Despre mine

mark kraft

All that you touch All that you see All that you taste All that you feel All that you love All that you hate All you distrust All that you save...

Blogs Home » Personal »  » Caleidoscop

Caleidoscop

Insemnari din viata de zi cu zi. Pur si simplu. Daca esti curios intra. Esti binevenit.

 Articole Blog

01. 1216 - Jul 10, 2020 8:53:00 AM


02. 1215 - Jul 9, 2020 7:02:00 AM


03. 1214 - Jul 8, 2020 7:25:00 AM

Dovlecel
Ideal în curele de slăbire – o porţie de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice cură de slăbire. Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea pentru mai mult timp.

Bun pentru menţinerea sănătăţii în general – dovlecelul este o sursă bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folaţi, vitaminele A, C, B1, B6, B12. De asemenea, în dovlecel găseşti cam toate grupele de substanţe nutritive, inclusiv carbohidraţi, aminoacizi şi sodiu, iar asta te va ajuta cu siguranţă să îţi menţii sănătatea fizică şi mintală.

Ar putea proteja bărbaţii de problemele cu prostata – câteva studii au ajuns la concluzia că un extract din dovlecel ar putea proprietăţi benefice pentru afecţiunile prostatei, în special în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de prostată. Această afecţiune se manifestă prin necesitatea imperioasă de a urina, micţiuni dificile sau întrerupte şi incontinenţă urinară. Dovlecelul, dar şi alte alimente bogate în fitonutrienţi, poate ameliora aceste simptome neplăcute.

Reduce riscul de cancer de colon – fiind bogat în fibre, dovlecelul ajută la menţinerea unui tranzit intestinal sănătos, iar vitamina C, folaţii şi betacarotenul protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi previn inflamaţiile din corp.

Oferă protecţie cardiovasculară – conţinutul crescut de magneziu şi potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale, care poate favoriza apariţia infarctului şi a accidentului vascular cerebral. De asemenea, dovlecelul ajută la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (ateroscleroză) şi reglează nivelul colesterolului, datorită conţinutul mare de fibre.
04. 1213 - Jul 7, 2020 8:09:00 AM


05. 1212 - Jul 6, 2020 7:52:00 AM


06. 1211 - Jul 3, 2020 7:30:00 AM


07. 1210 - Jul 2, 2020 8:10:00 AMIn spatele fiecarei mari averi se afla o crima.

08. 1209 - Jul 1, 2020 6:38:00 AM


09. 1208 - Jun 30, 2020 8:56:00 AM

Costite de miel cu sos de vin
Preparare:
Din ierburile provance,salvie,boiaua de ardei dulce,piperul alb macinat si sare se face un amestec cu care se condimenteaza bine costitele de miel care au fost in prealabil spalate si uscate cu un prosop de bucatarie.50 ml de vin se amesteca cu putina miere si se ung dupa ce au fost condimentate iar la final adaugam peste ele piperul negru si verde usor zdrobit.Astfel pregatite costitele se tin la frigider timp de o ora,dupa care se aseaza intr-o forma de graten in care am pus uleiul, vinul amestecat cu mierea si 200 ml apa,cateii de usturoi si o introducem la cuptor pentru 30 min.Intre timp pregatim garnitura.Cartofii curatati de coaja punem la fiert in apa cu sare.Cand au fiert pe jumatate scurgem si condimentam cu boia de ardei dulce.Dupa ce costitele au stat la cuptor 30 min, asezam cartofii pe langa ele,acoperim cu folie de staniol si se mai tine pana ce cartofii sunt bine patrunsi.Daca mai e nevoie se mai adauga un pic de vin amestecat cu apa,iar in ultimele minute se inlatura folia pentru a se rumeni .Se scot din tava iar in jiul format se adauga o lingurita de amidon dizolvat in putina apa rece.Sosul se strecoara si daca e nevoie se degreseaza.
Costitele se prezinta pe platou insotite de cartofi si sos.
Pregatire: 15 minPreparare: 50 minDificultate: micaCalorii: 280

