Blogs Home » Politic » Jurnalism politic » Analiza pe criza

Analiza pe criza

Politice si alte alea cu Ionel Sclavone. Citeste si arata mai departe!

Articole Blog

01. Stimate președinte al organizației PNL Vrancea, domnule Toma, băi Cătăline, - Feb 12, 2016 11:46:00 AM


Încep prin a te asigura, la două sau trei luni de la numirea ta în fruntea organizației județene, că nu m-ai dezamăgit, cum ai făcut cu alți simpatizanți ai PNL. Te-ai ridicat la așteptările mele, ba chiar un pic mai sus. În ciuda asigurărilor pe care mi le-a dat o veche cunoștință, coleg de-al tău de partid, care m-a rugat să te susțin că ești un băiat bun, capabil care va va reforma PNL Vrancea, eram sigur că vei fi un eșec. Și dovedești asta în fiecare zi a mandatului. 
Iar asta nu din pricină că ai fost membru PSD  sau pentru că, roșu în obraji ca o fată mare, i-ai mulțumit lui Marian Oprișan pentru grija pe care ți-o poartă, ori pentru că, la rându-i, te-a mângâiat, părintește, pe creștet, numindu-te un primar cu inima (politică) de stânga. 
Deși, ca o paranteză, între noi fie spus, mi se pare cel puțin lipsă de abilitate politică din partea conducerii PNL de a schimba un președinte suspectat de colaboraționism cu social-democrații, Nini Săpunaru, cu un altul care are și carnet PSD, Cătălin Toma. 
Revin…
 Stimate președinte al organizației PNL Vrancea,  domnule Toma,  băi Cătăline, 
 Eram sigur, încă de la început, că vei eșua deoarece îți lipsește curajul, viziunea, capacitatea de a schimba și tupeul, în sens bun, de a te opune vechilor dinozauri. Te complaci în aceiași mocirlă călduță alături de ei, în loc să îți asumi responsabiliatea reformei. Deși acesta este motivul oficial pentru care l-ai înlocuit pe Săpunaru. 
De altfel, a fost singurul care, n-a plecat, doar a făcut un pas lateral și te-a lăsat în centru. Restul, cei au fost arătați cu degetul, de presă, de simpatizanții liberali, de membrii partidului, chiar de Vasile Blaga, drept colaboratori ai PSD, au rămas. Atât la conducere cât și în funcțiile cu care i-a cadorisit Oprișan. 
E drept că în spatele figurii tale de băiat bun, de la țară, pe care orice popă și l-ar dori de ginere se ascunde o oarecare viclenie, a individului care vrea să parvină, a lui Tănase Scatiu. Îți lipsesc, din păcate, calitățile și anvergura unui lider.
S-a văzut și la ședința primarilor de comune unde tu, șeful PNL Vrancea, îmbujorat ca o fată mare, ai privit cum invitatul Marian Oprișan îți beștelea colegii de partid care i-au adus critici. 
Ai tăcut când ar fi trebuit să-i dai replica, ca de la președinte de partid la un alt președinte de partid. După incident ai vorbit, ca un adevărat bărbat politic, frumos, elegant, cât de cât…, ca să nu te faci de râs în fața ziariștilor. Ți-ai ales cu grijă cuvintele. Ai folosit limbajul de lemn, atât de familiar PSD-iștilor și atât de străin liberalilor, pe care l-ai deprins când îți făceai ucenicia politică sub atenta  supraveghere a baronului și a lui Mircea Diaconu, odihnească-se unde este. 
Probabil că te adresai foștilor colegi, pe limba lor, și voiai să te faci înțeles. Nu cumva să te trezești cu un apel telefonic, la care să iei poziția de drepți, de la o voce răstită, de șefă, care să-ți reproșeze că l-ai supărat pe domnul președinte. 
Având în vedere cele de mai sus…
 Stimate președinte al organizației PNL Vrancea,  domnule Toma,  băi Cătăline, 
Candidatura împotriva lui Marian Oprișan, la șefia Consiliului Județean, mi se pare o fantezie care nu va deveni niciodată realitate. Nici tu nu crezi că s-ar putea întâmpla și nici nu ai curajul să-ți asumi o asemenea responsabilitate. 
