Despre mine

Dediu Nicolae

Acesta este sfarsitul!Toti romanii spun asta.....si toti romanii se adapteaza.Eu sunt roman asa ca....ma adaptez mereu! http://bejeus-bloguri.blo...

Blogs Home » Personal » Personale » Bejeus

Bejeus

Despre mine si ceea ce fac cand ma plictisesc...un fel de jurnal.

Articole Blog

01. Mausoleul de la Marasesti - Pe aici nu se trece ! - Sep 1, 2016 9:41:00 AM
Între 21 iulie - 21 august 1917 pe linia de front Marasti – Marasesti - Oituz si in imprejurimi, armata română a obţinut o strălucitoare şi răsunătoare victorie împotriva trupelor germane.
În aceste confruntări armata română a pierdut 610 ofițeri și 26.800 de soldați, iar cea germană 60-65000 de oameni. 
În anul 1923, in faţa Mausoleului, a fost stabilit Eroul necunoscut de catre un copil de trupă. În faţa Mausoleului au fost aduse 10 sicrie cu câte un erou necunoscut din fiecare zona istorică a României. Băiatul s-a oprit in faţa unui sicriu şi a spus:  " Acesta este tatăl meu ". Sicriul a fost îngropat în faţa mausoleului.
La data de 18 septembrie 1938, in prezenţa Regelui Carol al II-lea, s-a desfaşurat ceremonia inaugurării Mausoleului.  Monumentul adăposteşte în 154 de cripte individuale şi 9 cripte commune dispuse pe 18 culoare un număr de 5.073 de ostaşi şi ofiţeri.
Mausoleul de la Mărăşeşti este cel mai impunator din ţară şi printre cele mai maiestuoase de acest fel din Europa, fiind un monument dedicat eroilor Primului Razboi Mondial.

Se spune ca Mausoleul de la Mărăşeşti impune un respect atât de mare, încât însuşi Hitler, în momentul in care aviaţia aliaţilor bombarda Valea Prahovei si ameninţa Moldova, i-a cerut lui Antonescu să trimită la Marăşeşti două subunitaţi de antiaeriană care sa apere Mausoleul.Nicolae Dediu - Bejeus
02. Podul de piatra al lui Stefan cel Mare aflat între Borzeşti și Căiuti - Sep 1, 2016 7:44:00 AM

Între Adjud şi Onesti se află unul din cele mai vechi poduri din Romania, construit în anul 1495 de către Ştefan cel Mare pentru a facilita transportul drobilor de sare de la Ocnele de pe Trotus.
Acest pod are o vechime de peste 520 de ani şi încă se poate circula pe el.
Podul care traversează Pârâul lui Vodă are lungimea de 14 m, lăţimea de 8 m, înălţimea de 11 m, iar deschiderea bolţii este de 5,80 m.
Construit din piatră cu mortar de var gros şi albuş de ou, podul şi-a demonstrat rezistenţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când pe deasupra sa au trecut tancuri şi
alte maşini grele, precum şi după război, pe acolo fiind traseul maşinilor grele de utilaj petrolier, care făceau „naveta” între Ploieşti şi zona petrolieră Moineşti.
Modernizarea şi betonarea Drumul Naţional - DN 11 A  în anul 1959 a configurat un nou traseu şoselei, scurtându-l, podul rămânând în afara şoselei.

Nicolae Dediu - Bejeus
03. Focul viu - Andreiasu, Vrancea - Aug 31, 2016 9:51:00 AM
Emanaţii de gaze naturale ce se aprind spontan şi ard singure
Localizare : dealul Tilia, altitudine 500 m, sat Arşiţa, între Andreiaşu de jos şi Andreiaşu de sus,  jud. Vrancea
Nicolae Dediu - Bejeus


04. Tropaeum Traiani din Adamclisi - Aug 31, 2016 9:17:00 AM
Monumentul se află în comuna Adamclisi, la o distanţă de aproximativ 60 de km de Constanţa.
Tropaeum Traiani a fost construit în memoria eroilor daci conduşi de Decebal şi a eroilor romani conduşi de Traian, căzuţi în lupta de la Adamclisi în anul 101 - 102 D.C. .
Au murit 3800 de soldaţi romani şi 3600 de soldaţi geto-daci.
Merită vizitat şi muzeul de la Adamclisi.

Nicolae Dediu - Bejeus

05. Meşterii sticlari din Murano şi calutul de sticla - Jul 6, 2015 3:22:00 PM
Căluţ din sticlă de MuranoDacă vizitezi Veneţia, e bine să vizitezi şi atelierele meşterilor sticlari din Murano.
La câţiva km de Veneţia se află o insulă numită Murano.
Se spune că undeva prin anii 1300, sticlarii din Veneţia au fost mutaţi din oraş, fiindcă focurile cuptoarelor ameninţau să ardă uşor casele construite din lemn.Aici sticlarii au găsit un loc numai bun pentru atelierele lor, mai ales că motivul ascuns al acestei mutări a fost legat de păstrarea secretului asupra tehnicilor de producţie. Oricum, în scurt timp, aceşti meşteri pricepuţi au ajuns mai-marii oraşului şi au beneficiat de multe avantaje în Republica Veneţiană. Şi au plătit un preţ pentru ele: nu aveau voie să părăsească statul. Din informaţiile vremii reiese că proprietăţile le erau confiscate, iar ei puteau fi omorâţi sau li se tăiau mâinile, dacă poliţia secretă îi prindea practicându-şi meseria în afara graniţelor veneţiene.Dar, când a început meşterul sticlar demonstraţia, n-am mai auzit nimic din ce spunea ghidul.....
Pentru a deveni meşter sticlar şi a afla toate secretele modelării sticlei, ai nevoie de minim 15 ani de ucenicie ....
Dar să vă arăt şi vouă filmarea ca să înţelegeţi de ce am rămas surd .... bineînţeles că nu m-am putut abţine să nu cumpăr o astfel de capodoperă unicat - un căluţ de sticlă.

Nicolae Dediu - bejeus
06. Harghita - Bai, una din cele mai frumoase statiuni din tara - Jan 26, 2015 12:05:00 AM
Aflată la o distanţă de aproximativ 25 km de Miercurea Ciuc şi la o altitudine de 1300 - 1400 de m, staţiunea Harghita Bai este renumită pentru microclimatul alpin deosebit de placut în care se găsesc o multitudine de izvoare carbogazoase ce sunt recomandate în tratamentele unor afecţiuni interne ale organismului.Staţiunea,dispune de mai multe pârtii  de schi amenajate, unele chiar si cu instalaţii de nocturnă, de un patinoar artificial şi de o pârtie pentru gogoaşa de zăpada pe două culoare în care se dau copiii şi adulţii. Dacă e frig afară şi pârtia este îngheţată, poţi să atingi o viteză de 70-80 km la oră. Dar să vedem cum se dă cu gogoasa de zapada ( colacul ) .... :)


07. Ce puteţi vizita în Soveja - Jul 4, 2014 8:40:00 AM
Soveja, locul de unde cunoscutul scriitor Alecu Russo a cules balada Mioriţa.
Ce puteţi vizita în Soveja:
1) Tabara de sculptura în lemn, în aer liber de la de la poiana Punga - Soveja2) Mausoleul de la Soveja - Sub forma de cruce, el a fost ridicat din blocuri de piatra masive, intre anii 1927-1929. In cripte sunt adapostite osemintele militarilor romani si rusi cazuti in aceasta zona in luptele din vara anului 1917, iar pe placile de marmura din fata criptelor sunt inscrise numele militarilor identificati. 
3) Cabana Dragomira de la Soveja - fosta cabana de vânatoare a lui Nicolae Ceauşescu;
4) Pădurea Soveja - minerii care scoteau carbune din subterane si se
imbolnaveau de silicoză işi gaseau leacul respirand aerul de acolo, iar sportivii veneau serii la rand in cantonamente, sa se pregateasca pentru intrecerile oficiale. 

