Despre mine

Dediu Nicolae

Acesta este sfarsitul!Toti romanii spun asta.....si toti romanii se adapteaza.Eu sunt roman asa ca....ma adaptez mereu! http://bejeus-bloguri.blo...

Blogs Home » Personal » Personale » Bejeus

Bejeus

Despre mine si ceea ce fac cand ma plictisesc...un fel de jurnal.

Articole Blog

01. Mausoleul de la Marasesti - Pe aici nu se trece ! - Sep 1, 2016 9:41:00 AM
Între 21 iulie - 21 august 1917 pe linia de front Marasti – Marasesti - Oituz si in imprejurimi, armata română a obţinut o strălucitoare şi răsunătoare victorie împotriva trupelor germane.
În aceste confruntări armata română a pierdut 610 ofițeri și 26.800 de soldați, iar cea germană 60-65000 de oameni. 
În anul 1923, in faţa Mausoleului, a fost stabilit Eroul necunoscut de catre un copil de trupă. În faţa Mausoleului au fost aduse 10 sicrie cu câte un erou necunoscut din fiecare zona istorică a României. Băiatul s-a oprit in faţa unui sicriu şi a spus:  " Acesta este tatăl meu ". Sicriul a fost îngropat în faţa mausoleului.
La data de 18 septembrie 1938, in prezenţa Regelui Carol al II-lea, s-a desfaşurat ceremonia inaugurării Mausoleului.  Monumentul adăposteşte în 154 de cripte individuale şi 9 cripte commune dispuse pe 18 culoare un număr de 5.073 de ostaşi şi ofiţeri.
Mausoleul de la Mărăşeşti este cel mai impunator din ţară şi printre cele mai maiestuoase de acest fel din Europa, fiind un monument dedicat eroilor Primului Razboi Mondial.

Se spune ca Mausoleul de la Mărăşeşti impune un respect atât de mare, încât însuşi Hitler, în momentul in care aviaţia aliaţilor bombarda Valea Prahovei si ameninţa Moldova, i-a cerut lui Antonescu să trimită la Marăşeşti două subunitaţi de antiaeriană care sa apere Mausoleul.Nicolae Dediu - Bejeus
02. Podul de piatra al lui Stefan cel Mare de la Borzeşti - Căiuti - Sep 1, 2016 7:44:00 AM

Între Adjud şi Onesti se află unul din cele mai vechi poduri din Romania, construit în anul 1495 de către Ştefan cel Mare pentru a facilita transportul drobilor de sare de la Ocnele de pe Trotus.
Acest pod are o vechime de peste 520 de ani şi încă se poate circula pe el.
Podul care traversează Pârâul lui Vodă are lungimea de 14 m, lăţimea de 8 m, înălţimea de 11 m, iar deschiderea bolţii este de 5,80 m.
Construit din piatră cu mortar de var gros şi albuş de ou, podul şi-a demonstrat rezistenţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când pe deasupra sa au trecut tancuri şi
alte maşini grele, precum şi după război, pe acolo fiind traseul maşinilor grele de utilaj petrolier, care făceau „naveta” între Ploieşti şi zona petrolieră Moineşti.
Modernizarea şi betonarea Drumul Naţional - DN 11 A  în anul 1959 a configurat un nou traseu şoselei, scurtându-l, podul rămânând în afara şoselei.

Nicolae Dediu - Bejeus
03. Focul viu - Andreiasu, Vrancea - Aug 31, 2016 9:51:00 AM
Emanaţii de gaze naturale ce se aprind spontan şi ard singure
Localizare : dealul Tilia, altitudine 500 m, sat Arşiţa, între Andreiaşu de jos şi Andreiaşu de sus,  jud. Vrancea
Nicolae Dediu - Bejeus


04. Tropaeum Traiani - Adamclisi - Aug 31, 2016 9:17:00 AM
Monumentul se află în comuna Adamclisi, la o distanţă de aproximativ 60 de km de Constanţa.
Tropaeum Traiani fost construit în memoria eroilor daci conduşi de Decebal şi eroilor romani conduşi de Traian, căzuţi în lupta de la Adamclisi în anul 101 - 102 D.C. .
Au murit 3800 de soldaţi romani şi 3600 de soldaţi geto-daci.
Merită vizitat şi muzeul de la Adamclisi.