Cum n-ai avut curajul să-ți asumi nici responsabilitatea candidaturii la Primăria Focșani. Bineînțeles, vei fi fruntea listei de consilieri județeni însă nu cu gândul de a te alege președinte, ci doar așa, la sanchi.
Conform noii legislații, președintele Consiliului Județean se alege dintre consilieri. Or, tu ai anunțat deja că vei candida pentru un nou mandat de primar la Jariștea. Iar dacă te vei alege va trebui să optezi între funcția de primar și cea de consilier județean. Îmi vine greu că vei da primăria pentru o candidatură cu șanse minime împotriva lui Oprișan. 
Apropos…
În campania electorală, te și văd cu baronul într-o confruntare de idei la Atlas, televiziunea care vă place atât de mult amândurora. Tu, explicând timid, cu ochii plecați, îmbujorat ca o fată mare, alegându-ți cu grijă frazele să nu-l superi, cum vezi viitorul județului. Pe de altă parte el, privindu-te sigur și arogant, înfoiat ca un curcan și aprobând din cap ceea ce zici (doar aveți aceiași viziune), ca un maestru ce-și examinează discipolul.
Iar la final, după ce s-au stins reflectoarele, îl și văd luându-te părintește după umeri și mângâindu-te pe creștet: „Băi Cătăline, te-ai făcut băiat mare, ai ajuns președinte de partid și candidezi împotriva mea. Eh, hei, cum a trecut vremea. Parcă mai ieri eram la Bruxelles împreună, cu primarii, și te-am lăsat dormind cu capul pe masă, în restaurant, de obosit ce erai.“  Iar tu, roșu din cap până în picioare, gâtuit de emoție i-ai da replica bâlbâind aproape neinteligibil: „Vă mulțumesc pentru grija părintească pe care mi-ați purtat-o.“  
Oricum…
 Stimate președinte al organizației PNL Vrancea, domnule Toma,  băi Cătăline, 
 Vreau să îți mai spun că tu și Mihai Copaci, cu care împarți conducerea organizației, sunteți numiți „băieții Fevroniei“. După numele Fevroniei Stoica, fosta senatoare PSD, mămica voastră în ale politicii. Cred că este mândră de voi și de ce-ați reușit.
Se spune că ea vă conduce și vă îndrumă pașii  astfel încât la alegerile parlamentare de la toamnă, să se regăsească pe o poziție eligibilă pe lista pentru Senat. Vrea să mai prindă un loc’șor călduț, înainte să iasă la pensie. 
Că nici afacerile cu farmacia nu mai merg ca pe vremuri, de-a ajuns doamna farmacistă să dea bonus, la două aspirine și un algocalmin, o sticlă de ulei prost de fabrica din Slobozia. 
În încheiere…   Stimate președinte al organizației PNL Vrancea, domnule Toma,  băi Cătăline,
 Ca admirator al liberalismului și mai puțin al actualului PNL, urmaș al unei familii care a pus umărul un pic la înființarea Partidului Național Liberal, acum două secole, vreau să-ți atrag atenția că, pe zi ce trece, organizația liberală din Vrancea se apropie tot mai mult de falimentul politic. Tu și colegii tăi vă consumați energia luptându-vă între voi pentru  interese mărunte. Asta în loc să vă concentrați, să gândiți și să puneți în practică acțiuni coerente și serioase ca partid de opoziție.  Așteptați, cu mâna întinsă și gura căscată să vă pice voturile din cer. Oricât ați privi în sus nu vă veți alege cu nimic. Doar cu ochii arși de soare. Dacă vreți voturi trebuie să convingeți alegătorii că le meritați. Faceți-o nu doar încercațiȘi nu este doar o părere din afară. O gândesc și alți liberali cu vechime, care privesc la voi, așa zișii lupi tineri, cum nu sunteți în stare să construiți nimic nou. Ba mai mult, nu reușiți nici măcar să păstrați ceea ce au făcut ei până acum.  