1)Tabara de sculptura în lemn Soveja
Tabara de sculptura în lemn Soveja
2) Mausoleul de la SovejaMausoleul de la Soveja
3) Cabana Dragomira de la Soveja 

Cabana Dragomira - curte

4) Pădurea Soveja

flori.....din padure adunate
Flori de camp

Nicolae Dediu - bejeus
08. Mausoleul Soveja - Jul 3, 2014 8:28:00 PM
Plecând din Focşani pe vechiul drum al poştelor, astăzi Drumul European E 85, se ajunge la intersecţia de la Tişiţa unde se desprinde spre nord - vest o şosea modernizată ce duce spre Panciu. De aici, urmând drumul pe traseul turistic al Văii Şuşiţei, se ajunge în Soveja. Comuna este situată pe Valea Pârâului Şuşiţa, unde se întâlnesc Munţii Vrancei cu Subcarpaţii de curbură, la altitudinea de ,,650 m d’asupra nivelului Mărei”. În satul Dragosloveni al comunei Soveja „se ridică sobru şi masiv în înfăţişare, covârşitor prin numărul destinelor care s-au împlinit aici într-o odihnă veşnică, Mausoleul Soveja, mărturia cumplitelor lupte de pe cuprinsul Văii Şuşiţei”.Opera arhitectului George Cristinel construcţia Mausoleului, a cărui piatră fundamentală a fost pusă din iniţiativa Societăţii „Văduvele de Război” şi „ Cultul Eroilor ” în anul 1923, a durat până în anul 1928, când s-au acoperit nişele cu plăcile de marmură cu numele eroilor şi a fost inaugurat în anul 1929.

În acest sens Societatea a organizat o loterie, aşa cum reiese dintr-o Adresă primită de Prefectura Putna la 12 aprilie 1922, din partea Ministerului de Interne, în care se aducea la cunoştinţa acesteia că „Pentru ridicarea unui lăcaş de vecinică odihnă vitejilor cari şi-au dat viaţa, smălţând cu oasele lor munţii, văile şi codrii din Vrancea, un comitet de iniţiativă a hotărât facerea unei loterii, din al cărui produs să se ridice un Mausoleu la Soveja, judeţul Putna, unde să se adune osemintele vitejilor.
Această loterie fiind aprobată de Minister, avem onoare a vă ruga să permiteţi vânzarea biletelor ce se vor
emite în curând şi să daţi tot concursul D-vs la cererea delegaţilor zisului Comitet”.Nicolae Dediu - bejeusMuzeul Mausoleului Soveja

09. Concursul de şah rapid - Zilele Adjudului 2014. Cum a fost. - Apr 27, 2014 7:01:00 PM
Astăzi 27.04.2014, în sala Casei de Cultură Tudor Vornicu din Adjud, s-a desfăşurat unul dintre cele mai mari concursuri de şah din ultimii 20 de ani găzduite de acest municipiu.
Dediu Nicolae - sahAu participat sportivi veniţi din: Adjud, Oneşti, Focşani, Bacău, Păuneşti, Odobeşti, Vizantea, Gologanu şi Pufeşti. Participanţii au avut vârste cuprinse între 7 şi 60 de ani, feminin şi masculin.Au fost acordate diplome şi premii celor care s-au clasat în locurile fruntaşe. Au participat jucători de şah de categoria III, II, I, CM, M şi neclasificaţi. Ne-am bucurat în special de participarea extraordinară a Maistrului FIDE Ciobanu Aurelian. Concursul a fost arbitrat de domnul Mihai Strambu. Fiind la a doua ediţie, avem speranţa că în viitor acest concurs va avea un nume important în lista concursurilor şahiste la nivel naţional.
Să vedem şi câteva poze.....concurs de şah
concurs de şah
Mihai Strambu
Zilele Adjudului 2014 - sah
Balla Viorel si premiantii
Zilele Adjudului 2014 - premii sah

Locul I sah - Ciobanu Aurelian
Nicolae Dediu - bejeus

10. Concursul de şah rapid - Zilele Adjudului 2014 - Apr 24, 2014 1:24:00 PM
Cu ocazia împlinirii a 581 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Adjud, Primăria Municipiului Adjud şi Clubul Sportiv Municipal Focsani 2007 - CSM Focsani 2007, organizează Duminică 27.04.2013, începând cu orele 08.30, în incinta Casei de Cultură ”Tudor Vornicu” Adjud,Concursul de şah rapid         27 aprilie 2014 ZILELE ADJUDULUI La acest eveniment şi-au anunţat participarea jucători de şah din municipiul Adjud şi judeţul Vrancea.
Pot participa la acest eveniment toti cei îndragostiţi de acest sport nobil.
Detalii de participare:
- participa jucatori de toate varstele legitimati sau nelegitimati;- sistem elvetian 7 runde a câte 25 de minute fiecare;- taxa de participare este 10 lei.
Nicolae Dediu - bejeus
11. Cum este cazarea la Vila Bradet din Lepşa şi ce poţi vizita în Lepşa - Apr 23, 2014 4:34:00 PM
Vila Bradet - LepsaEste pentru a treia oară când am revenit în acest loc şi de fiecare dată gazdele au reuşit să mă uimească.Vila Brădet este amplasată la aproximativ 1 km de Mânăstierea Lepşa, în mijlocul naturii,  într-un cadru natural şi nepoluat, cu un peisaj superb – padurea de brazi şi râul Lepşuleţ.
Parcă zici că te afli într-o căsuţă din poveşti.
Gazdele sunt deosebite, discrete şi amabile, iar nea Mitică (proprietarul) un om de legat la rană.Aer curat, peisaj frumos, curăţenie fără cusur atât în camere cât şi în curte, bucătărie complet utilată cu aragaz şi frigider, apă caldă la discreţie, foişor, grătar, rotisor şi şemineu.
Vila are un spaţiu mare atât în casă cât şi în curte.
Ne-au oferit informatii depre locuri de vizitat: Mânăstirea Lepşa, Cheile Tişiţei, Păstrăvăria Lepşa sau Cascada Putnei.
Am fost pe drumul dintre Lepsa şi Soveja. Un peisaj extraordinar unde mâna omului nu a ajuns încă.
Prima dată am crezut că ne va cere un preţ enorm pe cameră dar a fost un preţ neaşteptat. Mai mic decât la alte vile ce nu aveau nici măcar jumătate din condiţiile oferite de vila Brădet. Un preţ la cazare EXCELENT !!! 
Nici nu ştiu când au trecut cele 4 zile. Sigur voi reveni şi a patra oară! 
Nea Mitică m-a rugat să-l sun din timp pentru rezervare, ca nu cumva să-l pun în situaţia de a mă refuza.
Şi am de ce să sun din timp pentru rezervare deoarece vila este din ce în ce mai căutată.
Dacă nu mă credeţi pe mine, poate credeţi pozele.....