Nicolae Dediu - Bejeus

05. Meşterii sticlari din Murano şi calutul de sticla - Jul 6, 2015 3:22:00 PM
Căluţ din sticlă de MuranoDacă vizitezi Veneţia, e bine să vizitezi şi atelierele meşterilor sticlari din Murano.
La câţiva km de Veneţia se află o insulă numită Murano.
Se spune că undeva prin anii 1300, sticlarii din Veneţia au fost mutaţi din oraş, fiindcă focurile cuptoarelor ameninţau să ardă uşor casele construite din lemn.Aici sticlarii au găsit un loc numai bun pentru atelierele lor, mai ales că motivul ascuns al acestei mutări a fost legat de păstrarea secretului asupra tehnicilor de producţie. Oricum, în scurt timp, aceşti meşteri pricepuţi au ajuns mai-marii oraşului şi au beneficiat de multe avantaje în Republica Veneţiană. Şi au plătit un preţ pentru ele: nu aveau voie să părăsească statul. Din informaţiile vremii reiese că proprietăţile le erau confiscate, iar ei puteau fi omorâţi sau li se tăiau mâinile, dacă poliţia secretă îi prindea practicându-şi meseria în afara graniţelor veneţiene.Dar, când a început meşterul sticlar demonstraţia, n-am mai auzit nimic din ce spunea ghidul.....
Pentru a deveni meşter sticlar şi a afla toate secretele modelării sticlei, ai nevoie de minim 15 ani de ucenicie ....
Dar să vă arăt şi vouă filmarea ca să înţelegeţi de ce am rămas surd .... bineînţeles că nu m-am putut abţine să nu cumpăr o astfel de capodoperă unicat - un căluţ de sticlă.

Nicolae Dediu - bejeus
06. ULTIMUL mascul de rinocer alb nordic - May 16, 2015 10:41:00 AM

Într-o rezervatie din Kenya trăiesc 2 femele şi un mascul, ultimele exemplare de rinocer alb nordic din lume.
Rinocerul, botezat Sudan, are 42 de ani şi este protejat 24 de ore din 24 de mai mulţi kenyeni înarmaţi.Motivul dispariţiei rinocerilor albi ? Cornul din fildeş ! Pentru asta i-a fost tăiat şi cornul. Dar acesta urmează să-i crească la loc .....
Culmea, până şi soldaţii care-l păzesc sunt în mare pericol de a fi împuşcaţi. Foarte puţini se oferă să-l păzească cu toate că sunt foarte bine plătiţi.
Cele două imagini spun totul ....


Nicolae Dediu - bejeus
07. Harghita - Bai, una din cele mai frumoase statiuni din tara - Jan 26, 2015 12:05:00 AM
Aflată la o distanţă de aproximativ 25 km de Miercurea Ciuc şi la o altitudine de 1300 - 1400 de m, staţiunea Harghita Bai este renumită pentru microclimatul alpin deosebit de placut în care se găsesc o multitudine de izvoare carbogazoase ce sunt recomandate în tratamentele unor afecţiuni interne ale organismului.Staţiunea,dispune de mai multe pârtii  de schi amenajate, unele chiar si cu instalaţii de nocturnă, de un patinoar artificial şi de o pârtie pentru gogoaşa de zăpada pe două culoare în care se dau copiii şi adulţii. Dacă e frig afară şi pârtia este îngheţată, poţi să atingi o viteză de 70-80 km la oră. Dar să vedem cum se dă cu gogoasa de zapada ( colacul ) .... :)


08. De la 100 de ani, la 20 de ani ! - Nov 23, 2014 6:30:00 PM
„ Chirurgul în Photoshop ” - așa cum își spune un utilizator, a transformat în 6 minute o femeie în vârstă de 100 de ani în fetişcana care era la 20 de ani.

Nicolae Dediu - bejeus
09. Frumuseţea Pământului, aşa cum se vede din spaţiu. - Oct 5, 2014 3:47:00 PM
Planet Earth seen from space


Nicolae Dediu - bejeus
10. Pestii, armele si spionii. Ceausescu, victima succesului flotei de pescuit? - Sep 28, 2014 9:51:00 PM
Inainte de 1989, industria pestelui propulsa Romania pe locul 3 in lume, dupa URSS si RDG. Aveam fabrici de conserve, dar si intreprinderi piscicole, insa mai presus de toate - o uriasa flota de pescuit oceanic. Erau zeci de pescadoare - gigant, nave, care strabateau oceanele lumii. Si tot navele erau legatura dintre pestele congelat si conflictele militare de pe continentul african.
Ceausescu era vazut ca un lider mondial puternic, desi se afla in fruntea unei tari mici. Iar multi conducatori din tarile Africii l-au dorit drept principalul partener de afaceri, inclusiv in domeniul militar, unde tara noastra ajunsese a patra putere in lume in productia de armament. Se ajunsese chiar la situatia in care prototipuri militare romanesti erau testate in Africa.Nicolae Dediu - bejeus
11. Ring Man sau Omul Inel - merită văzut - Aug 5, 2014 8:49:00 PM
Un adevărat maestru al cercului pe stradă - merită văzut!