*** Post Scriptum: Stimate președinte al organizației PNL Vrancea, domnule Toma, băi Cătăline, știu că tu și colegii tăi veți lua această opinie drept un atac. Vă privește. Dar să știi că principiul „cine nu este cu noi este împotriva noastră“, după care vă ghidați la partid, nu este specific liberalismului ci bolșevismului. El n-a fost gândit de Brătieni ci de Lenin. Drept care, dacă tot ai schimbat carnetul de pesedist cu cel de liberal, schimbă-ți mentalitatea.


02. Bachus 2015 la Focșani. O paranghelie de 1,2 milioane pentru cultul lui Oprișan - Oct 6, 2015 7:03:00 PM
Între 8 și 11 octombrie, la Focșani, se va desfășura Festivalul Viei și Vinului Bachus 2015, o paranghelie costisitoare, menită să satisfacă ego-ul imens al baronului Marian Oprișan, reales de curând președinte al PSD Vrancea, cu unanimitate de voturi, în cadrul unui simulacru de conferință județeană. Pentru organizarea Bachus 2015, Consiliul Județean și Consiliul Municipal Focșani au alocat 1,2 milioane de lei. Prin comparație, reabilitarea unei străzi din Focșani, costă în jur de 150.000 de lei. Iar primăria trebuie să reabiliteze foarte multe străzi... mai multe pe PUTEREA
03. EXCLUSIV. Afacerea „Mopul de aur”. CNADNR plătește peste o jumătate de milion de lei pentru patru luni de curățenie în șase parcări de pe autostrăzi - Sep 28, 2015 6:14:00 PM
Compania Națională de Autostrăzi nu se dezminte și ne mai oferă o achiziție publică de lux. Două firme aparținând unui controversat om de afaceri, Gheorghe Văsâi, implicat în dosarul de corupție al primarului de Pitești, Tudor Pendiuc, aflat sub control judiciar, vor încasa, de la CNADNR, frumoasa sumă 540.599,34 lei, TVA inclusă, pentru a face curățenie, până la finalul anului, în șase parcări și toalete de pe autostrăzile A1 și A2. Citește mai multe în PUTEREA
04. Frica păzește banul public: Vicele Necula a uitat să ceară bani în plus pentru Școala 8 - Sep 25, 2015 2:00:00 PM
Proiectul de hotărâre de Consiliu Local pentru suplimentarea cu 300.000 de lei a fondurilor alocate reabilitării Școlii Nicolae Iorga din Focșani nu a apărut pe ordinea de zi a ultimei ședințe. Deși viceprimarul Gabriel Necula susținea, în urmă cu câteva săptămâni că acest proiect este prioritar și că ar fi bine să fie votat de consilierii locali pentru ca primăria să nu piardă bani europeni, se pare că între timp a intervenit ceva ce l-a făcut să se răzgândească. Citiți mai multe pe Săptămânalul roze
05. Speranța lui Săpunaru moare ultima. La fiecare alegeri - Aug 17, 2015 2:14:00 PM
Nini Săpunaru trage speranța că liberalii vor câștiga alegerile pentru Primăria Focșani, de anul viitor, după cum arată, susține el, rezultatele sondajului intern pentru desemnarea candidatului PNL. Zic susține el deoarece deoarece Săpunaru este acuzat că ar fi falsificat această cercetare sociologică internă. Ultimul care a spus-o, Tudorache Dumitrache, e drept, un personaj cvasinecunoscut în politica locală, și-a anunțat intenția de a părăsi PNL. Și sunt semnale că și alții liberali nemulțumiți vor .... mai multe pe www.saptamanalulroze.ro
06. EXPLOZIV și EXPRESIV: Oprișan luat la ochi de ecologiști pentru că-și lasă SUV-ul pornit - Aug 13, 2015 2:34:00 PM
Ecologiștii de la Verde de Gologanu - Extaz în iarbă au luat atitudine după ce reprezentanții OOA PNL au semnalat că baronul de Vrancea Marian Oprișan și-a lăsat SUV-ul cu motorul pornit în vreme ce el a petrecut câteva ore într-o locație. Președintele organizației, Ganja Manuel, spune că politicienii ar trebui s-o lase mai ușor cu poluarea și să se îngrijească mai mult de iarbă. Mai multe aici
07. Grijile baronului Duicu la bacalaureatul fiicei sale - Jul 9, 2015 12:21:00 PM
Adina Duicu, fiica cea mare a ex-baronului PSD de Mehedinți, Adrian Duicu este cercetată penal pentru fraudă la examenul de bacalaureat. Domnișoara Duicu este acuzată că ar fi copiat subiectele la ultima probă, de chimie, după dictare, cu ajutorul unui telefon mobil. Procurorul și polițiștii veniți la fața locului să verifice acuzațiile au fost agresați de soția baronului și de fiica mai mică a acestuia... Citește mai multe aici
08. În greci, să dea cu piatra cel căruia i-a plăcut austeritatea lui Boc - Jul 9, 2015 12:14:00 PM
De când cu referendumul din Grecia s-a umplut internetul, mai exact Facebook-ul de specialiști în politică europeană, economie mondială, globalizare și istoria filosofiei. Toți arată cu deștul spre  greci, acuzându-i pe urmașii lui Pericle (un șmecher, în caz că n-ați auzit de el) de tot felul de chestii.
Ba că-s sunt lipsiți de recunoștință față de minunata Uniune Europeană care vrea să-i scoată din rahat, ba că-s puturoși și iresponsabili, că nu vor să pună osu’ la muncă și că vor să trăiască pe spatele europenilor harnici și conștiincioși. Și asta deoarece... Citește mai departe aici
09. Cum a făcut baronul Marian Oprișan primul milion (II) - Jul 9, 2015 12:10:00 PM
România anului 1990 semăna cu un oraș din Vestul Sălbatic, condus de un șerif fără autoritate, în care legea este respectată doar fraieri. Or, pentru un tip inteligent, cu viziune și lipsit de scrupule, un asemenea loc este Tărâmul Făgăduinței, un loc care oferă oportunități și perpective... Citește mai multe aici
10. MRU la SIE, alegerea uneperistului isteț - Jul 9, 2015 12:06:00 PM
Chiar dacă liberalii l-au ambalat într-o poleială strălucitoare și l-au prezentat ca pe o mare victorie, votul din Parlament, pentru desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, este, mai curând, un premiu de consolare. O recompensă pentru fair-play, din cele cu care, în sport, sunt premiate echipele perdante. Un dar oferit de Gabriel Oprea președintelui Klaus Iohannis și PNL ca să le mai treacă din supărarea cauzată de înfrângerea suferită la... citește mai multe aici
11. Săpunaru dispus să renunțe la blatul cu PSD la Sf. Așteaptă - Jun 29, 2015 4:11:00 PM


