Blogs Home » Fapt divers » Diverse » Auftakt

Auftakt

..."Politica pe timp slab, muzica pe timp tare"...

Articole Blog

02. Au trecut si alegerile astea. Ce avem? - Dec 12, 2016 4:52:00 AM
- O majoritate PSD-ALDE, sprijinita de socialistii si marxistii europeni (majoritatea finantati de Soros - ca sa nu fie discutii). Mesajele de sustinere ale liderilor stangii europene adresate lui Dragnea inainte de ziua alegerilor ne arata o stanga UEuropeana aflata in criza, care are nevoie disperata de PSD si ALDE pentru a se salva. Faptul ca Dragnea e condamnat penal sau ca PSD nu se conduce dupa vreo ideologie, alta decat cea a banului si a jafului, nu are nicio importanta pentru stanga europeana.- Un PNL in deriva, care si-a pierdut busola atunci cand a cazut in capcana PSD, formand USL si punand doctrina partidului "in paranteza". Fuziunea cu PDL nu a fost decat o continuare a derivei in care se afla partidul, lipsit total de substanta doctrinara, de strategie, de lideri si de orice opozitie interna. Nu cred ca exista precedent in politica in care un partid sa se arunce cu aceeasi disperare, in decurs de numai doi ani, din bratele unui partid in ale altuia, ambele provenite din sinistrul FSN, continuatorul PCR. Aceste miscari au debusolat total electoratul liberal. Banuiesc ca scurgerile acestui partid catre ALDE, USR sau PMP vor continua si in viitor.- Un partid foarte nou, USR, care inca nu reprezinta nimic mai mult decat o speranta. Partidul nu e reprezentat in UE, iar aici nu s-a conturat clar ideologic, promovand un mesaj populist. Partidul are sanse foarte mari sa se dezintegreze total in viitor, precum PPDD, sau sa se divida.- Un partid-secta, PMP, creat in jurul fostului presedinte Basescu, cu singurul scop de a-l proteja pe acesta de "ghearele" Justitie.- Vesnicul partid etnic, UDMR.- Un electorat nationalist, traditionalist, de aproximativ 5-6%, controlat si divizat pentru a fi tinut departe de reprezentare in Parlament de personaje apropiate serviciilor precum Munteanu si Ghita. Mai tineti minte manipularea cu Munteanu - 35%? Popularitatea reala a personajului era de 1%, cu tot cu PNTCD, precum vedem azi in datele comunicate de BEC. Banuiesc ca dupa misiunea asta MM, zis si "Ioan", va disparea din nou in neant...Avand in vedere "oferta" politica de mai sus, consider ca absenteismul celor 60% a fost optiune politica, un mesaj clar de respingere fata de toata clasa politica, si nu o abdicare de la indatoririle cetatenesti.


03. Atata poate comunismul... - Dec 5, 2016 5:51:00 PM
Pare o intamplare amuzanta, dar nu e. Masina l-a lasat balta pe “El Lider Maximo” chiar pe ultimul sau drum. Lumea posteaza amuzata intamplarea pe Facebook, desi nu e nimic de ras in treaba asta.

In Cuba inca functioneaza automobile de dinaintea revolutiei cubaneze. Suratele lor mai tinere cu 10, 20 sau 30 de ani se strica mereu. Primele sunt limuzine americane avand 60 de ani si peste, cu un kilometraj incredibil la bord, produse intr-un sistem de “exploatare a omului de catre om”. Celelalte sunt masini din fostele tari comuniste, produse de un sistem lipsit de competitie interna, dar plin de “intrajutorare tovaraseasca”. Nicio tara comunista n-a reusit vreodata sa produca un automobil cat de cat decent, daca nu fiabil. Chiar produse sub licenta, copiate pana la ultimul surub, masinile fabricate in “sistemul lipsit de exploatare a omului de catre om” te lasau in drum cand iti era lumea mai draga. Cu o Dacie, un Trabant sau un Moskvici stiai cand pleci, dar nu stiai niciodata cand ajungi.

Cat de competitiva este o economie se vede in produsele sale, iar automobilul este, inainte de toate, un etalon. El este un rezultat, defineste un sistem si ilustreaza cum functioneaza respectiva societate. As paria pe orice ca, daca in loc de jeep-ul sovietic, remorca cu ramasitele lui Castro ar fi fost trasa de taxiul cu care am mers azi - un Logan harbuit, avand 300.000 kilometri facuti in traficul bucurestean - nimic demn de semnalat nu s-ar fi intamplat.

In cazul comunismului, nu mai e nimic de adaugat. Atata poate acest sistem! Nici sa-si duca liderul la groapa nu e in stare!04. Am cu cine sa votez pe 11 decembrie! - Nov 23, 2016 6:19:00 PM
Pentru vot am optiuni foarte clare. Voi vota echilibrat, atat oameni care fac acum primul pas in politica, cat si oameni cu experienta, in care am mare incredere. Voi alege exact ceea ce mi se potriveste.

La fel ca majoritatea prietenilor mei din Bucuresti, in special a monarhistilor care ii sunt recunoscatori pentru intoarcerea votului din 2011 in favoarea venirii Regelui in Parlament, pe 11 decembrie voi vota la Camera Deputatilor cu Toader Paleologu. Cu el merg la sigur!

Paleologu, cu sloganul caragialian "Natiune, fii desteapta!", se adreseaza liberalilor nemultumiti de lista PNL (cu Nicolaescu sau Sulfina Barbu), se adreseaza taranistilor nemultumiti ca Pavelescu a predat partidul pentru a fi mentionat doar intre paranteze pe lista ANR, USB-istilor de dreapta nemultumiti de componentele de stanga actuale ale USR, conservatorilor nemultumiti ca nu se regasesc in niciun partid actual, sau pur si simplu spiritelor independente.

Se adreseaza, de asemenea, celor care inteleg ca e mare nevoie de un om de cultura care sa ridice nivelul Parlamentului , un pro-occidental, un om cu o identitate doctrinara foarte clara, cu vocatie de pedagog si formare diplomatica, dintr-o familie de ilustri politicieni si oameni de cultura.

La Senat voi vota lista PNL, in frunte cu medicul si academicianul Leon Danaila. In mod special, vreau sa subliniez, votez de data asta si pentru libertatea de exprimare. Atat Toader Paleologu, cat si Leon Danaila, sunt astazi pusi la colt pentru opinii. Toader Paleologu exclus din PNL, Leon Danaila reclamat la CNCD. Vreau un Parlament cu oameni cu opinii, nu cu aplaudaci care voteaza la comanda.

