Blogs Home » Life » Sanatate » BioStil

BioStil

BioStil este un concept de înaltă spiritualitate inspirat din modul de viață prescris de Creator oamenilor.

Articole Blog

01. SCHIMBAREA - Jun 18, 2018 7:14:00 AM
 Initial numit “Ambition to Meaning: Finding Your Life’s Purpose”, filmul The Shift vorbeste despre schimbarea ce trebuie sa aiba loc in viata noastra cand ne descoperim adevaratul nostru scop. Purtatorul mesajelor din film este Wayne Dyer, psiholog considerat de multi americani drept „parintele motivatiei”si totodata initiatorul miscarii de self-development din SUA. Wayne Dyer trateaza si problema ego-ului. Noi venim pe lume ca o creatie perfecta a lui Dumnezeu. In timpul celor 9 luni in care suntem conceputi, ni se da tot ce avem nevoie fara ca noi sa ne zbatem. Nu ne îngrijoram ce culoare vor avea ochii sau pielea noastra, nu ne gandim ce înaltime sau par vom avea. Insa dupa cele 9 luni aparem pe lume, iar parintii incep sa ne educe. Wayne Dyer descrie acest fenomen ca Edging God Out si inseamna aparitia ego-ului. Iar ego-ul se identifica prin lucrurile pe care le posedam si prin actiunile pe care le facem. Si o intreaga viata ne chinuim sa avem cat mai multe lucruri, sa fim mereu pe locul unu, insa partea aceea din noi care se cere implinita o ignoram cu totalitate.


02. ÎNTREGUL NEGRU - May 15, 2017 8:18:00 AM
 Nassim Haramein ne oferă o evadare strălucită din cadrul limitativ al ştiinţei moderne şi o conexiune cu înţelepciunea antică, ce cutremură vechile mituri şi rescrie istoria ce a modelat soarta civilizaţiei. Modelul elegant al lui Nassim ne conduce, dintr-o lume a haosului, către un Univers al ordinei, tiparelor şi continuei renaşteri. Forţează gândirea... dar merită orice efort." - Dr. Bruce H. Lipton, biolog  şi autor al best-sellerului "Biologia credinţei: Dezlănţuirea puterii conştiinţei".

Sursa : antiiluzii blog
03. EFECTUL UMBREI - Jan 4, 2017 4:27:00 PM
 Un film documentar de exceptie, poate schimba vieti. Vorbeste despre partea noastra intunecata care ne mentine intr-un cerc vicios de auto-umilire si amagire.
Sursa: documentare.rightbe.com

04. PROIECTUL 10:10:10 - Jan 4, 2017 4:24:00 PM
 Un documentar provocator despre legatura dintre minte si corp, si despre cum putem avea o viata mai armonioasa si echilibrata. Documentarul porneste de la  premisa ca avem mai multa putere asupra vietii noastre decat a fost inteles pana acum...Sursa: documentare.rightbe.com
05. LEGEA REZONANTEI - Jan 4, 2017 4:21:00 PM
Numeroşii cercetatori, oameni de stiinţa şi experţi îti vor răspunde la câteva dintre cele mai importante întrebari, printre aceştia Gregg Braden, Dr. Bruce H. Lipton, Dr. Rupert Sheldrake, celebrul Dr. Mosaru Emoto şi mulţi alţii.Sursa: documentare.rightbe.com
06. FILOZOFIA MATRIX - Jan 4, 2017 4:12:00 PM
 Un documentar despre trilogia Matrix. Multi dintre noi poate ca nu am realizat cantitatea foarte mare de concepte filosofice prezente în peliculele Matrix, apaţinînd gânditorilor: Socrate, Platon, Descartes, Kant, Nietzche, Borges sau Schopenhauer...
Sursa: documentare.rightbe.com
07. EU SUNT - I AM - Jan 4, 2017 3:57:00 PM
Un film documentar scris, narat si regizat de Tom Shadyac. Documentarul exploreaza calatoria lui Shadyac in cautarea Adevarului.
Sursa: trezireainteligentei.ro
08. E-MOTIE - Jan 4, 2017 3:21:00 PM
 Un documentar care exploreaza modul in care emotiile afecteaza fiziologia corpului uman. O echipa de experti din intreaga lume vor impartasii din cunoasterea si intelepciunea lor pentru a ne arata metode de a elimina emotiile negative, pentru a arata omenirii calea spre sanatate si iluminare.Sursa: fymaaa
09. Erotismul - Apr 5, 2013 10:06:00 AM
Erotismul, deși am fost obișnuiți să-l considerăm un subiect delicat, adeseori chiar tabu, captează mereu prim planul atenției publicului, trezește întotdeauna interesul auditoriului, datorită emoțiilor unice pe care le produce. Și este firesc să fie așa, căci…
Manifestarea sexualității este o componentă esențială și determinantă a identității noastre, iar trăirea erotică contribuie la dezvoltarea plenară a organismului nostru și, în consecință,  la menținerea stării de sănătate.
În sistemele spirituale orientale, energia sexuală este considerată o energie sfântă deoarece este singura care are capacitatea de a se multiplica. La formarea acestei energii participa mai multe organe și glande, în special organele sexuale,  dar și rinichii și suprarenalele. Fiecare dintre aceste organe și glande își aduce aportul la crearea acestei energii, iar puterea sexuală este cu atat mai mare cu cât aceste organe și glande sunt mai sănătoase. 
De asemenea, tradiţiile orientale menţionează faptul că trăirea intensă a unei,  sau a mai multor, senzaţii în acelaşi timp, în cazul de față cele erotice,  induce liniştirea procesului gândirii.
La fel ca orice contemplare, trăirea erotică favorizează un mod creator, intuitiv de percepţie, ce are drept consecinţă trăirea direct și nemijlocită a experienţei. 
În trăirea amoroasă plenară, bărbatul şi femeia sunt deschişi faţă de senzaţii, cufundându-se în ele, experimentându-le spontaneitatea. Astfel, mentalul este capabil  să cuprindă, fără effort,  toate percepţiile care apar.