Veniți la Focșani să clarifice situația liberalilor menținuți în diverse funcții, ca urmare a înțelegerilor dintre Nini Săpunaru și Marian Oprișan, Vasile Blaga și Alina Gorghiu s-au prefăcut că vor să rezolve problema. În fapt, Vasile Blaga nu i-a reproșat lui Săpunaru blatul cu PSD ci faptul că acest lucru a fost dezvăluit în presă. Blaga i-a cerut deputatului liberal să fie mai atent pe viitor și să-și țină ascunse înțelegerile. Apoi, într-o conferință de presă, le-a transmis ziariștilor locali ceea ce aceștia așteptau să audă de la el, fără a spune nimic concret. Respectiv că le-ar fi cerut colegilor de partid din Vrancea să facă opoziție non-stop și să-și retragă oamenii din funcțiile din administrația PSD. Cum nu au fost aduse alte lămuriri și nu s-au prezentat termene până la care să se rezolve această situație, cu siguranță că… citește mai multe aici
12. Oprișan l-a împiedicat pe Iulian Matache să ajungă ministru la Transporturi - Jun 29, 2015 3:58:00 PM


Secretarul de stat Iulian Ghiocel Matache, al cărui nume era vehiculat ca posibil înlocuitor al demisionarului ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a fost împiedicat de Marian Oprișan să ocupe această poziție. Se pare că din punctul de vedere al baronului de Vrancea, un asemenea post, de ministru al Transporturilor este destinat doar supra-oamenilor de calibrul său. 
Or, dacă ar fi acceptat ca Matache să fie desemnat ministru, l-ar fi așezat pe acesta pe aceiași poziție cu el. Plus că, Oprișan a dorit să evite un eventual rival la conducerea organizației PSD Vrancea. Căci se știe, o asemenea poziție, precum cea de la Transporturi, aduce foarte mulți bani și foarte multă influență ocupantului. Mai multe aici.
13. Despre cum a făcut baronul Oprișan primul milion (I) - Jun 23, 2015 2:43:00 PM
Pentru că mulți dintre cetățenii județului Vrancea și-au exprimat curiozitatea, începem publicarea, în serial, a unei investigații despre cum și-a făcut baronul Marian Oprișan primul milion.
De fiecare dată când vine vorba, el evită răspunsul la aceste întrebări, răspunzând în termeni vagi că înainte de a intra în politică a făcut bani din afaceri.
Într-adevăr, așa cum el însuși confirmă, în anii '90 baronul de Vrancea a fost directorul uneia dintre cele mai celebre firme din epocă, Seven Stars. Cel mai mare holding privat din Vrancea. Ce omite Oprișan să spună este că Seven Stars a fost înființată tocmai pentru a jefui statul. Citiți mai multe aici.
14. Sub atenta îngrijire a babacilor Oprișan și Săpunaru, USL face patru ani - Jun 22, 2015 11:51:00 AM
Nini Săpunaru, copreședintele PNL Vrancea a recunoscut într-o declarație de presă că, în Vrancea, USL încă mai trăiește și că înțelegerile pe care le-a avut cu baronul Marian Oprișan sunt în vigoare. Astfel, oamenii PNL, primesc diverse favoruri din partea administrației PSD și, în schimb, nu au nici o reacție în fața matrapazlâcurilor pe care le comit reprezentanții puterii. Așa se explică de ce Opoziția este ca și inexistentă în Vrancea. Citește aici
15. O nuntă de moțiune cu viza lui Victor Ponta zis Mickey Mouse și miner la subteran - Jun 17, 2015 5:38:00 AM
Mitingul liberalilor din Vrancea, din ziua moțiunii de cenzură împotriva lui Victor Ponta a semănat cu o nuntă de cartier. Au fost 200 de invitați, muzică de petrecere în boxe, strigături în microfoane și, la final, darul de la nașul mare, Marian Oprișan. Citește mai multe
16. Un sex și mulți de zero - Jun 16, 2015 7:27:00 PM