Lepşa 2014

Mânăstirea LepşaManastirea Lepşa


Manastirea Lepsa - Învierea 2014Cascada Putnei


Cascada Putnei

Pastravaria Lepsa


Pastravaria Lepsa
12. Sonda de la Homocea si cea de la Adjud - adevaruri tulburatoare - Feb 24, 2014 7:12:00 PM
Sonda 20 AdjudSonda de la Homocea si cea de la Adjud - adevaruri tulburatoareMarturii sateni.
La Homocea a avut loc un accident în urma spargerii unei pungi de hidrogen sulfurat, accident în urma căruia au MURIT trei oameni....Și evident că sonda aparține OMV Petrom, de fapt al unor parteneri extrem de controversați, tocmai din Texas......
"Sonda de la Burcioaia, pe care nu o găsea nimeni (nici nu mă mai mir acum de ce era de negăsit), nu este la Burcioaia. Poartă denumirea sonda 700 Burcioaia habar nu avem de ce. Ea este pe drumul dintre Urechești și Adjud. Și de fapt, ea nici nu este. Abia acum se fac săpăturile și careul. Veți vedea pe filmări. Responsabilii sunt Romoil, parteneri ai Rompetrol."....spune realizatorul filmarilor.
Anexe:
De studiat......
Sonda pentru gaze sau petrol de şist de lângă Adjud

RAPORT DE EVALUARE A IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI GENERAT DE FORAJUL SI ECHIPAREA  SONDEI 20 ADJUD,  JUDETULVRANCEA
 Sonda in flacari linga Adjud


Nicolae Dediu - bejeus
13. Sonda pentru gaze sau petrol de şist de lângă Adjud - Nov 30, 2013 5:32:00 AM
Sonda “700 Burcioaia ” a OMV Petrom are proiect de acord de mediu
Pe un teren de 24247m2 închiriat, se vor amplasa careul sondei cu suprafaţa de 14 445 m2 şi un drum de acces în lungime de 862m din DN11A  la sondă.
Rezultă că sonda va fi la 1-2 km de Siret. 
BurcioaiaSonda va fora la 3565m adâncime, deci va prospecta (pentru început) hidrocarburile de şist, după câteva luni urmând să treacă,  la exploatarea acestor hidrocarburi (gaze naturale sau petrol), folosind celebra tehnologie a fracturării hidraulice. Avizul nu este doar pentru  prospectare;  în textul avizului se pomeneşte şi despre “coloana de producţie” până la adâncimea de 3565m, ce va permite “exploatarea acumulărilor de hidrocarburi în condiţii de securitate”.
Deci practic se dă aviz şi pentru exploatare.
Pământul vegetal îndepărtat de pe suprafaţa viitoarei sonde va fi depozitat, extrem de compactat, sub forma unui “pinten” cu suprafaţa de 225 m2 -ce va avea probabil şi rol de baraj de protecţie a sondei contra viiturilor, căci sonda va fi în zona inundabilă a Trotuşului.
Interesant că în documentaţia pentru aviz se spune că fluidul de foraj este “un amestec de apă şi argilă”. Bine, bine, poate în faza de forare o fi aşa, dar în faza următoare, când să se scoaţă gazul metan, ce va conţinelichidul de foraj? Ni se spune doar că acesta va fi “preparat de către un terţ autorizat, în incinta sediului acestuia”, iar substanţele folosite vor fi etichetate şi ambalate conform legislaţiei privind “substanţele periculoase”.
Forarea se va desfăşura ” cu respectarea strictă a tehnologiei” . 
Desigur. Doar că tehnologia asta e interzisă în multe ţări europene.nn.
Despre transportul materialelor se va spune doar că vor fi doar cantităţile strict necesare.
Dar care vor fi acestea?
Se mai spune că, dacă sonda e productivă,  rămâne închiriată suprafaţa de 10348m2, ce va cuprinde sonda şi probabil suprafaţa de depozitare a cisternelor cu chimicale şi cu apă.
Pe respectiva suprafaţă de producţie va fi şi un şanţ de colectare a apelor pluviale, dar şi a “eventualelor scurgeri accidentale tehnologice”. Unde va duce şanţul acesta? Nu ni se spune.
Necesarul zilnic de apă tehnologică se va aduce cu vidanje de la Parcul 4 Bucioaia.
Nu se spune care vor fi cantităţile de apă. 
Ni se spune că apa reziduală rezultată din spălarea instalaţiilor va fi colectată în beciul sondei şi refolosită.
Nu ni se spune nimic însă despre fluidul tehnologic uzat.
Se spune şi că nu se produc restituţii în receptori de suprafaţă care să modifice regimul natural de curgere al acestora.
Prin urmare, dacă apele vor curge natural, nu va fi nici o problemă cu conţinutul lor, nu?
Prin urmare, se vor produce “restituţii” (adică deversări) în apele de suprafaţă, dar nu în asemenea cantităţi încât acestea să-şi modifice regimul de curgere- adică să-şi iasă din matcă? 
Proiectul este amplasat în perimetrul de protecţie hidrologică a frontului de captare Sireţel-Salcâmilor pentru alimentarea cu apă a municipiului Adjud.Se mai spune că proiectul nu va avea impact negativ asupra apelor de suprafaţă sau subterane. Dar, cum or să facă, exact?
Se spune că substanţele folosite la tratarea fluidului de foraj vor fi în barăci închise.
Dar după operaţiunea de fracturare (termenul este evitat în textul avizului), ce se face cu fluidul de foraj? Se spune că este interzisă evacuarea şi injectarea lui în alte sonde.
Pe de altă parte, se spune că “Apa uzată rezultată din refularea sondei în timpul probelor de producţie se va cumula în habe de 20m3, apoi va fi transportată la sonda de injecţie 415 Burcioaia.”
Deci practic apa uzată va fi reinjectată în sol, prin sonda Burcioaia. 
Reiese că există deja  o altă sondă, tot la Burcioaia, prin care se va injecta în sol lichidul de foraj, cu chimicalele nenominalizate. Nu se spune la ce adâncime se vor reinjecta în sol reziduurile toxice. Putem vedea că textul documentaţiei pentru aviz de mediu seamănă mult cu documentaţia deja avizată pentru sonda de lângă Fitioneşti a firmei Rompetrol. Iar evacuarea “fluidului de foraj” uzat de la Fitioneşti se face tot în  “ sistemul de injecţie al Parcului 4 Burcioaia”.
“La terminarea lucrărilor (care anume?) fluidul de foraj recuperabil (adică cel ce iese înapoi odată cu hidrocarburile extrase, după fracturare?) va fi transportat cu autovidanja la o altă sondă (probabil la Burcioaia, cum s-a spus anterior).
Se spune că fluidul de foraj folosit va avea caracteristici compatibile cu stratele traversate (În ce sens?) şi că nu va avea un caracter poluant “deoarece concomitent cu traversarea acestora (straturilor) se va tuba coloana de ghidaj”. Rezultă de aici că orice scăpare din tuburile respective va avea caracter poluant. În ce constă deci compatibilitatea?
Cantitatea de detritus rezultat-aprox. 550t-(despre care se dă definiţia”bucăţile de rocă desprinse în timpul forajului”) va fi transportată periodic la un depozit autorizat de deşeuri periculoase (care? nn) sau la coincinerare. Şlamul/solul infestat se transportă la “depozite autorizate pentru bioremediere” (Adică se depozitează undeva şi se aşteaptă ca substanşele toxice să fie modificate de către agenţi biologici din mediu) . Interesant că nu se precizează care ar fi toate acele depozite. Au ele capacitatea de a primi atâtea deşeuri periculoase? Sunt formate din materiale combustibile? De asemenea, dat fiind că nu sunt numite substanţele chimice folosite, de unde se trage concluzia că ele sunt biodegradabile? Există un calcul ce să cuprindă cantitatea de deşeuri infestate, modul în care vor fi neutralizate substanţele toxice şi în cât timp? Precum şi felul în care aceste substanţe toxice vor fi ferite de contactul cu mediul înconjurător până atunci?ANPM-proiect 112645 | nazone.roNicolae Dediu - bejeus
14. Pact sau Compact la Zilele Adjudului - 2013 - Apr 28, 2013 10:03:00 PM
Cu ocazia implinirii a 580 de ani de la prima atestare documentara a municipiului Adjud.
Astazi Duminica, 28.04.2013, trupa Pact - fosta trupa Compact - a sustinut un concert pe stadionul municipiului Adjud.
Am incercat sa scot o filmare mai buna dar intunericul si reflectoarele scenei m-au impiedicat sa obtin calitatea mult asteptata.
Piese vechi si piese noi. Poate exagerez sau poate mi s-a parut doar mie dar......dupa parerea mea, baietii au ramas in continuare foarte buni!!!
Oricum, urmeaza sa va convingeti singuri.
Vizionare placuta sau.....auditie placuta!
15. Concursul de şah rapid - Zilele Adjudului - Apr 15, 2013 2:13:00 PM