Unul dintre scopurile practicii sexuale este de a hrăni creierul cu energie, ridicând-o din zona organelor genitale către centrii superiori ai capului. Acest fapt contribuie la creșterea capacităților noastre psihice și mentale.
În cazul în care această energie specifică nu este direcționată spre centrii superiori, ea cauzeaza mari probleme de sănătate organelor genitale. La bărbati, prin păstrarea energiei în zona genitală, sunt afectate prostata și testiculele, iar la femei pot apărea chisturi ovariene sau uterine. 

10. Alimentația corectă este izvorul vieții - Apr 3, 2013 1:34:00 PM

 Nutriția înseamnă alimentația corectă a omului  în scopul păstrării stării de sănătate. Reglementarea corectă a alimentației nu numai că ne apără şi ne vindecă de anumite boli, dar este, în acelaşi timp, şi un factor important pentru prelungirea vietii.
Consumul de alimente sănătoase în cantităţi adecvate şi preparate după metode corespunzătoare, ne poate ajuta să avem o stare de sănătate optimă.
Alimentația se află într-o strânsă legătura cu corpul nostru, ne afectează metabolismul, procesul de digestie și, în final, starea psihică. Deci, putem spune că felul de mâncare ales ne afectează direct starea de sănătate. 
Acest lucru se datorează unui complex de factori - de la felul în care anumite alimente influențează reacțiile chimice din creierul nostru, până la felul în care acestea sunt digerate și cum interacționează cu sistemul nostru imunitar. Ceea ce mâncam poate avea, de asemenea, efecte psihologice surprinzătoare care pot afecta grav felul în care ne simțim. Putem spune că hrana are un rol fundamental în menținerea unui corp sănătos și armonios.
În interiorul organismului alimentele parcurg mai multe stadii: masticație, digestie, absorbție, circulație, asimilare și eliminare, prin care suferă procese de transformare în substanțe simple pe care le furnizeaza celulelor. De aceea, toate bolile încep la nivel celular și toate schimburile au loc la nivel celular.
Celulele corpului nostru se reînnoiesc de nenumarate ori, cu condiția să le oferim “combustibilul” corespunzator. Așadar, noi suntem atât de sănătoși pe cât sunt și celulele noastre.

Afla mai multe pe siteul nostru special dedicat problematicii nutriției  Dieta BioStil - click aici

11. Tandrețea - Apr 1, 2013 6:45:00 AM
 Oamenii sunt obișnuiți să lege tandrețea de contactul fizic, cu referire la gesturile caracteristice întâlnirii dintre două trupuri. Unii o consideră ca fiind doar sensibilitate, sentimentalism sau erotism nefinalizat…
De fapt, tandrețea este aspectul sublim, non-sexual al iubirii. Tandrețea este o emoție imprevizibilă, tainică și fragilă, legata de ansamblul simțurilor.
Dacă ne uităm cu luare aminte în jurul nostru, vom regăsi tandrețea tăcută în natură, pretutindeni… Tandrețea se împărtăşeşte între copii, bătrâni, adulţi, necuvantatoare, în lumea plantelor. Putem regăsi tandreţea în privire, atitudine, în peisaje.
Manifestăm tandrețe față de noul născut, dar și față de persoanele care sunt la sfârșitul vieții și au nevoie de mai multă atenție. Fără tandrețe, copilul nu se poate dezvolta corect, adolescentul nu se poate emancipa, adultul nu poate forma un cuplu. Fără tandrețe, partenerii nu se iubesc cu adevarat, iar muribunzii lasă în urma lor regrete nespuse.
Deci, dacă tandrețea se dovedește a fi foarte importantă atât la începutul, cât și la sfărșitul vieții, atunic de ce ar fi mai puțin importantă pe parcursul acesteia ?!
Caracterizată prin onestitate și delicatețe, tandretea are trei funcții esențiale: contopirea dimensiunilor fizică, psihică și afectivă; securizarea, mai ales în fața fricii de abandon sau izolare; confirmarea (reciprocă) a sentimentului.
În concluzie, tandrețea este cea mai puternică componentă a naturii umane trezite și statornicite în iubire.

12. Respir, deci traiesc ! - Mar 28, 2013 8:27:00 AM

Calitatea vieţii ca şi controlul asupra corpului sunt strâns legate de respiraţie. Se poate spune, fără a greşi prea mult, că : "respir, deci trăiesc !". A respira este una dintre condiţiile necesare vieţii, deci respirația este un  fenomen vital. Toate ființele au nevoie de oxigenul fără de care viața ar fi imposibilă.

Respirația are o însemnătate covârșitoare pentru durata vieții. Cu cât un om respiră mai repede și mai puțin adânc, cu atât are o viață mai scurtă. Cu cât inspirațiile și expirațiile sunt mai lente și mai adânci, mai calme, cu atât traiește omul mai mult.

Ritmurile  vieții influențează direct ritmul respirator, determinând  modificări ce oscilează, în acord cu viața, starea psihică, profilul activității, mediu , capacitatea de adaptare.  Amplitudinea mișcărilor respiratorii, cât și frecvența se adaptează la nevoile de oxigen ale organismului.

Majoritatea oamenilor respiră de 12 până la 16 ori pe minut, ritm considerat "normal", dar adevărul este că oamenii respiră prea repede şi adesea incomplet. De exemplu, majoritatea femeilor respiră scurt şi repede, doar cu capătul superior al plămânilor dilatând pieptul - respiraţie cunoscută sub numele de respiraţie superficială. Bărbații, în majoritatea lor, respiră ceva mai lent şi mai profund, însă doar prin dilatarea abdomenului - respiraţie cunoscută sub numele de respiraţie abdominală. Ambele tipuri de respiraţii nu folosesc la maxim capacităţile oferite de plămâni şi au drept consecinţă o alterare a calităţii vieţii printr-o uzură mai mare a organelor interne.

Pentru a respira corect este necesar să respirăm profund şi lent. O respiraţie profundă este acea respiraţie care se face atât prin dilatarea pieptului cât şi prin dilatarea coastelor şi a abdomenului. Cu cât respiraţia este mai profundă cu atât ea este mai lentă.

Dacă ţinem cont că aerul este principala sursa de energie vitală pe care organismul o acumulează, o cantitate mai mare de aer inhalată va însemna în mod automat o cantitate mai mare de oxigen care va iriga ţesuturile şi organele, inclusiv creierul, dar şi o cantitate mai mare de energie ce va fi absorbită de către organism.

