata finala
James- Iacov Credinta autentica

Doctrinele cultelor  moderne ne invata ca Scriptura poate fi redusa (condensata) la anumite versete considerate de anumiti teologi importante precum cele refereritoare la credinta ex.Efeseni 2 :8-9 
 Insa  multi se leaga atat de mult de aceste versete (scoase  din context)  incat "uita" sa mai citeasca  si alte pasaje din Scriptura. 
Noul Testament nu vorbeste doar de credinta ci si de fapte , in epistola sa Iacov  fratele Domnului si episcopul bisericii din Ierusalim  pune un accent deosebit pe fapte , deasemeni Isus Hristos in  Evanghelia dupa Matei cap. 25 ne spune despre o judecata a tuturor oamenilor dupa faptele lor . 
Doctrina lui Luther - Sola Fide (numai credinta)  considera faptele oarecum  facultative.  Pentru reformatorul german  credinta  este esentialul ,este totul de aceea el a adaugat in biblia tradusa de el in germana cuvantul singur " allein " ,credinta singura "gloube allein " (cuvant care nu exista in textul original) .

     In Evanghelia lui Matei cap. 25 Isus spune insa altceva faptele bune nu sunt facultative ci sunt obligatorii (o obligatie morala) pentru orice crestin . In acel pasaj nu spune ca esti mantuit datorita faptelor tale bune dar spune ca daca nu faci fapte pot fi tras la raspundere.  Doctrina protestanta trece cu vederea aceste lucruri . Dar de ce ar fi atat de importante faptele ?
 
Isus Hristos a murit pentru pacatele omenilor, dar crestinii sunt datori Domnului pentru aceasta jertfa suprema, sunt datori sa-si iubeasca semenii si sa dovedeasca aceasta prin faptele lor, sa fie preucupati de problemele semenilor ,de suferintele lor,  sa le dea o mana de ajutor atunci cand sunt in  nevoie . Biserica crestina autentica din primul secol era caracterizata prin dragoste pentru fratii in credinta   pana acolo incat crestinii isi vindeau averile si le imparteau intre ei, faptele erau considerate importante.
 Astazi ce se intampla intre cei numiti crestini ? Fiecare pentru el, raceala, egoism, individulism, daca un crestin are nevoie de un ajutor nu neaparat financiar   (desi uneori e nevoie si de asta) este tratat cu o indiferanta uneori chiar  "criminala" . Sunt cunoscute suficiente cazuri  cand oameni disperati in nevoie strigenta de ajutor au fost tratati cu indiferenta fiind  refuzati chiar si atunci cand de ajutorul respectiv depindea viata acelui om. 
 Adica dumnealor le-ar conveni  sa fie mantuiti sa beneficieze de jerfa lui Hristos dar sa nu auda de fapte . Ce mult iubesc unii  expresia "mantuirea este pe gratis, nu trebuie sa faci nimic " pe care unii pastori  le-a bagato in cap "cu facaletul".
De aceea multi adora "la nebunie" doctrina care spune ca esti mantuit prin credinta fara fapte , la care nu ar renunta pentru nimic in lume, pentru ca oamenii detasta  sa faca fapte vor totul gratis .
Acest comportament este caracteristic pretinsilor crestini din orice confesiune: neoprotestanti, reformati, catolici, ortodocsi .
Dar Hristos ne spune in Matei 25 altceva si anume ca El vrea ca urmasii Sai sa aibe fapte prin care sa-si dovedeasca dragostea fata de semeni. "Va dau o porunca noua sa va iubiti unii pe altii asa cum v-am iubit eu " a spus Hristos ..porunca inseamna LEGE deci este ceva obligatoriu , nu facultativ...mai mult vorbeste in acel pasaj de pedepse pentru cei ce nu se conformeaza. Acum urmeaza ca fiecare sa aleaga in cine crede in teologii si doctrinele moderne  sau cuvantul lui Hristos din Scripturi ( categoric intre cele doua exista deferente).
Si cu siguranta Matei 25 nu este singurul loc in Scripturi unde se vorbeste de fapte ca ceva obligatoriu si nu facultativ. 
Ce fel de crestinism este acela fara fapte ? un crestinism fals : Iacov 2:14-26
"Cerul si pamantul vor trece dar cuvintele mele nu vor trece" a spus Hristos , Evanghelia Sa va fi etalonul la judecata finala la care toti oamenii vor ajunge  si nu doctrinele inventarte de oameni .


 Judecata finala a tuturor oamenilor 

MATEI 25 -31. Cand va veni Fiul omului in slava Sa cu toti sfintii ingeri, va sedea pe scaunul de domnie al slavei Sale.
32. Toate neamurile vor fi adunate inaintea Lui. El ii va desparti pe unii de altii cum desparte pastorul oile de capre;
33. si va pune oile la dreapta, iar caprele la stanga Lui.
34. Atunci Imparatul va zice celor de la dreapta Lui: "Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii.
35. Caci am fost flamand, si Mi-ati dat de mancat; Mi-a fost sete, si Mi-ati dat de baut; am fost strain, si M-ati primit;
36. am fost gol, si M-ati imbracat; am fost bolnav, si ati venit sa Ma vedeti; am fost in temnita, si ati venit pe la Mine."
37. Atunci cei neprihaniti Ii vor raspunde: "Doamne, cand Te-am vazut noi flamand si Ti-am dat sa mananci? Sau fiindu-Ti sete si Ti-am dat de ai baut?
38. Cand Te-am vazut noi strain si Te-am primit? Sau gol si Te-am imbracat?
39. Cand Te-am vazut noi bolnav sau in temnita si am venit pe la Tine?"
40. Drept raspuns, Imparatul le va zice: "Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut."
41. Apoi va zice celor de la stanga Lui: "Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui!
42. Caci am fost flamand, si nu Mi-ati dat sa mananc; Mi-a fost sete, si nu Mi-ati dat sa beau;
43. am fost strain, si nu M-ati primit; am fost gol, si nu M-ati imbracat; am fost bolnav si in temnita, si n-ati venit pe la Mine."
44. Atunci Ii vor raspunde si ei: "Doamne, cand Te-am vazut noi flamand, sau fiindu-Ti sete, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita, si nu Ti-am slujit?"
45. Si El, drept raspuns, le va zice: "Adevarat va spun ca, ori de cate ori n-ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie nu Mi le-ati facut."
46. Si acestia vor merge in pedeapsa vesnica, iar cei neprihaniti vor merge in viata vesnica."

                                                                                                                                                               

.....
                                                                                      
03. Pocăiții dansează ? - Sep 6, 2019 10:59:00 AM...
                                                                                       
05. Protestanții sunt sigur mântuiți numai prin credință? - Jul 28, 2019 11:51:00 AM
                                                                              
Imagini pentru protestantism vs                                                                               

Martin Luther cel care a realizat Reforma protestantă și a intemeiat Biserica Luterană în secolul al XV-lea  a elaborat o doctrină numită Sola Fide în care se afirmă că justificarea vine prin credința in Isus Hristos și în consecință credința singură este suficientă pentru mântuirea omului ,oricine crede în Hristos va fi (sigur)  mântuit datorită credinței sale. Cei mai mulți protestanți nici nu vor să audă să pună la îndoială această doctrină pentru că le dă o mare satisfacție , cine nu vrea să fie sigur mântuit doar prin credință ?
 Jean Calvin  (1509-1564) un teolog care a pus bazele Bisericii Reformate a exprimat un crez asemănător cu cel a lui Luther, în plus el a adăugat câteva principii noi printre care doctrina predestinării . Calvin susține că cei destinați mântuirii sunt aleși încă înainte de a se naște ( Efeseni 1:4-5) , ei vor simți chemarea irezistibilă a credinței in Hristos și vor urma această cale toată viața lor , mântuirea nu se poate pierde, afirmă doctrina calvinistă.
    Atât teologia luterana cât și cea reformată calvinistă își are baza în credință , dar neglijează alte principii Scripturale esențiale precum pocăința , nașterea din nou , separarea de lume, botezul la varsta adultă (înlocuită cu confirmarea la varsta adolescenței) . De aceea dacă privim la modul de viață al credincioșilor protestanți luterani sau reformați (nu in sens de ai judeca) constatăm că nu se deosebește cu nimic  de cel al celorlanți oameni, se comit același păcate , au aceleași vicii, precum ceilanti oameni din lume. 
În ce privește pocăința ea este acceptată peste tot la modul teoretic , de la anvon, dar nu este considerată obligatorie (la modul strict scriptural) ,deci nu se aplică. 
  Diferența dintre unii și alții este doar la nivelul doctrinar al bisericilor de care aparțin , nu în modul de viață al persoanelor , unde nu există nici o deosebire (cu excepția că unii ortodocși sunt mai religioși , mai atașați de tradițiile B.O.).
     Din păcate, nici luteranii ,nici reformații, nici ceilați precum majoritatea celor ce își spun ortodocși sau catoloci nu manifestă interes pentru cunoșterea Scripturii și împlinirea ei, și unii și alții disprețuiesc pocăința (și pe cei care o practică) , nu o acceptă sub nici o formă, ortodocșii pretinzand că pocăința este reprezentată astăzi de spovedania la preot ceia ce  este complet  fals, pocăința este mult mai mult decât o mărturisire formală a păcatelor unui preot, după care ciclul se poate relua.
 La luteranii și reformații care au desfințat și spovedania la preot situația e chiar și mai critică, se ajunge la un creștinism superficial, lipsit de substanță (dracii nu te ocolesc dacă ești protestant ). In acest fel cu greu se poate ajunge la nivelul de sfințenie cerut de Noul Testament pentru a te califica cu șanse pentru ca în ziua judecății se fii considerat  vrednic de a fi primit în Împărăția lui Dumnezeu. Pentru că standardele Evangheliei , nu se rezumă la credință ci are cu mult mai multe condiții cum se poate vedea clar studiind temeinic Noului Testament.
Protestanții p/np , mulți dintre ei au tendința de a împărții lumea în două,  protestanți -considerați cei buni și ortodocși și catolici - cei răi , care se inchină la idoli. 
Dumnezeu în schimb are cu totul alte principii de evaluare  , mântuirea nu ține de apartenența la protestantism sau dimpotrivă la religia ortodoxă sau catolică ci pe lângă credință de implinirea riguroasă a cerințelor înscrise in Scripturi precum pocăința, nașterea din nou (de sus) care împlica renunțarea la păcat, modul de trai lumesc, sfințenie într-un cuvânt  împlinirea a tot ce este scris  in Evanghelii. 
Nu există predestinare pentru mântuire , nici mântuire garantată anticipat pentru eternitate , Isus Hristos care sa jertfit pentru păcatele omenirii va judeca pe fiecare dupa faptele sale. Digur că nimeni nu este perfect , nimeni nu este fără de păcat,  dar așa cum vedem în Noul Testament există niște criterii de departajare , iar cel care va decide este Hristos .
In rest invățăturile, doctrinele inventate de oameni, teologi, părinți bisericești etc. nu se aplică în ziua judecății unde Hristos va judeca lumea exclusiv dupa Evanghelie Sa ....învățăturile venite de la oameni vor rămâne pe pămant ....


Vezi  si: Martin Luther vs Iacov 


....


06. Cât de veche este religia ta ? - Jul 2, 2019 12:53:00 PM

                                                                              Circulă la internet de ceva timp un filmulet in care este specificat  data de infiintare a mai multe confesiuni crestine numita "Cat de veche este religia ta".  In dreptul cultelor protestante si neoprotestante exista o data a infiintarii cultului respectiv , in dreptul bisericii catolice este mentionat ca data a infiintarii anul 1054 ceia ce este evident fals iar in dreptul bisericii ortodoxe este mentionat anul 33 , ceea ce de asemeni este o afirmatie neintemeiata (pe dovezi recunoscute de istorici).
 Realitatea este ca referitor la bisericile rezultate din Reforma Protestanta se cam stie data infiintarii  fiecarei confesiuni. In cazul bisericii catolice si a celei ortodoxe nu este cunoscut cu precizie data dar cu siguranta nu este vorba de anul 33  cand sa infintat Biserica  Crestina Apostolica (sau primara) , care era diferita de tot ce exista in prezent , asa cum se poate constata din continutul Noului Testament si al altor carti scrise in primul si al doilea secol..precum Didache .In rest totul este propaganda si manipulare din partea unor culte ce vor sa para ce nu sunt ...

