Blogs Home » Edu » Ecologie » Casa verde/casa pasiva review

Casa verde/casa pasiva review

In ultima vreme se vorbeste mult despre casa verde sau casa pasiva. As vrea sa adun pareri despre acest subiect. Va invit pe cei care sunteti in cunostinta de cauza sau care locuiti intr-o astfel de casa sa contribuiti cu comentarii. O puteti face in romana sau engleza. Multumesc.

Articole Blog

01. Solar-panels-work-at-night - Jan 29, 2011 7:28:00 AM
Un prieten mi-a semnalat aceste articole. Este un subiect interesant.

solar-panels-work-at-night

solare-pannelli-notte-virtuani02. Ariston Thermo Romania estimeaza ca 35.000 de locuinte vor fi dotate cu panouri solare pana la iarna - Aug 23, 2010 5:01:00 PM
 Articol preluat de pe banknews.ro.

Ariston Thermo Romania estimeaza ca numarul locuintelor care vor avea panouri solare pana la iarna va putea ajunge la 35.000, comparativ cu 17.500 in prezent, datorita lansarii programului Casa Verde, a informat luni compania.
Programul Casa Verde vizeaza instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.
Lansat de Guvern la 1 iulie 2010, programul prevede instalarea de sisteme solare, centrale pe peleti si pompe de caldura, pentru fiecare din aceste variante statul suportand o parte dintre costuri. Astfel, in cazul celor care isi vor monta o centrala pe peleti sau un sistem cu panouri solare, valoarea subventiei va fi de pana la 6.000 de lei, in timp ce, pentru pompele de caldura, se va ajunge pana la 8.000 de lei.
"Bugetul alocat Programului Casa Verde pentru anul 2010, de 110 milioane lei, este suficient pentru circa 18.000 de locuinte din Romania. Estimam ca peste 90% dintre beneficiari vor opta pentru sistemele solare", a declarat directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, Catalin Draguleanu.
Astfel, in acest an, Programul Casa Verde va putea subventiona dotarea cu panouri solare a peste 16.000 de locuinte.
"Piata locala de panouri solare este una incipienta in Romania. Numarul mic de sisteme solare vandute pe plan autohton se datoreaza si absentei de pana acum a unor programe viabile de tipul celui lansat in luna iulie. Estimam, de asemenea, ca in acest an sistemele de panouri solare vor fi achizitionate aproape in totalitate de catre beneficiarii programului Casa Verde ", a mai declarat Catalin Draguleanu.
Ariston Thermo Romania este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, lider international in productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate incalzirii si producerii de apa calda menajera.
Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale si de pardoseala, conventionale si in condensare sub brandurile Ariston, Chaffoteaux si Rendamax, boilere electrice si indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer conditionat si panouri solare.

NewsIn03. Bioconstructii - Aug 22, 2010 8:54:00 AM
Astazi am aflat despre un proiect interesant:
bioconstructii.ro
catalog tartasesti

Il voi cita pe domnul Paul Buica:

"Acum cativa ani erau foarte putini cei care intelegeau ca a locui intr-o casa proiectata conform principiilor Geometriei Sacre, ale Arhitecturii Organice si construita exclusiv cu materiale naturale inseamna a locui intr-un mediu curat din punct de vedere al emisiilor de noxe si armonios din punct de vedere al fluxurilor energetice. Odata cu dezvoltarea cunostintelor legate de fizica si fenomenele cuantice, tot mai multi potentiali clienti au inceput sa inteleaga Unitatea Universului si importanta efectelor de forma asupra psihicului si sanatatii noastre.
Mai mult de 80% din comenzile de proiecte din ultimii doi ani sunt pentru realizarea unor Constructii Naturale fie ele locuinte, centre de medicina holistica, centre rezidentiale pentru seniori, ferme pe principiile Permaculturii si/sau sit-uri ale unor comunitati ce doresc o Viata in Armonie cu Natura."


 Aruncati un ochi pe site, e chiar interesant.
04. Programul "Casa Verde" începe la 1 iulie - Jul 29, 2010 5:10:00 PM
Începând cu data de 1 iulie 2010, Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, denumit popular Programul "Casa Verde" va fi operaţional, iar persoanele fizice îşi pot depune dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile unde domiciliază. Bugetul alocat Programului pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecărui judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia şi poate fi consultat în anexa comunicatului de presă. Scopul acestui Program este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră. Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante. Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei, astfel:
până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;
până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
În cadrul acestui Program, poate aplica solicitantul care îndeplineşte următoarele condiţii:
este persoană fizică care îşi are domiciliul pe teritoriul României;
este proprietar/coproprietar al imobilului pe/în care se implementează proiectul; imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;
nu are obligaţii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare;
în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu sponsorizează activităţi cu efect negativ asupra mediului.
Persoanele fizice, interesate să aplice în cadrul Programului, pot consulta ghidul de finanţare, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 409/18.06.2010 şi disponibil pe pagina web a Administraţiei Fondului pentru Mediu (http://www.afm.ro/program_casa_verde.php). Singurele informaţii oficiale privind modul de derulare a acestui Program sunt cele transmise în mass-media sub formă de comunicate de presă din partea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Administraţiei Fondului pentru Mediu, precum şi cele publicate pe paginile web www.mmediu.ro şi www.afm.ro.  Articol publicat la 23 iunie 2010.
Articol preluat de pe:  www.mmediu.ro
05. Casa pasiva - Conceptul - Jul 29, 2010 5:01:00 PM
PassivHaus / CASE PASIVE - mai mult o metoda decat un sistem de constuctii