Mai jos, cateva testimoniale pentru Toader Paleologu. Alaturi de Stelian Tanase, Marius Ghilezan, Aida Minerva Tanasescu, Cristian Preda, Mihail Neamtu, Mihail Paleologu, Carmen Popescu, Nicolae Dragusin, Alexandru Nicolin si Tudor Ungurean, ma puteti vedea si pe mine.
05. Parsifal la Ateneu... cu o invitatie speciala pentru elevi si studenti! - Sep 13, 2016 8:43:00 AM
Una din particularitățile proiectului Parsifal la Ateneu: repetiția generală a spectacolelor-eveniment cu actul I din «Parsifal» (5 octombrie la ora 19, Ateneul Român) va fi dedicată generației tinere de elevi și studenți. 

Christian Badea: „Tinerii, deşi sunt obişnuiţi să aculte pe mobil piese muzicale care durează între trei şi patru minute, sunt, paradoxal, deja familiarizaţi cu lumea legendelor si a miturilor lui Wagner prin experiențele pe care le-au avut cu filme și seriale precum Lord of The Rings, Game of Thrones sau Star Wars – cu subiecte similare operelor wagneriene. Muzica lui Wagner este infinit superioară coloanelor sonore ale acestor filme și, împreună cu elementele vizuale, de teatru, ale spectacolului PARSIFAL, le va crea o experiență copleșitoare, live, pe care nu o vor uita.

România are o tradiţie culturală excepțională, care însă a fost uitată și neglijată. În perioada 1922 – 1942, de exemplu, la Bucureşti veneau în mod regulat, în stagiunea Filarmonicii, cei mai mari artiști ai lumii. Nu era vreun eveniment special sau vreun festival, ci modul normal în care muzicienii români colaborau regulat, în timpul anului, cu nume de legendă. Totul, în fața unui public avizat și pasionat, cu o contribuție imediată, constructivă și de lungă durată la educația multor generații de tineri muzicieni români.

În ziua de azi nu sunt înțelese avantajele unei experiențe culturale bogate, de înalt nivel, și ale unei educații pe măsură. Suntem obsedați de „branding”, de evenimente sclipitoare și de scurtă durată, cu o foarte mică semnificație socială. Este o abordare neconstructivă, care a creat în timp o decădere clară a nivelului calitativ al fenomenului cultural în România. Cultura trebuie să se bazeze pe tradiția de excelență care a existat în România și să devină parte integrantă a societății - nu un fenomen de consum sau un „trend”.

Cu o susținere financiară relativ mică față de alte sectoare ale economiei, cultura poate aduce importante dividende economice, sociale și de educație, fapt dovedit în multe țări. Cultura nu este o pomană!”

06. Despre forta unei Regine neincoronate... - Aug 16, 2016 12:50:00 PM
Multi au spus despre Regina Ana ca nu a fost incoronata. Pai cine sa o fi incoronat? Groza, Dej si Pauker in 1948? Ion Iliescu, dupa 1990? Evident ca daca nu ne procopseam cu republica adusa de bolsevici, Ana ar fi fost incoronata alaturi de Regele Mihai. Dar nu asta voiam sa spun de fapt. Vreau sa va aduc aminte ce inseamna forta unei Regine. Este cazul Reginei Maria care, in 1919, nu era inca Regina incoronata (asta s-a intamplat de-abia in 1922.

Bratianu intampina mari greutati in negocierile cu aliatii, asa ca este trimisa la inaintare Regina Maria. Antanta castiga razboiul, dar Romania e inca la un pas de reintregire. La Conferinta de Pace de la Paris (1919), Romania nu numai ca nu se afla pe picior de egalitate cu marile puteri, asa cum i se promisese, ba chiar avea mai putini delegati decat Bulgaria sau Serbia. Bratianu, desemnat sa poarte negocierile, este calificat drept "enervant si provocator, nerezonabil si comportandu-se prosteste". Regina Maria ii scrie din nou varului George, cel care in tinerete o ceruse de sotie. "La noi au ajuns zvonuri nelinistitoare ca tratatul nostru de alianta nu va fi respectat. Personal am avut intotdeauna incredere in aliatii nostri chiar si atunci cand majoritatea celor din jurul meu se indoiau de ei - le voi rade in fata si le voi spune ca ei nu cunosc Anglia daca isi pot inchipui ca ea ar putea sa-si calce cuvantul doar pentru ca situatia noastra nenorocita ne-a facut neputinciosi."

 Si daca in ce-l priveste pe Regele Angliei, Maria face apel la onoarea acestuia, maiestria si-o dovedeste cu temutul premier francez Clemanceau, botezat "Tigrul", un om scund, cu sprancene stufoase si aprig la manie. "Majestatea Voastra vreti intregul Banat pana la Tisa? Dar este partea Leului!", i-a spus Clemanceau. "Tocmai de aceea am venit sa vorbesc cu varul lui primar, Tigrul", a raspuns Maria si discutia s-a incheiat in hohote de ras. (Hannah Pakula - "Ultima romantica") Clemanceau i-a spus ulterior ministrului roman in Franta: "O Regina ca a voastra trebuie primita cu toate onorurile militare, cu maresalul Foch (n.r. - comandantul suprem al armatelor aliate) in frunte". 

Nu era Regina Maria recunoscuta in lipsa incoronarii? N-o recunostea Clemenceau ca atare? Pe front, in 1917 nu era Regina? Cum i se adresa generalul Berthelot? Nu ii spunea Regina? Si nu era incoronata pentru ca nu s-a putut.

In cazul Reginei Ana situatia este identica... doar ca aceasta n-o sa mai apuce vreodata sa fie incoronata. Daca nu recunoastem sotiei Regelui Mihai titlul de Regina, sa nu recunoastem nici Mariei acest titlu, desi ea ne-a obtinut Crisana, Maramuresul si Banatul romanesc. De la Tigru le-a obtinut! Pai cum le-a obtinut, ca nu era Regina? In virtutea acestei logici poate ar trebui sa le dam inapoi, nu? Vad ca multi monarhisti, desi cunosc bine cele de mai sus, nu fac un minim efort de gandire sa aduca acest argument. Despre republicani, ce sa mai zic? Dar logica e logica. Ce s-a aplicat odata, se aplica si a doua oara, mai ales ca cele doua cazuri sunt, de fapt, identice.

Daca Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha a fost Regina Maria, atunci si Ana de Burbon-Parma a fost Regina Ana. Cu sau fara incoronare!07. «Parsifal» la Ateneu. - Jun 22, 2016 4:14:00 PM
Pe 7 si 8 octombrie 2016 scena Ateneului va gazdui cel mai important eveniment cultural-muzical al stagiunii 2016-2017 - "Parsifal", de Richard Wagner. 