Ce confesiune a avut Biserica înființată de apostoli ?Când a apărut Biserica Catolică ?Când a apărut Biserica Ortodoxă ?https://crestinismro.wordpress.com/istoria-crestinismului/ .....
07. Papa si dogmele catolicismului - Jun 14, 2019 11:03:00 AM
Imagini pentru papa francisc in romania                                                                              


 Recenta vizita a Papei Francisc in Romania care a adunat sute de mii de pelerini  in intreaga tara  a fost  cel mai mediatizat eveniment din ultimele decenii , majoritatea televiziunilor acordandui maxima atentiei si elogii demne de un "conducător suprem" . Suprinzator este ca televiziuni care pana acum sau aratat extrem de ostile unor initiative crestine precum Referendumul pentru modificarea constitutiei  pentru casatoria intre barbat si femeie afisandu-se  pe față de partea homosexualilor (precum Digi 24 TV, PRO TV si TVR) s-au aratat de acesta data extrem de "religioase" acordandu-i Papei elogii fulminante , invocand persoana  papei ca fiind un "inger" , persoana "divina" , "cea mai importanta persoana de pe planeta" etc...
Suprinzator si nu prea...avand in vedere ca Papa Francisc a avut in trecut luari de pozitii cel putin ciudate  precum, o atitudine de toleranta ( indemn  la toleranta)  față de homosexuali , in anumite  ocazii afirmand ca de fapt nu e obligatoriu sa fii crestin , ca poti fii si musulman , budist sau ateu , ca Dumnezeu iubeste pe toata lumea .. si multora acest gen de crestinism "progresist" , fals  le placeși și sunt gata să îl promoveze.

Dar de ce Papa isi permite sa spuna aproape orice incalcand uneori  principii crestine elementare ? 
Pentru ca Papa este considerat infailibil, nu poate gresi si poate avea opinii "originale" conform cu hotararile Conciliul Vatican din anul 1870 si este considerat de catolici Vicar /loctiiltor a lui Hristos pe Pamant  (desi in realitate Hristos nu poate avea inlocuitor pe Pământ).


 În prezent, în Biserica Catolică, papa deține în mod oficial și următoarele titluri:Episcop al RomeiVicar al lui CristosSuccesorul Principelui ApostolilorPontif Suprem al Bisericii UniversalePatriarh al Occidentului (titlu abolit din 2009)Primat al ItalieiArhiepiscop și Mitropolit al VaticanuluiSuveran al Cetății Vaticanului

      Atat doctrina elaborata de Conciliul Vaticanului in anul 1870 cat ci altele care au urmat ne demonstreaza cat de mult sa indepartat Biserica Catolica de Biserica Crestina Apostolica infiintata de apostolii Domnului  , biserica pe care catolicii pretind ca o reprezinta.
In realitate doctrina care formeaza fundamentul credintei catolice (preluata si de ortodocsi in mare parte) a fost conceputa nu in primul secol cum ar fi tentati poate  unii sa creada ci  incepand cu secolele III-IV .
                                                                         
                                                                                             
       De cate ori a prununtat Papa Francisc cuvantul Maria ? si de cate ori a pronunțat Hristos in cursul vizetei in Romania ?
  

Principiile care stau la baza acestei doctrine au fost elaborate de "parintii bisericesti"  incepand cu secolul III , continuand cu secolele care au urmat și a fost complectata cu hotararile Conciilor ecumenice incepanand cu cel de la Niceea din anul 325 și apoi cu Conciliul de la Efes din anul 431 in care se adopta titlul de Nascatoare de Dumnezeu (gr. Theotokos)  pentru Maria din Nazaret .
 Astfel doctrine precum cultul Mariei (considerata de atunci ca mijlocitoare intre om si Dumnezeu) rolul ei confundandu-se aproape cu cel a lui Isus in dogma catolica  si cultul sfintilor sau definitivat in aceasta perioada post niceeana.
  Aceasta credinta la care sau tot adaugat diverse edicte , traditii , a ramas in final pana in ziua de astazi in Biserica Catolica si Ortodoxa cu mici modificari ..
  Toate acestea adăugiri aduse creștinismului infaptuidu-se sub influenta  religiilor pagane dominante in acea perioada (cand crestinii nu depaseau 10% din totalul populatie)
http://dictionarbiblic.blogspot.com/2012/07/imparateasa-cerului.html
(Crestinismul de-a lungul secolelor - E . Cairns )....


08. Adevărul despre închinarea la icoane - May 28, 2019 11:17:00 AM


09. Scriptura versus ortodoxie - May 9, 2019 7:13:00 AM
Afirmatii incredibile rostite de Pr. Calistrat "Poti sa curvesti cu toata Alexandria dar sa ne te lepezi de icoana "....
....
10. Flitul prezindetial sau care este diferența între protestanți și neoprotestanți - May 1, 2019 2:28:00 PM

Imagini pentru Iohannis Flit                                                            


Ultimile declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis in care acesta a afirmat ca " romanii le-au dat cu flit infatuaților care au promovat  un mesaj intolerant” cu ocazia  referendumului privind modificarea definiției familiei în Constituție  care refecta inca odata pozitia clara a lui Iohannis in favoarea homosexualilor si impotriva initiativei cetatenesti de modificare a constitutiei , ia determinat pe multi neoprotestenti care aveau o incredere oarba in luteranul  Klaus Iohannis sa-si reconsidere pozitia. A sosit ceasul cand neoprotestantii sa se trezeasca la realitate si sa vada ce inseamna de fapt protestantismul liberal  in comparatie cu credinta evanghelica autentică. 
  Martin Luther a facut intradevar o reforma importanta pentru secolul XV cand Biserica Catolica derapase mult in afara invataturii Scriptuirii , prin indulgentele prin care preotii pretindeau ca pot scoate oamenii afara din infern si multe alte adaugiri nescripturale  , luteranismul a eliminat toate acestea .
 In schimb Lurther a introdus o noua doctrina Sola Fide - care spune ca mantuirea se poate obtine numai prin credința singură . 
El a inclus acest cuvant singur "allein" care nu exista in textul original , in traducerea bibliei germane pentru a sublinia (legitima) doctrina sa .Scriptura insa cuprinde si alte texte referitoare la mantuire precum pocainta (Dacă nu vă pocăiți toți veți pieri la fel - Luca 13-5), nasterea din nou : ( Daca un om nu se  naste din nou cu nici un chip nu va  vedea imparatia lui Dumnezeu : Ioan 3-5 ) , separarea de lume (1 Ioan 2:15-16) dragostea de semeni dovedita practic (Matei 25: 31-46) etc. Scriptura ne spune ca credinta este prima, cea mai importantă condiție  dar  nu este singura  pentru a obtine matuirea. 
Rezultatul faptului ca unii cred ca se pot mantuii doar prin credinta este ce putem vedea in biserici  unde lipseste pocainta, nasterea din nou , separea de lume , elemente importante in credinta crestina adevărată  dar care nu sunt considerate esentiale pentru mantuire in unele  biserici protestante sau seculare.
 Cei care locuiesc in zona Transilvaniei in special , populate de maghiari sau sasi  pot constata ca desi intre protestanti si ortodocsi sau catolici exista diferențe doctrinare semnificative in realitate nu prea există deosebire in modul lor de comportare , care este aproape identic  acelasi pacate "universale" rodul firii pământești , nici o deosebire intre ei, cu mici exceptii desigur.
  Reforma protestanta din sec. XV  a fost utila, necesara dar numai partiala , păstrând caracterul libertin al bisericilor seculare.  Asa sa ajuns ca in prezent bisericile Luterane sau Reformate din occident sa se inchida una dupa alta din lipsa de credinciosi si cele care au ramas sa recurga la compromisuri intorelabile  precum acceptarea casatoriilor intre homosexuali (inclusiv in randul clerului in unele cazuri) a emigratiei musulmane in Europa , a ideoloigiei LGBT si de gen, a globalismului, progresismului neo-marxist etc. Si ce este si mai grav ramane  un mare semn de intrebare in ce priveste mantuirea credinciosilor lor  , in ciuda asigurarlor date de teologii lor .
  Asa ca cu regret putem constata ca un presedinte de religie protestanta nu inseamna mare lucru , cu tot entuzismul unor pastori care au sustinut frenetic acest obiectiv, nu e nici o deosebire pana la urma intre un presedinte luteran si unul ortodox cu conditia ca acesta din urma sa nu fie unul fanatic , fundamentalist ortodox , in rest nici o deosebire intre unii si altii .


....
11. Marturie Daniel fost calugar - Feb 24, 2019 1:05:00 PM

După ce a fost călugăr în 7 mănăstiri Daniel a înțeles că cel mai bine este să se pocăiascăDupă ani de zile de căutări și trecerea prin 7 mănăstiri din toată țara călugărul Daniel dezamăgit de viața călugărilor întâlniți și de Starețul ultimei mănăstiri, disperat își pune de gând sa se sinucidă in Mânăstire ca și ultim protest al neîmplinirilor lui. Minunea apare când in chilia unde și-a programat moartea găsește pe pat, ca din întâmplare, mărturia unui pușcăriași Pocait, pe care îl caută si prin care este adus la Domnul. Accesati linkul de mai jos