Nicolae Dediu - bejeus
12. Tatiana Kundik - Ucrainienii au talent - Aug 5, 2014 12:40:00 PM
Acrobata Tatiana Kundik a uimit ucrainienii executând un număr incredibil de echilibristică şi flexibilitate ieşită din comun.Nicolae Dediu - bejeus
13. Pianul de mână sau Kalimba - Jul 11, 2014 3:14:00 PM
Acest instrument de origine africană, denumit kalimba, scoate nişte sunete divine, parcă rupte dintr-o altă lume.
Cu mii de ani în urmă, acest instrument onfecţionat din bambus sau lemn, era folosit de africani mai ales în lungile călătorii prin ţinuturile sălbatice şi zonele deşertice.Ulterior au fost folosite lame din metal.
Se credea ca aceasta muzica magica face spiritele bune sa coboare din ceruri si sa calauzeasca drumul oamenilor, ferindu-i de pericole.
Instrumentul are o popularitate extrem de mare si este foarte des întâlnit în cantece traditionale, din Zimbabwe sau Congo.
Seamănă cu un pian de mână.Nicolae Dediu - bejeus
14. Ciudăţenii în lumea animalelor - Jul 4, 2014 12:00:00 PM
Pisică trezită de un porumbelLebede care hrănesc peştiiNicolae Dediu - bejeus
15. Ce puteţi vizita în Soveja - Jul 4, 2014 8:40:00 AM
Soveja, locul de unde cunoscutul scriitor Alecu Russo a cules baladă Mioriţa.
Ce puteţi vizita în Soveja:
1) Tabara de sculptura în lemn, în aer liber de la de la poiana Punga - Soveja2) Mausoleul de la Soveja - Sub forma de cruce, el a fost ridicat din blocuri de piatra masive, intre anii 1927-1929. In cripte sunt adapostite osemintele militarilor romani si rusi cazuti in aceasta zona in luptele din vara anului 1917, iar pe placile de marmura din fata criptelor sunt inscrise numele militarilor identificati. 
3) Cabana Dragomira de la Soveja - fosta cabana de vânatoare a lui Nicolae Ceauşescu;
4) Pădurea Soveja - minerii care scoteau carbune din subterane si se
imbolnaveau de silicoză işi gaseau leacul respirand aerul de acolo, iar sportivii veneau serii la rand in cantonamente, sa se pregateasca pentru intrecerile oficiale. 

1)Tabara de sculptura în lemn Soveja
Tabara de sculptura în lemn Soveja
2) Mausoleul de la SovejaMausoleul de la Soveja
3) Cabana Dragomira de la Soveja 

Cabana Dragomira - curte

4) Pădurea Soveja

flori.....din padure adunate
Flori de camp

Nicolae Dediu - bejeus
16. Mausoleul Soveja - Jul 3, 2014 8:28:00 PM
Plecând din Focşani pe vechiul drum al poştelor, astăzi Drumul European E 85, se ajunge la intersecţia de la Tişiţa unde se desprinde spre nord - vest o şosea modernizată ce duce spre Panciu. De aici, urmând drumul pe traseul turistic al Văii Şuşiţei, se ajunge în Soveja. Comuna este situată pe Valea Pârâului Şuşiţa, unde se întâlnesc Munţii Vrancei cu Subcarpaţii de curbură, la altitudinea de ,,650 m d’asupra nivelului Mărei”. În satul Dragosloveni al comunei Soveja „se ridică sobru şi masiv în înfăţişare, covârşitor prin numărul destinelor care s-au împlinit aici într-o odihnă veşnică, Mausoleul Soveja, mărturia cumplitelor lupte de pe cuprinsul Văii Şuşiţei”.Opera arhitectului George Cristinel construcţia Mausoleului, a cărui piatră fundamentală a fost pusă din iniţiativa Societăţii „Văduvele de Război” şi „ Cultul Eroilor ” în anul 1923, a durat până în anul 1928, când s-au acoperit nişele cu plăcile de marmură cu numele eroilor şi a fost inaugurat în anul 1929.