Mărirea fluxului de aer în plămâni se realizează prin două căi: pe de o parte, prin mărirea capacităţii pulmonare şi, pe de altă parte, prin micşorarea volumului de aer rezidual, ce rămâne permanent în plămâni.

Exerciţiile de respiraţie urmăresc creşterea capacităţii pulmonare, contribuie la creşterea capacităţii de efort şi au un rol extrem de important în acumularea şi controlul energiei interne.


13. ABC-ul sănătății - Mar 26, 2013 9:29:00 AM

Cei care doresc sincer să  mențină sau să redobândească starea de  sănătate, trebuie să renunțe imediat la toate obiceiurile nesănătoase, adică să respecte urmatoarele :
- nu trebuie să mai fumeze;
- nu trebuie să mai consume alcool, de niciun fel;
- nu trebuie să consume intoxicante – vezi Lista Substanțelor, Alimentelor și Băuturilor dăunătoare;
- să  respecte orele de măsă, ordinea și etica lor, cât și calitatea alimentelor;
- să  evite spațiile, mediile toxice, poluate ( noxe, radiații, infecții, stress etc);
- să lucreze și să  locuiască în aer neviciat;
- să  reînvețe respirația;
- să aibă o igienă personală și a habitatului corespunzatoare;
- să aiba mâinile, organele sexuale și anusul în permanență curate;
- să evite sedentarismul și statul orelor în pat în afara orelor de somn – mișcarea este viață !;
- să  doarmă natural, nu cu tranchilizante;
- să adopte o gândire pozitivă și o fire activă;
- să evite conflictul, atât cel interior, cât și cel exterior. Furia, neiertarea și amărăciunea “construiesc” un mediu stresant și acid în corp – mediul în care se dezvoltă cele mai grave maladii;
- să respecte Ritmul circadian al Vieții.

14. Factorii și simptomele intoxicării - Mar 25, 2013 2:42:00 PM
 Medicina naturistă afirmă că principala cauză a bolilor este prezența substanțelor indezirabile în corp. Polurarea organismului nostru cu substanțe dăunătoare sănătății noastre este efectul acumularii de toxine, dar și a pătrunderii substanțelor toxice(otrăvitoare) provenite dim mediul în care trăim.

Stresul de zi cu zi, alimentele pline de E-uri și de alte substanțe otrăvitoare, poluările de tot felul prezente în mediul înconjurător și stilul de viață dezordonat duc la dereglari ale metabolismului și la acumulări de toxine în organism. Deși corpul nostru are mecanismele necesare pentru epurare, acestea își pierd eficacitetea în timp din cauza asaltului toxic la care este supus. De aceea este indicat să urmam o cură de detoxifiere în mod regulat.
„Zilnic, suntem asaltaţi de patru tipuri de toxine: cu origine fizică (radiaţiile, câmpurile electromagnetice), cu origine chimică (medicamentele, cosmeticele), cu origine biologică (alimentele falsificate) şi cu origine psihologică (stresul)", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
În mod natural, organismul ar trebui să elimine aceste toxine prin intermediul colonului (intestinul gros), rinichilor, plămânilor şi al pielii. Însă, din cauza volumului toxinelor, aceste organe nu mai reuşesc să-şi ducă la îndeplinire sarcinile.. Prin urmare, detoxifierea organismului trebuie stimulată. De altfel, există o serie de semne care arată incapacitatea organismului de a elimina singur reziduurile.
Un organism intoxicat prezintă astfel de simptome:
- gust amar în gură dimineața și o halenă (respirație) urât mirositoare;
- limba încărcată dimineața și/sau depuneri albicioase pe limbă;
- transpirație cu miros neplăcut;
- constipație, balonare; 
- obezitate sau supaponderabilitate;
- mirosul puternic a materiilor fecale;
- tensiune crescută;
- pofta puternică de dulciuri sau alimente prăjite.

Persoanele care au aceste simptome se manifestă astfel:
- au o stare de somnolență permanentă, se trezesc greu dimineața și simt mereu nevoia de a dormi, indiferent ca se odihnesc mult;
- sunt apatice, astenice, fără vitalitate, chiar dacă se hrănesc suficient;
- prezintă dureri de cap, ameteli și se simt obosite, oricât de puțin ar munci;
- sunt nervoase și au o stare permanentă de iritabilitate și stres, sunt confuze și își pierd capacitatea de concentrare și memorare;
- au o imunitate scazută și se îmbolnăvesc des;

15. Fundamentele vindecării - Mar 25, 2013 2:18:00 PM

Orice terapie, pentru a avea șanse reale de reușită, trebuie să întrunească, în prealabil, două condiții :  renunțarea la obiceiurile toxice și  cura de detoxifiere ! 
 Constantine Hering - părintele homeopatiei americane (1800-1880) a definit acum multă vreme una dintre legile vindecării, care stă și astăzi la baza terapiei homeopate – ea fiind valabilă dealtfel în cazul tuturor terapiilor naturale. Cunoscută sub numele de Legea vindecării a lui Hering ea se bazează pe ideea că de-a lungul vieții acumulăm în orgnism diferite toxine care dacă nu sunt corect eliminate vor tinde să creeze probleme de sănătate. Legea vindecării pe care Hering a enunțat-o sună astfel: 
1.Vindecarea începe de sus în jos – adică din minte și psihic către trup
2.Vindecarea apare din interior către în afară – corpul trebuie ajutat să elimine acumulările toxice și nu trebuie obstrucționată această acțiune purificatoare, chiar dacă apar fenomene neplăcute asociate cu detoxifierea. După ce procesul de detoxifiere s-a încheiat corpul începe să se autoregleze în mod natural. Ajutat astfel, organismul se vindecă prin eliminarea cauzei tulburărilor și nu prin suprimarea simptomelor. Tratarea exclusivă a simptomelor unei tulburări nu face decât să suprime și mai mult eliminarea naturală a toxinelor, paraziților, germenilor de tot felul situați mai ales în tractul digestiv și atunci apar complicații și accentuări ale diferitelor probleme de sănătate.
3.Vindecarea apare în ordinea inversă în care au apărut diferitele simptome sau boli – prin urmare procesele de reechilibrare și vindecare prin mijloace naturale vor tinde să reactiveze uneori tulburări mai vechi ce nu erau vindecate ci doar obstrucționate să se manifeste. Astfel procesele de reechilibrare și regenerare pot fi precedate uneori de un oarecare ¨tumult¨ organic ce denotă eliminarea din profunzime a diferitelor elemente nocive (tensiuni, substanțe toxice, dezechilibre diverse).