CASE PASIVE sunt acele case care asigura un climat interior comfortabil si vara si iarna, fara insa a fi nevoie de o sursa conventionala de incalzire.
Pentru a fi posibil, necesarul anual pentru incalzirea cladirii trebuie sa nu depaseasca 15 kWh/(mp*an). Necesarul minim poate fi asigurat prin incalzirea aerului furnizat de sistemul de ventilatie - un sistem care este necesar in orice caz.

Un standard european poarta denumirea de PASSIVE HOUSE (CASA PASIVA) deoarece energia pasiva a radiatiilor solare captata din exterior si furnizata apoi ca energie calorica de unele dispozitive si de ocupantii casei, sunt suficiente pentru a pastra casa la o temperatura de interior comfortabila in anotimpul rece. O componenta a conceptului de CASE PASIVE este faptul ca tehnologiile eficiente sunt folosite pentru a minimiza consumul de energie din alte surse (in mod deosebit - energia electrica pentru aparatele din gospodarie). Obiectivul este de a pastra un consum total combinat de caldura, apa calda si energia electrica, sub 120 kWh/(mp*year).

Criteriile pentru CASE PASIVE:

Forma compacta si buna termoizolare: Toate componentele “carcasei” exterioare ale cladirii sunt izolate termic pentru a atinge o valoare U (coeficient de transfer termic) mai mica sau egala cu 0,15 W/(m²K).
Consumul de energie Consum anual pentru incalzire ≤ 15kWh / m².

Consum anual pentru incalzire si ACM ≤ 42kWh / m².

Consum anual de energie primara (caldura, ACM, electricitate) ≤ 120kWh / m².
Orientare catre sud si fara umbrire: Utilizarea pasiva a energiei solare este un factor semnificativ in Arhitectura Solar-Pasiva.
Ferestre cu geamuri si tamplarie eficiente energetic: Ferestrele (geamuri si tamplaria, impreuna) ar trebui sa aiba o valoare U mai mica sau egala cu 0,80 W/(m²K), cu un factor de transmisie termica solara (g) de minim 50%.
Anvelopa termica si inchidere ermetica a cladirii: “Scurgerile” de aer prin imbinarile nesigilate etans trebuie sa fie mai mici de 0,6 ori volumul casei pe ora.
Sistem de preincalzire pasiva a aerului proaspat: Aer proaspat poate fi adus in cladire prin folosirea de tubulatura ingropata in pamant care schimba caldura cu solul. Acest sistem preincalzeste aerul proaspat la o temperatura de peste 5°C, chiar si in zilele reci de iarna.
Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura cu randament crescut: Cea mai mare parte din caldura aerului viciat este transferata aerului proaspat prin sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura (cu un randament de recuperare a caldurii de peste 80%). Rata de reimprospatarea aerului: 30m³/h de persoana.
Sistem solar pentru apa calda menajera: Colectoarele solare sau pompele de caldura furnizeaza energie pentru apa calda menajera dar si pentru incalzire.
Electrocasnice din clasa energetica A sau superioara: Frigidere, congelatoare, becuri, masini de spalat, uscatoare, toate cu consum redus sunt indispensabile intr-o casa pasiva.

Cum sa contruiesti o Casa Pasiva:

Niciodata sa nu cheltuiesti bani cu incalzirea casei.. e un concept foarte atractiv. Ca sa atingem acest nivel de performanta foarte inalt va asteptati sa creasca substantial costurile constructiei, nu? Ei bine, costurile nu sunt exagerate atat timp cat arhitectura si orientarea casei sunt facute cu o PLANIFICARE RIGUROASA! Niste chestiuni generale referitoare la arhitectura:

- se ia in considerare o forma compacta cu o amprenta la sol cat mai mica
- ferestre mari catre sud; nici o fereastra catre nord
- cat mai putine usi exterioare
- o jumatate de acoperis exact spre sud (pentru panouri solare)
- se ia in considerare constructia unui singur corp de cladire
- se ia in considerare construirea unui duplex cu doua sau mai multe apartamente intr-o singura cladire.

* * * *

Arhitectura CASELOR PASIVE poate sa difere dar principiul ramane acelasi. Principiul din spatele CASELOR PASIVE se bazeaza pe un concept - acela de a reduce investitia printr-o proiectare energetic-eficienta a casei. Prin cresterea considerabila a eficientei energetice a unei cladiri, sistemele de ventilatie/incalzire/aer-conditionat pot fi substantial simplificate pana la atingerea unui nivel de super-eficienta.