Prin acest eveniment, organizatorii isi doresc sa contribuie la crearea unei traditii wagneriene la noi in tara, care sa formeze aici, dar si sa atraga din strainantate, acel public fidel muzicii lui Wagner, celebru in toata lumea pentru pasiunea sa. 
In conferinta de presa care a avut loc astazi la Ateneul Roman, maestrul Christian Badea spunea ca tinteste cu aceasta ocazie si un alt public, mai nou si mai tanar, intre 16 si 23 de ani, pasionat de trilogia "The Lord of the rings." 
Cu aceasta ocazie a fost creata si Societatea Wagner Romania, care va funcționa ca o platforma de dialog cultural si forum de informare și intalnire a iubitorilor muzicii lui Wagner. Presedinte de onoare al Societatii Wagner Romania este E.S. domnul Werner Hans Lauk, ambasador al Republicii Federale a Germaniei. 
Pana la evenimentul din aceasta toamna va propun sa reascultam un fragment din "Parsifal" in interpretarea Filarmonicii din München, sub bagheta fenomenalului Sergiu Celibidache. 08. "Razboiul Regelui" - May 6, 2016 5:23:00 PM
Am participat aseara, la Baneasa Grand Cinema Digiplex, la avanpremiera filmului "Razboiul Regelui", un film de John Florescu, fiul cunoscutului istoric Radu Florescu. Filmul va putea fi urmarit, in premiera, pe 10 Mai, la ora 23:30, la Pro TV, apoi - intr-o versiune mai lunga - va fi prezentat din luna septembrie in cateva sute de scoli si facultati din Romania. Producatorul, John Florescu, a luat legatura cu cateva case de filme in vederea difuzarii lui la nivel international. Un demers extrem de important pentru cunoasterea adevarului istoric, legat in special de momentul de la 23 august.09. Lantul slabiciunilor. Doar trei zale. - Mar 31, 2016 9:56:00 PM
Corneliu era un lider politic complet zanatec, dar Olguta il iubea. Era slabiciunea ei. Cand filozoful Gabriel l-a amenintat pe Corneliu – cu judecata, nu cu bataia – Olguta a sarit ca arsa. A declarat ca il va apara chiar fizic, desi Corneliu batea bine suta de kile, iar Olguta nu sarea de cincizeci nici iarna, de gerul Bobotezei. Dar Olguta stia karate!

Anii au trecut si Olguta a schimbat partidul. A ajuns o mare primarita. Apoi a fost retinuta si arestata. Elena a dezvoltat atunci o slabiciune brusca pentru Olguta. A afirmat ca e in stare sa se duca la Beciul Domnesc sa protesteze impotriva arestarii Olgutei. E de inteles. Si Elena e femeie; simtise si ea zanganitul catuselor la maini.

Traian are o slabiciune publica pentru Elena. Toata lumea stie. Slabiciunea e atat de mare incat Traian a scris, cu mana lui, pe Facebook, ca nu se va dezice de Elena nici daca ea va fi condamnata definitiv. Asta pentru ca loialitatea este un lucru rar, a explicat Traian. Iar slabiciunea lui e direct proportionala cu loialitatea ei. 

Gabriel (da, da, acelasi Gabriel de mai sus!) are o slabiciune pentru Traian. Cand Traian se afla in ultimul sau an de mandat, si le facuse pe toate, Gabriel a declarat ca Traian s-a ridicat la inaltimea exigentelor sale. Si ca el, personal, s-a recunoscut in valorile lui Traian. Asa ajungem, printr-un lant al slabiciunilor, de la Corneliu la Gabriel.

Caragiale a avut nevoie de vreo zece slabiciuni ca sa-l treaca clasa pe elevul Mitica Dascalescu, dintr-a VI-a. Dar in secolul al XIX-lea lucrurile mergeau mai greu. Astazi, ca sa treci de la un grobian poet de curte, complet amoral, la cel mai important filozof al dreptei (si al moralei) iti trebuie doar trei slabiciuni: Olguta, Elena si Traian.


11. Crăciun fericit! - Dec 23, 2015 2:20:00 PM

12. Femeile pot vota in Arabia Saudita. Un pas important? Sa ne mai gandim... - Dec 13, 2015 12:10:00 AM
S-a tot scris despre faptul ca femeile din Arabia Saudita pot vota si candida pentru prima data, anul acesta, la al treilea scrutin din istoria statului saudit. S-a mai spus ca acesta ar fi un pas destul de important pentru egalitatea dintre femei si barbati in Arabia Saudita, stat care, ce ironie, detine sefia comisiei pentru drepturile omului la ONU. Si, ca dintr-o populatie totala de 21 de milioane de locuitori, s-au inscris pentru a vota 131.000 de femei, pe langa 1,3 milioane barbati.

Insa acest vot nu marcheaza deloc o democratizare a Arabiei Saudite, tara in care Constitutia tarii este reglementata strict pe baza Legii Islamice. Singurul scrutin in care sauditii se pot exprima este cel pentru Consiliile Municipale, care au puteri extrem de limitate: se ocupa doar de strazi, parcuri si salubrizare. Chiar si in cazul acesta, femeile si barbatii vor vota in centre de vot diferite, iar femeile nu se pot inscrie singure la vot, ci doar cu avizul tutorelui. Tot tutorele, sau un alt membru de sex masculin al familiei, este obligat sa le conduca la sectia de vot, pentru ca femeile nu au dreptul sa circule neinsotite in public.

Femeile nu pot face nici campanie direct in fata barbatilor. Si este evident de ce. Pentru ca nu pot aparea in public cu fata descoperita, Arabia Saudita fiind una dintre cele mai restrictive tari cu privire la purtarea valului islamic. Din acest motiv, pentru transmiterea mesajelor, femeile sunt obligate sa apeleze tot la barbati, ca intermediari intre ele si electorat. Si nu e greu de prevazut ca "succesul" in alegeri al femeilor va fi extrem de mic spre nul. Asa ca... despre ce pas important vorbim?

13. Ticu Dumitrescu - 7 ani... - Dec 5, 2015 3:02:00 AM
Ieri s-au implinit sapte ani de la trecerea lui Ticu Dumitrescu la cele vesnice. O sa reiau un text pe care l-am scris atunci pe blog. Ca sa ne aducem aminte...  Si pentru ca Ticu Dumitrescu, mai exact atitudinea lui Traian Basescu fata de acesta, m-a determinat, acum 10 ani, sa devin comentator politic in online.

9 decembrie 2008

"Nu am putut sa scriu nimic in prima clipa cand am auzit ca Ticu Dumitrescu a trecut la cele vesnice. Eu nu l-am cunoscut direct.  Stiu insa tot ce a facut pentru aceasta tara si cum s-a luptat sa-si vada visele implinite.