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=Euov_WS_zZY
                                                                                                                              
12. Soda Fide - credința singură ? - Feb 7, 2019 1:03:00 PM

 Martin Luther


Articolul următor a fost scris de Paul Pavao un american protestant care a ințeles doctrina Sola Fide într-un mod diferit . Nu pot să afirm cu certitudine  că interpretarea dată de Pavalo este absolut corectă, cert este că Sola Fide - numai credința în forma dată de Luther este discuitabilă pentru că Noul Testament nu spune clar și fără echivoc că cel care crede in Hristos este sigur măntuit fără nimic altceva ci mai degrabă spune că credința este prima condiție și cea mai importantă . La credință trebuie să adaugi , pocăință , naștere din nou/de sus  și dragoste pentru oameni dovedită prin fapte nu prin vorbe - asta ne spune Scriptura . Cum interpretezi această Scriptură este foarte important.
Sola Fide  Aceste cuvinte vor schimba lumea.
O întreagă ramură nouă a creștinismului își va pune speranța în aceste cuvinte.
Sola fide. Numai credința. Martin Luther a scris pe marginea bibliei sale aceste cuvinte.
În afara marginii Bibliei lui Martin Luther și în afara traducerii pe care a făcut-o din Noul Testament, sunt acele cuvinte de fapt în Biblie?
Te-ai întrebat vreodată?
Desigur că nu. Ca și mine, știai că aceste cuvinte trebuie să aibă loc în mai multe locuri în Noul Testament.
Sunt acolo . În Iacov 2:24.
"Non Sola Tantum"
Nu numai prin credință.
Singura apariție a frazei "credință singură" în Biblie:
... nu numai prin credință. (Iacov 2:24)
Oamenii nu înțeleg Sola Fide astăzi. Reforma a ruinat-o pentru ei, aplicând Sola Fide la tot și la fiecare zonă a umblarii noastre creștine.
Supraveghetorii Bisericii
În zilele noastre folosim cuvântul "episcop" pentru a se referi la liderii bisericii timpurii. Acesta provine din cuvântul grecesc episkopos, care înseamnă supraveghetor .
Bisericile lui Pavel și ale lui Petru erau conduse de mai mulți bătrâni, toți fiind numiți "episkopoi". Bisericile lui Ioan aveau și mai mulți bătrâni, dar numai vârful capului era episkopul. Nu știm cum ceilalți apostoli au înființat conducerea bisericii.
Până la mijlocul sau sfârșitul secolului al doilea, toate bisericile urmau modelul lui Ioan.
Creștinul obișnuia să înțeleagă asta. Polycarp, de exemplu, un supraveghetor bisericesc numit de apostolul Ioan scria:
Prin har sunteți mântuiți nu din fapte, ci din voia lui Dumnezeu prin Isus Hristos. (Epistola către Filipeni 1)
Dar el a scris și:
Cine a înviat pe Hristos din morți, ne va ridica și noi dacă vom face voia Lui și vom merge în poruncile Lui. (ibid., cap. 2)
Nu, Polycarp nu a fost confuz, noi suntem.
Confuzia noastră despre Sola Fide
"Întreaga ramură a creștinismului", care a fost dată de sola fide, nu sunt luteranii. Este vorba de evanghelici, un cuvânt care se aplică majorității denominațiunilor protestante, luterane sau altfel.
"Evanghelicii" este un cuvânt oarecum nedefinit. O carte pe care am citit-o a petrecut un întreg capitol încercând să o definească. Există totuși doctrine care marchează credincioșii ca fiind evanghelici. Sola Fide este una dintre ele. Cel puțin, evanghelicii conservatori îi vor ține.
O altă doctrină ținută de evanghelici este Sola Scriptura, Scripturile ca autoritate unică. În cea mai mare parte, denominațiile evanghelice țin la Sola Scriptura numai în cuvânt.
Acest lucru este valabil mai ales în domeniul Sola Fide.
Biblia face multe declarații contrare mântuirii doar prin credință. În bisericile evanghelice mai fundamentale veți fi în dezavantaj dacă vă faceți un obicei de a le cita.
Vreți niște exemple?
1. Nu poți fi creștin decât dacă abandonezi tot ce ai.
2. Dumnezeu va da viață veșnică celor care o urmăresc continuând cu răbdare să facă binele.
3.Să nu obosim în facerea binelui, căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală.
4. Şi dacă chemaţi ca Tată pe Cel ce judecă fără părtinire pe fiecare după faptele lui, purtaţi-vă cu frică în timpul pribegiei voastre. (Be afraid your whole life, because God will judge you by your works).
5.Căci ştiţi bine că niciun curvar, niciun stricat, niciun lacom de avere, care este un închinător la idoli, n-are parte de moştenire în Împărăţia lui Hristos şi a lui Dumnezeu. 
Am putut lista mult mai mult. Recunoști pe oricare dintre cei pe care i-am enumerat?
1. Luca 14:33
2. Romani 2: 6-7
3. Galateni 6: 9
4. 1 Petru 1:17
5. Efeseni 5: 5
Biblia spune "credință în afară de fapte" și aceasta este Sola Fide. Cu toate acestea, Biblia spune și "nu numai prin credință", și asta este adevărat.
Am luat cele mai multe dintre acestea din epistolele preferate ale lui Martin Luther: Romani, Galatieni și Efeseni!
Să ne uităm la cel pe care l-am parafrazat cel mai mult, 1 Petru 1:17. Scrie: Şi dacă chemaţi ca Tată pe Cel ce judecă fără părtinire pe fiecare după faptele lui, purtaţi-vă cu frică în timpul pribegiei voastre.
Nu este corect să spun că acest lucru vă avertizeaza să vă temeți toată viața pentru că veți fi judecați dupa faptele voastre?
Nu sugerez să tremurăm în frică de fiecare clipă a vieții noastre. Eu sugerez - pentru că acest verset avertizeaza - că ori de câte ori sunteți ispitiți, cunoaștiinta faptului că veți fi judecați după faptele voastre ar trebui să vă sperie și să vă opriți.
Iată punctul. Nu ne sperie! Evanghelicii - aceia care împing doctrina Sola Fide - ignoră, evită și scot in afara (elimina) aceste versete.  Vreau să credem ce au învățat apostolii și ce spune Biblia.
Ei insistă că versetele ca 1 Petru 1:17 nu au nimic de-a face cu mântuirea. "Veți pierde recompense", spun ei.
Acest lucru nu este adevărat.
Viața veșnică în scrisorile lui Pavel
Oricine a avut o pregătire de evanghelizare într-o biserică evanghelică, știe că creștinii au deja viață veșnică. Nu trebuie să aștepte la judecată.
"Cel care crede are viață veșnică", spune Isus în Ioan 6:47.
Acesta este Ioan.
Pavel nu folosește niciodată viața veșnică în acest fel. În cele câteva locuri unde este clar, Pavel se referă întotdeauna la viața veșnică ca o răsplată viitoare (Romani 2: 7; 6:22, Galateni 6: 8, 1 Timotei 6:19, Tit 1: 2, 7; celelalte 4 utilizări sunt neclare).
În unele aspecte, este important să se facă distincția între autori, așa cum vom vedea mai jos atunci când ne uităm la Sola Fide în Iacov.
Cum poate  numai credinta și nu numai credința să fie ambele  adevărate?
În sfârșit. Până la punctul.
Pavel împarte mântuirea în două etape.
1. Unu, suntem eliberați din lume și din robia noastră față de păcat. Ne-am născut din nou și am făcut noi creaturi în Hristos. Aceasta se întâmplă prin credință, în afară de fapte.
2. Doi, trăim viețile noastre ca creștini. Harul lui Dumnezeu ne permite să depășim păcatul (Romani 6:14). Duhul lui Dumnezeu ne permite să punem carnea în moarte (Romani 8:13). Atunci murim și suntem judecați ...... prin lucrări în afară de credință.
Se deosebește Paul într-adevăr?
Consistent.
Dar să ne uităm la locul unde se distinge cel mai clar între mântuirea noastră de lume și intrarea noastră în viața veșnică:
Mai mult, fiind acum îndreptățit prin sângele Său, vom fi mântuiți de mânie prin El. Căci dacă, când eram dușmani, am fost împăcați cu Dumnezeu prin moartea Fiului Său, mult mai mult, fiind împăcați, vom fi mântuiți prin viața Lui. (Romani 5: 9-10)
Credința și faptele nu sunt menționate în mod specific aici. Ne vom uita la acestea într-un moment.

Dar uita-te la cât de mult este menționat:
Timpul trecut: În trecut, Paul spune că am fost împăcați și îndreptățiți. El mai spune că acest lucru a fost făcut prin moartea lui Isus și prin sângele lui.
  Timpul viitor: În viitor, Pavel spune că vom fi mântuiți de mânie. Acest lucru se va întâmpla prin viața sa, mai degrabă decât prin moartea sa.
Moartea și sângele lui Isus sunt legate de îndreptățirea și reconcilierea noastră cu Dumnezeu în trecut. Cuvinte similare sunt folosite pentru a se referi la restul experienței noastre de mântuire în trecut. Noi murim față de  viața noastră veche, iar în botez suntem îngropați cu Hristos. Mântuirea noastră, în sensul intrării noastre în Hristos, se face numai prin credință, fără fapte. Nu ne putem ajuta niciodată să ne naștem din nou sau să devenim noi creaturi.
Odată ce se întâmplă acest lucru, ni se spune să nu obosim în a face bine (Galateni 6: 9).
 Ni se spune că trebuie să trăim prin Duhul și să omorâm faptele trupului (Romani 8:13). Acest lucru se întâmplă prin viața lui Hristos și nu prin moartea sa. În timp ce puterea aparține lui Hristos, alegerea ne aparține. Dacă trăim după trup, vom muri, ni se spune, dar dacă vom muri față de faptele trupului, atunci vom pune faptele trupului la moarte doar prin Duhul Sfânt. Nu avem puterea altfel. Dar alegerea de a trăi prin Duhul Sfânt este a noastră și nouă ni se poruncește în mod repetat (mai ales în Romani 8 și Gal 5) să facem acest lucru.
Așa cum spune Pavel, dacă prin Duhul am nimicit faptele trupului, atunci (și numai atunci) vom trăi. În Galateni 6: 8-9, Pavel leagă acest lucru de fapte bune ("a face bine"). Dacă nu obosim în a face bine, atunci vom suporta consecintele. Contextul clarifică faptul că vorbește despre culegerea vieții veșnice la judecată.


Pavel spune că mântuirea este prin credință, în afară de (fără) fapte (sola fide), dar de multe ori menționează și lucrări/fapte.Ori de câte ori spune că mântuirea este prin credință, el vorbește în timpul trecut al eliberării noastre de păcat și din noua noastră naștere în Isus.
În schimb, ori de câte ori spune că mântuirea este prin fapte, el vorbește despre judecată și despre a merge la cer.
Acest lucru este absolut consecvent.