Cu ocazia împlinirii a 580 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Adjud, Primăria Municipiului Adjud şi Clubul Sportiv Municipal Focsani 2007, organizează Duminică 21.04.2013, începând cu orele 08.30, în incinta Casei de Cultură ”Tudor Vornicu” Adjud,
             Concursul de şah rapid                          21 aprilie 2013         ZILELE ADJUDULUI

La acest eveniment şi-au anunţat participarea jucători de şah din municipiul Adjud şi judeţul Vrancea.
Pot participa la acest eveniment toti cei îndragostiţi de acest sport nobil.
Primele 3 locuri vor fi premiate.
Detalii de participare:
- participa jucatori de toate varstele legitimati sau nelegitimati;- sistem elvetian 7 runde a câte 25 de minute fiecare;- taxa de participare este 10 lei.

Nicolae Dediu - bejeus
16. Ora Pamantului 2013 Vrancea - Mar 23, 2013 11:40:00 PM

Aseară 23.03.2013, am fost in Focşani la Ora Pământului.
“Earth Hour – editia 2 : Ora Pamantului 2013 Vrancea”
Am filmat puţin, am făcut căteva poze in Piaţa Unirii şi am plecat.
Vreme rea, un frig năprasnic şi un vânt de-ţi intra în oase.
Frigul a fugărit lumea din piaţă!
Au venit organizatorii cu lumânări şi făclii, au fost şi câteva personalităţi ale judeţului Vrancea.....
S-au stins luminile pe Bulevardul Unirii şi in primărie timp de o oră.
Au fost câţiva cântăreţi mai tinerei şi caţiva spectatori care nu au ţinut cont de frigul de afară.
Cred că evenimentul ar fi fost mai reuşit dacă vremea era mai frumoasă....sperăm la anul.
Să vedem cateva poze şi un filmuleţ. Din cauza intunericului, pozele si filmuleţul nu au calitatea dorită.
Nicolae Dediu - bejeus17. Accidentul nuclear de la Cernobîl.Cum s-a deplasat norul radioactiv - animatie - Feb 12, 2013 4:50:00 PM
Pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, a avut loc Accidentul nuclear de la Cernobil.
Un nor de precipitații radioactive - cesiu - s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.
Norul radioactiv a cuprins si Romania o buna perioada de timp.
In filmuletul de mai jos puteti observa deplasarea norului radioactiv in primele 2 saptamani de la explozie pe zile si ore.
Clic video...Accidentul nuclear de la Cernobîl
18. Vand pantaloni stofa pentru barbati, femei, copii, jandarmi, pompieri si politie - Jan 4, 2013 12:56:00 PM
pantaloni stofaSocietatea noastra, cu o vechime de peste 25 de ani in confectiii, confectioneaza si comercializeaza la preturi de producator, pantaloni barbatesti de dama si copii in diverse culori si diferite marimi.
Pantalonii sunt confectionati din stofa de catre personal calificat si cu experienta, pe diferite marimi si culori, cu intarituri si buzunare din panza rezistenta, rejansa, cu nasturi, o singura pensa si buzunar la spate.
Pentru cei grasuti/grasute confectionam pantaloni/fuste in functie de marimea fiecaruia.
Confectionam la comanda, pantaloni(1,2 sau mai multe perechi) pentru cei angajati in Ministerul de Interne, CFR, padurari, pompieri, politie, jandarmi, copiii de gradinita si scoala, sau alte institutii.
Comanda se primeste telefonic sau prin mail.
Ex: Doresc să cumpăr 3 perechi de pantaloni, marimea x, culoarea y .... 
Comanda poate fi trimisa oriunde in tara cu plata la primirea produsului.
Deoarece oferim pantalonii la pret de producator, nu asiguram transportul decat pentru minim 20 de perechi.
Pentru comenzi de peste 50 de perechi oferim reducere!
Pentru femei/barbati cu "pretentii", facem pantaloni la comanda daca avem masura lor exacta.  
Acceptam returul pantalonilor daca au un defect aparut in procesul de fabricatie, cu plata integrala a produsului si transportului in cazul in care este evident defectul din fabrica!
Insa noi nu avem nici un interes sa trimitem pantaloni defecti si de aceea la livrare verificam manual si bucata cu bucata fiecare pantalon livrat.
Comenzile dumneavoastra le putem primi pe:
[email protected] sau 0766470481
Nicolae Dediu - bejeus

19. Evolutia granitelor Romaniei in ultimii 150 de ani - video - Dec 1, 2012 3:04:00 PM
Urmareste un videoclip care sintetizeaza, in 30 de secunde, evolutia granitelor Romaniei de la Mica Unire (Unirea Principatelor Romane - 1859) si pana in prezent, ce teritorii a pierdut si ce teritorii a castigat Romania in aceasta perioada.Nicolae Dediu - bejeus
20. Salonul Auto Bucuresti 2012 de la Romaero Baneasa - Oct 29, 2012 2:14:00 PM


Sambata am vizitat Salonul Auto Bucuresti 2012 de la Romaero Baneasa.
Au fost prezente: autoturisme si autovehicule utilitare usoare si grele, vehicule hibride si electrice, motociclete, biciclete, piese si accesorii auto, moto si velo, sisteme audio si de navigatie, echipamente si utilaje pentru service-uri si spalatorii auto, tuning auto si moto.
De departe atractia salonului a fost Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss ce poate atinge o viteza de 100km/h in 3,5 secunde, cu un motor de 5,4l,  V-8.Mi-au cazut ochii in gura si ma uitam printre dinti.Doar 750.000 de euro la dotarile standard…..JVa prezint masinile care mi-au placut mie cel mai mult.........
Nicolae Dediu - bejeus
21. Strandul cu apa sarata din Tg. Ocna, jud. Bacau - Jul 22, 2012 7:12:00 PM
Strandul cu apa sarata din Targu Ocna, jud. BacauPractic in acest strand nu poti inota(pana nu te inveti cu apa) si nu te poti ineca (chiar daca vrei....:)))....chiar vorbesc serios.....nu te poti ineca) deoarece plutesti pur si simplu ca o pluta!Are o adancime de 1.40 - 1.60 m si o salinitate de......280 de grame pe litru!Da, ati citit bine......280 de grame pe litru.Adica in 4 litri de apa s-a dizolvat 1,12 kg de sare!!!
Dupa ce iesi din apa si te usuci, daca te scuturi, poti sa asiguri sarea pentru un cazan de 200 de litri de ciorba.....:)))Daca ai ghinionul sa-ti intre apa in ochi......poti sa zici ca n-ai avut noroc!Pana nu te speli, nu mai vezi nimic, practic esti orb!
De aceea si este interzisa saritura in apa si....jocul cu mingea!Da, ati auzit bine, n-ai voie cu mingea in apa, sa te balacesti, sa te stropesti....etc.Ca stii sau nu sa inoti, nu-i nimic, nu te ineci, mai greu insa este de a te mentine in echilibru in apa.Daca nu stai bine cu echilibrul, mai ai o varianta....sa iei o gura zdravana de saramura.....:)))
In ce priveste aglomeratia, imaginile urmatoare vorbesc de la sine.....