16. FAQs - Mar 24, 2013 4:40:00 PM
• Este BioStil un alt sistem de inspirație yoghină ?
- Nicidecum. BioStil este  un sistem ce nu se limitează la o anumită religie, filozofie, terapie ori sistem de viață.  În teoria și practica BioStil veți regăsi cele mai importante cunoștiințe spirituale ale umanității, structurate și descrise într-o metodologie simplă și ușor de însușit.
• Cui se adresează BioStil ?
- Oricui. Sistemul nostru se adresează tuturor celor care au o minte și o inimă deschise. BioStil  este o invitație adresată fiecăruia de a se regăsi în idealurile de pace și înțelepciune - acestea aparțin rasei umane ca un întreg. Nu trebuie să fii o persoană specială sau să duci o viață deosebită pentru a experimenta beneficiile BioStil. 
• Cum funcționează BioStil ?
- Firesc. Acționează holistic, eliminand haosul și cauzele bolilor. Sistemul BioStil creează echilibru, ne ajută să descoperim și să înțelegem cauzele bolilor, sprijină procesele de vindecare, calmează durerile și elimină stresul.

• Care sunt efectele practicii sistemului Biostil ?

- Practica BioStil reface echilibrul fizic și emoțional, îndepărtează gândurile și sentimentele negative, contribuie la eliminarea sentimentelor de frică și de supărare. În același timp crește creativitatea, ajută și armonizează dezvoltarea personalității și contribuie la îmbunătățirea relațiilor interumane.
• Am nevoie de experiență în alte tipuri de practici (yoga, qigong etc.) pentru a practica BioStil?
- Nu. Experiența anterioară nu este necesară ori obligatorie. Veți învăța tot ceea ce aveți nevoie să știți printr-un curs și o experiență de primă mână. Tot ceea ce "vă trebuie" este dorința sinceră de a evolua spre bine.
• Există restricții de vârstă pentru practicarea BioStil?
- Nu. Practica BioStil este deschisă pentru oricine este interesat în dezvoltarea personală și de regăsirea păcii interioare. Aceasta dorință este independentă de vârstă.
• BioStil este și pentru copii?
- BioStil este cea mai potrivită practică pentru cei care au deja o înțelegere a fenomenului vieții. Copiii nu au experiență de viață în acest sens și nici nu au cu adevărat nevoie de așa ceva la vârsta lor. Copiii  au nevoie de un loc de joacă într-un mediu sănătos și de cât mai mulți copii în jurul lor.
- Cu toate acestea, ei pot experimenta în mod indirect beneficiile BioStil, prin părinții lor. Cum se știe, copiii au tendința naturală de a vedea în părinții lor  modelele de urmat. În cazul în care părinții își vor însuși modul de viață BioStil, atunci ei vor fi în măsură să creeze o atmosferă armonioasă în viața de zi cu zi, iar acest lucru se va reflecta direct și asupra bunăstării copilului.17. Pe calea firească - Mar 18, 2013 9:23:00 AM
 Oamenii joacă un rol important în menținerea armoniei în Univers, la fel  cum gândurile, acțiunile și modul nostru de a trăi au un impact direct asupra mediului înconjurător. De aceea, devine imperativ crearea unei  atmosfere care să sprijine și să încurajeze pozitivitatea  în noi înșine. Acest lucru va crea în mod natural o atmosferă armonioasă în jurul nostru.“Nu aparțin nici unei tagme, nu predic nicio religie, nu caut niciun zeu !

Caut Sinele meu, căci Ego-ul știu că nu este al meu…

Ascult Inima, militez pentru pace, prin urmare - Sunt !”

        M I R K O
18. Trezirea din mirajul realității - Mar 18, 2013 9:23:00 AM
 Conștientizarea este produsul creierului. Aceasta creează experiența, care este un proces psihic. Deci, conștiența este capacitatea de a experimenta, și este caracteristică tuturor formelor de viață. Însă, neavând capacitatea de a recunoaște identitatea reală a sentimentul interior al ființării căutăm, în consecință, ceva pe care să-l putem identifica cu “noi”. Așa ajungem să ne asumăm o identitatea atribuită de alții și ne inventăm un “ego”. Deci, “ego-ul” este o iluzie, o aparență generată de creier.

Fiind supus transferuriilor continue, subiective și obiective, “ego-ul” nostru este mereu schimbător. Astfel, ajungem să ne înveșmântăm în proiecții mentale ale “ego-lui nostru”, crezând că acesta reprezintă Sinele nostru. În fapt, căutăm instinctiv o stare de spirit bună, o conștiență satisfăcută, acesta fiind scopul minții noastre, ce reverberează nevoia de pace a Sinelui din noi. Căci Sinele se află în adancul inimii oricărei fiinţe, iar conștientizarea existenței lui marchează apariția conștiiței de Sine – sunt !