10. 1207 - Jun 29, 2020 8:34:00 AM

Don McLean - American Pie 

11. 1206 - Jun 26, 2020 7:42:00 AM


12. 1205 - Jun 25, 2020 8:24:00 AM

E 414
DefinițieAditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele Acacia senegal. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. Se utilizează şi ca substanţă- suport pentru alţi aditivi alimentari.
Cantitate max zilnica permisa/corp: NespecificatDescriere cantitate max zilnica permisa: Nu s-a stabilit o doza maxima admisa.Doza de încorporare în alimente: NespecificatDescriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete.Efecte secundare: NUDescriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare la cantitatile incorporate in alimente.Contraindicatii: DADescriere contraindicatii: In doze mari poate produce balonare şi flatulenţă.Utilizabil pentru copii: DADescriere utilizare copii: Este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici în cantitate de 1000-2000 mg/l.
13. 1204 - Jun 24, 2020 7:48:00 AM
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, miercuri, pentru a se pronunţa asupra numirilor în mai multe posturi din ASF, ANRE, Consiliul Legislativ şi în Comisiile parlamentare comune de control al activităţii SRI şi SIE, şedinţa comună urmând a se desfăşura în conformitate cu normele de siguranţă sanitară.

Parlamentarii urmează să-şi exprime votul secret cu buletine asupra propunerilor pentru aceste funcţii.

Şedinţa va începe la ora 14.00 şi se va desfăşura în conformitate cu normele de siguranţă sanitară prevăzute de legislaţia în vigoare, urmând recomandările Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precizează Camera Deputaţilor.

Astfel, accesul parlamentarilor se va face pe un traseu prestabilit şi marcat, utilizând ambele intrări aferente celor două instituţii. Aşezarea în sală se va face pe locurile marcate cu o bulină albă pe spătarul scaunelor, astfel încât să fie păstrată distanţa minimă de 1,5 m între participanţi.

Conform sursei citate, traseul de vot şi distribuirea buletinelor de vot în sala de plen a Camerei Deputaţilor se vor realiza pe un circuit comunicat în prealabil participanţilor. Exercitarea votului se va face pe grupuri parlamentare, conform înţelegerii liderilor de grup, după cum urmează: ora 14.15 - deputaţii neafiliaţi, ora 14.20 - grupul parlamentar al PMP, ora 14.25 - grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, ora 14.30 - grupurile parlamentare ale UDMR, ora 14.40 - grupul parlamentar PRO Europa, ora 14.50 - grupurile parlamentare ale USR, ora 15.00 - grupurile parlamentare ale PNL şi ora 15.20 - grupurile parlamentare ale PSD.

În sala de plen vor fi prezenţi permanent chestorii care înmânează buletinele de vot şi secretarul de şedinţa care consemnează prezenţa parlamentarilor la vot. Pe durata prezenţei în Camera Deputaţilor, toate persoanele vor purta mască, mai precizează sursa citată.

Comisiile parlamentare de specialitate l-au avizat, marţi, pe Nicu Marcu pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru restul de mandat până în noiembrie 2023. De asemenea, Mircea Man a fost avizat în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, iar Marian Neacşu şi Valeriu-Andrei Steriu ca membri în Comitetul de reglementare al ANRE.

Totodată, Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat, luni, după audiere, aviz favorabil celor şase candidaţi înscrişi pentru două funcţii de preşedinte de secţie în Consiliul Legislativ, aceştia fiind Toni Greblă, Mariana Moţ, Raluca Marinescu, Elena Diaconu, Eugenia Marin, Olimpia Louysse Răducu.

De asemenea, parlamentarii urmează să voteze mai multe modificări la Comisiile SRI şi SIE. Astfel, PSD l-a propus pe deputatul Eugen Bejinariu pentru funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii şi înlocuirea deputatului Marian Cucşa cu deputatul Mitică Marius Mărgărit în această comisie. În plus, PSD a propus înlocuirea din Comisia parlamentară pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe a deputatului Dorel Căprar, recent exclus din partid, cu deputatul Vlad Bontea. 

AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Preda)
14. 1203 - Jun 23, 2020 7:18:00 AM
Oamenii de știință au descifrat modul în care creierul mamiferelor percepe mirosurile și cum reușește să diferențieze unele mirosuri față de alte mii.  În urma unor experimente pe șoareci, cercetătorii americani au creat pentru prima oară o semnătură electrică. Aceasta poate fi percepută în centrul de procesare a mirosurilor din creier, anume bulbul olfactiv, chiar dacă acest miros nu există.Datorită faptului că semnalul similar mirosului este artificial, oamenii de știință au putut manipula timpul și ordinea semnalelor nervoase. De asemenea, cercetătorii au putut identifica ce schimbări erau mai importante pentru abilitatea șoarecilor de a identifica cu precizie „mirosul sintetic”.Cum percepe și diferențiază mii de mirosuri creierul mamiferelor„Descifrarea metodei prin care creierul diferențiază mirosurile este complicată. Față de alte simțuri, precum vederea, nu cunoaștem încă cele mai importante aspecte ale mirosurilor individuale”, au declarat autorii studiului.„Când vine vorba de recunoaștere facială, spre exemplu, creierul poate recunoaște oamenii în funcție de indicii vizuale, cum ar fi ochii, chiar și dacă nu vede nasul și urechile. Dar astfel de trăsături distincte încă nu au fost descoperite la mirosuri”, au mai adăugat cercetătorii.Timpul și ordinea activării semnalelor nervoase sunt unice pentru fiecare miros, spun cercetătorii. Apoi, semnalele sunt trimise în cortex, care controlează modul în care un animal percepe, reacționează și ține minte un miros.Totuși, din cauza că mirosurile pot varia de-a lungul timpului, oamenii de știință s-au chinuit până acum să localizeze o semnătură a unui miros, notează MedicalXpress.„Rezultatele noastre identifică pentru prima oară un cod pentru modul în care creierul transformă informațiile senzoriale în percepția unui lucru, în acest caz a unui miros. Astfel, suntem mai aproape de un răspuns privind modul în care creierul extrage informații senzoriale pentru a crea un anumit comportament”, au explicat cercetătorii.sursa: descopera.ro
15. 1202 - Jun 22, 2020 7:12:00 AM


16. 1201 - Jun 19, 2020 7:40:00 AM


17. 1200 - Jun 18, 2020 9:43:00 AM
MAI SUNT ȘANSE PENTRU ADAPTARE?În cazul evenimentului PETM de acum 56 de milioane de ani, oamenii de stiinţă au găsit câteva răspunsuri privind adaptarea ecosistemelor la noile condiţii de încălzire globală. Însă trebuie reţinut că atunci a fost vorba de o încălzire globală mult mai lentă decât acum.Există dovezi că mari curenţi oceanici au fost influenţaţi în asemenea măsură de creșterea temperaturii globale, încât unii chiar și-au schimbat sensul (lucru care a contribuit într-o oarecare măsură la continuarea încălzirii globale). În perioada respectivă, însă, existau foarte puţini ghețari și zone acoperite de gheaţă, deci nu s-a pus problema creșterii nivelului mărilor si oceanelor.Acum, însă, există temeri plauzibile că, până la finalul lui 2100, acest nivel ar putea crește cu cel puţin 0,5-0,6 metri, așa încât actualele zone de coastă ar fi condamnate.
incalzire-globala-petm-stiinta-tehnica-14Procesul de acidificare a oceanelor
Oceanele sunt puternic influenţate și de absorbţia unor mari cantităţi de CO2, ceea ce duce la acidificarea apelor. În cazul PETM, acidificarea oceanelor a devastat viaţa marină, ducând la dispariţia multor specii foarte importante pentru întregul ecosistem planetar. În zilele de azi se remarcă același fenomen de acidificare, cele mai mari efecte fiind vizibile asupra coralilor, în timp ce specialiştii se tem că o scădere continuă a pH-ului va afecta chiar planctonul, de bază în lanţul trofic.va urmasursa: https://stiintasitehnica.com/incalzire-globala-rapida/
18. 1199 - Jun 17, 2020 7:15:00 AM