De numele lui se leaga momentul in care m-am “despartit” de Traian Basescu, in 2005, si lucrul acesta nu il voi uita niciodata. Ticu Dumitrescu e “de vina” pentru aceasta “ruptura politica”, si ii multumesc si acum ca mi-a deschis ochii, in vara aceea in care Basescu aflat in China, l-a umilit, l-a tratat de sus, l-a persiflat intr-un mod dezgustator. 

Pentru ca trebuie sa recunosc ca pana atunci nu numai ca il votasem pe Basescu de fiecare data, dar il sustinusem in fiecare campanie electorala. 

Zilele acelea din vara lui 2005, in imaginile care se perindau pe sticla televizorului, am vazut in ochii lui Ticu Dumitrescu o durere si o dezamagire imensa, pe care niciodata nu mi-o voi scoate din minte. Se desfasurau alegerile interne din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, moment in care PD – cu sprijinul direct al lui Traian Basescu - declanseaza o noua criza, alegand sa NU il sustina pe Ticu Dumitrescu, asa cum fusese intelegerea cu PNL, la sefia institutiei. PD, alaturi de PSD si de PRM (aliantele astea va spun acum mai multe, nu?) alesesera sa il voteze pe Corneliu Turianu. Imediat, Ticu Dumitrescu a anuntat ca isi va da demisia din CNSAS. Cititi declaratia facuta pentru ziarul Ziua:

“Nu a fost o lovitura de teatru, oameni buni! A fost o lucratura. Nu cred ca va mai avea loc deconspirarea Securitatii asa cum am gandit-o eu", a spus liderul fostilor detinuti politici. In opinia lui Ticu Dumitrescu, presedintele Traian Basescu nu este strain de cele intamplate. "Regret implicarea presedintelui Basescu, prin domnul Emil Boc care a inventat un candidat peste noapte: pe Corneliu Turianu. (...) Nu cred ca mister Boc face ceva fara ordin. Sa-ti fie rusine, domnule Boc, pentru ca dumneata ai facut aceasta lucratura!", a spus Ticu Dumitrescu. El i-a batut obrazul si liderului pesedist, Mircea Geoana, care il asigurase de sustinerea reprezentantilor partidului sau. "A fost o lucratura. Felicitari. Sper ca domnul Timofte m-a auzit" a intarit initiatorul legii deconspirarii Securitatii.”

Presedintele Traian Basescu, aflat in vizita in China, a refuzat sa comenteze situatia de la CNSAS, delarand pe un ton cinic ca este o problema de care este „departe si ca distanta si ca interes”. Totul insa i se tragea lui Ticu Dumitrescu de la niste discutii mai vechi cu Traian Basescu prin care insistase din rasputeri pe niste idei si principii pentru care luptase fara rezerve: Il citez chiar pe Ticu Dumitrescu, din nou:
„ In februarie 2005, in fruntea unei delegatii a AFDPR, am fost primit de presedinte, la cererea mea, cerere care era facuta din decembrie 2004. Poate cea mai importanta a fost rugamintea adresata in numele Asociatiei sa convoace cele doua Camere ale parlamentului si, intr-o declaratie solemna care sa fie supusa votului nominal, deschis al parlamentului, sa recunoasca, sa-si asume si sa condamne - retineti, va rog, ca sunt trei etape - crimele comunismului. Domnia sa, spre stupefactia mea, pentru ca eu ma asteptam sa raspunda creditului acordat (trebuie sa recunosc ca l-am votat pe d-l Basescu), a venit cu acel raspuns: dovezile, dovezile. Asta m-a socat.”

Traian Basescu incercase pana atunci din rasputeri sa evite acest moment, al condamnarii comunismului, incercand chiar sa il indeparteze pe Ticu Dumitrescu, asa cum el insusi spune, de la sefia CNSAS. Totusi, cu ajutorul societatii civile si la presiunile ei, Basescu a fost obligat sa o faca: sa condamne comunismul. Dar am inteles in zilele acelea, chiar de la Ticu Dumitrescu, ca totul s-a intamplat nu din dorinta presedintelui, ci la schimb pentru o sustinere pe termen lung a unei parti a societatii civile. Un troc, dragii mei. Un troc pe voturi. In schimbul unor sinecuri. Pentru o luuuunga prietenie. Calduta tuturor si legitimata de o aureola de moralitate. Un contract cinic menit sa preia de la PNL "tema anticomunista".  

Am citit zilele astea cateva texte despre eroul Ticu, cel caruia ar trebui sa-i legam neconditionat numele de condamnarea comunismului, fara sa-l mai numim pe cel care a vazut in asta doar un troc politic. Printre textele citite m-au emotionat cel mai mult cel al lui Radu Portocala si cel al lui Radu Calin Cristea. Sunt oameni care au avut norocul sa-l cunoasca indeaproape pe acest mare OM. Scrasnit, chinuit, incorsetat, vizibil obligat, a scris ceva si Traian Ungureanu. Mai mult ca sa evite sa scrie ceva despre Marea Coalitie Fesenista ce ni se arata ca o stea de la rasarit. Aproape pot sa spun ca e un noroc ca admirabilul Ticu a murit cu cateva zile ca aceasta odioasa coalitie sa fie batuta in cuie. L-ar fi amarat si mai mult..."
14. Radu Portocala si o noua carte: ”Un presedinte impotriva Romaniei” - Nov 19, 2015 11:54:00 PM
Zilele acestea a aparut, la editura Cartier, o noua carte a lui Radu Portocala, ”Un presedinte impotriva Romaniei”. O puteti gasi la Gaudeamus pana duminica seara, 22 noiembrie, la standul nr. 21, nivelul 00, in pavilionul central din Romexpo. Sau o puteti comanda pe site-ul editurii. Cartea este o rememorare a perioadei 2004 - 2014, asa cum a fost vazuta de autor si consemnata pe blog sau in articolele din ziare. 

„Românii sunt un popor fără memorie, iar această tară – cum altfel i-am putea spune? – se află la originea multora dintre nenorocirile care se abat asupra lor. Mai mult: ei refuză memoria, îndărătnicindu-se să creadă că trecutul poate fi mereu replămădit în funcţie de capriciile şi de fantasmele prezentului. Românii devin astfel un popor orwellian în toată accepţia tragică, înăbuşitoare a cuvântului, iar România apare ca singurul loc din lume în care trecutul e doar o consecinţă discutabilă a prezentului.” - Radu Portocala

15. Radu Portocală – Istoria întortocheată a Jaguarului albastru - Oct 29, 2015 6:24:00 AM
Radu Portocală avea 21 de ani, în anul 1972, când a văzut pentru prima dată, în ziarul “România liberă”, la Mica Publicitate, la rubrica vânzări auto, un anunț despre ceea ce doar bănuia că ar putea fi Jaguarul regal, mașina pe care Regele Mihai o iubise cel mai mult. 