Dar, viața modernă este axată pe acordarea unei atenții  prioritare unor chestiuni lumești, care se schimbă continuu. Suntem atât de implicați în competiția cu ceilalți încât ne-am pierdut adevărata noastră natură. Viețile noastre se învârt în jurul a tot ceea ce înseamnă bogăție materială. Am ajuns să considerăm că a fi o persoană “de succes” este adevărata semnificație și aspirație a vieții.
Această preocupare - nevoia de a fi “cineva” - este o reacție la teama atavică de a fi nefericiți. Spre exemplu, când gândim că ne lipsește ceva pentru a fi fericiți ne creeăm automat un sentiment de nemulțumire. De aceea, căutăm continuu, în mod reflex, o identitate care să ne confere confort. Așa începe să ne joace feste mintea noastră, iar combinația cu simțurile noastre introduce informația iluzorie.
Dacă ne vom imagina mereu în conformitate cu ideile din jur despre “success”, atunci confortul sentimentului nostru de identitate va depinde întotdeauna de ceea ce se perece în jur. Vom fi mereu preocupați de a ne conforma ”trendului”. Deci, vom aloca timp și energie încercând să ne protejăm de amenințările la adresa  imaginii noastre despre noi. Astfel, mentalul nostru va fi mereu stresat și suprasolicitat,  își va pierde eficacitatea și vom cădea pradă despresiei.
Toate aceste lucruri sunt profund nocive și nu se regăsesc în natură. Natura nu cunoaște negativitatea. Modul nostru de viață creează conflictele între mental și trup. De aici, rezultă confuzie, dezechilibre emotionale și fizice, relații dizarmonioase și o atitudine generală negativă față de viață. Din păcate, acesta este modul în care cei mai mulți oameni trăiesc zi de zi. 
Însă, prin cunoaşterea directă experimentală, nemijlocită, a Sinelui, omul dobandeşte sentimentul nemuririi şi este eliberat de toate legăturile cu nivelul tranzitoriu, cu lumea fenomenală, în care astăzi este prizonier. Astfel, este eliberat de orice iluzie şi ecranare, și obţine pacea veşnică, redevenind una cu Sinele.19. Conceptul PHI - Mar 18, 2013 9:22:00 AM
 Universul, ca și orice lucru creat, are o menire. Dacă vom contempla Creația, vom vedea că tot ceea ce este creat se manifestă, fie în sine, fie printr-o manifestare fizică în lumea exterioară. Această manifestare este îndreptată într-o anumită direcție, pe care o putem numi călătorie, transformare sau evoluție. Toate manifestările se supun Legii Interdependenței, cea care înlănțuie forțele naturii împreună.
Manifestarea naturală se produce numai conform menirii. Soarele răsare pentru a da viață și pentru a stimula activitatea naturii, iar Luna pentru a crea armonie în natură și pentru a liniștii tumultul lumii. Plantele se mișcă mereu după soare, iar rădăcinile lor se întind în direcția apei. 
Toate acestea pot fi comparate cu ființa umană, în care trupul crește și se modifică continuu, iar intelectul evoluează. În mod firesc, mâinile și picioarele nu cresc independent de corpul nostru, ci cresc la unison. Creația se mișcă în sincronicitate, iar interdependența cu forțele naturii determină această manifestare. Însuflețirea, Mentalul și Trupul sunt toate interconectate cu natura Universului.

Omul, fiind și el o parte a Universului, trebuie să trăiască conform naturii și legilor Universului pentru a-și putea împlinii menirea. Ignorarea acestor realități substanțiale, ori negarea caracteristicilor naturii umane sunt căi greșite, ce generează și cultivă diferite forme de suferință. Așadar, omul își poate afla Sinele pacificat  numai conformându-se, în același timp, firescului din el și din afara lui.

20. Meridianele energetice - Dec 29, 2012 10:36:00 AM
 Energiile vitale constituente ale ansamblului QiPrana circulă, ca și orice energie, cu ajutorul liniilor de câmp ale câmpului morfogenetic grosier. Acestea formează “tuburi de curent”, mai mult sau mai puțin dense. Fizic, în țesuturi apar spontan lanțuri de cristale lichide din apă structurată, de-a lungul cărora “curge” energia vitală QiPrana, însoțită de bioluminescență – efectul laser biologic – lumina fiind un efect secundar simptomatic al transferului de energie. Conform legilor naurale ale fizicii, popagarea energiei organizează câmpul în trasee mai mult sau mai puțin dense:

- Legea polarizarii determină două curente opuse, mai ila stânga și mai la dreapta trupului – unul yin si unul yang. Ida = lunar si Pingala = solar, care, la rândul lor, determină un circuit de două “fluvii energetice”: Vasul Guvernor și Vasul Concepție.

Vasul Guvernor urcă pe șira spinării până în creștet, iar Vasul de Concepție coboară pe abdomen până în vintre; ele sunt considerate ca fiind meridiane “ciudate” în accepțiunea medicinii tradiționale chineze.

- Cele două curentese desfășoară în mănunchiuri de linii de câmp din ce în ce mai fine, care pătrund întreaga ființă a omului, astfel că se formează “răuri”, “păraie” și “fire” de energie, denumite “meridiane“.
Exista 2 perechi a câte 12 meridiane principale sau ordinare, care sunt desfășurate pe trasee superficiale (tendino-musculare, la suprafața pielii) și pe trasee profunde (în țesuturi și organe, situate sub traiectoriile superficiale).
- Cele 2 vase (Guvernor și Concepție) și cele 24 = 2 x 12 meridiane principale simetrice sunt însoțite de o sumedenie de alte meridiane secundare și de legatură – tradiția tibetană pomenește de circa 70.000 de meridiane, de la cele principale la cele mai fine trasee energetice. Traseele de legatură au segmente cu parcursuri și derivații profunde, denumite Luo sau Lo în chineză, adică  torente subterane, canale de drenaj. Tradiția chineză le considera componente ale sistemului de meridiane extraordinare.

- Există încă 6 meridiane principale “ciudate” sau “extraordinare” la suprafață, cu trasee neașteptate, la care se adaugă Vasul Guvernor și Vasul Concepție. Ele realizează în principal conexiunile și drenajele de echilibrare și corelare între meridianele principale.

În total avem 6 + 2 = 8 meridiane principale extraordinare si 2 x 12 = 24 meridiane principale ordinare.

Meridianele energetice au de asemenea atributele yang și yin, iar QiPrana circulă prin ele cu un anume grad și putere de organizare, astfel că putem considera rețeaua QiPrana drept un flux de energie inteligentă, după care se ghidează până și creșterea țesuturilor funcționale. De aceea, în învaţătura taoista chineză, QiPrana este denumit “conducătorul sângelui”.