Ganditi-va la urmatorul exemplu: trebuie sa contruiti o casa intr-o zona de clima rece. Necesarul caloric pentru a incalzi casa in anotimpul rece este cel mai mare. Daca necesarul caloric este redus prin izolatii, recuperarea caldurii, super-ferestre (prin ferestre se pierde 40% din caldura), sisteme solare pasive si alte metode, sistemul de incalzire poate fi simplificat pas cu pas. Dar cel mai semnificativ prag aprare cand necesarul caloric atinge un maxim de 10 W/mp.
Cand maximul necesarului caloric este mai mic de 10 W/mp, indiferent de clima si anotimp, sistemul de ventilatie poate fi folosit si pentru incalzirea spatiului, astfel, eliminandu-se necesitatea unui sistem separat de incalzire.

Principala functie a unui sistem de ventilatie este de a mentine o calitate excelenta pentru aerului din interior. Daca necesarul caloric maxim este mai mic de 10 W/mp, sistemul de ventilatie poate distribui si toata caldura necesara in cladire. De aceea, definitia pentru CASE PASIVE este ca maximul necesarului caloric trebuie proiectat sub nivelul de10 W/mp. In zonele cu clima mai calda, aceasta valoare poate fi atinsa foarte usor, dar in zonele cu clima rece, se impune o planificare riguroasa!!

Cresterea eficientei energetice sub acest prag de 10 W/mp nu aduce nici un beneficiu in plus. Costurile de constructie cresc in mod dramatic daca ne propunem sa construim o casa cu consum de energie ZERO, in locul unei CASE PASIVE. La fel, o casa cu consum de energie ZERO nu ar aduce beneficii nici pentru mediul inconjurator, fata de o CASA PASIVA. CASELE PASIVE au un necesar caloric foarte redus pentru a mentine confortul interior in anotimpul rece. Necesarul de caldura este atat de mic incat impactul asupra mediului este neglijabil chiar daca se folosesc combustibili fosili (ulei, gaz, carbuni) ca si surse de energie.
 .
casa
Articol preluat de pe: www.casepasive.eu
06. Prima Casa Pasiva din Romania - Jul 29, 2010 4:44:00 PM
Prima casa pasiva din Romania va ocupa o suprafata de 160 mp, pe sistem P+1 si va fi ridicata in incinta Universitatii Politehnice Bucuresti. Spre deosebire de casele conventionale, casa pasiva dispune de economii de energie considerabile, cu pana la 90% mai putin. Xella Ro, producator al blocurilor de zidarie Ytong, si-a anuntat recent parteneriatul cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) , alaturandu-se acestuia in initiativa de a construi in premiera in Romania prima casa pasiva certificata. Prin urmare, prima casa pasiva din Romania va ocupa o suprafata de 160 mp, pe sistem P+1 si va fi ridicata in incinta Universitatii Politehnice Bucuresti. Pana la sfarsitul acestui an se intentioneaza finalizarea sa.
Apeland la surse de energie clasice si regenerabile, consumul casei pasive este minim, putin peste consumul unui bec, tin sa precizeze oficialii companiei. “Consumul unei case construite dupa conceptele arhitecturale obisnuite ajunge la valori cuprinse intre 200-240 kwh/m2/an. Noile cerinte generale de performanta energetica a cladirilor de Clasa A incearca un consum general sub 70 kwh/m2/an. In aceste conditii, casa pasiva ajunge la un consum general sub 15 kwh/m2/an pentru incalzirea ambientala” .Prima Casa Pasiva din Romania
Spre deosebire de casele conventionale, casa pasiva dispune de economii de energie considerabile, cu pana la 90% mai putin. Climatul interior al casei pasiva va fi asigurat de un sistem „verde”, costurile sale vor fi scazute, iar difuzia la vapori se doreste una eficienta. Impactul pe care casa pasiva il va avea asupra mediului va fi unul minim.
“Specialistii implicati in realizarea acestui proiect vor demonstra ca parametrii tehnici ai blocurilor YTONG vor contribui la limitarea consumului de energie pentru incalzire/racire sub valoarea de 15 kWh/m2/an, pentru respectarea criteriilor conceptului de Casa Pasiva”, a declarat Reprezentantul ISPE - coordonatorul proiectului "Case Pasive adecvate conditiilor climatice din Romania".
Certificarea casei pasive va fi efectuata de “Passivhaus Institute” – Germania, institutul fondator al acestui concept.
Desi in Romania proiectul este pus in aplicare pentru prima oara, in alte state din Europa constructia caselor pasive a capatat o deosebita amploare. In Germania de exemplu, exista pana in momentul actual peste 8000 de case pasive, iar in Austria s-au construit peste 1500 de astfel de cladiri. In incinta Casei Pasive Politehnica Bucuresti vor avea loc seminarii si conferinte si va putea fi vizitata de doritori.

Articol preluat de pe  www.garbo.ro 
Publicat pe 7 Iulie 2010
07. Review casa verde / casa pasiva - Jul 29, 2010 1:27:00 PM
Va invit pe cei care sunteti in cunostinta de cauza sau care locuiti intr-o astfel de casa sa contribuiti cu comentarii.