Să folosim scrisoarea către Titus ca exemplu.
În capitolul 1, Pavel scrie: "Ei mărturisesc că Îl cunosc pe Dumnezeu, dar prin fapte îl negau, fiind neascultători și necorespunzători pentru orice lucrare bună" (v. 16).
Aici, el discută despre faptul că trăiește în prezent pentru Hristos și spune că cei fără fapte bune nu sunt doar improprii, ci abominabili. Primul Ioan folosește același fel de discuții foarte directe. Dacă nu există fapte bune, atunci nu există nici o neprihănire (1 Ioan 3: 7).Aceasta nu este Sola Fide.Dar în capitolul trei Pavel vorbește despre mântuirea din trecut și scrie: "Nu prin faptele neprihănirii pe care le-am făcut, ci prin mila Lui ne-a mântuit" (v.5).
Din nou, ceea ce sa întâmplat cu noi în trecut - eliberarea noastră din vechea noastră natură - este Sola Fide. Odată ce suntem eliberați, trebuie să dovedim prin faptele noastre că este așa.
Știu cât de înfricoșător este pentru un evanghelic să spună că avem ceva de dovedit prin faptele noastre. Cu toate acestea, Biblia vorbeste despre a ne dovedi prin faptele noastre in mod repetat.
    Ei mărturisesc că îl cunosc pe Dumnezeu, dar în fapte îl negau. (Tit 1,16)     ... în toate lucrurile care îți arată că ești un model de fapte bune. (Tit 2: 7)    Un om poate spune: "Tu ai credință și am fapte." Arată-mi credința fără faptele tale și îți voi arăta credința mea prin faptele mele. (Iacov 2:18)Cine este înțelept și învățat printre voi? Lăsați-l să arate prin comportamentul său faptele sale în blândețea înțelepciunii. (Iacov 3:13)    [Isus vorbea] "Fiți vigilenți și întăriți lucrurile care rămân, pentru că nu mi-am găsit lucrările desăvârșite înaintea lui Dumnezeu ... Aveți câteva nume, chiar și în Sardis, care nu și-au pângărit hainele și vor merge împreună cu mine, pentru că sunt vrednici. " (Apoc. 3: 2,4)
Trebuie să înțelegem că sola fide, credința singură, se aplică numai pentru a fi creat din nou născut din nou  - de către Isus. Pentru creștini, este ceva care sa întâmplat în trecut.
Acum, totuși, după cum spune Pavel, "afirmă aceste lucruri în mod constant, pentru ca cei care au crezut în Dumnezeu să fie atenți să păstreze faptele bune" (Tit 3,8).
Ce putem spune despre alți scriitori?Ceilalți autori ai Noului Testament nu sunt Paul. Pavel este teologul desăvârșit. El explică cu atenție Sola Fide și explică unde se aplică.
Ceilalți scriitori ai Noului Testament nu. Ei leagă întreaga mântuire împreună și vorbesc despre credință și fapte împreună, alunecând ușor de la unul la altul.
Slavă lui Dumnezeu pentru Pavel. El explică lucrurile pe înțelesul nostru. Pe de altă parte, explicațiile sale lungi și atente pot fi greu de urmat.
Deci, mulțumim lui Dumnezeu și pentru ceilalți autori. Ei nu explică lucrurile la fel de precis, dar sunt mult mai ușor de înțeles.
Noi, evanghelicii, accentuăm prea mult explicațiile exacte și acuratețea doctrinară asupra problemelor secundare.Iacov de exemplu, este extrem de ușor de înțeles. Noi evanghelici ne place să spunem că Iacov 2: 14-26, pasajul său asupra credinței și a faptelor este dificil, dar spunem doar pentru că nu suntem de acord cu aceasta. Într-adevăr, e foarte simplu. Dacă aveți credință dar nu și fapte (works) nu veți fi mântuiți. Cât de greu este să înțeleg?
Problema este că am dezvoltat o teologie, Sola Fide, care nu ne permite să credem asta.
În acest sens, urmărim pașii lui Martin Luther. El credea în Romani 3:28 și Iacov 2:24 nu putea fi niciodată împăcați. Astfel, în introducerea sa în Noul Testament, el numește epistola lui Iacov "o epistolă de paie", care nu are "nimic din natura Evangheliei in ea".
Acum este un nou mod de a reconcilia pasajele biblice!
Sola Fide: Adevăratul și miticulChiar dacă Biblia nu spune niciodată în mod direct sola fide sau credință singură, cu excepția faptului că o neagă în Iacov 2:24, sola fide este clar biblică. De exemplu, Pavel scrie:
Căci prin har sunteți mântuiți prin credință, și nu de la voi înșivă. Este darul lui Dumnezeu, nu al faptelor, ca nici un om să nu se laude. (Efeseni 2: 8)
Aceasta este cu siguranta sola fide, credinta complet diferita de lucrari.
Cu toate acestea, acesta nu este singurul cuvânt al lui Pavel în această privință. Faptele sunt evident importante pentru el, deoarece în aceeași epistola el îi avertizează pe creștinii din Efes că oamenii imorali, necurați și lacomi nu vor moșteni  Împărăția lui Dumnezeu (5: 5). Nu putem spune că faptele  nu contează.
Mai sunt și alte lucruri pe care ar trebui să nu le mai spunem.Este comun pentru evanghelici să spună: "Credința și nimic, nu puteți adăuga nimic la credință".
În trecut, dacă vorbim despre modul în care am intrat în Hristos, atunci este adevărat că este credință și nimic. Cu toate acestea, odată ce se întâmplă acest lucru, nu numai că puteți, dar trebuie să adăugați la credință. Este o comandă biblică directă!
Adăugați la credință fapta ... (2 Petru 1: 5, NKJV)
Fapta nu este singurul lucru pe care ar trebui să-l adăugăm la credință. De asemenea, trebuie să adăugăm cunoștințe, auto-control, perseverență, evlavie, bunătate frățească și iubire.
Dacă nu o facem și dacă nu o facem cu sârguință, nu vom intra în Împărăția veșnică a lui Isus.
Așa spune 2 Petru 1: 5-11, oricum.
Un pic de ajutor ... Știu că lucrurile scrise pe această pagină pot fi șocante. Lasă-mă să încerc să te ajut.
În primul rând, ceea ce vă spun este ceea ce credeau toți in  bisericile apostolilor.
 Îți amintești de  Policarp, episcopul din Smirna numit de apostolul Ioan? El a spus că suntem mântuiți prin har și nu prin fapte, dar ne-am întors și am spus că Dumnezeu ne va ridica cu Hristos numai dacă păzim poruncile lui și facem voia lui.
Cuvintele lui Polycarp se potrivesc perfect lui Pavel. Când vorbește în timpul trecut al mântuirii noastre, spune că este prin har și nu prin fapte. Când vorbește despre înviere și intrare în Împărăție în viitor, el vorbește doar despre fapte.
Absolut consecvent.
În al doilea rând, deși este uluitor să ne gândim că ar putea să greșim într-o problemă atât de importantă - și evanghelicii pretind în general, că au dreptate în toate privințele - tocmai am aplicat prea mult un adevăr. Sola Fide este adevărat. Pur și simplu nu am înțeles că este adevărat când spune că te-ai născut din nou. Nu este adevărat atunci când este aplicat judecății.
O mică povesteKeith Green - faimosul cântăreț creștin care a murit în 1982 - are un album live cu melodia despre oile și caprele lui Matei 25. Când Keith se termină cântând pe album, el lovește la pian și spune: "Singura diferență dintre oi și capre este ceea ce au făcut ... și nu a făcut ..."
Prima dată când am auzit asta, am fost șocat. De fapt, am fost ofensat. Nu putea să spună asta! Este o încălcare completă a Sola Fide.
Apoi cum m-am gândit la asta de-a lungul anilor si  am depășit starea de ofensa. Cum aș putea fi jignit? A fost corect!
Aproape un deceniu mai târziu, conducem prin Tyler, Texas și  ascultând radioul creștin am auzit se ca  faceau apeluri pentru donații către o bancă de hrană pentru cei săraci.
În timp ce cele doua gazde au vorbit, unul dintre ei a ajuns la judecata oilor și a caprelor.
 A fost o potrivire naturală pentru că se concentrează asupra lucrurilor cum ar fi hrănirea celor flămânzi. În timp ce vorbeau, unul dintre ei a menționat că singura diferență dintre cei care merg în rai și cei care merg în iad - cel puțin în Matei 25 - este faptele lor.Odată ce ia ieșit acesta frază din gură sa așternut tăcerea. Își dădu seama brusc de ce spusese și era îngrozit.
Respectivul se chinuia ,încerca să-și ia afirmația înapoi. Am râs când am ascultat. - Niciodată nu o vei putea lua înapoi, prietene, mi-am spus la radio. "Este adevărat, și Dumnezeu nu ne va lăsa să ratăm".
Un cuvânt final: Harul
Gândiți-vă la această secțiune ca la un fel de apendice. Trebuie să menționez grația.
Harul este adesea folosită astăzi ca sinonim pentru mila. Noi credem că pentru că mântuirea este prin har, atunci nu trebuie să facem fapte bune. Noi intelegem complet gresit harul.
Există o descriere excelentă a harului în scrisoarea adresată lui Titus:
 "Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toţi oamenii, a fost arătat  şi ne învaţă s-o rupem cu păgânătatea şi cu poftele lumeşti şi să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate şi evlavie"
E clar, nu-i așa?Pavel adaugă că păcatul nu va avea putere asupra noastră din pricina harului (Romani 6:14). Scriitorul Evrei ne spune că harul ne ajută la nevoie (4:16).
Harul este altceva decât mila. Mila este minunată singură. Slavă Domnului pentru îndurare. Nu avem nevoie de alt cuvânt. Avem nevoie de har pentru a fi ceea ce este.
Harul este o putere din partea lui Dumnezeu care ne învață, care ne dă putere asupra păcatului, care ne ajută în timp de nevoie și care ne dă daruri spirituale pentru a face lucrarea lui Dumnezeu (1 Petru 4:10).
Gândiți-vă la acest lucru când citează în continuare Efeseni 2: 8. Poate nu este ideea dulce (dar falsă) că Dumnezeu va trece cu vederea păcatul dacă ne-am naște din nou, dar este un gând mult mai bun. Imaginați puterea inerentă acestor versete când înțelegeți cu adevărat ce este harul:
Căci prin har sunteți mântuiți prin credință, și nu de la voi înșivă. Este darul lui Dumnezeu, nu prin fapte ca nici un om să nu se laude. Căci noi suntem lucrarea Lui, creată în Hristos Isus pentru fapte bune, pe care Dumnezeu a rânduit-o înaintea noastră ca să intrăm în ele. "(Efeseni 2: 8-10) Prin har, sunteți mântuiți. Această putere minunată de la Dumnezeu rupe puterea păcatului peste noi și ne permite să fim creați în Hristos Isus pentru fapte bune. Scopul harului este acela de a produce un popor pentru Hristos, care este zelos pentru fapte bune (Tit 2: 11-14).
Ar trebui să ne gândim la aceste lucruri data viitoare când folosim harul ca scuză pentru lumesc.
Sursa : https://www.christian-history.org/sola-fide.html
Biserica Catolica condusa de Papa de la Roma in evul mediu a deviat nepermis de mult de la crestinismul adevarat propovaduit de apostoli promovand erezii cumplite precum indulgentele prin care spuneau ca pot vinde iertarea de pacate si eliberarea sufletelor din purgatoriu prin plata unor sume de bani. Aceste erezii l-au revoltat pe preotul catolic Martin Luther care a incercat sa reformeze Biserica Catolica in secolul XV dar a sfarsit prin a fi excomunicat,in acest mod ruptura a devenit totala intre Biserica Catolică si reformatori . 
Martin Luther a trecut in cealata extrema eliminand total faptele dintre elementele de baza a credintei crestine . Însă dat fiind contextul in care a avut loc reforma poate nu ar trebui să-l jedecă prea aspru pe Luther, nu este exclus ca acesta să fi fost singura alternativa pentru a cotrabalasa devierea bisericii catolice (?).
 Insa in prezent adepții doctrinei luterane Sola Fide  au șansa sa reevalueze doctrina elaborată de Martin Luther in secolul al XV  si sa o puna in acord cu Sfanta Scriptura. Pentru ca este evident ca ori cat ar parea de atragatoare acestă doctrină care promoveaza ideea mântuirii sigure numai prin simpla credintă, oricine studiaza atent Scriptura poate constata ca Cuvantul lui Dumnezeu nu sustine aceasta teorie sub forma prezentată de Luther .
 In final putem trage concluzia ca nici una din cele trei ramuri ale crestinismului, catolicism, ortodoxie si protestantism  nu are ca fundament Scriptura ci doctrine proprii prin care interpreteaza Scriptura după cum le vine lor bine in asa fel incat sa se potriveasca cu doctrina proprie . ...


13. Creștinismul de la ritualuri medievale la muzica rock - Jan 10, 2019 10:52:00 AM
Imagini pentru church                                                                        

Deși atât otodoxia cât și neo-protestantismul sunt două ramuri care apațin religiei creștine - dacă le privim cu atenție constătăm cele două sunt la extreme opuse din multe puncte de vedere. Dar care ar fi de fapt varianta corectă ?
  Serviciul religios în Biserica Ortodoxă îsi are originea în liturghia concepută de părinții Bisericii  Ioan Gură de aur și Vasile cel Mare în secolele IV, V . Atât serviciul religios bazat pe aceiași liturghie care iși are originea în Evul Mediu cât și arhitectura bisericii sunt păstrate cu sfințenie, BO refuzând orice schimbare sau modernizare al actului de închinare . Chiar și în privința muzicii bisericesti BOR a rămas devotatată acelorași principii, în biserică nu se admite nici un instrument muzical, corul fiind singura formatie muzicală acceptată.


Imagini pentru biserica ortodoxa                                                                

Aceste fixații ale BO pe tradiția medievală , are atât (unele) rezultate pozitive cât și negative. Partea negativă fiind ințelegerea mai greoaie de către credincioții contemporani a Evangheliei în forma prezentată de liturghiile "arhaice" și în final la practicarea unui crestinism diluat, formal, sau chiar denaturat de un numar mare de credincioși. La toate acestea adaugâdu-se invațăturile - tradițiile nescripturale (culese din surse necrestine) apărute și introduse de Biserica oficială incepand cu secolul IV

Daca ortodocsii par a fi incremenit in tradiții  medievale , neoprotestantii au trecut în cealalta extrema , obsesia pentru o perpetuă "modernizare". 
Bisericile neoprotestante (inființate dupa Reforma protestantă din secolulul XVI) de prin anii 1970 au început să abandoneze principiile sacre care îi călauzeau pe înaintașii lor în ce privește modul de închinare reverențios în biserică introducând așa numita "închinare modernă" sau "contemporană" .
 Astfel sa permis introducerea in lăcașul de cult pe lânga orga a tot felul de alte instrumente precum bateria de tobe , chitări electrice dar și în unele biserici moderniste cam  toate genurile de muzica laică inclusiv rock si rap ,la carismatici chiar si dansul . În ultima perioadă chiar și biserici autoititulate "conservatoare"  au introdus instrumente specifice formatilor rock și un decor specific cu lumini colorate (albastru e la modă) care creiaza o ambianță ce ne duce cu gândul la un club .
                                                                


Toate aceste schimbări au putut avea loc datorită faptului că in majoritatea cultelor  neoprotestante nu există o conducere ierarhica centralizată , cultul (ca instituție) având doar un rol de reprezentare în raport cu statul, biserica locală fiind independentă, aceasta  poate să se manifeste în orice formă dorește nedând socoteală nimanui, nici unui for de conducere superior. Singurele principii pe care le respectă cultele neoprotestante sunt câteva care țin de doctrina creștina universală respectiv doctrina Trinității (stabilită de Conciliul de la Niceea în anul 325)  și Noul Testament în viziunea protestantă elaborată de Martin Luther : Sola Scriptura, Sola Fides . În cei privește pe nondenominaționali (independenți) aceștia nu agreează principii universal valabile , decât cel mult cele elaborate de "șefii"  lor. 
Ortodocșii spun că biserica ( ca lacaș de cult)  trebuie sa arăte cu totul diferit din toate punctele de vedere față de o constructie laică, biserica nu poate arată ca o sală de spectacol sau ceva asemănator și aici nu putem să nu le dăm dreptate.

  În orice biserică creștina existența unor principii sacre privind modul de închinare in biserică respectând valorile Nou Testamentale (modelul Bisericii Primare) și învațăturile înaintașilor  privitoare la o închinare reverențioasă ar trebui să fie un element esențial care să nu lipsească din lacasul de cult. Altfel este deschisa calea catre devieri de la aspectul normal, sacru al bisericii , în acest context transformarea bisericii intr-o formă de "club religios" fiind aproape inevitabilă.

 https://muzicacrestinanet.wordpress.com/muzica-crestina-contemporana/


  În concluzie nici una din cele doua "extreme", cea ortodoxă și cea neoprotestantă ultra modernă (chiar dacă nu toate bisericile neoprotestante sunt obsedate după modernism)  nu pare a ne convinge ca este "biserica model" după Scripturi a secolul XXI .
 Ambele ramuri ale creștinismului (care de regulă se exclud reciproc tocmai datorită diferențelor care există între ele) ar trebui să ia în considerare o revizuire a modului de organizare în așa fel incât să fie în acord cu principiile Noului Testament adaptat la secolul XXI , dar păstrând caracterul reverențios sacru al lăcașului de cult (nici biserică medievală, nici club religios ) .
 În privința muzicii în lacașul de cult -între extrema cu toate instrumentele sau stilurile muzicale în biserică promovată de moderniști și fără nici un instrument în biserica (ca la ortodocși) corect ar fi păstrarea variantei de mijloc , conservatoare , poate exista instrumente dar nu orice instrument  ci doar acelea care generează melodie și armonie nu ritm de dans . Adică ar putea să existe orgă, pian, vioara ,chitară, mandolina, harpă .Nu tobe, saxofoane, clarinete etc..

Acesta ar fi normalitate , idealul, dar într-o lume a extremelor (a anormalitații)  , normalitatea este doar un vis frumos.
....
14. Mituri bizantine - Jan 2, 2019 10:24:00 AM
                                                               


In mediul ortodox in special in cel al preotilor se vehiculeaza mituri pe care autorii lor le promoveaza ca pe adevaruri fundamentale. Iata cateva din acestea.

 1.Biblia este creatia Bisericii Ortodoxe din secolul IV, respectiv al preotilor B.O. 
Care este de fapt adevărul ?