O tânără povestește unei prietene:
– Duminică la ștrand, s-au agățat niste tipi de mine, numai pentru că imi purtam aiurea costumul de baie.
– Da cum il purtai?
– In mână….
19. 1198 - Jun 16, 2020 7:42:00 AM
Elementul surpriză al întregului exerciţiu este uluitor. Nici unul dintre trăgători nu a lovit ţinta. Mai mult chiar, corveta bulgărească Restelni a executat focul de la o distanţă de trei mile faţă de ţintă. Surpriza a luat proporţii pentru toţi participanţii – desigur, mai puţin pentru cei ce-şi testau mijloacele de contracarare a apărării pasive – atunci când au constatat că, dacă se puteau aştepta la bruiajul radarului de dirijare a focului, nu se putea explica faptul că ţinta nu era nici măcar încadrată „la vedere”.Este absolut evident că, dacă americanii au venit cu U.S. Doyle, pregătiţi să-şi testeze mijloacele şi capacităţile de apărare pasivă a ţintei asupra focului, nu mai puţin pregătiţi au venit si ruşii pentru a-şi testa mijloacele de contracarare a bruiajului radiolocatoarelor de dirijare a focului. Oricum, din perspectiva analizei interesează nu atât faptul că bruiajul radar al dirijării focului a funcţionat, ci faptul că dirijarea la vedere a focului asupra ţintei nu a avut niciun fel de efect. Aceasta, deoarece ţinta era, de fapt, plasată într-o altă locaţie spaţială decât cea care apărea vizibilă în mod virtual. Faptul este demonstrat de observatia că, neputându-si dirija focul prin radar, distrugătorul Mărăseşti, căruia i-a venit rândul la tragere după fregata rusă, a executat într-un răstimp de 8 minute, 37 de lovituri. Dar, după numai primele două salve, conducătorul focului de pe Mărăşeşti, locotenentul Marin Pitea, a corectat la vedere traiectoria, trăgând grupat, dar la o distanţă de 6 cabluri stânga faţă de ţintă.Desigur că duelul principalilor protagonişti ai exerciţiului s-a derulat între U. S. Doyle si fregata rusă Bezukoriznenii. Dată fiind importanţa exerciţiului, este sigur că ruşii au venit dotaţi cu tot echipamentul electronic de care dispuneau, pe de o parte pentru a-şi testa propria tehnică de luptă electronică, iar pe de alta, pentru a o testa pe cea americană prin determinarea tuturor parametrilor de lucru ai aparaturii puse în joc. Si totuşi, aşa se face că, după scurgerea celor opt minute regulamentare, nimeni n-a obţinut nici un rezultat. Dar, contrar regulilor impuse, ruşii nu s-au retras după linia de foc şi, încercând probabil să adune cât mai multe informaţii posibile, au continuat tragerea timp de încă 30 de minute. Cele peste 150 de salve trase nu şi-au atins însă nici ele ţinta. Este evident că pe parcursul celor 30 de minute scurse atara timpului regulamentar legal ordonat, ruşii au căutat să-şi dirijeze focul atât prin vizarea telemetrică a ţintei, cât şi prin modalităţi combinate.


va urmasursa: enigmatica.ro
20. 1197 - Jun 15, 2020 6:54:00 AM


21. 1196 - Jun 12, 2020 7:40:00 AM

Crocantele multicereale ( Smantana cu ierburi mediteraneene )

Ingrediente: faina de grau ( 36 % ), ulei de floarea soarelui, ulei de palmier, ulei de cocos, faina integrala de grau ( 10 % ), faina de ovaz ( 6,6 % ), faina de orez, zahar, amidon de porumb, faina de porumb, amidon de cartofi, sare, produs din zer, zara praf, aroma naturala ( 1,3 % ), bucati de ardei ( 0,95 % ), rosii uscate granule ( 0,72 % ), zer dulce praf, smantana praf ( 0,68 % ), extract de drojdie, ceapa pudra ( 0,48 % ), germeni de grau, emulsifiant ( lecitina de floarea soarelui E322 ), patrunjel ( 0,11 % ), usturoi pudra ( 0,10 % ), acidifiant ( acid lactic E270 ), chili pudra, extract de condiment [( 0,02 % ), extract de oregana, cimbru, extract de rozmarin, extract de usturoi, extract de busuioc )], condimente. Poate contine urme de susan.