Nicolaie Dediu - bejeus
22. La mare, la soare.....Mamaia - Jul 15, 2012 9:25:00 PM
Dupa atata munca, mai meritam si noi putina plaja.
Apa calda,soare, marea curata si limpede, bere rece, muzica cat cuprinde si restul.....:)
Veniti si voi la Mamaia.......

Nicolaie Dediu - Bejeus
23. Mă numesc Stefan şi am nevoie să cred şi în oameni - Jan 2, 2012 11:18:00 AM
Sunt sigură că va fi un articol lung. Foarte lung. Poate unii vă veţi plictisi. Vă rog să nu o faceţi. Vă rog să citiţi cu atenţie tot.
Nu ştiu de ce a fost să fie. Ştiu doar că eram prin clasa a XII-a. Fratele meu fusese accidentat la şcoală şi era în comoţie cerebrală la Spitalul de Copii din Oradea. Nu simţeam nimic. Decât teamă şi o mare credinţă. Aveam la mine lacrimile mele şi o carte de rugăciuni scorojită, primită cadou de la bunicul. “Să o am de drum greu şi vremuri grele ca pe o lumină!”. Şi, aşa a fost. Farul meu. Nu doar atunci. Mereu de atunci. Am citit-o de sute de roi fără încetare, până când frăţiorul meu şi-a revenit, iar starea lui se remediase. Era normală. Atunci ştiu că am ieşit afară din salon, m-am prelins pe lângă perete şi am plâns. Cu un prosop înfundat pe gură. Să nu mă audă. Avea 7 ani şi jumătate. A învăţat din nou să umble. Nu mai avea echilibru. Şi-a revenit. Însă, acest incident pe care nu am să-l uit niciodată m-a adus mai aproape de ei. De cine? Era într-o după amiază. În capătul holului era un salon. Toată lumea tăcea când intra. Toată lumea tăcea când ieşea. De acolo se auzeau din când în când icnete şi murmure. De îngeri. Mi-am luat inima în dinţi şi m-am apropiat. Erau patru copii în salon. Între patru şi şase ani. Trei băieţi şi o fetiţă. Nişte umbre de copii. Când icnea unul, toţi ceilalţi îi spuneau: “Nu plânge, o să treacă suntem noi aici, suntem noi aici!”. Când icnea altul, povestea se repeta. Nu am putut să fac nici un gest. Nimic. Doar lacrimile îmi curgeau pe obraji. Atunci am înţeles de ce lumea tăceam mereu acolo. Era camera cu îngeri!!! Am intrat. Zâmbeam larg cu ochii înlăcrimaţi. Ei se uitau la mine ciudat. Parcă eram o arătare. După mai multe zile am înţeles de ce. Erau copii bolnavi. Foarte bolnavi. Câteva pătuţuri erau deja goale. De acolo se ridicaseră deja îngerii. Şi, unii
nu aveau pe nimeni, iar alţii învăţaseră să nu aibă pe nimeni. Erau abandonaţi. Au învăţat cât am stat acolo că nu mai trebuie să spună: “Nu plânge, o să treacă suntem noi aici, suntem noi aici!” ci, “Strânge mâna lui Ramo, tare, tare! Durerea pleacă prin mâna ei departe, departe!”. Parcă trecea mai repede. Dar doar părea. Dănuţ se stinse după patru zile. restul tăceau. Cerniţi. Până când, Ioana, mi-a zis: “Uite, vezi? A plecat în cer. Dar eu nu îl văd”. Ioana avea cinci ani. I-am spus că nu îl poate vedea decât dacă închide ochii şi pune mâna pe inimă. Oamenii pe care îi iubim locuiesc în inimile noastre. S-a întristat brusc. “Ramo, dar eu când mor, nu duc inima cu mine. Atunci cum îi mai văd?”. Nu mă gândisem la asta de la un copil atât de mic. I-am spus că în mijlocul inimii, fiecare avem o bucăţică de la Dumnezeu care mereu merge cu noi. Aceea se numeşte suflet, iar sufletul vine oriunde cu noi. Chiar şi în Cer. Şi-a dus mâna la inimă şi a zâmbit. “Acum, poate să se întâmple oricând. Îmi era teamă că dacă mor, când va muri şi mama nu mă va mai recunoaşte acolo, sus. Mama e bună, dar îi e milă. Eu ştiu că mă iubeşte.”. Ioana a murit a doua zi. Am murit şi eu. Cu fiecare din ei. Cu Ioana cel mai mult. Mă uit şi acum la Cer şi mi-o amintesc. Micuţă, firavă dar atât de puternică şi înţeleaptă. Copiii sunt nişte îngeri bătrâni pe care Dumnezeu ni-i trimite ca să ne facem oameni mari şi buni. Să ne schimbe în ceva ce nici nu ştim că putem fi. De atunci însă am ştiut că voi fi mereu a lor. A copiilor bolnavi. A mamelor cu copii bolnavi care nu mai au speranţă în prea multe, dar totuşi cred în miracolul bunătăţii din fiecare.Câţiva ani am stat pe tuşă, dar apoi am întâlnit-o pe Isabelle Lorelai şi ea mi-a dat din nou putere.Puterea pe care doar oamenii buni ţi-o pot da. Însă, m-am rugat în fiecare clipă să nu ajung să scriu despre cineva cunoscut. Despre cineva drag. Despre cineva apropiat. Dar viaţa uneori ne pune în situaţii foarte grele. Nu alege. Iar eu, deşi nu ar trebui, tot mă întreb de ce nu alege. De ce nu alege??? Apoi îmi răspund. Pentru că toţi suntem egali în faţa dragostei ce ne-o poartă Dumnezeu, iar EL, nu alege. Nu poate. E părinte…În 2005 am venit în Adjud. Aveam 28 de ani şi toată viaţa mea, familia, casa părintească, prietenii, amintirile, îmi erau departe. Totul era nou aici. Totul era altfel. A doua persoană pe care am cunoscut-o ca prieten a fost Bogdan. Nu cred că am mai văzut atât de mult bun simţ, căldură şi sinceritate într-un om până la el. Am ştiut de atunci că este un om bun, care merită tot ce e mai bun în viaţă, mai ales că fusese şi foarte încercat de multe, de moartea mamei lui, de boala tatălui. Atât de multe greutăţi, iar el nu se schimbase. Era luminos şi dădea bunătate mai departe. Şi viaţa l-a răsplătit. A cunoscut-o pe Roxi, cu care s-a căsătorit. Doi frumoşi. O fată zâmbitoare cu doi ochi senini şi un suflet cât necuprinsul… Şi erau atât de fericiţi. Iubirea face minuni. Bucură. Încheagă. Într-o zi, au venit să o vadă pe Augusta. I-au adus un compleu frumos. Verde. Nu am să-l uit niciodată A fost preferatul meu. Şi al Augustei. Şi Roxi era însărcinată. Şi ce ne-am ami bucurat. Totuşi, îmi amintesc că eram îngrijorată. Eu era să o pierd pe Augusta şi să mor la naştere. Neglijenţă şi mai multe. Dar, în cazul nostru, totul s-a terminat cu bine. Şi o tot înnebuneam. Să nu nască în Adjud. Să facă ecografii. Să întrebe cum e fătul. Iar ea era atât de senină şi entuziasmată şi fericită! Mi-a spus că are încredere în doctoriţa ei şi că va naşte la Bacău. Apoi, nu ne-am mai întâlnit o vreme. Apoi, am auzit că a mers deja să nască. M-am rugat toată ziua. După ce a născut, vestea de la Bogdan a venit ca un trăsnet. Roxi născuse extrem, extrem de greu. Doctoriţa o neglijase şi neglijase copilul. După lungi chinuri i-a făcut cezariană. Roxi avea două coaste rupte din cauza faptului că asistentele au încercat să împingă copilul forţat. Ştefan Gabriel însă…a fost băgat la aparate şi  a stat o săptămână în comă. Dragostea părinţilor, credinţa acestora l-au readus înapoi. Dra drama lor nu s-a oprit aici.După trei săptămâni de stat în maternitate, Bogdan şi Roxi, împreună cu copilul a reuşit să plece acasă. A doua zi, părinţii au constatat că Ştefan-Gabriel avea temperatura de 34 grade şi asta a fost doar începutul unui calvar. Au plecat imediat la spital, în speranţa că vor ajunge la specialişti pentru a depista problema. După mai multe insistenţe au mers la Bucureşti şi mai apoi la Târgu Mureş, unde au urmat o serie de investigaţii şi vizite la neurologi.Acolo au aflat că suferinţa la naştere