Primită în dar de tânărul Principe Mihai, în 1937, din partea Guvernului României, prin Ministerului Aerului, automobilul SS Jaguar 100 este primul dintr-o serie limitată, pe calandra căruia apărea pentru prima data faimoasa figurină Jaguar. 

Radu Portocală zărise mașina o singură data, copil fiind, pe strada Ion Câmpineanu. Speranțele de a ajunge să vadă din nou acea mașină și să o cumpere îi sunt spulberate de la bun început, la aflarea prețului. Nici tânărul Radu, nici familia, nu aveau suma necesară să o achiziționeze. In 1973, după un an, Radu Portocală vede din nou, cu totul întâmplător, același anunț postat în același ziar. 

Cititi mai mult pe bookiseala.ro

Foto: MS Regele Mihai și Radu Portocală alături de Jaguar in 1991.16. Il giardino di Giulio Caccini la Cotroceni - Oct 28, 2015 11:09:00 PM
Lasati totul deoparte si veniti astazi, la Cotroceni, la ora 19:00, pentru a intra in gradina lui Caccini. Va asteapta la Palat Marco Horvat si ansamblul de muzica veche Faenza veniti direct de la Versailles. Mai multe detalii aici.

Si o superba cronica a concertului aici.
17. Acasa la Neagu Djuvara... - Oct 26, 2015 3:27:00 AM
Sambata l-am vizitat pe Neagu Djuvara. Nu singura, ci impreuna cu trei prieteni: Marius Ghilezan, Aida Minerva Tanasescu, care locuieste in Olanda, si Paulina Selaru. Marturisesc ca la inceput am avut emotii similare cu cele avute atunci cand am intrat in casa Doinei Cornea.

Am trecut mai intai prin Piata Galati sa luam un cos cu fructe de sezon si ne-am apropiat de casa istoricului, aflata in apropierea bulevardului Dacia. Inainte sa intram in curte m-am gandit ca e pentru prima data cand sunt atat de aproape de o personalitate prestigioasa a culturii romane intrata in al 100-lea an de viata. O vazusem si pe Cella Delavrancea, la Radio, in concertul aniversar la implinirea unui secol de viata. Insa acum era altceva.

Mergeam la Neagu Djuvara sa-i cerem un sfat. Sa-l intrebam daca Monarhia in Romania mai poate avea un viitor. Si care ar fi acela. Ideea de a merge la Neagu Djuvara ne-a venit dupa ce Printul Nicolae a fost exclus din linia de succesiune a Casei Regale si dezmostenit. Imediat dupa acea decizie am fost intoxicati, fiecare in particular, cu tot felul de zvonuri, de versiuni. In toate, Nicolae era calomniat in fel si chip, de cele mai multe ori de persoane foarte apropiate sau asa-zis apropiate de Palatul Elisabeta. Niciunul dintre noi nu daduse crezare soaptelor care ni se susurau la ureche. Era prea mult si prea abject.

Am intrat in curtea Seniorului Djuvara unde ne-au intampinat trei pisici. Calcam si noi si ele pe varfuri. Am inceput sa ne spunem incet unul altuia: "Daca a uitat cumva ca venim? Daca nu o sa ne primeasca?" Am sunat si usa s-a deschis apoape instantaneu. Am urcat scarile inguste, in spirala. Dumnezeule, m-am gandit, cum le poate urca? Si pentru noi era destul de dificil... Usa apartamentului era deschisa si am intrat incet, cu aceeasi teama.

Neagu Djuvara ne astepta in sufragerie, pe canapeaua de piele, sub tabloul in care ii era pictata mama, imbracat sport-elegant, zambind. "Ei, bine, ce va aduce la mine?", ne-a intrebat. "Arde tara, Domnule Djuvara!" a spus Aida. "Cum?!", a intrebat. Aida a repetat mesajul cu si mai multa convingere. Istoricul a facut ochii mari, intrebatori, apoi a inceput sa rada sanatos, si din momentul acela toata atmosfera s-a relaxat.

Ne-a poftit sa stam jos, cat mai aproape ca sa ne auda bine, si sa ii povestim ce si cum, in jurul masutei cu cafea si biscuiti. Discutia a fost lunga. Intai ne-a ascultat pe fiecare, apoi povestile s-au prelungit pana pe inserat. De cateva ori ne-am scuzat, i-am spus ca nu vrem sa il retinem prea mult. Dar adevarul era ca nu am mai fi plecat. Ne-a coplesit cu memoria fantastica.

Au fost aproape trei ore in care nu am discutat numai de Monarhie. Am simtit ca am intrat intr-un Univers din care n-as mai fi vrut sa ies. Ne-a prezentat tablourile de familie, cartile, o multime de fotografii, inclusiv de la cununia oficiata de Monseniorul Ghika, astazi Fericitul Vladimir Ghika, ne-a povestit istorii, ne-a descris personaje, ne-a poftit sa-i vizitam apartamentul...

Am discutat subiecte pornind de la "ciuma de la 1300" pana la "tatarul scopit Ponta". A glumit, a spus bancuri, a fost in verva, parea mai tanar decat noi... Insa atunci cand vorbea despre Monarhie si viitorul ei devenea cumva brusc serios si trist. A zis ca nu ne poate incuraja. Ne-a spus ca Monarhia parlamentara e cea mai buna forma de guvernamant posibila, dar ne-a repetat de cateva ori, in franceza, ca in Romania totul s-a terminat.

Nu voi povesti mai mult de-atat... Intr-un fel, stiam de cand ne-am propus sa il vizitam ca nu ne poate da un alt "diagnostic" pentru tara. Dar poate mai aveam un sambure de speranta, sau poate doream sa auzim un adevar rostit franc de un... specialist. Prietenii monarhisti de pe Facebook stiu ca am fost in aceasta vizita, dar nu am vrut sa le spunem concluziile si mesajul lui Neagu Djuvara ieri, din respect pentru Ziua Aniversara a Regelui.

Am plecat din casa remarcabilului istoric cu sentimente amestecate. Pe de o parte tristi, pe de alta plini de bucuria si placerea pe care ti-o da o astfel de intalnire. Ne-a rugat sa mai trecem. Sa ii aducem fotografiile pe care le-am facut. "Toti imi fac fotografii, dar nimeni nu mi le da si mie". O sa i le ducem... Cu mult respect si pretuire...18. Occidentul si Islamul. Criza refugiatilor, drepturile femeilor si mutenia stangii. - Oct 25, 2015 7:38:00 PM
In contextul "Crizei Refugiatilor", am cautat sa vad care e pozitia organizatiilor feministe din Europa in legatura cu abuzurile asupra femeilor. Am constat ca exista o mutenie aproape totala pe aceasta tema, care ar trebui sa priveasca stanga, nu? Femeile de stanga prefera insa ori sa taca, ori sa-i planga pe "sarmanii refugiati". Dar sa ne uitam putin care e de fapt situatia.