În acest sens Societatea a organizat o loterie, aşa cum reiese dintr-o Adresă primită de Prefectura Putna la 12 aprilie 1922, din partea Ministerului de Interne, în care se aducea la cunoştinţa acesteia că „Pentru ridicarea unui lăcaş de vecinică odihnă vitejilor cari şi-au dat viaţa, smălţând cu oasele lor munţii, văile şi codrii din Vrancea, un comitet de iniţiativă a hotărât facerea unei loterii, din al cărui produs să se ridice un Mausoleu la Soveja, judeţul Putna, unde să se adune osemintele vitejilor.
Această loterie fiind aprobată de Minister, avem onoare a vă ruga să permiteţi vânzarea biletelor ce se vor
emite în curând şi să daţi tot concursul D-vs la cererea delegaţilor zisului Comitet”.Nicolae Dediu - bejeusMuzeul Mausoleului Soveja

17. Canalul Dunare - Marea Neagra. Care au fost eforturile statului Român. - Jun 10, 2014 6:11:00 PM
Mulţi au auzit de canalul Dunare - Marea Neagra dar puţini sunt aceia care cunosc modul cum a fost construit. În 25 de ani de comunism, s-au construit 1.100.000 de apartamente, 10.000 de şcoli, 30 de hidrocentrale, Casa Poporului......etc.
Vezi şi articolul Ceausescu...A fost sau nu o Epoca de Aur?


18. Bătaie de joc ! Poliţia Călare Română fugăreşte o formaţie de samba din Parcul Herăstrău ! - May 25, 2014 3:46:00 PM
În loc să prindă hoţii de buzunare, Poliţia Călare din parcul Herăstrău fugăreşte o formaţie de cântăreţi de samba.
Excesul de zel al acestor poliţişti a pus în pericol viaţa oamenilor şi a copiilor ce priveau, dansau, aplaudau şi cântau cu acea formaţie.
„În fiecare weekend ieșim să cântăm în parcul Herăstrău, și dacă acum ceva vreme am avut discuții cu poliția, astăzi situația a devenit extrem de gravă! În jurul nostru 300 de oameni dansau și se simțeau bine. În acel moment Poliția Călare a intervenit violent sub pretextul restabilirii ordinii publice. Care ordine publică?”, spun reprezentanții artiștilor.
Vedeţi vă rog imaginile de final cu  cetăţenii indignaţi.
Se întâmplă în România !Nicolae Dediu - bejeus
19. Cum arăta Romania în anii 1960 - 1980 - May 21, 2014 6:00:00 PM
Nu ştiam că unele staţiuni din Romania, în timpul comunismului, aveau piscină cu valuri artificiale.Nicolae Dediu - bejeus
20. Filmări aeriene din 20 mari oraşe româneşti. Imagini surprinse cu drona sau din avion - May 15, 2014 4:48:00 PM
Plimbaţi cursorul pe hartă.
Imagini din 20 de orase ale României, surprinse cu drona sau din avion.
Cu aceste filmări, putem vizita oraşe, pe care, poate, nu le vom vizita niciodată.
De apreciat munca depusă. Felicitări!
Au fost inserate, pe această hartă interactivă, imagini din Botoşani, Iaşi, Piatra Neamţ, Bacău, Galaţi, Brăila, Constanţa, Bucureşti, Ploieşti, Târgovişte Craiova, Braşov, Sibiu, Alba Iulia, Hunedoara, Cluj Napoca, Satu Mare, Oradea, Arad şi Timişoara. 
Nicolae Dediu - bejeus
21. Dans acrobatic superb ! - May 4, 2014 8:18:00 AM
Este cu siguranţă unul din cele mai frumoase dansuri pe care am avut plăcerea să le văd până acum !Nicolae Dediu - bejeus
22. Concursul de şah rapid - Zilele Adjudului 2014. Cum a fost. - Apr 27, 2014 7:01:00 PM
Astăzi 27.04.2014, în sala Casei de Cultură Tudor Vornicu din Adjud, s-a desfăşurat unul dintre cele mai mari concursuri de şah din ultimii 20 de ani găzduite de acest municipiu.
Dediu Nicolae - sahAu participat sportivi veniţi din: Adjud, Oneşti, Focşani, Bacău, Păuneşti, Odobeşti, Vizantea, Gologanu şi Pufeşti. Participanţii au avut vârste cuprinse între 7 şi 60 de ani, feminin şi masculin.Au fost acordate diplome şi premii celor care s-au clasat în locurile fruntaşe. Au participat jucători de şah de categoria III, II, I, CM, M şi neclasificaţi. Ne-am bucurat în special de participarea extraordinară a Maistrului FIDE Ciobanu Aurelian. Concursul a fost arbitrat de domnul Mihai Strambu. Fiind la a doua ediţie, avem speranţa că în viitor acest concurs va avea un nume important în lista concursurilor şahiste la nivel naţional.
Să vedem şi câteva poze.....concurs de şah
concurs de şah
Mihai Strambu
Zilele Adjudului 2014 - sah
Balla Viorel si premiantii
Zilele Adjudului 2014 - premii sah