a fost severă şi că momentan nu se poate pune nici un diagnostic precis şi implicit, nici tratament nu se poate prescrie. „La Bucureşti, lui Ştefan i s-a pus diagnosticul de hidroencefalită după ce s-a efectuat un RMN, iar la Târgu Mureş ne-au spus că diagnosticul de la Bucureşti nu reflectă întocmai realitatea.Medicul de la Târgu Mureş care l-a consultat le-a spus că dacă veneau cu copilul mai devreme mai existau şanse, dar din păcate ei nu au fost îndrumaţi de nimeni, în nici o direcţie, iar doctoriţa cu care a născut Roxi i-a tratat cu indiferenţă şi dispreţ după ce tot ea era vinovată de această nenorocire.Părinţii lui Ştefănuţ fiind convinşi că li se va face dreptate şi că doctoriţa care a asistat la naşterea lui Ştefan va fi trasă la răspundere pentru faptul că l-au nenorocit în timpul naşterii, au depus reclamaţie la Colegiul Medicilor Bacău. Ei au considerat că era necesară din prima operaţia de cezariană – fiul lor fiind foarte mare la naştere, iar Roxi nu putea să nască normal – iar acest lucru trebuia să-l ştie o doctoriţă ginecolog.Verdictul Colegiul Medicilor din Bacău a fost unul neaşteptat de părinţi şi anume că manevrele efectuate la naştere au fost corecte şi executate la timp. Văzând acest răspuns, Bogdan şi Roxana au hotărât să facă plângere penală la Colegiul Medicilor de la Bucureşti împotriva doctoriţei dar, din păcate, au aflat că pot primi un verdict chiar şi peste un an…Între timp, cu cele mai slabe şanse de viaţă, Ştefănuţ a învins oarecum, dar el e departe de a fi bine sau de normalitate. Are 3 ani acum. Şi, vrea să vă povestească el restul… “Ma numesc Stefan Gabriel si  am implinit 3 anisori.  Venirea mea pe lume a fost foarte asteptata, insa totul a decurs destul de rau. Pentru mami nasterea a fost una foarte grea, iar eu a trebuit sa respir prin intermediul aparatelor; am ramas blocat intre oasele bazinului lui mami si am stat destul de mult timp fara oxigen, lucru care mi-a afectat grav creierasul. Ca sa pot fi scos a fost nevoie de cezariana, dar imaginati-va ce greu a fost din moment ce eu eram iesit cu un sfert de cap!!  Dupa trei saptamani de stat in maternitate am reusit sa plecam acasa. Am dormit o noapte in patutul meu; mi-ar fi placut sa fie asa mereu, sa fac nani si sa ma joc. Dar din pacate, a doua zi s-a constatat ca aveam temperatura de 34ºC si asta a fost doar inceputul marii mele dureri. Am plecat imediat la spital in speranta ca vom ajunge la specialisti pentru a depista problema. Dupa mai multe insistente am plecat cu mami la Bucuresti. Acolo au urmat o serie de investigatii si vizite la neurologi, din care am aflat ca suferinta la nastere a fost severa si ca momentan nu ne pot da nici un tratament. Oare de ce? Eu credeam ca orice problema de pe lumea asta are o rezolvare. Trebuie sa fie asa… Eu am incredere in oamenii din jurul meu si stiu ca ma voi face bine!Ulterior am descoperit centrul de recuperare neuromotorie si am inteles ca trebuie foarte multa kinetoterapie. Dupa 5 luni mami a reusit sa ma programeze la RMN, la indicatia neurologului, pentru a vedea exact unde este problema. La momentul respectiv nu faceam nimic din ce faceau ceilalti copii; pe langa asta nici nu vedeam. Asa mi-as fi dorit sa-mi misc manutele, sa ganguresc si sa tip atunci cand vreau sa pap…Din fericire , mami meu ma cunoaste atat de bine incat mereu venea cu papa la timp. Chiar daca eu nu puteam sa o anunt cand mi-e foame , cand mi-e sete sau cand vreau in bratele ei calduroase; ea imi cunostea mereu nevoile si niciodata nu m-a lasat sa sufar. Mi-ar fi placut sa pot vedea, sa-i vad chipul mamei mele dulci…dar… poate ca-i mai bine sa nu vad. De ce as vrea sa vad ochii inlacrimati ai mamei mele? De ce sa vreau sa vad cum sufera? Stiti? Toata lumea mi-a spus ca am ochi frumosi. Am auzit ca ei sunt mari si albastri si ca sunt exact la fel ca ai mamei.A venit si ziua RMN-ului, nu una fericita pentru parintii mei, pentru ca atunci am primit vestea cutremuratoare: “materia alba a creierului mare este lichefiata aproape in totalitate”. Dupa spusele neurologului lichidul a inlocuit creierul si nu se mai poate face nimic chirurgical, nici macar transplantul de celule stem. “Imi pare rau dar in cazul lui nu se mai poate face nimic, continuati cu recuperarea, dar nu va recupera foarte mult” , acestea au fost spusele neurologului; un diagnostic destul de sever si greu de suportat de orice alt parint 
Mami si tati nu au vrut sa renunte si au continuat sa ma duca la sedinte de kinetoterapie, internari lunare la Bucuresti la centrul de recuperare si exercitii permanente acasa. O perioada indelungata am mers la Bacau pentru sedintele de kinetoterapie; mergeam de doua ori pe saptamana, insa nu era suficient pentru starea mea de sanatate. Aveam nevoie de mai multe sedinte si faptul ca trebuia sa ne deplasam la 60 km distanta de Adjud ii impiedica pe parintii mei sa mearga mai des la kinetoterapie. Dumnezeu le-a raspuns la rugaciuni si au reusit sa gaseasca un kinetoterapeut in Adjud.Acum fac kinetoterapie de 4 ori pe saptamana (trei sedinte la domiciliu si una la Bacau) si mami va poate spune ca au aparut schimbari vizibile. Mie nu prea imi place la kineto pentru ca trebuie sa ma misc foarte mult si cateodata ma doare spatele. Dar cand vad ca pe zi ce trece medicul vede cate o imbunatatire si mai ales cand vad cat de fericiti sunt mami si tati cand aud ca ma recuperez, imi vine sa stau tot timpul la recuperare; sunt gata sa infrunt orice durere! Ei ma iubesc extrem de mult si nici un diagnostic cat de grav ar fi nu-i va determina sa renunte sa lupte pentru mine.Acum se lupta sa-mi ia un carucior adaptat nevoilor mele, dar ce au gasit costa 2000 lei, bani pe care momentan nu ii au. De cand m-am nascut lupta pentru mine si pentru a-mi oferi o viata buna, una in care sa ma pot descurca singurel si una in care sa ma pot integra….”VĂ ROG din suflet, cine poate şi îşi doreşte…oricât de puţin, aveţi conturile mai jos:BancPost   RO64BPOS40106968516RON02    SZEITZ BOGDAN MIHAIL BancPost   RO29BPOS40107601020EUR01     SZEITZ ROXANA- MARIA  (BIC sau SWIFT: BPOSROBU)  Date de contact:Str.Siret,Bl.75, ap.4,et.1, Loc. Adjud, jud. Vrancea, Telefon: 0741214905Acestea sunt o parte din actele medicale ale lui Ştefănuţ…Dacă aţi citit drama acestor doi oameni minuaţi şi lupta lor pentru a-şi vedea copilul bine şi sănătos, măcar cu o şansă de a fi normal şi a se putea descurca singur, fără ajutor, veţi ştii de ce Ştefănuţ a spus că are nevoie să creadă în oamen, în îngerii din fiecare!Locul unui copil nu este într-un cărucior. Un copil nu trebuie să stea întins pe spate toţi anii copilăriei şi chiar şi mai mult de atât. Copiii sunt energie, nu? Toţi avem. Copii, nepoţi… Ei aleargă, cad, se lovesc, plâng…Roxana nu se poate bucura ca şi mamă nici măcar de buba de la genunchiul lui Ştefănuţ…, nici de