In conformitate cu Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, la sfarsitul anului 2014 numarul persoanelor refugiate a fost mai mare cu 23% decat in anul 2013, atingand astfel cel mai inalti nivel de dupa 1995. Dintre acestia, refugiatii sirieni au constitutit, in 2014, cel mai consistent grup, depasindu-l pe cel afgan care dominase statisticile de profil in ultimele trei decenii.

Potrivit Eurostat, statele membre ale UE au primit 626.715 de cereri de azil in 2014, cel mai mare numar de cereri primite din anul 1992. Principalele tari de origine ale solicitanților de azil, reprezentand aproape jumatate din total, au fost Siria (20%), Afganistan (7%), Kosovo (6%), Eritreea (6%) și Serbia (5%).

In primele trei luni ale lui 2015, numarul de noi cereri de azil in UE a fost de 184.800 de persoane, in crestere cu 86% comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent. Tot conform UNHCR, raportul din septembrie 2015, imigrantii care au intrat in Europa in ultimii ani sunt, in proportie de 65%, barbati. Pentru a intelege mai bine efectele si consecintele acestui fenomen, unde imigrantii sunt in proportie dominanta barbati, trebuie sa observam alte cateva studii facute de institutii de profil in tari europene.

Suedia este, conform studiilor MIPEX (2010) si Gallup (2012), in fruntea tarilor gazda cele mai prietenoase cu imigrantii, majoritatea acestora provenind din Irak, Iran sau Siria. In tara exista in prezent 16 moschei, unele dintre ele finantate de guvernul Arabiei Saudite sau de cel al Libiei. Am putea spune ca multiculturalismul functioneaza perfect in Suedia, insa exista statistici care contrazic la modul evident acest lucru.

Gatestone Institute prezinta o paralela intre cresterea numarului de musulmani din Suedia si inmultirea cazurilor de viol din ultimii ani. Din 1975 pana in 2014, numarul violurilor a crescut de la 421 raportate in 1975, la 6620 raportate in 2014. Numarul infractiunilor comise cu violenta au crescut in perioada aceasta, per total, cu 300%. Majoritatea tintelor actiunilor criminale sunt femeile.

Mai multe studii efecuate in Suedia arata ca 85% dintre violatorii condamnati au fost imigranti la prima sau a doua generatie. Cu toate acestea, conform Consiliul Suedez National de Prevenire a Criminalitatii, mai putin de 25% din cazuri sunt raportate la politie.

Nu numai in Suedia se observa cresterea la un nivel alarmant a criminalitatii - in special a violurilor. Germania, Italia, Marea Britanie sau Franta prezinta acelasi tip de statistici ingrijoratoare.

De cele mai multe ori, masurile luate in aceste situatii duc la restrangerea libertatilor femeilor. Exista nenumarate exemple in acest sens, dar as vrea sa amintesc un caz intamplat recent in Germania cand, intr-o scoala, parintii au fost avertizati printr-o scrisoare care a fost preluata si de presa sa nu imbrace fetitele in topuri, bluzite, fuste mini sau pantaloni scurti, pentru a nu-i provoca pe imigrantii musulmani cazati intr-o cladire din apropierea scolii.

Principala cauza a cresterii infractiunilor comise cu violenta impotriva femeilor in statele occidentale, dar si a unor incercari de restrangere a libertatilor ca masura de protectie in zonele dominate de imigrantii care provin din Orientul Mijlociu, este islamismul radical, o noua ideologie criminala, o alta utopie a epocii moderne, alaturi de fascism si marxism-leninism.

Islamismul, ca ideologie si curent politic, se pozitioneaza impotriva valorilor culturii occidentale, la baza carora se afla traditia iudeo-crestina. Islamistii radicali, reprezentati adeseori in Occident sub masca asa-zis religioasa a imamilor radicali, dar si a celor care ii urmeaza cu convingere, resping occidentalismul, resping modernitatea, cu tot ce reprezinta aceasta din punct de vedere cultural. Un punct imporant in razboiul dintre cele doua civilizatii il reprezinta modul in care sunt vazute si tratate femeile, in general, si femeia occidentala in special.

Pentru a avea o imagine despre modul cum trateaza Islamul femeia, e important sa vedem ce spune Global Gender Gap in ultimul raport, din 2014. Putem observa cum, in ceea ce priveste egalitatea femeilor cu barbatii, pe ultimele locuri se situeaza tari islamice precum Iran, Yemen, Ciad, Pakistan, Siria, Arabia Saudita. De asemenea, in ceea ce priveste traficul de persoane, state precum Pakistan, Algeria, Yemen, Emiratele Arabe, Egipt, Siria ocupa primele locuri. Iordania sau Turcia ocupa, la randul lor, locuri deloc onorabile. Tarile in care traficul de fiinte umane ne arata valori apropiate de zero sunt, in ordine, Islanda, Finlanda. Norvegia, Suedia, Danemarca.

Nu putem vorbi astazi de o criza a imigrantilor fara sa luam in calcul traditia, mentalitatea si ideologia pe care cei care intentioneaza sa devina azilanti in Europa o aduc in acest spatiu. Conform traditiei, femeii islamice i se recomanda sa traiasca doar intr-un cerc social restrans, inconjurata in special de rude. E total contraindicat ca acestea sa traiasca in preajma persoanelor de sex masculin, daca acestea nu apartin familiei, iar relatiile sociale ale acesteia sunt restranse la minimum.

Despre inegalitatea femeilor cu barbati si despre tratamente violente asupra acestora vorbesc insasi versete ale Coranului, din care poate fi citat versetul 34: "Bărbaţii sunt mai presus decât femeile, fiindcă Dumnezeu le-a dat întâietate asupra lor şi fiindcă ei cheltuiesc din averi pentru ele. Femeile cinstite sunt pioase, păstrând în taină ceea ce Dumnezeu păstrează. Dojeniţi-le pe cele de a căror ascultare vă este teamă! Părăsiţi-le în aşternuturi! Loviţi-le! Nu le căutaţi însă gâlceavă, dacă vă dau apoi ascultare.”