QiPrana parcurge meridianele energetice dinspre interiorul organismului înspre exterior, trecând prin bazinul meridianelor secundare de legatură, iar apoi circulă aproape de suprafața corpului. Astfel, perpetuul flux de energie întreține și descrie starea interioară a organismului, asupra căreia putem interveni în punctele de presopunctură sau de acupunctură, situate de-a lungul meridianelor, și astfel să inducem modificări în funcționarea internă a acestuia, pentru ameliorarea sănătății.
Meridianele Yang: prezintă un traseu descendent, de la cap înspre picioare. Ele sunt asociate pielii, mușchilor dar și organelor goale (stomacul, vezica biliară, intestinul subțire, intestinul gros și vezica urinară), denumite generic organe “Fu“, dar și la sistemul de termoreglare, denumit Trei focare sau Triplu încălzitor. Aceste organe aprovizionează corpul și elimina reziduurile. Organele Yang sunt implicate prin meridianele lor mai ales în fazele incipiente sau acute ale bolilor. Meridianele Yang pornesc de la degete sau din puncte de emergență pe trup, de sus în jos.

Meridianele Yin: prezinta un traseu ascendent, de jos in sus. Ele corespund organelor pline, anume plamanii, inima, splina, rinichii si ficatul, denumite generic organe “Zang“, respectiv functional sistemului circulator. Rolul organelor Yin este de a distribui, stoca si transforma sangele si Qi-ul in intregul corp. Organele Yin si meridianele lor sunt afectate mai cu seama in cazul afectiunilor si bolilor de lunga durata. Meridianele yin pornesc de jos, in sursa telurica asociata lor, de la degetele picioarelor sau din puncte de emergenta pe corp, urca si se termina pe trup, pe cap sau la degetele mainilor intinse in sus.
Meridiane profunde: prezintă segmente colaterale de legatură cu meridianele înlănțuite și cu cele invecinate, cu trasee aflate profund în corp, denumite “Lo” sau “Luo”, cu puncte de branșare aferente. Atât pe suprafața corpului, cât mai ales pe trasee în profunzime sunt amplasate meridianele extraordinare sau curioase, denumite “Mai” = curent. Rolul lor este tocmai să medieze și regularizeze înlănțuirea în circuit a meridianelor principale - asemănător cu sistemele hidraulice, ca și ajutaje de compensare a presiunii, vase de “preaplin” sau supape de evacuare de urgentă.
De reținut: Atât meridianele, cât și organele de tip Yang și Yin sunt pereche și se completează unele pe celelalte. Ele constituie liniile de câmp și mediile de propagare ale câmpurilor purtătoare de energie QiPrana. În plus, acestea verifică urmatoarele corelări:
- structura lor reflectă legea celor cinci elemente,
- funcționarea lor corespunde parcursurilor ciclului descendent și ascendent,
- patologia lor se supune parcursului cauzal și a celui regresional.


21. Organele energetice - Nov 17, 2012 2:15:00 PM
 Medicina chineză atribuie fiecarui organ o anumită funcție energetică QiPrana în relația lui cu sângele, cu fluidele, cu țesuturile, cu organele de simț, cu emoțiile și sentimentele, cu energiile climatice.  Sistemul organelor energetice este alcatuit din:

• organe Zang (pline, parenchimatoase, Yin) - Cordul, Plămânul, Splina, Ficatul, Rinichii, Pericardul;

•  viscere Fu (cavitare, de transport, Yang) - Stomac, Intestin Subțire, Intestin Gros, Vezica Urinară, Vezica Biliară.
În conformitate cu Legea celor 5 elemente, fiecărui element îi corespunde și câte un organ Yin și un organ Yang. 
Astfel:


- Lemnului îi corespund Ficatul și Vezica Biliară,
- Focului îi corespund Cordul și Intestinul Subțire,
- Pămantului îi corespund Splina și Stomacul,
- Metalului îi corespund Plămânul și Intestinul Gros,
- Apei îi corespund Rinichii și Vezica Urinară.
Rinichii - „rădăcina vieții" - stochează esența, acea „substanță" prețioasă, moștenită de la părinț,i ce nu poate fi crescută cantitativ de-a lungul vieții, ci doar suplinită parțial cu energia extrasă din lumina, aer sau hrană. Rinichii - glandele suprarenale, fiind depozitarii esenței, guvernează diferitele etape ale vieții (nașterea, creșterea, dezvoltarea și reproducerea) și produc măduva - matricea comună a oaselor. Conform teoriei medicinei chineze, Rinichii găzduiesc Zhi (voința), cea care ne asigură o minte puternică, focalizată pe scopuri precise. Dacă Rinichii sunt slabi, voința scade, mintea poate fi usor descurajată și distrasă, ajungându-se la depresie.
Cordul - „împăratul" organismului - asigură aportul de sânge la nivelul tuturor organelor, activitatea lui armonioasa asigurând o constituție viguroasă. O dizarmonie a Cordului, determinată de factori externi sau interni, poate duce la oboseală, scăderea memoriei, insomnii, palpitații etc.
Plămânul - „primul-ministru al inimii" - guvernează respirația și Chi/Prana. Plămânul controlează împrăștierea energiei de apărare a corpului în spațiile dintre piele și mușchi și influențează eliminarea deseurilor. Orice emoție internă sau energie patogenă externă influențează funcția Plămânului producând modificări în întregul organism.
Ficatul - stochează sângele, asigură circulația liberă dus-întors a Chi/Prana. Dacă Ficatul funcționează corect pielea și mușchii vor fi irigați contribuind la apărarea organismului de atacul energiilor exogene, omul se va simți fericit, iar capacitatea de planificare va asigura găsirea unui sens în viață. Dacă apare o tulburare a funcționarii Ficatului, corpul nu va fi suficient adaptat la efort, omul se va simți frustrat sau deprimat, poate avea senzația de nod în gât. Un exces de furie sau nerăbdarea pot duce la slăbirea funcției Ficatului, cu consecințe asupra celorlalte organe.
Vezica Biliară - “ministrul de război” - deoarece influenteaza curajul si spiritul de initiativa. O energie slaba a acestui organ (datorată de cele mai multe ori caracterului individului și relațiilor dezvoltate cu cei din jur încă din copilarie) poate duce la timiditate, lipsă de curaj și inițiativă, tendința la suspin sau nervozitate.
Splina - „ministrul hambarelor" - guvernează transportul și transformarea elementelor nutritive (în stransa legatură cu Stomacul) și ascensiunea Qi-ului, O funcționare normală a Splinei asigură o nutriție corectă a organelor și țesuturilor din corp. Dacă energia Splinei este slabă gândirea va fi greoaie, fără concentrare și capacitate de memorare.
Stomacul - controlează fragmentarea alimentelor și transportul acestora spre Intestinul Subtire unde se separă purul de impur. Deșeurile solide sunt eliminate de Intestinul Gros, iar cele lichide de Vezica Urinara.