lacrimile lui, de îmbrăţişări. Le simte pe toate cu sufletul ei de mamă, dar oare nu orice mamă şi le doreşte? Nu orice tată? Sunt doi tineri care tânjesc după copilul lor. Şi este un copil care tânjeşte după părinţii lui. După sănătate. După o şansă. E atât de mic, dar luptă atât de mult. I s-a spus că va muri. Nu a murit. A luptat! A vrut să fie lângă mama şi tata, iar mama şi tata au vrut să fie lângă ei. Acolo e locul lui! Nu în pat de spital abandonat fără şanse. Nu în Cer ca şi Ioana! Locul lui Ştefănuţ e lângă Bogdan şi Roxana…lângă căldura părinţilor săi! Locul lui e în parc pe un leagăn. În nisip cu o găletuşă. Lângă alţi copii.Pentru unii poate înseamnă chin…pentru Roxana însă, masa aceasta a lui Ştefănuţ a însemnat un mare pas. Ştefănuţ a ţinut lingura. Nu a dus-o în guriţă. Nu poate. Dar a ţinut-o…Păpăm…Cine crede că poate găsi un remediu. Cine crede că acest caz are o şansă. Cine crede că medical se poate încerca alt diagnostic. Cine crede că poate ajuta oricum această familie…VĂ ROG DIN TOATĂ INIMA MEA…să o faceţi! Mi-ar trebui pagini întregi să vă spun de ce, dar am să spun doar pentru că nimic nu doare mai tare decât să vezi o mamă care caută în ochii copilului ei un răspuns şi găseşte mii de întrebări şi de dureri!Eu cred că aceia din Dumneavostră care mă vizitaţi des şi v-aţi implicat în atât de multe cazuri prezentate de mine…îngerii din umbră, cum spun eu…cred că nu îi veţi părăsi. Şi mai cred că împreună vom găsi şansa pentru Ştefănuţ. Cred că ştiţi deja tot ce nu am putut spune. Durerea nu se poate descrie uşor. Poate, doar dacă o vezi. Iar mie mi-e durere… 
24. Cele 14 finaliste necastigatoare ale concursului „Cele 7 minuni ale lumii moderne" - Angkor Wat - Jul 26, 2011 6:17:00 PM
Timp de aproape sapte secole (aproximativ 800-1500), Angkorul a fost capitala Imperiului khmer, care a condus toata partea aceasta de lume numita Asia de Sud-Est. Dupa care o întreaga civilizatie a disparut inexplicabil. S-au lansat numeroase teorii, dintre care cea mai credibila este aceea ca au fugit din calea invaziei thailandeze care era iminenta.La nord-vest, Angkor - locul în care regii khmeri si-au stabilit capitalele începând cu veacul al IX-lea - este vatra unei civilizatii puternice, bine organizate. O demonstreaza arhitectura templelor, sculptura, basoreliefurile, dar si un sistem de irigatie foarte elaborat. Angkor Wat, cladit în provincia Siem Reap, este cel mai mare templu din lume.A fost redescoperit, dupa ce foarte multi ani jungla îl ascunsese, sechestrându-l în uitare. În întregul sau, complexul, cuprinzând si padurea din împrejurimi, înconjurata de un sant de apa, masoara 400 de kilometri patrati. Perioada de glorie a Angkorului s-a întins pe mai bine de sase sute de ani, între secolele al IX-lea si al XV-lea. În acele vremuri, Imperiul khmer devenise unul dintre cele mai puternice regate asiatice ale sud-estului.În 1586, calugarul Antonio da Magdalena, unul dintre primii vizitatori, a marturisit ca o asemenea constructie este imposibil de descris în cuvinte. Nu seamana cu nici o alta în lume.Mai târziu, în 1860, francezul Henri Mouhot a poposit în Angkor si a atras atentia lumii occidentale asupra acestui oras disparut. În scurt timp, expeditionarii au dus unele dintre
sculpturi la Paris, unde au fost expuse la muzeul Guimet. Mouhot, ca si alti occidentali, nu credea ca un asemenea templu ar fi putut fi construit de catre khmeri si l-a considerat contemporan cu Roma. Vedi Angkor e poi muori!", ar putea parafraza iubitorii filmului "Lara Croft: Tomb Raider" titlul unei alte pelicule celebre. Si asta nu neaparat, pentru ca Angelina Jolie a filmat scene memorabile în templul cambodgian, ci pentru ca, într-adevar, Angkor este una dintre bijuteriile lumii. Aflat în apropiere de orasul Siam Reap si la aproximativ 350 kilometri de capitala Cambodgiei, Phnom Penh, "Orasul pierdut" de la Angkor a fost descoperit în jungla.Dedicat zeului hindus Vishnu, templul de la Angkor Wat este opera imperiului khmer, aflat în secolul al X-lea în perioada sa de maxima prosperitate.În anul 1000, Suryavarman ajunge pe tronul Cambodgiei si pune bazele orasului Angkor. În 1051, Udayadiavarman II îi succede la tron si continua construirea orasului Angkor, care devenea astfel un centru religios dotat cu un vast sistem de irigatii. Extinderea a continuat vreme de 200 de ani. Templele se întind pe o suprafata de 40 de mile în jurul localitatii Siam Reap. Angkor Wat este o încununare a arhitecturii khmere.Cu o structura piramidala, ocupa o suprafata de 1.500x1.300 m si este înconjurat de un sant cu apa, lat de 180 m. Aleea care duce catre poarta de intrare este marginita de serpi uriasi stilizati, simboluri ale fertilitatii. Templul este alcatuit dintr-un complex dominat de terase si câteva cladiri mici, grupate în serii de câte trei, dincolo de care se înalta cinci turnuri. Zidurile sunt decorate cu sculpturi si reliefuri reprezentând personaje din mitologia hindusa. Puse cap la cap, basoreliefurile - adevarate cronici sculptate - se întind pe o distanta de câtiva kilometri.În secolul al XV-lea, Angkor a fost abandonat, iar capitala s-a mutat din nou catre regiunile din est, unde se afla si astazi Phnom Penh. La cativa kilometri de Angkor, se afla orasul Siem Reap, un oras mic, dar cochet, care s-a dezvoltat mult in ultimii ani, datorita turismului. Aici turistii isi stabilesc "cartierul general", caci Angkorul nu se poate vizita in cateva ore, cel mai adesea fiind nevoie de doua-trei zile.Astazi, ruinele orasului sunt vizitate in fiecare an de peste un milion de turisti, vrajiti de povestile si atmosfera locului, de arhitectura ruinelor, de frumusetea basoreliefurilor si de exotismul junglei care inconjoara Angkorul. Angkor Wat, templul construit la inceputul secolului XII, este astazi folosit de budisti si, desi a fost recent restaurant, nu poti sa nu te intrebi cum de mai este inca in picioare dupa atatea sute de ani. Templul a fost construit pentru a reprezenta Muntele Meru, casa zeilor in mitologia hindusa. Cele cinci turnuri in forma de ananas care alcatuiesc templul propriu-zis sunt inconjurate de un sant cu apa lat de aproape 200 de metri, un zid dreptunghiular cu laturile de 1300, respectiv 1500 metri, inalt de 4,5 metri si inca trei ziduri de dimensiuni mai mici. Peretele exterior inconjura nu numai templul, ci si palatul regal, din care astazi nu a mai ramas nimic. Toate zidurile interioare sunt decorate cu basoreliefuri ce infatiseaza scene de legenda, de razboi sau din viata de zi cu zi. Cea mai mare constructie religioasa de pe Terra. Asa a fost catalogat templul de la Angkor, cu o suprafata de 1,5 kilometri patrati, ascuns de jungla cambodgiana timp de mai multe secole si inclus, din 1992, în patrimo-niul UNESCO. Angkor Wat a fost selectat la finala.......cele 7 minuni ale lumii moderne.