In lumea de astazi, ceea ce numim in mod generic Occident este spatiul unde femeile se bucura de cele mai largi drepturi. Miscarile pentru drepturile femeilor au aparut in acest spatiu, ca si dreptul de a profesa in toate domeniile, inclusiv in cel militar. Femeile au drepturi politice in practic toate statele acestui spatiu, pot vota si pot fi alese in orice functie, de la aceea de presedinte sau prim-ministru pana la coordonator al serviciilor secrete.

Occidentul este, de departe, regiunea unde femeile se bucura de cele mai multe libertati. In acelasi timp, lumea islamica este spatiul geografic unde femeile se bucura de cele mai putine drepturi si libertati. Prin ceea ce numim astazi "Criza Refugiatilor" cele doua spatii culturale, si cele doua mentalitati, vor intra intr-un contact nemijlocit. Dar si intr-un conflict. Ramane sa constatam, in anii ce vin, cat de exploziva va fi contopirea celor doua civilizatii, in special in domeniile in care clivajul dintre ele pare a fi substantial.19. Orchestra Baroca a Uniunii Europene deschide cea de-a zecea editie a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti - Oct 17, 2015 5:36:00 PM
Editia a zecea a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti va debuta la Sala Radio, in data de 20 octombrie 2015, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert sustinut de Orchestra Baroca a Uniunii Europene (EUBO), condusa de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. In program vor fi prezentate lucrari de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi si Tomaso Albinoni.

Din anul 1985, an in care a fost fondata, si pana in prezent, Orchestra Baroca a Uniunii Europene (EUBO) si-a dovedit in permanenta calitatile unui ansamblu international unic. Ansamblul este format din cei mai talentati tineri muzicieni din Europa specializati in interpretarea muzicii vechi, exigent selectionati an de an. In afara turneelor sustinute anual in majoritatea tarilor europene, EUBO are in palmares un numar impresionant de albume audio, ultimele patru fiind inregistrate sub conducerea muzicala a lui Lars Ulrik Mortensen, dirijorul actual al ansamblului. Ansamblul a primit distincția de Ambasador Cultural al Uniunii Europene sub presedintia lui José Manuel Barosso.

Editia prezenta, una jubiliara, este cea mai ampla si mai complexa editie de pana acum a Festivalului si se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Festivalul de Muzica Veche Bucuresti va avea loc in perioada 20 octombrie – 28 noiembrie si va cuprinde un numar de 14 evenimente. Acestea se vor desfasura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul National Cotroceni, Muzeul Taranului Roman, Biserica Anglicana si Foisorul de Foc, cu participarea artistilor si formatiilor din peste zece tari. Pe scenele Festivalului vor fi auzite instrumente precum harpa tripla si harpa gotica, lauta, teorba, arhilauta, chitara renascentista, clavecinul, clavicordul, spineta si virginalul, viola de gamba, sopran, tenor, bas, vioara baroca, fidelul sau viola d’amore.

In premiera absoluta pentru România, Festivalul va gazdui un concert de viola organista, un instrument proiectat acum aproape 500 de ani de Leonardo da Vinci si adus la viata de pianistul polonez Sławomir Zubrzycki.

Din programul Festivalului mai fac parte concertele: ”Il giardino di Giulio Caccini” (Formatia de muzica veche „Faenza” – Franta; 29 Octombrie 2015, Muzeul National Cotroceni), ”The English Muse” (Emma Kirkby – soprana, Marea Britanie, Jakob Lindberg – lauta, Suedia; 1 Noiembrie 2015, Palatul Bragadiru), ”Early music strings” (Mini-stagiune de cinci concerte solo, 9 – 13 noiembrie 2015, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicana), „Simply Bach” (Melinda Béres - vioara baroca, Raluca Enea -clavecin, 15 Noiembrie 2015, Muzeul National Cotroceni), „Royal Fantasies - Consort music for three viols” (Formatia de muzica veche „The Little Light Consort” – Elvetia, 19 Noiembrie 2015, Muzeul National Cotroceni), „Bazar” (Formatia de muzica veche romaneasca „Trei Parale” - Bucuresti, 22 Noiembrie 2015, Muzeul National Cotroceni), ”The sound of da Vinci” (Sławomir Zubrzycki - Polonia, Viola organista, 24 Noiembrie 2015, Palatul Bragadiru), „Bach by Night” (Formația Orchestra Baroca „Il Gardellino” – Belgia, 28 noiembrie, Sala Radio) 

Organizator: Antiqua.
Co-organizator- Medieval Praxis.
Co-producator: TVR 2 

Parteneri: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman, ARCUB (Programul „Esti Bucuresti”), Palatul Bragadiru, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National al Taranului Roman, Institutul Polonez Bucuresti, Institutul Francez, Centrul Cultural Maghiar, Societatea Muzicala, Festivalul de Muzica Veche Miercurea Ciuc. Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Brancoveanu XO, Dacia. Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Radio Bucuresti FM, Radio 3Net, RFI, Observator Cultural, Nine O'Clock, Romania- Insider.com, CityCompass.ro, CalendarEvenimente.ro, ArtOut.ro, Men’s Health, Marie Claire, Cosmopolitan, Beau Monde, Casa Lux, Ziarul Metropolis, Business Review, Zile si nopti, Veioza Arte.

Detalii: www.earlymusic.ro și www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas și benzinăriile OMV.


20. "Provocation" - Oct 12, 2015 9:15:00 PM
Rusia cere Romaniei si SUA sa constientizeze „responsabilitatea” montarii elementelor antiracheta si sa renunte la plan, „cat nu este prea tarziu”.

Caricatura de mai jos face parte din propaganda sovietica impotriva Americii, din timpul Razboiului Rece. Ea se numeste "Provocation". Vi se pare ca rusii s-au schimbat vreun pic?

Pentru ei, provocator si ofensiv este si astazi cel care isi ridica gard la casa. Nu ei, care latra si musca la gard.21. Mein Shtetele Belz... - Oct 11, 2015 4:48:00 PM
Am mai scris despre muzica, folosita ca instrument de tortura, in ianuarie, cu prilejul ceremoniei dedicate celor 70 de ani de la eliberarea lagarului Auschwitz-Birkenau. Puteti sa ascultati acum una dintre piesele pe care orchestra de la Auschwitz era obligata sa le cante, in timp ce detinutii erau dusi spre camerele de gazare.