Zilele trecute presa a dezvăluit care sunt tarifele practicate de Daniela Crudu și Mădălina Pamfile, cele două păsăruici de noapte, ex-asistente ale lui Capatos. Informația a fost făcută publică din rechizitoriul procurorilor DIICOT, în cadrul anchetei din dosarul prostituatelor de lux. Astfel, amatorii au aflat cu cine au de a face și cam cât ar trebui să economisească dacă doresc să le invite pe cele două păsăruici la un suc. Citește mai multe aici.
17. Din ciclul „Victoraș ai grijă de copii!“: Ponta-l mută pe vărul Cazanciuc la UNPR - Jun 10, 2015 3:24:00 PM
Robert Cazanciuc, ministrul justiției s-a înscris în UNPR pentru a-și păstra scaunul. Astfel, contestat de o bună parte a opiniei publice și, în special de către baronii PSD, Cazanciuc a fost transferat de vărul său Victor Ponta în partidul generalului Oprea. citește mai mult ...
18. Nefericirea poporului, bucuria Pesedeului - Jul 31, 2014 1:43:00 PM
Dacă în cazul lui Gabriel Oprea, onor ministru al internelor, putem pune, fără teamă de a greși, afirmația  referitoare la cele „aproximativ două victime“ pe seama exprimării lemnoase, cauzată de cunoștințele deficitare de limba română și a lipsei de lecturi, declarațiile celor miniștrilor Mihnea Costoiu și Liviu Dragnea, ocazionate de lansarea candidaturii lui Victor Ponta la Cotroceni, au ceva pervers. Ceva ce ține, mai curând, de patologia analizată de specialiștii în misterele de nepătruns ale minții umane.  
Când unul, Dragnea, susține că s-a întors încărcat de energie pozitivă din comunele sinistrate de inundații iar celălalt, Costoiu, consideră că apa care a nenorocit câteva sute de români va aduce noroc PSD și premierului, gândul te duce la Freud. Poate, în copilărie, la școală, cei doi suceau gâtul vrăbiilor sau schingiuiau cățeii și pisicile, sperând că așa vor lua note mai mari la teză.
Mai mult, dacă e să comparăm, în paralel, începând cu Decembrie ‘89  și până în prezent, evoluția societății românești și a PSD constatăm că pe măsură ce ai noștri conducători devin din ce în ce mai prosperi, mai baroni, ceilalți, majoritatea se cufundă mai mult în lipsuri și sărăci.
Și atunci... Oare nu cumva noi, românii, suntem victimele unui experiment cinic pus la cale de o sectă de psihopați care au ridicat suferința populară la rang de politică de stat? Crezând, în superstiția lor bolnavă, că nefericirea celor mulți le va aduce noroc în viață și în carieră.

Un experiment care a început de pe vremea celui poreclit GhinIon Iliescu din cauză că, pe unde trecea, constatau ziariștii, se întâmplau tot felul de calamități, de la inundații, falimente, greve, până la corupție, mineriade etc. 
19. Ținutul lui „Așa ceva nu există!“ - Jun 24, 2014 12:32:00 PM
Este vorba de Vrancea, un județ aparent normal, din minunata noastră țară. În realitate, Vrancea, este un ținut paranormal, un fel de zonă crepusculară în care oricine pătrunde devine victimă a iluziilor, a ficțiunii, a percepțiilor false. 

Să luăm un fapt banal.

Limuzina secretarei județului, Raluca Dan, mâna dreaptă, stângă, ba chiar creierul, ar spune unii, a baronului local Marian Oprișan, a fost ridicată de lucrătorii Serviciului de tractări auto din cadrul Primăriei Focșani. Pentru că, probabil, duduia parcase ilegal. Zeci, poate sute, căci nu îndrăznim să spunem mii de focșăneni, au văzut, în miezul zilei, cum Mercedesul Ralucăi Dan era tractat, de camioneta primăriei, pe unul din bulevardele orașului. Toate acestea s-au petrecut doar în aparență.

