Pro Mariaj – Alegerea fotografului de nunta

 • De multe ori, alegerea fotografului nuntii voastre poate pune in dificultate chiar si pe cei mai organizati miri. Pentru ca, din varietatea ofertelor si recomandarilor cu care sunteti bombardati la tot pasul, voi trebuie sa selectati acel fotograf care se preteaza stilului vostru respectiv al nuntii voastre si in acelasi timp se incadreaza in bugetul pe care il aveti.

  Fotografiile nuntii voastre sunt, cum este si firesc, unele din cele mai importante fotografii in care veti aparea in decursul vietii voastre, iar albumul de nunta il veti deschide cu placere si nostalgie multe zeci de ani dupa ce evenimentul va fi trecut.
  Ce faceti in acest caz si de ce ar trebui sa tineti cont cand selectati un fotograf de nunta

  In primul rand este bine sa stiti ca ceea ce le-a placut prietenilor vostri nu este neaparat sa va placa si voua. Pentru ca exista sansa – destul de mare – ca ei sa fi ales pe alte considerente atunci cand au avut de luat aceasta decizie. Asta nu inseamna sa ignorati toate sfaturile pe care le primiti, ci doar sa le filtrati, astfel incat selectia finala sa fie facuta din cativa fotografi, despre care v-ati documentat in prealabil si despre care stiti ca sunt sau se apropie foarte mult de a fi ceea ce va doriti voi. Pentru a putea face aceasta selectie, este necesar sa investiti putin timp intr-o minima documentare: care sunt stilurile de fotografie de nunta, care sunt avantajele si dezavantajele pe care vi le ofera fiecare in parte, care sunt tendintele actuale si care fotograf iasi vi se potriveste voua ca si cuplu. Nu strica sa faceti o cercetare si pe website-urile straine, in special cele din SUA si Australia, pentru ca fotografii de peste ocean sunt in general trend-setteri in domeniu.

  Dupa ce v-ati hotarat daca doriti ca nunta voastra sa fie fotografiata in stil traditional, artistic sau fotojurnalism, cu bugetul stabilit clar, puteti incepe selectia fotografilor de pe short- list. Sunt de evitat studiourile foto ( pentru ca nu veti sti exact ce fotograf va fi prezent la nunta voastra) cat si acei fotografi “multifunctionali” care fac si filmare si fotografie. De asemenea sunt de evitat ofertele chilipir de tip “pachet”, de genul: fotografie + filmare 300 Euro. In general acestea sunt combinatii de tipul struto-camila, care vor conduce la rezultate nesatisfacatoare.

  Dupa ce ati selectat o lista de fotografi de nunta care sunt pe placul vostru, luati legatura cu fiecare in parte. Incercati sa solicitati si sa oferiti la randul vostru, cat mai multe informatii. Aflati daca sunt disponibili la data nuntii voastre ( cel mai bun fotograf nunta iasi trebuie rezervat cu un sezon inainte), rugati-l sa va prezinte fotografiile de la una din ultimele nunti la care a participat (toate fotografiile, nu doar o selectie a celor mai reusite), interesati-va daca alaturi de el va mai fi prezent si un asistent ( indispensabil de foarte multe ori), ce echipament vor utiliza, cat timp vor fi prezenti la evenimentul vostru, cat dureaza procesarea fotografiilor si printarea albumului de nunta (de obicei minim 30 de zile pentru fotografii si pana la cateva luni pentru album), etc. Preferabil este sa va intalniti personal cu fiecare in parte – in limita timpului de care dispuneti – pentru ca de multe ori este foarte relevanta o discutie tete-a-tete. Cautati acei fotografi care trateaza fotografia ca pe o pasiune si evenimentele la care participa cu maxima seriozitate. Daca simtiti ca fotograful din fata voastra va priveste plictisit doar ca pe o sursa de venit, urmarind doar sa va ia banii, nu merita!
1,527 vizualizari