   Biblia care este compusa din mai multe carti avand peste 100 de autori  care cuprinde Vechiul si Noul Testament,  a fost scrisa  intr-o perioada de aproape 1000 de ani (incepand cu anul 922 IH).
In ce priveste  cartile care compun Noul Testament au fost scrise in primul secol dupa Hristos de catre mai multi autori deja cunoscuti, acestea circuland in mediul crestin ca carti individuale sau grupate in mai multe volume.
 Primul “canon” a fost realizat în mod oficial în anul 170 d.Hr., fiind cunoscut sub denumirea de Canonul Muratorian. Acesta a inclus toate cărţile de astăzi ale Noului Testament, cu excepţia epistolelor către Evrei, Iacov şi 3 Ioan.
Conciliul de la Cartagena (anul 397 d.Hr.) a reafirmat aceleaşi 27 de cărţi ale Noului Testament ca având autoritate şi inspiraţie divină , aceasta fiind ultima autoritate canonica. 
 Concilul era format din episcopi reprezentand comunitati locale ale bisericii oficiale de stat care era la acea data Biserica Catolica si era prezidat de imparat care deseori era cel care lua deciziile finale. Conciliul nu a creat nimic doar a confirmat ca fiind canonice cartile care circulau , fiind intrebuintate deja de secole in biserici.

 2. Un alt mit propagat intens in mediul bizantin este ca Biserica ortodoxa a aparut in secolul I si tot atunci ar fi  aparut si cultul pentru Maria si cultul sfintilor , moastelor etc. 
Care este adevarul istoric ?
  In secolul I a aparut Biserica Crestina primară (fara nici o alta denumire) Biserica ortodoxă a aparut oficial cu acest nume  in anul 1054 cand Biserica catolica (infiintata la initiativa imparatului Constatin in secolul IV prin unirea mai multor biserici crestine)  sa despartit in doua , bisericile din Răsărit lundu-si numele de Bisereica Ortodoxă. 
    Cultul sfintilor  fiind preluat din religiile pagane, acestea au aparut treptat iar prin secolele III - IV sau raspandit pe o scara mai larga ,fiind introduse in final in dogma bisericii oficiale dupa secolul IV. 

 Biserica crestina care reprezenta  in vremea lui Constantin cel mult 10% din populatie a asimilat -odata cu maselele enorme de pagani care au fost increstinate "forțat" prin interzicerea religiilor pagane in secolul IV - multe credinte si traditii pagane , declarandu-le crestine .

Surse :  Inchinarea adusa mamei si copilului

Earle-E-Cairns-Crestinismul-de-A-Lungul-Secolelor

...15. Când sa născut Hristos ? - Dec 26, 2018 9:12:00 AM
                                                                             
                                                                                
                                                                                       

                                                                          

O analiză atentă a Scripturii indică în mod clar că 25 decembrie nu ar putea fi data nașterii lui Hristos. Iată două motive principale:
În primul rând, știm că păstorii se aflau în câmp cu turmele lor în momentul nașterii lui Isus  (Luca 2: 7-8)  Păstorii nu puteau fi în câmp în decembrie. Conform unor istorici americani , nasterea lui Isus s-ar fi putut produce vara sau la începutul toamnei. Din decembrie este rece și ploios în Iudeea, probabil că păstorii ar fi căutat adăpost pentru turmele lor in timpul noptii .
În al doilea rând, părinții lui Isus au venit la Betleem ca să se înregistreze într-un recensământ roman (Luca 2: 1-4).  Astfel de recensăminte nu erau efectuate în timpul iernii, când temperaturile scadeau adesea sub limita de îngheț și drumurile fiind în stare proastă. Realizarea unui recensământ în astfel de condiții ar fi fost un eșec .
Dacă Isus Hristos nu a fost născut pe 25 decembrie, Biblia indică când sa născut? Pasajele  biblice indică a doua parte a anului ca cel mai probabil timp al nașterii lui Isus, bazat pe concepția și nașterea lui Ioan Botezătorul.
De la data când Elizabeta (mama lui Ioan) era în a șasea lună de sarcină, când Isus a fost conceput (Luca 1: 24-36 ), putem determina perioada aproximativă a anului în care sa născut Isus,  știm când sa născut Ioan.
 Tatăl lui Ioan, Zacharias, era un preot care slujea în templul Ierusalimului în cursul lui Abia ( Luca 1: 5). . Calculele istorice indică faptul că acest curs corespundea perioadei 13-19 iunie din acel an ( Biblia Companion , 1974, Anexa 179, p. 200).
În timpul acestei slujbe a templului, Zacharia a aflat că el și soția sa, Elisabeta, aveau un copil ( Luca 1: 8-13). ). După ce și-a terminat slujba și a călătorit acasă, Elisabeta a zămislit ( Luca 1: 23-24).  Presupunând că concepția lui Ioan a avut loc la sfârșitul lunii iunie, adăugarea a  nouă luni ne aduce la sfârșitul lunii martie ca cel mai probabil timp pentru nașterea lui Ioan.  Adăugând încă șase luni din momentul cand ingerul a instiintato pe Maria ca va naste un fiu si diferenta intre caledare  ( Luca 1: 35-36)  ne aduce la sfârșitul lunii septembrie ca timpul probabil al nașterii lui Isus.
Deși este dificil să se determine prima dată când cineva a sărbătorit 25 decembrie ca  Crăciunul, istoricii sunt de acord în general că a fost cândva în secolul al IV-lea. 
  Aceasta este o dată foarte târzie. Crăciunul nu a fost observat în Roma, capitala Imperiului Roman, până la aproximativ 300 de ani după moartea lui Hristos. Originile sale nu pot fi trasate nici în învățăturile, nici în practicile primilor creștini. 
 https://www.ucg.org/bible-study-tools/bible-questions-and-answers/when-was-jesus-christ-born-was-jesus-born-on-december
 După părerea mai multor cercetători Crăciunul a început să fie sărbatorit la inițiativa împăratului Constantin în sec. IV pe 25 decembrie pentru a înlocui sărbătoarea păgâna a Saturnaliilor de la aceea data, cu scopul de a ai determina pe păgânii care erau majoritari (90%) în vremea aceea să treacă la religia creștină. Chiar dacă inițial în decembrie , în urmă cu mii de ani se sărbătorea Saturnaliile, Crăciunul nu este o sărbătoare pâgăna cum insinuează unii ci o sărbătoare creștină de vestire a nașterii lui Hristos. Problema este ca oamenii au laicizat această sărbatoare în ultimii ani în mod dramatic , pentru cei mai mulți pierzandu-și semnificația creștină .
Ai tot dreptul să condamni laicizarea sărbatoririi Crăciunului prin adăugarea lui Moș Crăciun, și tot felul de alte tradiții la români de ispiratie păgâna dar în nici un caz nu ai dreptul să încerci să desfințezi Crăciunul numindu-l "sărbatoare pagână" atâta timp când la 25 decembrie creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului Isus Hristos .
 Psihoza creată în ultimul timp pe internet pe unele grupuri  împotriva Crăciunului  este o aberație și nu slujeste decât interesele adversarilor creștinismului .
Data precisă a nașterii lui Hristos (octobmrie sau decembrie) nu este așa importantă, nașterea lui Hristos este importantă și trebuie vestită și sărbătorita la fel ca si până acum cu colinzi si vestirea Evangheliei pâna la revenirea Sa.
Bisericile tradiționale au adăugat la Crăciun atenția deosebită pe care creștinii ar trebui să o acorde celor aflați în dificultate, acesta fiind un alt element pozitiv profund creștin care este adus odată cu sărbătorirea Crăciuinului.

..

                                                                           

16. Decadența muzicii "evanghelice" - Nov 18, 2018 10:32:00 AM
 
Raymond Vancu: Muzica  "creștină" contemporană a devenit pe zi ce ce trece tot mai senzuală datorită atât ritmului cât și modului de interpretare." In centrul scenei bisericii nu mai este corul sau anvonul ci bateria de tobe " spune pastorul prof. Marius Cruceru , realizatorul emisiunii - dar adaugă imediat precizarea "eu nu sunt împotriva bateriei de tobe în biserică care este un instrument ca oricare altul ..." Păi tocmai asta este problema că nici măcar pastorii np nu înțeleg un lucru elementar că bateria de tobe nu este un instrument ca oricare altul ci instrumentul de bază care dă ritmul în muzica rock  dar și în practica ocultă fiind folosită de șarmani pentru invocarea duhurilor malefice. Nu întâmplător bateria de tobe nu a fost acceptată in bisericile neoprotestante din Romania până dupa anul 1990 când au fost introduse de grupurile nondenominationale și preluate treptat de de alte biserici neoprotestante  în ideea că va atrage mai multa lume în biserică . De altfel chiar și în SUA unde au apărut prima dată prin anii 1965 au fost introduse odata cu muzica rock de către rockerii hippy în adunarile lor . Pasajele din psalmi refereritoare la folosirea tobelor si a dansului  nu se referă la închinarea in lăcasul de cult ci exclusiv la serbarile ceremoniale evreiesti , niciodata evreii  nu au folosit tobe in locașurile sacre de închinare precum sinagoga. (Inchinarea un ghiveci- Peter Masters).In cer se spune că există muzică chiar și cu instrumente dar cu siguranță nu există baterie de tobe în cer , tobele generand exclusiv ritm de dans, plăceri senzuale  si nu melodie si armonie precum alte instrumente . O mărturie a unei creștine care a trăit experiența revelației divine a cerului spunea că i sa trasmis urmatorul mesaj: "Tu nu rămâi aici ,că trebuie sa te întorci şi să spui tuturor celor ce cântă că pâna ce felul cântarii lor nu seamană cu cel de aici nu vor putea cânta în împaraţia mea ". Acolo era o cântare atât de armonioasă şi liniştită care iţi dădea o  pace  deplină..".Cearta pe care o generaează subiectul  muzicii creștine -despre care amintește pastorul Cruceru - este cauzata de faptul că mulți neoprotestanți nu înțeleg că muzica creștină  trebuie să fie reverențioasă (evlavioasă) și nu o imitație a muzicii din lume.      ....
17. Examenul creștinismului din Romania - Oct 9, 2018 5:58:00 AM

Examenul creștinismului din România la votul de la Referendum

S-a dus și acest referendum, însă el ne-a dat un semnal clar cu privire la starea creștinismului din România.Era clar, că Biserica ortodoxă este doar o Biserica formală, în care nu intri prin credința în Evanghelie și pocăință, ci prin nașul care minte la botezul copilului, cum că acel copil are credință și se leapădă de satana. Așa că majoritatea românilor se trezesc într-o Biserica formală, formată din oameni care habar n-au de Evanghelie, de Sfânta Scriptură și care nu-L cunosc cu adevărat pe Dumnezeu, care S-a revelat clar în Biblie.Așa că o majoritate ortodoxă pe care s-a bazat Biserica ortodoxă sau ierarhii ortodocși mai bine zis, este de fapt inexistentă, asta pe baza faptului că ei sunt membrii obligați, intrați in Biserică fară voia lor și cei mai mulți prezenți acolo la Paști și la Crăciun.Ca să meargă cineva la acest referendumul, trebuia să aibă o credința Biblică, în care să aibă o perspectivă de viitor, în care să poată vedea circumstanțele istoriei în care trăim și faptul că în aceste vremuri satana se luptă tot mai mult, în toate domeniile vieții, ca să distrugă valorile creștine biblice din societate, pentru ca la momentul oportun să-ți poată impune fără probleme voia lui și să poată atrage pe cât mai mulți oameni spre distrugere și despărțirea de Dumnezeu pentru totdeauna.Asta nu-i o joacă de-a v-ați ascunselea sau o punere ieftină în locul cu verdeață a oamenilor de către preotul ortodox, ci este o luptă pe viață și pe moarte.Deci românul de rând, majoritar ortodox, nu avea cum să discearnă fără o credință biblică, că de fapt la acest referendum se ducea o luptă înverșunată, între Adevăr-Lumină și Minciună-Întuneric.Pe de altă parte, în general electoratul analfabet politic din România, vota doar pe mici și bere. În momentul de față nimeni din PSD n-a avut interese personale, să scoată micii și berea la bătaie, n-au avut interesul să dea bani pentru autobuze si mită electorala să mobilizeze această categorie de oameni la vot. Deci acești oameni, „zombii votanți”, această categorie de votanți pe bere și mici, au fost inactivi și dezinteresați de planul lui Dumnezeu sau planul satanei, legat de subiectul căsătorie-familie.Ce te faci însă cu anumiți oameni care au căzut și ei în plasa politicului, a minciunilor Uniunii Salvați România sau a plasei întinse de diavolul, cum că le-ar face o favoare partidului corupt neocomunist PSD și penalului Dragnea prin acest vot. Ce să mai vorbim de minciunile legate de asteriscul de pe buletinul de vot care ar fi dat un vot pentru altceva decât modificarea articolului din Constituție, privitor la căsătorie.Indiferent de ceea ce au inițiat prin minciună cei care au boicotat, un om care-și baza viața pe Scriptură, ar fi ieșit urgent la vot, asta deoarece însemna un vot istoric pentru creștinimul din România, pentru creștinimul Biblic, era un vot de blam pentru mișcarea LGBT și puterea socialismului ateu care vrem, nu vrem, deja influențează societatea românească.Deci vrem, nu vrem, am asistat la un eveniment istoric, un examen înaintea lui Dumnezeu a societății românești, examen care l-am pierdut și care o să aibă un mare efect în viitorul societății. E un semn clar pentru mișcarea LGBT și socialismul european militant, că în România este un teren propice pentru aceste ideologii, care nu urmăresc altceva decât anihilarea valorilor creștine biblice din societate și impunerea valorilor lor anticristice.sursa  https://paginacrestina.wordpress.com/2018/10/07/examenul-crestinismului-din-romania-la-votul-de-la-referendum/
18. Conferința extraordinară de presă - Coalitia pentru familie - Sep 29, 2018 5:28:00 PM
Posturile publice și private  de televiziune nu permit difuzarea spoturilor publicitare si videoclipurilor de provare a refererendumului pentru definirea clara a casatoriei in constitutie în schimb permit atacarea referendumlui de catre diversi simpatizanti ai homosexualilor.
Mass-media romaneasca  este refractara si ostila in raport cu initiativa catateneasca a celor trei milioane de romani care au semnat pentru declanasarea referendumului .