Ziariștii care au telefonat, pentru confirmarea incidentului, au aflat de la purtătorul de cuvânt al municipalității că nu este adevărat. Că, în realitate, zecile, poate sutele, căci nu îndrăznim să spunem miile de martori, au fost victimele unui fenomen de halucinație colectivă.

Așa ceva nu există!

Cum nu există nici gropile în care călcăm zi de zi, sărăcia cu care ne confruntăm la fiecare pas, proasta calitate a serviciilor medicale și educaționale, corupția și hoția din administrația județeană și locală.

Nu există nici un baron local, Marian Oprișan, a cărui avere a fost estimată la 19 – 20 de milioane de euro. Un bugetar de lux care se lăfăie în ditamai palatul, și conduce bolizi din cei mai scumpi. Chestii pe care nici cei mai prosperi afaceriști, onești, nu și le-ar putea permite decât cu mari sacrificii. De asemenea, la judecătoria din Cluj nu există nici un dosar penal în care este trimis în judfecată pentru corupție.
 Toate acestea reprezintă doar rezultatul imaginației colective vrâncenilor.

În fapt, lucrurile stau taman pe dos. Potrivit declarațiilor și documentelor oficiale, drumurile Vrancei sunt ca-n palmă, șomajul aproape de zero iar laptele și mierea curg la fiece colț de stradă.

În ce-l privește pe Oprișan, dacă-i veți lectura declarațiile de avere, veți constata că nu deține nici o vilă și nici un autoturism de lux. Că este un salariat sărac, cinstit și muncitor, în slujba cetățenilor. O victimă a delatorilor și răuvoitorilor invidioși pe succesul său în activitate, care l-au reclamat parchetului.

Ce dovadă mai bună a bunăstării și fericirii care domnește în ținutul nostru doriți decât faptul că, la inițiativa personală a președintelui-vicepreședinte-președinte al Consiliului Județean, al PSD și al UNCJR, minunatul Marian Oprișan, vrâncenii o țin într-o paranghelie continuă, din revelion în revelion. 
20. O stafie ne bântuie baronii… - Apr 14, 2014 7:52:00 PM
O stafie bântuie județele și feudele României, băgând spaima în baroni locali, parlamentari, politicieni corupți, foști și actuali guvernanți, afaceriști veroși îmbogățiți pe bani publici. E Anticorupția.
Toți sunt terifiați și nimeni nu îndrăznește să-i mai pronunțe numele, ca nu cumva să-i atragă atenția. Nici măcar cei ce o invocau evlavioși, în timpul campaniilor de alegeri, ca să-și asigure suportul popular. 
Născută în zilele euforice ale cuceririi puterii de către CDR, în 1996, Anticorupția a sfârșit strangulată, în fașă, chiar de către cei ce au adus-o pe lume. Acum, când ar fi trebuit să împlinească optsprezece ani, vârsta majoratului, fantoma ei s-a întors și-i bântuie pe toți cei ce au împiedicat-o să trăiască și să se dezvolte.
Aceștia ar face orice ca să se salveze de pușcărie. Ar fugi, să scape, dar fuga nu mai este, de mult, o soluție. Pământul a devenit prea mic și prea neîncăpător. Își doresc să fie loviți de boli incurabile, cât mai grave, în fază terminală, ar fi cel mai bine: „Norocosul de Nicușor (Constantinescu) are cancer, nu-l mai ridică. Îl judecă în  libertate.“
Și-ar vinde și sufletele Diavolului însă acesta nu pare interesat să cumpere ceva ce deține deja. În ultimă instanță, ca soluție finală, ar fi dispuși, chiar, să facă pactul cu Tartorul de la Cotroceni. Mai al dracu’ ca dracul, este singurul care și-ar dori să pună mâna pe ceva ce ei au: voturi pentru partidul său de buzunar. Cu el au mai pactizat și în trecut - 2004, 2007, 2009, 2012 - când l-au ajutat să se aleagă președinte și să câștige referendumurile de demitere.
Dar nici așa nu este sigur că își vor găsi liniștea, căci Tartorul are obiceiul să-și încalce promisiunile. Așa că, dimineață de dimineață, în jurul orei 6.00, ca la semnal, toți cei pe care îi vânează Anticorupția se trezesc uzi de transpirația rece a fricii și se așează în fața ușilor de la intrarea a reședințelor somptuase, pe care le-au ridicat din șpăgi și para’ndărături care nu apar în nici o declarație de avere.
Cu sufletul la gură, recitând rugăciuni de mult uitate, pe care și le-au reamintit subit și le înalță unui Dumnezeu pe care l-au redescoperit, la fel de subit, când au ajuns la greu, așteaptă. E ora la care stafia își face apariția. De regulă materializată sub forma unor jandarmi mascați și procurori, nemiloși deținători ai mandatelor de percheziție și aducere cu care fac ravagii în rândul baronilor locali. Orice zgomot, oricât de neînsemnat, le provoacă palpitații la inimă și fiori de gheață pe șira spinării. N-au ce face.
 Se liniștesc abia după câteva ore când văd, la știri, că mascații au ridicat pe un altul. Coleg sau adversar politic. Oftează ușurați, pe moment: „am scăpat și de data aceasta!“Groaza rămâne: „dar mâine?“
21. Lansare populară: Nutzi și-a scos candidații la șaorma în Centrul Vechi - Apr 5, 2014 2:25:00 PMVineri seara,  Elena Udrea șiPartidul Mișcarea Populară și-a lansat candidații la alegerile europarlamentare în Centrul Vechi.  Motivul a fost dezvăluit de Cristian Preda primul și singurul, probabil, europarlamentar ce va fi ales pe listele PMP, dacă va trece pragul de 5%. 
Spre deosebire de alte formațiuni politice, recte PDL, care au închiriat Sala Palatului unde își ținea Ceaușescu discursurile, Mișcarea a  preferat, pentru lansarea din acest an, un decor inedit cu care se identifică principalii lideri ai partidului. Continuarea aici
22. Despre Rusia, Ucraina, Liviu Dragnea și votanții din cimitire - Apr 5, 2014 2:20:00 PM