22. Chakrele - Nov 9, 2012 1:09:00 PM
 Cuvântul chakra înseamnă „roată" în sanscrită. Cu toate că termenul aparține tradiției hinduse, întâlnim noțiuni asemănătoare și în alte culturi. În tradiția ebraică și studiul kabalei apare arborele sefirotic, în anumite părţi ale Americii de Sud, chakrele sunt cunoscute drept "ojos de luz" sau "ochii Luminii", incașii le numesc "pu-kios" sau "fântânile de Lumină", în timp ce medicina tradițională chineză și japoneză studiază centrele energetice și meridianele prin care circulă fluxul energetic.

Chakrele sunt centrii energetici rotitori, părţi foarte importante ale corpului Bio-energetic, ce asigura "alimentarea cu lumina" (energie vitală QiPrana) a ființei noastre. Chakrele sunt situate pe linia mediană a corpului. Aşa cum corpul are organe vitale şi organe minore, la fel şi corpul energetic are chakre majore, minore şi minichakre.
Chakrele majore sunt centri de energie rotitori cu un diametru de 7...10 centimetri. Aceste chakre controlează şi trimit energia la organele vitale ale corpului fizic. Ele sunt ca nişte centrale electrice care trimit energia la consumatori. Când aceste centrale nu funcţionează corect, atunci nici organele vitale nu vor funcţiona corect şi se vor îmbolnăvi. Există nouă chakre majore şi ele guvernează proprietăţile noastre psihologice. Fiecare chakra majoră corespunde unui ton din solfegiu. Chakrele situate pe partea inferioară a corpului nostru corespund părții noastre instinctuale, cele superioare - părții noastră mentale. 
Chakrele minore au un diametru de 2 - 5 centimetri iar minichakrele de aproximativ 2 centimetri. Acestea controlează şi furnizează energie părţilor mai puţin importante din corp.
Chakrele pot avea diferite niveluri de activitate. Atunci când acestea sunt "deschise", ele sunt considerate operative, lucrând într-o manieră normală.
Funcţiile chakrelor sunt următoarele:
- absorb, metabolizează şi trimit QiPrana la diversele părţi ale corpului;
- energizează, controlează şi sunt responsabile de funcţionarea întregului corp;
- unele chakre sunt şi centre ale unor facultăţi psihice. Activarea acestor chakre conduce la dezvoltarea unor facultăţi psihice.
Chakrele şi proprietăţile lor 
În mod ideal, toate chakrele ar contribui benefic la fiinţa noastră. Cu toate acestea, nu se întâmplă întotdeauna  așa. Unele chakre nu sunt suficient de deschise (fiind sub-active), şi pentru a compensa, celelalte chakre sunt supra-active. 
Traumele şi pierderile din viaţa noastră lasă în urmă reziduuri ce pot impiedica functionarea optima a chakrelor. Procesul prin care apare un blocaj al chakrei, este analog unui motor ale cărui pistoane sunt blocate. Chakrele se înfundă şi încep să se învârtească alene, astfel încât nu mai avem energie şi devenim uşor iritabili sau deprimaţi, în cele din urmă, ele se închid, iar sistemul nostru imunitar cedează.
Atunci când rezervele noastre de energie devin toxice, chakrele transportă aceste toxine înspre sistemul nervos central şi ne îmbolnăvim. Câmpul Bio-energetic, asemenea unei baterii, poate opera la capacitate maximă, doar până când devine incapabil să se regenereze. Cu toţii cunoaştem oameni care au îmbătrânit brusc, după o traumă suferită în viaţă. 
Statutul  ideal este atins atunci când chakrele  sunt echilibrate. Pentru acesta este necesar ca instinctele noastre să lucreze armonios împreună cu sentimentele noastre şi  gândirea. Cu cat chakrele sunt mai "curate" si mai deschise, cu atat corpul fizic va fi mai energizat si va  functiona mai eficient.  De cât de bine păstrăm şi ne regenerăm rezervele de Lumină, depind durata şi calitatea vieţii noastre.


23. Dantian-ele - Nov 9, 2012 12:47:00 PM
 Potrivit vechii anatomii şi fiziologii energetice Daoiste, oamenii au trei centre importante de energie, care stochează şi emit energie la fel cum bateriile stochează şi emit energie. Aceste trei centre sunt numite Cele Trei Dantiane, fiind strategic poziţionate de-a lungul Polul Taiji, cu scopul de a facilita transferul maxim de energie.   Deşi sistemele chakra sunt mai importante în tradiţiile yoga şi budiste, ambele discipline spirituale se referă și la cele trei zone Dantian în practica lor energetică. În conformitate cu tradiţiile antice yoga şi budiste, aceste trei zone conţin trei noduri psihice sau "Granthi", unde energia şi constiința spirituală a individului interacţionează și se manifestă în moduri specifice.
Qi Gong-ul medical vede Cele Trei Dantiane ca centre vitale pentru cultivarea energiei. Acestea sunt domenii importante pentru diagnostic şi auto-vindecare, precum şi pentru proiecția terapeutică de QiPrana la pacienţi. Cele trei Dantiane au relaţii specifice cu Cele Trei Comori : ale Jing-ului, QiPrana şi Shen-ului.
Funcțiile energetice ale celor Trei Dantiane

Funcţiile de bază ale Celor Trei Dantiane sunt de a aduna, stoca şi transforma energia și forța vitală. Rezervoarele de energie ale Celor Trei Dantiane sunt conectate în plan extern prin Vasele de Guvernare şi de Conceptie si în plan intern prin Vasele de Penetrare și Polul Taiji.