Cantecul, frumos si trist, este despre orasul Balti, din Basarabia, care inaintea celui de-al doilea razboi mondial avea o populatie majoritar evreiasca. A fost compus de Alexander Olshanetsky, iar versurile sunt scrise de Jacob Jacobs, in onoarea Isei Kremer, nascuta la Balti, o soprana cu un destin de asemenea trist, persecutata atat de comunisti dupa revolutia rusa, pentru ca facea parte din aristocratie, cat si de nazisti, atata timp cat a locuit in Occident, dar si de regimul dictatorului Juan Peron, cat timp a stat in Argentina. Piesa a devenit celebra la New York in 1935.22. Radu Portocala si o noua carte. Despre Jaguarul Regelui - Oct 6, 2015 9:17:00 PM
Update: Cartea va fi lansata miercuri, pe 28 octombrie, la ora 18.00,  in Foaierul Ateneului.  

In curand, Radu Portocala lanseaza cartea "Istoria intortocheata a Jaguarului albastru". O poveste captivanta, dar, din pacate, cu un final destul de trist, despre masina pe care, se spune, Regele a iubit-o cel mai mult. In 1973 scriitorul a reusit sa o achizitioneze. Insa povestea nu se termina aici, pentru ca trebuia reconditionata.

Cum a reusit Radu Portocala sa o achizitioneze, cum a reusit sa o scoata din tara in timpul regimului comunist, cum a ajuns in Grecia, cum a fost reconditionata in Anglia, cum a ajuns mai apoi la Paris, dar si cum a ajuns Regele sa o revada dupa aproape o jumatate de secol, aflati din cartea cu valoare de document ce nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca niciunui regalist sau pasionat de masini de epoca. Revin cu amanunte despre lansare...
23. WWIII si "Operatiunea Caesar" - Oct 4, 2015 10:13:00 AM
Am vazut multe documentare cu imigranti. M-a mirat faptul ca niciunul nu spunea ca fuge de ISIS. Toti povesteau ca fug de frica lui Al-Assad. Si iata ca apare acum o carte cu marturiile unui fost fotograf militar din Siria, astazi refugiat, cu identitate ascunsa, care scoate la lumina 45.000 de fotografii, toate surprinzand imagini infioratoare, cu oameni torturati in chinuri groznice, pana la moarte, de regimul Al-Assad. Cateva dintre aceste fotografii au circulat si inainte de aparitia acestei carti, scoase din Siria pe ascuns, in pantofi si sub curele, cu ajutorul prietenilor, si apoi postate pe internet.

 Incepe sa imi fie destul de clar ca mentinerea lui Al-Assad la putere, dupa cum se poate vedea clar si cu ajutorul lui Putin, ne va aduce in Europa valuri, valuri nesfarsite de sirieni fugiti de frica dictatorului sangeros. Probabil Putin urmareste de fapt un astfel de plan, punand umarul la invadarea islamica a Occidentului. Si nu as vrea sa cred ca Merkel, care sustine interventia Rusiei in apararea lui Al-Assad, e parte a acestui plan diabolic. Nu, nu are cum sa fie. Ci ca, mai degraba, calculele demografice si economice ale Germaniei coincid nefericit cu interesele Rusiei de a distruge tot ce a mai ramas din cultura si civilizatia noastra.

 Pana la urma Putin si-a bagat coada inarmata in Ucraina, atunci cand tara si-a manifestat interesul sa faca parte din UE. Si-a bagat coada si in Grecia, instigandu-i pe dementii aventurieri Tspiras si Varoufakis. Acum intervine in Siria in favoarea unui dictator ce trebuie judecat pentru crime impotriva umanitatii. Daca fotografiile lui "Caesar" sunt autentice, si nu as vedea de ce sa nu fie pentru ca sunt mult prea multe, probabil ca ce va urma va duce la o lovitura fatala exact in inima Europei. 

Problema e ca acum Germania se afla intr-un conflict evident si cu Statele Unite. Scandalul interceptarilor, declansarea scandalului Volkswagen si acum razboiul efectiv din Siria ii pun pe nemti intr-un context atat de urat, cum nu s-au mai aflat din ultimul razboi mondial.

In fotografia de mai jos, "Caesar", sub protectia anonimatului, alaturi de un translator. Foto The Guardian.

24. Iohannis la Bruxelles: "Problema nu este una a tarii unde ajung refugiații, ci una europeana" - Sep 24, 2015 12:13:00 AM
Din cate am inteles din conferinta de presa sustinuta de Klaus Iohannis, care a avut loc dupa miezul noptii, Romania a propus la summit-ul de la Bruxelles ca centrele de primire ale imigrantilor sa fie centre sub responsabilitatea UE, nu sub cea nationala. Iohannis a mai spus ca ar fi fost bine primita propunerea de mai multi participanti prezenti la reuniune. Ramane de vazut.

Cu alte cuvinte: imigrantii sosesc, dar daca vor sa plece mai apoi, daca fac scandal, daca se urca in trenuri ori forteaza granita, atunci... e responsabilitatea UE, nu a noastra. Inclusiv posibile actiuni ale imigrantilor ce ar intra in sfera terorismului si a criminalitatii organizate trebuie sa intre de data asta sub responsabilitatea UE. Experienta noastra de tapi ispasitori chiar impune aceasta masura de siguranta.

Mai ales in conditiile in care imigrantii - si asta sper ca vede clar orice "umanist" - NU vor sa stea aici, cred ca ne asumam destul de mult doar cazandu-i cu forta, riscand sa ne devina deosebit de ostili. Lucrul acesta trebuie explicat cat mai clar forurilor europene. Sper ca Iohannis a facut-o.

Pana la urma, Romania poate demonstra ca are pozitia cea mai corecta chiar si fata de imigranti. Ei nu vor sub nicio forma sa vina aici - "It's 'Germany Or Nothing' For Us" - Romania nu vrea sa ii ia cu forta, in numar nelimitat. Daca UE a impus aceste cote obligatorii, impotriva dorintei imigrantilor dar si impotriva Romaniei, UE sa isi asume responsabilitatea in legatura cu fiecare dintre ei. Orice alta discutie e inutila...25. Europa de est, din nou la confluenta intereselor unor mari puteri - Sep 11, 2015 9:44:00 PM
Oficial din guvernul saudit: "In cazul in care acesti refugiati merg sa se stabileasca in Occident, atunci vor duce acolo cu ei lumina sfanta a Islamului"

Ministrul german al Economiei: "Germania primeste imigranti pentru a acoperi deficitul demografic si a mentine ritmul economic."

In aceeste doua declaratii e cuprinsa esenta. Acestea sunt cele doua mari interese si motivul pentru care vedem tot ce se intampla cu acesti "refugiati". Pe de o parte interesul religios al statelor bogate musulmane. Pe de alta parte, interesul economic al statelor bogate occidentale. Unii vor expansiune economica, adica sa faca bani, altii dau bani pentru ca vor expansiune religioasa. In fond e o tranzactie, nu?

Si noi? Ce treaba avem noi in toata povestea asta? Sau ungurii, bulgarii, cehii, polonezii...