***** Vicepremierul PSD Liviu Dragnea a făcut un spirit de glumă, într-o emisiune televizată, spunând că ucranienii i-ar fi cerut, împrumut, pentru alegerile lor, un milion de voturi din cele două fraudate la referendumul din 2012. Poanta era că Dragnea a refuzat să le satisfacă cererea pe motiv că mai are nevoie și PSD-ul de voturile alea.Citește mai multe aici.
23. Despre blugii Elenei Udrea, audiența TVR și UDMR, primarul Postolache și traseul său politic - Mar 10, 2014 5:30:00 PM


**** Elena Udreaa declarat, în cadrul unei întruniri la Tulcea că Mișcarea Populară este partidul în blugi. Venită din partea ei, afirmația ne duce cu gândul la o pereche de blugi  de firmă, preferabil D&G,  decorați cu  strasuri și paiete. Din păcate acești blugi, culeși din dulapul cu haine second-hand  al PDL, nu se mai poartă de vreo câțiva ani,  de prin 2008 – 2009.
**** Unde s-a ajuns: doi tineri au atacat și jefuit un curier, în gara Sihlea, cu un spray lacrimogen și un pistol cu electroșocuri. He-he, unde sunt vremurile de altă dată ? Înainte, un singur tânăr ar fi dat o asemenea lovitură direct în tren, cu mâinile goale:  înșfăca două valize și un pachet, sărea din mers, în gara Sihlea,  iar curierul își dădea seama că a fost jefuit abia când ajungea la Râmnicu Sărat.  **** Potrivit statisticilor, după simularea examenului de bacalaureat, doar cincizeci la sută dintre elevi au reușit să obțină note mai mari de cinci. Ceilalți au declarat că oricum nu-i interesează bacalaureatul deoarece vor să facă o carieră în politica de performanță: Guvern, Parlament, Președinție. 
**** Un număr oarecare de cetățeni s-au declarat indignați că UDMR obținut, în urma negocierilor pentru intrarea la guvernare, mai multe emisiuni pentru  maghiari, la TVR.  În opinia lor, această concesie făcută de PSD și Victor Ponta insultă sentimentele naționaliștilor.  Și totuși, deși nu pare, este ultima soluție, disperată, de a mai crește un pic audiența televiziunii naționale. 
**** Primarul din Țifești, Vrancea  Gabriel Postolache a făcut pasul spre PMP, via Fundația Mișcarea Populară. Un nou record personal, având în vedere că este al șaptelea partid prin care trece, după PNȚCD, Mișcarea Ecologistă, PD, PSD, PDL, PNL. Mândru de această performanță, pe care puțini politicieni au reușit să o atingă, Gabriel Postolache și-a exprimat regretul că, totuși, nu se înființează atâtea partide la câte poate el să-și depună adeziunea.
24. Free Gică! Sau, mai bine, nu - Mar 7, 2014 10:14:00 AM