Locul I sah - Ciobanu Aurelian
Nicolae Dediu - bejeus

23. Concursul de şah rapid - Zilele Adjudului 2014 - Apr 24, 2014 1:24:00 PM
Cu ocazia împlinirii a 581 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Adjud, Primăria Municipiului Adjud şi Clubul Sportiv Municipal Focsani 2007 - CSM Focsani 2007, organizează Duminică 27.04.2013, începând cu orele 08.30, în incinta Casei de Cultură ”Tudor Vornicu” Adjud,Concursul de şah rapid         27 aprilie 2014 ZILELE ADJUDULUI La acest eveniment şi-au anunţat participarea jucători de şah din municipiul Adjud şi judeţul Vrancea.
Pot participa la acest eveniment toti cei îndragostiţi de acest sport nobil.
Detalii de participare:
- participa jucatori de toate varstele legitimati sau nelegitimati;- sistem elvetian 7 runde a câte 25 de minute fiecare;- taxa de participare este 10 lei.
Nicolae Dediu - bejeus
24. Cum este cazarea la Vila Bradet din Lepşa şi ce poţi vizita în Lepşa - Apr 23, 2014 4:34:00 PM
Vila Bradet - LepsaEste pentru a treia oară când am revenit în acest loc şi de fiecare dată gazdele au reuşit să mă uimească.Vila Brădet este amplasată la aproximativ 1 km de Mânăstierea Lepşa, în mijlocul naturii,  într-un cadru natural şi nepoluat, cu un peisaj superb – padurea de brazi şi râul Lepşuleţ.
Parcă zici că te afli într-o căsuţă din poveşti.
Gazdele sunt deosebite, discrete şi amabile, iar nea Mitică (proprietarul) un om de legat la rană.Aer curat, peisaj frumos, curăţenie fără cusur atât în camere cât şi în curte, bucătărie complet utilată cu aragaz şi frigider, apă caldă la discreţie, foişor, grătar, rotisor şi şemineu.
Vila are un spaţiu mare atât în casă cât şi în curte.
Ne-au oferit informatii depre locuri de vizitat: Mânăstirea Lepşa, Cheile Tişiţei, Păstrăvăria Lepşa sau Cascada Putnei.
Am fost pe drumul dintre Lepsa şi Soveja. Un peisaj extraordinar unde mâna omului nu a ajuns încă.
Prima dată am crezut că ne va cere un preţ enorm pe cameră dar a fost un preţ neaşteptat. Mai mic decât la alte vile ce nu aveau nici măcar jumătate din condiţiile oferite de vila Brădet. Un preţ la cazare EXCELENT !!! 
Nici nu ştiu când au trecut cele 4 zile. Sigur voi reveni şi a patra oară! 
Nea Mitică m-a rugat să-l sun din timp pentru rezervare, ca nu cumva să-l pun în situaţia de a mă refuza.
Şi am de ce să sun din timp pentru rezervare deoarece vila este din ce în ce mai căutată.
Dacă nu mă credeţi pe mine, poate credeţi pozele.....

Lepşa 2014

Mânăstirea LepşaManastirea Lepşa


Manastirea Lepsa - Învierea 2014Cascada Putnei


Cascada Putnei

Pastravaria Lepsa


Pastravaria Lepsa
25. Cât noroc trebuie să ai ca să scapi din astfel de accidente ? - Apr 18, 2014 1:37:00 PM
Stai şi te întrebi câteodată, cât noroc poţi avea ca să scapi din astfel de accidente.
Şi uite că unii scapă !
Există îngeri păzitori ?Nicolae Dediu - bejeus