Nicolaie Dediu - bejeus
25. Cele 14 finaliste necastigatoare ale concursului „Cele 7 minuni ale lumii moderne" - Timbuktu - Jul 26, 2011 6:11:00 PM
Numele acestui oras din Africa este atât de învaluit în legenda astfel incat multi oameni din Timbuktu cred despre acest loc ca este un loc mitic, nesfârsit teren, mai degraba decât un oras cu o adevarata istorie. Timbuktu a fost fondata de catre tuaregi în jurul anului 1100e.n. ca o tabara de apropiere a fluviului Niger.Tuaregii erau in cautare de noi tinuturi de pasunat iar in timpul sezonului secetos poposeau pe malurile raului Niger.Din cauza tantarilor au hotarat sa mearga la cateva mile distanta de rau si sa construiasca o noua asazare din pamant.În limba tuarega, Tin Abutut inseamna "doamna cu mare navale" insa cu trecerea timpului, denumirea de Tin Abutut a devenit Timbuktu.Comertul cu sare,aur si sclavi a facut din orasul Timbuktu un mare centru economic si cultural.Timbuktu a avut trei universitati si cateva zeci de scoli. Aceasta a fost epoca de aur din Africa. Înfloritoare a economiei a orasului Timbuktu a atras atentia imparatului din Mali pe nume Mansa Mussa (1307-1332) de asemenea, cunoscut sub numele de "Kan Kan Mussa." El a capturat orasul în 1325. Mansa Mussa adus cu el un egiptean arhitect platit cu 200 kg de aur pentru a construi o moschee. Mansa Musa de asemenea, a construit un palat regal în Timbuktu,o alta moschee în Djenné si o mare moschee din Gao (1324-1325). Azi doar bazele de moschei, construite in Gao exista.Mansa Mussa in pelerinaj la Mecca,a plecat cu o armata mare si 180000 de kg de aur pentru a face cunoscut intregii lumi bogatia sa. El a
avut atât de mult aur cu el ca, atunci când el sa oprit în Egipt,moneda egipteana a pierdut mult din valoarea sa si, în consecinta, numele Timbuktu din Mali a aparut pe harta lumii in sec al XIV-lea.În 1324 Abu Bakar II nepotul lui Mansa Mussa a decis a sa gaseasca o cale pe mare pentru a merge la Mecca.Expeditia sa maritima a plecat de pe tarmurile Senegalului de azi spre Oceanul Atlantic.Intampinand dificultati in momentul drumului el a facut cale intoarsa. El reorganizeaza din nou expeditia avand si bani suficienti si impreuna cu o armata destul de mare pleaca din nou.Nimeni nu mai stie ce s-a intamplat cu aceasta expeditie dar se banuieste ca el ar fi fost primul care ar fi descoperit America,deoarece pe teritoriul Braziliei de azi exista o prezenta puternica de traditii si obiceiuri tuarege.Un alt mare conducator a fost Sonni Ali.El este cunoscut ca imparatul care a domnit 28 de ani,a dus razboaie 32,a castigat 32 victorii, a fost întotdeauna de cuceritor.El a dezvoltat armata,administratia,agricultura si tehnici de irigare intensificand controalele fiscale.Pe langa asta el a fost un reformator, a vrut sa restabileasca prezenta culturii africane, în religie, educatie, traditii si pe întreg teritoriul imperiului.El a inlocuit liderii religiosi din institutiile de invatamant cu intelectualii care cunosteau traditia si obiceiurile africane. A murit în 1492, când America era pe cale sa fie descoperita.Predecesorul sau Muhammad am Askia de Songhai(a domnit 1493-1528) a revenit în politica si a folosit elita stiintifica si juridica pentru dezvoltarea imperiului.În timpul lui Askia (perioada 1493-1591) Timbuktu a cunoscut înaltimea sa comerciala si dezvoltare intelectuala maxima.La momentul de înaltime în timpul de la mijlocul secolului 16-lea, orasul a avut o populatie de aproximativ 60000.Orasul a scazut dupa ce a fost capturat de Maroc, în 1591. Celebrul savant Timbuktu Ahmad Baba dus cu forta in exil in Maroc a spus ca el a fost jefuit de 1600 de carti si ca biblioteca sa era una din cele mai mici din oras. Mica garnizoana marocana nu a putut apara orasul iar acesta a fost cucerit in mod repetat pana in 1893 cand este preluat de armata franceza.Francezii au restaurat partial orasul dar nu au construit un drum sau o cale ferata pana in oras. În 1960 Republica Mali si-a castigat independenta. Orasul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si a fost nominalizat la finala “Cele 7 minuni ale lumii moderne”


Nicolaie Dediu - bejeus