Dacă legea românească ar fi prevăzut, asemenea legislațiilor din alte state, ca un evazionist demascat să returneze de patru – cinci ori suma pe care a sustras-o, aș fi fost de acord cu cei ce susțin eliberarea lui Gică Popescu. Fără să mă intereseze prea mult argumentele pro sau contra. 
Confiscarea sumei respective plus umilința de a se afla în boxa infractorilor, chiar și pentru câteva minute cât a durat citirea sentinței ar fi fost o pedeapsă îndeajuns pentru el.
De regulă, însă, ceea ce descoperă autoritățile reprezintă doar o mică parte din ce se fură, mai ales că, în cazul de față, activitatea infracțională s-a întins de-a lungul  a mai mult de un deceniu. Drept care, nu pot fi de acord cu grațierea. Ar fi o bătaie de joc la adresa celor ce și-au plătit impozitele la zi precum și a celor care și-au văzut veniturile și bunurile sechestrate sau scoase la mezat din cauză că nu și-au putut onora obligațiile. 
Oricum, dincolo de propaganda câtorva politicieni, nu cred că românii de rând, fie și susținători ai fostului fotbalist, se omoară plângându-i de milă: „stă trei ani după gratii și când iese rămâne cu banii furați.“ 
Un mare campion, artist, muzician, o personalitate adulată de  milioane de fani nu are dreptul să facă absolut orice îi trece prin cap și, cu atât mai puțin, să încalce legea. Statutul privilegiat de care se bucură îl obligă ca, prin ceea ce face, să se ridice deasupra indivizilor obișnuiți. Trebuie să fie un model în societate, având în vedere că este urmărit și, de multe ori, imitat. 
Or, campionul Gică Popescu a renunțat la acest privilegiul în clipa în care a băgat în buzunar primul leu ce nu i se cuvenea.  Drept care nu merită mai mult respect decât alți pușcăriași chiar dacă, în trecut, a adus glorie României, pe terenul de fotbal. 
În schimb, dacă este ținut după gratii, el poate deveni un exemplu pentru colegii săi infractori, cei care înșeală sau se gândesc să înșele statul român, pe considerentul: „dacă până și Gică Popescu a ajuns la pușcărie...“
25. Duios, PDL trece prin opoziție, sedus și abandonat de Băsescu - Mar 6, 2014 9:36:00 AM


La numai o zi după ce a amenințat în direct, la TV, că nu va învesti noul Guvern dacă VictorPonta nu-și va asuma în Parlament un alt program politic, Traian Băsescu s-a răzgândit. În stilu-i caracteristic, a reevaluat situația. „A uitat“ că, în urmă cu 24 de ore, explica în direct, unei țări întregi, de ce nu poate semna decretele de validare a noilor miniștri câtă vreme există o contestație la Curtea Constituțională.
După întrevederea cu Ponta, a trecut peste reținerile care-l opreau să accepte hotărârea Legislativului, de aprobare a noului Executiv, fără modificarea programului, pe motiv că s-ar crea un precedent de neconstituționalitate. A bătut palma cu premierul, în ciuda a ceea ce, susținea el, prevede Constituția. Pe principiul, „las’ că merge și așa, o reparăm din mers.“ 
Din nou, Băsescu s-a scos, invocând, culmea, aceleași argumente ca și cu o zi înainte, dar numai că pe dos. S-a bazat pe faptul că sunt detalii, de ordin tehnic, juridice, pe care mulți le văd dar puțini le înțeleg și care nu influențează pe fond activitatea guvernamentală. Niște virgule constituționale cum bine spunea cineva.
Apropo, înțelegerile bazate pe cuvântul de onoare al politicienilor țin loc de Constituție? Întreb pentru a vă face să reflectați la cele de mai jos, partea interesantă a acestui joc politic. 
Încă o dată, urmându-și interesul, Traian Băsescu i-a înșelat pe cei de la PDL care și-au asumat, la sugestia sa, alături de PMP, contestația pentru Curtea Constituțională. I-a manipulat, aducându-i la același nivel cu partidul Elenei Udrea - o formațiune aflată la dispoziția sa, altfel neluată în serios de nimeni - după care i-a abandonat. 
Spre deosebire de liberali, care au dat subiectului exact dimensiunea pe care o merita, Blaga și ai săi s-au lăsat atrași în capcana președintelui. S-au abandonat la dispoziția lui. În loc să se înțeleagă direct cu PSD, să negocieze politic, ceva, orice, s-au lăsat folosiți pe post de instrument de presiune menit să-l aducă pe Victor Ponta în postura de a trata cu ocupantul de la Cotroceni. Ceea ce s-a și întâmplat. 
Acum, Băsescutrage foloasele, pentru el și PMP, în timp ce PDL pică în derizoriu, cu o contestație lipsită de obiect la Curtea Constituțională. Indiferent de soluția ce va fi dată.