 ...
.....
19. Care este deosebirea dintre un prezbiter și un preot ? - Sep 17, 2018 9:49:00 AM
                                                                    
     

In cartea Faptele Apostolilor cap. 14 versetul 23  dar si in alte cateva versete din Noul Testament ni se spune ca apostolii au "randuit (hirotonit) prezbiteri in fiecare biserica" .
In bibliile protestante este folosit cuvantul prezbiteri sau batrani (elders) , la fel in biblia catolica Fapte 14:23 scrie ca "apostolii au hirotonit prezbiteri" in fiecare comunitate.
Intr-o singura biblie este tradus altfel si anume in biblia ortodoxa scrie in Fapte 14:23 : "Şi hirotonindu-le preoţi în fiecare biserică..."
 Un alt exemplu :
"Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii", scrie in biblia ortodoxa in timp ce in original scrie "să cheme prezbiterii" -  πρεσβυτέρους şi nu ἱερεύς (preot) .

ἀσθενεῖ τις ἐν ὑμῖν; προσκαλεσάσθω τοὺς πρεσβυτέρους τῆς ἐκκλησίας, καὶ προσευξάσθωσαν ἐπ’ αὐτὸν ἀλείψαντες [αὐτὸν] ἐλαίῳ ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ κυρίου: (Iacov 5:14)

In literatura ortodoxa se argumenteaza ca de fapt prezbiterii erau si ei preoti , cuvantul prezbiter si preot conincid de aceia sa tradus preot . Oare asa sa fie cuvantul prezbiter si preot sunt sinonime ? 
Categoric , nu. Daca ar fi fost vorba de preoti atunci era scris cuvantul preot si nu prezbiter .

Care este diferenta intre prezbiter si preot ? 

 Prezbiterul   asa cum este prezentat in  Noul Testament era o persoana aleasa din biserica locala care era un crestin matur spiritual,un om  intelept, care indeplinea criteriile enumerate in Noul Testament pentru aceasta functie. (1 Timotei 3:1-13 ; 1 Tit 5:9 ) Prezbiterul  se ocupa de invatatura spirituala data comunitatii , veghea sa nu apara abateri de la invatatura lasata de apostoli etc... Acesta nu facea parte dintr-o casta speciala , precum erau preotii levitici din Vechiul Testament , nu erau absolventi ai unor scoli teologice , nu indeplineau niste ritualuri precum cele practicate in  Liturghii (care inca nu se constituisera  in acea perioada de formare a Bisericii).

Preotia sacramentala - acesta este termenul folosit de bisericile ortodoxe si catolice pentru a defini slujba de preot in bisericile lor .
Ce este aceasta ? Conform definitiei data de literatura BO , preotia sacramentala este :

   " ....Una din cele Şapte Taine Bisericeşti  .Numai cei hirotonisiţi în această preoţie pot oficia Sfintele Taine şi dacă este săvârşită o taină (căsătoria, botezul, euharistia, etc.) de cineva care nu a fost consacrat în preoţia sacramentală taina respectivă nu este valabilă  Cei consacraţi în preoţia sacramentală au puterea de a ierta păcatele oamenilor."

Nimic din toate acestea nu le gasim in descrierea  data prezbiterilor din Noul Testament , este mai mult decat evident ca prezbiterul nu este acelasi lucru cu preotul ( chiar daca aparent ambii au functii pastorale) ,  sunt deosebiri majore intre cele doua variante prezbiterul instituit de apostoli si preotul care este produsul Bisericii catolice/ ortodoxe. 

  Conducătorii şi slujitorii Bisericii nu au purtat titlul de preot în sens de a se deosebi de restul credincioşilor. Toţi credincioşii sunt numiţi preoţi, dar în nici un caz nu sunt numiţi aşa slujitorii ordinaţi. Ei sunt numiţi apostoli, episcopi, prezbiteri, diaconi (sau diaconiţe) dar nu este termenul de preot (in original).
 Ce alt motiv au avut traducătorii Bibliei din Biserica Ortodoxă să traducă cuvântul πρεσβυτέρους cu termenul preot (ἱερεύς) afară de acela ca să îndreptăţească învăţătura despre preoţia sacramentală?

 https://crestinismro.wordpress.com/organizarea-bisericii-primare/

 https://moldovacrestina.md/apostolii-despre-preotia-sacramentala/

 https://moldovacrestina.md/hirotonia-noul-testament/ ...20. Mitul Bisericii Unice - Aug 24, 2018 7:56:00 PM
                                                                                


Este un fapt cunoscut că unele culte creștine istorice, în special Biserica Ortodoxă, promovează intens pe anumite canale ideea că există o singura biserică creștină  inființată de Isus Hristos aceasta fiind Biserica Ortodoxă . Pe de altă parte catolicii pretindeau și ei într-o vreme că biserica lor e  singura biserică adevărată. 
Această afirmatie implică automat supoziția că celelalte biserici creștine nu ar fi cu adevărat creștine.....
Cu siguranță mulți râvnesc la titlul de "singura biserică adevarată" dar s-ar putea dovedi reală o astfel de afirmație ? Ce biserică a inființat Isus Hristos ?
 În primul rând așa cum reiese clar atât din textul Scripturii cât și din scrierile istoricilor consacrați biserica inființată de Isus Hristos sa numit  simplu Biserica Creștină (Primară sau Apostolică) și nu Biserica Ortodoxă și nici Biserica Catolică .
 În ce privește afirmația că Biserica creștină ar fi una singură  aceasta a fost adevarată în momentul consemnării ei în Evanghelie (sec. I), însă începând cu secolul IV situația sa schimbat , au apărut primele diviziuni oficiale când bisericile orientale (copți , armeni) sau separat de biserica catolică.  Apoi schisma din anul 1054 când Biserica Catolică sa împărțit în două părți, cea din răsărit luîndu-și numele de Biserica Ortodoxâ , urmată de  reforma protestantă din secolul XV care a creat noi divizari și formarea de noi culte creștine in Europa și nu numai.
 Un text invocat ca argument de susținătorii teoriei că ar există o singură Biserică a lui Isus Hristos este Matei 16:18 „Tu eşti Petru şi pe aceastã stâncã voi zidi Biserica Mea şi porţile Locuinţei Morţilor nu o vor birui.” Este adevarăt textul Scripturii vorbește de Biserica Mea (la singular)  însa afirmația aceasta se referă la biserică ca trup spiritual  al lui Hristos după cum reiese clar din textul Scripturii și nu la o instituție religioasă .
 Isus spune în Matei 18: 20 „Căci acolo unde sînt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sînt şi Eu în mijlocul lor.” 
  Efeseni 1:22-23  "El I-a pus totul sub picioare, şi L-a dat căpetenie peste toate lucrurile, Bisericii, care este trupul Lui, plinătatea Celui ce împlineşte totul în toţi".
 Ce spune Scriptura despre Biserică ca trup spiritual a lui Hristos ? 
 Acest trup spiritual este format din oameni care și-au dedicat viața lui Hristos : Coloseni 1:18-24  1Corinteni12:1-14 ; Romani 12:5  etc.
 Pentru a se ajunge la unitatea în Hristos cei ce formează “trupul lui Hristos“, s-au despărțit de lume (1 Corinteni12:1; Coloseni 1:18-24; Efeseni 2:11-16), au experimentat înnoirea vieții (Ioan 3:3-8) și traiesc sub caluazirea  Cuvântul Scripturii și Duhul Sfânt (Ioan 15:1-11).

În primele trei secole nu a existat o singura biserică creștină cu o conducere centralizată ci o multitudine de biserici locale autonome împrăștiate pe cele trei continente Asia, Africa, Europa . Între aceste biserici  existând deseori divergențe datorită diferențelor de interpretare a dogmei creștine. Lucrurile au început să se schimbe în momentul în care împaratul Constantin cel Mare a legalizat creștinismul în anul 313 și a decis să unească comunitațile creștine dispersate într-o singură biserică sub o conducere centralizată  unică. Primul pas spre unificare bisericilor creștine divizate la acea dată a fost convocarea unor concilii ecumenice care să rezolve diferendele doctrinare între biserici .

Când a apărut biserica ortodoxa si cea catolica ,oficial ? 
Toate cultele religioase se identifică cu o doctrină proprie . Doctrina bisericii catolice a început să fie conturată odată cu sinoadele ecumenice inițiate de împaratul Constantin începand cu secolul IV.
 În această perioada Biserica Creștina a trecut prin transformari radicale trecandu-se de la creștinismul primar la forma de religie de stat a Imperiului Roman și primind oficial titulatura de Biserica Catolică adică universală (dupa unii istorici "Catolică Ortodoxă"). 
Dupa anul 325 au început să se întruneasca conciiile ecumenice care au stabilit doctrina bisericii oficiale. În aceste concilii (sinoade) aveau loc deseori confruntări dure între episcopii care reprezentau diferitele biserici locale fiecare dorind să-și impună propriile convingeri.

Elementele care definesc  doctrina ortodoxă precum cultul sfinților, al icoanelor , cultul fecioarei Maria au apărut și sau legiferat în această perioadă. Astfel  Conciliul de la Efes, în anul  431 adoptă titlul de „Născătoare de Dumnezeu” (gr. Theotokos) pentru Maria din Nazaret. Alte câteva noi aparitii : Anul 375 – Inchinarea la sfinți, moaște  și la îngeri ; Anul 431 – Maria este proclamată divina;  
(sursa :Loraine Boettner, Roman Catolicism). Din momentul în care Biserica catolică a fost  declarată religie unică a Imperiului Roman în anul 380, religia catolică a devenit obligatorie pentru toti  . In perioada Evului Mediu (300-1500) Biserica oficială (fiind in unitate cu statul) și-a impus dogma tuturor  locuitorilor ,cei care se abătea de la dogmele bisericii erau torturați, închiși sau uciși ,practici total străine de învățătura lui Hristos și al apostolilor .
 
Biserica oficială a pretins că își are originea în Biserica din primul secol, istoria creștinismului fiind rescrisă de mai multe ori în funcție de ideologia care era la putere (Philip Schaff -History of church) .
 După schizma din anul 1054, fiecare din cele doua biserici s-a proclamat ca fiind "singura biserică adevărată" . Aceasta sa bazat pe o idee cultivată de aceste biserici precum că dogma bisericii a rămas neschimbată din primul secol pâna în prezent , ceia ce nu corespunde realității istorice , creștinismul trecând prin trasformări repetate semnificative de-a lungul secolelor . Biserica creștină  din primul secol nu arăta precum cele de astăzi ,anumite practici religioase din bisericile istorice au indubitabil o vechime de secole  ceia ce impresionează pe mulți  dar nu sunt din primul secol. 