E-uri:inofensivesuspectepericuloase
22. 1195 - Jun 11, 2020 7:31:00 AM


23. 1194 - Jun 10, 2020 6:34:00 AM

RostopascaRostopasca: beneficii pentru sanatate si reactii adverseRostopasca, cunoscuta in limbajul popular si sub denumirea de iarba de negi sau negelarita, este o planta cu efecte curative confirmate de catre specialisti. Rostopasca este o planta perena cu flori galbene, inalta de 30 cm pana la 1 metru, a carei tulpina contine un laptisor amar care capata o nuanta rosie atunci cand intra in contact cu aerul. Aceasta planta creste in locurile cu umbra, in zonele din apropierea asezarilor umane. Proprietatile curative pe care le are rostopasca fac din aceasta planta una apreciata atat de catre medici, cat si de catre pacienti. Aceasta are proprietati antispasmodice, antivirale, diuretice, expectorante, purgative si diaforetice.In Grecia Antica, rostopasca era folosita pentru tratarea icterului, a bolilor de ficat, a constipatiei si a calculilor biliari. In vremurile noastre, rostopasca este folosita in continuare pentru tratarea sau ameliorarea multor afectiuni, iar oamenii de stiinta fac acum studii pentru a verifica eficienta pe care rostopasca o are in tratarea cancerului. Substantele chimice care se regasesc in rostopasca pot incetini multiplicarea celulelor canceroase, dar totodata pot fi daunatoare pentru celulele normale. Beneficii rostopasca
Lupta cu organismele daunatoare – un studiu facut de cercetatorii de la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universitatii Medicale din China a studiat efectul pe care rostopasca il are asupra anumitor streptococi. Concluzia trasa de specialisti a fost ca extractul de rostopasca ajuta corpul sa lupte cu streptococii, dar si cu alte organisme daunatoare. Amelioreaza problemele gastrice – unele studii au dovedit ca extractul de rostopasca consumat zilnic, timp de 4 saptamani, reduce severitatea refuxului gastroesofagian, calmeaza durerile stomacale, crampele, greata si chiar si varsaturile. Ajuta regenerarea hepatica, fiind indicata in afectiunile hepatice inflamatorii, iar prin actiunea antivirala este recomandata sub forma de ceaiuri si tincturi, ca adjuvant in terapia hepatitelor B si C. In hepatita A, care nu beneficiaza de un tratament medicamentos anume, ceaiul de rostopasca ajuta la grabirea vindecarii si la eliminarea mai rapida a simptomelor (greata, varsaturi, icter). Se recomanda si in ficatul gras sau hepatita generata de consumul de alcool.Are proprietati antioxidante – alcaloizii si flavonoizii care se regasesc in rostopasca fac din aceasta planta un antioxidant natural puternic. Antioxidantii ajuta organismul in lupta contra radicalilor liberi.Stimuleaza activitatea bilei – activitatea bilei este stimulata de consumul de rostopasca, planta fiind de ajutor in dischinezia biliara.Amelioreaza colita ulcerativa – acidul chelidonic se regaseste in cantitati mari in rostopasca, iar acesta este eficient in tratarea colitei ulcerative, o afectiune inflamatorie a intestinelor. Amelioreaza dermatita atopica – dermatita atopica poate fi ameliorata de rostopasca. Studiile au dovedit ca simptomele dermatitei, precum inflamatia si pruritul (mancarimile) sunt calmate de compresele cu rostopasca.Efect analgezic – specialistii au descoperit ca 200 mg de extract de rostopasca au un efect analgezic puternic.

24. 1193 - Jun 9, 2020 7:09:00 AM


Fleetwood Mac - Gold Dust Woman
25. 1192 - Jun 8, 2020 6:49:00 AM