Centrul fiecărui Dantian este penetrat şi ataşat de Polul Taiji, care se întinde de la punctul Baihui, situat în creștetul capului, până la punctul Huiyin, de la perineu. Localizarea anatomică a fiecărui Dantian corespunde unui centru fiziologic de căldură, lumină și vibraţii magnetice şi electrice. Intensitatea şi încărcătura aceastei vibraţii depinde de intenţia mentală, postura şi respiraţia personală.

QiPrana se mută în Dantian-ele corpului prin intermediul Polul Taiji al organismului. Energia este apoi absorbită în organele importante ale corpului și tesuturile inconjuratoare, precum curge prin Dantiane şi în canalele interne şi externe ale corpului şi în cele colaterale. Energia este, de asemenea, absorbită din mediul extern prin canale, tesuturi și organe, curgând în Cele Trei DantianE şi, în cele din urmă, în Polul Taiji.

Fiecare Dantian acţionează ca un rezervor, colectând energie şi redistribuind-o în toate organele interne. Acestă energie radiază prin suprafaţa corpului în câmpul Wei Qi. Aceeaşi energie este, de asemenea, proiectată în tot corpul fizic, curgând prin canalele energetice, sistemului nervos şi glandele endocrine, şi apoi saturând sângele pentru a hrăni tot corpul.

O analogie populară consideră Dantian-ele ca baterii, Polul Taiji al corpului ca o bară magnetică conectând bateriile împreună,  meridianele ca fire, şi câmpurile Wei Qi precum câmpurile electromagnetice  manifestându-se din energia conţinută în cadrul structurii.

Conştientizarea mentală şi emoţională a unei zone specifice de țesut poate fi sporită prin creşterea fluxului de energie către acel loc. Când energia umple țesuturile, o reacţie celulară face ca ţesuturile fie să rețină sau să elimine emoţiile, în funcţie de exccesul sau deficitul de QiPrana.

În cazul în care, prin intenţia de concentrare, QiPrana este crescut în Dantianul de Jos, rezultatul este un sentiment sporit de putere şi stabilitate.

 În cazul în care, prin intenţia de concentrare, QiPrana este crescut în Dantianul Mijlociu, rezultatul este un sentiment sporit de conştientizare emoţională.

În cazul în care, prin intenţia de concentrare, QiPrana este crescut în Dantianul de Sus, are o conştientizare sporită spirituală şi un sentimentul de conexiune la divinitate.

Starea de sănătate a individului şi puterea câmpurilor sale energetice depind de cantitatea de energie prezente în Cele Trei Dantiane.24. Detoxifierea - Oct 17, 2012 3:12:00 PM
 Detoxifierea este o modalitate de drenaj ce ne ajută să curățăm organismul. Acțiunea constă în stimularea activității de filtrare a sângelui și de eliminare a toxinelor. Drenanții ce pot fi folosiți sunt variați: plante medicinale, sucuri sau alimente cu calități dezintoxicante, spălături intestinale, masaje, exerciții fizice etc. 
Colonul trebuie curăţat primul

Pentru a realiza corect detoxifierea, se recomandă ca procesul de eliminare a toxinelor să înceapă prin curăţarea colonului. Pentru început puteți urma regimul alimentației bogate în fibre alimentare - cereale, fructe şi legume ce stimulează tranzitul intestinal. De asemenea, se recomandă tratamentul cu clisma și terapia cu apă distilată.

Detoxifierea ficatului

Detoxifierea ficatului completează procesul de eliminare a toxinelor din corp. „Toxinele din colon trec prin peretele intestinal şi ajung în sânge. Iar ficatul trebuie să cureţe acest sânge. Însă un exces de toxine în sânge nu face decât să sporească oboseala ficatului şi, astfel, acesta nu mai reuşeşte să facă faţă solicitărilor. Prin urmare, sângele nepurificat ajunge în circulaţia generală", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. De aceea, cel mai bine este ca detoxifierea ficatului să-i urmeze celei de la nivelul colonului.
Cel mai bun aliat al ficatului în procesul de detoxifiere îl reprezintă fibrele alimentare care se găsesc din belşug în fasole albă uscată, prune uscate, pâine integrală şi de secară, alune de pădure, grâu şi germeni de grâu, migdale, nuci, mazăre şi în stafide. În timpul curăţării sunt interzise carnea şi laptele.

Purificarea rinichilor

Rinchii reprezintă a treia cale importantă de detoxifiere, deoarece, în 24 de ore, aceştia au capacitatea de a filtra circa 150 de litri de sânge. Pentru curăţarea rinichilor se recomandă minimum doi litri de apă pe zi şi diuretice naturale, precum fructe, legume şi diferite plante (mătase de porumb, urzică, iarba neagră etc.).
NOTĂ : De obicei detoxifierea organismului se face primăvara și toamna, prin post sau printr-o cură detoxifiantă.

IMPORTANT : Curăţarea organismului prin cure de detoxifiere se face doar cu recomandare medicală în cazul: femeilor gravide, persoanelor cu maladii cronice (afecțiuni cardiace, diabet zaharat, insuficiență renală, ulcer gastric, diabet, insuficiență hepatică gravă, astm etc.) şi al celor cu boli oncologice şi infecţioase (de exemplu, hepatita, tuberculoză) Cel mai bine este să consultați medicul de familie înainte de a începe o astfel de cură, pentru că s-ar putea să vă fie contraindicată.25. Instinctele - Oct 7, 2012 10:08:00 AM
 Instinctul poate fi definit ca fiind predispoziția inerentă a unui organism viu spre un anumit tip de comportament. 
Astfel, instinctele reprezintă un complex de reflexe înnăscute, necondiționate, care contribuie în mod prioritar la dezvoltarea organismului, răspunzând necesităților sale vitale: respirația, alimentația și reproducerea(sexualitatea). 
În copilărie, când nu avem “experiență de viață“, alegerile pe care le facem sunt decise pe baza instinctelor noastre. Spre exemplu, unele activități elementare automate sau reflexe precum: suptul, respirația, mersul.
În sens psihanalitic este sinonim termenului de pulsiune, care se referă la tendințele inconștientului.
Toate aceste instincte fac parte, “se subordonează”, unui instinct mult mai mare, mai puternic, și anume instinctul de autoconservare, specific fiecarei specii și fiecărui individ.
Termenul se mai utilizează și pentru a desemna tendințe ereditare generale, precum nevoia de socializare.