Ar trebui poate să nu uităm faptul că biserica catolică și cea ortodoxă au fost timp de 1500 de ani (între anii 380 -1900)  biserică de stat având puteri nelimitate asupra oamenilor dar și asupra religiei creștine pe care a controlat-o după bunul plac, iar aceste mentalități au fost puternic înrădacinate în aceste biserici (în mentalul preoților desigur) . In Europa de est comunismul a înlăturat biserica de stat in majoritatea statelor est Europene. Dar odată cu dispariția comunismului bisericile ortodoxe au primit din nou putere și pe alocuri a renascut din nou pretențiile medievale de a se pretinde singura biserică creștină. Catolicii in schimb la nivel la nivelul forurilor superioare de conducere cel puțin, au renunțat la aceste mentalități medievale recunoscând inclusiv bisericile apărute dupa reforma protestantă.
  Dacă am accepta  teoria propovăduitorilor bisericii unice strămoșești atunci ar trebui să acceptăm că un om care a trăit toată viața în păcat , departe de Dumnezeu , dar care a aparținut formal de biserica "unică adevărată " prin mijlocirea preoților care au puterea de a dezlega de păcate (după dogma succesiunii apostolice inventate de ei )  vor fi mântuiți , vor merge în paradis . În timp ce alți creștini care au trăit în ascultare de cuvântul lui Dumnezeu dar nu aparțin de biserica (cultul)  respectiv/ă  , sunt pierduți. O astfel de teorie este în totală contradicție cu cuvânul Scripturii , deși unii cred cu tărie în ea și o promovează intens pe rețelele de socializare . Să nu ne lăsăm târâți înapoi în evul mediu.
Dumnezeu este deasupra religiilor, a cultelor , bisericilor (ca institutii) , si El actionează în conformitate cu Cuvantul Sau, Sf. Scriptură , El lucrează cu putere în bisericile creștine indiferent de confesiune prin Duhul Sfant , așa cum a spus Hristos.   "Căci acolo unde sînt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sînt şi Eu în mijlocul lor.“ Matei 18:20  
     Conform statisticilor majoritatea creștinilor o reprezintă catolicii (53%) și protestanții (p/np) 33% , urmați de ortodocși răsăriteni 9%  , orientali 4% .
       .

                                                                    
         Pe de altă parte nu putem cădea nici în extrema opusă acceptând orice grupare religioasă care se predinde creștină dar care insă nu recunoaște doctrinele fundamentale ale credinței creștine nou testamentale (Trinitate , rai, iad, Evangheliile si Epistolele nou testamentale ca fundament al credinței creștine).                                                            
                                                                          
   
 Adevarul despre succesiunea apostolica

...

21. Creștinii din Biserica Primară au fost ortodocși, catolici sau protestanți ? - Aug 9, 2018 12:59:00 PM
                                                                                    

Image result for biserica primara


Biserica Creștină Primara  a luat  naștere în anul 33 de Rusalii , la 50 de zile după învierea lui Isus , aceasta fiind biserica creștina autentică inființată de Isus, apostoli și urmașii acestora.
Unii teologi cred că Biserica creștina Primară poate fi numită comunitatea de credincioși creștini care a existat între anii 33 și 100. Cei mai mulți istorici consideră însă că Biserica  a purtat numele de Biserica Primară din anul 33 pâna spre sfârșitul secolulului al treilea când biserica creștina a trecut la o formă centralizată cu o conducere ierarhică și a primit numele de Biserica Catolică (adica universală) la inițiativa împaratului Constantin.
În prezent există trei ramuri importante ale creștinismului : ortodoxie , catolicism și  protestantism fiecare din acestea  pretind ca ea este biserica autentică primară care a existat de la început .
 Care este adevărul ?
 Biserica creștină primară în realitate nu sa asemănat (într-un procent semnificativ) cu nici una din aceste trei ramuri ale creștinismului deci nu se poate identifica cu nici una din acestea . În primul rând ar trebui să cunoaștem cum arăta Biserica Primară prin comparație cu cele din prezent.
Așa cum prezintă textul Noului Testament dar și alte scrieri ale istoricilor datând din acea perioadă, creștinismul primar urma exclusiv învățătura apostolilor și ai celor reprezentați de aceștia . 
 - Nu existau preoți și o ierarhie preoțească ( cel putin în secolul I sigur nu exista), biserica era condusă de prezbiteri (bătrâni) și episcopi (în traducere supraveghetori) care erau aleși dintre creștinii din biserica care intruneau anumite calitati cerute de apostoli. 
 (Faptele apostolilor 14: 23 ; si 15: 22,23 ; 1 Corinteni 12 :28  ; Filipeni 1:1 ; 1 Timotei 3:1-13, Didachia ) .
  - Nu existau liturghii precum cele existente în prezent în bisericile tradiționale. Serviciile religioase erau simple, constituite din rugăciuni, cântari comune si predici rostite de prezbiteri sau cei care conduceau comunitatea respectiva. (vezi și Închinarea in Biserica primară – anul  150 - Iustin Martirul ).
 - Nu exista un botez generalizat al copiilor mici, botezul era practicat la început numai adulților,  de prin secolul II, III , au apărut pe alocuri și botezul copiilor mici. Botezul era prin scufundare,în urma unei pregătiri prealabile numită catiheza ( instruire în doctrina creștină, credință, pocăință). Doar în cazul în  care nu exista posibilități pentru botezul convențional se practica botezul prin stropire . 
 - Primii creștini erau în general oameni total diferiți în comportament de necreștini , urmau cu strictețe învățăturile apostolilor și al  prezbiterilor, duceau o viața morală de sfințenie și cumpătare.
 - Creștinismul primar acorda o importantă deosebita faptelor caritabile, ajutorării celor săraci, celor aflați în dificultate , văduve, bolnavi, prin vizite și donații de bunuri materiale. În fiecare biserică existau diaconi care se ocupau cu distribuirea  acestor ajutoare .

După cum se vede în cele descrise mai înainte creștinismul primar era departe de creștinismul practicat de bisericile din prezent începând cu cel ortodox și cel catolic care pretind că biserica lor ar fi existat din primul secol . Lipsa cultului sfinților, al Mariei, al moaștelor -  cea ce ei numesc "sfânta tradiție" care în realitate a aparut treptat de-a lungul secolelor și nicidecum nu au existat în primul  secol - dovedesc acest lucru.
Ceia ce definește un cult religios (biserică) este doctrina sa, iar aceasta sa conturat in cazul bisericilor ortodoxe și catolice începând cu secolul III . Crezul Niceean in anul 325 , apoi Conciliul de la Efes, în anul  431 a adoptat titlul de „Născătoare de Dumnezeu” (gr. Theotokos) pentru Maria din Nazaret. etc.  De altfel biserica ortodoxă a apărut oficial în anul 1054 când Biserica catolică din cauza neînțelegerilor interne sa despărțin în două ramuri, bisericile de răsărit luîndu-și numele de Biserica Ortodoxă . 

Pe de altă parte putem constata că nici protestantismul deși se aseamana mai mult cu biserica primară decât  bisericile "istorice " în anumite privințe ( mai ales neoprotestantismul) nu se identifică întru totul cu biserica primară . De ce ? Pentru că aceasta avea la bază exclusiv învățătura apostolilor și cărti din Scripturi și nu teologia protestantă elaborată de Luther și Calvin precum doctrina Sole Fide  care reduce Noul Testament la câteva fraze rostite de apostolul Pavel în epistolele sale , nesecotind în același timp multe alte învațături importante și valoroase ale Scripturii (Epistole precum cea a lui Iacov, Evanghelii ).

 Desigur că fiecare cult creștin are propria versiune a creștinismului și a istoriei creștinismului promovată intens prin mijlocele proprii de propagandă, literatură, saituri, prin care îndoctrinează pâna la exaltare  (fanatism ,extremism) pe proprii adepți , doar ca aceste versiuni sunt subiective , trucate și noconforme cu adevarul istoric.
Ca să afli adevărul trebuie obligatoriu să ieși din ograda îngustă, restrictivă , a doctrinei cultului de care aparții care iți blocheaza drumul către aflarea adevarului și să cauți informații cât mai divese din surse independente de interesele de cult. 

Pentru că unii mai pretențiosi, să nu fie tentați să mă acuze că i-am lăsat "în ceață" ne oferindu-le nici o alternativă viabilă , sigură un cult (biserică) în care să-și puna toată încredea că este sută la sută corect și scriptural  le pot recomanda un singur lucru , căutați să "cunoașteți adevărul și adevărul vă va face liberi " cum ne-a spus Hristos. Căutați să aflați adevărul istoric , teologic (în Noul Testament)  și să trăiți în el indiferent dacă ați descoperit sau nu un cult perfect care să respecte întru totul Scriptura și modelul bisericii primare. 
Măcar atât să aveți această satisfacție că trăiți în adevăr și nu în minciună . 
Dar mai există astazi , oameni care să dorescă să cunoască mai presus de orice adevărul ?
 Închei totuși cu o atenționare, în orice circumstanțe evitați  varianta izolării , să nu aparții de nici un cult nu este în nici un caz o solutie acceptabilă, cautati o biserică care are Scriptura pe prim plan și nu o doctrină inventată de oameni (daca vreti un creștinism adevărat) .


Didache sau invatatura celor 12 apostoli :
https://crestiniiazi.wordpress.com/istoria-crestinismului/documente-istorice/

Istoria Bisericii in imagini
https://crestinismro.wordpress.com/istoria-bisericii-in-imagini/ 

Crestinismul de-a lungul secolelor - de E.Cairns 
 https://vdocuments.site/crestinismul-de-a-lungul-secolelor.html

...


22. Extremismul nationalist- religios e criminal - Aug 4, 2018 6:26:00 PM
Odată cu ocuparea unor teritorii din Ucraina de către grupări paramilitare (pro) rusești începând cu anul 2014 a început în unele zone o prigoana împotriva ucrainienilor aparținând minorităților religioase, în special protestanți. Astfel locuitorii spun că bisericiile protestante toate  au fost închise , iar mai multe persoane aparținând acestor biserici au fost capturați , apoi uciși .
 Nu se cunoaște pâna în momentul de față dacă cei care au comis aceste acte criminale au făcut-o în urma unor resentimente personale împotriva celor care aparțineau unei confesiuni considerate de ei  străine, occidentale (ei fiind aproape sigur ortodocși) sau au comis aceste abuzuri și crime la indicația unei autorități religioase (Biserica rusă ?)  sau politice din Rusia ...orice variantă poate fi luată în considerare .Mărturii ale victimilor în documentarul video următor.

                                                                     

.....

                                                                       

                                                                     
23. Vindecă-mâ - Jul 31, 2018 3:43:00 PM


                                                          Vindecă-mă - Dumitru Budag

...
24. Judecata finala - Matei 25 :32-46 - Jul 12, 2018 6:39:00 PM
                                                                        

În Evanghelia după Matei cap. 25 :32- 46 Isus Hristos ne spune despre o judecată care va fi la sfârșitul vremurilor , o judecată a tuturor oamenilor în urma căreia oamenii vor fi despărtiți precum oile de capre în funcție de faptele pe care le-au făcut în viață. 
 Toate neamurile vor fi adunate inaintea Lui. El ii va desparti pe unii de altii cum desparte pastorul oile de capre;
33. si va pune oile la dreapta, iar caprele la stanga Lui.
34. Atunci Imparatul va zice celor de la dreapta Lui: "Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii.
35. Caci am fost flamand, si Mi-ati dat de mancat; Mi-a fost sete, si Mi-ati dat de baut; am fost strain, si M-ati primit;
36. am fost gol, si M-ati imbracat; am fost bolnav, si ati venit sa Ma vedeti; am fost in temnita, si ati venit pe la Mine."
37. Atunci cei neprihaniti Ii vor raspunde: "Doamne, cand Te-am vazut noi flamand si Ti-am dat sa mananci? Sau fiindu-Ti sete si Ti-am dat de ai baut?
38. Cand Te-am vazut noi strain si Te-am primit? Sau gol si Te-am imbracat?
39. Cand Te-am vazut noi bolnav sau in temnita si am venit pe la Tine?"
40. Drept raspuns, Imparatul le va zice: "Adevarat va spun ca, ori de cate ori ati facut aceste lucruri unuia din acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie Mi le-ati facut."
41. Apoi va zice celor de la stanga Lui: "Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui!
42. Caci am fost flamand, si nu Mi-ati dat sa mananc; Mi-a fost sete, si nu Mi-ati dat sa beau;
43. am fost strain, si nu M-ati primit; am fost gol, si nu M-ati imbracat; am fost bolnav si in temnita, si n-ati venit pe la Mine."
44. Atunci Ii vor raspunde si ei: "Doamne, cand Te-am vazut noi flamand, sau fiindu-Ti sete, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita, si nu Ti-am slujit?"
45. Si El, drept raspuns, le va zice: "Adevarat va spun ca, ori de cate ori n-ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie nu Mi le-ati facut."
46. Si acestia vor merge in pedeapsa vesnica, iar cei neprihaniti vor merge in viata vesnica." 

  Deși există teologi protestanți , neoprotestanți (p/np) care încearcă să aducă tot felul de interpretări fanteziste acestor cuvinte rostite de Isus Hristos , acest discurs pe care Isus îl ține în fața ucenicilor și al iudeilor care îl ascultau este cât se poate de clar și ușor de înțeles. Domnul Isus  spune că în ziua judecații țoti oamenii vor fi adunați în fața tronului de judecată și vor fi judecați pentru faptele care le-au făcut în viață , fie bune , fie rele . Și în final vor fi împărțiți în doua tabere ,unii cei care au fost ascultători, care au împlinit cuvantul Său, care s-au dovedit ca au fost sensibili față de problemele celor din jur,milostivi , ajutând pe cei în nevoie, purtând de grijă celor bolnavi , cărora Hristos le va zice :
"Veniti binecuvantatii Tatalui Meu de mosteniti Imparatia care v-a fost pregatita de la intemeierea lumii. Caci am fost flamand, si Mi-ati dat de mancat; am fost strain, si M-ati primit; am fost bolnav, si ati venit sa Ma vedeți."  . (Matei 25:34).
Pe de altă parte celor care dimpotrivă au fost egoiști, nepăsători față de cei sărmani, bolnavi le va zice:
 "Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui! Caci am fost flamand, si nu Mi-ati dat sa mananc; am fost strain, si nu M-ati primit; am fost bolnav si in temnita, si n-ati venit pe la Mine." (Matei 25: 41-43).

Mulți pn/p nu pot să accepte o astfel de conluzie deși e mai mult decât evident că acesta este textul  Evangheliei. Și pentru că nu cred ce spune acest text din Evanghelii se arată mai atașati de un alt verset din Evanghelii care pare să afirme contrariul :

" Adevărat, adevărat vă spun că cine ascultă cuvintele Mele și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și nu vine la judecată, ci a trecut din moarte la viață". (Ioan 5:24 )

Cum pot fi reconciliate cele două pasaje din Evanghelii care ar putea părea unora contradictorii ?
 Foarte simplu . Acest verset Ioan 5:24 face parte din categoria versetolor care vorbesc despre credința în Hristos ca  o condiție a mântuirii  la fel ca și Ioan 3:36 "Cine are pe Fiul are viata veșnică...." etc.
În Noul Testament avem texte care vorbesc despre credința în Hristos care este condiția principală și cea mai importantă pentru a obține mântuirea . Apoi există alte pasaje atât din evanghelii cât și din epistole care vorbesc despre alte condiții pentru obținerea mântuirii care nici ele nu sunt facultative pentru că se menționează pedepse pentru cei care nu le îndeplinesc, precum:
 Pocăința :„Eu vă spun …daca nu va pocaiți toți veti pieri la fel”    Luca 13-5
 Botezul :„Cine va crede si se va boteza va fi mîntuit, cine nu va crede va fi osândit” Marcu 16-16
 Nașterea din nou : ” Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevarat, adevarat iți spun că, daca un om nu se „.naște din nou, nu poate vedea Împaratia lui Dumnezeu.” Ioan 3-5

Iar în Matei 25 : 32-46 Isus spune că va fi o judecată a faptelor ...pe care Luther (si urmașii lui) o contestă  doar că nu Luther va judeca lumea ci Hristos .
De altfel știm că Luther a condesat Scriptura în câteva fraze , câteva versete extrase din unele epistole ale lui Pavel,  în care pune credința ca fiind  prima și ultima condiție a mântuirii Sole Fide (numai credința)
Neoprotestanții au adăugat la această doctrină , pocaința, ca o alta condiție a mântuirii dar în principiu tot la Sola Fide au rămas și o susțin .
Adepții doctrinei Sola Fide  aduc ca argument pentru respingerea "judecații pentru fapte" faptul că apostolul Pavel afirma într-una din versete sale că mântuirea este prin credință nu prin fapte : 
Efeseni 2:8-9. "Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă; şi aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu;  nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni."
Dar spune oare Hristos  în Evanghelia dupa Matei 25:32-46 că mântuirea este prin fapte ? Nu. 
Scriptura spune că omul primește mântuirea datorita Lui Hristos a jertfei Sale pe cruce .
 Dar in Matei 25, Hristos ne spune că omul are niste obligații față de El , pentru că Isus a suferit și a murit pe cruce pentru om, el omul are niște obligații față de Hristos, care ar trebui să se manifeste așa cum este prezentat in text  prin fapte bune care sa dovedească dragostea față de semeni, față de cei bolnavi,săraci,orfani, etc. Dacă nu iți respecți aceste obligații înseamnă că nu ești un creștin adevărat după standardele Evanghliei  și poți fi sancționat trimis în locul de pedeapsă  în infern, asta spune textul Scripturii (clar, negru pe alb). Pentru că Hristos ne-a dat o poruncă (lege) nouă  "să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu". O respecți sau nu ?
 Învațătura aceasta cu obligația creștinului față de  Hristos ia scapat lui Luther (  germanii se știe sunt oameni mai reci , mai "raționali" ; obligații,compasiune, dragoste de semeni, astea sunt niște chestii umaniste care nu se potrivește cu firea "de fier"a  neamțului) de aceia lipsește cu totul din teologia protestantă. 
 Dar nu lipsește din Scriptură și după cum ne spune Evanghelia, nu va lipsi nici la judecată !

 Totuși textul din Matei 25 , nu susține doctrina mântuirii prin fapte  care vorbește despre un cântar la judecată pe care se pun faptele bune și cele rele , iar dacă faptele bune le depașesc pe cele rele omul acela va fi mântuit. O astfel de doctrină nu ar fi echitabilă și nici corectă din puntul de vedere al Scripturii.
 Dimpotrivă exemplul din Matei 25 merge pe aceiași linie cu pilda bogatului nemilostiv și al săracului Lazar (Luca 16:19-31) unde vedem că săracul ajunge în rai (sânul lui Avram) în timp ce  bogatul nemilostiv ajunge în iad, sancționat pentru lipsa lui de compasiune față de semeni, pilda aceasta confirmând textul din Evanghelia dupa Matei 25.
Oaia din Matei 25 simbolizează ascultarea, blândețea, bunătatea ,facerea de bine, pe când capra simbolizează dimpotrivă, neascultarea , egoismul , răutatea.

                                                           Ești tu "oaie" sau "capră" ? 

                                                                              


https://www.christian-history.org/sola-fide.html 
 https://moldovacrestina.md/va-fi-indiferenta-sanctionata-la-venirea-domnului-isus/
....
         
25. Mărturiile despre rai și iad sunt reale sau sunt ficțiuni ? - Jun 25, 2018 5:08:00 PM
                                                                  In anul 1975 medicul și psihologul american Raymond Mody a publicat o carte intitulată "Life after life" în traducere "Viață dupa Viață" care  avea sa devină un "best seller" în SUA dar nu numai. Dr.Moody  sa inspirat  în scrierea aceastei  cărti din relatările a sute de  bolnavi pe care personal ia îngrijit și care după ce au trecut prin experința mortii clinice și au revenit la viață au relatat că în timpul morții clinice au simțit cum sufletul iese din trup, trece printr-un tunel pentru a ajunge într-o alta lume , o lume a fericirii sau în alte cazuri  a suferinței sufletești profunde. Au urmat apoi alți autori  pe același subiect, mulți dintre aceștia trecând personal prin experiența morții clinice și care au dorit să istorisească lumii întregi experiența lor despre  "viața de dincolo". La acestea s-au adăugat ulterior sute de alte mărturii prezentate în scris , video sau audio în care autorii prezentau experiența lor fie în urma unei morți clinice fie a unor vedenii, revelații supranaturale. 
Deși aceste mărturii nu sunt întodeauna identice , autorii descriind în mod diferit întâlnirea cu ființele spirituale (cerești ) pe care le-au întalnit în experiența lor ,raiul sau iadul , există totuși multe elemente comune în aceste descrieri care i-au determinat pe cei care au citit sau ascultat mărturii înregistrate să fie întăriți în credința lor în "viața de dupa viață". 
Pentru alții care nu erau creștini practicanți a fost o descoperire inedită care ia facut să priveasca credința și Scriptura cu mai multă seriozitate
Pe lângă aceștia mai există și unii sceptici fie atei, fie adventiști, Martori a lui Iehova  etc, care nu acceptă aceste relatari datorită indoctrinării la care au fost supuși de grupul religios din care fac parte care nu le permite sa creadă în existenta unui suflet nemuritor , iad sau rai  . 
 Mai sunt unii neoprotestanți care aduc ca argument al necredinței lor în astfel de mărturii epistola lui Pavel catre Corinteni :
2 Corinteni 12:2-3
 "Cunosc un om în Hristos, care, acum paisprezece ani, a fost răpit până în al treilea cer (dacă a fost în trup, nu ştiu; dacă a fost fără trup, nu ştiu: Dumnezeu ştie). Şi ştiu că omul acesta  a fost răpit în rai şi a auzit cuvinte care nu se pot spune şi pe care nu-i este îngăduit unui om să le rostească. "

Aceștia trag ca o concluzie din acest verset că omului nu-i este îngăduit să spună ce este în cer așa că consideră că creștinii nu au permisiunea să cunoască și să realateze astfel de lucruri ,din acest motiv în viziunea lor aceste relatari  nu pot fi reale . Este mai degraba o prejudecată,o abordare fixistă ,îngustă a unora care cu siguranță ignoră multe cuvinte rostite de apostol pe care le consideră depășite (vezi versetele referitoare la îmbracamintea, comportamentul femeilor etc.) dar care s-au fixat pe această interpretare rigidă a acelui text.
Dumnezeu are această autoritate de a se revela omului în timp sub diferite forme , și mulți dintre cei care au mărturisit că au văzut raiul sau iadul au specificat că Dumnezeu ia răpit sufletește pentru a le arăta raiul sau iadul cu scopul de a spune altora că exista rai și iad , judecată, răsplată și pedeapsă , ca oamenii să creadă și să se pocăiască.
De altfel există și relătări ale unor persoane care au menționat ca unele lucruri pe care le-au văzut în acele locuri cerești Dumnezeu nu le-a permis să le relateze la intoracere în viața pământească, spunând că le-a fost șters complet din memoria lor  în care a rămas doar ce trebuia să transmită mai departe oamenilor . 
Faptul că aceste relatări sunt reale și nu ficțiuni sunt dovedite de mărturiile detailate despre lucruri , evenimente pe care cei care au avut acele experiențe le-au dat pe care nu aveau cum sa le cunoască dacă relatarea nu era una reală. Să amintim doar câteva exemple : o persoană a descris cu lux de amănunte lucruri, obiecte care se aflau pe acoperișul clădirii (de care nu știa nimeni) pe care acea persoană le-a vazut când fiind la spital sufletul ei a parăsit trupul înălțându-se deasupra clădirii și orașului. Alte persoane au descris exact ce se întampla în sala de operație în timp ce era în moarte clinică cu ochii închiși, capul acoperit , chiar mai mult a descris ce se întampla în incăperile învecinate, și multe altele.
Existența vieții de după viață a fost confirmată și de multi oameni de știință inclusiv români  precum prof. dr . Constantin Dulcan, care este autorul mai multor cărți pe această temă.
Persoanele care mărturisesc despre existența vieții din afara spațiului material, a raiului și iadului sunt de multe ori persoane cunoscute , având o bună reputație de creștini serioși și credibili (Gavril Bărnuțiu, George Vruță etc.).

Desigur nu putem afirma cu certutidine că toate mărturiile referitoare la moarte clinică  sau alte istorisiri de acest fel care circulă în spațiul public sunt autentice , reale , decât în mâsura în care  acestea sunt în concordanță cu textul Sf. Scripturi, care vorbește despre o judecată divină a tuturor oamenilor , urmată de rasplată în paradis sau pedeapsă în iad pentru cei namântuiti. 
Relatările celor care au trecut prin experiența ieșirii din trupul fizic, spun că ateii și cei care au trăit departe de Dumnezeu au ajuns in locul de pedeapsă , unii au relatat că au asistat la judecata creștinilor de către Hristos din cer (toți trebuiau să treacă pe la acea judecată) , alții spuneau că li sa arătat doar paradisul (în parte) să vadă că există după care au fost trimiși înapoi să mărturisească altora ce au văzut. Acestea nu pot fi considerate abateri de la cuvantul Scripturii
 În schimb acele relatări care vorbesc despre intrarea în paradis, în fericire a tuturor sufletelor trecute în eternitate indiferent de credința și modul cu și-au trait viata  nu pot fi decat falsuri , amăgiri ale celui rau. Dar asta nu trebuie sa ne ducă in cealata extremă să respingem relatările pe acest subiect în totalitatea lor, ci trebuie sa cercetam toate lucrurile si sa păstrăm ce este bun, ce ne ajută și ne întărește in credință cum ne invata Scriptura.

Un numar mare de linkuri cu marturii poate fi gasit si pe pagina urmatoare:

https://crestiniiazi.wordpress.com/marturii-rai-iad/

                                                                                     


...